2024-10-24 200 瀏覽
海洋味道的海鮮年糕好足料,有五隻蝦同埋青口,好新鮮好有鮮味,而蝦都好彈牙,蕃茄醬汁酸酸甜甜,越食越開胃,一啲都唔膩!年糕都好彈牙煙韌,仲好入味半半炸雞(原味炸雞+初雪芝士炸雞)炸雞件件都炸得好香脆,兩款口味都好好食,外脆內嫩,仲好juicy!我最鍾意就係食初雪芝士炸雞,炸雞灑滿有大量鹹鹹香香嘅芝士粉,配埋醬汁一齊食都好好味,仲有炸薯條伯爵茶布甸牛角包窩夫擺盤好靚,兩塊牛角包窩夫酥脆鬆軟,帶有牛油香氣,配搭埋牛奶雪糕、伯爵茶布甸、厚厚嘅cream一齊食,加埋伯爵茶醬汁,伯爵茶味真係好濃郁!份量好足夠,好味黑麻麻之戀蛋糕好吸引,蛋糕上層鋪滿芝麻慕絲,入面有厚厚嘅cream同埋黑芝麻蛋糕,配埋Oreo碎,味道好夾!仲食到超香濃嘅芝麻味道咖啡三步曲,呢個絕對可以滿足我呢個咖啡控!因為可以一次過飲哂三款咖啡,包括濃縮咖啡、意式濃縮、鮮奶咖啡,咖啡味道好濃郁,有唔同嘅層次牛奶雪糕咖啡,雪糕份量好多,香滑嘅牛奶雪糕,牛奶味好濃郁!自己根據個人喜好加入香濃嘅咖啡,好味餐廳舒適寬敞,適合同朋友傾計食飯chill番晚!食物擺盤好精緻!餐廳店員服務態度好友善,抵讚

半半炸雞(原味炸雞+初雪芝士炸雞
炸雞件件都炸得好香脆,兩款口味都好好食,外脆內嫩,仲好juicy!我最鍾意就係食初雪芝士炸雞炸雞灑滿有大量鹹鹹香香嘅芝士粉,配埋醬汁一齊食都好好味,仲有炸薯條

伯爵茶☕️布甸牛角包🥐窩夫🧇 $145香滑濃郁嘅伯爵茶布甸🍮👍🏼💕牛角包窩夫🧇可以配上伯爵茶醬或者牛奶雪糕🍦仲有煙煙韌韌嘅糯米糍點綴⛄️仙境🧚🏼‍♀️藍莓🫐之夢蛋糕 🍰 $68蛋糕🍰層次感分明,鬆軟的蛋糕中間包住新鮮嘅藍莓🫐酸酸甜甜配搭得好好👍🏼好好食😋真心同一般普遍嘅藍莓🫐蛋糕唔同蒜蓉蜜糖🍯炸雞 🍗$72炸雞都幾大粒佢個有皮薯條🍟,香脆得黎又唔油膩櫻花🌸棉花糖泡泡🫧浴 $62上面有大粒棉花糖🍬&士多啤梨乾 🍓再配搭士多啤梨🍓酸酸甜甜嘅醬,好開胃,好好飲🥳橡果黑毛豬🐗卡邦尼意粉🍝呢個卡邦尼意粉,好重芝士味🧀偏向結身啲,不過食到最後可能有少少漏🙈🙈牛奶🥛雪糕咖啡
伯爵茶☕️布甸牛角包🥐窩夫🧇 $145
香滑濃郁嘅伯爵茶布甸🍮👍🏼💕
牛角包窩夫🧇可以配上伯爵茶醬或者牛奶雪糕🍦
仲有煙煙韌韌嘅糯米糍點綴⛄️

仙境🧚🏼‍♀️藍莓🫐之夢蛋糕 🍰 $68
蛋糕🍰層次感分明,鬆軟的蛋糕中間包住新鮮嘅藍莓🫐

蒜蓉蜜糖🍯炸雞 🍗$72
炸雞都幾大粒
佢個有皮薯條🍟,香脆得黎又唔油膩

櫻花🌸棉花糖泡泡🫧浴 $62
上面有大粒棉花糖🍬&士多啤梨乾 🍓
再配搭士多啤梨🍓酸酸甜甜嘅醬,好開胃,好好飲🥳

橡果黑毛豬🐗卡邦尼意粉🍝
呢個卡邦尼意粉,好重芝士味🧀
偏向結身啲,不過食到最後可能有少少漏🙈🙈

牛奶🥛雪糕咖啡
  • 仙境藍莓蛋糕
  • 櫻花棉花糖泡泡浴
星期六11點幾坐低,間餐廳都唔細,但眼見樓面就得1位。高峰時期有11檯客,帶位、落單、上菜、斟水、埋單都係嗰個有啲瘦既女仔。見佢一腳踢,但都有紋有路,冇甩漏。落完單知道我地share,會主動拎碟比我地。有人追單,佢真係入廚房追同埋講返比客聽要等多幾多分鐘(我真係試過太多次睇住個樓面聽完係就咁行咗去冇跟進)。仲要見到佢有空閒時間唔係hea而係抹比客share果啲碟。今時今日咁既服務態度真係要讚下佢!
Iberian  Pork  Carbonara
2024-10-19
午餐
Iberian  Pork  Carbonara
2024-10-19 342 瀏覽
Cafe hopping都係我其中一個興趣。今次到訪位於尖沙咀海港城嘅咖啡店「sips;;lban」。佢哋原來係韓國仁川嘅咖啡店品牌,最出名就係刨冰同埋蛋糕,一場嚟到一定要試晒兩款。首先當然食咗主食先,韓國菜必食嘅一定係炸雞。我就試咗半半炸雞,一次過可以試晒甜辣和蒜蓉蜜糖味。辣魷魚紫菜包飯紫菜包飯簡直係名物,入面放咗辣魷魚辣辣地原來都幾開胃,加上白飯可以中和一下。釜山粒粒粟米刨冰嚟到一定必試呢款粟米刨冰,粟米天然嘅甘甜味其實同刨冰都好夾。軟綿綿粟米蛋糕試完刨冰,另一款粟米蛋糕都值得一試,幼滑嘅口感加上豐富嘅層次,最緊要係一啲都唔會覺得膩。舖

辣魷魚紫菜包飯

軟綿綿粟米蛋糕
2024-10-19 242 瀏覽
朋友推介海港城新開嘅韓式cafe,裝修靚食物水準高,出嚟食飯主菜係其次,甜品先係重點!我地叫咗一客蛋糕一客刨冰,兩樣都超高質~餐廳以梳化位為主,坐得舒服啱晒慢慢傾計。黑芝蔴蛋糕唔甜,中間有少少果醬同果乾提升味道層次,蛋糕軟綿唔會好乾,而且份量比想像中大。花生刨冰有紅豆蓉點綴,花生淋醬有好香濃嘅花生味,驚喜位在於底層係超古早味嘅炒花生碎,係勁香!!!必食推介年糕同炸雞都係正常發揮,欣賞炸雞全部都係無骨啖啖肉~飲品芝麻牛奶好濃芝麻味,茉莉茶配甜品啱啱好👍🏻

餐廳以梳化位為主,坐得舒服啱晒慢慢傾計。

年糕同炸雞都係正常發揮,欣賞炸雞全部都係無骨啖啖肉~

飲品芝麻牛奶好濃芝麻味,茉莉茶配甜品啱啱好👍🏻
2024-10-18
2024-10-16 196 瀏覽
벚꽃크로를粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫Cherry Blossom croffle $132 - 除左有賣相靚靚嘅櫻花🌸餅,呢個牛角包🥐窩夫🧇又脆又煙韌,配搭香濃嘅牛乳雪糕🍦,味道同打卡一流呀!가리비가 들어간 멘타이코 떡볶이明太子帶子炒年糕 $92Mentaiko Teokbokki with Scallops - 第二樣又脆又煙韌嘅就係呢個炒年糕喇,仲配搭大大粒魚籽,帶子又軟滑~쇠고기구이김밥烤牛肉紫菜包飯 $92Jonnaise Grilled Beef Gimbap - 大大件餡多飯飯少,口感非常滿足😌

벚꽃크로를
粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫
Cherry Blossom croffle $132

가리비가 들어간 멘타이코 떡볶이
明太子帶子炒年糕 $92

쇠고기구이김밥
烤牛肉紫菜包飯 $92
Jonnaise Grilled Beef Gimbap
- 大大件餡多飯飯少,口感非常滿足😌
海港城一直都有好多打卡嘅餐廳,今日嚟到海運嘅地下!👍🏻半半炸雞分別揀咗蒜香蜜糖炸雞、洋蔥汁炸雞,食落真係好有韓國食到嘅風味,雞皮香脆不油膩,雞肉多汁嫩滑。蒜香同蜜糖嘅配搭非常之恰到好處。👍🏻辣魷魚紫菜包飯當你叫咗炸雞就唔想食得過於滯肚,所以揀紫菜卷就係明智嘅選擇。每一件嘅飯卷都包得相當實淨,配料滿滿,辣魷魚嘅味道相當突出!👍🏻軟綿綿粟米蛋糕咁大個人先係第一次食粟米味嘅蛋糕,抱有試伏嘅心態但竟然帶嚟咗滿滿嘅驚喜蛋糕嘅口感做得非常鬆軟,中間嘅忌廉亦都相當輕盈,火炙過嘅粟米,加上木糠、朱古力脆脆居然相當和諧。👍🏻伯爵茶布甸牛角包窩夫天氣轉涼,所以婉拒咗刨冰嘅誘惑,揀咗呢一款擺盤豐富、少女一定會喜歡嘅牛角包窩夫。窩夫並無因為配料而變得濕潤或者軟淋,反而牛油香氣非常誘人,加上滑捋捋嘅布甸、牛奶雪糕、黃豆粉厥餅,帶點冰火交融嘅感覺!最鍾意一定係佢額外加配嘅伯爵茶醬汁,茶味幾香。👍🏻濟州金橘梳打食完咁多嘢之後梗係想嚟一啖清爽又解膩嘅飲品,呢杯口感清新舒爽,更更加有大大塊嘅柑橘肉添。👍🏻櫻花泡泡浴用咗櫻花嘅糖漿,加入咗棉花糖、白朱古力,非常之少女心!飲落去亦都冇預期中嘅甜,奶味確實係好好地中和咗。

海港城一直都有好多打卡嘅餐廳,今日嚟到海運嘅地下!

👍🏻半半炸雞

👍🏻辣魷魚紫菜包飯

👍🏻軟綿綿粟米蛋糕

👍🏻伯爵茶布甸牛角包窩夫

👍🏻濟州金橘梳打

👍🏻櫻花泡泡浴
最近非常多人到訪的sips;;lban😼韓系清新風環境同埋食物都啱哂打卡(๑•̀‧̫•́๑)食物質素有驚喜!๑半半炸雞🍗 $155๑明太子帶子炒年糕🔥 $92食韓國野唔少得炸雞,貪心鬼之選👉🏻半半炸雞🍗可以揀兩款口味,而且係無骨!啖啖肉啊!炸雞外皮香脆,內裡肉質鮮嫩。蒜蓉蜜糖🍯炸雞帶有滿滿的蒜香氣🧄同蜜糖完美融合。甜辣炸雞有微微辣味刺激感,甜與辣恰到好處😆炒年糕明太子醬濃郁,帶著微微的鮮辣味。Q彈煙韌的年糕吸收了明太子的風味😛加上兩粒煎香了的帶子,味道更加豐富😼😼๑伯爵茶布甸牛角包窩夫🥐 $145๑仙境藍莓之夢蛋糕🍰 $68超推介的甜品環節(๑>◡<๑)伯爵茶布甸牛角包窩夫讚讚!牛角包窩夫🧇外皮酥脆,內裡鬆軟🤤感受到層次分明的口感🫶🏻淋上香濃的伯爵茶醬😽加埋震騰騰的伯爵茶布甸🍮伯爵茶香氣超濃郁!布甸質地絲滑~茶香100分🥳藍莓蛋糕🫐擺盤好有心思🤩海綿蛋糕輕盈柔軟,新鮮的藍莓酸甜可口,加上藍莓醬同藍莓奶油😋๑牛奶雪糕咖啡☕️ $72๑濟洲柑橘梳打🍊 $52牛奶雪糕咖啡完美結合濃郁的咖啡香氣和雪糕口感,濃郁咖啡的香氣撲鼻而來,加入牛奶雪

最近非常多人到訪的sips;;lban😼
韓系清新風環境同埋食物都啱哂打卡(๑•̀‧̫•́๑)
食物質素有驚喜!

๑半半炸雞🍗 $155
๑明太子帶子炒年糕🔥 $92

๑伯爵茶布甸牛角包窩夫🥐 $145
๑仙境藍莓之夢蛋糕🍰 $68

๑牛奶雪糕咖啡☕️ $72
๑濟洲柑橘梳打🍊 $52
牛奶雪糕咖啡完美結合濃郁的咖啡香氣和雪糕口感,濃郁咖啡的香氣撲鼻而來,加入牛奶雪糕🍦絲滑的口感😋濟洲柑橘梳打十分清新,而且用上新鮮柑橘,超清甜!👅
2024-10-01 293 瀏覽
📍之前喺海運大廈已經見到呢間韓式Cafe好靚,今晚終於試吓,餐廳係簡約風格設計,坐得舒服,食完覺得甜品勁有驚喜!烤牛肉紫菜包飯($92)包得夠大件用料都多,口味會比較清淡啲,蔬菜份量多,如果on diet食嘅話都幾啱。蒜蓉蜜糖炸雞($125)醬汁多得嚟仲保持到舊雞好香脆,鹹鹹甜甜幾開胃。Croffle有幾款,揀咗士多啤梨牛角包窩夫($118)仲會有一小碗牛乳雪糕,搽喺croffle食冰火加交好正!仲配cream cheese同埋大量cream,好彩有一碟士多啤梨醬食落酸酸甜甜就唔會好漏。呢度叫cake set仲可以包一款飲品,揀招牌嘅軟綿綿粟米蛋糕($62),係全晚最有驚喜嘅甜品,蛋糕有香甜濃郁嘅粟米味,面頭仲會有炙燒過嘅粟米,成個感覺又吸睛又好食!配咗俏皮薄荷青檸梳打同加杯濟洲柑橘梳打($52)兩杯水果特飲打卡啱哂~

• 軟綿綿粟米蛋糕
2024-10-01 204 瀏覽
◐韓式精緻甜品伯爵茶窩夫|花生咖啡位於海港城嘅韓式Cafe想試好耐啦,坐落叫杯野飲先,咖啡系列好突出。花生咖啡原來係花生打晒奶蓋,好濃郁花生味。另外再試咗牛奶雪糕咖啡,咖啡倒落去好治癒。吞拿魚紫菜包飯都係第一次試,整體吞拿魚係偏淡味,材料都十足。韓國菜唔少得食炸雞,芝士味和蒜蓉蜜糖汁都中規中矩。粟米蛋糕係呢度signature,有啲似粟米濃湯味,蛋糕鬆軟窩。另一款伯爵茶Croffle吸引好多,搭配雪糕🍦和伯爵茶布甸,一啲都唔馬虎。而且Croffle好脆啊!值得encore嘅甜品。
◐韓式精緻甜品伯爵茶窩夫|花生咖啡

韓國菜唔少得食炸雞,芝士味和蒜蓉蜜糖汁都中規中矩。

2024-09-22 276 瀏覽
海港城必食韓國菜🇰🇷店內以柔和既燈光搭配復古色調加上位置寬敞 坐得舒適👍🏻而且有多款韓國料理同甜品可以選擇🌟玫瑰醬炸蝦年糕炸蝦外脆內蝦肉彈牙 🍤年糕口感煙韌 掛汁力特強配以甜辣既玫瑰醬 特別惹味😋🌟半半炸雞揀左芝士🧀同蒜蓉蜜糖🍯炸雞炸得好香脆 兩款口味都好食配菜仲有薯條🍟🌟黑芝麻蛋糕芝麻味香濃 蛋糕鬆軟軟滑🌟挪威焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫賣相已經好吸引Croffle 香脆鬆軟帶牛油香氣搭配香甜濃郁帶焦糖香既🧀實在太邪惡!🌟青檸梳打,柑橘梳打兩杯梳打都唔會太甜 又解渴
海港城必食韓國菜🇰🇷

賣相已經好吸引
Croffle 香脆鬆軟帶牛油香氣
搭配香甜濃郁帶焦糖香既🧀
實在太邪惡!

🌟青檸梳打,柑橘梳打
兩杯梳打都唔會太甜 又解渴
2024-09-16 414 瀏覽
餐廳環境同氣氛都好好,見到有部分食客都係黎慶祝生日,侍應服務態度良好烤牛肉紫菜包飯賣相好吸引😍非常足料,牛肉一啲都唔會乾,食落美味可口蒜蓉蜜糖烤雞配🈶外脆內軟嘅薯條🍟,蒜香芥末醬點上香脆又Juicy嘅炸雞,十分惹味伯爵茶布甸牛角包窩夫牛奶雪糕面層有香濃嘅伯爵茶粉,加上香滑嘅伯爵茶布甸 ➕煙韌口感嘅牛角包窩夫,真係好豐富嘅一個甜品😻仙境藍莓之夢蛋糕新鮮嘅藍莓🫐配上藍莓蛋糕,食落有點兒甜牛奶雪糕咖啡先試一啖香濃牛奶味嘅雪糕,然後倒上咖啡,一食兩味,好好飲櫻花棉花糖泡泡浴呢杯好靚💕裡面有2粒棉花糖,飲落帶有香濃嘅櫻花奶味

烤牛肉紫菜包飯
賣相好吸引😍非常足料,牛肉一啲都唔會乾,食落美味可口

蒜蓉蜜糖烤雞

伯爵茶布甸牛角包窩夫

仙境藍莓之夢蛋糕
新鮮嘅藍莓🫐配上藍莓蛋糕,食落有點兒甜

牛奶雪糕咖啡
先試一啖香濃牛奶味嘅雪糕,然後倒上咖啡,一食兩味,好好飲

櫻花棉花糖泡泡浴
呢杯好靚💕裡面有2粒棉花糖,飲落帶有香濃嘅櫻花奶味
2024-09-15 744 瀏覽
呢個係傳統韓國菜嘅變奏版,我哋揀咗烤牛肉紫菜包食,炸雞兩併,釜山粒粒粟米刨冰,黑麻麻之戀蛋糕。紫菜包飯入嘅材料好滿滿,包飯好實在,一啖入面係好豐富̋(๑˃́ꇴ˂̀๑)。大推佢個炸雞,甜辣炸雞甜甜辣辣脆脆嘅口感好似差一杯啤酒😆另一款係蒜蓉蜜糖炸雞,濃香嘅蒜味甜甜嘅蜂蜜醬包住炸雞係超級夾。wawawa到咗勁勁吸引眼球嘅刨冰,佢一放上枱都驚嘆咗,好大好高好實的的嘅刨冰,同粟米做組合已經夠哂特別,刨冰面係粟米醬?應該係咁叫佢唔太甜粟米味好香..好似好似粟米濃湯,食到入面係有麻糬波波同粟米片,仲有烤過嘅粟米圍住㗎😍打卡真係愛心x1000

半半炸雞

黑麻麻之戀蛋糕
2024-09-10
半半炸雞
黑麻麻之戀蛋糕
  • 蒜蓉蜜糖炸雞
又和好友到海港城覓食了😋!當然要二刷這家韓國餐廳🇰🇷,場內裝潢別緻,讓人有種舒適感。之後,我們查看餐牌就點了以下:🐔蒜蓉蜜糖炸雞 $125來到韓國餐廳又怎可以不點烤雞,蒜蓉蜜糖炸雞,外層炸得香口,裡面肉質鮮嫩;薯條亦是新鮮炸起,再加上兩個酸酸甜甜的醬汁,令人食指大動😋。🥐🧇全日元氣滿滿牛角包窩夫 $155非常豐富的All day breakfast!有豬肉腸、煎蛋、煙肉、沙律、茄汁焗豆、無花果,最重要的是有鋪上酸酸醬汁的牛角包窩夫,牛角包和窩夫結合在一起,感覺很特別,是很出色的鹹點。🐮烤牛肉紫菜包飯 $92烤牛肉紫菜包飯是我的最愛,因為材料太豐富,有青瓜絲、蘿蔔絲、漬物、烤牛肉、玉子、魚糕,相當足料。一啖吃下去、真的很有滿足感。🌽🍰軟綿綿粟米蛋糕 $62粟米蛋糕絕對是誠意之作,甜甜的又不會有膩滯感,上面有一塊烤玉米,再配上軟綿綿的蛋糕,很有口感,再加上木槺碎,再中和了甜味,希望下次來可以再點。☕️櫻花棉花糖泡泡浴 $62店員端出來的時候,已經令我少女心大爆發!熱鮮奶再配上櫻花、士多啤梨醬,充滿粉紅色氣場。裡面還有兩粒大棉花糖,但出奇地不會過甜,絕對是「睇得又飲得」!🍊濟洲柑橘梳打 $52

🐔蒜蓉蜜糖炸雞 $125

🥐🧇全日元氣滿滿牛角包窩夫 $155

🐮烤牛肉紫菜包飯 $92

🌽🍰軟綿綿粟米蛋糕 $62

☕️櫻花棉花糖泡泡浴 $62

🍊濟洲柑橘梳打 $52
夏日炎炎,最適合飲一杯透心涼的飲品解渴。我挑選了濟洲柑橘梳打,裡面有柑橘果肉,亦充滿清甜果香,飲完有種爽的感覺。

總的來說,與好友來這裡嘆一個下午,絕對是很不錯!🥰
  • 軟綿綿粟米蛋糕
2024-09-09 380 瀏覽
位於尖沙咀海港城的韓式小清新cafe ,裝修簡潔舒適,岩曬朋友們聊天打卡。➰ 明太子帶子炒年糕 $92煎到金黃色嘅帶子和明太子醬汁配搭炒年糕真係好惹味,年糕食落仲好軟糯,份量好多。➰ 半半炸雞 $155炸雞揀左初雪芝士炸雞和蒜蓉蜜糖炸雞。炸雞食落外脆內軟,兩款炸雞嘅口味各有特色😋。炸雞仲配有炸薯條,真係好滿足!➰ 伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145呢個甜品真係份量十足,兩大塊鬆脆嘅牛角包窩夫配以伯爵茶布甸和雪糕,真係好吸引!牛角包窩夫鋪滿厚厚嘅忌廉;布甸食落好香濃嘅伯爵茶味,而且入口好嫩滑,十分推薦!➰ 仙境藍莓之夢蛋糕配法式焦糖吉士咖啡 $68大大件鋪滿藍莓🫐嘅蛋糕食落好香濃藍莓味,而且仲好鬆軟,岩曬做飯後甜品。每件蛋糕都會附送飲品一杯,性價比好高。➰ 櫻花鮮奶咖啡配牛角包 $68呢款特色飲品係期間限定,粉紅色嘅咖啡飲落去唔會好甜,仲配上大大件嘅牛角包🥐,食落鬆脆可口。

➰ 明太子帶子炒年糕 $92

➰ 半半炸雞 $155
炸雞揀左初雪芝士炸雞和蒜蓉蜜糖炸雞炸雞食落外脆內軟,兩款炸雞嘅口味各有特色😋。炸雞仲配有炸薯條,真係好滿足!

➰ 伯爵茶布甸牛角包窩夫 $145

➰ 仙境藍莓之夢蛋糕配法式焦糖吉士咖啡 $68