2024-02-24 583 瀏覽
我哋3個人叫咗1個Set Dinner For 2另外再加多少少嘢Set Dinner For 2 Crispy Pepper Crab Cake呢個蟹餅聞說都幾多人叫所以我哋都叫咗嚟試吓入面蟹肉份量好足味道都好鮮甜切開仲有有煙岀夠晒熱辣辣Beef TartareBeef Tartare好滑上面有個芒果醬都幾特別配落個Toast度好夾入面有少少洋蔥粒同青瓜粒粒增加咗個口感Grilled Octopus有一黑一白嘅Sauce個人鍾意白色多啲因為相對上無咁鹹八爪魚好大條咬落好有咬口而且海水味都幾重同埋幾鮮甜Hokkaido Pork Loin平時唔算十分鍾意食豬不過呢個豬又整得幾岀色唔會太鞋口食落啖啖肉啱晒食肉獸好欣賞佢個配菜平時啲羽衣甘藍都好硬好難入口呢個整得幾淋加埋啲Sauce都幾好食Chewy Sweets試咗燒綿花糖 Churros 同蕨餅燒棉花糖外層燒到少少熔 入面又Keep到軟淋淋口感都幾得意不過略嫌有啲甜Churros個玉桂味都幾重不過比較淋身個人鍾意食外脆內軟嘅口感多啲蕨餅正常發揮Miso Black Cod 好啱我嘅口味因為呢個鱈魚西京燒整得好甜而且咬開好Juicy伴菜用
我哋3個人叫咗1個Set Dinner For 2

蕃茄酸酸甜甜好解膩開胃

食西班牙菜點少得西班牙海鮮炒飯
Paella濕濕地幾黏口
但又唔會太濕
入面仲有左口魚裙邊,三文魚子,魷魚圈同大蝦
增加整體鮮味

2024-01-18
  • 生牛肉他他
  • 鱈魚西京燒配萵筍沙律
  • 慢煮北海道十勝豬腩配泰式醬汁
先黎西班牙🇪🇸凍湯,Welcome drink蕃茄打碎,青瓜碎,洋蔥碎,有松子係入面☺️酸酸地幾開胃先點了2人晚市套餐 $698 🤩Tapas 可以9選3 -香煎慢煮八爪魚🐙 (額外+ $38)-辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡-香烤胡椒蟹肉餅八爪魚: 好大條的八爪魚,慢煮得好稔,邊位有微脆的感覺,食落保持到爽口質感,用柚子胡椒汁煮,旁邊既sauce 係墨汁wasabi 蛋黃醬迷你漢堡將旁邊的牛油果醬,青瓜🥒片夾入漢堡一齊食,辣肉腸好入味,好味呀蟹肉餅炸到好香脆,裡面食到滿滿的肉絲,蟹肉,上層淋左蟹肉蟹膏蛋黃醬,size都幾大塊主菜 4揀1 紅酒燉牛頰卷 +$38 肉質好腍,伴碟醬料用上澳洲茄士蓉同燒菠蘿,呢種蔬菜嘅配搭令牛肉嘅鮮味更突出菠蘿好Juicy🤩sweets 煙靭之選黃豆粉同抹茶粉嘅厥餅,煙煙韌韌好好食Churros 西班牙油條,炸到啱啱好,做到外酥內軟,點朱古力醬好好味🍹飲品- 招牌西班牙水果茶裡面充滿新鮮水果肉,有青蘋果,橙,藍莓淡淡的茶香,水果甜甜酸酸的味道好出-熱情的蘋果特飲飲落好fresh,果香味濃,會較西班牙水果茶甜一點有酒精系列🍸Still lover $88 Homemad
先黎西班牙🇪🇸凍湯,Welcome drink
蕃茄打碎,青瓜碎,洋蔥碎,有松子係入面☺️
酸酸地幾開胃

先點了2人晚市套餐 $698
🤩Tapas 可以9選3
-香煎慢煮八爪魚🐙 (額外+ $38)
-辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡

紅酒燉牛頰卷 +$38
菠蘿好Juicy

🤩sweets
煙靭之選
黃豆粉同抹茶粉嘅厥餅,煙煙韌韌好好食

🍹飲品
- 招牌西班牙水果茶
裡面充滿新鮮水果肉,有青蘋果,橙,藍莓
淡淡的茶香,水果甜甜酸酸的味道好出

-熱情的蘋果特飲
飲落好fresh,果香味濃,會較西班牙水果茶甜一點

有酒精系列
🍸Still lover $88
Homemade Gin, Tonic water, 🥒 cucumber slice
自家釀嘅水果酒,酒精味幾重,達40%alcohol

另再點了招牌西班牙海鮮炒飯 Still Paella $268 Regular
大推❣️👏🏻
飯粒用魚湯熬製而成,用上紅椒,帶微辣,有日本左口魚裙邊,三文魚籽,口感層次好豐富,飯煮得好稔身又Juicy

呢間西班牙餐廳係擺碟,醬汁上的調配,都好講究
2023-11-27
  • 紅酒燉牛頰卷
話咁快又到聖誕啦,要諗一間餐廳慶祝一年一度的聖誕節真係好唔容易,如果要揀一間我會選擇小店,最近走去咗一間位於土瓜灣馬頭圍道主打日本與西班牙Fusion菜式的小店;餐廳的環境及裝修設計都比較為簡約,帶有一點點田園的風格,周圍都放滿了小擺設,如果白天來這裏感覺應該很不錯。Set Dinner for 2⭐️⭐️二人晚市套餐 $698今晚就同朋友叫了一份二人套餐,有前菜小食(選擇三款)、自家製西班牙炒飯、當然就不少得西班牙經典甜品Chewy Sweets及兩杯飲品🍸Chorizo Foie Gras Mini Burger⭐️辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡辣肉腸的香辣口感與鵝肝醬完美融合,記得要配上旁邊的醬汁及青瓜一起吃,迷你漢堡的大小剛好。Crispy Pepper Crab Cake⭐️香烤胡椒蟹肉餅外脆內軟的蟹肉餅口感鮮嫩,胡椒的香氣和烤製的煙燻味使其更加誘人,每一口都帶來海鮮風味和微辣的刺激感!Gambas al Ajillo⭐️啤酒蒜片蝦蝦肉爽口彈牙,搭配蒜片的香氣和啤酒的醇香,每一口都充滿了蝦的鮮甜和蒜的濃郁Still Paella⭐️招牌西班牙海鮮炒飯日本與西班牙混合的西班牙炒飯,滿滿油花的左口邊魚

Set Dinner for 2

Gambas al Ajillo
⭐️啤酒蒜片蝦

Still Paella
⭐️招牌西班牙海鮮炒飯
日本與西班牙混合的西班牙炒飯,滿滿油花的左口邊魚、三文魚籽和魷魚等配料,加上蕃茄醬做底,炒飯的口感更香糯

⭐️煙靭之選
CHURROS 及 日式抹茶及黃豆粉麻糬
CHURROS是西班牙經典點心,外酥內軟,配搭甜甜的巧克力醬絕佳。日式抹茶及黃豆粉麻糬則是獨特的日本甜點,麻糬口感軟糯,抹茶及黃豆濃郁。

SUNSET SANGRIA
⭐️西班牙鮮果特飲 $68
Mango, Passion Fruit, Blue Berry, Apple, Orange & 7up
多款果汁混合在一起,讓飲品的味道更清爽🍹不會太酸亦不會太熱,百香果味好濃

MOCHA MOCHI LATTE
⭐️抹茶麻糬鮮奶 $58
Japanese Mocha, Mocha Mochi, Meiji milk
有凍亦都有熱,一啖抹茶鮮奶配上一粒抹茶麻糬,讓整杯飲品的口感更豐富,滿滿抹茶的味道👅
2023-12-11 490 瀏覽
土瓜灣雖然是舊區,但有很多臥虎藏龍的美食,今晚同朋友慶生,選了一間新開商場的西班牙餐廳,環境新淨,裝環佈置都好有聖誕氣氛🤩二人晚市套餐先有魷魚刺身作前菜,香香辣辣的很開胃😛9項選擇tapas都不太常見,選材及配搭都很得出有心思,我們選有香煎慢煮八爪魚、日式魚刺身配木魚湯和啤酒蒜片蝦。🌟#日式魚刺身配木魚湯油甘魚很鮮廿美,又厚身,配搭清潤的木魚湯,是很清新的一個小食👍🏻🌟#慢煮八爪魚味道鮮甜,口感彈牙爽滑,調味後香煎得很入味,最欣賞是配黑、麻兩款醬,除了賣相吸引愛,令八爪魚嘅味道更加豐富多變😆🌟#啤酒蒜片蝦蝦肉大隻彈牙,香蒜味配上啤酒,酒香濃郁,減輕了海鮮的腥味,味道更鮮甜。🌟#紅酒燉牛頰卷牛頰肉經過慢煮後相當軟腍腍,吸取了滿滿的紅酒,好入味,加上仲保持鮮嫩的牛肉汁,好惹味,最底是一個香煎嘅甜菠蘿,提升了牛肉的鮮甜,另外配菜有茄子蓉,減輕了牛肉嘅油膩。🌟#煙靭之選 churros烤得熱辣辣既churros外層好香脆,入面就煙煙韌韌,肉桂味道岩岩好,加埋配搭嘅朱古力醬,好好食,仲有抹茶同黃豆味嘅麻糬,果然係煙靭之選🌟#熱抹茶麻糬鮮奶😍拉花好靚,抹茶味又好香濃,暖笠笠,啱晒冬天飲🌟#西班牙鮮

二人晚市套餐
先有魷魚刺身作前菜,香香辣辣的很開胃😛

🌟#日式魚刺身配木魚湯

🌟#慢煮八爪魚

🌟#啤酒蒜片蝦

🌟#紅酒燉牛頰卷

🌟#煙靭之選 churros

🌟#熱抹茶麻糬鮮奶
😍拉花好靚,抹茶味又好香濃,暖笠笠,啱晒冬天飲

🌟#西班牙鮮果特飲
果香濃郁又唔會太甜,都好正。

餐廳環境十分舒適,菜式豐富,好岩聚餐或慶祝,朋友對於餐生日飯十分滿意👍🏻
  • 日式魚刺身配木魚湯
  • 明太子蒜片蝦
🫶🏻幾個月前食過呢間位於土瓜灣嘅西餐廳,食完之後一直念念不忘,無論係酒飲定係主食都相當出色,今次再book返同男朋友食返個晚餐 🥰👅 Set Dinner For 2 ( $ 698 )一份set 包括三份前菜、一份主菜及一份甜品,另有餐飲買一送一優惠~🔹Beef Tartare鮮甜入味既牛肉他他,配合法式乾包一齊食,滋味滿滿,黎親都會點既前菜 😍🔸Crispy Pepper Crab Cake烤得外層乾脆既蟹肉餅,食落有陣陣胡椒香氣,內裡係滿滿既絲絲蟹肉,味道較為清淡~🔹Grilled Octopus ( + $38) 大條既香煎香煎八爪魚,口感相當彈牙,外層焦脆,配合醬汁食用醬香味濃 ✨✨🔸Grilled Satay Spring Chicken味道幾特別新奇既烤春雞,雞肉香軟嫩滑,配搭沙嗲醬汁,意想不到既惹味香濃,食到停唔到口 😋😋🔹Homemade Marshmallow with Yuzu
Sorbet飯後甜品~香烤棉花糖綿軟爆甜,配搭柚子雪葩清香、微甜少酸 ☺️🔸Blue Lagoon西餐要點返杯 Cocktail 配合下~外表係夢幻冰藍色,味道帶少許檸檬汁既覆味及果香,另有
🫶🏻

👅 Set Dinner For 2 ( $ 698 )

🔹Beef Tartare

🔸Crispy Pepper Crab Cake

🔹Grilled Octopus ( + $38)

🔸Grilled Satay Spring Chicken

Sorbet

🔸Blue Lagoon
西餐要點返杯 Cocktail 配合下~
外表係夢幻冰藍色,味道帶少許檸檬汁既覆味及果香,另有酒味做底,酸甜開胃 💜

🔹Sangria Mocktail
亮麗淺黃既一杯特飲,以西班牙鮮果做底,味道清甜帶酸,不俗之作 👅

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
Still (土瓜灣)
📍土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓06號舖
💸 $ 360 / 2人
2023-12-02
  • 生牛肉他他
2024-04-27 0 瀏覽
早前約了朋友到土瓜灣午餐🍽️,偶然找到這餐廳一試,老闆兼大廚👨‍🍳很有誠意走回餐廳手沖一杯好味咖啡☕️給我,加上其食物水準有驚喜, CP值高,今日專登再過來幫襯以表支持😁
2024-04-03 19 瀏覽
一入到去間餐廳好有木系風,比人感覺感覺好舒服~火炙帶子刺身係一個前菜嚟,帶子夠哂新鮮,加埋個牛油果醬同埋紅菜頭一齊食,口感層次分明且好豐富!香煎慢煮八爪魚係八爪魚多汁鮮嫩,香煎嘅八爪魚外皮煎得金黃香脆,咬落去非常之爽口彈牙,而且有2種醬汁選擇,蜜汁蛋黃醬同芥末蛋黃醬,各有特色!味噌蜂蜜十勝豚肉眼係燒得好香,燒完嘅肉質仲係好鮮嫩,食落去有好多肉汁,會有個壽喜燒醬汁,食落香香甜甜,食落好夾!
一入到去間餐廳好有木系風,比人感覺感覺好舒服~
2024-03-31 20 瀏覽
🐣想搵個有氣氛嘅餐廳靜靜地食吓晚飯,呢間夜晚黎環境唔錯👍挺浪漫喔🌹✨二人晚市套餐 ✨🍴餐前小食🦑芥末八爪魚:新鮮八爪魚再講加埋芥未嘅味道👅有少少香香辣辣❤️又好香好正🥳🐮招牌生牛肉他他:生嘅他他牛味道好鮮甜❤️好惹味✅配埋法式麵包或者酸種麵包都一樣咁好食呀💯呢個一定要試🥳🐙香煎慢煮八爪魚 +$38 : 慢煮之後再煎一煎嘅八爪魚🔥口感仲係好彈牙✅好柔軟🤩墨魚仲有柚子沙律醬同埋醋❤️超正🥳🦀香烤胡椒蟹肉餅:蟹餅上面有蟹膏醬😍好邪惡👿但係真係好好食👍🍴主菜 🥘招牌西班牙海鮮炒飯:好鍾意佢哋呢個fusion左日式嘅西班牙飯呀✅除咗有海洋之心外😍仲有好特別嘅左口魚邊💯上面仲鋪滿住明太子添❤️值得一試🥳🍴甜品西班牙cross over日式嘅甜品:呢個甜品係西班牙油條肉桂味道👅再配埋糖包住點朱古力醬✨抹茶同埋黃豆味嘅蕨餅🇯🇵無得彈呀🥳🍹西班牙鮮果特飲 :超吸引嘅西班牙鮮果特飲味道好豐富👅有芒果🥭藍莓🫐百香果🍑蘋果🍎橙🍊同埋7up❤️又靚又好飲🥳🍷熱情的蘋果特飲 :另一杯我地就揀咗熱情的蘋果特飲😍呢杯有熱情果🍑蘋果🍎藍莓🫐同埋7up✅一樣係好啱打卡📸而且味道一流添🥳

✨二人晚市套餐 ✨

🍴餐前小食

🍴主菜

🍴甜品

🍷熱情的蘋果特飲 :另一杯我地就揀咗
2024-03-14 28 瀏覽
土瓜灣成為了我跟朋友的中心點,終於可以慢慢嘗試該區的新餐廳,而今次我選擇了位於啟岸的Still,驚喜十足。餐廳環境舒適寧靜,座位寛敞,店員親切有善,食物更是廚師的誠意之作。日式魚刺身配木魚湯 $158選用當日時令刺身,新鮮的厚切吞拿魚配上滿滿的魚子,再加上清甜木魚湯,感覺清新,口感一流。香烤胡椒蟹肉餅 $158非常厚實,外皮烤得很香脆,而內裡充滿絲絲軟滑蟹肉,帶點胡椒的微辣,同時配上蟹膏醬及芥末蛋黃醬一同進食,口感豐富,味道令人難以忘懷。甜椒粟子藍青口 $138"Still special menu"之一,藍青口本身已經很有鮮甜味,不用沾任何醬汁也相當美味;而剩下的醬汁, 甜椒及超甜粟子配上麵包一同進食,味道一流,而且感覺很清新。安格斯T-Bone扒 $298同樣是"Still special menu"之一,T字的骨頭左右兩邊帶著西冷和牛柳,一次過享受兩塊肉的特色,煎得恰到好處,肉質鮮嫩,油花均衡,雙重享受,不用沾任何醬汁也相當美味。相機食完後,店員還會非常貼心幫我地切開,讚❤️西班牙鮮果特飲 $68(芒果,熱情果,藍莓,蘋果,橙)熟情的蘋果特飲 $68(熱情果,藍莓,蘋果)多款水果混
日式魚刺身配木魚湯 $158

香烤胡椒蟹肉餅 $158
甜椒粟子藍青口 $138

安格斯T-Bone扒 $298
西班牙鮮果特飲 $68
(芒果,熱情果,藍莓,蘋果,橙)
熟情的蘋果特飲 $68
(熱情果,藍莓,蘋果)
多款水果混合7up,配上鮮甜水果,解渴一流。
2024-01-19
  • 香烤胡椒蟹肉餅
  • 日式魚刺身配木魚湯
2024-02-21 54 瀏覽
今天試了四款set lunch, 每款配餐湯或沙律,再加普通飲品,特飲加$15。鴨胸海膽汁卡邦尼意粉 $148鴨胸不錯,夠肉汁,不會過熟或過生。味噌蜂蜜十勝豚肉眼 $188蜂蜜味不足,那勝在豚肉厚切,有質感,亦沒有overcooked。香烤比目魚配羽衣甘藍 $178比目魚烤得剛好,不乾身,夠嫩滑,調味剛好,賣相極佳。虎蝦西班牙海鮮飯 $158雖然虎蝦是急凍,但蝦身爽口,整體味道不錯。芝麻雞翼 $28/2隻味道可以,炸得夠脆口。

鴨胸海膽汁卡邦尼意粉 $148
鴨胸不錯,夠肉汁,不會過熟或過生。

味噌蜂蜜十勝豚肉眼 $188

香烤比目魚配羽衣甘藍 $178
比目魚烤得剛好,不乾身,夠嫩滑,調味剛好,賣相極佳。

虎蝦西班牙海鮮飯 $158
雖然虎蝦是急凍,但蝦身爽口,整體味道不錯。

芝麻雞翼 $28/2隻
味道可以,炸得夠脆口。
鴨胸海膽汁卡邦尼意粉
香烤比目魚配羽衣甘藍
虎蝦西班牙海鮮飯
芝麻雞翼
2024-02-15 42 瀏覽
🍴不論係同朋友👭好姊妹👯‍♀️抑或係拍拖👫黎呢間餐廳都係超適合不過✅我哋食飯梗係鍾意食埋個環境啦🥳呢度環境有格調✨令人食得舒服😌西班牙cross over日式💯食物質素好高質呀🥳🍽️火炙帶子刺身 $168🌈呢個前菜我就超級推介呀🥳佢唔單止個帶子夠晒新鮮呀💯配埋好特別牛油果醬同埋紅菜頭一齊食😋口感層次感好豐富👍🐷味噌蜂蜜十勝豚肉眼 $188🌈呢個十勝豚肉眼超正✅燒得好香呀🔥燒完嘅肉質仲係超鮮嫰👍咬落口仲好多汁🈵跟埋個壽喜燒醬汁✨香香甜甜😋好夾好好味呀🤤🐠香烤比目魚配羽衣甘藍 $178🌈烤到個魚皮超級香脆嘅比目魚🐟非常吸晴呀💯入口又脆又滑🈵配埋好新鮮嘅羽衣甘藍🥗感覺好健康而且仲又好味添😋🥣是日餐湯:黑松露湯🌈真材實料嘅黑松露湯😋每一啖都好濃郁🥣唔錯👍🍵抹茶麻糬鮮奶 +$15🌈呢杯抹茶麻糬鮮奶嘅抹茶嘅味道好濃👅仲唔會苦澀💕層次感豐富👍加埋香滑嘅鮮奶🥣茶香融入埋抹茶入面🍵我呢個抹茶號就超推介喇💯側邊仲放咗兩粒煙煙韌韌嘅麻糬🈵正呀喂🥳🥗是日沙律🌈食沙律最緊要就係新鮮🥗所有蔬菜都係脆卜卜好新鮮💕仲有紅腰豆添🈵好健康呀👍🫖招牌西班牙水果茶 +$15🌈精緻嘅西班牙水果茶🍍🥭🍑🍒🥝茶葉香氣獨特☕️充滿住果香同

🍽️火炙帶子刺身 $168

🐷味噌蜂蜜十勝豚肉眼 $188

🐠香烤比目魚配羽衣甘藍 $178

🥣是日餐湯:黑松露湯

🌈真材實料嘅黑松露湯😋每一啖都好濃郁🥣唔錯👍

🍵抹茶麻糬鮮奶 +$15

🥗是日沙律

🫖招牌西班牙水果茶 +$15

🌈精緻嘅西班牙水果茶🍍🥭🍑🍒🥝茶葉香氣獨特☕️充滿住果香同埋花香🌼好神秘喔🥳

2024-01-08 46 瀏覽
餐廳環境舒適寧靜 為朋友共聚聊天的不二之選而且店員服務有禮 會為食品作簡單介紹餐廳將西班牙及日本風味相互融合 食品都相當精緻吸引 今天還有自家製紅酒醃紅菜頭作為餐前前菜味道甜甜酸酸 非常開胃 口感爽脆🍽️二人晚市套餐 $698前菜(九選三)😋🐙香煎慢煮八爪魚 +$38先慢煮八爪魚 其後把它煎香 所以肉質非常彈牙而不韌口 配上墨汁蛋黃醬及青瓜芥末醬 入口creamy 非常可口😋🍔辣肉腸鵝肝醬迷你漢堡帶咸及微辣的辣肉腸 加上濃郁的鵝肝醬 配上creamy牛油果醬 及自家制香脆淹漬青瓜 入口非常有層次 而且清新的牛油果醬中和了辣肉腸的膩感及濃味 變得入口相當舒服😋🦐啤酒蒜片蝦採用本地黑啤烹調食物 蝦肉爽口彈牙 醬汁帶有麥味外 搭上少許微辣及蒜片 非常惹味主菜(四選一)😋🍛招牌西班牙海鮮炒飯西班牙炒飯方式 配以較為日式的海鮮 有火灸左口魚邊 三文魚子 魷魚 鮮蜆肉 蝦 作為相互fusion 頗為特別 而且左口魚邊入口即溶 新鮮蜆肉 令飯配有魚油香 及蜆的鮮香味甜品(二選一)🥓煙韌之選為Churros 及日式抹茶及黃豆粉蕨餅Churros為經典西班牙甜點 外脆內軟 點上朱古力醬 非常匹配蕨餅口感
餐廳環境舒適寧靜 為朋友共聚聊天的不二之選

蕨餅口感軟糯 相對churros 味道較為溫和

😋🍹招牌西班牙水果茶
內有芒果及熱情果 不會太甜 很fresh 很清爽

🍹熱情的蘋果特飲
熱情果 蘋果 藍莓 加以七喜混合 清新的水果配以汽水 相當解膩

2024-01-05 39 瀏覽
回頭仍然keep到水準,保持隱世美食的評價!餐廳走fusion路線,可以見到常見於日本菜的食材運用到西班牙菜當中,這回再次來吃二人晚市套餐,因為選擇多,容易揀選到喜歡的食物。tapas選擇了香煎慢煮八爪魚,如舊香口腍滑,醬料配搭得宜。日式魚刺身配木魚湯的刺身新鮮、湯底鮮甜。啤酒蒜片蝦惹味爽滑。主菜紅酒燉牛頰卷有多重口感,面層香脆,牛面頰軟嫩、重膠質,富牛味。綠茶鮮奶有奶香,還有一串軟糯的蕨餅,有得飲、有得食,雙重滿足,完全照顧到顧客的心態。西班牙鮮果特飲酸甜,以鮮果混合七喜。甜品有churros配朱古力醬,外脆內軟,還有黃豆味和綠茶味的蕨餅,幾款精緻美味的小甜品不太加重飽滯感,卻能為這餐帶來圓滿的感覺。食物賣相看得出廚子對食物的心思。餐廳環境有綠植,一派悠閒舒適。
回頭仍然keep到水準,保持隱世美食的評價!

日式魚刺身配木魚湯的刺身新鮮、湯底鮮甜。

啤酒蒜片蝦惹味爽滑。

西班牙鮮果特飲酸甜,以鮮果混合七喜。

食物賣相看得出廚子對食物的心思。

餐廳環境有綠植,一派悠閒舒適。
2024-01-03 37 瀏覽
朋友最近搬咗去土瓜灣,過去慶祝佢新居入伙加係附近搵下有咩好嘅餐廳,嚟到有唔少餐廳嘅啟岸巷子,當日就揀咗食西班牙x日本fusion菜嘅Still🫶🏻▫️Set Dinner for 2 套餐包 Tapas 9選3、Main Course 4選1同Sweets 2選1,點呢個套餐飲品仲買一送一,真係非常豐富😆ღ 啤酒蒜片蝦第一個Tapas揀咗啤酒蒜片蝦,蝦仁有成五六隻,蝦肉爽彈結實,加咗燈籠椒、蒜片同本地黑啤一齊煮,夠曬惹味仲可以食到少少麥味,味道上幾有層次。ღ 香煎慢煮八爪魚 (+$38)第二個Tapas係八爪魚,八爪魚勁大條,加$38都幾值!可以沾芥末蛋黃醬同墨汁蛋黃醬,個人鍾意芥末蛋黃醬多啲,有少少辣味又唔會鹹。食八爪魚最驚韌到咬唔開,呢個慢煮version就冇呢個問題,肉質彈牙唔會韌🥰ღ 牛肉他他最後一個Tapas就揀咗牛肉他他,生牛肉撈埋紫洋蔥同上面嘅秘製蛋黃醬再放上麵包一齊食,成件事都好夾😋食完仲可以再加麵包,可以揀橙皮同酸種麵包,我梗係兩款都叫嚟試吓啦!店員就建議先食酸種麵包,因為橙皮麵包味道會比較濃。橙皮麵包配牛肉他他真係好有驚喜,橙味香甜又唔會搶咗他他嘅鮮味😍ღ 招牌西班牙

▫️Set Dinner for 2

ღ 啤酒蒜片蝦

ღ 香煎慢煮八爪魚 (+$38)

ღ 牛肉他他

ღ 招牌西班牙海鮮炒飯
第一次見有左口魚同三文魚籽嘅西班牙海鮮炒飯,呢個日式嘅煮法夾👍飯粒煙靭口感一流

ღ Chewy Sweets
有迷你版Churros同黃豆粉+抹茶厥餅,Churros點埋朱古力醬邪惡得嚟又好食😋

ღ 招牌西班牙水果茶
造型好可愛,細細個杯入面仲有橙、蘋果同藍莓,飲落清新又唔會甜

ღ 熱情的蘋果特飲
好refreshing嘅選擇,甜度啱啱好

呢間真係可以話係隱世寶藏餐廳,位置離土瓜灣地鐵站好近,但係人流唔多。店員都好仔細咁講解每一道菜,食物配搭創新,菜式好食又有驚喜,絕對係值得比多啲人認識呢間餐廳🤓

• 招牌西班牙水果茶
2023-12-31 47 瀏覽
大時大節自然想食好啲,2人餐$698,飲品第二杯半價,網上訂座有85折,值得一試,但未必再有下次。所有前菜不過不失|刺身食得出係靚嘢,厚切大大塊吞拿魚|大壞蛋味道好淡,用嚟點薯條冇乜味|啤酒蝦啲蝦幾新鮮,都爽口彈牙,但又未至於好想再食一次。主菜叫咗西班牙海鮮炒飯,佢係加咗日本元素嘅點綴,返上面po相魚卵,用料有誠意,不過風味似係日本Ressotto多啲,冇西班牙炒飯嗰種惹味,同埋食落有啲漏,成個飯比較濕飲品係抹茶拿鐵麻糬,麻糬好食。甜品最出色係柚子雪葩配棉花糖,柚子雪葩似係自家製,味道酸酸甜甜又好香,配上煙煙韌韌燒到外表燒香嘅棉花糖,配搭出奇和諧。

飲品係抹茶拿鐵麻糬,麻糬好食。

2023-12-30
  • 柚子雪葩配棉花糖