餐廳: SUKIYAKIYA
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
/ ѕυкιуαкι 初 體 驗 /꧁𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮꧂ 「有朋自遠方來不亦樂乎」難得有一樣喜歡美食的朋友,當然要一齊分享食好西的樂趣!朋友從英國回港,眾所週知英國的高質日本菜不多,所以回港就當然要把握機會食盡佢!壽喜燒分關東風和關西風,關東風是先調好湯底再放入牛肉、野菜一併煮,比較似火鍋;而關西風則是先逐片煎香牛肉再澆入壽喜燒汁調味,最後才煮野菜。而這間位於灣仔的𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮既有關西風壽喜燒亦有𝘚𝘩𝘢𝘣𝘶𝘚𝘩𝘢𝘣𝘶,不吃牛的話亦可選雞。論壽喜燒的話,人氣雖然不及𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗠𝗼𝗿𝗶,不過牛肉質素絕不失禮,亦較易預訂到枱;餐廳內部設計亦比較𝘮𝘰𝘥𝘦𝘳𝘯,富空間感而且座位闊落。甫坐下,店員就會介紹餐牌。𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮的牛肉壽喜燒𝘴𝘦𝘵分三個價位$𝟼𝟾𝟿/$𝟼𝟷𝟿/$𝟻𝟸𝟿,分別是𝘈5、𝘈4、𝘈3鹿兒島黑毛和牛,脂肪分佈分別是七成、五成、三成。每個𝘴𝘦𝘵包前菜、和牛三片(150𝘨)、野菜拼盤、烏冬、甜品。我們一行四人,點了每款各一,外加一份𝘈3和牛赤身𝘴𝘦𝘵,可以完滿地品嚐到三個不同𝘨𝘳𝘢𝘥𝘦的分別!༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄ꔚ前菜 ⇡醋漬蕃茄 | 生蠔 |
/ ѕυкιуαкι 初 體 驗 /

꧁𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮꧂

「有朋自遠方來不亦樂乎」
難得有一樣喜歡美食的朋友,當然要一齊分享食好西的樂趣!

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
ꔚ前菜
⇡醋漬蕃茄 | 生蠔 |和牛他他 | 柚子醃蘿蔔

蕃茄鮮甜可口,絕對是開胃佳菜。
肥美生蠔配三文魚籽,鮮味加倍,但蠔肉只肥不甜,柚子醋亦有點畫蛇添足。

和牛他他令人一試難忘,和牛混和鵪鶉蛋黃後非常軟滑,近乎溶於口中,絲毫腥味也沒有。
醃蘿蔔就正正常常的開胃菜味道啦~眼見辣椒但嚐不到辣味,奇怪呢~

ꔚ 日本產特選黑毛和牛(𝙰𝟻)壽喜燒 $𝟼𝟾𝟿
ꔚ日本產黑毛和牛(𝙰𝟺)壽喜燒 $𝟼𝟷𝟿
ꔚ日本產黑毛和牛(𝙰𝟹赤身)壽喜燒 $𝟻𝟸𝟿
重中之重的 和 牛!油花分布非常平均,顏色粉嫩,一望就知夠新鮮!
師傅會在席前烹調,以牛脂肪開鍋後就會逐塊煎,由較肥的𝘈5食到𝘈3。

師傅將𝘈5和牛輕輕炙燒到七、八成熟,不怕膩的可以要求再生一點,會保留更多脂肪、更滑;我怕膩,八成已經夠嫩滑,蘸了日本蛋汁後完全有入口即化的感覺!再佐粒粒晶瑩飽滿又軟糯的日本米飯,真的超有滿足感!

不過𝘚𝘶𝘳𝘱𝘳𝘪𝘴𝘪𝘯𝘨𝘭𝘺我們大多都認為𝘈4最好食!油脂恰到好處,嫩滑的同時肉味更濃厚,喜歡牛味濃一點的話必試𝘈4。

而𝘈3和牛油花顯然較少,但紋路依然靚仔。口感方面明顯會食到肉的質感,但邊位有一條筋,有點影響口感。
調味方面,可能因為和牛每片都有相當厚度,個人認為可以汁的分量可以再重手多點,讓味道更易滲入中心。除了壽喜燒汁,枱上亦有三種調味粉(山椒/青檸/柚子粉)供隨意使用,不過個人就不太喜歡,反而覺得吃到有點膩的時候擠幾滴青檸汁配和牛又幾清新。

另外的小扣分位是食到中後段焦味有點太重,火喉控制上可能要再多加注意。

ꔚ野菜盛合

野菜盛合有豆腐、京葱、娃娃菜、水菜、鮮菇、南瓜、蘿蔔、年糕福袋。食完牛肉,師傅就會在鍋中落湯烹煮野菜鍋。雖然已有八九成飽,但吸滿甜甜湯汁的蔬菜食落確實令人舒服,年糕福袋軟糯的口感亦深得我心!

ꔚ 烏冬
雖然好飽但無有得食唔食罪大惡極(〃ω〃)所以照要了半份烏冬,在食到非常飽的情況下依然覺得好好味好煙韌\(//∇//)/記得要撈蛋汁食!如果可以將飯換成烏冬同牛一併食就好喇(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

ꔚ 甜點

飽到肚子炸開,幸得一杯靜岡掛川茶解解膩,茶清甘香不澀,消滯一流,要不是怕阻人下班大概會再多要幾杯!♪( ´θ`)ノ清清味蕾後又可以食甜點了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 抹茶蕨餅口感軟糯,味帶回甘,配綿綿的紅豆粒,不錯。旁邊的一粒花花和菓子造型十分精緻可愛,口感較蕨餅實在,煙煙韌韌,裡面還包着紅豆蓉呢~

💬 整體來說性價比甚高,原以為三片牛好少,但其實每片都幾大,實際上吃兩片都飽了。服務亦夠親切貼心,店員師傅都好𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭的 ☻

𝘗.𝘚. 稍微做過點𝘳𝘦𝘴𝘦𝘢𝘳𝘤𝘩比較一下和𝗠𝗼𝗿𝗶的分別(我無食過),𝗠𝗼𝗿𝗶會在鍋上先灑點糖待焦糖化再煎牛,所以不少食評都話味道偏甜,而𝘀𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮不用糖亦做到焦糖化的感覺了,還有點太焦添。另外𝗠𝗼𝗿𝗶好像只有𝘈4近江牛但可加牛舌,而𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮無牛舌但有𝘈5,且外觀上𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮的牛稍勝。蔬菜處理上,𝗠𝗼𝗿𝗶會將牛同菜一同燒而𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶𝘆𝗮是分開煮蔬菜鍋。

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦9/10 👱🏻‍♀️9/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 SUKIYAKIYA (灣仔)
灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪
#cty_灣仔
#cty_japanese

• 日本產黑毛和牛(A4)
日本產特選黑毛A5和牛 $689日本產黑毛A3和牛(赤身肉) $529店員推介我地試依兩個壽喜燒set包括前菜拼盤,白飯,野菜鍋,烏冬及甜品,講真依個價錢真心十分超值,點解⁉️睇下我以下既介紹啦😌前菜擺盤美觀吸引,分別係日本產蕃茄、岩手縣生蠔配三文魚籽、和牛他他及柚子蘿蔔。🦪店員指示要由最右的日本產蕃茄開始食,因為味道係由淡至濃🤓 一口吞下肥美既岩手縣生蠔,絕無腥味同時鮮味衝擊味蕾,再咬開爆汁三文魚籽,鮮味十足!! 利申我係第一次食生蠔,感覺一試愛上😍🐂A5和牛他他肉質鮮嫩,入口即化口感軟綿綿,酸甜既醬汁好開胃,配上鵪鶉蛋汁,和牛他他更感幼滑😋日本產特撰黑毛A5和牛主角A5和牛出場啦❣️雖然每碟得3塊,不過每塊都好大塊,仲有專人在旁為客人烹煮,一邊"席前煮"一邊講解,十分專業😎 佢會先詢問客人喜歡煮到幾成熟,亦有講解A5和牛脂肪比例較多,適宜煮耐一點😌 倒入壽喜燒汁,再將A5和牛翻弄,令和牛平均吸收壽喜燒汁,溢出濃烈嘅焦糖香味,令人食指大動,亦提升A5和牛既色香味!! 日本產黑毛A3和牛A3和牛望落比A5和牛赤身,店員建議唔好煮太熟,因為呢款牛脂肪比例無咁多!! 食落牛味更濃,入口即化,再
日本產特選黑毛A5和牛 $689
日本產黑毛A3和牛(赤身肉) $529

日本產特撰黑毛A5和牛

日本產黑毛A3和牛
A3和牛望落比A5和牛赤身,店員建議唔好煮太熟,因為呢款牛脂肪比例無咁多!! 食落牛味更濃,入口即化,再沾蛋汁同配白飯食,口感層次豐富😋 細心既店員推薦可以沾山椒粉、青檸粉、柚子粉,以減少肥膩感!!

野菜鍋
野菜鍋係2人份量,鍋內有豆腐、冬茹、皇帝菜、大葱、洋蔥、胡蘿蔔、南瓜同年糕福袋。店員用鰹魚汁同壽喜燒汁烹煮蔬菜,所有日本產蔬菜都新鮮好味,而醬汁提升左蔬菜既鮮味🤩 最後仲會放入烏冬,烏冬吸收曬所有精華,如果唔係飽到上心口,一定會追加烏冬🤭

甜品方面有和菓子、抹茶蕨餅、紅豆蓉,食完相對濃味既壽喜燒,食番較為清甜既甜品,可以平衡番味覺🙂 今餐真係十分滿意,無論係食物定服務,都好出色,一定會再次光臨💪🏻
2022-06-27
慶祝紀念
紀念日
  • 日本產特選黑毛A5和牛
  • 日本產黑毛A3和牛(赤身肉)
2022-07-01 310 瀏覽
到京都旅遊時,曾到訪一間擁有過百年歷史的壽喜燒餐廳,在充滿歷史感的建築內開餐,份外好味。想念壽喜燒,所以特意找一間壽喜燒——Sukiyakiya,讓味覺找找旅遊的感覺。這次選了日本產特選黑毛和牛A5壽喜燒套餐($689)和壽喜燒日本產黑毛和牛 赤身肉 壽喜燒套餐($529),有和牛、前菜、野菜盛合、烏冬和甜品,保證捧腹而回。◽️ 前菜有4種款式,番茄清甜;新鮮又肥美的岩手生蠔,配搭柚子汁更開胃;拌勻鵪鶉蛋同吃的和牛他他,又滑又有牛肉味;清新味蕾的柚子蘿蔔,前菜精緻又好味。◽️ 日本產特選黑毛和牛 A5粉紅色的外表,雪花般的油脂分布,齌睇A5和牛個樣都已經流哂口水。由店員會按客人喜歡的生熟度即席烹煮。和牛放在鍋中即聞到誘人肉香,先試一口配壽喜燒醬汁的和牛,下一口則是沾滿日本蛋,令和牛更香更滑,入口即溶的口感令人回味!◽️ 日本產黑毛和牛(赤身肉)A5和牛重油香,這款A3和牛則是脂肪較少,但肉味更濃,同樣由店員烹製,可以先食原味,再沾蛋黃食一口,或是加一點青檸汁和柚子七味粉同吃,一種和牛有三種味道,同樣吸引!◽️ 蔬菜盤 + 烏冬有年糕福袋、洋蔥、南瓜、豆腐、冬菇、大蔥等等,心理上添一分健康,肚皮

前菜

◽️ 前菜

日本產特選黑毛和牛 A5

◽️ 日本產特選黑毛和牛 A5

日本產黑毛和牛(赤身肉)

◽️ 日本產黑毛和牛(赤身肉)

◽️ 蔬菜盤 + 烏冬
有年糕福袋、洋蔥、南瓜、豆腐、冬菇、大蔥等等,心理上添一分健康,肚皮則多一分滿足。

最後再以烏冬作尾,吸盡湯底精華,飽哂!

🔸甜品
甜品是另一個胃,有精緻的櫻花和果子、QQ軟軟的蕨餅及甜美又飽滿的紅豆蓉,影相打卡後立即吃光光!
前菜
日本產特選黑毛和牛 A5
甜品
😝生日月食咩好?哈哈,男朋友book左呢間位於灣仔的SUKIYAKIYA~佢知我鍾意食日本野,呢間主打日式壽喜燒SUKIYAKI,環境以和風作主調!今次我地試左兩款日本A5優質和牛套餐,真係回味無窮,絕對要推介比大家,以下係詳細食評🥰.▫️日本產—特撰黑毛和牛(A5) $689 (SET)⭐️ 強烈推介⭐️兩款套餐都分別包括前菜、主菜、甜品!雖然係SET餐,但其實都每道菜式都非常精緻,特別係佢既前菜,令人醒胃!包括有前菜有生蠔、和牛他他、高甜度蕃茄、柚子蘿蔔漬,生蠔放上食用花同魚子,既精緻又鮮甜,而和牛他他再配上鵪鶉蛋黃,令和牛他他入口更加滑嫩,而柚子蘿蔔漬都係好好食,清新得黎又食到蘿蔔清甜爽口!❤️前菜整體都係滿分!而主菜特撰黑毛和牛係用A5和牛最高級既食材,70%脂肪/30%肉就比例,油脂味極重,可以話係入口即溶,而且店員都會好貼心講解😁會按你想食既生熟程式烹調比客人食,只係要少少既壽喜燒汁一齊煎烤,而且好好食!加上佢地可以無限添加日本白飯,配搭埋一齊係更加正!😍▫️日本產—特撰黑毛和牛(A5) $529 (SET)⭐️ 強烈推介⭐️如果唔鍾意油脂味重既朋友,可以食呢一款,掉返轉係70%肉/30

▫️日本產—特撰黑毛和牛(A5) $689 (SET)
😍

▫️日本產—特撰黑毛和牛(A5) $529 (SET)
⭐️ 強烈推介⭐️如果唔鍾意油脂味重既朋友,可以食呢一款,掉返轉係70%肉/30%脂肪就比例,食落無咁漏,肉味會偏濃,同樣🥲都好食!最後SET餐會跟埋野菜鍋😆食完肥膩既和牛後,可以清一清腸胃,食返個暖笠笠既野菜鍋,湯底係壽喜燒&鰹魚湯底混合❤️!除此之外,仲有極精緻既日本甜品,包括紅豆菓子、十勝紅豆、抹茶味蕨餅!食完真係好滿足!~極之推介!
慶祝紀念
生日
  • 特撰A5和牛
  • 前菜
2022-06-24 1143 瀏覽
餐廳主打🇯🇵日式壽喜燒木系🪵嘅裝潢俾人一種悠和嘅感覺🌿環境非常舒適☺️仲有專人幫你整野食全程坐低等食就可以啦👍🏼🔸日本產特選黑毛A5和牛壽喜燒 $689每一份壽喜燒套餐都會包一份前菜拼盤、野菜鍋同埋餐後甜品。講咗主角A5和牛先,一份有三塊,唔好睇得三塊以為好少,實質係每一塊都勁大塊,店員仲好貼心咁幫食客烹調埋👍A5和牛脂肪比較多,比較適合煮熟d先食,和牛牛味好濃,肉質嫩滑入口即溶,由於脂肪比較多,較完之後油脂味勁香,食落亦都好juicy。真係頂級享受😍🔸日本產黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529A3和牛對比起A5和牛就比較無咁多脂肪,肉身顏色亦比較赤食,呢款和牛我就推薦唔好煮太熟,咁樣就更加食到佢比A5和牛更香濃嘅牛味🤤雖然佢脂肪比較少,不過食落完全唔韌,點埋生雞蛋汁食就更加正😍🔸前菜拼盤前菜拼盤非常豐富,包含咗四款食材,分別係三文魚籽生蠔、和牛他他、日本蕃茄同埋柚子蘿蔔,店員推薦依次序進食。生蠔好肥美,鮮甜得嚟完全唔腥,配埋三文魚籽食勁好味。和牛他他配埋鵪鶉蛋黃食口感好豐富,牛味亦好濃😋🔸野菜鍋食完和牛壽喜燒後店員就會幫食客準備野菜鍋。野菜鍋有多種疏菜,包括南瓜、洋蔥、豆腐、娃娃菜、香菇
餐廳主打🇯🇵日式壽喜燒

🔸日本產特選黑毛A5和牛壽喜燒 $689

🔸日本產黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529

🔸前菜拼盤

🔸野菜鍋
食完和牛壽喜燒後店員就會幫食客準備野菜鍋。野菜鍋有多種疏菜,包括南瓜、洋蔥、豆腐、娃娃菜、香菇、蘿蔔等等。食完和牛食返疏菜清清地真係Perfect😍野菜鍋會用壽喜燒汁同埋鰹魚湯汁去煮,煮完後疏菜勁入味,配埋蛋汁食就仲正🤩
2022-06-17
  • A5和牛
2022-06-22 623 瀏覽
開通了會展站, 過來這邊就更加快捷方便. 位於新鴻基中心的SUKIYAKIYA主打正宗壽喜燒 未可以出發日本, 就先出發來這裡吃過痛快 . 餐廳設計以木系為主, 簡潔明亮, 令人舒暢 . 打開menu先選了兩個套餐, 品嚐一下不同和牛 日本產 特撰黑毛和牛 $689 日本產 黑毛和牛 $529 每個套餐都會跟一個野菜鍋, 份量非常滿足 . 餐點都包括前菜- 非常精緻, 上枱時令人眼前一亮, 有日本蕃茄/生蠔/和牛他他/蘿蔔. 聽完店員講解, 順序吃會食出食物層次感, 非常細心,而且每樣都很新鮮鮮味. . 日本產 特撰黑毛和牛套餐 - 採用黑毛和牛A5和牛, 脂肪比例完美, 入口即溶化,而且全程由店員為你服務, 不怕自己手殘煮壞食物,用壽喜燒汁煮, 完成後沾上蛋汁, 完美度提升. . 日本產 黑毛和牛套餐 - 黑毛和牛, 脂肪比例也非常漂亮, 入口也毫不遜色, 牛味濃, 肉質口感豐富. Share 選兩款不同牛, 可以一次試齊不同口味. . 野菜鍋 吃肉同時也要些蔬菜配合, 可以減低油膩感, 野菜鍋用昆布湯底, 我再加燒汁,最後再加個烏冬, 非常滿足. . 最後還有甜品送上,
. Share 選兩款不同牛, 可以一次試齊不同口味. . 野菜鍋 吃肉同時也要些蔬菜配合, 可以減低油膩感, 野菜鍋用昆布湯底, 我再加燒汁,最後再加個烏冬, 非常滿足. . 最後還有甜品送上, 日本和菓子, 令整餐完美結束.
2022-06-21
席前燒⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎日本🇯🇵特選A5黑毛和牛🐮壽喜燒去左會展站🥰附近既日本餐廳食和牛壽喜燒會有專人到席前烹煮,唔洗怕自己煮得太熟🤣而且每個店員都好有禮貌☺️服務💯分每個餐都有150g(共3塊)和牛🐮、前菜4款、白飯、蔬菜盤🥬烏冬同甜品🍮😙好飽飽.♡.日本🇯🇵特選A5黑毛和牛壽喜燒 $689日本🇯🇵黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529❣️前菜(共4款)生蠔🦪落咗柚子汁,好鮮甜肥美A5和牛他他配鵪鶉蛋黃,撈埋一齊食,好嫩滑同埋無腥味😋最後有開胃既蕃茄🍅大根❣️ 日本🇯🇵特選A5黑毛和牛❣ 日本🇯🇵 A3黑毛和牛(赤身肉)兩碟和牛既色澤同油脂分布都好靚🥰 A5入口即溶,好重牛味再加壽喜燒味甜甜的,店員再介紹可先試一口原味,再試沾蛋汁同配白飯🥺好好既美食享受..!A3肉比較多,脂肪比較少,有d咬口😋 店員推介可以試加青檸、柚子粉,甜甜酸酸無咁漏~~❣蔬菜盤+烏冬蔬菜盤係二人份量,店員會用壽喜燒汁同鰹魚湯煮~~可配合客人口味煮飯濃d或淡d而因為我地太飽既關係,烏冬叫左一人份量🤣 個烏冬好彈牙,吸收晒醬汁真係好好味!!❣甜品紅豆🫘味和菓子,十勝紅豆,抹茶蕨餅🥰 以美味既日式精緻糕點同茶🍵做總結大滿足!
席前燒⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎日本🇯🇵特選A5黑毛和牛🐮壽喜燒

去左會展站🥰附近既日本餐廳食和牛壽喜燒
會有專人到席前烹煮,唔洗怕自己煮得太熟🤣
而且每個店員都好有禮貌☺️服務💯分

.♡.

日本🇯🇵特選A5黑毛和牛壽喜燒 $689
日本🇯🇵黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529

❣️前菜(共4款)
生蠔🦪落咗柚子汁,好鮮甜肥美
A5和牛他他配鵪鶉蛋黃,撈埋一齊食,好嫩滑同埋無腥味😋
最後有開胃既蕃茄🍅大根

❣️ 日本🇯🇵特選A5黑毛和牛
❣ 日本🇯🇵 A3黑毛和牛(赤身肉)

❣蔬菜盤+烏冬

大滿足!
2022-06-19 255 瀏覽
Sukiyaki set takeaway HK$228The sukiyaki bento is so delicately packed as if it’s really from Japan! 🍱🍙It was always a pleasure to unwrap the bento so I took a video of it 🤣 The bento also comes with a Japanese egg with red egg york, which mixes so well with the sukiyaki beef. 🍳The beef is not too fat but quite thick and in big portion. It is juicy and has a strong beef taste 😋💜 the side dish are also quite nice! I like their bean curd pocket - there’s a rice cake inside! Such a cute surprise 💓
Sukiyaki set takeaway HK$228
The sukiyaki bento is so delicately packed as if it’s really from Japan! 🍱🍙It was always a pleasure to unwrap the bento so I took a video of it 🤣 The bento also comes with a Japanese egg with red egg york, which mixes so well with the sukiyaki beef. 🍳The beef is not too fat but quite thick and in big portion. It is juicy and has a strong beef taste 😋💜 the side dish are also quite nice! I like their bean curd pocket - there’s a rice cake inside! Such a cute surprise 💓 highly recommend for someone who needs to OT and can’t leave their offices on a Friday night 🥹🥹
2022-06-10
30 分鐘 (外賣自取)
2022-06-18 255 瀏覽
其實我自己好鍾意食壽喜燒,今次喺呢度食既壽喜燒既體驗真係好唔同!真係按住正宗既食法次序首先我地就食左前菜先,前菜一共有四款,分別係生蠔、生牛肉他他、茄子同埋醃蘿蔔生蠔大大隻而且厚肉,鮮甜帶海水味,另外加入左魚籽同醋,令味道有有層次生牛肉他他上面有鵪鶉蛋,醬汁有少少甜似壽喜燒汁,口感滑溜而醃蘿蔔加入左柚子醋,所以多一層柚子清香然後就到主角和牛壽喜燒,我地叫左2款唔同既和牛,一款係A5和牛,另外一款係赤身肉正宗既壽喜燒其實係食左肉先架,店員全程會幫我地整A5和牛入口當然即刻溶化,口腔充滿左牛脂香味好令人幸福既味道喔赤身肉既肉味就會較香除左可以沾蛋漿食之外,店員話比我地知原來加上青檸汁都係正宗既食法黎加青檸汁個味道清新左冇咁膩食左第一轉肉肉,店員就會將蔬果放入鍋裡面煮,再將牛肉放係面呢個係另外一種食法,一樣咁好味最後就係甜品,賣相好精緻,係蕨餅同埋櫻花形狀既和果子裡面係紅豆岩,個紅豆好香,連一向唔太鍾意紅豆既我都真心覺得好正今次呢個壽喜燒體驗真係冇得彈呀
生牛肉他他上面有鵪鶉蛋,醬汁有少少甜似壽喜燒汁,口感滑溜
而醃蘿蔔加入左柚子醋,所以多一層柚子清香
正宗既壽喜燒其實係食左肉先架,店員全程會幫我地整
A5和牛入口當然即刻溶化,口腔充滿左牛脂香味
好令人幸福既味道喔
赤身肉既肉味就會較香

加青檸汁個味道清新左冇咁膩
食左第一轉肉肉,店員就會將蔬果放入鍋裡面煮,再將牛肉放係面
呢個係另外一種食法,一樣咁好味
最後就係甜品,賣相好精緻,係蕨餅同埋櫻花形狀既和果子
今次呢個壽喜燒體驗真係冇得彈呀
其實壽喜燒都有分關東煮法同關西煮法😎依間餐廳用既係關西煮,啲肉係用煎既形式😍個侍應會係幫忙將肉煎好😙服務方面當然係一百分💯.🔅前菜每一款都包左生蠔🦪和牛他他,茄子🍆同埋柚子蘿蔔,前菜方面已經做到好精緻😍食既次序都好考究🤣要由生蠔果邊食起☺️生蠔鮮甜,和牛他他配上鵪鶉蛋,入口好滑身😋.🐮日本產 特撰黑毛和牛 (A5) $689睇相都睇到油脂均勻☺️雪花❄️紋好靚👍🏽入口即溶,店員推介十成熟既方式去食,煎到甘香,再沾上青檸汁,肥膩感大大減低😍.🐮日本產 黑毛和牛(赤身肉)$529依個牛既肉味會較濃,所以半生熟係最好☺️配上日本既蛋汁,超滑.🥦蔬菜配烏冬侍應會用壽喜汁去為我地烹調蔬菜,後期會加下烏冬🍜啲烏冬索晒所有既精華🥰.🍮 甜品個甜點超有誠意🤤有蕨餅,和菓子同埋紅豆🫘仲配埋杯綠茶🍵要由蕨餅食起,最後去到最甜既紅豆🫘紅豆好綿,食完甜野飲埋杯綠茶🍵中和番💯
🔅前菜

🐮日本產 特撰黑毛和牛 (A5) $689

🐮日本產 黑毛和牛(赤身肉)$529

🥦蔬菜配烏冬

🍮 甜品
👍🏻日本產特選黑毛A5和牛壽喜燒 $689👍🏻日本產黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529兩款壽喜燒都包括150g和牛、前菜、蔬菜盤、白飯、稻庭烏冬同甜品份量絕對夠飽,好豐富全程由店員席前烹調,坐定定等食就可以🤤-🔸前菜前菜一共有四款,店員建議依次序食三文魚子油甘魚配意大利黃瓜絲A5和牛他他配上開心果碎同鵪鶉蛋黃撈勻嚟食,口感軟嫩無腥味,帶點甜醬油味道鰹魚醬漬茄子同醃蘿蔔比較清新,醬漬茄子調味唔會太鹹醃蘿蔔幾特別,有淡淡柚子味,微微辣唔太酸-🔸特選黑毛和牛A5A5和牛比較軟嫩滑身,油脂豐腴,入口即溶嘅感覺好明顯🤤沾滿蛋香濃郁嘅蛋汁,店員建議配珍珠米飯一齊食其實食一塊已經有啲膩,不過真係超級滿足🥺勁正!!-🔸黑毛和牛(赤身肉) 即係A3和牛,脂肪比A5較少,肉味更濃郁入口仍然軟腍完全唔韌,而且有肉汁😛可以吱啲青檸汁同柚子七味粉,中和膩度,口感清新啲-🔸蔬菜盤 配 稻庭烏冬圖中嘅蔬菜盤係二人份量店員會以蔬菜做嘅鰹魚湯同壽喜燒汁烹煮蔬菜同烏冬蔬菜同烏冬吸滿醬汁,仲隱若會有少少和牛嘅香味🤪-🔸甜品當日係黑芝麻雪糕,奶味重,黑芝麻味明顯,但偏甜-價錢雖然唔平,但整體食物質素、服務、環境都對得住個價間
👍🏻日本產特選黑毛A5和牛壽喜燒 $689

👍🏻日本產黑毛和牛(赤身肉)壽喜燒 $529
份量絕對夠飽,好豐富
全程由店員席前烹調,坐定定等食就可以🤤

🔸前菜
前菜一共有四款,店員建議依次序食
三文魚子油甘魚配意大利黃瓜絲
A5和牛他他配上開心果碎同鵪鶉蛋黃
撈勻嚟食,口感軟嫩無腥味,帶點甜醬油味道
鰹魚醬漬茄子同醃蘿蔔比較清新,醬漬茄子調味唔會太鹹
醃蘿蔔幾特別,有淡淡柚子味,微微辣唔太酸

🔸特選黑毛和牛A5
A5和牛比較軟嫩滑身,油脂豐腴,入口即溶嘅感覺好明顯🤤
沾滿蛋香濃郁嘅蛋汁,店員建議配珍珠米飯一齊食
其實食一塊已經有啲膩,不過真係超級滿足🥺勁正!!

🔸黑毛和牛(赤身肉)
即係A3和牛,脂肪比A5較少,肉味更濃郁
入口仍然軟腍完全唔韌,而且有肉汁😛
可以吱啲青檸汁同柚子七味粉,中和膩度,口感清新啲

🔸蔬菜盤 配 稻庭烏冬
圖中嘅蔬菜盤係二人份量
店員會以蔬菜做嘅鰹魚湯同壽喜燒汁烹煮蔬菜同烏冬
蔬菜同烏冬吸滿醬汁,仲隱若會有少少和牛嘅香味🤪

🔸甜品
當日係黑芝麻雪糕,奶味重,黑芝麻味明顯,但偏甜

價錢雖然唔平,但整體食物質素、服務、環境都對得住個價
間唔中一次想食下高質嘢或者慶祝係可以一試嘅👍🏻

味道:10/10
性價比:7/10
📍#SUKIYAKIYA @sukiyakiyahk
灣仔港灣道30號新鴻基中心2樓2A-1鋪
而家喺香港都食到正宗既壽喜燒啦😍😍今次同朋友黎到灣仔既 Sukiyakiya ~~餐廳主打正宗關西風壽喜燒🇯🇵,煮法係先煎香牛肉,然後再加入壽喜燒汁調味~~而且有專人即席代煮👩🏻‍🍳,坐定定就有得食!好正🥳🥳📍前菜前菜一共有4款,包括有油甘魚、和牛他他、醬油漬茄子同柚子大根~~每款賣相精緻,味道都唔錯❤️❤️我地就最鍾意和牛他他!口感香滑,調味得啱啱好,完全冇腥味🤩🤩📍日本產特選黑毛和牛(A5)📍日本產特選黑毛和牛(赤身肉)我地叫左兩款和牛套餐share🐮🐮每個套餐都包括3大塊黑毛和牛,色澤好靚~~當中必推A5和牛!入口即溶之餘好重牛味,仲要啖啖油脂香🤤🤤赤身肉就肉質鮮嫩,比較有咬口~~食之前蘸上蛋汁🥚,或者加入青檸汁➕柚子七味粉都好適合👍🏻👍🏻📍季節野菜盛合食完牛肉之後,店員會加入蔬菜、鰹魚汁、壽喜燒汁同烏冬煮成蔬菜鍋🥘🥘鍋內有豆腐、冬菇、皇帝菜、大蔥、南瓜同年糕福袋等,整體豐富~~而且全部都好入味,特別係烏冬,索哂湯底精華!!同朋友食完後都忍唔住要再encore🤣🤣📍甜品是日甜品係芝麻雪糕,口感綿密~~食落好重芝麻味,夠透心涼!作為呢餐完結好滿足🥰🥰
而家喺香港都食到正宗既壽喜燒啦😍😍
今次同朋友黎到灣仔既 Sukiyakiya ~~
而且有專人即席代煮👩🏻‍🍳,坐定定就有得食!好正🥳🥳

📍前菜
每款賣相精緻,味道都唔錯❤️❤️

📍日本產特選黑毛和牛(A5)
📍日本產特選黑毛和牛(赤身肉)
我地叫左兩款和牛套餐share🐮🐮
每個套餐都包括3大塊黑毛和牛,色澤好靚~~
當中必推A5和牛!入口即溶之餘好重牛味,仲要啖啖油脂香🤤🤤

赤身肉就肉質鮮嫩,比較有咬口~~

📍季節野菜盛合

而且全部都好入味,特別係烏冬,索哂湯底精華!!
同朋友食完後都忍唔住要再encore🤣🤣

📍甜品
是日甜品係芝麻雪糕,口感綿密~~
食落好重芝麻味,夠透心涼!作為呢餐完結好滿足🥰🥰
2022-06-04 341 瀏覽
Enjoy a fulfilled Wagyu Sukiyaki at its finestJapanese Supreme Wagyu A5 Japanese Wagyu (Lean Part) With Appetizer, Vegetables, Udon & Wagashi 今次和朋友到這間位於灣仔的餐廳食關西壽喜燒,讓我們重拾一起去大阪吃喝玩樂的回憶點滴餐廳的佈置簡潔優雅,以靛藍配上木系傢俬讓客人舒舒服服地享受美食 我們點了兩個壽喜燒套餐,首先端上是前菜:室津生蠔> 來自兵庫縣的室津生蠔,味道鮮甜輕帶海水味,肉質甘甜水潤,配上晶瑩的三文魚籽和清新的柚子醬油,為味蕾醒一醒神、胃口隨之大開和牛他他> 鵪鶉蛋令生牛肉口感更鮮嫩細滑日本茄子 + 柚子大根> 很清爽醒胃的兩個前菜日本產・特選黑毛和牛・A5> 戲肉嚟喇,是我哋期待已久的A5黑毛和牛!牛肉雪花分布okay平均、色澤自然紅潤而且算大片,烹煮全程有專人代勞,店員會詢問我們牛肉的生熟度和米飯量,看他兩三下手勢把肉燒兩燒和下適量的壽喜燒汁,話咁快牛肉就送到面前。沾上日本蛋汁,牛肉𠽌一聲咁滑入口,質感

Japanese Supreme Wagyu A5

Japanese Wagyu (Lean Part)

我們點了兩個壽喜燒套餐,首先端上是前菜:

和牛他他

> 鵪鶉蛋令生牛肉口感更鮮嫩細滑

日本茄子 + 柚子大根

> 很清爽醒胃的兩個前菜

日本產・特選黑毛和牛・A5

> 戲肉嚟喇,是我哋期待已久的A5黑毛和牛!牛肉雪花分布okay平均、色澤自然紅潤而且算大片,烹煮全程有專人代勞,店員會詢問我們牛肉的生熟度和米飯量,看他兩三下手勢把肉燒兩燒和下適量的壽喜燒汁,話咁快牛肉就送到面前。沾上日本蛋汁,牛肉𠽌一聲咁滑入口,質感鬆軟帶點脆、油潤豐腴差不多一咬即化係幾好味!配飯食係掂嘅

日本產黑毛和牛・赤身肉

> 呢set牛肉質素也okay,口感相比A5會多一點纖維和咬口,店員建議牛肉可唧啲青檸汁中和肉的膩感、或點七味粉提升食感

蔬菜鍋

> 品嚐過靚牛之後,趁鍋內仍有牛油餘香和壽喜燒汁,店員隨即把新鮮雜菜、鰹魚汁放入煮蔬菜鍋,食過蔬菜後再加入烏冬。豆腐、蔬菜、菇和瓜類正常新鮮,蒟蒻和烏冬口感滑溜Q彈,自己最like就係腐皮福袋內有件煙韌軟糯嘅日本年糕

甜品

> 完美的收結莫過於呷一口綠茶、細味一件件小巧的日式甜點。有香甜的櫻花和菓子,抹茶蕨餅入口柔軟有彈性,仲有甜甜腍腍的十勝紅豆

> 全體店員態度專業有禮貌、服務態度令人留下深刻印象

和菓子
和菓子
2022-06-02 338 瀏覽
灣仔新鴻基中心入面有一間裝修充滿日系風味嘅sukiyaki 入面嘅裝修除咗日系嘅木色. 重有好靚嘅藍色混搭😍搞到我都想搬咗張梳化返屋企一係就唔食一係就食最好嘅. 所以就叫咗壽喜燒日本產特選黑毛和牛 + 壽喜燒日本產黑毛和牛(赤身肉)各一set🦪店員會先放低頭盤. 分別有生蠔、A5和牛他他、醬油漬茄子同柚子大根生蠔上有魚子同柚子醋. 鮮甜爽口和牛他他配上鵪鶉蛋意想不到咁夾係食完頭盤之後店員就會將牛肉同蔬菜拼盤放上枱面. 店員亦都會即場幫我哋烹調. 展示正宗關西風味嘅壽喜燒煮法煮完之後店員好細心咁介紹唔同嘅食法. 例如沾蛋+白飯、夾住洋蔥配七味粉等等❤️務求令你唔會獨沽一味咁悶牛肉好粉嫩. 入口即溶充滿油脂香. 每塊亦都好大塊之後會將剩低嘅牛肉同埋蔬菜放埋一齊 +壽喜燒汁同鰹魚汁整成蔬菜煲蔬菜煲食完之後會煮埋烏冬俾我哋食😍烏冬好彈牙入味食完以上嘅嘢都差唔多飽. 但重有甜品😎係日式和果菓子+嶡餅成個餐由前菜到主菜甜品款式都好多好豐富😘分量亦都好足夠
灣仔新鴻基中心入面有一間裝修充滿日系風味嘅sukiyaki

生蠔上有魚子同柚子醋. 鮮甜爽口
和牛他他配上鵪鶉蛋意想不到咁夾

牛肉好粉嫩. 入口即溶充滿油脂香. 每塊亦都好大塊

蔬菜煲食完之後會煮埋烏冬俾我哋食😍烏冬好彈牙入味

食完以上嘅嘢都差唔多飽. 但重有甜品😎係日式和果菓子+嶡餅

成個餐由前菜到主菜甜品款式都好多好豐富😘分量亦都好足夠

2022-05-02 1126 瀏覽
太耐冇去日本,今晚一於搵番d日本既感覺,去食正宗既關西風壽喜燒。呢度主打食鹿兒島既野崎和牛,最近仲引入左神戶和牛,難得黎到梗係要試埋🤤分別叫左三種唔同級別既和牛:有A5既神戶牛、A4野崎牛同A3野崎牛。A5同A4個兩款牛既油脂分佈都好靚,而A3既和牛就冇咁多油花,主要食佢既肉味。到底正宗關西風既壽喜燒係點煮,唔識唔駛怕既~因為呢度每枱食客都會由專業既店員做席前料理,喜好既生熟度同食法都可以一一同店員溝通好,值得一讚既係,呢度既服務真係好好,員工都好nice同好用心講解!個餐會有一set前菜,包括日本生蠔、和牛他他同茄子等。個和牛他他完全冇腥味,少食生肉既人都易接受到。燒完肉仲有野菜盛合,最後仲會用個壽喜燒汁去煮烏冬,完全唔會因為得幾片肉就驚唔夠飽。A5同A4既和牛都有入口即溶既感覺,如果第一次試既話會推介A4個款,性價比最高!

A5  神戶牛
A4  野崎牛