2018-05-14 107 瀏覽
今日同朋友去了大角咀食飯,這間在大角咀酒吧街內的其中一間小店,以西餐為主,另外還有些酒精飲品,適合朋友邊傾邊食。我們點了一個二人餐,食物豐富,不過不包飲品,所以唯有另叫。番茄忌廉湯味道夠酸,刺激味蕾,而且非常開胃。凱撒沙津沙律醬汁比較咸,但羅馬生菜新鮮爽脆,又多煙肉碎及芝士。脆脆雞翼雞翼外層以炸漿包裹,外脆肉嫩。蒜香蜆肉白酒扁意粉意粉用大量蒜蓉油炒成,所以蒜香味十足,意粉軟硬度適中,而且爽口,蜆肉比較細隻但無沙,味道鮮甜。慢煮霹靂香辣春雞春雞外皮以香料及辣椒包裹,咬落去帶點微辣,但越食就越辣,有點泰式醬烤雞,雞肉嫩滑,旁邊還有些炸粗薯。No Sex on the beach糖水味較重,如果淡少少會更好。Strawberry Ginger Martini最仲意佢個薑肉,味道不辣,幾清新。全部份量大碟,而且非常豐富,$400食一個差多有三人份量的套餐真係勁抵食,而且味道又不錯,一定會再encore。

我們點了一個二人餐,食物豐富,不過不包飲品,所以唯有另叫。

番茄忌廉湯
味道夠酸,刺激味蕾,而且非常開胃。

凱撒沙津
沙律醬汁比較咸,但羅馬生菜新鮮爽脆,又多煙肉碎及芝士。

脆脆雞翼
雞翼外層以炸漿包裹,外脆肉嫩。

No Sex on the beach
糖水味較重,如果淡少少會更好。
Strawberry Ginger Martini
最仲意佢個薑肉,味道不辣,幾清新。
No Sex on the beach & Strawberry Ginger Martini

2018-05-12 43 瀏覽
下雨天,接閨蜜下班後隨便走進一間西餐廳避雨兼晚餐。小店面積不大,光線偏暗,頗有情調。我們點了二人套餐,首先送上餐湯,蕃茄味酸酸甜甜,為接下來的食物先開胃口。前菜是Parma ham配哈密瓜。友人是雞翼控,激讚這個脆脆雞翼,大大件又多肉,香脆惹味,伴以香辣黑醋汁。經理哥哥很友善,亦托友人豔福,請我們品嚐一客鵝肝,味道不錯喔。主菜之一蒜香蜆肉白酒扁意粉,欠缺蜆肉鮮味,味道較淡,幸好意粉煮得al dente。另一主菜慢煮醬燒美國豬仔骨忘了拍照,豬仔骨肉質非常嫩,幾乎不用咀嚼,味道不過不失。女孩子聚會當然少不了甜品🍰二人分享Opera cake,苦中帶甜,願我倆友誼像這歷久不衰的歌劇院蛋糕般,有苦亦甜,情誼不變。

soup

Classic Parma ham with musk melon
前菜是Parma ham配哈密瓜。
Clams Vongole Linguine
Opera cake
2018-05-10
2018-05-10 354 瀏覽
今晚隨同朋友來到大角咀『搵食』, 這個地方真的未免太多美食了吧! 只要在搜尋器打上大角咀, 真的超多餐廳選擇平的, 中價的, 貴的, 甚麼多國菜在這也可以一一品嚐, 今天行過這家小店, 位置雖然有點偏遠, 但價錢方面相當合理, 這樣就吸引了我們入座了. 小店以暗黃燈光示人, 適合小情侶來到這吃西餐, 我和好姐妹來到, 今天可以吃吃聚聚, 西餐也是最適合不過『Starry Night』這個名字相信很多人也不會陌生, 是著名梵高的出名畫作名字之一, 雖然店子與梵高完全沒有關連, 但對我來說確實是有點情意結入座不久, 職員介紹2人套餐給我倆大胃小子, 以$398來說價錢未免太吸引了, 二話不說就點了這個套餐吃了是日餐湯是蕃茄湯, 蕃茄湯入口濃郁帶點微酸, 沒有忌廉湯飲後已經開始有點飽肚感, 開胃之選! 凱撒沙律用上新觧羅馬生菜, 口感十分之爽脆, 羅馬生菜被凱撒醬包圍住, 不得不提配上的煙肉乾 及 Pamesan Cheese, 配菜有著畫龍點睛, 令整個凱撒沙律加了不少分數脆脆雞翼肥大肉厚的雞翼被一厚炸粉包圍住, 這裡採用的非麵包糠而是用上炸粉, 炸粉雖包圍住整隻雞翼, 但咬下依然十分脆卜
凱撒沙律
脆脆雞翼
肥大肉厚的雞翼被一厚炸粉包圍住, 這裡採用的非麵包糠而是用上炸粉, 炸粉雖包圍住整隻雞翼, 但咬下依然十分脆卜卜, 而且沒有感覺到炸粉太過厚的. 雞翼依然保留到一定肉汁, 吃下相當juicy~ 但炸物難免會有點油膩, 廚師配上的正正就是可一解油膩感的秘製黑醋汁, 味道帶點酸酸, 配上雞翼味道也很好, 不自禁沾了很多醬汁來吃
黑松露菌燴飯
小食吃完不久就送上意大利飯了, 意大利飯一向是我最愛吃的美食之一, 可惜的多數和男朋友吃西餐, 而且他對於黑松露沒有偏愛...幸好的是今天由好姐妹陪同下來到這, 終於可以一嘗意大飯飯的味道了, 感覺有如久久不見的摰友一樣, 帶住熟悉的感覺品嚐這
松露菌味道芳香樸鼻, 配上適量Pamesan Cheese使意大利飯味道更香, 野菌自有本身味道, 菌香但其實略有些微單調,  Pamesan Cheese 帶動了整個意大利飯的靈魂, 與松露菌味道很配!  未知是否因為加上了 Pamesan Cheese , 這意大利飯比平時我吃過的味道有點不同. 黑松露菌醬汁口感較為杰身, 包圍住每粒意大利飯, 確實有點飽肚, 但味蕾被香氣包住, 真的十分好吃
慢煮醬燒美國豬排骨
看似是案發現場一樣的是今晚的主菜, 這個是超有誠意之作, 廚師先沾上部分醬汁在豬排骨上, 用慢煮把豬排骨以多個小時烤煮而成
因用上慢煮關係排骨與排骨之間的肉很容易被切開, 骨頭間的肉不費任何力已經可以切到, 就算是極愛乾淨的女生也可用上刀叉吃上這道菜式啊! 醬燒味道像是美式BBQ醬, 咸度適宜, 豬排骨肉質細嫩而且相當juicy, 品嚐到豬排骨的肉香味道, 整體覺得不錯的!!
個人較為喜愛黑松露菌燴飯, 相反同行好姐妹對這個豬排骨極之喜愛,  另外份量頗大份, 對於嗜肉者應該是個不錯選擇!

個人認為雖然是小店, 但用料一絲不苟, 絕對有用心去烹調出每一款菜式! 回頭率甚高的西餐小店~要繼續加油啊!
與好姐妹說說聊聊就渡過了一個晚上了. 和她算算手指下才知道我倆已經認識了16年了!!!!!  人大了, 自自然投身社會, 工作上未必可真正與同事交心, 唯一可做回自己就只有在上學時交的好友. 朋友未必需多, 只要有真正交心朋友1-2個已經足夠了. 幸好真的在我生命入面遇上您, 就好似這家小店一樣, 要一直好好保持住啊~
2018-05-09
  • 黑松露菌燴飯
  • 凱撒沙律
2018-05-09 225 瀏覽
上次黎開呢頭經過見到門面好靚,價錢又適中,今日終於抽到時間同男友黎食啦😚都幾期待架環境暗暗但有氣氛 同男朋友食岩晒呀入到去店員推介Set Dinner一個Set包左5樣野✌🏻當中有4樣都係自行選擇 !諗左好耐😂樣樣都想試呢!我發覺我有選擇困難症😂揀左陣終於都決定到今日食咩啦!是日餐湯!係我最愛既南瓜湯喔🍽比坊間既杰身!小小似南瓜蓉!不過我鐘意 因為真係好重南瓜味😋正!前菜選左Parma ham,食Parma ham配蜜瓜係絕配👍🏻舊нaм 都幾新鮮小食諗左好耐食薯條定雞翼好!最後都係男友發板要雞翼✨哇!有驚喜!個汁好好食!辣辣地又唔會好咸同埋男友話今時今日好小雞翼會咁大隻咁多肉😂因爲佢都脹卜卜既 推介主菜要左鴨胸因為豬仔骨賣曬喔 😭但鴨胸一樣係慢煮!聽到慢煮兩個字都覺得好入味啦已經然後個汁又係最愛的南瓜🎃岩岩好中和左油膩感🙃🙃食左咁多已經飽飽地😌最後黎既係risotto,係我咁飽既情況底下食都唔會覺得膩☺️可能係我真係幾鐘意食黑松露同芝士啦 芝士好重手💁🏻‍♀️怕膩既人食小小就夠不過都係清曬既👍🏻同埋嗌左2杯飲品分別係薰衣草特飲同熱薑汁檸蜜 薑汁檸蜜係健康之選👀飲完好舒服不過薰衣草特飲估唔

環境暗暗但有氣氛 同男朋友食岩晒呀

鴨胸

芝士好重手💁🏻‍♀️怕膩既人食小小就夠不過都係清曬既👍🏻
risotto

同埋嗌左2杯飲品分別係薰衣草特飲同熱薑汁檸蜜
薑汁檸蜜係健康之選👀飲完好舒服不過薰衣草特飲估唔到咁好飲!最緊要唔假!鐘意薰衣草既人一定要試!大推💜
薰衣草特飲同熱薑汁檸蜜

餐廳細細但食物質素高!適中既價錢!連服務都係好好,員工都好好禮貌,值得一讚💪🏻下次再試埋其他款😋
2018-05-06
南瓜湯
雞翼
risotto
今晚去左探個富貴朋友,佢就巴閉,早幾年買左間富榮花園,呢幾年樓價升到砰砰聲,佢就梗係開心,做friend嘅當然鄧佢高興,佢仲話屋企附近大角咀博文街宜家唔同哂,有好多好嘢食,咁就事不宜遲,GO⋯⋯齋睇門面已經好有格局,歐陸風情feel,I like it店內裝修格局正,令人好Relax我雙眼不停打量,睇得出係好有心思好有heart個隻最正係,店內播放著啱哂feel嘅英文歌,嗰D歷久常新,聽到就已經身心放鬆,講真,食嘢除咗食物質素,環境氣氛都好重要,呢度可以話有齊我想要嘅元素店員招呼我地坐低,傾下講下,又影下相,聽住我地年代嘅音樂,WOW差D唔記得order嘢食,於是試下佢地推介嘅二人晚餐番茄🍅濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️酸尾尾,特別醒胃,即時引發食慾帕爾馬火腿配哈蜜瓜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️薄薄的Parma火腿,夾住甜度十足嘅哈密瓜,絕配芝士蒜蓉包⭐️⭐️⭐️⭐️賣相靚唔在講,外脆內軟,熱騰騰,要趁熱食烤澳洲西冷扒⭐️⭐️⭐️⭐️五成熟,鎖住肉汁,唔,好有質素,絕無將價就貨,仲要加埋咁舒服嘅環境,真係來一次賺一次,自己買料都整唔到黑松露菌燴飯⭐️⭐️⭐️⭐️陣陣的黑松露香,混和Creamy 的飯底,我都要學飲食節目咁講返句;「好幸福啊!」話

齋睇門面已經好有格局,歐陸風情feel,I like it

店內裝修格局正,令人好Relax
我雙眼不停打量,睇得出係好有心思好有heart個隻

差D唔記得order嘢食,於是試下佢地推介嘅二人晚餐

番茄🍅濃湯⭐️⭐️⭐️⭐️
酸尾尾,特別醒胃,即時引發食慾

帕爾馬火腿配哈蜜瓜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
薄薄的Parma火腿,夾住甜度十足嘅哈密瓜,絕配

芝士蒜蓉包⭐️⭐️⭐️⭐️
賣相靚唔在講,外脆內軟,熱騰騰,要趁熱食

烤澳洲西冷扒⭐️⭐️⭐️⭐️

黑松露菌燴飯⭐️⭐️⭐️⭐️
話咁快就比我地K.O咗

Soft drinks 🥤⭐️⭐️⭐️
揀左白桃🍑菠蘿🍍味,真係好Sweet
好完美

如果用潮流術語,我會話性價比好高,而用返香港人術語,即係平、靚、正

老闆同店員都好有禮貌,服務好周到,臨走嘅時候同我地傾下、講下,feel到佢地好著重客人嘅意見,又問有無需要改善嘅地方?務求做到盡善盡美,正正就係待客之道

2018-05-07 234 瀏覽
星期日嘅晚上, 係附近行完街又到開餐時間, 兩口子被呢條"食街"所吸引住, 其中呢一間西餐廳門口裝飾好岩FEEL, 再望下門口嘅餐牌亦都幾吸引, 見仲有枱就開門入內!餐廳裝修似走工業風, 店內播住輕快節拍嘅外語歌, 感覺幾令人輕鬆舒服又唔太嘈炒!望見水吧位放滿各式酒類及手工啤酒, 餐前黎飲返杯絶對係件美事侍應見我地兩口子, 就推介呢個二人套餐, 只係$398, 係每個部分任選一項, 簡單清楚易明, 咁就呢個啦!是日餐湯係忌廉南瓜湯, 賣相簡而清, 入口滿是南瓜蓉嘅香甜味道, 質感唔杰唔水, 份量適中!呢客凱撒沙律以爽口羅馬生菜配上脆煙肉, 黑松露麵包, 帕爾馬芝士片及凱撒沙律醬汁撈埋, 份量都唔少, 多點綠色食物點都有益健康嘅!小食其實3樣都喜歡, 當中要花上D時間去決定, 最終呢客煙肉芝士薯條跑出, 原因係有芝士及酸忌廉, 呢2樣食物加埋炸薯條嘅無敵組合, 真係令我抗拒唔到呢!加入車打及水牛兩種芝士, 輕易做出拉絲畫面, 脆口薯條食起黎唔油膩, 混入煙肉脆粒加添咸香味; 再點埋酸忌廉, 一熱一凍口感相當滋味!飯/意粉類叫了呢客蒜香蜆肉白酒扁意粉, 以新鮮蜆, 配合埋泰國辣椒,炸蒜粒,

忌廉南瓜湯

凱撒沙律

煙肉芝士薯條

飯/意粉類叫了呢客蒜香蜆肉白酒扁意粉, 以新鮮蜆, 配合埋泰國辣椒,炸蒜粒, 洋蔥,蕃茜及白酒煮成, 香味四溢!
蒜香蜆肉白酒扁意粉

先撈勻扁意粉, 讓每條有口感嘅扁意粉都有白酒汁味道, 蜆肉雖然細隻但鮮甜又無沙, 最惹味係個泰國辣椒及炸蒜粒, 辣度輕微但令人起胃口, 好味呀!  唯一要挑剔嘅係份量再多D就好啦............哈..哈!

香辣刺激繼續黎, 呢客慢煮霹靂香辣春雞, 擺盤吸引, 以沙律菜及炒野菌作為伴菜, 而主角煮霹靂香辣春雞, 鷄肉上已經見到舖滿特式調味醬料, 隱約見到有辣椒, 邊位見到有少少焦燶, 惹香味更濃!
慢煮霹靂香辣春雞

已預先切2件, 我得到嘅係脾位, 春鷄肉已經滑, 脾肉就更加滑, 單食感受到香辣味; 配埋個菠蘿沙沙一齊食就加多一份菓甜, 仲好味!

呢杯甜美可口嘅菠蘿特飲, 香甜菠蘿肉加入梳打, 中和返個香辣春鷄好岩數呀!  延續返個菠蘿甜味!
菠蘿特飲

侍應招呼週到, 主動換碟加水, 絶對值得再回頭.........................
煙肉芝士薯條
2018-04-24 26 瀏覽
今晚同男朋友兩個去咗Starry Night叫咗個二人套餐$398價錢唔算貴,餐廳既裝修幾靚,暗暗既燈光好有情調先黎個蜆肉忌廉湯,好足料有蜆肉、洋蔥等等,味道濃郁Classic Parma Ham with Musk Melon哈密瓜甜味適中配咸咸地既parma ham開胃又好味脆脆雞翼外面炸得好香脆,裏面肉質嫩滑,而且好大隻,份量十足,食完雞翼可以再食旁邊既沙律中和番,減低油膩感黑松露菌燴飯main course 既份量都幾大,依個飯既黑松露味唔太重,忌廉、芝士份量過多,食多兩啖就有小小膩慢煮醬燒美國豬仔骨共4條骨,本身整豬仔骨個汁已經好夠味,可以唔需要旁邊既BBQ醬,Ribs燒得好靚好香,每人兩條份量啱啱好
今晚同男朋友兩個去咗Starry Night叫咗個二人套餐
$398價錢唔算貴,餐廳既裝修幾靚,暗暗既燈光好有情調

先黎個蜆肉忌廉湯,好足料
有蜆肉、洋蔥等等,味道濃郁

哈密瓜甜味適中配咸咸地既parma ham
開胃又好味

慢煮醬燒美國豬仔骨

2018-04-19 212 瀏覽
大角咀是岀名的食區,這晚就相約好友在starry night晚飯。小店燈光柔和,工業風的裝潢卻予人溫馨之感。我們見到二人套餐($398)有餐湯、沙律、小食、pasta/risotto 一客和主菜一客,十分豐富,就立即拍扳,套餐選擇也多,總有一款合心意。是日餐湯是羅宋湯,有紅腰豆、青瓜粒等,增添口感,調味較酸,十分醒胃。小食脆脆雞翼炸粉略厚,但勝在內裡保持嫩滑juicy,配蜜糖及香辣黑醋醬夠惹味。喜愛吃Parma ham 的我見到套餐有也覺驚喜,Parma ham的鹹香配哈蜜瓜的香甜從來是最佳拍擋。Carbonara 水準不錯,溫泉蛋蛋汁令醬汁更滑更香,每條意粉都掛滿creamy香濃的醬汁,好吃。慢煮霹靂香辣春雞也推介,春雞用慢煮方式,肉質嫩滑又保留肉汁,表面的香料也令雞肉更為入味。春雞底下有薯條、炒野菌及燒香草車厘茄。美中不足的是套餐不包飲品和甜品,總覺得有所缺失。

美中不足的是套餐不包飲品和甜品,總覺得有所缺失。
2018-04-19 116 瀏覽
約左同老公就黎左大角咀食兩人套餐,呢間餐廳幾有feel , 裝修都有心思,尤其燈飾方便夠特色,而每張櫈都有餐廳名Starry Night ~ 令人記起一首經典金曲,Starry Starry Night....... 再用上梵高名畫掛牆。2人套餐 $398餐湯,沙律,意大利粉或意大利飯,小食同主菜。Order左杯菠蘿特飲,好重菠蘿香味唔太甜啱我口味。是日餐湯周打蜆湯,Creamy 有薯仔洋蔥粒蜆肉同麵包粒口感豐富! 前菜經典帕爾馬火腿配哈蜜瓜,哈蜜瓜香甜配鹹香火腿好配搭。小食煙肉芝士薯條,當然有香脆煙肉粒,車打芝士,水牛芝士同酸忌廉,薯條炸得脆略嫌太硬過左火喉。 主菜烤澳洲西冷牛扒 8oz配salad菜同烤香草車尼子,五成熟剛好牛扒厚切,切開食時還流出肉汁,邊位有根位不過有嚼頭牛味濃。 黑松露菌燴飯黑松露香味撲鼻,燴飯好Rich好濃芝士味食幾口有點漏,不過好滿足的。

2人套餐 $398
餐湯,沙律,意大利粉或意大利飯,小食同主菜。

Order左杯菠蘿特飲,好重菠蘿香味唔太甜啱我口味。

是日餐湯
周打蜆湯,Creamy 有薯仔洋蔥粒蜆肉同麵包粒口感豐富!

前菜
經典帕爾馬火腿配哈蜜瓜,哈蜜瓜香甜配鹹香火腿好配搭。

小食

主菜
烤澳洲西冷牛扒 8oz

2018-04-16
2018-04-10 101 瀏覽
臨放大假之前係公司附近食餐好既左揀右揀同同事入左間西餐廳兩個人咩都想試就叫左兩個set lunch青口扁意粉青口肉質鮮美 幾嫩而且幾鐘意個意粉汁 落左好多蕃茄肉 又帶點香辣味蕃茄既甜酸味令人開胃意粉都煮得剛好 無過淋過糊之後就係我最期待既燒春雞啦春雞分開兩件 適合分享我就食左雞胸果邊出奇地嫩滑多汁而且又帶點香辣味 令人好醒神就連唔食雞皮既我都忍唔住食左隔離仲有d薯角 炒菌 烤瓜呢碟好推介最後飲埋杯熱檸水就畫上句號。
臨放大假之前

呢碟好推介
最後飲埋杯熱檸水
就畫上句號。
2018-03-25 107 瀏覽
今日放工經過大角咀,見到呢間starry night環境幾好咁,就去左一試。我order2人餐😋。是日餐湯係南瓜湯,有香濃南瓜味,飲落淡淡南瓜蓉同好creamy。頭盤選左palma ham配蜜瓜,肉既油脂香同清甜蜜瓜好夾😋。主食有蒜香蜆肉扁意粉,蜆肉鮮甜,但意粉味道略淡。Grilled 方面叫左慢煮香辣春雞,好大隻雞脾同大塊雞胸👍🏻。醬汁係泰色香料辣醬,配雞肉幾夾,辣味係口腔徘徊。😋。 炒野菌香味十足,食完仲可以食下波蘿蓉解膩。成個配搭幾新鮮。食食下先發現仲有小食蒜蓉包同野飲未上,原來漏左單,不過侍應好有禮貌,即刻上返。 蒜蓉包有好大片芝士係面,岩曬中意芝士既人👍🏻,香脆濃味。野飲要額外叫,happy hour叫三杯可以free一杯😋。我地叫左杯熱紅棗蜜同雪梨蜜。甜度適中。仲叫多杯mock tails raspberry mule,一入口青瓜同檸檬味首先湧出,然後莓味先慢慢出黎,係fresh之選👍🏻。整體食物不錯,份量夠,價錢吾貴,環境浪漫,經過呢頭可以一試。

主食有蒜香蜆肉扁意粉,蜆肉鮮甜,但意粉味道略淡。

2018-03-25 308 瀏覽
去完奧海城買衫,又是時候吃晚飯。向著埃華街方向進發,行到博文街卻改變主意,貪其方便。選了這間裝潢不錯的西餐,有氣氛,有情調。二人套餐$398,有湯、沙律、小食、Pasta/Risotto和Grilled。熱薑汁檸蜜如此濃郁的薑汁、檸檬和蜜糖拼在一起,比茶餐廳的檸蜜層次高得很,實在驚喜。本來覺得有點貴,但它濃得有渣沉底,物有所值。榛子拿鐵總是覺得焦糖、榛子等等味道都是糖漿,調出來的飲品太甜,但這個榛子latte竟然要再自己加糖漿,都算不錯。周打蜆湯是日餐湯裝飾得漂亮。上面的幾粒多士很脆,顏色好看,但吃起來焦味太重。湯夠厚,內有不少薯仔粒、洋蔥和蜆肉,但味道偏淡,或許少少鹽已足以改善效果。經典帕爾馬火腿配哈蜜瓜Parma Ham用料不俗,薄切卻仍然是完整的一整塊,入口軟、嫩又滑,香而不膩。油香和肉香的比例平衡,再加上爽脆清甜的哈蜜瓜,配搭完美。旁邊的沙律幾新鮮,淋上帶酸的醋汁,特別清新。芝士蒜蓉包一邊影相一邊聞到香噴噴的芝士味。法包脆而不硬。咬下去時,上面的芝士拉出一絲絲,下面的法包清脆地分開,視感效果和口感都一流。蒜蓉香而不重,吃完久久不散。兩層芝士焗得金黃好看,味道很香,微鹹而不過份,
熱薑汁檸蜜
榛子拿鐵
榛子拿鐵
周打蜆湯
Clam Chowder
經典帕爾馬火腿配哈蜜瓜
經典帕爾馬火腿配哈蜜瓜
芝士蒜蓉包一邊影相一邊聞到香噴噴的芝士味。法包脆而不硬。咬下去時,上面的芝士拉出一絲絲,下面的法包清脆地分開,視感效果和口感都一流。蒜蓉香而不重,吃完久久不散。兩層芝士焗得金黃好看,味道很香,微鹹而不過份,而且加了Thyme和Rosemary,比一般蒜蓉包更有層次。雖然餐牌沒寫,但硬是覺得有橄㰖柔和的香。
芝士蒜蓉包
經常吃蒜蓉包吃到指頭盡是油光,但這個完全沒有這個問題,一點都油膩,吃完沒有絲毫罪疚感。
慢煮霹靂香辣春雞
點菜時店員沒說,留在上菜時才告訴我們這是餐廳招牌,幸好沒有錯過。
慢煮霹靂香辣春雞
半隻春雞的份量二人分享剛剛好。雞脾肉嫩滑,雞胸也不嚡不韌。有層薄又滑的雞皮,卻沒有油脂。雞肉欠鮮味是預料之內,鋪滿表面的香料才是精粹所在。看起來,香草和辣椒最明顯,入口後最突出的卻是薑蓉,辣得很清新,很自然。酸酸辣辣的,跟雞肉十分夾。這個秘製醬料第一次見,比起Nando's的peri peri chicken好吃得多。
墊在的薯條,只有幾條被雞的汁弄濕而變腍,其他仍然幾脆又可口,炸得不錯。
伴碟的炒野菌帶少少蒜香,菠蘿沙沙清甜多汁,有解辣除膩之效。
依文士豬柳片長通粉
長通粉是我喜歡的硬度,煙韌的口感夠正宗。豬柳片肥瘦平衡,肉質幾嫩又有少少脂肪的軟和香,不過吃到一塊全是肉的,就覺得欠肉味。用料豐富,除了豬柳夠多,還有不少滑溜溜的菇。
依文士豬柳片長通粉
用的是牛肉汁和白酒忌廉汁。Beef Jus夠味而不太濃,帶點蒜香。雖然有忌廉,但吃起來不膩。長通粉要配較厚的醬汁,即使這個不算太濃,吃起來都幾夾。
劇院蛋糕
甜品有4款,但吃完二人餐都幾飽,點了一份試試。賣相簡單而好看。味道上驚喜不大,個人不太喜歡下層的海綿蛋糕,味道很熟悉卻形容不出來,中間那層朱古力反而不錯。整件吃起來甜度不高,怕肥都可以試試。
劇院蛋糕
都幾滿意的一頓飯。週末這附近較少人,但餐廳都一直有人前來用餐。價錢不貴,質素不俗,服務相當好,是物有所值的選擇。
2018-03-24
  • 芝士蒜蓉包
2018-03-21 162 瀏覽
自從農歷新年後天氣一直又熱又涼,好像春天的感覺仍未真正到來,令人心情總是「唔知點」咁。剛過去的這個晚上的天氣剛剛又再轉涼,但卻因此與這間以凡高名作Starry Night「星夜」為主題的餐廳顯得格外貼切。餐廳位於大角咀博文街,從奧運站附近的匯豐中心行過去只需3分鐘左右,所以每日放工時都會有唔少「匯豐人」喺附近酒吧happy hour,然後再留低食晚飯。由於懶得細閱menu,所以決定點呢個二人套餐。$400唔駛就有齊餐湯、小食、沙律,以及Pasta/Risotto同埋Grilled為主的主菜,價錢喺大角咀區黎講非常合理。檸檬青檸梳打及波蘿梳打︰開餐前先叫左呢兩杯飲品。整體黎講感覺唔錯,只係「檸檬青檸梳打」感覺略酸,而「波蘿梳打」感覺卻有點過甜,如果兩杯飲品可以中和一下會更好!意大利菜湯︰是日餐湯是我最喜愛的雜菜湯。甜甜地卻帶少少酸味的這個感覺不錯,再加埋煲到淋晒既雜菜,作為餐前的點綴最為適合不過!帕爾馬火腿配哈蜜瓜︰雖然Parma Ham入口時好似油左少少,但當放埋哈蜜瓜一大啖一齊食時卻可與水果的清甜感覺中和一下,感覺特別。脆脆雞翼︰邪惡感十足卻非常惹味的炸雞翼,在配上特製的蜜糖及香辣黑

檸檬青檸梳打

意大利菜湯

帕爾馬火腿配哈蜜瓜

脆脆雞翼︰邪惡感十足卻非常惹味的炸雞翼,在配上特製的蜜糖及香辣黑醋醬後感覺更加特別。另外要讚的是伴碟的田園沙律,最適合又想食炸雞翼但又怕熱氣的朋友!
脆脆雞翼

蒜香蜆肉白酒扁意粉︰意粉的Al Dante 煙韌口感處理得非常之好,可以說是近期吃過的最佳之作。新鮮的蜆配上洋葱、蒜、泰國辣椒等配菜再加埋白酒一起處理後感覺非常清新。
蒜香蜆肉白酒扁意粉

慢煮美國豬仔骨配自製燒烤醬︰這道菜可以說是整晚的highlight。豬仔骨除了非常之腍、非常易入口之外,亦能做到「骨肉分離」、一切即開這個必備條件,抵讚!另外,自家製燒烤醬方面雖然感覺非常惹味,但絕不會有一種過份濃烈的感覺,是一道必點的主菜之一!
慢煮美國豬仔骨配自製燒烤醬

朱古力心太軟 ($58)︰心太軟做到流心得黎卻不會太硬,烘焗的程度剛剛好,配上雲呢拿雪糕及雜莓剛好為這個滿足的晚上劃上一個完美的句號!

朱古力心太軟

總括黎講,這間餐廳的食物水平絕對在中上之流,而且服務親切友善。不過,由於店內面積唔算太大,如果一心專程黎幫襯的朋友記住預先book枱,否則黎到先發現要等位就唔好啦!
2018-03-20
檸檬青檸梳打
意大利菜湯
帕爾馬火腿配哈蜜瓜
慢煮美國豬仔骨配自製燒烤醬
朱古力心太軟
2018-03-18 81 瀏覽
主食嗌左慢煮雞肉 份量超大 兩個人食可能都多 本身唔係好食得辣 所以要左少辣 但覺得個醬幾好味 另外嗌左黑松露薯蓉 但覺得普普通通 最後甜品Opera蛋糕超級好味 香濃朱古力 店主會問你覺得食物O唔OK 我想話距知真係超好味 但係無開口😂
2018-02-22 213 瀏覽
兩次中午經過大角咀都特地到這間西餐小店.舖面面積不大但感覺不侷促裝修貫徹 Starry Night 休閑風主題.今次選了兩份 Set Lunch一份意大利雲吞 ($88)一份長通粉 ($88)個人偏好長通粉,Sauce 的味道很好吃.Set lunch 包的免費飲料也有很多選擇也可以加錢 Upgrade 餐飲.另外非常值得一讚的是店員的服務態度很好 👍🏻👍🏻👍🏻有禮貌不在話下上碟收拾勤快,主動提供飲用水及牙籤餐後也詢問我們覺得餐飲味道如何.最後餐後甜品選了 Opera Cake ($29)個人不太好朱古力但也覺得挺好吃外面這個價錢也很難吃到這樣質素本來想試另一款「心太軟」但實在太飽,惟有下次再嘗吧.新春期間(二月份)還有八折優惠感覺賺了哈哈.下次再來大角咀/奧運這邊我也會再來這間性價比高的餐廳!
兩次中午經過大角咀
都特地到這間西餐小店
舖面面積不大
但感覺不侷促
裝修貫徹 Starry Night 休閑風主題
今次選了兩份 Set Lunch
一份意大利雲吞 ($88)
一份長通粉 ($88)
個人偏好長通粉,Sauce 的味道很好吃
Set lunch 包的免費飲料也有很多選擇
也可以加錢 Upgrade 餐飲
另外非常值得一讚的是
店員的服務態度很好 👍🏻👍🏻👍🏻
有禮貌不在話下
上碟收拾勤快,主動提供飲用水及牙籤
餐後也詢問我們覺得餐飲味道如何
最後餐後甜品選了 Opera Cake ($29)
個人不太好朱古力但也覺得挺好吃
外面這個價錢也很難吃到這樣質素
本來想試另一款「心太軟」
但實在太飽,惟有下次再嘗吧
新春期間(二月份)還有八折優惠
感覺賺了哈哈
下次再來大角咀/奧運這邊
我也會再來這間性價比高的餐廳!

2018-02-22