2024-12-28
大家仲記唔記得搭中環半山電梯會見到間兩層玻璃屋-v-就係嗰個腐皮壽司團隊!!最近喺上環開咗西式Cafe就係社交平台上面大熱嘅Sofi Pasta!有各款意粉 特色飲品甜品🤍麻辣奶油虎蝦飲管粉($128) | Rating: 7/10原來飲管粉係類似粗版少少嘅意粉🤣意粉口感唔係彈牙款 而係偏硬同實在嘅口感見到麻辣所以嗌 食落都真係幾辣 不過奶油嗰到冇乜feel想像中”奶油”可能會再奶香重啲/creamy啲虎蝦好似有3隻(?) 口感幾好 十分彈牙🤍經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉($138) | Rating: 7.5/10見到最多人嗌嘅暫時應該係呢款🤣賣相好吸引醬汁同傳統卡邦尼有啲唔同 呢個好重芝士味麻花卷粉形狀好掛汁 另外仲有三塊煙腩肉呢三塊有被驚艷到 炙燒過 煙燻味好重 好香口又唔太肥膩!🤍自家製蘇菲奶酪炸雞翼($58) | Rating: 7.5/10見到奶酪炸雞翼好似幾特別 但食落冇乜奶酪感覺我估係指醃嗰陣落咗(?)令雞肉更軟嫩同juicy而佢炸出嚟又真係好鎖到肉汁 全部都大大隻 炸皮香脆唔厚🤍紅茶心太軟伴檸檬雪芭($78) | Rating: 8.5/10其實佢哋好多甜品都好想試望落好
大家仲記唔記得搭中環半山電梯會見到間兩層玻璃屋-v-
虎蝦好似有3隻(?) 口感幾好 十分彈牙
見到最多人嗌嘅暫時應該係呢款🤣賣相好吸引
醬汁同傳統卡邦尼有啲唔同 呢個好重芝士味
麻花卷粉形狀好掛汁 另外仲有三塊煙腩肉
呢三塊有被驚艷到 炙燒過 煙燻味好重 好香口又唔太肥膩!
見到奶酪炸雞翼好似幾特別 但食落冇乜奶酪感覺
我估係指醃嗰陣落咗(?)令雞肉更軟嫩同juicy
而佢炸出嚟又真係好鎖到肉汁 全部都大大隻 炸皮香脆唔厚
其實佢哋好多甜品都好想試望落好吸引🥲但食唔落了
揀咗呢款又幾出色 檸檬雪芭酸度好夠^^
心太軟一切開 紅茶流心會好澎湃咁流出嚟
會有啲甜 但配雪芭就啱啱好平衡翻 呢個咪就係檸茶嘅配搭!
🤍開心果白玉燕麥奶($57) | Rating: 7/10
嗌咗熱飲 諗住開心果味會出啲 但最後都唔算好出
反而飲落大部分時間都係麥芽/燕麥味
整體都好飲 但開心果味唔濃就冇乜特別
🤍爆谷焦糖牛乳($48) | Rating: 8/10
呢杯比較推薦^^好香好濃嘅焦糖味 牛奶都係濃郁的
但又唔會太甜 面頭嘅焦糖有輕輕燒過 所以有脆面!
然後再有爆谷喺上面 成杯好睇又好飲
整體覺得甜品同飲品會比較特別 甜品係最出色