第一次嚟啟岸巷子,一個舊區突然出現新嘅地標,新舊共融,係幾chill嘅搵食好地方~叫咗二人餐,都幾多嘢食,三個Tapas加一個主菜同一款甜品~🔘香煎慢煮八爪魚有兩大條八爪魚,口感軟熟得來有嚼勁,焦焦的幾香口,特別用上兩款不同醬汁,味道更有層次~🔘啤酒蒜片蝦冇記錯係用咗黑啤去調味,除咗蒜味仲有淡淡的啤酒麥香,蝦肉大隻爽彈~ 🔘香烤胡椒蟹肉餅炸得香脆嘅蟹餅,多蟹肉,最正係淋上蟹膏醬汁,蟹味即刻提升~🔘招牌西班牙海鮮炒飯特別加咗左口魚裙邊同三文魚子,每粒飯都包裹住醬汁軟硬適中,每當食到左口魚裙邊,魚油味爆發,非一般嘅西班牙炒飯~🔘煙靭之選有齊朋友喜歡嘅甜品 - churros同蕨餅,口感煙靭Q彈~🔘招牌西班牙水果茶成壺上自己慢慢倒出,一開始係橙味比較出,飲到底就好有芒果味,水果同茶味都幾平衡,唔會過淡,推介~🔘抹茶麻糬鮮奶用上明治鮮奶,特別香滑,除咗飲品仲送一小串抹茶味蕨餅~食完先發現原來呢度係主打西班牙x日式fusion菜,難怪咁多日式元素,感覺餐廳願意花心思去令到一個菜式昇華,比standard加多少少嘢,令客人都感受到佢嘅誠意~

🔘香煎慢煮八爪魚

🔘啤酒蒜片蝦
冇記錯係用咗黑啤去調味,除咗蒜味仲有淡淡的
啤酒麥香,蝦肉大隻爽彈~

🔘香烤胡椒蟹肉餅
炸得香脆嘅蟹餅,多蟹肉,最正係淋上蟹膏醬汁,蟹味即刻提升~

🔘招牌西班牙海鮮炒飯

🔘煙靭之選

🔘招牌西班牙水果茶

🔘抹茶麻糬鮮奶
用上明治鮮奶,特別香滑,除咗飲品仲送一小串抹茶味蕨餅~

2023-11-10 218 瀏覽
-Still🍽️-Set Dinner for 2 $698超抵食既晚晚二人餐包左3個頭盤1個主菜1個甜品😍每樣野都勁有質素好好味😋-Tapas 9款入面任揀3款😉今次揀左招牌生牛肉他他/香煎慢煮八爪魚/香烤胡椒蟹肉餅全部都勁好味!牛肉他他入面撈左紫洋蔥加埋個包咁食勁夾😋鐘意食八爪魚🐙必點平時就咁叫都勁貴佢勁大條仲要煮到好林加埋特製蛋黃醬超正👍最後個蟹肉餅勁多蟹肉上面用左蟹膏整個醬勁濃😌-Main招牌西班牙海鮮炒飯就比平時食開fusion d😌有鰈魚邊/魚籽/煎蝦比較日式但又出奇地夾👍-Sweets鐘意食Churros就要揀Chewy Sweets!佢個迷你版岩岩好仲可以點朱古力醬😋另外竟然有黃豆粉/抹茶厥餅😍-Expresso Tonic/西班牙水果茶飲品就第2杯半價😌水果茶好搞笑用個小杯仔飲🤣-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_土瓜環#foodieluveat_西餐#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfo
Still🍽️

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_土瓜環
#foodieluveat_西餐
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #意粉 #cafe #coffeeshop #fusion #西班牙菜 #日本菜 #西餐 #啟岸
  • 生牛肉他他多士
2023-11-07 27 瀏覽
今日約咗個客喺土瓜灣開會,收工之後梗係要約返住附近嘅朋友食飯啦,朋友介紹喺啟岸呢度開咗好多新fusion餐廳,我哋見到呢間餐廳嘅門口裝修設計風格好特別,好多木行嘅傢俬,俾人感覺好清新、好文青。餐廳呢度環境好舒服,燈光比較暗,私隱度極高,而且環境靜靜地,比我同朋友傾吓計敘吓舊。今次我同朋友揀咗二人餐,包括有餐前小食、九樣選三樣嘅頭盤、同埋四選一樣嘅主菜、仲有甜品㗎!招牌生牛肉他他本身唔係好敢食生牛肉嘅我,見到賣相非常吸引,食落去唔會好腥,反而好香洋蔥味,配上佢嘅特製醬汁加上烤過嘅香脆多士,成個感覺好Fresh。辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡職員上菜嘅時候會提我地可以配上特製嘅鵝肝醬,我同朋友都鍾意食辣肉腸,冇諗過叫醒鵝肝醬嘅感覺好夾,而且每一啖都充滿辣肉腸嘅肉汁,漢堡亦都輕輕烤過,識落有少少趣口。如果食到好濟嘅話,可以配上特製酸青瓜解濟。香烤胡椒蟹肉餅睇過賣相看似好熱氣,但原來唔係,切開佢,已經見到大量嘅蟹肉絲,而且蟹肉餅嘅面頭鋪滿蟹膏,食嘅時候慢慢會散發出胡椒嘅味道啊,份外惹味。佢嘅沙律菜亦都好好味好爽口。北海道十勝豬肉眼上菜嘅時候份量比想像中多,而且賣相非常吸引,店員非常誠意介紹呢道菜,側邊配

招牌生牛肉他他

辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

北海道十勝豬肉眼
上菜嘅時候份量比想像中多,而且賣相非常吸引,店員非常誠意介紹呢道菜,側邊配上焦糖乳酪醬,令到味道更加提升,食嘅時候感覺非常脆口,而且豬肉油脂分布均勻,感覺唔會好油膩。

煙靭之選
日式蕨餅加西班牙甜油條,配上朱古力醬,西班牙油條簡直外脆內軟,食落嘅時候超鬆化,而且外面加上肉桂粉,令味道更加提升。

西班牙鮮果特飲
用上不同種類既水果調配而成既特飲,岩哂上班族收工後想chill既感覺,味道好清新,仲好解渴。

Still Sangria
第一次飲西班牙水果酒,好易入口,水果味濃郁,可自選紅酒或白酒,好岩女士飲既酒。
2023-11-06 22 瀏覽
Still📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖二人晚市套餐$698 set🐮招牌生牛肉他他牛肉質素好好 撈埋生蛋黃 洋蔥粒用麵包包埋一齊食 完全冇違和感🐙香煎慢煮八爪魚呢度嘅八爪魚真係必叫餐廳煮得比較淋 又好彈牙唔似外面會有overcook嘅情況出現🦀香烤胡椒蟹肉餅大塊炸得好靚嘅蟹餅 伴碟有沙律菜切落去有滿滿嘅蟹肉可以點個醬 同炸物好合襯😄🐟招牌西班牙海鮮炒飯又一款必點菜式餐廳用左日式同西班牙式煮法用上好多美味海鮮 帶子 蝦 蜆 魚裙邊重有日式風既三文魚籽令成個炒飯層次好豐富 粒粒飯麵好美味🍡煙靭之選有churros 同日式蕨餅超煙韌抹茶 黃豆粉口味churros又新鮮本起熱辣辣 點埋朱古力好正SUNSET SANGRIA 西班牙鮮果特飲 $68PASSION FRUIT APPLE CIDER 熱情的蘋果特飲 $68點左兩杯特飲 用料都好fresh透心涼 不妨一試🐷
Still

SUNSET SANGRIA 西班牙鮮果特飲 $68

點左兩杯特飲 用料都好fresh
透心涼 不妨一試🐷

2023-10-29 26 瀏覽
今日去咗啟岸商場搵嘢食,呢個商場嘅裝修真係又靚又高檔!嚟到呢間Still,係一間西日Fusion嘅餐廳,入到去,先有兩杯Welcoming drink,係萬聖節主題嘅Bloody Mary,辣辣哋咁又幾過癮!同埋有木魚蒜粒漬物做個前菜,味道濃郁!我哋就叫咗個「二人晚市套餐」($698),可以揀三款Tapas、一款Main同一款甜品,我第一款Tapas係「招牌生牛肉他他」,牛肉他他好聰明咁加咗洋蔥粒同青瓜粒,令本身已經好鮮甜嘅牛肉,再添上咗一啲嘅甜味同口感,個感覺就更加fresh!而餐廳仲有好多種自家製嘅包,最plain嘅軟法包最襯他他,略帶微甜,可以突出他他嘅香味,另外佢哋仲有橙皮麵包同酸種麵包,兩種包都各有特色,就咁食都覺得好好味,令我更加鍾意呢個他他!另一款叫咗「香烤胡椒蟹肉餅」,呢款我都好鍾意,蟹肉餅有滿滿嘅肉絲,咬落外脆內軟,入面非常綿滑,加上食食吓又有啲胡椒味走出嚟,上面又淋咗啲蟹膏醬,味道十分豐富,亦都好有誠意。最後一款係「啤酒蒜片蝦」,呢款比我有啲中式嘅感覺,啤酒汁做底,上面係有啲避風塘風味嘅蒜片、辣椒絲,撈埋啲蝦嚟食,鹹香味突出,都幾惹味。主食我哋就叫咗「招牌西班牙海鮮
今日去咗啟岸商場搵嘢食,呢個商場嘅裝修真係又靚又高檔!
嚟到呢間Still,係一間西日Fusion嘅餐廳,

入到去,先有兩杯Welcoming drink,

係萬聖節主題嘅Bloody Mary,辣辣哋咁又幾過癮!
同埋有木魚蒜粒漬物做個前菜,味道濃郁!

我哋就叫咗個「二人晚市套餐」($698),

可以揀三款Tapas、一款Main同一款甜品
我第一款Tapas係「招牌生牛肉他他」,

牛肉他他好聰明咁加咗洋蔥粒同青瓜粒,
令本身已經好鮮甜嘅牛肉,再添上咗一啲嘅甜味同口感,
個感覺就更加fresh!
而餐廳仲有好多種自家製嘅包,最plain嘅軟法包最襯他他,
略帶微甜,可以突出他他嘅香味,
另外佢哋仲有橙皮麵包同酸種麵包,兩種包都各有特色,

就咁食都覺得好好味,令我更加鍾意呢個他他!

另一款叫咗「香烤胡椒蟹肉餅」,

呢款我都好鍾意,蟹肉餅有滿滿嘅肉絲,咬落外脆內軟,
入面非常綿滑,加上食食吓又有啲胡椒味走出嚟,
上面又淋咗啲蟹膏醬,味道十分豐富,
亦都好有誠意。

最後一款係「啤酒蒜片蝦」,

呢款比我有啲中式嘅感覺,啤酒汁做底,
上面係有啲避風塘風味嘅蒜片、辣椒絲,撈埋啲蝦嚟食,
鹹香味突出,都幾惹味。

主食我哋就叫咗「招牌西班牙海鮮炒飯」,

飯底偏淋身,有好濃重嘅茄香味,食落口感較Creamy,
其上嘅海鮮真係好足料,除咗有常見嘅魷魚圈外,
特別欣賞餐廳加咗一啲日本元素,有三文魚籽同炙燒左口魚邊,
三文魚籽令個飯多咗種另類嘅風味,成件事會refreshing咗好多,
而左口魚邊入口即溶,油脂味重,估唔到又同個飯幾夾!
炒飯份量都多,兩個人Share食都好夠!

甜品就試咗「煙韌之選」,

有兩款蕨餅,一款係配黃豆粉,另一款係配綠茶粉,
軟糯嘅蕨餅加上好香嘅調味粉,有種甜甜嘅幸福感。
另外一款熱辣辣嘅係有西班牙油條之稱嘅小吉拿棒,
咬落蛋香味十足,配上朱古力醬,邪惡得嚟又超級好食。

餐飲第二杯免費,我哋就叫咗一杯「招牌西班牙水果茶」($58)、一杯「鮮奶咖啡」($45),

水果茶有多種水果嘅風味搭配,飲到嘅有香橙、蘋果、藍莓等等,十分鮮美;
咖啡就較濃,有啲焦香嘅風味,個杯都好靚!

最後店員仲送多咗兩塊曲奇比我哋試吓,好可愛!
2023-10-29
2023-10-29 17 瀏覽
呢間係土瓜灣嘅小店係西班牙x日式嘅餐廳例如前菜會有麵豉漬蒜頭 日式魚刺身嘅tapas等小店好有心思 滿佈Halloween嘅裝飾而且為咗慶祝halloween 個個禮拜都會有杯free嘅bloody mary同自家製cookie如果想出去港島慶祝halloween前想靜靜咁食個飯/pre-drink嘅話 好建議嚟呢到!Set dinner for 2📍Beef Tartare牛肉軟嫩滑口唔會有筋 撈埋洋蔥青瓜同saucing 食落酸酸甜甜 好開胃 再配埋法式軟包食 完全食唔停口而且面包唔夠仲可以fill 仲可以轉做sour dough 店主話所有嘅面粉類製品 好似面包 意粉等都係佢地自己製造 包保新鮮!📍Grilled Octopus八爪魚食落彈牙唔會韌 食落啖啖肉 而且本身已有日式醬油嘅香味就咁食已經好好食 另外on side 仲會有墨魚汁同mayonnaise 📍Chorizo foie gras mini burgerChorizo香辣惹味帶煙燻香 配埋鵝肝嘅油脂香味 夾埋烘香咗嘅包唔會太膩📍Braised Beef CheekBeef cheek外層微微焦香 入面keep到好嫩
呢間係土瓜灣嘅小店係西班牙x日式嘅餐廳
例如前菜會有麵豉漬蒜頭 日式魚刺身嘅tapas等

小店好有心思 滿佈Halloween嘅裝飾

Set dinner for 2
📍Beef Tartare

📍Grilled Octopus

📍Braised Beef Cheek
Beef cheek外層微微焦香 入面keep到好嫩
最底係菠蘿 一齊食會令到肉味更鮮甜更juicy 而旁邊仲有茄子蓉

📍Chewy Sweets
係chorrus 配日式蕨餅
佢地連chorrus都係自家製 帶滿滿嘅肉桂香 可以配埋朱古力醬食
另外蕨餅有原味同綠茶味 食落煙煙韌韌

📍Cava Sangria
用sparking wine做嘅sangria比平時普通嘅sangria無咁甜 但因為有氣 所以飲落更refreshing
📍Blue Lagoon
Rum加上pineapple juice同橙汁
飲落好citrus 甜甜地好易入口
加埋個藍藍地嘅顏色 即刻好夏日

呢到嘅staff好friendly
得閒會過嚟傾吓計 又會一齊cheers
成個vibes好chill好relax
走到啟岸巷子就像去了另一個世界。入到去個氣氛好Chill好Relax。裡面搵到呢間STILL,絕對係一間用心經營嘅餐廳,主打西班牙日本fusion菜式,回頭率高。臨近Halloween🎃除咗充滿節日氣氛,仲有Welcome Drink-Bloody Mary同自家製可愛曲奇送。Set Dinner好多選擇,前菜9選1,主菜4選1,仲有特色甜品及飲品。🍥日式魚刺身配木魚湯吞拿魚蓉配吞拿魚刺身,以火箭菜墊底。店員細心淋上木魚湯,充滿日式風味。🍥香烤胡椒蟹肉餅蟹肉餅以蟹肉同蔬菜粒自家打成,表面塗有邪惡嘅蟹膏。🍥啤酒蒜片蝦配自家製麵包蒜片蝦加入啤酒煮成,酒精已給蒸發,但仍保有啤酒麥味,麵包可沾上汁料吃。🍥西班牙海鮮炒飯paella以火炙左口魚、大量魚籽及大蝦作伴,極其新鮮嘅配搭,整體無失違和感。🍥Chewy Sweets Churros鬆軟可口,細細條容易入口,拼日式黃豆味蕨餅及抹茶蕨餅,很有創意。🛎️必試指數:9/10🔆

🍥日式魚刺身配木魚湯

🍥香烤胡椒蟹肉餅
蟹肉餅以蟹肉同蔬菜粒自家打成,表面塗有邪惡嘅蟹膏。

🍥啤酒蒜片蝦配自家製麵包

🍥西班牙海鮮炒飯

🍥Chewy Sweets

🛎️必試指數:9/10🔆
2023-10-28
  • 明太子蒜片蝦
2023-10-25 182 瀏覽
朋友介紹來到紅磡啟岸的「Still」食晚飯,店舖裝修雅緻,燈光柔和,臨近萬聖節,店內掛了些萬聖節的裝飾,很有氣氛。$698有二人套餐,又豐富又多元化餐前小食:魷魚軟骨,辣辣地、爽爽地,很惹味TAPAS:選三樣🍊辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡賣相非常吸引,迷你漢堡夾著大大塊的辣肉腸,底下再塗上鵝肝醬,廚師更體貼地把酸瓜分開放,可以自由添加。🍊香煎慢煮八爪魚兩大條八爪魚份量十足,八爪魚鮮甜入味,很有嚼勁,點上自家製的蜜汁蛋黃醬和yogurt蛋黃醬,味道更有驚喜。🍊 吞拿魚(拖羅部分)配木魚湯五塊吞拿魚鋪在沙律上面,砌成花的形狀,再倒入木魚湯,粉紅色的吞拿魚非常甘香,肥肪比例恰到好處,配木魚湯一齊食,別有一番風味。MAIN🍊 北海道十勝豬肉眼扒北海道十勝豬飼養過程無添加激素,令人食得更放心。豬肉味道濃郁,脂肪分佈平均,非常有口感,點上自製的焦糖乳酪醬一齊食,味道頓時提升了。SWEETS🍊 煙韌之選:西班牙甜油條和日式蕨餅配朱古力醬小油條焦香鬆脆,口感外酥內軟,外層灑上肉桂粉與糖粉,香氣四溢。超煙韌的綠茶和黑糖蕨餅,Q彈軟腍,讓人意猶未盡。🍇西班牙水果茶🍇蘋果特飲用新鮮水果調配而成,特別好味,兩款都很喜

$698有二人套餐,又豐富又多元化
餐前小食:魷魚軟骨,辣辣地、爽爽地,很惹味

TAPAS:選三樣
🍊辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

🍊香煎慢煮八爪魚

🍊 吞拿魚(拖羅部分)配木魚湯

MAIN
🍊 北海道十勝豬肉眼扒

SWEETS
🍊 煙韌之選:西班牙甜油條和日式蕨餅配朱古力醬
超煙韌的綠茶和黑糖蕨餅,Q彈軟腍,讓人意猶未盡。

🍇西班牙水果茶
🍇蘋果特飲
用新鮮水果調配而成,特別好味,兩款都很喜歡。

2023-10-20
Still位於紅磡啟岸一樓,主打Tapas及日本料理。臨近萬聖節,餐廳佈置了不少有關萬聖節的裝飾,例如無限個南瓜燈~相當有節日氣氛。吧台是廚房,客人可以看到食物的烹調過程。<Dinner Set for Two> $698小菜魷魚軟骨軟骨細細粒,甜甜地有咬口,好適合作下酒菜。前菜西班牙大壞蛋由溫泉蛋、蕃茄他他和薯角組成,將溫泉蛋、蕃茄他他攪勻就變為薯角得醬汁,醬汁夾雜肉醬粒。日式魚刺身配木魚湯餐廳每日會用不同魚類,今日為吞拿魚拖羅,將木魚湯淋上拖羅,入口嫩滑,是味道較為清淡的一道菜式。香烤胡椒蟹肉餅蟹肉餅內有一絲絲蟹肉,表面淋上蟹膏蛋黃醬,底下則有芥末蛋黃醬,並伴火箭菜,將蟹膏蛋黃醬及芥末蛋黃醬混和,突顯出蟹肉餅鮮味。招牌西班牙海鮮炒飯炒飯有魷魚圈、蝦、火炙左口魚、三文魚籽等配料,略帶微辣。番紅花的味道尤其明顯,而且隱約感受到芫茜香氣。煙靭之選西班牙甜油條x日式蕨餅有兩種日式蕨餅,分別是黃豆和抹茶,口感軟糯,另外四條西班牙油條以井字形式鋪排,加上朱古力醬吃都幾煙韌。西班牙鮮果特飲熱情的蘋果特飲同樣以鮮果作基底,加入七喜。西班牙鮮果特飲比較甜,有芒果汁;而蘋果特飲就比較

<Dinner Set for Two> $698
小菜
魷魚軟骨
軟骨細細粒,甜甜地有咬口,好適合作下酒菜。

前菜
西班牙大壞蛋

日式魚刺身配木魚湯

招牌西班牙海鮮炒飯

西班牙甜油條x日式蕨餅

西班牙鮮果特飲
熱情的蘋果特飲
同樣以鮮果作基底,加入七喜。西班牙鮮果特飲比較甜,有芒果汁;而蘋果特飲就比較酸啲,熱情果味較為突出。
  • 招牌西班牙海鮮炒飯
慢活星期日,同男友相約黎土瓜灣啟岸覓食,見到呢間小店主打西班牙×日式餐點,決定嚟試試究竟😊我哋叫咗二人晚市套餐$698,包括有Tapas 3款、Main 1款、甜品1款、2杯飲品,仲可以追加第2杯飲品免費👍慢煮章魚佢個口感好彈牙,燒烤嘅外皮有微微嘅焦香,入面嘅章魚肉質鮮嫩,咬落去啲肉汁都好多汁。味道方面,章魚本身帶有淡淡嘅海鮮味,同埋燒烤嘅香氣完美結合生牛肉他他牛肉切得好細,入口即化。味道方面,有淡淡嘅牛肉鮮味,同埋加入嘅調味料令味道更加豐富,帶嚟一種濃郁嘅肉香。香腸鵝肝迷你漢堡佢個口感有層次感,迷你漢堡包係鬆軟嘅麵包,入面有燒烤過嘅香腸同鵝肝。香腸有嚼勁同煙燻嘅味道,鵝肝則帶有濃郁嘅肝臟味燴牛面頰牛面頰肉質非常軟綿,炆煮嘅過程令肉質更加鮮嫩,入口即化。燴汁都好入味,有淡淡嘅甜味同埋香氣,帶嚟一種濃郁嘅肉汁滋味。

慢煮章魚

生牛肉他他

香腸鵝肝迷你漢堡

燴牛面頰

2023-10-22
  • 生牛肉他他多士
  • 香煎慢煮八爪魚
【土瓜灣•Still】@still.hk_ππππππππππππππππππππππππππππππ可以放鬆心情既西班牙菜餐廳🌻|二人晚市套戲|HKD 698/set是日前菜🌿魷魚軟骨煮熟嘅魷魚軟骨配合醬汁食好好味。魷魚軟骨嘅軟滑質感同醬汁嘅味道互相輔托,味道豐富。TAPAS🌻辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡系一個非常鮮美而又創新嘅選擇。迷你包令人唔會太飽,但又可以滿足到你個人嘅美食享受。如果你鍾意辣同埋鵝肝醬嘅話,呢個迷你漢堡絕對係一個值得一試嘅美食!🏵️日式魚刺身配木魚湯油甘魚刺身,魚肉十分新鮮,質地嫩滑,一啖落去即刻散落於口中。木魚湯,湯底清香而且濃郁,帶有淡淡嘅木魚味,令味蕾一下子就被啲香氣填滿。湯底清澈透明,而且冇過分嘅油膩感,喝落去非常清爽。油甘魚刺身同木魚湯嘅組合真係十分出色。刺身嘅鮮味同湯嘅清香相互襯托,帶來一種獨特嘅味覺享受。🌈香烤胡椒蟹肉餅蟹肉餅香氣撲鼻,烤得金黃香脆,外層酥脆內層軟嫩,口感好豐富。蟹肉餅入面有蟹肉碎,蟹肉味濃郁,配合烤得恰到好處嘅外皮,真係一絕!其次,香烤胡椒增添咗味道層次。胡椒嘅香辣味同蟹肉嘅鮮甜味互相襯托,令整個味道更豐富。主菜🌾招牌西
【土瓜灣•Still】@still.hk_

🏵️日式魚刺身配木魚湯

🌈香烤胡椒蟹肉餅

主菜
🌾招牌西班牙海鮮炒飯

飯煮得剛剛好,每粒飯都係口感彈牙,唔黏牙,好出色!飯粒仲帶有微微嘅焦香味,增加咗飯嘅層次感。

炒飯入面嘅海鮮都新鮮得嚟,有魷魚、蝦仁,都好鮮甜多汁!

甜品
💖自家製棉花糖配柚子雪葩

棉花糖整得好蓬鬆,好軟同好彈牙,一入口就化喇。味道方面,棉花糖有淡淡嘅香草味,好香好甜,一食就想再食下一粒。
雪葩好滑好爽口,入口即化,仲有柚子味,好清新。

🌱| 西班牙鮮果特飲及熱情的蘋果特飲 | HKD 68*2

飲落去真係好清新啊!裡面有新鮮嘅水果,包括蘋果、橙同藍莓。每一口都可以感受到水果嘅香甜味道,真係好解渴。飲品冰涼得嚟,好啱夏天飲。而且飲品都加咗啲冰,令口感更加豐富。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 843(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#土瓜灣美食 #Still #web3土瓜灣
Still
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
2023-10-16 132 瀏覽
紅磡廣場附近有好多新進受歡迎的西式餐廳,今次嚟到啟岸1樓的西班牙餐廳🍴於人來人往的鬧市中,走進「Still」令人有種寫意休閑的感覺。我哋今次order咗晚市雙人套餐,套餐份量幾足,有tapas(9選3)主菜(4選1)甜品(2選1)$698。《TAPAS》🔹招牌生牛肉他他🔹辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡🔹香煎慢煮八爪魚(+$38)個人幾喜歡呢度嘅tapas選擇,一次可以試到三款,鮮嫩牛肉同洋蔥🧅製作成的生牛肉他他配上焗得香脆鬆化多士好好味😋;慢煮八爪魚🐙煎得剛好仲配合廚師特製蛋黃醬,口感好豐富;的的式式嘅迷你漢堡裏面有煎得香香的辣肉腸及鵝肝醬,配搭自家製的酸青瓜🥒同牛油果🥑醬,食落好清新。《MAIN》🔹招牌西班牙海鮮炒飯飯吸上魚湯鮮味的不硬也不爛,大蝦,蜆肉、特別加上日本左口魚裙邊和三文魚子增加鮮味,界韩,熱辣辣,無半點腥味。《SWEETS》🔹煙靭之選~好奇心驅使點咗呢個甜品🍮原來係日式蕨餅,涼浸浸的抹茶同黃豆粉蕨餅食落煙煙韌韌,另外Churros 外酥內嫩,濃郁香甜的肉桂小油條,配朱古力醬,正。《DRINK》第二杯飲品免費🔹Still Tea Sangria-Iced(Free)🔹Sangria

《TAPAS》
🔹招牌生牛肉他他
🔹辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡
🔹香煎慢煮八爪魚(+$38)

《MAIN》
🔹招牌西班牙海鮮炒飯

《SWEETS》

《DRINK》第二杯飲品免費
🔹Still Tea Sangria-Iced(Free)
🔹Sangria Mocktail $68~兩杯西班牙特飲充滿檸檬茶香,放咗切片水果,清新解渴。
2023-10-07
餐廳🍴環境氣氛舒服,服務Nice,食物質素都幾高質,有驚喜👍🏻❤️叫左Set Dinner for 2 香烤胡椒蟹肉餅上面係蟹膏蛋黃醬,蟹肉餅超級出色,入面係一絲絲既蟹肉,勁足料,食落外皮酥脆,入面蟹肉肉汁Jiucy,一定要趁熱食☺️,下面仲有芥末蛋黃醬,口感豐富,味道Yummy啤酒蒜片蝦蝦仁大大隻,食落肉感飽滿爽彈,味道仲有陣陣既黑啤既麥香,唔錯辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡小漢堡包身香脆,厚身既辣肉腸鹹香味都好足,配上鵝肝醬既獨特香味,夾得黎幾出色,仲有自家製酸青瓜🥒同牛油果醬,可以一齊配搭食紅酒燉牛頰卷牛頰肉燉得好軟腍入味,食落都軟嫩得黎又有啲Q彈時口感,仲有啲啲肥美感,食落牛香美味,底部仲有焦糖菠蘿,味道口感都有特別既加分,旁邊仲配左澳洲茄子蓉煙靭之選西班牙甜油條x日式蕨餅 配朱古力醬少女們既最愛😍抹茶麻糬鮮奶抹茶茶香幾足,飲落口感順滑熱情的蘋果特飲味道酸酸甜甜咁,飲落好清新自然,果香幾出

叫左Set Dinner for 2

啤酒蒜片蝦

辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

紅酒燉牛頰卷

西班牙甜油條x日式蕨餅 配朱古力醬
少女們既最愛😍

抹茶麻糬鮮奶
抹茶茶香幾足,飲落口感順滑

熱情的蘋果特飲
味道酸酸甜甜咁,飲落好清新自然,果香幾出

今日收早,去咗土瓜灣拎啲嘢,附近就係啟安商場搵到呢一間西班牙餐廳,小店嘅菜式相當美味,誠意推薦👍🏻二人晚市套餐Tapas九宮格裏面揀三款,分別揀咗香煎慢煮八爪魚、日式刺身配木魚湯、啤酒蒜片蝦。八爪魚份量何其多,煮得煙靭有口感,可以點上墨魚蛋黃醬或是芥末蛋黃;三文魚厚切,用上魚籽點綴,淋上木魚湯可以減少當中嘅鹹味,底部更加墊上火箭菜,配搭用心;啤酒蒜片蝦食落爽彈,用上黑啤去烹調,菜式有點麥香氣,蒜片亦特別香口~Main 嚟到西班牙餐廳當然要點返一個Paella,然而佢混合咗日本嘅元素,海鮮除咗有大蝦,魷魚之外,更加有魚籽粒粒同左口魚堆砌係米飯之上,醬汁濃郁,而且加咗少少嘅藏紅花,入口有微微嘅辣口。Sweets結尾一定要用一個煙靭之選為甜品,有傳統西班牙甜油條配上日式蕨餅。Still Tea Sangria 茶底用上芒果襯上熱情果紅茶,味道清新,杯子裏更加配有幾片嘅水果,更添果香感。Sunset Sangria同樣用芒果熱情果為基調,加入埋藍莓、蘋果、香橙、溝入 7up極為清爽!餐廳環境係開放式廚房,但油煙味都唔算重

👍🏻二人晚市套餐

Tapas

Main

Sweets

Still Tea Sangria

Sunset Sangria

餐廳環境係開放式廚房,但油煙味都唔算重
  • 香煎慢煮八爪魚
位於土瓜灣啟岸既Still,係一間西班牙日式fusion菜餐廳,內裏以日式簡約風格,感覺清新舒服,最近轉換了新餐目,每款食物都令人賞心悅目。今日選了二人晚市套餐配上三款前菜、一款主菜及甜品乙份醃漬紅菜頭椰菜花沙律清新輕盈,清甜既紅菜頭配上椰菜花薄片、沙律菜及崧子,口感十足,感覺豐富而不膩香烤胡椒蟹肉餅香口惹味,蟹肉餅外層香脆內裏充滿蟹肉,十分足料,配上蟹膏蛋黃醬,更添滋味啤酒蒜片蝦擺盤精緻,蝦肉非常彈牙鮮味,醬汁微帶酒香,相當惹味招牌西班牙海鮮炒飯推介,令人一試難忘!配料豐富,有魷魚、墨魚、炙燒左口魚、蜆肉,三文魚籽、每口也咀嚼到不同配料,品嚐到海鮮之鮮,雖不太像傳統的 Paella,因飯粒較濕潤飽滿,但也風味十足,大愛煙韌之選西班牙油炸鬼Churro灑上砂糖,外層香脆可口內裏軟糯,蕨餅有兩款口味,綠茶和黃豆粉味,甜度適中,口感煙韌招牌水果茶瓶內放滿新鮮水果,果味香濃,帶有芒果香,酸甜解滯抹茶麻糬鮮奶抹茶味適中,入口順滑,奶香綿綿,伴隨著一串抹茶蕨餅,大滿足@Still📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖

今日選了二人晚市套餐
配上三款前菜、一款主菜及甜品乙份

醃漬紅菜頭椰菜花沙律

啤酒蒜片蝦
擺盤精緻,蝦肉非常彈牙鮮味,醬汁微帶酒香,相當惹味

招牌西班牙海鮮炒飯

煙韌之選

招牌水果茶
瓶內放滿新鮮水果,果味香濃,帶有芒果香,酸甜解滯

抹茶麻糬鮮奶
抹茶味適中,入口順滑,奶香綿綿,伴隨著一串抹茶蕨餅,大滿足

@Still
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖