餐廳: SUKIYAKIYA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-04-13 4424 瀏覽
雖然冇得去日本但係而家香港都可以食到正宗壽喜燒叫做吊住癮先😋店員就推介如果2個人食可以揀A5同A3 Set咁就突顯到分別😉-前菜每個Set都會跟一份前菜有生蠔/和牛他他/菇菌湯/蘿蔔😍食日本野擺盤真係唔會馬虎望到靚食落都開心d🤣店員話要由右到左順序食非常講究😌生蠔同他他已經好有驚喜😋-日本產 特撰黑毛和牛 $689特撰黑毛和牛其實即係A5和牛最高級別佢比例係7成脂肪3成肉🥩😍店員係會幫手燒為免大家浪費左塊咁貴既肉🤣A5的確入口即溶而佢個壽喜燒汁甜甜地加埋蛋汁完全提升成個味道😍成個過程只係半分鐘塊和牛就消失左🥹-日本產 黑毛和牛 $529普通黑毛和牛就係3成脂肪7成肉所以望落去就已經好大分別😉A3入口雖然都好林但因為肉分佈較多所以肉味濃d同比較有咬口😋總括兩款和牛都好食如果2個人黎食就可以開心Share🥳-野菜鍋🍲每個和牛Set都會跟野菜鍋🍲食完和牛就可以清清地食D蔬菜😌湯底用左昆布醬潤所以唔會太重口味搞到好膩👍好清呢個時候未飽都唔驚因為仲有得食烏冬🤣-甜品🍡日本成日會有即和菓子賣相幾靚但食落都幾甜小編就一般🤣

日本產 特撰黑毛和牛 $689

日本產 黑毛和牛 $529

野菜鍋🍲

甜品🍡
日本成日會有即和菓子賣相幾靚但食落都幾甜小編就一般🤣
2021-10-26
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 特撰黑毛和牛
  • 黑毛和牛
2022-04-04 956 瀏覽
Authentic sukiyaki!! This place is the best!!! Super attentive staff with great recommendations. This time, i even tried their chicken, which was good, but not as good as the beef haha next time I'll stick with the beef for sure.
2022-03-04 1164 瀏覽
禁晚市堂食之後 唯有晏晝去食呢一間bookmark左好耐想食既壽喜燒🤤🤤叫左兩個壽喜燒set 每個set包括左:1. 4款前菜 (刺身配三文魚子;生牛肉他他;梅酒小蕃茄;酸蘿蔔)每次上菜 店員都會介紹返唔同嘅菜餸菜 同埋最好既進食次序 配醬 令到食客嘅感受非常之好 個人覺得前菜都幾特別 好開胃2. 3片和牛 (可以揀standard/A3/A4/A5)我哋叫左A3/A4跟餐既 另外再加配一個A5牛另外有跟飯 同無菌生雞蛋店員好細心幫手逐塊燒 而且每一次都會生熟嘅程度 配咩醬料會比較好味等等😙😙😙只能夠話A5真係好好食 完全對得起佢定價比其他款牛貴😆😆😆3. 時令蔬菜 可以揀用堅魚湯或者壽喜燒汁 店員幫你煮埋🤤🤤🤤食完咁肥美嘅牛肉食返啲菜真係幾清新4. 烏冬烏冬係好彈牙有口感 正另外送嘅甜品係芝麻雪糕 整體來講服務質素唔錯 但價錢的確唔平 如果間唔中想食餐好嘅都可以去試下😜😜😜

叫左兩個壽喜燒set 每個set包括左:

我哋叫左A3/A4跟餐既 另外再加配一個A5牛
另外有跟飯 同無菌生雞蛋
只能夠話A5真係好好食 完全對得起佢定價比其他款牛貴😆😆😆

3. 時令蔬菜

4. 烏冬
烏冬係好彈牙有口感 正

2022-02-16 806 瀏覽
經朋友介紹去試吓,和牛分為A3~A5,件件份量足,配料亦份量充足,加上前菜甜品。大滿足!職員介紹淸楚,替客人煮牛肉時亦有主動問下客人嘅要求。美中不足,此店並沒有任何景觀,全店無窗,但擺位寬敞。
美中不足,此店並沒有任何景觀,全店無窗,但擺位寬敞。
  • A5和牛
2022-02-10 402 瀏覽
喺香港好少地方食到正宗嘅壽喜燒,以前喺日本大阪就食過,喺香港食嘅通常都係一鍋湯,好少有加汁煎的(或者我見識少啦😅)我哋叫咗一份A5一份A3和牛,每款各三片,而套餐就會有四款嘅頭盤,三文魚子油甘魚刺身、和牛他他、梅酒蕃茄、同埋柚子蘿蔔,一定要提一提和牛他他非常好食,佢將和牛切成細細粒,撈左一啲調味料,頂層放在一粒鵪鶉蛋黃,撈埋一齊食好好食。服務員為我哋煎第一片和牛,配生蛋黃、白飯一齊食,由於過路喺我哋前面所以啲食物仍然係熱,所以特別好食,配生蛋食法真係冇得挑剔,正!第二片和牛仍然係煎,不過就會清淡少少配上青檸汁,比較清爽。第三片和牛就會配上雜菜用湯煮方式,比較冇咁惹味,淡口啲(我個人建議全部用晒煎嘅方式配蛋食)最後佢仲會喺個湯裏面煮一個烏冬(提提大家白飯同烏冬都係無限添)仲有一款甜品(紅豆綠茶蕨餅同埋和果子)

第二片和牛仍然係煎,不過就會清淡少少配上青檸汁,比較清爽。

仲有一款甜品(紅豆綠茶蕨餅同埋和果子)
2022-01-28 457 瀏覽
每次想食靚和牛,我都會偏好揀日式壽喜燒,夠地道之餘,又可以扮去左日本🤣,今次就黎到灣仔既SUKIYAKIYA,繼續來一趟日本味覺之旅呢間壽喜燒booking都好full, 想食夜晚尾段,真係要好早book或閒日先會有位,以簡約和風作主調,主打日本九州鹿兒島自家農場的A5和牛「野崎牛」我地叫左A4 & A5和牛套餐前菜由淡至濃味食起生蠔:生蠔好爽甜,加了柚子醋中和左海水既咸味和牛他他:同鵪鶉蛋撈混後,好滑呀,仲有開心果粒,調味亦都恰到好處松茸湯:松茸係日本既高貴食材,松茸獨有既香味,味道濃郁同一滴油都無架柚子大根:酸蘿蔔漬物加上柚子,酸酸甜甜好開胃A4 & A5 黑毛和牛A4和牛油脂分佈均勻,A5和牛油脂直情係澎湃,侍應會先用牛脂肪起鑊,再倒入壽喜燒汁,將和牛輕輕焫兩焫已經有5成熟既效果第一片先蘸蛋漿食,和牛同蛋漿入口綿滑,真係唔洗點嚼就吞得第二片就加d青檸汁,本身油脂爆燈既和牛頓時變得無咁膩第三片其實都已經幾膩,加上壽喜燒汁味道好濃,配啖白飯一齊食都有助解膩野菜盛合食完咁肥美既和牛,緊係要食返d野菜啦,野菜盛合都好豐富,有福袋、京蔥、南瓜、蘿蔔、茄子、豆腐、菇 & 菜,加上壽喜燒汁煮一

由淡至濃味食起
生蠔:生蠔好爽甜,加了柚子醋中和左海水既咸味
柚子大根:酸蘿蔔漬物加上柚子,酸酸甜甜好開胃

A4 & A5 黑毛和牛

第一片先蘸蛋漿食,和牛同蛋漿入口綿滑,真係唔洗點嚼就吞得
第二片就加d青檸汁,本身油脂爆燈既和牛頓時變得無咁膩

野菜盛合
食完咁肥美既和牛,緊係要食返d野菜啦,野菜盛合都好豐富,有福袋、京蔥、南瓜、蘿蔔、茄子、豆腐、菇 & 菜,加上壽喜燒汁煮一陣就食得

讚岐烏冬
烏冬索晒d壽喜燒汁,口感彈牙煙韌,去度呢個位已經飽到不行了

甜品
奈良柿好清甜,和菓子的骰精緻,為今餐既日本味覺之旅畫上完美既句號

整餐感覺非常好,侍應招呼殷勤,有如日本咁,食物高質,又坐得舒服,價錢合理,唔掛得長期都咁多人幫襯
2022-01-03 934 瀏覽
🔻日本產 A5黑毛和牛 $689🔻日本產黑毛和牛 $619從相片中可以睇到A4同A5嘅分別🤗A5明顯油脂豐富好多入口亦都更加軟滑😋A4就冇咁油膩沾埋蛋汁一齊食係非常完美😇**前菜嘅生蠔同牛肉都唔錯但個湯真係鹹到飲唔落口🤷🏻‍♀️最後嘅野菜鍋我就覺得正正常常啦可能主要因為佢個壽喜燒汁味道爭少少🤔甜品都唔錯嘅係一啲日式和菓子總括黎講正常發揮和牛質素唔錯 但其他配菜就麻麻地啦🙈好味程度💡7/10 (by M)
🔻日本產 A5黑毛和牛 $689

可能主要因為佢個壽喜燒汁味道爭少少🤔
甜品都唔錯嘅係一啲日式和菓子
總括黎講正常發揮
和牛質素唔錯 但其他配菜就麻麻地啦🙈
好味程度💡7/10 (by M)
2021-12-29 660 瀏覽
好有驚喜嘅壽喜燒店☺️ 食評シ☺︎︎ Japanese Supreme Wazyu (A5) $689前菜會4款,特別喜愛佢嘅牛肉他他,撈埋中間嘅生鵪鶉蛋,牛肉香味濃且口感順滑仲好開胃~A5 Last Pic 油花分佈幾平均而且每塊都呈淡粉紅色肉質好嫩滑(係入口即溶㗎)加上壽喜燒汁增加左少許甜味 再沾蛋汁😭簡直一流

好有驚喜嘅壽喜燒店☺️

食評シ
前菜會4款,特別喜愛佢嘅牛肉他他,
撈埋中間嘅生鵪鶉蛋,牛肉香味濃且口感順滑仲好開胃~
A5 Last Pic
油花分佈幾平均而且每塊都呈淡粉紅色
2021-12-15 513 瀏覽
去灣仔辦公事順便跟大寶貝晚餐~於是想起之前去了幾次都沒能吃上的壽喜燒~難得今天有檯不過要5:30入座7:15前交檯😅~就一次過試了A3、A4、A5三款和牛壽喜燒~超級美味~幸福感滿滿~yum yum~😍#日本產特選黑毛和牛(A5)~👍👍👍😍#日本產黑毛和牛(A4)~👍👍#日本產黑毛和牛赤身肉(A3)~👍☞︎不得不提的是前菜非常出色:#牛肉他他 ~應該是我吃過最美味的~😍#日本蠔 ~加了魚子在上面~連汁一口氣吞下~久違的無比幸福感~😍😍😍☞︎甜品~最愛的日式甜品~內外兼備~❤️❤️👀#すき焼き屋 ~日式木造餐廳~站地不大但餐桌確超大張的~所以餐檯不是很多難怪那麼難訂位~一踏入餐廳就感覺好舒服~😍期待下次再光顧!
#日本產特選黑毛和牛(A5)~👍👍👍😍
#日本產黑毛和牛(A4)~👍👍
#日本產黑毛和牛赤身肉(A3)~👍
☞︎不得不提的是前菜非常出色:
#牛肉他他 ~應該是我吃過最美味的~😍
☞︎甜品~最愛的日式甜品~內外兼備~❤️❤️👀
期待下次再光顧!
日本產黑毛和牛(A5)
牛肉他他
日本產黑毛和牛(A5)
牛肉他他
  • A5和牛
  • 前菜
自認牛魔王的你就要睇完整個post啦!千萬不要錯過‼️由於小編太掛住日本🇯🇵決心要去吃壽喜燒,當自己去了日本旅遊🗺 位於灣仔日式壽喜燒專門店「SUKIYAKIYA」,餐廳嚴選日本九州鹿兒島自家農場的A5和牛「野崎牛」,和牛油花細密,牛味濃郁而且入口即融,製成壽喜燒和涮涮鍋一流🥰!壽喜燒沿用正宗關西風煮法,更有專人即席代煮,大家用入門價就可享受高質素的日式料理🉑小編一行三人,一次過品嚐三款不同的和牛套餐🐮套餐包括日本產黒毛和牛,前菜3種盛、季節野菜盛合、讚岐烏冬、日式甜品,相當豐盛💯一口氣吃A5 A4 A3級和牛壽喜燒簡直是大快朵頤😍🔸A5日本產特選黑毛和牛,油花豐盈細膩,充滿油香,入口慢慢融化,配上新鮮青檸汁以解膩🔸A4日本產黑毛和牛,油脂分布平均,肉和油比例完勝🉐🔸A3日本產黑毛和牛(赤身肉)雖油脂較少,但牛味依然,蘸上蛋汁肉質更見軟嫩餐廳更提供三款不同口味的調味料供客人享用,但小編仍然覺得原汁原味是最好的👌🏻令小編大開眼界的前菜也值得一提1️⃣綠茶素面配上冷麵汁、意大利紅蝦及日本三文魚籽,鮮味十足🦐2️⃣日式醬油慢煮鮑魚配上梅酒啫喱,感覺清新😌3️⃣特別調製A5和牛他他,鵪鶉蛋黃京蔥絲及開心,不

🔸A4日本產黑毛和牛,油脂分布平均,肉和油比例完勝🉐

令小編大開眼界的前菜也值得一提
2️⃣日式醬油慢煮鮑魚配上梅酒啫喱,感覺清新😌
3️⃣特別調製A5和牛他他,鵪鶉蛋黃京蔥絲及開心,不需任何調味,攪拌即可享用,十分開胃😋

💛疫情期間不能外出旅遊,不如吃個正宗壽喜燒享受人生吧🥰

🍽:日本產特撰黑毛和牛(A5)
👅好味指數:8.0/10
💰消費:HK$689/套餐
📍 地址:SUKIYAKIYA (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪
近年來好似好流行食𝘀𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶🤣一直覺得好貴,今年生日終於搵到個藉口去試吓!比較左幾間後覺得第一次可以試間冇咁貴嘅,感覺上性價比高啲嘅⋯揀咗係灣仔嘅 @sukiyakiya ✨整體感覺係⋯好食嘅~不過又未至於超級大驚喜,有一種是一次就夠嘅感覺。不過仍然會想試吓其他大家大讚嘅𝘀𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶!!!ღ 𝗦𝗨𝗞𝗜𝗬𝗔𝗞𝗜 壽喜燒當日我哋四個女仔嗌左兩個𝘀𝗲𝘁,再追加左兩份肉。而𝘀𝗲𝘁就包咗前菜、蔬菜拼盤、烏冬同埋飯,可能因為和牛都幾膩,所以都夠飽✨成個體驗就係店員會係一邊幫大家煮壽喜燒,另一邊就以𝘀𝗵𝗮𝗯𝘂-𝘀𝗵𝗮𝗯𝘂形式煮蔬菜同烏冬嗰啲⋯會好忙不停都有嘢食🤣個人覺得壽喜燒醬汁比較重口味,無論係鹹定甜味都較重~另外每人都會有一隻日本生雞蛋,點蛋汁真係令成件事𝗹𝗲𝘃𝗲𝗹 𝘂𝗽🆙ღ日本產特選黑毛和牛𝗔𝟱 $𝟲𝟴𝟵店員建議由呢一款牛開始,同埋熟少少會好啲,所以我哋都聽佢講🤣𝗔𝟱 和牛望落油脂分布平均,但感覺上好似煮熟咗少少,口感冇想像中嘅入口即溶🥲╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬ღ 追加 日本產黑毛和牛 $𝟯𝟰𝟵口感雖然未去到入口即溶嘅感覺,但牛味夠重,驚

ღ 𝗦𝗨𝗞𝗜𝗬𝗔𝗞𝗜 壽喜燒

ღ日本產特選黑毛和牛𝗔𝟱 $𝟲𝟴𝟵

ღ 追加 日本產黑毛和牛 $𝟯𝟰𝟵
口感雖然未去到入口即溶嘅感覺,但牛味夠重,驚喜比𝗔𝟱大⋯
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬

ღ 追加 日本產黑毛和牛 赤身肉 $𝟯𝟬𝟵
反而我哋四個都一致認為呢款比較平嘅牛最有驚喜最好食!🤩生熟程度控制得剛好,牛肉味香濃。
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟲/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟳.𝟴/𝟭𝟬

ღ 徳島県產 阿波尾雞 $𝟮𝟴𝟵
因為有朋友唔太想食咁多牛,所以我哋叫咗一款雞試吓⋯係五粒好普通幾好食嘅雞粒,結論係⋯味道有啲鹹⋯大家都係食返牛算啦🤣
╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟱/𝟭𝟬

𝗦𝗨𝗞𝗜𝗬𝗔𝗞𝗜𝗬𝗔 @sukiyakiya
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_wanchai
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_meats
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟲/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟰𝟯𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ɴᴏ ✘
2021-12-01 337 瀏覽
<Sukiyaki Set> 黑毛和牛$519 (半年前價錢,最近應該加左價)1. 前菜: 茄子、和牛他他、柚子醃蘿白 2. 和牛 3片+白飯3. 野菜鍋4. 豆腐雪糕 + 飲料🌟頭盤方面,所有菜式味道正常,柚子醃蘿白清新開胃。🌟主菜每人包括3塊和牛,店員會負責將所有食物烹調,之後每塊牛肉可根據個人喜好沾不同汁或粉,店員亦會提供建議。例如第一塊牛肉可先沾壽喜燒汁及日本蛋汁,之後第二第三塊可按個人喜好分別沾青檸、七味粉、山椒粉、山葵粉等。雖然我地只係叫黑毛和牛(另有A5和牛選擇),但所有牛肉入口即溶,加上白飯,口感一流。本來擔心食物望落唔多可能會唔夠飽,但份量完全足夠。🌟食完和牛後,店員會幫手以壽喜燒汁烹調野菜鍋,野菜鍋的蔬菜種類頗多,可中和一下和牛的肥膩感, 感覺剛剛好。🌟甜品為自家制豆腐雪糕,並可自行選擇一杯飲料(咖啡或茶)。Overall:Taste – 9/10Service – 9/10 (店員全情幫忙烹調,並細心介紹食物及食法)Environment – 8.5/10 (雖然餐廳未有任何景觀,但坐位非常闊落舒適)Online booking – ❌SUKIYA
<Sukiyaki Set> 黑毛和牛$519
(半年前價錢,最近應該加左價)

1. 前菜: 茄子、和牛他他、柚子醃蘿白
2. 和牛 3片+白飯
3. 野菜鍋
4. 豆腐雪糕 + 飲料

🌟頭盤方面,所有菜式味道正常,柚子醃蘿白清新開胃。

🌟甜品為自家制豆腐雪糕,並可自行選擇一杯飲料(咖啡或茶)。

Overall:
Taste – 9/10
Online booking – ❌

SUKIYAKIYA絕對係香港食Sukiyaki數一數二既餐廳,無論係服務同食物質素都好好,值得一試,之後亦應該會再次到訪。
———————————————
SUKIYAKIYA
📍灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪
講起日本菜 普遍會先諗起壽司🍣omakase/拉麵/鐵板燒但其實我會諗起壽喜燒 !香港可以正宗食壽喜燒的地方唔多能夠做到專人席前料理的就更少位於灣仔的すきやき屋就係其中一間⭐️👍🏻唔知有冇人同我男朋友一樣唔鐘意食生野😂生日餐想訂d特別少少既餐廳 又唔想食西餐/omakase所以壽喜燒就最岩喇!一行入餐廳就聞到肉香 個肚即刻打鼓 😆餐廳樓底唔低 唔大油煙味環境以日本木系裝修風格 坐卡位空格十足🌿前菜1️⃣生蠔魚子 食落清新 有淡淡海水味2️⃣和牛他他 開心果粒係點精之筆 抗拒食生野既男朋友都接受到 鵪鶉蛋撈埋和牛粒一齊食好滑好爽3️⃣菇煮物 濃濃菇味4️⃣柚子大根refreshing 清清口腔店員貼心提醒食的次序 由淡到濃開啟味蕾享受接下來的重頭戲😎🌿A5睇下個雪花紋真係流晒口水🤤入口即融 好食到放入口唔捨得咁快吞既程度😣🌿A4同樣令人食指大動🤤牛味濃郁放入口香氣四溢呀~點埋無激素雞蛋食🥚 將牛肉滑溜口感提升左一個層次第二片牛試左落青檸汁有驚喜呀~意外地解膩食哂牛肉就到試壽司燒ver.夢之大地豚唔知點解覺得佢個名好cute🤣店員先炒香京蔥再叫我地將豚肉夾住京蔥食蔥油香係口中爆發 同豚肉好夾!仲
講起日本菜 普遍會先諗起壽司🍣omakase/拉麵/鐵板燒

但其實我會諗起壽喜燒 !
香港可以正宗食壽喜燒的地方唔多
能夠做到專人席前料理的就更少
位於灣仔的すきやき屋就係其中一間⭐️👍🏻

唔知有冇人同我男朋友一樣唔鐘意食生野😂
生日餐想訂d特別少少既餐廳
又唔想食西餐/omakase
所以壽喜燒就最岩喇!

一行入餐廳就聞到肉香 個肚即刻打鼓 😆

入口即融
好食到放入口唔捨得咁快吞既程度😣

🌿A4

同樣令人食指大動🤤牛味濃郁
放入口香氣四溢呀~

點埋無激素雞蛋食🥚
將牛肉滑溜口感提升左一個層次

第二片牛試左落青檸汁
有驚喜呀~意外地解膩

食哂牛肉就到試壽司燒ver.夢之大地豚
唔知點解覺得佢個名好cute🤣
店員先炒香京蔥
再叫我地將豚肉夾住京蔥食
蔥油香係口中爆發 同豚肉好夾!

仲有小碗白飯附送 一齊食👍🏻

Sukiyakiya 提供席前料理
職員先以牛脂起鍋
以A5 A4 夢之大地豚 次序烹調
唔洗自己落手 確保唔會過熟
將和牛保持最好食既熟度!
同時睇住職員燒 係高級料理店先有既視覺享受🥰

2021-11-09
慶祝紀念
生日
2021-11-12 8808 瀏覽
自從幾年前第一次喺東京食過一餐正到爆嘅壽喜燒之後,就愛上左壽喜燒。可惜香港冇乜地方有壽喜燒食。今晚收工之後愛人特登安排左黎呢間招牌係壽喜燒嘅餐廳俾我過吓口癮。星期五即日訂位只能訂到6點,7點3就要交枱。黎到一見到餐牌都有d嚇親,黑毛和牛下下都要$500 - $600,雞肉就平d,$300樓下就搞掂。可以選擇追加黑毛和牛,雞肉或者豬肉。除左壽喜燒,仲可以揀火鍋。餐牌超簡單,完全唔知包既野食有幾多,真係食過先知道抵唔抵。另外飲品有紅白酒,啤酒,咖啡,汽水,果汁,同茶。茶水都靚過人,用個透明玻璃壺裝住茶同水,茶係玄米綠茶,我自己加左青檸落熱水飲。先黎前菜4小碟,服務員都有逐一介紹。生蠔生蠔細細隻,加左柚子醋同三文魚籽。雖然細隻,肉質都好實在而味道鮮甜,帶少少海水味而唔太鹹。A5和牛他他A5和牛他他加左生鵪鶉蛋喺上面,仲灑上開心果碎。服務員建議可以撈埋先食。味道好好,食落又滑溜又香又甜甜哋咁,仲食到少少果仁碎喺入面,味道層次感都不俗。松茸湯松茸湯好香甜唔油,不過松茸片就冇乜味。白蘿蔔漬物白蘿蔔漬物有三條,甜甜哋,正常貨色。每人一隻蛋,蛋黃勁橙色,先攪拌好用黎點肉食,好香滑。日本產黑毛和牛(赤身
。星期五即日訂位只能訂到6點,7點3就要交枱。

茶水

前菜

先黎前菜4小碟,服務員都有逐一介紹。

松茸湯

松茸湯好香甜唔油,不過松茸片就冇乜味。
白蘿蔔漬物

白蘿蔔漬物

白蘿蔔漬物有三條,甜甜哋,正常貨色。

每人一隻蛋,蛋黃勁橙色,先攪拌好用黎點肉食,好香滑。

日本產黑毛和牛(赤身肉) $529 另加一

日本產黑毛和牛(赤身肉)

日本產黑毛和牛一客3大塊,服務員特登問我哋想生啲定熟啲,我哋梗要食生啲。服務員先用油脂抹吓個鍋,然後就係你張枱隔離個鍋整。
日本產黑毛和牛(赤身肉)

黑毛和牛切得好厚身,點左蛋漿之後食落好滑,而味道好唔錯。佢瘦得黎又唔韌,我覺得健康啲。服務員建議第二轉可以加少少七味粉同青檸汁,我照試,不過我覺得唔需要。

神户牛肉 $489 另加一

神户牛肉

呢個神户牛肉係off menu嘅,一客3大塊,明顯味道同質感都係好一等,牛味香濃夠嫩,當然好貴啦,留意呢個價錢係只係3塊肉。愛人不斷話神户牛肉好食。

德島縣產阿波尾雞(追加) $179 另加一

德島縣產阿波尾雞(追加)

德島縣產阿波尾雞份量有7件連皮。老實講,好麻麻喎,真係同我屋企工人喺超市買左雪藏雞肉用汁煮冇分別。質感唔係特別嫩或彈牙,皮又冇彈性。個壽喜燒汁味道又唔係特別好咋喎。

白飯

肉類配白飯。我平時都唔好白飯。呢個白飯好好味,粒粒分明,有咬口,細細碗少食多滋味。

野菜

野菜有娃娃菜,黃帝菜,茄子,金菇,南瓜,大葱,洋蔥,冬菇,長啡菇,車厘茄,年糕腐皮袋,蘿蔔片,豆腐,苟藥。材料豐富,全部都好新鮮,係茄子太硬。我哋特別要求用壽喜燒鍋黎煮野菜,經理話而家嘅安排係用另外一個鍋同汁去煮野菜,不過佢見人手都仲可以,都肯幫我哋整。野菜吸左肉汁同壽喜燒汁,好有味。

烏冬

蔬菜就配烏冬。烏冬唔粗唔幼,好滑溜,吸左壽喜燒好食,記得要倒埋食剩嘅蛋汁落去一齊食。
煎茶

煎茶

甜品前黎一杯煎茶,好香。

甜品

甜品係奈良杮同和菓子,賣相精緻。服務員建議食奈良杮先,奈良杮爽甜不過唔多汁。和菓子整到成個杮咁,好靚,入面有豆沙饀,帶清新柚子味。

總括而言,壽喜燒係正宗煮法,不過個壽喜燒汁始終係同喺東京食過嘅差一節,我覺得佢呢度唔夠甜。不過想食到壽喜燒而唔係火鍋嘅壽喜燒湯底都可以黎,牛肉好過溫野菜嘅牛。但係預左要破一破費。裝修好新淨光猛,以淺啡色日式木材為主,最正係枱同枱之間距離好遠,好有私隱。服務全程有人幫你煮,都唔錯嘅。記得唔好叫雞
2021-11-12
2021-11-01 512 瀏覽
Birthday 食好西!今次位於灣仔新鴻基中心,雖然位置有點偏僻,但寶物沉歸底..簡約光潔的裝修與及充足的空間讓席間食客都坐得舒適,而私穩度亦十分充足。Menu上食物款式不多,就只有壽喜燒和Shabu shabu..肉類分黑毛和牛A5 ,A4與及A3還有阿波尾雞,店員建議可選油脂最多的A5與及較少脂肪的A3,可互相調和,嚐出各家優勝之處。果然各有千秋,味道各有特式。服務態度非常專業,詳盡解釋各款肉類及頭盆的食用先後,日本生蠔魚子配柚子醋、和牛他他配鵪鶉蛋及京蔥、松茸湯、蘿蔔漬,擺盆非常吸引!味道亦冇失望!和牛真係好好味,入口就充滿幸福感覺,太棒了!菜式的製作一絲不茍,店員細心查詢客人對食物質感喜好而烹調,和牛可沾上日本食用雞蛋夠嫩滑、或烤久點又更帶焦香,悉隨尊便,都會配合要求。另一讚是吟釀款式,店員因應我們的喜好介紹的一款甜度適中,的確是不錯的推介!總括是日餐後感大滿足,甜品和果子及日本柿子帶來驚喜,整頓晚餐劃上完美句號!