2020-11-21 288 瀏覽
𝘛𝘢𝘱𝘢 𝘳𝘰𝘰𝘮 • 流心西班牙薯仔蛋餅🇪🇸原來除咗cwb店 係牛頭角都有分店💡好易認~2間店都有霓虹燈門口打卡位呢間就係新開嘅牛頭角樂感樓下其實我好鍾意食西班牙tapas細細份可以試好多野 而且濃味送酒一流叫咗4個tapas 1個main➠ Cold tapas炙燒呑拿魚腩$88比想像中更油香同辣椒片食幾惹味🤤cold cut platter$88就普通~火腿無乜油香,紅酒燴梨我麻麻地~芝士就正常➠ Hot tapas鵝肝BIKINI三文治$78🥪正阿! 影完相都仲好脆,鵝肝醬唔算好厚但都好濃味😋西班牙薯仔蛋餅$78流心狀態做得唔錯,不過個人覺得淡咗少少🤏🏻➠ Main course 西班牙海鮮鍋飯2人份$188🥘都算抵食,海鮮份量足,🦐蝦大大隻又有膏,但整體都係相對淡味,覺得可以再重手啲!➠Tapa room G&T🍸呢到有10款口味嘅Spanish style GIN TONIC叫咗有🍊西柚同血橙嘅pink G&T,同埋Before sunrise有啲🍓莓味,飲嗰陣有一陣燒香過嘅rosemary味📍Tapa Room觀塘國際貿易中心地下G02號舖

𝘛𝘢𝘱𝘢 𝘳𝘰𝘰𝘮 • 流心西班牙薯仔蛋餅🇪🇸

📍Tapa Room
觀塘國際貿易中心地下G02號舖
2020-11-10
2020-11-21 57 瀏覽
今次點咗兩款cold tapas ,兩款hot tapas,一款main dish同兩杯野飲😋💕薄切炙燒吞拿魚腩 $88呑拿魚腩夠肥美,燒一燒已經超香🥳好食🥰💕血橙燒牛柳沙津 $58牛柳少韌,放面嘅薄脆亦略嫌太多,唔似沙津😔不過價錢嚟講,係抵的✔️💕香煎鵝肝多士 x 2 $96鵝肝夠大塊,紅酒梨片亦可以解膩😚好味!💕西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口 $88份量唔少,隻隻都有肉🤓番茄味突岀,如果有更chorizo會更好😋💕烤煎原隻八爪魚腿質地一啲都唔韌,燒得剛好好😚本身已經夠味,就算唔點佢配嘅青醬都夠惹味🤗坐得舒服,價錢唔貴,不過有蚊滋仔飛嚟飛去😞呢點要改善🧐

💕薄切炙燒吞拿魚腩 $88
呑拿魚腩夠肥美,燒一燒已經超香🥳好食🥰

💕血橙燒牛柳沙津 $58

💕香煎鵝肝多士 x 2 $96
鵝肝夠大塊,紅酒梨片亦可以解膩😚好味!

💕西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口 $88

💕烤煎原隻八爪魚腿

坐得舒服,價錢唔貴,不過有蚊滋仔飛嚟飛去😞呢點要改善🧐
2020-11-21 101 瀏覽
我10日前book左3位到佢今日打黎confirm booking佢先同我講得番室外位置我同佢講 我10日前book而當時都無人講我同朋友都唔食煙 坐室外即係焗食二手煙佢話張枱室外都舒服嫁咁我都算 定好約左我都費時再搵地方點知真正既惡夢先開始成晚我地三個似位係keep住比野咬我近靠牆位置係一隻腳 有幾十粒比野咬係幾十粒 唔知係蚤定蚊滋仔痕足全晚我另外兩個朋友都係 唔係一粒半粒係要用10粒10粒做單位衛生滅蟲方面真係極大問題同埋我10日前book你當時無講 到當日先講一早安排都係得室外完全安排極有問題食物黎講 正正常常無特別驚艷講唔出邊一樣特別好食薯仔蛋餅有啲特別三個人埋單過千
我10日前book左3位

講唔出邊一樣特別好食
薯仔蛋餅有啲特別
三個人埋單過千

2020-11-19 52 瀏覽
薄切炙燒吞拿魚腩($68)莫希托羊肉串燒($68)西班牙薯仔蛋餅 ($78)烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)棒棒鵝肝($58)烤煎US PRIME肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 ($218)。 環境幽雅、食品精致、三五知己傾偈好地方
溥切炙燒吞拿魚腩
  • 棒棒鵝肝
🇪🇸濃濃西班牙風味嘅Bar Restaurant💕———————————西班牙薯仔蛋餅 ($78)講真係為左呢款tapas而黎嘅🤣🤣好傳統好簡單嘅一款Spanish Tapas🇪🇸一上到黎係熱辣辣🤤外層一切開就感受到佢有幾軟熟煎蛋完全唔會煎得過老💯入面係係流心架😍😍而薯仔保留顆粒 食落有翻啲口感👍🏻最欣賞係佢面頭個層garlic mayonnaise完全係tapas嘅精髓‼️🙌🏻Cold Cut Platter ($88) 芝士同西班牙火腿都係正常發揮火腿嘅豬味未於去到好重🙆🏻‍♀️岩哂啲怕蘇嘅朋友而好特別嘅係有個紅酒燴梨🍐好淋好重酒味 但係入口又幾甜😗個人都幾中意架🥰血橙燒牛肉沙律 ($58)超級大份 而且燒牛肉份量好多沙律菜好新鮮 再加埋血橙 味道都幾鮮甜 酸酸甜甜 好正 而且燒牛肉已經切成一條條 食落都好嫩口 黎個價錢非常滿意🤪鵝肝比堅尼三文治 ($78)麵包烘得好脆 牛油味勁出 而且配埋鵝肝醬都幾惹味西班牙海鮮焗飯(二人份) ($188)望落個碟好似好細 但其實隻碟都幾深下 所以食落就不停話竟然咁大碟 🤣飯底好煙靱 而且粒粒分明 少少黏口 最欣賞係海鮮份量好多 足足有3隻大🦐 大量
🇪🇸濃濃西班牙風味嘅Bar Restaurant💕
———————————
西班牙薯仔蛋餅 ($78)
講真係為左呢款tapas而黎嘅🤣🤣
入面係係流心架😍😍
而薯仔保留顆粒 食落有翻啲口感👍🏻
最欣賞係佢面頭個層garlic mayonnaise
完全係tapas嘅精髓‼️🙌🏻

Cold Cut Platter ($88)
芝士同西班牙火腿都係正常發揮
火腿嘅豬味未於去到好重🙆🏻‍♀️
岩哂啲怕蘇嘅朋友
而好特別嘅係有個紅酒燴梨🍐
好淋好重酒味 但係入口又幾甜😗
個人都幾中意架🥰

血橙燒牛肉沙律 ($58)
超級大份 而且燒牛肉份量好多

鵝肝比堅尼三文治 ($78)
麵包烘得好脆 牛油味勁出
而且配埋鵝肝醬都幾惹味

西班牙海鮮焗飯(二人份) ($188)
飯底好煙靱 而且粒粒分明 少少黏口
最欣賞係海鮮份量好多 足足有3隻大🦐 大量青口同蜆 全部大大隻仲有帶子添💕 黎個價錢好驚喜 而且仲配有酸酸甜甜惹味嘅sour cream 即刻增加咗唔少西班牙風味💕🇪🇸

—————————
Tapa Room
@taparoomhk

1️⃣觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
2️⃣銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖

TAPA Room位置比較隱蔽一點 較近牛頭角真係難得係觀塘區搵到好的餐廳食晚飯 仲要係西班牙菜!可以話係相當稀有😱門口的霓虹燈相當招搖 離遠已經見到五顏六色想同朋友聚會食好啲都好適合🥰 性價比真係一流!除左室外座位 亦有戶外位置 當晚有唔少人係外面飲酒傾計 好chill呢!.🔸Octopus Carpaccio $78🔸前菜點了八爪魚薄片 很有嚼口中間的醬都好惹味 不自覺地一片片咁放入口作為前菜 都尚算開胃的~.🔸Pan Seared Foie Gras $48/pc🔸作為鵝肝愛好者 當然要點黎一試鵝肝食落很香 鵝肝的油逼哂出黎😋搭上一小塊梨更能解油膩感.🔸Iberico Pork Chop in Sherry Vinegar Gravy $158🔸豬鞍食落軟焾 肉質一點都不會太老朋友一食立即讚不絕口 大家可以一試!加上價錢真係一啲都唔貴 可以話係成晚最有驚喜的一道菜.🔸Seafood Paella (For 2) $188🔸呢個西班牙燉飯實在太太太足料了吧?🤭以二百蚊不到的價錢有咁嘅質素真係幾impressive基本上燉飯係被海鮮鋪滿 性價比很高🙌🏻.🔸Churros with C
TAPA Room位置比較隱蔽一點 較近牛頭角
門口的霓虹燈相當招搖 離遠已經見到五顏六色

想同朋友聚會食好啲都好適合🥰 性價比真係一流!
🔸Octopus Carpaccio $78🔸
前菜點了八爪魚薄片 很有嚼口
中間的醬都好惹味 不自覺地一片片咁放入口
作為前菜 都尚算開胃的~

🔸Pan Seared Foie Gras $48/pc🔸
作為鵝肝愛好者 當然要點黎一試
鵝肝食落很香 鵝肝的油逼哂出黎😋
搭上一小塊梨更能解油膩感

豬鞍食落軟焾 肉質一點都不會太老
朋友一食立即讚不絕口 大家可以一試!
加上價錢真係一啲都唔貴 可以話係成晚最有驚喜的一道菜

🔸Seafood Paella (For 2) $188🔸
呢個西班牙燉飯實在太太太足料了吧?🤭
以二百蚊不到的價錢有咁嘅質素真係幾impressive
基本上燉飯係被海鮮鋪滿 性價比很高🙌🏻

🔸Churros with Chocolate Dip $58🔸
見到隔離枱慶祝生日點了呢個甜品 於是心思思又跟住點了一份
Churros岩岩炸起 食落仲有微溫 咬落十分脆身
賣相同擺盤都好靚 十分適合點黎慶祝生日
如果可以Churros上撒少啲玉桂粉就更加出色🥰
======================📍觀塘chill爆西班牙菜 -- Tapa Room🇪🇸🍛觀塘海旁附近有一間裝修非常有格調嘅餐廳,喺遠處已經見到五光十色嘅霓虹燈,好啱打卡🤤👍餐廳仲有indoor同outdoor位置㗎💁🏻‍♀️餐牌主要分為hot dish、cold dish、main dish,選擇仲好多🤤👍------------------------------⭐️西班牙海鮮鍋飯($188)Paella係食西班牙菜必點!飯粒食落煙韌,焦香十足~🤤配料亦頗豐富,有大蝦,青口,魷魚,蜆,夠晒鮮味👍------------------------------⭐️西班牙蛋餅($78)呢個係全晚mvp!!小編同朋友都覺得好好食!🤤🤤蛋餅好大份,陣陣蛋香飄出🤤蛋皮煎得頗香,一切開有流心嘅效果~薯蓉綿密creamy👍仲有粒粒薯仔,增添咗口感~加埋面頭嘅芝士醬一齊食更有鹹香🤤------------------------------⭐️薄切慢煮八爪魚($78)呢個頗有驚喜!八爪魚食落好鮮甜,彈牙唔韌🤩加埋上面酸酸甜甜嘅番茄醬一齊食相當開胃💖-------------------------

======================
📍觀塘chill爆西班牙菜 -- Tapa Room🇪🇸🍛
⭐️西班牙海鮮鍋飯($188)
⭐️西班牙蛋餅($78)
⭐️薄切慢煮八爪魚($78)
⭐️西班牙黑毛豬肉丸伴烤甜椒醬($78)
開頭見到個外皮以為會好乾,原來一咬開都幾juicy!肉味幾濃~加埋甜椒醬風味十足!
⭐️蟹肉及辣忌廉芝士釀烤甜紅椒($98)
蟹肉混合咗creamcheese釀入紅椒~食落口感好creamy好rich~但略嫌creamcheese味道蓋過咗蟹肉味🙊🙊
整體嚟講tapas頗有水準,頗有驚喜(特別係個蛋餅)👍🤤餐廳格調十足,店員服務有禮周到,值得一試❤️
賣相:7.2/10
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 薄切慢煮八爪魚
  • 西班牙海鮮鍋飯
2020-11-12 48 瀏覽
  有無一間餐廳嘅食物會令你時不時掛住?有無一間餐廳將你抗拒嘅食材煮得令你願意一口接一口食晒?  之前同一班朋友聚會嚟過Taparoom ,之後時不時都掛住,本來以為掛住嘅係當時嘅氣氛,今次再食至知,掛住嘅原來係美食嘅味道💕  Lunch 時段都幾full, 建議book咗先好;Lunch menu 自選頭盤、主菜,跟餐有免費西班牙水果特飲,價錢由$108至168不等,收費合理。  午餐頭盤無棒棒鵝肝揀,所以我哋叫咗 #西班牙黑毛豬火腿蕃茄多士 ,多士酥脆非常香口,蕃茄醬調教得好好,唔會太酸搶過火腿香味。  另一頭盤係 #鮮甜凍蝦配蒜蓉蛋黃醬 , 蛋黃醬好出色,蒜蓉能夠充份帶出凍蝦鮮甜味,酸甜開胃得嚟完全唔膩,就咁一啖淨食醬都覺得正。  朋友嘅主菜:#血橙燒牛柳沙律配脆麵包棒 ,賣相比想像中更fresh,見到滿滿嘅火箭菜,朋友原本有d卻步,因為佢係唔食火箭菜嘅,但食落口估唔到牛柳肉汁+血燈汁配埋脆薄片同火箭菜嘅味道同口感竟然係咁夾,朋友開始食之後就無再嫌棄火箭菜,最後重食晒成碟。  我嘅主菜: #霹靂蜜糖烤法國黃油春雞配炸薯粒 , 炸薯粒首先吸住咗我食慾,粒粒金黃色炸得外脆內軟,呢個配

我嘅主菜: #霹靂蜜糖烤法國黃油春雞配炸薯粒 , 炸薯粒首先吸住咗我食慾,粒粒金黃色炸得外脆內軟,呢個配菜再多一倍都食得晒;黃油春雞雖然經過烤焗,但肉質依然幼嫩,外皮有甜甜蜜糖焦香,醬汁味道非常有層次,絕非一般燒烤醬,能品嘗到洋蔥香味,好正!

完美午餐一定要order埋完美甜品,是日甜品係 # 玉桂條配朱古力醬 ,玉桂條一上枱就嗅到濃濃玉桂味,而且因為新鮮炸起所以外脆內暖,配埋朱古力醬,個份幸福感100分❤️❤️❤️我一定會時時來訪呢間用心餐廳。
西班牙黑毛豬火腿蕃茄多士
血橙燒牛柳沙律配脆麵包棒
玉桂條配朱古力醬
  • 棒棒鵝肝
2020-11-11 567 瀏覽
.tapa係西班牙文前菜、小食嘅意思🇪🇸如果唔係疫情,今年應該會去西班牙🥺既然短期內都去唔到,唯有搵間西班牙餐廳食野當去左啦!tapa room嘅設計行cyber punk路線,主要用霓虹燈裝修好靚又啱晒打卡,都幾有feel㗎📷食物質素都唔錯,啱晒拍拖或者同朋友傾計飲翻杯喇🍹.✨ 薄切炙燒吞拿魚腩吞拿魚腩本身就好肥美,油脂感好重淨係炙燒左表層,真係好好食🥰.✨ 西班牙黑毛豬火腿 — 24個月味道好濃郁,又唔會太鹹不過就咁食有少少寡,或者揀「凍切拼盤」有埋芝士會更加好~.✨ 西班牙薯仔蛋餅厚厚嘅煎蛋包住切粒嘅薯仔,面頭仲有啲sour cream超鍾意呢個啊,大家去嘅話一定要試呢款!😍.✨ 巴塞隆拿式烤紅蝦有四隻大大隻嘅紅蝦,都算彈牙 ( ´▽`)店員仲好貼心咁問要唔要手套剝殼🧤.✨ 西班牙海鮮鍋飯(二人份)超多海鮮,鋪滿晒個鍋,勁豐富!有蜆、青口、魷魚同紅蝦😋米飯粒粒分明,撈埋sour cream好好味.✨ Tapa Room House Beer味道比較淡,容易入口,女仔應該會鍾意~.✨ Before Sunrise粉紅色勁靚,啱晒打卡 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)係一杯莓菓味道嘅cocktail,
tapa係西班牙文前菜、小食嘅意思🇪🇸
如果唔係疫情,今年應該會去西班牙🥺
既然短期內都去唔到,唯有搵間西班牙餐廳食野當去左啦!
好靚又啱晒打卡,都幾有feel㗎📷
食物質素都唔錯,啱晒拍拖或者同朋友傾計飲翻杯喇🍹
✨ 薄切炙燒吞拿魚腩
吞拿魚腩本身就好肥美,油脂感好重
淨係炙燒左表層,真係好好食🥰
✨ 西班牙黑毛豬火腿 — 24個月
味道好濃郁,又唔會太鹹
不過就咁食有少少寡,或者揀「凍切拼盤」有埋芝士會更加好~
✨ 西班牙薯仔蛋餅
厚厚嘅煎蛋包住切粒嘅薯仔,面頭仲有啲sour cream
超鍾意呢個啊,大家去嘅話一定要試呢款!😍
✨ 巴塞隆拿式烤紅蝦
有四隻大大隻嘅紅蝦,都算彈牙 ( ´▽`)
店員仲好貼心咁問要唔要手套剝殼🧤
✨ 西班牙海鮮鍋飯(二人份)
超多海鮮,鋪滿晒個鍋,勁豐富!
有蜆、青口、魷魚同紅蝦😋
米飯粒粒分明,撈埋sour cream好好味
✨ Tapa Room House Beer
味道比較淡,容易入口,女仔應該會鍾意~
✨ Before Sunrise
粉紅色勁靚,啱晒打卡 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
係一杯莓菓味道嘅cocktail,不過有少少藥水味🙈
薄切炙燒吞拿魚腩 $88
  • 西班牙海鮮鍋飯
  • 巴塞隆拿式烤紅蝦
  • Before sunrise
2020-11-11 44 瀏覽
餐廳嘅霓虹燈裝飾十分搶眼,而且裝潢充滿時尚感🤩餐廳切設戶外座位,如果唔太熱嘅話,坐喺出面一邊嘆西班牙菜一邊飲酒都幾chill🥳 餐廳內嘅座位都幾闊落,好適合朋友聚會🥰棒棒鵝肝($78)佢外型係成支波板糖咁🍭 鵝肝味好香濃,底下仲有大量嘅開心果粒粒,食落更加有層次感😋薄切炙燒燒吞拿魚腩($88)個吞拿魚腩係輕輕火炙燒過,好重油香味,仲要入口即溶架🤩吞拿魚腩上面舖滿白芝麻同黑椒,食落勁香😚西班牙薯仔蛋餅 ($78)蛋餅嘅蛋香味好突出,一切開有輕微流心😋入面仲有好多薯仔粒同薯蓉,好正呀🥰食完都飽飽地🤪 西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口($88)啲青口大大隻,份量好多😍 醬汁係車厘茄混合肉腸碎而成,酸酸甜甜,令青口嘅鮮味更加突出😋西班牙海鮮焗飯(二人份)($188)呢個海鮮飯真係有驚喜呀🤩超級足料!仲有好多唔同款嘅海鮮,例如大蝦、青口、蜆肉、魷魚等,食落都幾新鮮🥰特別要提下佢嘅飯底,有咬口之餘又煮得好入味,個汁同個飯超夾🥳 加埋旁邊嘅蛋黃醬令到個飯更加香!炸西班牙油條配朱古力醬($58)Churro面頭灑滿糖,食落好鬆脆😋點埋朱古力醬冇得頂🥳甜入心呀🥰 不過我覺得如果啲糖少啲會好啲😛-Tapa Ro

棒棒鵝肝($78)

薄切炙燒燒吞拿魚腩($88)

西班牙薯仔蛋餅 ($78)

西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口($88)

西班牙海鮮焗飯(二人份)($188)

炸西班牙油條配朱古力醬($58)
Tapa Room (國際貿易中心) (觀塘)
📍觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚😚/5
睇吓食乜先~樣樣都想試嚟喇嚟喇~煙肉好夠味經過測試之後就算即刻飲完啖清水再食幾啖後陣味即刻出返晒嚟 非一般炸野味道個汁雖然係伴碟但係好有層次感點汁食當堂成個升晒level青口平時食落好似得一浸味就會過去但係食完幾口個味道仲喺度佢個西班牙腸雖然係切成肉碎伴碟但係咬落佢味道都幾特別幾好味有少少麻辣感覺 係有少少辣味但係以我一個咁唔食得辣味嘅人係可以接受加埋香草味幾match~雖然賣相一般但識落完全另一回事牛肉feel到係比平時高級冇根好鬆軟有芝士薯仔味佢整法出面好少有咁嘅配搭特別在佢唔起眼既微辣紅椒係食完成塊牛肉嘅時候最尾先散發出嚟~筆者一向都鍾意食黑毛豬特別係黑毛豬嘅肥脂部分佢呢度黑毛豬好明顯高級果條根又柔軟又香!完全唔覺得肥膩感覺油脂分佈得好均勻肉質柔軟容易照口~之後我哋問店員有咩推介飲品店員悉心介紹下推介Drought Beer佢有濃味同埋淡味選擇一場嚟到梗係試濃味啦等咗一陣我哋兩杯酒終於嚟到一飲落去本人平時唔係特別喜好飲啤酒都覺得味道尚算濃味容易入口一啲苦澀味都冇好易入口一場嚟到梗係打卡留念酒杯啊~盡顯散景味道😂霓虹燈呢個角度咁睇都幾靚呢個係門口位 喺度自拍真係一流😂
睇吓食乜先~
樣樣都想試

嚟喇嚟喇~
Cold Cut Platter Jamon, Manchego Chees
煙肉好夠味
但係咬落佢味道
都幾特別幾好味
有少少麻辣感覺 係有少少辣味
但係以我一個咁唔食得辣味嘅人係可以接受
加埋香草味幾match~
Grilled US Ribeye
有芝士薯仔味
佢整法出面好少有咁嘅配搭
特別在佢唔起眼既微辣紅椒
係食完成塊牛肉嘅時候
最尾先散發出嚟~
筆者一向都鍾意食黑毛豬
特別係黑毛豬嘅肥脂部分
佢呢度黑毛豬好明顯高級
果條根又柔軟又香!
完全唔覺得肥膩感覺
油脂分佈得好均勻
肉質柔軟容易照口~
(Full)Mahou Draught

• Cold Cut Platter Jamon
  • Manchego Chees
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
2020-11-08 65 瀏覽
聽聞人氣cafe桔梗係牛頭角開咗間姊妹店Lagom,呢日本身諗住去試下,不過實在太多人所以放棄咗,誤打誤撞轉戰呢間附近既Tapa Room,原來係銅鑼灣都有分店,主打唔同冷熱既西班牙Tapas同菜式,裝修貫徹酒吧格局,啱晒附近上班族嚟Happy hour食下tapas摸下酒杯底。薄切慢煮八爪魚八爪魚薄薄一片,口感偏腍唔會韌,面頭醬汁有橄欖油、番茄等,酸酸甜甜,做前菜一流。檸汁白酒煮蜆除咗檸檬仲有啲好特別既香草味,啲蜆稍為細隻咗少少,不過都算幾新鮮,連埋啲洋蔥一齊食,多種層次感。太陽蛋、西班牙火腿、炸薯條薯條推介!🤤🤤🤤熱辣辣既薯條炸得剛剛好,完全詮釋緊外脆內軟既口感,啲薯仔好粉好有薯香,點埋太陽蛋既蛋汁同附送既蛋黃醬,仲有炸到脆卜卜既火腿,好香口。西班牙海鮮鍋飯(二人份)佢同傳統既西班牙海鮮飯有少少分別,分別在於面頭多咗啲蛋黃醬令到成個飯更香,海鮮有蝦、魷魚、青口等,份量頗多,尤其啲蝦好大隻仲有唔少蝦膏😻😻😻,個飯煙煙靱靱口感唔錯。炸蕃薯條配是拉差蒜蓉蛋黃醬蕃薯條同樣好出色,切得比較幼細,外面炸至微脆,咬落好粉,充滿蕃薯香甜味,配埋微辣有蒜蓉香既是拉差蛋黃醬,鹹鹹甜甜好特別😛😛😛。炸西

薄切慢煮八爪魚

檸汁白酒煮蜆

太陽蛋、西班牙火腿、炸薯條

西班牙海鮮鍋飯(二人份)

炸蕃薯條配是拉差蒜蓉蛋黃醬

炸西班牙油條配朱古力醬
呢個西班牙傳統小食churros就失色咗少少,上枱時已經唔熱,如果熱辣辣咁食就會更好。

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8.5分

Tapa Room
觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
2020-10-31
  • 太陽蛋、西班牙火腿、炸薯條
  • 炸蕃薯條配是拉差蒜蓉蛋黃醬
  • 西班牙海鮮鍋飯(二人份)
隔咗一段時間再食 今次食咗其他野好唔錯服務非常好的西班牙餐廳推薦👍🏻.🦆嫩煎慢煮鴨胸配炸蕃薯條$128🦆鴨胸慢煮後仍算軟口 好有肉感外皮煎得香口亦彈牙 調得惹味炸蕃薯條即炸 非常香脆仲有chilli Mayo 好食👍🏻.🥘西班牙海鮮燉飯$188🥘呢個幾有驚喜 首先海鮮好足料燉飯軟硬適中 非常入味 一定要唧檸檬汁 降低油膩感·🍤巴塞隆拿式烤紅蝦🍤烤得幾入味 但略嫌有啲咸紅蝦非常大隻 肉感實淨🐙慢煮八爪魚$78🐙八爪魚煮得軟身 保持彈牙同鮮甜係開胃嘅前菜🦆棒棒鵝肝$78🦆本身怕會腥同膩但原來一粒的的滴滴 唔重調味配埋周圍係開心果碎粒 唔錯.🍩Churros with Chocolate Dip $58🍩6小條 新鮮炸起 好暖手 連朱古力醬都暖嫁比起油炸鬼更硬脆同實心非常香口之餘 仲灑滿玉桂糖粉3個人share岩岩好·
隔咗一段時間再食 今次食咗其他野
比起油炸鬼更硬脆同實心
非常香口之餘 仲灑滿玉桂糖粉
3個人share岩岩好
2020-11-05 54 瀏覽
前一陣子限聚令少了很多外出用膳的次數好久沒有介紹餐廳了!今次來到這間走西班牙風的餐廳在牛頭角和銅鑼灣都有分店 我去的是牛頭角分店有一半是户外座位 秋天來十分Chill 𓏲𓏲賣的食物以西班牙地道美食為主在香港西班牙菜好多都是fine dining 級別Tapa room 的價格相對較貼地~店舖設計以neon art為概念 門口都是霓虹燈.凍切拼盤 $88配搭西班牙火腿、曼徹格芝士和自家製紅酒燴梨濃郁的芝士味配上清甜燴梨十分適合做頭盤開胃莫希托羊肉串燒 $78羊肉串燒夠惹味 不會因為調味過多蓋了羊肉的味道檸汁白酒煮蜆 $98蜆肉不過不失 但略嫌白酒的味道不夠強烈呢西班牙海鮮鍋飯 $188份量剛好 可是海鮮的質素一般肉眼牛扒配煎薯餅 $218牛扒上配上辣椒殼令味道層次更豐富 喜歡~
前一陣子限聚令少了很多外出用膳的次數
好久沒有介紹餐廳了!
今次來到這間走西班牙風的餐廳
在牛頭角和銅鑼灣都有分店 我去的是牛頭角分店
有一半是户外座位 秋天來十分Chill 𓏲𓏲
賣的食物以西班牙地道美食為主
在香港西班牙菜好多都是fine dining 級別
Tapa room 的價格相對較貼地~
店舖設計以neon art為概念 門口都是霓虹燈
凍切拼盤 $88
配搭西班牙火腿、曼徹格芝士和自家製紅酒燴梨
濃郁的芝士味配上清甜燴梨十分適合做頭盤開胃

莫希托羊肉串燒 $78
羊肉串燒夠惹味 不會因為調味過多蓋了羊肉的味道

檸汁白酒煮蜆 $98
蜆肉不過不失 但略嫌白酒的味道不夠強烈呢

西班牙海鮮鍋飯 $188
份量剛好 可是海鮮的質素一般

肉眼牛扒配煎薯餅 $218
牛扒上配上辣椒殼令味道層次更豐富 喜歡~
2020-11-05 36 瀏覽
環境不錯,粉紅色霓虹燈吸睛得嚟唔會太girly,入面仲有「食鬼」霓虹燈管打卡位,就算疫情都有分隔好座位,不會太逼,是個能放鬆談天的好地方。店員服務滿分,好熱心幫忙,每次問落單都好有笑容😊蛋黃醬薯條及單骨雞翼即叫即炸好好食,蕃茄魚仔小食都超水準,好有西班牙風味~不過鵝肝比堅尼三文治不夠味,感覺只是一堆醬夾包,但幾脆口,都可一試!白酒和cocktails沒什麼特別,可能酒味不足,希望可以提升酒品的水準~不過happy hour好抵飲,相約朋友收工chill吓唔錯,唔會趕住執枱趕人走,店員仲叫我地慢慢飲,好貼心

西班牙蛋餅
2020-11-04