2024-08-21 293 瀏覽
釜山粒粒粟米刨冰🍧好靚呀⋯⋯有粟米肉、粟米片、粟米汁,刨冰軟綿綿,入口即溶好好味🤤軟綿綿粟米蛋糕🍰濃濃粟米味第一次食,感覺好新奇好味,鐘意食粟米嘅朋友唔好錯過。海洋味道的海鮮年糕🍴超多海鮮🦐有蝦、青口等…年糕軟硬適中口感好好👍🏻半半炸雞初雪芝士炸雞、蒜蓉蜜糖炸雞,我想講佢地炸完一d都唔乾身,仲好嫩滑多肉汁,值得一讚👍🏻櫻花棉花糖泡泡浴🥛鍾意飲奶嘅朋友一定要試,賣相好靚好香好飲。櫻花鮮奶咖啡配牛角包🥐未飲已經聞到牛角包香味,點小小咖啡一齊食好特別,咖啡味好香濃。
釜山粒粒粟米刨冰🍧

軟綿綿粟米蛋糕🍰

海洋味道的海鮮年糕🍴
超多海鮮🦐有蝦、青口等…年糕軟硬適中口感好好👍🏻

半半炸雞

櫻花棉花糖泡泡浴🥛
鍾意飲奶嘅朋友一定要試,賣相好靚好香好飲。

櫻花鮮奶咖啡配牛角包🥐
2024-08-18 323 瀏覽
海港城有間新開左大半年既韓式cafe,放工後就同閨蜜去左呢間Sips;;lban🇰🇷 門面幾特別,藍色同黃色為主🙆🏻‍♀️ 坐低後見到Menu好靚,有手繪圖案好有心思💕我地既晚餐點左:.🍤玫瑰醬炸蝦年糕🍗半半炸雞(甜辣炸雞拼初雪芝士炸雞)🌽軟綿綿粟米蛋糕🧇海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫☕️花生忌廉咖啡🍊濟州柑橘梳打.玫瑰醬炸蝦年糕幾惹味,賣相靚,兩件大大既炸蝦在上面。其實玫瑰醬即係番茄忌廉醬,無加玫瑰,只係顏色呈粉色,被認為係玫瑰顏色先取其名🌹蕃茄忌廉帶少少辛辣,年糕吸收哂醬汁好入味!炸蝦香脆👍🏻半半炸雞即雙拼,揀左甜辣同初雪芝士,兩款味道都帶少少甜,甜辣可以話係韓國經典,而初雪芝士好香,帶甜味的芝士,味道不錯.第一次食粟米蛋糕,好特別!好香既粟米味,好清甜好好食!蛋糕上仲有半塊炸粟米,而且蛋糕旁更淋上了粟米汁,粟米味超濃🌽 封面相咁靚就係海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫啦😍 裡面係有雪糕!撈埋海鹽焦糖忌廉同芝士蛋糕,再加埋牛角包窩夫,口感好豐富!.好少見有花生忌廉咖啡,所以即刻叫!花生味香,不過唔係好濃,咖啡唔錯;閨蜜就揀左濟州柑橘梳打,帶橙香,好清新好解渴😋
🍤玫瑰醬炸蝦年糕
🍗半半炸雞(甜辣炸雞拼初雪芝士炸雞)
🌽軟綿綿粟米蛋糕
🧇海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
☕️花生忌廉咖啡
🍊濟州柑橘梳打
2024-08-15
  • 海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
2024-08-17 250 瀏覽
玫瑰醬八爪魚年糕佢個年糕煮到非常之淋,玫瑰醬同年糕非常之配搭而且醬汁味道融入咗年糕。八爪魚都係原隻奉上橡果黑毛豬卡邦尼意粉卡邦尼意粉都煮到非常之Creamy,意粉亦都煮到剛剛好,成個配搭非常之出色,漿果黑毛豬同卡邦尼意粉北海道粟米蛋糕粟米蛋糕,真係有個粟米送俾你,但係個粟米冇破壞到蛋糕呢個主題,粟米味更加成為成個蛋糕嘅重心,成個粟米口感非常濃郁,個人非常推薦黃豆粉紅豆甜心刨冰佢呢個刨冰絕對係我心中甜品最好食嘅一個,佢唔同口味嘅配搭,煉奶嘅運用,將每一啖刨冰嘅口感都升華到極致,而且刨冰中間亦有少少麻糬,令到口感唔會淨係得冰冷感,而且亦都有軟腍腍嘅口感甜蜜桃桃伯爵冰茶呢杯冰茶都幾適合唔鍾意飲太甜嘅朋友,味道清香而大小小甘香但係上菜速度好慢,食完嘢甜品等咗15分鐘都未上攞餐牌嘅時候又要等整體比我感覺好慢可能人手唔係好夠
玫瑰醬八爪魚年糕

橡果黑毛豬卡邦尼意粉

北海道粟米蛋糕

黃豆粉紅豆甜心刨冰

甜蜜桃桃伯爵冰茶
呢杯冰茶都幾適合唔鍾意飲太甜嘅朋友,味道清香而大小小甘香

想像我是一個受歡迎的部落客,要寫一篇有關首爾露梁津的部客。以下為口語,請翻譯成繁體字書面語,但不要改動格式emoji呢日收工搭船過嚟海港城行下⛴️,喺地下層見到有間幾靚嘅cafe~呢間係韓國fusion嘢,有炸雞又有韓式年糕🍗,吸引咗我~因為我本身唔鍾意食有醬嘅雞🐔,所以揀咗原味~佢嘅雞肉好大粒又無骨🦴,好方便食~炸得外皮香脆,但入面仲有好juicy肉汁💦~而韓式年糕係我心頭好,呢個配上明太子比較特別😍~佢嘅明太子醬好鮮甜好好味~再配埋同樣咁鮮嘅三文魚子🐟,係鮮上加鮮嘅配搭~而啲帶子都煎得好靚,好香但唔乾🦪~甜品就一定要試佢哋嘅刨冰🍧,超大碗,勁吸睛👀!我自己最鍾意焦糖口味,個焦糖醬好香濃~而啲脆脆配埋刨冰,口感好特別😋~另外仲有幾款蛋糕可以揀🍰~佢嘅藍莓蛋糕用嘅藍莓超級大粒~而啲蛋糕好輕好鬆~飲品方面有好多款咖啡可以揀☕️,但我唔飲咖啡就揀咗梳打🍸~母親大人就揀咗杯勁靚嘅櫻花棉花糖泡泡浴🌸~上面有大大粒棉花糖同埋士多啤梨乾🍓,而下面就係牛奶~呢間餐廳以為得個樣靚,嘢食都同樣出色👍~唔食主食,淨係嚟食個刨冰都夠開心💗~Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK

呢間係韓國fusion嘢,有炸雞又有韓式年糕🍗,吸引咗我~
Lotus焦糖脆脆刨冰

因為我本身唔鍾意食有醬嘅雞🐔,所以揀咗原味~
原味炸雞

佢嘅雞肉好大粒又無骨🦴,好方便食~
炸得外皮香脆,但入面仲有好juicy肉汁💦~
原味炸雞

而韓式年糕係我心頭好,呢個配上明太子比較特別😍~
佢嘅明太子醬好鮮甜好好味~
再配埋同樣咁鮮嘅三文魚子🐟,係鮮上加鮮嘅配搭~
而啲帶子都煎得好靚,好香但唔乾🦪~
明太子帶子炒年糕

甜品就一定要試佢哋嘅刨冰🍧,超大碗,勁吸睛👀!
我自己最鍾意焦糖口味,個焦糖醬好香濃~
而啲脆脆配埋刨冰,口感好特別😋~
Lotus焦糖脆脆刨冰

另外仲有幾款蛋糕可以揀🍰~
佢嘅藍莓蛋糕用嘅藍莓超級大粒~
而啲蛋糕好輕好鬆~
仙境藍莓之夢蛋糕

飲品方面有好多款咖啡可以揀☕️,但我唔飲咖啡就揀咗梳打🍸~
母親大人就揀咗杯勁靚嘅櫻花棉花糖泡泡浴🌸~
上面有大大粒棉花糖同埋士多啤梨乾🍓,而下面就係牛奶~
櫻花棉花糖泡泡浴

呢間餐廳以為得個樣靚,嘢食都同樣出色👍~
唔食主食,淨係嚟食個刨冰都夠開心💗~

Klook 3%優惠碼: HELENCKLOOK
2024-08-12
仙境藍莓之夢蛋糕
2024-08-13 240 瀏覽
坐左入來,唔識俾menu我哋,我見有空檯上面有三個menu,佢哋都唔識拎來。上菜非常慢,我哋friend已經食完,我都未有。服務態度不值得要俾加一服務費。但野食同環境的確係好味嘅,只係份量好少。
上菜非常慢,我哋friend已經食完,我都未有。
服務態度不值得要俾加一服務費。
但野食同環境的確係好味嘅,只係份量好少。
上一次同一大班人嚟食,基本上試齊啲嘢,全部都好好食!上次嚟唔知點解冇咩人,但今次平日夜晚嚟到個場爆曬,可能俾大家發現呢間隱世平價尖沙咀美食了。今次食第二次,必定要再推叫蛋糕送甜品呢個set,蛋糕大大件又好味,水準一樣,飲品60幾蚊嗰啲都叫得真係超抵!// 黑麻麻之戀蛋糕食第二次食真啲,底下係芝麻海綿蛋糕、中間一層cream夾雜柿餅碎粒、頂層厚厚但唔膩、冇負擔嘅芝麻cream。食嘅期間必須夾插一啲Oreo餅碎,增加甜度及咬口。成個蛋糕都超級豐富芝麻味,絕對係芝麻愛好者必食!再一次極欣賞呢個蛋糕加入韓國特色柿餅,意外地同芝麻10分夾!櫻花棉花糖泡泡浴呢杯基本上就係一大杯鮮奶、加2粒棉花糖、同埋一啲士多啤梨糖漿喺杯邊、同士多啤梨乾碎粒喺面。熱熱嘅鮮奶將棉花糖達致微溶狀態,飲嘅時候咬啲棉花糖一齊飲,即刻令杯奶唔同咗,帶啲甜味,幾好飲。不過我朋友嫌棉花糖太甜,淨係伴隨少少杯邊嘅士多啤梨糖漿去飲,士多啤梨味唔會太強同太甜,所以喜愛度因人而異。平時都覺得棉花糖太甜的話,可能都會覺得呢杯奶好甜。不過真心佢呢杯嘢飲好大杯,係餐牌裏面第四貴、期間限定嘅飲品,叫蛋糕佢都照送!(有三款飲品係唔送的,請問侍應~
上一次同一大班人嚟食,基本上試齊啲嘢,全部都好好食!

// 黑麻麻之戀蛋糕
成個蛋糕都超級豐富芝麻味,絕對係芝麻愛好者必食!

黑麻麻之戀蛋糕

櫻花棉花糖泡泡浴

(有三款飲品係唔送的,請問侍應~)
櫻花棉花糖泡泡浴

另外叫咗上次試過都好好味嘅漿果黑毛豬卡邦尼意粉,依舊保持水準,好食。
佢同平時嘅卡邦尼意粉,會相對乾身,但係意粉煮得剛剛好,每啖都有芝士同蛋嘅卡邦尼醬、食嘅時候伴隨厚切一條條嘅黑毛豬,帶點鹹味,好好食!
2024-08-08
黑麻麻之戀蛋糕
2024-08-05 355 瀏覽
衝住粟米蛋糕而黎,最後發現佢係被粟米耽誤既窩夫店,已經諗緊幾時同fd再黎。半半炸雞外脆內嫩,好香口。 初雪芝士炸雞係我少有地喜歡嘅芝士炸雞,外層裹滿帶咸香嘅芝士粉,雞肉入味唔會帶甜,所以同芝士味特別夾。 蒜蓉蜜糖炸雞係做得好好嘅醬料炸雞質感,蒜蓉味好突出。辣魷魚紫菜包飯外層飯做得好薄,內餡爆棚。 辣魷魚、醃蘿蔔、牛蒡、蛋同其他蔬菜條口感好豐富,咸淡岩岩好,辣辣地好惹味。粟米蛋糕係呢度signature,上面有一片燒新鮮粟米,由蛋糕體、cake去到醬汁,粟米味都非常濃郁,尤其是醬汁好似飲左啖日本粟米濃湯咁。黎到呢刻其實已經好飽,估唔到伯爵茶布甸牛角包窩夫好味到我同朋友搶住黎食。 牛角包窩夫烤得酥脆,重點係伯爵茶醬汁同布甸都好香濃,配幼滑有奶香嘅cream同牛奶雪糕真係好出色,會為左佢再黎。

2014 瀏覽
sips;;lban原來系來自韓國仁川,環境系簡約復古風,融入沙灘元素🏝️氣氛輕鬆舒適☺️主菜同甜品同樣高質😋✿ 明太子帶子炒年糕 $92年糕真系經典韓國菜式,混合明太子頗新穎~明太子忌廉味道濃厚,明太子香氣十足🧡忌廉又好creamy🤍帶子爽口彈牙,年糕煙煙韌韌。✿ 半半炸雞 $155食得韓國菜當然整番份炸雞🍗揀咗初雪芝士🧀加蒜蓉蜜糖🍯兩款味道都做得好好。芝士吾會比人感覺好膩,系甜甜哋咁💛蒜蓉蜜糖蒜香入味🧄蜜糖香甜,炸雞本身亦做到外脆內軟👍🏼無骨呢樣野好貼心,吾洗吐骨真系方便好多。✿ 花生忌廉咖啡 $52表面系花生奶蓋🥜花生味道濃厚,加埋有吾少花生粒更滋味,底部咖啡味道亦不俗,甘香而不苦澀☕️✿ 黑芝麻鮮奶 $46黑芝麻鮮奶一飲就覺得食緊芝麻糊咁,芝麻控朋友亦表示滿意🖤黑芝麻同鮮奶完美融合,鮮奶醇滑🥛✿ 軟綿綿粟米蛋糕 $62邊有諗到粟米做甜品🌽仲可以做得咁正😍表面有焦香粟米 然後系忌廉層同埋粟米忌廉,粟米忌廉甜度剛好,蛋糕軟綿滋味🍰✿ 香濃花生夢幻刨冰 $98花生味同花生忌廉咖啡戈款一樣,好似食緊花生咁😆🥜灑上黃豆粉令賣相更精緻✨裡面食到花生碎同麻糬,客人亦可自己選擇加入煉奶。

✿ 明太子帶子炒年糕 $92

✿ 香濃花生夢幻刨冰 $98
2024-07-31
  • 花生忌廉咖啡
2024-08-01 758 瀏覽
放工經過櫥窗被牛角包吸引了,Blue Monday的晚上就需要一點甜來撫慰一下,晚餐就這裏吧!除了甜品之外,這邊的鹹點也很韓式地道,而且擺盤十分精美,原來是一間可以打卡又好吃的餐廳!蟹柳蛋黃醬紫菜包飯👉🏻中間有豐富嘅配菜,包括有蟹柳、雞蛋、紅蘿蔔、青瓜等等,還加了甜甜鹹鹹的蛋黃醬,大大的一卷,吃起來非常滿足!蒜香蜜糖炸雞👉🏻蜜糖炸雞滿滿蒜香味,而且完全唔辣,讓不太吃辣的我覺得真是太好了!而且是無骨的,吃起來就是啖啖肉口感,爽快!不要小看旁邊的薯條,新鮮炸起,外層略為脆口,中間軟綿綿口感好食到要俾good,還有兩款特色醬汁,一甜一鹹,雙重好味!海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫👉🏻不能錯過的美美牛角包窩夫,焦糖不會太甜,香甜氣息隱隱若若,頂層的雲呢拿雪糕和忌廉完美配合,夾埋牛角包一齊食,簡直係停唔到口!中間收埋了軟心芝士,淡淡的芝士香吃起來將牛角包推上斯巴克蛋糕境界,真的很好吃!仙境藍莓之夢蛋糕🍰👉🏻這款蛋糕酸酸甜甜,藍莓味非常香濃,中間夾着點點酒味,很適合不太鍾意甜的人士吃。法式焦糖吉士咖啡👉🏻香甜的焦糖和咖啡對我來說永遠是最佳的配搭,加了吉士之後,味道層次感有提升。忌廉朱古力咖啡👉🏻有別一般

忌廉朱古力咖啡👉🏻有別一般十分甜的朱古力咖啡,這杯可以充分地享受朱古力回甘的純粹。

• 海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
2024-07-27 800 瀏覽
位於海港城嘅《Sips;;Iban》,一間韓國過江龍咖啡店,以簡約色調設計,令整個用餐環境都輕鬆舒服餐廳提供鹹點菜式之餘,其多款特色甜點更一直大受歡迎,今期更推出幾款期間限定新品🍴粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫 (期間限定)鬆脆嘅牛角包配上柔軟窩夫,一脆一軟嘅夢幻組合,再加上櫻花曲奇、酸甜果乾和牛奶雪糕,整體味道酸酸甜甜和非常有口感🍴烤牛肉紫菜包飯米飯包著香烤牛肉、紅蘿蔔絲、青瓜絲和玉子蛋,餡料十足,口感和味道都非常豐富🍴半半炸雞揀了初雪芝士味和蒜蓉蜜糖味,雞皮炸得夠鬆脆,肉質嫩滑初雪芝士味,滿滿芝士粉鋪面,鹹香味十足蒜蓉蜜糖味,蜜糖包住了炸雞,啖啖香甜味道🍴軟綿綿粟米蛋糕粟米慕絲夾著海綿蛋糕,口感軟綿綿,粟米味香濃,確實幾特別嘅一款蛋糕口味🍴櫻花鮮奶咖啡配牛角包 (期間限定)陣陣櫻花芳香,可將酥脆內軟嘅牛角包浸在櫻花奶泡中,感受不一樣的芳香甜蜜🍴櫻花棉花糖泡泡浴 (期間限定)棉花糖像泡泡浴般浸在白朱古力中,再配上草莓醬和朱古力脆脆,味道雖甜,但都值得一試

🍴粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫 (期間限定)

🍴烤牛肉紫菜包飯

🍴半半炸雞
揀了初雪芝士味和蒜蓉蜜糖味,雞皮炸得夠鬆脆,肉質嫩滑
初雪芝士味,滿滿芝士粉鋪面,鹹香味十足
蒜蓉蜜糖味,蜜糖包住了炸雞,啖啖香甜味道

🍴軟綿綿粟米蛋糕

🍴櫻花鮮奶咖啡配牛角包 (期間限定)

🍴櫻花棉花糖泡泡浴 (期間限定)

♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍sips;;ban.❅ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐬𝐮 釜山粒粒粟米刨冰($98) ❅ 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐂𝐚𝐤𝐞 軟綿綿粟米蛋糕($62) ❅ 𝐌𝐞𝐧𝐭𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐓𝐭𝐞𝐨𝐤𝐛𝐨𝐤𝐤𝐢 明太子帶子炒年糕($92) ❅ 𝐇𝐚𝐥𝐟 & 𝐇𝐚𝐥𝐟 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 - 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 + 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞半半炸雞 - 蒜蓉蜜糖+洋蔥汁 ($155) ❅ 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞挪威芝士咖啡($52) ❅ 𝐉𝐞𝐣𝐮 𝐓𝐚𝐧𝐠𝐞𝐫𝐢𝐧𝐞 𝐀𝐝𝐞 濟洲柑橘梳打 ($52) .//This is probably the only place in Hong Kong for corn cream flavour desserts!! 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐬𝐮 was topped with a generous amount of corn cream sauce, with biscuit crumbs and mochi inside, didnt taste werid at all and was deliciou

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍sips;;ban
This is probably the only place in Hong Kong for corn cream flavour desserts!! 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐬𝐮 was topped with a generous amount of corn cream sauce, with biscuit crumbs and mochi inside, didnt taste werid at all and was delicious ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐂𝐚𝐤𝐞 was very soft and fluffy, a slightly richer corn flavor than the shaved ice, but also a lot sweeter. I’d recommend getting the 𝐁𝐢𝐧𝐠𝐬𝐮 out of the two!! Mains were not bad, and we struggled a bit with the long and creative drink menu - finally picked this not commonly found 𝐁𝐫𝐨𝐰𝐧 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 (*¯︶¯*) Latte with sea salt caramel sauce was covered with a thick layer of shredded Norwegian caramel cheese, love how the sweetness and saltiness blended well with the milky flavour of the cheese, definitely worth a try!!
終於在香港找到在韓國一直都很紅的粟米味甜品!! 之前有看過雪糕店推出粟米忌廉味但蛋糕和刨冰這裏絕對是全港獨家(*¯︶¯*) 刨冰上淋上滿滿的粟米忌廉醬, 入面有餅乾碎和麻薯粒, 一點都不奇怪很好吃⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 粟米蛋糕很軟綿, 比起刨冰粟米味更濃郁, 但個人覺得偏甜, 二選一的話比較推介刨冰!! 正餐質素正常, 飲品menu很有創意, 有不少特別口味的latte, 苦惱了好一會後最後選了外型超吸引的挪威芝士咖啡 – 加入了海鹽焦糖醬的拿鐵鋪滿挪威焦糖芝士細絲, 咸甜咸甜的味道伴隨芝士的奶香, 很值得一試!!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
軟綿綿粟米蛋糕
挪威芝士咖啡
濟洲柑橘梳打
釜山粒粒粟米刨冰
海港城泊車123優惠, 真係好吸引我地成日嚟消費商場大, 食肆又多, 可以慢慢試知道呢間都開業咗一段時間, 今日終於輪到佢啦~餐廳位置就在SHAKE SHACK同一條巷名字其實都唔知點讀架, 只知佢係仁川嘅特色咖啡店品牌, 係新派嘅韓國菜, 其實我好鐘意佢地嘅簡約風裝修, 食物多數都可以包含埋打卡成份, 賣相一流, 望到都流口水全日元氣滿滿牛角包窩夫平時坊間的牛角包窩夫大多是配甜味, 而難得呢度是變了咸食 (因為打算最後會試埋出名的粟米蛋糕)呢份就像ADB咁, 有太陽蛋, 2塊長又大嘅煙肉片, 雞肉腸, 茄汁豆和沙律菜等....食物很多, 真係元氣滿滿, 又可以滿足到貪心的人嘅口味而牛角包窩夫上面也淋了大量蛋黃沙律醬, 啱哂重口味嘅男友2片牛角包窩夫都做得鬆脆, 唔使配任何醬或食物都好好味~女生好難一個人完成呢份菜新派的韓國餐不少得的就是炸雞貪心的人就緊係叫雙味啦: 半半炸雞(芝士&蒜蓉蜜糖)唔食蒜嘅我, 叫半半炸雞就可以滿足哂2個人嘅口味每款味大約有4-5件, 仲要係無骨又多汁, 炸雞外仲會附送粗薯條, 超正!表面白雪雪的是芝士粉, 帶少少甜味的芝士粉炸雞是最遲出場的一道菜, 好明顯
海港城泊車123優惠, 真係好吸引我地成日嚟消費
商場大, 食肆又多, 可以慢慢試
知道呢間都開業咗一段時間, 今日終於輪到佢啦~
餐廳位置就在SHAKE SHACK同一條巷
其實我好鐘意佢地嘅簡約風裝修,
食物多數都可以包含埋打卡成份, 賣相一流, 望到都流口水
全日元氣滿滿牛角包窩夫

而牛角包窩夫上面也淋了大量蛋黃沙律醬, 啱哂重口味嘅男友
2片牛角包窩夫都做得鬆脆, 唔使配任何醬或食物都好好味~
女生好難一個人完成呢份菜
新派的韓國餐不少得的就是炸雞
貪心的人就緊係叫雙味啦:
半半炸雞(芝士&蒜蓉蜜糖)
唔食蒜嘅我, 叫半半炸雞就可以滿足哂2個人嘅口味
半半炸雞 (芝士 & 蒜蓉蜜糖)
表面白雪雪的是芝士粉, 帶少少甜味的芝士粉
炸雞是最遲出場的一道菜, 好明顯真係即叫即炸, 熱辣辣勁惹味
另一道是必點的韓式食物:
辣牛肉紫菜包飯
上檯時有點嚇親, 無諗過比平時食開的大半倍, 一碟仲有成十大件, 超飽, 好彩有自備飯盒, 唔好做大嘥鬼
辣牛肉紫菜包飯
入面有肉有爽口嘅青瓜,胡蘿蔔,黃蘿蔔, 餸多飯少, 好鐘意
辣牛肉紫菜包飯
最後最後, 點少得甜品:
軟綿綿粟米蛋糕, 第一次嚟完全無預算
無論咸食和甜食, D野都偏大份,
呢件蛋糕加了獨特的栗米醬汁還搭配烤過嘅粟米, 也灑了大量餅碎, 好IGABLE
蛋糕口感鬆軟、啖啖嘅粟米氣味, 中間有層像是慕絲, 餅底仲用咗脆脆麥片締造層次感
不得不提, 我點的那杯櫻花棉花糖泡泡浴都非常少女心, 粉紅色加了2大粒棉花糖和顏色鮮艷嘅食用花
杯邊仲有流出來的櫻花醬, 其實入面是無糖的暖鮮奶, 一齊飲唔會好甜, 仲好好味, 呢杯打卡真是無敵
粟米蛋糕
題外話/補充資料: 食物份量偏大, 留意點餐時唔好點多做大嘥鬼呀! 侍應都好NICE
2024-07-16
全日元氣滿滿牛角包窩夫
半半炸雞 (芝士 & 蒜蓉蜜糖)
粟米蛋糕
上次食過甜品 粟米刨冰🍧芝士croffle🥐已經驚艷左😆今次特登試埋蛋糕 同其他甜品風咖啡🤩主食唔錯 但仍然好推甜品🤤🌽軟綿綿粟米蛋糕 ($62)粟米味好出好香🌽兩層粟米mousse 夾住海綿蛋糕🍰有一大pat粟米濃cream 味道幾特別 完全係韓國先會出嘅款 可以乾身返d 🍝韓式烤牛肉意粉 ($92)Bulgogi意粉版! 個醬帶甜辣幾特別 意粉掛汁creamy 牛肉多d就好😚🌸🥐粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫 ($132)Croffle當然必點🤩外層夾到金黃色 好酥脆 入面煙煙韌韌 配料有士多啤梨jam 士多啤梨芝士蛋糕🍰上次食過挪威焦糖芝士味都好正🤤🍗半半炸雞 ($155)揀左洋蔥汁🧅同蒜蓉蜜糖🍯兩款味道都好突出 雞肉外脆內juicy 不錯吃 雞件份量相對其他店 會少d 但有薯條同沙律 兩個人都夠食🍦牛奶雪糕咖啡 ($72)成大杯雪糕😍🤩倒少少espresso落去 咖啡香氣配埋軟滑牛奶雪糕 正過就咁平時食affogato😜甜品無誤🥰🍮法式焦糖吉士咖啡 ($52)中間有層焦糖吉士布甸😍配咖啡都唔會過甜 不錯喝😚

🌽軟綿綿粟米蛋糕 ($62)

🍝韓式烤牛肉意粉 ($92)

🌸🥐粉嫩少女心櫻花牛角包窩夫 ($132)

🍗半半炸雞 ($155)

🍦牛奶雪糕咖啡 ($72)

🍮法式焦糖吉士咖啡 ($52)
中間有層焦糖吉士布甸😍配咖啡都唔會過甜 不錯喝😚
2024-07-23
2024-07-22 315 瀏覽
朋友幾中意食韓國食物,今日帶她海港城 Sips;;lban 🥢烤牛肉紫菜包好大卷,材料豐富,有牛肉,黃蘿蔔,蛋,紅蘿蔔絲及青瓜絲。🍗半半炸雞選擇原味同蜜糖味,炸雞幾香脆,配薯條及沙律。🥓🧇all day breakfast croffle平時比較少見鹹食牛角窩夫,仲有煎蛋,焗豆,煙肉,香腸及沙律。軟綿綿🌽粟米蛋糕今次可以話為左咗呢件蛋糕而來,第一次食粟米味蛋糕,味道又幾濃郁,尤其是蛋糕上的粟米cream。飲品:🍊 濟州柑橘梳打熱茉莉茶
朋友幾中意食韓國食物,今日帶她海港城 Sips;;lban

🥢烤牛肉紫菜包

好大卷,材料豐富,有牛肉,黃蘿蔔,蛋,紅蘿蔔絲及青瓜絲。

🍗半半炸雞

選擇原味同蜜糖味,炸雞幾香脆,配薯條及沙律。

🥓🧇all day breakfast croffle

軟綿綿🌽粟米蛋糕

飲品:

🍊 濟州柑橘梳打

熱茉莉茶

2024-07-22
前排韓國🇰🇷掀起一股粟米甜品熱潮🌽顧名思義 就係以粟米為主題 製作一系列甜點🍰對於追求新事物嘅我嚟講 可謂相當吸引!~而將呢股熱潮帶到來港的 就係韓式Cafe「sips;;lban」啦😍暫時未飛到去韓國嘅我🛫 當然要去試下啦🍧釜山粒粒粟米刨冰($98)刨冰淋上滿滿嘅粟米蓉 還鋪上栗米脆脆淡黃色嘅整體色系 望落非常吸引💛仲額外附上粟米蓉 唔夠可以再加🥳刨冰粟米味好出 加上栗米脆脆嘅甜味以及烤焦的粟米粒 可謂香甜可口😚😋食到中間 仲有驚喜✨就係加入咗黃豆粉麻糬質感略為厚實 但勝在好有咬口 除此之外 還附上一個韓式紅豆糯米餅表面以食用花點綴 賣相吸引🍰軟綿綿粟米蛋糕($62)食完刨冰 再來個蛋糕嚟個粟米二重奏🎶蛋糕賣相吸引 有明確分層以味道濃郁嘅粟米蓉及曲奇餅碎伴碟中間再有一層香濃嘅粟米蛋糕質感如其名般順滑軟綿綿 而整體味道與刨冰相似建議可挑選兩者之一去嘗試 再選擇店鋪其他味道嘅甜品 畢竟menu上仍有非常多新奇有趣之選擇😆介紹完粟米系列 係時候講下主食試咗佢哋嘅明太子帶子炒年糕($92)算係西韓fusion菜?🤣🤣走出韓國菜comfort zone 唔再局限喺傳統嘅辣炒年糕明太子香氣撲鼻
前排韓國🇰🇷掀起一股粟米甜品熱潮🌽
顧名思義 就係以粟米為主題 製作一系列甜點🍰
對於追求新事物嘅我嚟講 可謂相當吸引!~
而將呢股熱潮帶到來港的
就係韓式Cafe「sips;;lban」啦😍
暫時未飛到去韓國嘅我🛫 當然要去試下啦

🍧釜山粒粒粟米刨冰($98)

刨冰淋上滿滿嘅粟米蓉 還鋪上栗米脆脆
就係加入咗黃豆粉麻糬
質感略為厚實 但勝在好有咬口

除此之外 還附上一個韓式紅豆糯米餅
表面以食用花點綴 賣相吸引

🍰軟綿綿粟米蛋糕($62)

食完刨冰 再來個蛋糕
再選擇店鋪其他味道嘅甜品
畢竟menu上仍有非常多新奇有趣之選擇😆

介紹完粟米系列 係時候講下主食
試咗佢哋嘅
明太子帶子炒年糕($92)

算係西韓fusion菜?🤣🤣
走出韓國菜comfort zone
唔再局限喺傳統嘅辣炒年糕
明太子香氣撲鼻 加上三文魚子
鹹鮮味十足 大大減輕年糕嘅飽膩感😋

🍗蒜蓉蜜糖無骨炸雞(125)

炸雞配香脆薯條🍟呢個配搭都好西式
炸雞juicy且肉質嫩滑
甜味恰到好處 食完都唔會好滯

飲品方面 配搭相當特別 選擇也相當之多
揀咗 花生忌廉咖啡🥜($52)

飲落有啲似奶蓋咖啡☕
以鋪面嘅花生脆甜增加口感
愈飲愈有香甜嘅花生甜
與咖啡嘅苦味相遇時
產生出美麗嘅火花😍在口中久久不散

仲試埋 挪威芝士咖啡☕($52)

刨成絲狀嘅挪威芝士鋪成山狀
賣相好震撼!夠晒打卡📸