2023-03-13 41 瀏覽
呢間裝修比較簡約~食物大份又好食!.▪️日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉 蟹肉分量超多!除咗一絲絲嘅蟹肉之外,仲有幾塊帶軟骨嘅大蟹肉!唔係用假蟹柳食唔到蟹膏嘅腥味~反而係好濃味嘅忌廉汁而且每條意粉都好入味仲加咗蘆筍,洋蔥,仲食到有啲菇味成碟意粉都好香,材料好豐富▪️Avocado smash 牛油果份量又係超多!加咗少少芝士碎放上多穀麵包上真係食完一塊已經飽飽地如果想飽肚又健康就可以叫呢個▪️Cream BRÛLÉE latte 即係焦糖布丁咖啡本身都好creamy再加埋燒焦嘅焦糖塊甜到剛剛好~唔怕苦▪️碟豆花熱情果梳打一嚟到見到有超靚嘅漸變色酸酸甜甜好解渴.✍🏻整體:係一間足料良心嘅cafe食物味道食完太幸福了
呢間裝修比較簡約~食物大份又好食!

▪️日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉
蟹肉分量超多!
除咗一絲絲嘅蟹肉之外,仲有幾塊帶軟骨嘅大蟹肉!唔係用假蟹柳
食唔到蟹膏嘅腥味~反而係好濃味嘅忌廉汁
而且每條意粉都好入味
仲加咗蘆筍,洋蔥,仲食到有啲菇味
成碟意粉都好香,材料好豐富

▪️Avocado smash
牛油果份量又係超多!
加咗少少芝士碎放上多穀麵包上

係一間足料良心嘅cafe
食物味道
食完太幸福了
2023-03-06 39 瀏覽
📍Sole Coffee元朗小清新Cafe ,環境清幽,暫時遠離左煩囂🫶🏻☕️ Tiramisu Coffee ($48)呢個幾特別,感覺似奶蓋咖啡。上面再有條沾滿左朱古力粉同Tiramisu 醬嘅餅乾脆條。打卡一流,咖啡好香又無苦澀味,好好飲! 🍹Passionfruit butterfly ($48)夢幻色🥰熱情果梳打,酸酸甜甜嘅,好fresh 嘅味道。❣️慢煮煙三文魚牛油果三文治 ($90)麵包夾住一層好厚嘅牛油果🥑、煙三文魚、蕃茄同埋菜。啲菜全部都係好新鮮,無啲爛左嘅菜,又夠大份,誠意十足。❣️黑松露薯條🍟 ($58)由於open kitchen 關係,現場見到餐廳員工即刻炸嘅,薯條上到黎嘅時候又熱又脆,配埋濃味嘅黑松露醬,令到我嘅happy Friday更happy 。❣️焗芝士大啡菇配黑松露忌廉意大利粉 ($88)意粉一上到枱,我就即刻比佢個係晒芝士嘅大啡菇吸引住。呢個咁嘅size先係大啡菇嘛。滿滿芝士嘅大啡菇好juicy。黑松露意粉配埋洋蔥🧅、新鮮蕃茄仔同露筍,就相當好食,個忌廉汁又唔會太油膩。環境以黑白為主,好岩文青打卡。餐廳櫃枱有擺放香茅水同熱水比客人飲用。餐廳仲有甜品,不過
📍Sole Coffee

元朗小清新Cafe ,環境清幽,暫時遠離左煩囂🫶🏻

☕️ Tiramisu Coffee ($48)

🍹Passionfruit butterfly ($48)

夢幻色🥰熱情果梳打,酸酸甜甜嘅,好fresh 嘅味道。

❣️慢煮煙三文魚牛油果三文治 ($90)

❣️黑松露薯條🍟 ($58)

❣️焗芝士大啡菇配黑松露忌廉意大利粉 ($88)

環境以黑白為主,好岩文青打卡。
餐廳櫃枱有擺放香茅水同熱水比客人飲用。
餐廳仲有甜品,不過我唔好水果味蛋糕就無食到,daily special 係watermelon/ mango cheesecake.

Menu:

▪️𝑨𝒍𝒍 𝑫𝒂𝒚 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑳𝒊𝒕𝒆 $90+ 𝑪𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓𝒍𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒂𝒈𝒆 $15.Everything is bigger than I expected from the photos! Especially the stem tomatos were the biggest I ever had, and even hard to find such size in markets. All components were well seasoned respectively. The most eye-catching part of the meal is of course the avocado toast! The crispy multi-seed toast was spreaded with thick layer of smashed avocado. Would love to add one more but was too full from this mega-sized breakfast.---▪️𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
▪️𝑨𝒍𝒍 𝑫𝒂𝒚 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑳𝒊𝒕𝒆 $90
+ 𝑪𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓𝒍𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒂𝒈𝒆 $15
---
▪️𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆 +$30
As a cinnamon lover, I ordered the gingerbread latte to enjoy the last bit of winter vibe. It's cute that they would let you use the cinnamon stick for mixing the latte. Latte was smooth, and the milky foam lasted long enough even after mixing. Would wanna try their creme-brulee latte next time.
---
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
𝑨𝒍𝒍 𝑫𝒂𝒚 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒌𝒇𝒂𝒔𝒕 𝑳𝒊𝒕𝒆 + 𝑪𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓𝒍𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒂𝒖𝒔𝒂𝒈𝒆
𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
早餐
𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓𝒃𝒓𝒆𝒂𝒅 𝑳𝒂𝒕𝒕𝒆
朋友今日帶咗我去元朗食好嘢🥰🥰喺地鐵站出口行左大概5分鐘到去咗呢一間CafeCafe主要白色為主,簡約風。叫咗個慢煮三文魚牛油果三文治🥰🥰份量好足料勁多牛油果🥹🥹🥹平時我都唔係好鍾意食菜,但係咁樣夾埋一齊好好食🤤朋友就叫咗個all day Breakfast 😍流心蛋真係好好食🥹🥹大啡菇好juice!! 好多汁😃竹炭包多士好得意🤣🤣仲有,我最鍾意食嘅黑松露薯條😆😆分量超大份,真係食唔晒🤭🤭飲品,朋友揀咗blue season!我就揀咗焙茶鮮奶😍😍雖然食左好多主食但係女人仲有第二個胃食甜品😌😌😌試咗芒果芝士蛋糕🥰🥰上面係芒果啫喱,味道好特別。下次可以再試其他野食,環境好舒服!聽住音樂同朋友傾吓計,好relax 😊
朋友今日帶咗我去元朗食好嘢🥰🥰
喺地鐵站出口行左大概5分鐘到
去咗呢一間Cafe

Cafe主要白色為主,簡約風。

叫咗個慢煮三文魚牛油果三文治🥰🥰
份量好足料勁多牛油果🥹🥹🥹
平時我都唔係好鍾意食菜,
但係咁樣夾埋一齊好好食🤤

朋友就叫咗個all day Breakfast 😍
流心蛋真係好好食🥹🥹
大啡菇好juice!! 好多汁😃
竹炭包多士好得意🤣🤣

仲有,我最鍾意食嘅黑松露薯條😆😆
分量超大份,真係食唔晒🤭🤭

飲品,朋友揀咗blue season!
我就揀咗焙茶鮮奶😍😍

雖然食左好多主食
但係女人仲有第二個胃食甜品😌😌😌

試咗芒果芝士蛋糕🥰🥰
上面係芒果啫喱,味道好特別。

下次可以再試其他野食,環境好舒服!
聽住音樂同朋友傾吓計,好relax 😊
平時好小入元朗,假期難得遠道而來,特地搜尋左呢間小清新既咖啡店試下,店舖雖然唔大,但勝在食物質素佳,環境亦相當清優寧靜,好適合閏蜜黎打下卡談下心。❥焗芝士大啡菇配黑松露忌廉意大利麵 HKD$88意粉上面既大啡菇非常出色,用芝士焗既大啡菇唔會焗到啡菇變到乾曬身,一口咬落去啡菇依然香濃又多汁,意大利麵仲加左小小車厘茄、露筍作配菜,略為遜色既係食起上黎感覺忌廉味重過黑松露味,但係我都覺得整體黎講係好好食既👍🏻❥慢煮雞胸肉牛油果三文治 HKD$90用軟軟既意大利Panini麵包夾住牛油果、慢煮雞胸、蕃茄、生菜,仲額外有多少少沙律菜伴碟,整個三文治都好健康好清新,菜類好鮮甜,三文治Size有如巨無霸,細食既女仔建議可以Share食❥Flat White HKD$25 / Cappuccino HKD $30係港島九龍已經好少有Cafe既咖啡價錢係呢個價位,仲要咖啡味道也很不錯😌熱咖啡都會配上精美既拉花,好有心思

❥焗芝士大啡菇配黑松露忌廉意大利麵 HKD$88

❥慢煮雞胸肉牛油果三文治 HKD$90

2023-01-29 1363 瀏覽
第一次幫襯,小店內位置不多,中午12:00來剛好不用等位😝🍝菠菜忌廉煙三文魚意大利麵$98超濃醬汁,食落好creamy😍,足料又飽肚,加上面頭一朵三文魚花🌹打卡一流📸🥪慢煮雞胸肉牛油果三文治$90又係一款賣相吸引又大份之選,十分足料!🍟黑松露薯條$58超抵食!大碟而且新鮮即炸,入口熱辣辣!個醬都好重黑松露味,既香又幼滑😚🍵 Matcha latte $30好飲,隻獨魚獸拉得好靚😍😍😍📝兩個人食到好飽都係$276!食物味道高質、價錢又抵食💯💯💯📍 Sole Coffee (元朗)元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖🔍#nseat_元朗#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #cafe #matcha #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #元朗 #元朗美食 #牛油果 #慢煮雞胸 #薯條控 #薯條

第一次幫襯,小店內位置不多,中午12:00來剛好不用等位😝

🍝菠菜忌廉煙三文魚意大利麵$98
菠菜忌廉煙三文魚意大利麵

🥪慢煮雞胸肉牛油果三文治$90

又係一款賣相吸引又大份之選,十分足料!

🍟黑松露薯條$58

🍵 Matcha latte $30
好飲,隻獨魚獸拉得好靚😍😍😍
Matcha latte

📍 Sole Coffee (元朗)
元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖

🔍#nseat_元朗

2022-08-20
午餐
菠菜忌廉煙三文魚意大利麵
Matcha latte
2023-01-27 46 瀏覽
我倆今日去試食歐美食品 ,在元朗solo Coffee, 門面是落地大玻璃, 室內室外清澈望到。 開放式廚房,望見大廚烹調 ,胃口大開。 我倆叫了 D deluxe all day breakfast, 整個擺盆鮮明, 有: 煙肉片, 坎伯蘭腸。 烤大啡菇-- 肥大肉厚非常林滑。 車厘串茄,煙三文魚。 黑松露炒蛋-- 順滑可口。 炸薯餅和 多穀麵包多士 卜卜脆。 還有四條露筍 。整個擺盤 鮮明 ,有咁多款美食, 逐樣逐樣品嚐,已經好飽肚, 幸好有車厘串茄如露筍可幫助消化。 第二道是慢煮美國 prime 级下肩胛 翼板肉三文治配粗薯條 ,擺盤幾乎滿瀉, 麵包好軟熟, 配番茄生菜, 有種清甜可口感覺。 下肩胛翼板肉鬆化 。還有叫了兩杯咖啡, Latte的拉花好靚, Americano醒腦提神。

開放式廚房,望見大廚烹調 ,胃口大開。

2023-01-18 53 瀏覽
對於咖啡控、牛油果🥑控的我尼間小店一次過滿足晒我😍😍食物味道好味、擺盤都十分精緻最推薦大家嘗試牛油果多士,多士是有加埋黑白芝麻十分鬆脆又可口👍🏼👍🏼係與朋友相聚的好地方👭💯💯
對於咖啡控、牛油果🥑控的我
尼間小店一次過滿足晒我😍😍
食物味道好味、擺盤都十分精緻
係與朋友相聚的好地方👭💯💯
2023-01-16 59 瀏覽
今次係第二次食 Sole Cafe,小店内有5-6張枱。但食品真的好味,所以好多人幫襯。今次都等一張枱等約20-25分鐘。黑松露薯條 $58驚喜超級大碟,粗薯條!唔會好油,黑松露醬好出色!都可以問佢拎茄汁,身為茄汁控嘅我都覺得黑松露醬好味好多。Deluxe All Day Breakfast $118朋友話蕃茄超好味!BB蘆筍薯餅唔油當中最好味係無影相嘅多穀麵包多士🥰飲品: Cappuccino 保持水準Blood Orange 係玻璃樽裝

黑松露薯條 $58

飲品:
Cappuccino 保持水準
Blood Orange 係玻璃樽裝

2023-01-14
20 分鐘 (堂食)
Deluxe All Day Breakfast
  • Deluxe All Day Breakfast
2023-01-15 78 瀏覽
已經係第五次黎食,佢係唯一一間cafe我係會食完又食,因為真係好好味每次黎食必點係expresso tonic同avocado smash雖然個個都推介佢既奶啡,但我認為佢既tonic係我飲過最好飲既。好得意,每次黎飲tonic既味道都會有少少唔同,但每次都係咁好飲,咖啡香,夠凍,夠氣,最特別係佢既tonic會有陣清香味今次唔嗌avocado smash 啦😂試下食其他。叫左慢煮雞胸肉牛油果三文治,好食,sole啲野食好食在於佢嘅調味永遠都係剛剛好,唔太咸又唔太淡,但就係可以令到佢既食材食得出係新鮮、好味。沙律菜都依然係咁新鮮,咁脆,完全冇變黃/冇唔新鮮既。仲有終於都試下佢既意粉:菠菜忌廉煙三文魚意大利粉。上菜好快,熱辣辣,好足料。佢個汁好明顯係自己用新鮮菠菜打爛都煮成醬汁,意粉仲有少少洋蔥用煙三文魚,好味呀真心😂tiramisu coffee個個都講,我就唔多講啦,係值得一試既好奇待下次放假又再黎食

今次唔嗌avocado smash 啦😂試下食其他。

好奇待下次放假又再黎食
tiramisu  coffee
菠菜忌廉煙三文魚意大利粉
expresso  tonic
2023-01-15
10 分鐘 (堂食)
tiramisu  coffee
菠菜忌廉煙三文魚意大利粉
expresso  tonic
  • 菠菜忌廉煙三文魚意大利麵
  • Avocado  smash
2023-01-11 27 瀏覽
今日入咗元朗探個朋友,喺元朗西鐵附近真係好多嘢食,朋友今日帶咗我去一間好有格調嘅Cafe,啲嘢勁好食,所以喺度推介一下。Sole coffee 地址喺元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下。餐廳裝修得好整潔,望落去好有格調,以白色為主,餐廳地方雖然唔大,但係座位嘅空間都好足夠,喺度食嘢都幾舒適。菠菜忌廉煙三文魚意大利粉,賣相真係好吸引,一朵三文魚嘅玫瑰花喺意大利粉上面,三文魚嘅份量都好多,而且食落去味道鮮甜,意大利粉做得好出色,每一條意粉都有忌廉同菠菜嘅香味食落去又清新味道又香,意大利粉亦都煮到啱啱好,軟硬度適中,呢個意粉簡直係必須嘅推介。All day breakfast lite ,材料真係好豐富,有大啡菇,沙律菜,牛油果多士,香腸.煙三文魚,炒蘆筍,牛油果多士真係好有驚喜,牛油果味道好香加上有少少芝士,令到味道更加突出更加有層次。蘆筍爽口感覺好清新。Chocolate muffin 焗到啱啱好,朱古力味又香又唔會太甜,蛋糕好鬆軟,食完一個都唔夠喉,真係好好味。呢間咖啡店一定會再嚟幫襯,無論價錢同埋食物嘅質素都好好。

呢間咖啡店一定會再嚟幫襯,無論價錢同埋食物嘅質素都好好。
2023-01-09 32 瀏覽
近年鍾意左去發掘小店cafe,總會食到特色既好味道,今日又係一個小小驚喜發現☺️今日係搵午餐,門面純白色加中間個拉花已經係我想要既feel 🥰- 煙三文魚牛油果三文治🥪好厚身好大份!夠食兩個人😋😋超足料,係一d都唔馬虎既三文治😮😮一切開既牛油果多到唧出來,估唔到同三文魚&蕃茄係咁絕配🤩🤩🤩仲有半隻大碟咁多既沙律菜🥗係新鮮既!配埋魚露,食到成碟菜都全清😘- 🦀日式蟹膏松業蟹肉忌廉意粉🍝又係一個驚喜,我以為蟹肉都係意思意思,點知係超足料😱佢既忌廉一d都唔黏,成碟意粉好滑,配埋三文魚籽同木魚絲真係好香,又係清到一條都冇剩😍- Cold Matcha Latte 🍵比例剛剛好!好濃抹茶味,仲要咁靚🥰- Hot Hojicha Latte ☕️未上之前我都期待緊個拉花會係咩樣,結果黎左個射手座♐️😍😍一黎就滿足左我視覺既享受,未飲已經覺得好味啦☺️整體來講,全餐都好用心製作,一d都唔馬虎,係小店先會食到既獨特,同埋新穎既創作😊💯💯💯係值得encore之選😋店內環境都好舒服,因為小店面向內街,坐bar檯都係寫意既風景😊👍🏻

- 煙三文魚牛油果三文治🥪

- 🦀日式蟹膏松業蟹肉忌廉意粉🍝

- Cold Matcha Latte 🍵
比例剛剛好!好濃抹茶味,仲要咁靚🥰

- Hot Hojicha Latte ☕️

💯💯💯係值得encore之選😋

2023-01-06 31 瀏覽
呢排在家工作,成日自己煮,今日決定lunch 同朋友在附近食!我地行到去鳳攸北街個面,發現有間Cafe裝修都幾清新去飲杯嘢chill 下都唔錯咁!日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉 $118佢ge意粉好juicy, 而且味道調得好好,唔會太重口味,而又食到蟹膏醬味!份量勁多,仲要唔係普通蟹肉份量仲一啲都唔吝嗇。每條意大利粉都會食到蟹膏醬汁味,好好食!!慢煮美國牛肉三文治配粗直薯條 $138啲薯條又熱又脆!至於三文治,整體來講都幾Juicy!凍朱古力(跟餐加配)正常發揮❤️呢間餐廳平日lunch 都會有一家大細黎幫襯,唔係文青先黎得ga😂!

日式蟹膏醬松葉蟹肉忌廉意大利粉 $118

慢煮美國牛肉三文治配粗直薯條 $138

啲薯條又熱又脆!至於三文治,整體來講都幾Juicy!

凍朱古力(跟餐加配)
正常發揮❤️

2023-01-06 29 瀏覽
自從有咗西鐵之後成日都會喺元朗食嘢,今日都唔例外喺西鐵落咗車之後喺附近見到有一間好舒服嘅小店,行到入去,感覺到有歐洲嘅氣息,雖然店舖座位不多,但係坐得好舒服,最細心嘅就係個侍應仲好主動拎咗個籃子我放衣服,感覺到服務至上叫咗個蟹肉意粉上面鋪滿蟹籽蟹肉非常足料意粉嘅粗幼度適中又夠彈牙未到調校得相當好做到非常出色而配菜仲有蘆筍木耳識落,廚師係用咗蟹膏醬,唔會太鹹只有蟹膏嘅香味,醬汁調校得非常出色,由於我太肚餓,瞬間就已經食完餐飲,我就叫咗杯Tiramisu coffee $48,杯上面鋪滿朱古力粉仲有一條手指餅用手指餅浸落咖啡再食令到咖啡嘅味道融入咗餅入邊非常特別咖啡中間有一層非常厚嘅Tiramisu, 香氣十足,而最抵就係espresso 另外仲試咗個牛油果多士,用咗非常多嘅牛油果容,仲用埋多焗麵包,作為多士非常健康每塊多士上面都有滿滿嘅牛油果蓉,而入邊仲加咗洋蔥,感覺非常特別,旁邊仲配有沙律菜,上面有蘆筍,蘆筍每一條都非常爽口。最後來一杯coffee ,咖啡入口香濃細滑,入口最後有回甘的香味,今餐非常滿足。
2023-01-04 743 瀏覽
過了忙碌的幾個星期,終於可以有一個懶洋洋的星期六。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個週末。Sole Coffee位於元朗鳳牧北街,地鐵站出發不用10分鐘便到,地點十分方便。現在疫情關係,餐廳入座也要量度體溫,而且餐枱之間有夾板,務求令客人食得安心。 我們一行二人從餐牌點了幾樣食物,一起互相分享。All Day Breakfast Lite(⭐⭐⭐⭐⭐)這裏有種種不同的All Day Breakfast,令人眼花繚亂。一番掙扎後,我們終於選擇了這款,配料十分豐富,包括了牛油果多士,大啡菇,車厘茄,薯餅,沙律菜,牛奶炒蛋等等。牛油果多士用料十足, 吃起來質感軟綿綿,配上麥麵包口感一流。牛奶炒蛋香滑,而且蛋味十足,應該是用了日本蛋。另外我們追加特色德國香腸,吃起來肉汁豐富。日式蟹膏松葉蟹忌廉意粉(⭐⭐⭐⭐⭐)這個意粉大碟而且十分抵錫。松葉蟹份量多,而且已經拆肉,吃起來新鮮且有淡淡的海水味。  另外日式蟹膏配上意粉,吃起來感覺特別,別有一番風味。各式鬆餅(⭐⭐⭐⭐⭐)這裏的鬆餅味道選擇豐富,有藍莓,朱古力,香蕉,檸檬。我們選了檸檬,吃起來清新,而且不太甜,感覺鬆軟可口。飲品(⭐⭐⭐⭐⭐

我們一行二人從餐牌點了幾樣食物,一起互相分享。
All Day Breakfast Lite(⭐⭐⭐⭐⭐)
日式蟹膏松葉蟹忌廉意粉(⭐⭐⭐⭐⭐)
各式鬆餅(⭐⭐⭐⭐⭐)
飲品(⭐⭐⭐⭐⭐)
飲品方便,選了Matcha Latte,很香的茶味,而且不算太甜,配上精緻花巧的拉花,打卡一流。
朋友叫得這個水果茶也十分不錯,果味濃郁,有消解油膩的作用。
總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sole Coffee 元朗鳳攸北街11-15號益發大廈地下19-20號舖
推介菜式: 日式蟹膏松葉蟹忌廉意粉

👍🏻地點方便