2024-03-22 4 瀏覽
餐廳主打特色Fusion 中西餐, 環境昏暗有情調, 枱與枱之間有舒適距離。𓊈低溫慢煮脆皮豬仔腩 ✧ 芥茉蜜糖醬 $𝟹𝟿𝟾𓊉豬仔腩以低溫慢煮, 充滿肉汁, 肉質嫩滑, 肥肉嘅油膩同瘦肉嘅質感互相配合, 蘸點埋側邊嘅芥茉蜜糖醬, 味道更豐富。伴碟嘅黑松露薯蓉同煎香過嘅蔬菜都整得好出色!𓊈太平洋紅蝦 ✧ 海鮮汁 ✧ 蒜香辣椒扁意粉 $𝟷𝟾𝟾𓊉紅蝦嘅處理好細心, 有蝦頭同蝦尾, 而蝦嘅中段已經剝好殼所以食得好方便, 蝦肉 keep 到彈牙, 好好食! 扁意粉掛滿海鮮汁, 充滿蒜香辣椒味, 幾惹味!𓊈西班牙脆炸魚仔 ✧ 中式甜酸汁 $𝟷𝟸𝟾𓊉魚仔炸得香脆, 外面淋上甜酸汁 , 味道酸酸甜甜, 魚仔肉質柔軟, 好特別!𓊈避風塘黑松露薯條 $𝟷𝟸𝟾𓊉薯條上面灑滿避風塘辣粉同黑松露粒, 味道香濃。𓊈Fresh Lime Soda $𝟺𝟾𓊉Lime Soda 味道偏鹹, 青檸味唔算突出。

𓊈低溫慢煮脆皮豬仔腩 ✧ 芥茉蜜糖醬 $𝟹𝟿𝟾𓊉

𓊈太平洋紅蝦 ✧ 海鮮汁 ✧ 蒜香辣椒扁意粉 $𝟷𝟾𝟾𓊉

𓊈西班牙脆炸魚仔 ✧ 中式甜酸汁 $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈避風塘黑松露薯條 $𝟷𝟸𝟾𓊉
薯條上面灑滿避風塘辣粉同黑松露粒, 味道香濃。

𓊈Fresh Lime Soda $𝟺𝟾𓊉
Lime Soda 味道偏鹹, 青檸味唔算突出。
2024-03-21 240 瀏覽
貴為全球第二大型格街道,荷李活道有好多特色建築、小店同餐廳。呢間新開嘅SOW就係其中之一,裝潢有氣氛得黎仲好有格調。餐廳主打fusion菜,所以每一款菜式都非常有特色。脆炸新鮮猴頭菇,檸檬蜜糖汁 $118第一次食炸猴頭菇,軟綿鮮嫩嘅猴頭菇俾一層金黃香脆嘅炸衣包裹住,先係食到脆口,然後就係軟熟嘅口感,非常有趣。點埋個檸檬蜜糖汁食,酸酸甜甜咁,一d都唔膩。低溫慢煮全血澳洲和牛叉燒 $428用整叉燒嘅方法黎整澳洲和牛,夠哂新穎。因為係低溫慢煮,和牛好腍身,而且keep到中心粉嫩嘅顏色。食落味道就真係好似叉燒咁,但多咗一份牛肉香。SOW海鮮飯 $298呢款signature嘅海鮮飯,同樣用fusion嘅手法炮製,飯底係西班牙海鮮飯,加入咗類似辣肉腸等配料去煮,飯粒吸收哂湯汁嘅味道,香辣鹹香,非常惹味。面頭嘅海鮮就用咗日式火炙刺身嘅做法,有帶子、蝦、三文魚、三文魚子等,鮮味十足。火焰雪山 $108最後當然要食甜品,同時亦都係藝術品。店內員會喺雪山上面淋酒並點火,打卡呃like一流。蓬鬆軟綿嘅蛋白入面除咗有雪糕,仲會蛋糕、棉花糖同生果。。。SOW (上環)上環荷李活道189號華冠大廈地舖。。

脆炸新鮮猴頭菇,檸檬蜜糖汁 $118

低溫慢煮全血澳洲和牛叉燒 $428

SOW海鮮飯 $298

火焰雪山 $108

SOW (上環)
上環荷李活道189號華冠大廈地舖

2024-03-21 55 瀏覽
餐廳門口用上石灰色,令白色的圓形珍珠燈更搶眼呢~門口有幾個座位,很適合坐在這裏看看街景喝喝酒。用上玻璃門窗可以看到充滿情調的酒吧位置,有大量玻璃杯和酒呢~雖然餐廳不算很大,但空間感足夠,坐位舒適。裝潢也很有設計感,用上磚牆、木桌配上酒紅色的皮椅,很喜歡一盞盞好像顆發光珍珠的燈,綠色的玉配上白色的珍珠,設計非常特別啊!餐廳裏的燈光昏暗,感覺很有情調。而職員服務方面也不錯,整體用餐感覺很好~♡鳥巢芥末八爪魚$108是日式風味的芥末八爪魚,旁邊是放滿好像鳥巢造型的脆條,而八爪魚口感彈牙,兩樣搭配來吃口感充滿層次。♡西班牙脆炸魚仔,中式甜酸汁$128平常吃的炸魚仔都是配沙律醬,而餐廳就融合了fusion元素,用上中式的甜酸汁,味道酸酸甜甜的,感覺很有新鮮感。♡太平洋紅蝦,海鮮汁,蒜香辣椒扁意粉$188紅蝦完全是這個菜式的主角,大隻且味道鮮美,比平常吃的蝦口感更幼嫩,有點像吃刺身的感覺。♡低温慢煮脆皮豬仔腩,芥末蜜糖醬$398 🥢必點🥢以低温慢煮的烹調方法保留了豬仔腩嫩口的肉質,真正做到皮脆肉嫩,加上啖啖腩肉,正!還有好吃的黑松露薯蓉,口感幼滑又有香濃黑松露味呢~伴碟有些調味過的蔬菜、菇、洋蔥、

餐廳門口用上石灰色,令白色的圓形珍珠燈更搶眼呢~
門口有幾個座位,很適合坐在這裏看看街景喝喝酒。

用上玻璃門窗可以看到充滿情調的酒吧位置,
有大量玻璃杯和酒呢~
雖然餐廳不算很大,但空間感足夠,坐位舒適。

裝潢也很有設計感,用上磚牆、木桌配上酒紅色的皮椅,
餐廳裏的燈光昏暗,感覺很有情調。
而職員服務方面也不錯,整體用餐感覺很好~

鳥巢芥末八爪魚

♡鳥巢芥末八爪魚$108
是日式風味的芥末八爪魚,
旁邊是放滿好像鳥巢造型的脆條,
而八爪魚口感彈牙,
兩樣搭配來吃口感充滿層次。

西班牙脆炸魚仔,中式甜酸汁

♡西班牙脆炸魚仔,中式甜酸汁$128
平常吃的炸魚仔都是配沙律醬,
而餐廳就融合了fusion元素,
用上中式的甜酸汁,味道酸酸甜甜的,
感覺很有新鮮感。

♡太平洋紅蝦,海鮮汁,蒜香辣椒扁意粉$188
紅蝦完全是這個菜式的主角,大隻且味道鮮美,
比平常吃的蝦口感更幼嫩,有點像吃刺身的感覺。

♡低温慢煮脆皮豬仔腩,芥末蜜糖醬$398 🥢必點🥢
以低温慢煮的烹調方法保留了豬仔腩嫩口的肉質,
真正做到皮脆肉嫩,加上啖啖腩肉,正!
還有好吃的黑松露薯蓉,口感幼滑又有香濃黑松露味呢~
伴碟有些調味過的蔬菜、菇、洋蔥、小紅蘿蔔,味道也是不錯的。

玄米茶巴斯克芝士蛋糕

♡玄米茶巴斯克芝士蛋糕$88 🥢必點🥢
玄米茶的巴斯克芝士蛋糕十分罕見呢~
所以就點來嚐嚐。
玄米的茶香味加上巴斯克芝士味,
蛋糕味道很清新,味道特別,絕對值得品嚐啊!

✔️餐廳設加一服務費
鳥巢芥末八爪魚
玄米茶巴斯克芝士蛋糕
  • 低温慢煮脆皮豬仔腩
  • 芥末蜜糖醬
星期五約了朋友在Lunch Hour 的午餐,發現了這家新開的餐廳就嘗試一下。首先來的是開胃菜,它能喚醒你的味蕾並讓人期待接下來的菜肴。脆炸義大利戒指小雲吞:伴隨著口感酸爽的番茄蒜汁調料,小雲吞外脆內嫩,香氣四溢,而番茄蒜汁調料則增添了層次感和豐富的味道,創造出令人垂涎的美食組合。黃金單骨雞翼:它以金黃外衣和濃鬱鹹蛋黃味道聞名,每一塊雞翼都帶有單獨的骨頭,方便品嘗。雞肉鮮嫩多汁,與鹹蛋黃調味完美融合,令人陶醉其中。月亮蝦餅配冰梅醬:對於海鮮愛好者來說,是一道不容錯過的美食。蝦餅外脆內嫩,帶來豐富的海鮮香氣,而冰梅醬的冰涼口感和酸甜味道與之完美搭配,形成了令人無法抗拒的滿足感。低溫慢煮加拿大豬鞍配中式糖醋汁的主菜,以低溫慢煮的烹飪技術使得豬鞍能夠以溫和的溫度和時間慢慢烹煮,保持了豬肉的嫩度和口感。豬鞍經過這種烹飪方式後,肉質變得特別柔嫩,每一口都能感受到肉質的細膩和鮮美。配以中式糖醋汁,這種醬汁的甜味來自於糖,酸味則來自於醋,二者相互平衡,形成了獨特的風味。煎紐西蘭牛柳(8安士)配薑蔥汁是另一個引人注目的菜肴。紐西蘭牛柳是一種高品質的牛肉,牛柳煎至恰到好處時,外層會形成一層金黃的香脆外殼

首先來的是開胃菜,它能喚醒你的味蕾並讓人期待接下來的菜肴。

煎紐西蘭牛柳(8安士)配薑蔥汁是另一個引人注目的菜肴。紐西蘭牛柳是一種高品質的牛肉,牛柳煎至恰到好處時,外層會形成一層金黃的香脆外殼,每一口都能品嘗到牛肉的鮮美和口感的豐富。配以薑蔥汁,讓這道菜肴更加豐富多樣,薑和蔥為菜肴增添了一抹辛辣和清新的味道,與牛肉的鮮美相得益彰。
最後我們品嘗了柚子雪葩,為餐後帶來一絲清新的感覺。這款輕盈而酸爽的甜點帶來了柚子獨特的香氣和口感,給我們帶來了愉悅的柑橘風味,讓我們感到清新和滿足。它不僅滿足了甜品的需求,還能給整個用餐過程劃上一個完美的句號。
2024-03-15
2024-03-18 19 瀏覽
SOW對住街口嘅吧枱位吸引到唔少人停下腳步飲返杯。🍹西班牙脆炸魚仔 $128Fusion tapas,有空氣感嘅粉漿配上中式甜酸汁,送酒一流😉梅子法國鴨胸 $388鴨胸粉嫩有油脂香氣,拌上的梅子使鴨胸帶有一絲清楚解膩。Side dishes亦都唔hea,除咗有黑松露薯蓉之外,幾款烤野菜都烤得恰到好處☺️太平洋紅蝦,蒜香辣椒扁意粉 $1883大隻紅蝦剝咗殼方便食,每條意粉都掛滿海鮮汁,加上蒜同辣椒更加惹味🥰玄米茶巴斯克芝士蛋糕 $88做到少少軟心質地,焦香味唔算突出,而能夠喺寧靜舒適嘅環境底下share甜品別有一番滋味
SOW對住街口嘅吧枱位吸引到唔少人停下腳步飲返杯。🍹

西班牙脆炸魚仔 $128

梅子法國鴨胸 $388

太平洋紅蝦,蒜香辣椒扁意粉 $188

玄米茶巴斯克芝士蛋糕 $88
2024-03-18 10 瀏覽
上環呢間超有氣氛的西式小店,菜式融合中式元素,醬汁非常特別,今次試了豬鞍和牛柳,豬鞍用上中式嘅糖醋醬汁,增添不少風味🤤前菜非常有誠意,有三款一次過試到,超鍾意佢嘅鹹蛋黃雞翼,切成單骨非常容易進食😍甜品試咗朱古力布朗尼,偏硬嘅質感唔會太甜🫡店員非常熱情推介唔同嘅飲品,今次試咗士多啤梨芒果茶,茶具非常漂亮,打卡一流,粉紅色的茶也好有少女心!! 餐廳的燈光柔和,座位亦闊落,聊天相交和朋友相聚也是一個10分好的地方~
2024-03-18 4 瀏覽
餐廳環境的光暗很有情調,職員服務殷勤到位,上菜速度也很快~脆炸意大利戒指小雲吞配蒜香蕃茄醬~蒜香蕃茄醬酸酸的,跟小雲吞很夾,小雲吞外層香脆,內裡的餡料也填得滿滿的~黃金單骨雞翼~鹹蛋黃醬足夠,能包裹整隻雞翼,鹹蛋黃鹹香味濃,雞翼單骨亦很易吃~月亮蝦餅,冰梅醬~蝦餅外層炸得非常香脆,內裡的蝦肉亦十分彈牙,沾上冰梅醬同吃,酸酸的味道能解膩,使其更好吃~低溫慢煮加拿大豬鞍配中式糖醋汁~豬鞍用了低溫慢煮,肉質特別鬆軟,而豬鞍油脂分佈也平均,油脂豐腴~煎紐西蘭牛柳八安士配薑蔥汁~牛柳非常腍軟多肉汁,內裡是粉紅色肉,熟度剛剛好,伴碟的蔬菜也很好吃,有西蘭花、雞批菇、菜及洋蔥~柚子雪葩~味道很清新,內裡還夾雜著柚子皮粒,香生軟滑~
餐廳環境的光暗很有情調,職員服務殷勤到位,上菜速度也很快~

柚子雪葩~味道很清新,內裡還夾雜著柚子皮粒,香生軟滑~

𓈉 𓈉位於上環荷李活道的SOW,是一家酒吧餐廳,主打新派fusion菜。Menu上很多自創的中西合璧菜式,新穎有心思。餐廳設計上也走中西合璧路線,門外水泥風格外牆貼上中式揮春,室內美式復古皮椅搭配桌上的中式花鳥圖案木盒,衝突碰撞出交融的美感,選址上環,的確絕配!𓇸西班牙脆炸魚仔 $128西班牙脆炸魚仔沒有骨,魚味香濃,脆炸後澆上中式甜酸汁,酸甜開胃。就是將中式糖醋魚的製法融合西班牙食材,中西合璧!𓇸 SOW賽螃蟹 $138又是另一個中西合璧的菜式。有別於中式的賽螃蟹,這裏的蛋白不是炒蛋白,而是將發起的蛋白拿去焗。口感有點像疏乎厘,輕盈口味,配上鎮江醋,可作為一個開胃菜。𓇸太平洋紅蝦蒜香辣椒扁意粉 $188必點推介!紅蝦新鮮大隻,蝦肉爽滑彈牙,蝦頭還有鮮味蝦膏!意粉掛上海鮮汁,鹹香惹味,我們二人不消十分鐘便整盤吃光。(笑𓇸炸子鵪鶉 $328將鵪鶉肉起骨切件,再用日式吉列炸法,外皮金黃酥脆,內裏鵪鶉肉質細嫩,配上帶點甜感的海鮮醬減低肉膻氣,好吃。𓇸 PEEKABOO $128非常特別的Cocktail!用上萬壽無疆中式茶杯盛著,花雕作底,加入枇杷果、薑、蔓越莓汁、桂花糖漿、接骨木花利口酒,

𓈉 𓈉

𓇸西班牙脆炸魚仔 $128

𓇸 SOW賽螃蟹 $138
𓇸太平洋紅蝦蒜香辣椒扁意粉 $188

𓇸炸子鵪鶉 $328
𓇸 PEEKABOO $128
非常特別的Cocktail!用上萬壽無疆中式茶杯盛著,花雕作底,加入枇杷果、薑、蔓越莓汁、桂花糖漿、接骨木花利口酒,花果香氣濃,清新中帶點花雕的醇厚。

餐廳分上下兩層,荷李活道的入口較寬敞,有幾個半露天座位,一入門口已是吧枱,夜晚很多人客在門口一邊聊天,一邊舉杯暢飲,氣氛很好。餐廳有另一個較小的入口在摩羅街,那裏的感覺帶點隱蔽神秘,又是另一個氛圍。

𓈉𓈉
2024-03-06
10 分鐘 (堂食)
  • 西班牙脆炸魚仔
  • 太平洋紅蝦蒜香辣椒扁意粉
荷李活道古董街,餐廳裝修外貌同附近古董店融入咗,經過都未必發現到嘅抵食嘅西餐。餐廳環境幾有情調,感覺幾舒適。➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺  ➺ ➺ ➺ < < Lunch Set > >🐷 [ Linguine Pork SiChuan Spicy Hot Suase Pasta | HK$148]🐃 [ Pan-Fried Nz Beef Tenderloin (8oz) | HK$188 ]🍴 < < Starter > >脆炸意大利戒指小雲吞、黃金單骨雞翼、月亮蝦餅。前菜黎講都幾吸引。小雲吞,脆脆得黎唔油膩,配蒜香蕃茄醬幾夾。蝦餅皮薄脆,中間蝦肉有咬口,配冰梅醬,帶中式口味得黎條味唔會過重。黃金蛋骨雞翼,邪惡嘅蛋黃醬,配上單骨雞翼,所以特別有味道。🍝 < < Main > >川辣豬肉扁意粉,好有驚喜,香辣偏麻香,風味十足,十份開胃。煎紐西蘭牛扒肉份量足,兩大件厚身啖啖肉,軟身無根。配豐富配菜,呢個價錢黎講好抵食。--🍫 [ Daily

< < Lunch Set > >

🍴 < < Starter > >

川辣豬肉扁意粉

煎紐西蘭牛扒

煎紐西蘭牛扒

🍝 < < Main > >

🍫 [ Daily Dessert | +HK$58 ]
Chocolate Brownie,面頭脆皮嘅朱古力,中間蛋糕濕潤,帶點果仁。整體帶明顯朱古力味,但又唔會太甜。
午餐
川辣豬肉扁意粉
趁住白色情人節,搵老公食lunch,去到上環一間好有氣氛、靚裝打卡嘅餐廳,見到lunch set又唔貴,梗係入去試吓。LUNCH SET : 🥟脆炸意大利戒指小雲吞(配蒜香蕃茄醬)~特別嘅小雲吞,炸到脆卜卜。🐓黃金單骨雞翼~脆炸鹹蛋黃單骨雞翼,好惹味又方便進食。🦐月亮蝦餅(配冰梅醬)~ 口感酥脆,冰梅醬酸酸甜甜。🌶️🐷川辣豬肉扁意粉 $148~鍾意食辣嘅一定唔可以錯過,川辣嘅醬汁炒意粉,刺激味蕾,豬肉亦煮得好腍好入味,必食之選👍🏻👍🏻🐖🌡️低溫慢煮加拿大豬鞍 (中式糖醋汁) $168~ 慢煮豬鞍肉質細膩柔軟多汁,脂肪含量比較少。配上燒烤雜菜,薯仔、甘筍、茄子、西蘭花。🥤Iced Mocha ☕️Mocha (隨意添加糖)

LUNCH SET :

[STARTER]
🥟脆炸意大利戒指小雲吞(配蒜香蕃茄醬)
~特別嘅小雲吞,炸到脆卜卜。
🐓黃金單骨雞翼
~脆炸鹹蛋黃單骨雞翼,好惹味又方便進食。
🦐月亮蝦餅(配冰梅醬)
~ 口感酥脆,冰梅醬酸酸甜甜。

[MAIN]
🌶️🐷川辣豬肉扁意粉 $148

🐖🌡️低溫慢煮加拿大豬鞍 (中式糖醋汁) $168

[DRINK]
🥤Iced Mocha

☕️Mocha (隨意添加糖)

2024-03-14
午餐
2024-03-15 51 瀏覽
✨Today, I had lunch at SOW, a newly opened restaurant located in Sheung Wan. The experience was simply delightful, as the food was not only amazing but also very affordable. We ordered 2 lunch set:STARTER:🥟 We started with the Deep-Fried Tortellini (脆炸意大利戒指小雲吞), accompanied by a tangy Tomato Garlic Dressing. The crispy Italian ring-shaped dumplings paired perfectly with the flavorful dressing, creating a mouthwatering combination.🍗 Another highlight of our meal was the Salted Egg Yolk Chicken Wi

STARTER:

🍗 Another highlight of our meal was the Salted Egg Yolk Chicken Wings (黃金單骨雞翼). These single-bone chicken wings were exceptionally good and quickly became my favorite dish of the day. The golden coating and the rich salted egg yolk flavor made them truly irresistible.

🦐 For seafood lovers, the Deep-Fried Moonlight Prawn Cake with Plum Paste (月亮蝦餅,冰梅醬) is a must-try. The prawn cake was crispy on the outside and tender on the inside, and the plum paste added a delightful sweetness that complemented the dish perfectly.

MAIN:
🐖 Moving on to the mains, we savored the Sous Vide Canada Pork Loin with Sweet & Sour Sauce (低溫慢煮加拿大豬鞍,中式糖醋汁). The slow-cooked pork loin was incredibly tender, and the classic Chinese sweet and sour sauce provided a perfect balance of flavors.

🥩 The Pan-Fried NZ Beef Tenderloin (8OZ) with Ginger & Spring Onion Sauce (煎紐西蘭牛柳(8安士),薑葱汁) was another standout dish. The 8-ounce beef tenderloin was cooked to perfection, and the ginger and spring onion sauce added a delightful kick to every bite.

DESSERT:
🍨 To end our meal on a refreshing note, we enjoyed the Yuzu Sorbet (柚子雪葩). This light and tangy dessert provided a delightful burst of citrus flavor, leaving us feeling refreshed and satisfied.

💰 Our total bill for two, including a 10% service charge, came to $455, making it a truly affordable dining experience.
2024-03-15
$227.5 (午餐)
2024-03-15 9 瀏覽
SOW位處上環荷里活道,香港第一條完成興建的街道,給人濃濃的歷史沉澱感。雖然夜晚的街道上人不多但餐廳仍有不少食客,有啲坐吧枱喝酒,有的三五知己吃飯。歐美工業風的裝修,營造出的氛圍讓我們彷彿在歐遊。今晚我們兩人就點了一個set dinner再加一客意粉慢慢歎~STARTER【柚子檸檬蜜糖油甘魚撻】油甘魚刺身切成粒狀,口感嫩滑鮮甜,柚子蜜糖酸酸甜甜很開胃。APPETIZER我們選了兩款帶中式風味的。【SOW賽螃蟹•鎮江醋】和出邊吃到的不同,這裏的賽螃蟹口感像梳乎厘,很有特色。【醬油鰹魚湯煮花膠】則鹹香十足,蘿蔔吸收湯汁也很入味。SOUP廚師精選餐湯今天是【羅宋湯】,酸中帶甜,甜中帶香,還有很多紅蘿蔔等蔬菜,營養豐富。MAIN【低溫慢煮澳洲全血和牛叉燒(+$88)】低溫慢煮出來肉色紅潤,牛味濃郁,蘸叉燒醬吃,味道還真的有點像平常吃的叉燒,挺特別的。配菜有軟滑黑松露薯蓉、雜菜等等,很豐富。意粉【太平洋紅蝦•海鮮汁•蒜香辣椒扁意粉】三大隻紅蝦,紅蝦是蝦類中味道最濃郁之一,蝦頭還有豐富蝦膏。扁意粉有嚼勁,用蒜香辣椒炒得惹味。甜品我們補錢點了【火焰雪山】,店員將冧酒點火後淋在雪山上。輕盈的蛋白霜藏著

STARTER

APPETIZER

SOUP廚師精選餐湯

MAIN

意粉

甜品我們補錢點了【火焰雪山】,店員將冧酒點火後淋在雪山上。輕盈的蛋白霜藏著棉花糖,裡面有鮮果、蛋糕和雪糕,美味又很有氣氛。
2024-03-15 23 瀏覽
好豐富嘅一個set lunch~~Starter就已經有三款食物😍完全係方便我呢啲選擇困難症嘅人一次過仲滿足晒我三個願望🔥脆炸意大利戒指小雲吞配蒜香蕃茄醬完全冇諗過呢個煮法 原來又幾得意食到裡面有滿滿嘅芝士🔥月亮蝦餅配冰梅醬蝦肉好彈牙 配埋個冰梅醬好開胃可以中和返油膩感🔥黃金單骨雞翼呢個鹹蛋黃醬真係好慷慨厚厚咁覆蓋咗成隻雞翼 超級邪惡但好好味Main Couse有四款,食肉獸就唔洗諗🔥低溫慢煮加拿大豬鞍配中式糖醋汁豬鞍食落好嫩口 豬味唔會話好強平時麻麻地豬肉嘅我都覺得好味🔥煎紐西蘭牛柳配薑葱汁牛柳有成8安士 好厚切 牛肉味好濃郁兩樣都有烤菇、薯仔、小紅蘿蔔、娃娃菜做配菜🥕成件事感覺健康咗柚子雪芭好清新 唔會好甜餐廳環境比較昏暗,好有情調😆
好豐富嘅一個set lunch~~
Starter就已經有三款食物😍

可以中和返油膩感

🔥黃金單骨雞翼
呢個鹹蛋黃醬真係好慷慨
厚厚咁覆蓋咗成隻雞翼 超級邪惡但好好味

Main Couse有四款,食肉獸就唔洗諗

🔥低溫慢煮加拿大豬鞍配中式糖醋汁
豬鞍食落好嫩口 豬味唔會話好強
平時麻麻地豬肉嘅我都覺得好味

🔥煎紐西蘭牛柳配薑葱汁
牛柳有成8安士 好厚切 牛肉味好濃郁

兩樣都有烤菇、薯仔、小紅蘿蔔、娃娃菜做配菜🥕
成件事感覺健康咗

柚子雪芭好清新 唔會好甜

餐廳環境比較昏暗,好有情調😆
2024-03-14 6 瀏覽
好耐都無帶媽媽食西餐,行到上環見到新開的SOW,眼見午餐set都幾特別,係fusion菜式就決定試下starter係三款都有齊脆炸意大利戒指小雲吞:外層酥脆的炸雲吞包裹著豐富的意大利餡料,配蒜香蕃茄醬,感覺一點也不肥膩黃金單骨雞翼:陣陣咸蛋香味,再配炸過雞翼,但肉質又鮮嫩多汁。忍不住想再吃。月亮蝦餅配冰梅醬:平時冰梅醬點燒鴨,燒鵝多,想不到點蝦餅另有一番味道。冰梅醬帶起蝦肉的鮮嫩。加上蝦餅外層酥脆,搭配冰梅醬的酸甜滋味令味道層次大增。低溫慢煮加拿大豬鞍配中式糖醋汁:低溫慢煮的方式烹調加拿大豬鞍,使肉質保持嫩滑。再點中式糖醋汁的甜酸口味,豬肉的香氣和糖醋醬的調和,使人更開胃煎紐西蘭牛柳配薑葱汁:餐廳能做出5成熟,又能保留牛柳肉汁,不鞋口又淋,實是不太容易。Brownie 帶點甜,而且朱古力味道濃郁,與凍咖啡☕️和Latte為午餐寫上完美的句號。

starter係三款都有齊

2024-03-11 23 瀏覽
雖然喺OpenRice見人講係酒吧小店,不過👩🏻覺得餐廳整體有種高級感,好啱情侶約會。✨脆炸新鮮猴頭菇,檸檬蜜糖汁 $118店員推介,話呢款係最多人叫嘅tapas。猴頭菇酥脆多汁,唔蘸汁更加食到佢淡淡嘅菇菌香。雖然有啲素食餐廳都食到(素沙拉骨/素咕嚕肉),但我鐘意呢度嘅做法,乾爽香脆,又唔會配個好heavy嘅汁。✨黃金單骨雞翼 $128雞翼勁多汁而且完全冇雪味。每件都蘸滿香濃起沙嘅鹹蛋黃汁。醬汁比起其他地方食到嘅更幼滑同惹味。✨酥皮粟米濃湯 $108酥皮唔會太厚,焗得香脆。熱辣辣而且幼滑香甜,超級有comfort food嘅感覺。✨炸子鵪鶉,海鮮醬 $328估唔到唔係炸子雞嗰種做法,而係日式吉列。鵪鶉肉肉質彈牙。麵衣鎖住咗鵪鶉嘅肉汁。估唔到炸嘢配海鮮醬(甜醬)都好夾。✨太平洋紅蝦,海鮮汁,蒜香辣椒扁意粉 $188冇諗過一碟有三大隻紅蝦,味道鮮甜,蝦頭特別濃。扁意粉除咗有蒜香同少少辣味,仲有蝦油香,鮮味十足。

✨脆炸新鮮猴頭菇,檸檬蜜糖汁 $118

✨黃金單骨雞翼 $128