2022-04-15 286 瀏覽
復活節假期第一日,去咗中環間Sonia coffee度試吓。原來佢隱藏於石板街轉入一條橫巷嘅大廈地下。餐廳位置同環境同我想像中有d出入。冇我想像中咁cozy,仲要撞啱樓上裝修,有好大聲嘅鑽牆聲😖本身對佢嘅食物冇乜期望,兩個人點左一份「豐盛全日早餐」,追加「焦糖布甸」同埋一杯「海鹽焦糖咖啡」。無論食物同咖啡質素都比我預期好。份早餐真係好豐盛,味道都算中上,而杯咖啡就最出色,好香,甜中有少少鹹,又有少少苦,飲落好有層次感😋但個布甸就太甜。總括而言,去開果頭可以一試。

中環這間新開咖啡店源於日本京都,主打精品咖啡,同埋鬆餅、焦糖布甸等甜食,亦有供應吐司、意粉和全日早餐等主食。中午咖啡店門口廚櫃擺放了精緻復古咖啡杯,相當吸睛。Sonia Coffee最近同網店Just for Monchi合作,有寄賣爆餡大幅,雪櫃放滿造型可愛嘅Monchi,我地都係衝著大幅而嚟。🍽️ 輕盈全日早餐🍳有牛角包、沙律菜、炒雜菌、炒滑蛋和照燒雞扒。牛角包同雞扒都是迷你size,其他野份量都好少,真的超輕盈! 食物無驚無喜,炒蛋不算特別滑,仲有擺盤問題,牛角包同沙律菜擺埋一齊,牛角包包底有被沙律菜的水份沾濕。🍽️ 日式火腿牛油果白汁意粉🍝意粉並不是將牛油果打成泥伴入白汁的做法,同我所想中有分別。依個係就咁白汁火腿意粉加入切片牛油果,味道不錯,意粉有彈性,白汁稀濃度適中,味道偏淡。以依個份量來計,單購食物CP值不高,我就不夠飽,可能日本人胃口比較細。午市套餐可以優惠價$15加購飲品;$30加購忌廉焦糖吉士布甸🍮

🍽️ 輕盈全日早餐🍳

🍽️ 日式火腿牛油果白汁意粉🍝

來自京都的昭和風格咖啡店 Sonia Coffee 自家焙煎 ソニアコーヒ,住港島區的大家可以不用過九龍才有得去。現在在中環開了分店囉,不過店在小巷內有點難找,而且超窄 😢 下午二點半起會有甜品套餐供應,所以如果您是為了來這吃甜品可以選這時間來。套餐會包一杯$44以下的飲品,超過則補差額。🌰  喫茶店栗子鬆餅 ($134) - 鬆餅有四款口味,每款都吸引,最貴是栗子!上桌已經聞到很香的味道,都幾大個,可以和朋友Share吃。蛋味頗重且夠鬆軟,但美中不足是表面很燶,吃起來會苦QAQ幸好有雪糕和栗子蓉補救一下。🍮  忌廉焦糖吉士布丁 ($78) - 來到當然要吃的好濃蛋味的滑溜溜布丁!配上微苦帶甜的焦糖剛剛好,有機會下次想試咖啡味的。🍑  白桃昭和雪糕梳打 (+$24) - 太滿的關係,雪糕開始溶的話會弄到杯子。☕️  海鹽焦糖鮮奶咖啡 - 這裡的咖啡杯可以在杯櫃自選。
住港島區的大家可以不用過九龍才有得去。
現在在中環開了分店囉,不過店在小巷內有點難找,而且超窄 😢

下午二點半起會有甜品套餐供應,
所以如果您是為了來這吃甜品可以選這時間來。
套餐會包一杯$44以下的飲品,超過則補差額。

上桌已經聞到很香的味道,都幾大個,可以和朋友Share吃。
蛋味頗重且夠鬆軟,但美中不足是表面很燶,吃起來會苦QAQ
幸好有雪糕和栗子蓉補救一下。
喫茶店栗子鬆餅

🍮  忌廉焦糖吉士布丁 ($78)
來到當然要吃的好濃蛋味的滑溜溜布丁!
配上微苦帶甜的焦糖剛剛好,有機會下次想試咖啡味的。
忌廉焦糖吉士布丁

🍑  白桃昭和雪糕梳打 (+$24)
太滿的關係,雪糕開始溶的話會弄到杯子。
白桃昭和雪糕梳打

☕️  海鹽焦糖鮮奶咖啡
這裡的咖啡杯可以在杯櫃自選。
海鹽焦糖鮮奶咖啡
2022-03-26
$127.5 (下午茶)
2022-03-30 258 瀏覽
個人一直好鍾意日本炒嘅咖啡豆,Sonia Coffee 係來自日本京都,用嘅係自家製炒豆,出名嘅係佢哋嘅虹吸,而且聽聞飲嘅時候係可以自己揀喜歡嘅杯,自己曾經就喺日本一間咖啡店有超過2000隻咖啡杯可以揀,感覺非常好🥰不過好可惜當日去到杯櫃入邊一隻杯都見唔到,店員好有禮貌咁解釋因為當日好多客人,不過到最後都搵到四隻比我揀👍🏻店舖嘅感覺係好日本feel嘅,黃色嘅燈光配上深色嘅木家具,不過呢度就坐得比較迫,而且當日可能真係好多客人,開放式廚房比較混亂,亦都唔能夠好好享受睇佢哋去煮虹吸咖啡😅食物。。。。。。。。。。。。。Tamagoyaki Chicken Sandwich 雞肉玉子燒吐司$88- 多士整得外脆內軟,厚厚嘅玉子夠蛋味,雞肉好入味,呢個吐司有驚喜👍🏻Dessert set $110- Sonia specialty Pudding 忌廉焦糖吉士布丁- Syphon (+$36) Colombia布丁夠蛋味而且做得好幼滑,配上焦糖亦唔會太甜,配上哥倫比亞虹吸,一流👍🏻Dessert set $164- Mixed Berries Hot Cake 喫茶店雜莓鬆餅- Syphon (

食物。。。。。。。。。。。。。

Tamagoyaki Chicken Sandwich
雞肉玉子燒吐司$88

Dessert set $110
- Syphon (+$36) Colombia

Dessert set $164
- Syphon (+$36) Guatemala
當日鬆餅嘅presentation個人就覺得有啲雜亂有啲扣分,佢嘅鬆餅係傳統薄身嗰種,味道係OK嘅

總括嚟講,對於日本傳統嘅咖啡店,我覺得係好舒服好悠閒嘅感覺,而呢度就比我覺得比較忙亂比較迫,但佢嘅咖啡係質素好嘅,所以如果我喺附近諗起想飲杯虹吸,都會再去㗎!
2022-03-23 186 瀏覽
係久違嘅出街日🥺🥲困咗咁耐終於都有得出下街食下嘢😮‍💨但見到條街都係好冷清,完全唔係weekend應有嘅vibe😭今次二訪位於中環H CODE嘅Sonia Coffee。其實佢初初喺旺角開嘅時候已經朝聖過一次,當時勁多人排隊,坐低嗰陣仲要乜冇乜,都失望😢所以決定有機會再嚟試!上星期六下晝三點幾到,唔洗排隊,但鋪面多人嘅。見到餐牌同之前一樣,有得散叫有得叫套餐。餐牌用木色嘅holder,餐檯就係classic嘅圓木凳,好似返番去日本嘅鈴木咖啡館咁(不過冇影相🙈)上次冇試到,今次就叫番上一次冇食嘅signature:忌廉焦糖吉士布甸淨係擺盤都加番好多分喇,儀式感滿滿的😍布甸好香好滑,但底下嘅焦糖漿好似有啲太多了,有啲滿瀉嘅感覺🤣面頭嘅cream係錦上添花嘅,但我都係鍾意咩都冇嘅布甸,比較原汁原味!喫茶店原味鬆餅說穿了其實係熱香餅,不過係加厚版嘅熱香餅😋order完即叫即整,熱辣辣遞上嚟,香氣撲鼻。最喜歡嘅係呢個鬆餅嘅大細啱啱好fit in到呢隻碟,完美滿足到我呢個嚴重強迫症患者嘅要求🤣一切開已經聞到好香嘅雞蛋味,仲有少少煙標出嚟,軟綿綿嘅內層加上糖漿同面頭嘅糖霜,好滿足!承上,都係原汁原味

上次冇試到,今次就叫番上一次冇食嘅signature:

忌廉焦糖吉士布甸

喫茶店原味鬆餅

說穿了其實係熱香餅,不過係加厚版嘅熱香餅😋order完即叫即整,熱辣辣遞上嚟,香氣撲鼻。最喜歡嘅係呢個鬆餅嘅大細啱啱好fit in到呢隻碟,完美滿足到我呢個嚴重強迫症患者嘅要求🤣一切開已經聞到好香嘅雞蛋味,仲有少少煙標出嚟,軟綿綿嘅內層加上糖漿同面頭嘅糖霜,好滿足!承上,都係原汁原味,咩都冇嘅鬆餅最啱我心意!

總括嚟講,呢度嘅食物同interior setting都幾有日本風情,不過中環分店就遠咗少少,要預多少少腳骨力行。但而家疫情下,只要可以同朋友坐低飲杯咖啡,傾吓計,就算要付出多少少都覺得不成問題了😢
2022-03-20 187 瀏覽
價錢:💰💰💰味道 : 👅👅👅👅服務 : 🆗🆗🆗回頭 : 📌📌📌📌🍮 忌廉焦糖吉士布丁🥞 喫茶店原味鬆餅☕️ 茉莉花茶 🍮 忌廉焦糖吉士布丁記得幾年前係京都一間洋食屋食過雞蛋布丁,一試難忘。直到近排聽到香港都有日式cafe來左香港開,就即刻衝去試,當然叫番個雞蛋布丁啦。個布丁好香雞蛋味,有少少 “煙韌”既感覺,真係好正,加上個size 細細個,做下午茶岩岩好,有番日本既味道。🥞 喫茶店原味鬆餅另外仲叫左個原味鬆餅來試下,配埋牛油同楓糖,好有熱香餅既感覺呀。個鬆餅好厚身,好有蛋香,食落有d食蒸蛋糕既感覺,不過一個人就有啲難handle。所以就叫番個花茶消下膩,咁就過左個休閑既weekend。
價錢:💰💰💰

☕️ 茉莉花茶

🍮 忌廉焦糖吉士布丁

🥞 喫茶店原味鬆餅
2022-03-04 270 瀏覽
上次食左抹茶牛乳大福,覺得幾好食,所以返黎試下午餐。服務好好。店員幾有禮貌。拎完外賣,返到去,首先飲啖matcha latte。冇茶味嘅。打過個蓋望下,呆左。從未見過咁嘅顏色嘅matcha latte。似蜜瓜味維他奶。當飲左杯奶。不過比$19 (lunch set加$15配飲品,超過$40嘅飲品要補錢) 飲杯奶,就真係一啲都唔抵。醬油意粉,味道有啲似上海粗炒。意粉唔al dente, 表面粉粉地咁。洋蔥好生。總之就唔好食啦。超失望。
上次食左抹茶牛乳大福,覺得幾好食,所以返黎試下午餐。

服務好好。店員幾有禮貌。

拎完外賣,返到去,首先飲啖matcha latte。

超失望。
外賣自取
來自京都喫茶店,裝潢比我想像簡陋,密度頗高,亦感覺唔到有京都風,究竟我去咗邊度感覺只系一間普通cafe 囉@soniacoffeehk 聲稱所有大福又餡料到外皮全人手製作宇治抹茶牛乳大福 $32大福皮煙韌黏糯,皮都幾薄,抹茶忌廉用上宇冶茶粉,不會太濃,大眾化口味,忌廉餡加埋北海道3.6牛乳布丁,口感Q彈,整體不太甜,幾吾錯。Matcha Latte $44味道偏甜、牛奶感很重,抹茶淡薄如其綠色,又唔夠熱,幾差。Service charge 10%仲要加一,性價比較超低, 試過就算。

感覺只系一間普通cafe 囉

@soniacoffeehk

聲稱所有大福又餡料到外皮全人手製作

宇治抹茶牛乳大福 $32

大福皮煙韌黏糯,皮都幾薄,

Matcha Latte $44

味道偏甜、牛奶感很重,抹茶淡薄如其綠色,又唔夠熱,幾差。

Service charge 10%
仲要加一,性價比較超低, 試過就算。
2022-02-07
2022-02-01 286 瀏覽
果種 厚麵包style 口感既 pancake厚到 一個點乾爆千其唔好食除非你食幾啖可以有雪糕 當汁 撈勻否則 都唔知 點 食落口唔怪之得全無乜人叫其他 旦糕仔 可能飲品 同意粉都可以啦
果種 厚麵包style 口感既 pancake

其他 旦糕仔 可能
飲品 同意粉都可以啦
2022-02-01
2022-01-31 270 瀏覽
點了最基本的hotcake,賣相比想像中大,滿心歡喜的切開,八成熟,流心狀態。查詢店員是否hotcake有餡料所以才流心?回覆是再做一份給你。感覺一啲都唔良好!其實除非對自己嘅pancake mix好有信心,否則就唔好剪咁大塊同咁厚身,因為火候拿捏是好困難
2022-01-08 688 瀏覽
呢間餐廳位置有少少 confusing, 因為入到H code 有另一間鄰近嘅餐廳係出面。所以想搵 Sonia Coffee嘅朋友,記得入左門口仲要再左轉行入啲呀。我同朋友叫左一個明太子三文魚意粉,一個素食全日早餐,一杯玫瑰拿鐵一杯拿鐵,仲有一個忌廉焦糖吉士布丁。明太子意粉嘅明太子我認為味道唔係好突出,反而配菜嘅紫菜同洋蔥味會較突出。所以係偏日式嘅煮法。食落都ok,但唔可以話超好食。素食全日早餐就不過不失啦,唯一可以講講個可樂餅幾好食!飲品方面都好正路。我叫嘅玫瑰拿鐵亦一黎到即刻有滿滿嘅玫瑰味撲鼻。飲落亦有玫瑰味,呢個不錯!只需15蚊加購,抵嘅!布丁都係32蚊加購,都抵!味道好食!賣相原本好靚,好可惜咁啱我地個份斜左。。。不過整體黎講就係正正常常嘅Cafe 啦!

素食全日早餐就不過不失啦,唯一可以講講個可樂餅幾好食!

不過整體黎講就係正正常常嘅Cafe 啦!

2021-12-30 594 瀏覽
📍 Sonia Coffee平日係中環返工好少出去食lunch。今日發掘到呢間來自京都既喫茶店,主菜有唔同既經典洋食及和風三文治,各式各樣既甜品都十分吸引,讓人更掛住鄉下。➖➖📌 蒜香香草豬肉腸雜菌意粉 $78好香口,用左好多蒜同洋蔥黎炒,意粉偏乾身但係al dente。如果冇咁油就perfect了。➖➖📌 蝦仁拿玻里意粉 $98蝦肉爽口彈牙,份量頗多,唯一缺點就係醬汁太酸,太濃蕃茄味➖➖📌 忌廉焦糖吉士布丁 +$30非常吸睛的一款甜品,布丁口感滑溜,焦糖也不會太甜,必點!!➖➖📌 焙茶梳乎厘芝士蛋糕 $48梳乎厘芝士蛋糕糕體軟綿,好濃郁既焙茶味,吃唔到芝士香。蛋糕體也不是我愛的芝士蛋糕,比起布丁遜色很多。➖➖📌 Matcha latte +$19📌 Sea Salt Caramel Latte +$15正常發揮➖➖地址:中環砵典乍街45號The Steps ‧ H Code地下2號舖
📍 Sonia Coffee

📌 蒜香香草豬肉腸雜菌意粉 $78

📌 蝦仁拿玻里意粉 $98
蝦肉爽口彈牙,份量頗多,唯一缺點就係醬汁太酸,太濃蕃茄味

📌 忌廉焦糖吉士布丁 +$30
非常吸睛的一款甜品,布丁口感滑溜,焦糖也不會太甜,必點!!

📌 焙茶梳乎厘芝士蛋糕 $48

📌 Matcha latte +$19
📌 Sea Salt Caramel Latte +$15
正常發揮

2021-12-13 583 瀏覽
中環🏢人氣大福🇯🇵🍡日本過江龍Cafe☕️☕️☕️☕️🇯🇵士多啤梨芝士蛋糕大福🍓🍰$35/每粒大大圓圓既大福♥️麻糬皮柔軟☁️☁️ 內餡消化餅底脆脆🥧 加上甜甜酸酸士多啤梨芝士蛋糕🍓 絕得做到裡應外合👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋 睇得出係心機之作♥️♥️
中環🏢人氣大福🇯🇵🍡
日本過江龍Cafe☕️☕️☕️☕️

🇯🇵士多啤梨芝士蛋糕大福🍓🍰$35/每粒
2021-12-13 488 瀏覽
專程山長水遠黎到食大福點知賣剩最後一款😢好傷心玉子燒雞肉三文治 燒過既雞肉配上日式醬汁日式醬汁吾多 更加突出到雞肉玉子既味道甜甜玉子 烘過既麵包外脆內軟 以為簡單既三文治 點知..呢個組個😋好鬼夾 好好味大福 巨峰提子啫喱味夠甜味道出 配搭朱古力醬皮口感吾彈 有鬆散既感覺可能好期待 但食落又吾係預期咁好想好想食到其它味道既大福🥺梳打好甜好甜😝巨峰提子🍇味講明先~味道我係鍾意❤️但只飲左半杯行返出去順便book埋鳥匠🔥🍢
專程山長水遠黎到食大福
點知賣剩最後一款😢好傷心
玉子燒雞肉三文治 燒過既雞肉配上日式醬汁
日式醬汁吾多 更加突出到雞肉玉子既味道
甜甜玉子 烘過既麵包外脆內軟
以為簡單既三文治 點知..
呢個組個😋好鬼夾 好好味
梳打好甜好甜😝巨峰提子🍇味
講明先~味道我係鍾意❤️但只飲左半杯
行返出去順便book埋鳥匠🔥🍢
2021-11-17 569 瀏覽
走入中環新開幕的奢華風喫茶店 Sonia Coffee,仿佛來一趟時空穿越之旅!充滿和洋風情的咖啡館,招牌寫著是日供應的虹吸咖啡自家焙煎豆,餐櫃有各款西式蛋糕甜品,加上琳瑯滿目的杯子,每個角落都注入昭和年代的西日復古情懷。「Sonia Coffee ソニアコーヒ」是來自京都、逾50年歷史的昭和奢華風喫茶店,這次於香港設立首間海外分店,希望把店舖的優質咖啡豆與美味咖啡,帶給香港和來自世界各地的咖啡迷。把日本獨特的喫茶文化帶到來香港,Sonia Coffee 帶來創辦人長谷川慎一多年來堅持自家焙煎的咖啡豆、虹吸咖啡、招牌必食原味鬆餅、香港店限定及每日限量的忌廉焦糖吉士布丁,以及一系列日本喫茶店輕食及自家製甜品,宛如回到過去在日本旅遊時,到喫茶店享受的慢活休閒時光。一說到日本的「珈琲」,不難想起充滿強烈視覺效果的虹吸咖啡。咖啡初傳到日本的時候,起初接觸的人都認為又苦又臭,對這種飲品並沒有甚麼好感。直到明治時期日本人積極脫亞入歐,開始學習他們跳社交舞、飲紅酒和品味咖啡,精品咖啡的浪潮才開始湧現,源自德國的虹吸咖啡,可說是昭和年代喫茶店的靈魂。每家小店講求咖啡師的獨特性與個人風格,咖啡館亦成為了

一說到日本的「珈琲」,不難想起充滿強烈視覺效果的虹吸咖啡。咖啡初傳到日本的時候,起初接觸的人都認為又苦又臭,對這種飲品並沒有甚麼好感。直到明治時期日本人積極脫亞入歐,開始學習他們跳社交舞、飲紅酒和品味咖啡,精品咖啡的浪潮才開始湧現,源自德國的虹吸咖啡,可說是昭和年代喫茶店的靈魂。每家小店講求咖啡師的獨特性與個人風格,咖啡館亦成為了其時傳播西方新奇事物的場所。

Sonia Coffee 一直重視咖啡的品質及技術,創辦人長谷川先生不斷努力鑽研咖啡技術及知識,半世紀以來精選世界各地的優質咖啡豆進行自家焙煎。香港店亦會因應長谷川家族的自家焙煎咖啡豆,從日本直送,不定期帶來各款虹吸咖啡選擇。虹吸咖啡與其他咖啡沖煮方式相比,萃取時間雖然較短,卻在沖煮過程讓咖啡豆持續加熱,並以對流方式浸泡,引發出咖啡溫柔而厚重的醇香味道。

由日本總店直送的 Sonia Coffee 自家焙煎咖啡豆,除了可於店內享受,亦可直接購買咖啡豆,稍後亦將發售掛耳包咖啡(預計六月),讓顧客於任何時刻都可以品味到Sonia Coffee的優質咖啡。

展現昭和年代的和洋文化兼容特色,Sonia Coffee 特別從日本及世界各地搜羅別具特色的咖啡杯,只要點選任何虹吸咖啡,或點選其他熱飲搭配任何食物時,均可自選咖啡杯款式,享受個人化的喫茶體驗。

昭和喫茶店的代表之選有原味鬆餅,Sonia Coffee 的喫茶店原味鬆餅採用優質蜂蜜、日本麵粉、新鮮雞蛋及楓糖漿,以全天然食材即叫即製,成為多年來的招牌甜品

來到現代日本,咖啡館通常風格比較現代,也提供比較美式的餐單;而喫茶店一般在裝潢風格上較為復古,同時只提供咖啡、紅茶以及幾款較簡單的輕食。京都本店只招牌主打虹吸咖啡與原味鬆餅,來到香港海外分店,也同時提供各款精品咖啡,以及一系列主菜和甜品,包括梳乎厘芝士蛋糕、和栗磅蛋糕、全日早餐、各式吐司及意粉等等多種選擇,照顧不同時段的需要。