2020-11-05 46 瀏覽
放工去到觀塘區食飯Chill下慢煮八爪魚🐙,食落去一啲都唔銀,一口一件再配上秘製醬汁同香料,幾好食。凍切拼盤-西班牙火腿、曼徹格芝士、紅洒燴梨,火腿味夠和濃,紅酒燴和食到梨的清甜加上淡淡酒香。莫希托羊肉串燒,羊肉嫩滑,夾雜着少少脂肪,令燒出嚟嘅羊肉更加香口煙紅椒蒜辣單骨雞翼,炸得香脆,單骨雞翼食落又方便。嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條飲品,鴨胸用咗慢煮嘅方法再配上香料,另外蕃薯條好好食😋放工黎到仲有happy hour 時間,叫咗杯The Classis同Rose Roy,大大杯抵飲!
放工去到觀塘區食飯Chill下

煙紅椒蒜辣單骨雞翼,炸得香脆,單骨雞翼食落又方便。

嫩煎慢煮鴨胸配甜些厘酒汁伴炸蕃薯條
飲品,鴨胸用咗慢煮嘅方法再配上香料,另外蕃薯條好好食😋

2020-11-04 41 瀏覽
早排因為朋友想食西班牙菜她找了一間在牛頭角鐵路站附近的Tapa Room有西班牙小食和酒可以喝我地叫了數款小食包括燒呑拿魚腩、棒棒鵝肝、巴塞羅那紅蝦、西班牙薯仔蛋餅主食點了西班牙豬鞍飲品方面我叫了一杯Before Sunshine的酒而朋友便是Pink pineapple cooler最後我們還點了一份西班牙油炸鬼燒呑拿魚腩方面不會煮得太熟中間內部還保留了呑拿魚的紅色表面燒過得加上胡椒令味道更佳棒棒鵝肝的粒粒尺寸都不少再沾上伴碟的碎碎便更加好吃巴塞羅那紅蝦用了很多不同的香料放在上面別有一番風味西班牙蛋餅內𥚃的蛋還是流心很驚喜看得出是心機菜式而且味道很好吃薯仔亦不會過軟或過硬主菜的豬鞍可烹調至表面香脆內𥚃嫩滑而且醬汁甜甜的確實不過飲品方面Before sunshine酒味不太濃有甜甜的士多啤梨味拍照一流Pink pineapple cooler的菠蘿味都很突出加上有薄荷令飲品更清涼西班牙油炸鬼有少少像冬甩再沾上朱古力醬令它更有層次
早排因為朋友想食西班牙菜
她找了一間在牛頭角鐵路站附近的Tapa Room
有西班牙小食和酒可以喝

我地叫了數款小食
包括燒呑拿魚腩、棒棒鵝肝、巴塞羅那紅蝦、西班牙薯仔蛋餅
主食點了西班牙豬鞍

令飲品更清涼

西班牙油炸鬼有少少像冬甩
再沾上朱古力醬令它更有層次
2020-10-30 71 瀏覽
早前跟老公掉低兩隻👬享受一下短暫的二人世界拍拖時已很喜歡試不同的餐廳今次在觀塘區找到一間有驚喜的酒吧餐廳🍺餐廳的裝修很有時代感✨💫因為是地鋪,可以選擇坐室外或室內雖然是酒吧餐廳🍻,即使拍拖都很有情調食物的水準質素也很高!主打西班牙菜式 🇪🇸我們二人共 Order了:4 款小食、1款主菜、1款甜品🐙 慢煮八爪魚慢煮八爪魚不會過韌,配上特製微酸味的蕃茄醬,非常開胃🍡 棒棒鵝肝將特製的Mose 搓成棒棒球,再加上開心果碎,味道有點像Chesses,很新奇的 口感及味道 🇪🇸 西班牙薯仔蛋餅一上碟時已聞到好香的薯仔味,薯仔蛋餅很幼滑,再配上自家製的蛋黃醬!不會太乾同時令口感更加豐富!必試的菜式之一👍👍🇪🇸🐷 西班牙黑毛豬肉丸豬肉丸表面香脆,火力控制得剛好!炸粉也不會太厚,配上甜椒醬🌶又一令人驚喜的味道🇪🇸🐙 西班牙海鮮鍋飯海鮮非常足料!每粒飯粒都吸收了海鮮的精華及蕃茄味🍅 而且飯面有足夠的蕃茄芝士醬汁,不會太乾。誠意十足的海鮮鍋飯,略嫌飯的份量偏少🇪🇸🍫 炸西班牙油條配朱古力醬西班牙油條外脆內軟,每條都佈滿肉桂的香味,再沾上香濃的朱古力醬!必試的驚喜甜品👍其他地方應該很難試得到店外的燈光很像時
早前跟老公掉低兩隻👬
享受一下短暫的二人世界
拍拖時已很喜歡試不同的餐廳
今次在觀塘區找到一間有驚喜的酒吧餐廳🍺
餐廳的裝修很有時代感✨💫
因為是地鋪,可以選擇坐室外或室內
雖然是酒吧餐廳🍻,即使拍拖都很有情調
食物的水準質素也很高!
主打西班牙菜式 🇪🇸
我們二人共 Order了:
4 款小食、1款主菜、1款甜品

🐙 慢煮八爪魚
慢煮八爪魚不會過韌,配上特製微酸味的蕃茄醬,非常開胃

🍡 棒棒鵝肝

🇪🇸 西班牙薯仔蛋餅

🇪🇸🐷 西班牙黑毛豬肉丸

🇪🇸🐙 西班牙海鮮鍋飯

🇪🇸🍫 炸西班牙油條配朱古力醬

店外的燈光很像時光隧道💫💫
很多食客都排隊打卡留念📸
大家有機會去的話,記得都拍照留念呀!

2020-08-21
慶祝紀念
生日
  • 西班牙薯仔蛋餅
  • 西班牙海鮮鍋飯
2020-10-29 43 瀏覽
【棒棒鵝肝】 HKD78.【薄切慢煮八爪魚】 HKD78.【莫希托羊肉串燒】 HKD78.【檸汁白酒煮蜆】 HKD98.【烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒】 HKD158.【Red Sangria】 HKD60.【White Sangria】 HKD60.依間西班牙菜🇪🇸單係由門口伸延到店內嘅食鬼霓虹燈以及酒吧位🍹,已經非常有氣氛。好適🈴️夜晚同朋友相聚。冷盤小食🧊叫左棒棒鵝肝🍡同薄切慢煮八爪魚🐙。鵝肝有別於平日煎香後嘅油膩感,反而食落口感順滑,慢慢溶化後食到冰凍嘅中心,配埋開心果等碎粒,口感非常獨特。薄切八爪魚食落好爽口,冇左難咬又過韌嘅感覺。加上橄欖油、香草🌿、蕃茄凍湯🍅等材料製成嘅醬汁,夾得黎又開胃。到左熱菜♨️,比較推薦羊肉串🐏。一如既往加上各款香料減低羊羶味。羊肉燒得剛剛好,內裡嫩滑juicy,咬落多汁有油香,得3️⃣串的確唔係好夠喉。黎到主菜,有西班牙黑毛豬鞍架🐷。近住骨位,肉質相對冇咁鞋口,加上唔會煎到過曬火,內裡帶點粉嫩👍🏻。同平時食到嘅豬肉好唔同。配上酸酸甜甜嘅些厘醋燒汁,食落舒服不油膩😊。旁邊仲滿佈薯仔粒🥔,炸得夠香口,比起食開嘅薯菜好食得多。.📍Tapa Ro
【棒棒鵝肝】 HKD78
【White Sangria】 HKD60

📍Tapa Room
銅鑼灣謝斐道415-421號積福大廈地下B號舖
🚇銅鑼灣站C出口 步行約4分鐘
🕑星期一至六 12:00-00:00;星期日 12:00-22:00

🚇牛頭角站B5出口 步行約3分鐘
🕑星期一至四 12:00-23:00;星期五 12:00-00:00;星期六日 13:00-22:00
2020-10-28 43 瀏覽
西班牙海鮮焗飯(二人份)🥘$188有青口、蜆、魷魚同埋四隻大蝦🦐底下嘅完全飯吸收咗海鮮嘅精華😚生熟度煮得啱啱好👌賣相吸引,份量充足😛凍切拼盤😆$88西班牙火腿,細膩紋理😙濃郁嘅鹹鮮肉香😝配上曼徹格芝士同紅酒燴梨😛入口滋味,甘甜誘人😚西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口😙$88肉腸味嘅香濃😉加上車厘茄味道清新😌更能突出青口嘅鮮味😜炸蕃薯條配是拉差蒜蓉蛋黃醬🍟$58煙紅椒蒜辣單骨雞翼🐔$68即叫即炸,蕃薯條新鮮熱辣😝雞翼外脆內軟,十份惹味🥳棒棒鵝肝🙂$78味道相當獨特🙃加上開心果碎,口感有趣🙈炸西班牙油條配朱古力醬😌$58表面灑上了糖,帶有好香嘅肉桂味😊油條比較硬身,食落非常鬆脆😚Pink Pineapple Cooler🍹$58Before Sunrise🍷$75Tapa Room (國際貿易中心) (觀塘)觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
西班牙海鮮焗飯(二人份)🥘$188

有青口、蜆、魷魚同埋四隻大蝦🦐
底下嘅完全飯吸收咗海鮮嘅精華😚
生熟度煮得啱啱好👌
賣相吸引,份量充足😛

凍切拼盤😆$88
西班牙火腿,細膩紋理😙
濃郁嘅鹹鮮肉香😝
配上曼徹格芝士同紅酒燴梨😛
入口滋味,甘甜誘人😚

西班牙肉腸及烤車厘茄炒青口😙$88
肉腸味嘅香濃😉
加上車厘茄味道清新😌
更能突出青口嘅鮮味😜

炸蕃薯條配是拉差蒜蓉蛋黃醬🍟$58

煙紅椒蒜辣單骨雞翼🐔$68
即叫即炸,蕃薯條新鮮熱辣😝
雞翼外脆內軟,十份惹味🥳

棒棒鵝肝🙂$78
味道相當獨特🙃
加上開心果碎,口感有趣🙈

炸西班牙油條配朱古力醬😌$58
表面灑上了糖,帶有好香嘅肉桂味😊
油條比較硬身,食落非常鬆脆😚

Pink Pineapple Cooler🍹$58
Before Sunrise🍷$75

Tapa Room (國際貿易中心) (觀塘)
觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
上星期日晚咁岩係觀塘附近,我同我男朋友就黎左呢度試一試西班牙菜 (因為泊車方便,環境清靜)整體黎講,我地叫既每一樣野食都有驚喜,好surprise! 首先,我地叫左4個小食包括:1)西班牙黑毛豬火腿2)羊肉串燒 (呢個我都覺得做得幾出色!)3)檸檬汁白酒煮蜆4)香煎鵝肝配紅酒梨片(煎得幾香,配埋梨片一齊食就唔會太溜喇!)跟住加一個main dish就係慢煮西班牙黑毛豬配些厘醋燒汁同埋炸薯粒,呢個真係強烈推介俾大家! 個豬煮得岩岩好,肉質嫩滑燒得岩岩好仲保留住肉汁,仲有個些厘燒汁配搭得剛剛好!配埋d炸燒薯粒一齊食真係好正!環境方面就都relax同chill 既!如果食煙既朋友可以坐係室外既地方一路飲酒一路吹水!
整體黎講,我地叫既每一樣野食都有驚喜,好surprise!

首先,我地叫左4個小食包括:
1)西班牙黑毛豬火腿
2)羊肉串燒 (呢個我都覺得做得幾出色!)
3)檸檬汁白酒煮蜆

西班牙慢煮黑毛豬配些厘醋燒汁及炸薯粒
煎鵝肝配紅酒梨片
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
2020-10-22 60 瀏覽
@taparoomhk 位於牛頭角既西班牙菜 環境好chill 有室外同室內位置 如果天氣好 坐室外慢慢食都幾嘆 食味質素唔錯 服務態度好 不過價錢略貴 總共叫咗4份小食 兩份主食同嘢飲棒棒鵝肝($58)好濃既鵝肝味 只係一小啖既份量 啱啱好 因為食落都幾膩吓 個人認為味道唔差 但未到好鐘意薄切炙燒吞拿魚腩($68)最鍾意呢個小食 燒過嘅吞拿魚腩更加有種入口即溶嘅感覺莫希托羊肉串燒($68)羊肉唔會好蘇 好食不過太油西班牙薯仔蛋餅 ($78)材料好足 切開入邊仲有一粒粒嘅薯仔 好濃嘅忌廉味 不過外面嘅蛋就過熟有少少鞋烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)有少少韌 配埋醬汁幾好食 而且炸薯粒有調味過 外面脆而入面好粉 幾好食烤煎US PRIME肉眼牛扒配粉紅胡椒忌廉汁伴薄煎薯餅 ($218)叫咗5成熟 肉就幾好食 不過佢有種香料我就唔係幾鍾意 而且下面嘅煎薯餅都有驚喜人均$200-$400Tapa Room (國際貿易中心) (觀塘)觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
@taparoomhk
總共叫咗4份小食 兩份主食同嘢飲
棒棒鵝肝($58)
好濃既鵝肝味 只係一小啖既份量 啱啱好 因為食落都幾膩吓
個人認為味道唔差 但未到好鐘意

薄切炙燒吞拿魚腩($68)
最鍾意呢個小食 燒過嘅吞拿魚腩更加有種入口即溶嘅感覺

莫希托羊肉串燒($68)
羊肉唔會好蘇 好食不過太油

西班牙薯仔蛋餅 ($78)

烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 ($158)

人均$200-$400

Tapa Room (國際貿易中心) (觀塘)
觀塘觀塘道348號國際貿易中心地下G02號舖
嗰日lunch 去 得我哋同另一枱 勁少人 坐咗4個鐘都冇趕 好舒服·🍰西班牙肉桂多士配新鮮雜莓$58🍰呢個係特別版 之後睇翻好似串錯名🤣好好好鬆軟嘅麵包 入面都好綿erm 我都係想食雪糕🍦.🥞最出名嘅西班牙薯仔蛋餅$78🥞Erm有啲少失望嘅 雖然薯仔味好突出但芝士味唔太夠 而且調味比較單調同唔平均某啲部分夠味 某啲部分就冇咩味咁.🥩烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍$158🥩呢個就整得好食 黑毛豬鞍夠鬆軟 好有肉汁 仲有少少肥肉部分配有 厘醋酸汁炸薯仔粒薯仔粒再炸耐啲就仲好.🌮薄切炙燒吞拿魚腩$88🌮其實我未食過吞拿魚腩 呢個燒得幾好食好滑溜 亦好香只係我唔識點形容佢隻味 都幾特別.🍖燒羊肉串🍖好強油香 但略嫌燒過頭咗
嗰日lunch 去 得我哋同另一枱

只係我唔識點形容佢隻味 都幾特別

🍖燒羊肉串🍖
好強油香 但略嫌燒過頭咗
2020-09-24 136 瀏覽
同首次見面的朋友進餐~所以用新詩形式寫了食評😂🥔西班牙薯仔蛋餅🥞 $78這是二人首次共進西班牙餐點了使我們滿心期待的蛋餅誰知它比我們想像的更的骰但外觀份量等完全無礙味道一切開蛋餅即盡顯流心效果餅裏不但有薯粒和香滑薯容蛋味亦濃郁且薯容香軟幼滑卻不會缺乏煎餅應有的口感餅上的忌廉芝士醬香氣四溢微微咸酸味有畫龍點睛之用使蛋餅惹味醒胃卻不感飽滯絕對是到此嘗鮮的不二之選🐷烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒🥔 $158我們本是想一嚐西班牙炒飯但炒飯份量比預想的多一倍怕吃不下因此點了這黑毛豬幸好這豬味道不俗實屬佳品慢煮烹調使黑毛豬鞍架入味烤煎使豬鞍皮脆肉嫩更可口豬鞍厚肉軟稔並且油香滿載蘸上些厘醋燒汁更別有風味和德國鹹豬手燒汁異曲同工同樣是以鹹味為主微酸為副跟香脆薯粒一起吃同樣滋味
同首次見面的朋友進餐~所以用新詩形式寫了食評😂

2020-09-05
午餐
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁拌炸薯粒
  • 西班牙黑毛豬鞍架伴些厘醋燒汁
放工之後總想找一個環境舒適又chill的好地方,今次朋友帶了我到這間不錯的餐廳呀。餐廳主打西班牙菜,最吸引的是裡面Neon Light的裝修。餐具的設計亦都很特別,讓我們都愛不釋手呀。Octopus Carpaccio是一道惹味的前菜,魷魚很爽口,冷盤來說,份量也不少。Iberico Pork Meat Ball由特色肉丸配上茄醬,突顯西班牙菜的獨特性。Foie Gras Lollipop,是味道濃郁的鵝肝醬,我第一次吃這道菜式,很特別呀。大小適中,一口就已經讓口腔充滿油脂的香氣。Tortilla De Patata Spanish Potato Omlette,是西班牙的薯仔蛋餅,它外脆內軟,味道很濃郁,忍不住吃了很多呢。裡面仍然保持合適的濕潤,口感有層次。Seafood Paella的大蝦非常鮮甜,而且意大利飯很有咬口,令人流哂口水。飲品方面,Before Sunrise很易入口,是一杯賣相吸引的cocktail,一定要拿著打卡呢。總括而言,在香港很少見這種西班牙菜,配合強烈風格的Neon Light,真的很有特色。

餐具的設計亦都很特別,讓我們都愛不釋手呀。

大小適中,一口就已經讓口腔充滿油脂的香氣。

裡面仍然保持合適的濕潤,口感有層次。

2020-09-21 2384 瀏覽
平日的觀塘車水馬龍,周末反而可以到觀塘區的餐廳Chill下,今日便相約朋友去觀塘西班牙風的"Tapa Room"聚聚嘆個Lunch。門面遠遠已經看到,餐廳的Decoration用上Eye catching的霓虹燈色,十分吸睛。周末的觀塘餐廳人不算多,餐廳有室內外的位置,今日下雨天,所以我們選擇坐在室內對著大吧枱的卡位。Before Sunrise HH$75/NH$108Red Currant, Mixed Berries & RosemaryVirgin(non - Alcohol) $50Grapefruit, Strawberry, Raspberry 先點两款特色飲品先。再點了數款小食佐酒。薄切慢煮八爪魚 $78店員推薦了這款薄切慢煮八爪魚,一點不韌,腍軟有口感,配上特色醬汁,很開胃。薄切炙燒吞拿魚腩 $88吞拿魚腩燒得入口即化,新鮮菜墊底上面舖滿白芝麻,賣相吸引。莫希托羊肉串燒 $78有羊肉串燒也要試試先,羊騷味不算勁,配上香料剛剛好,越嚼味越出。西班牙肉腸及烤車厘茄青口 $88這款也是我的最愛,青口十分肥美,配上肉腸碎,味道香濃十分夾,佐酒一流。西班牙海鮮鍋飯 $188最後

Virgin(non - Alcohol) $50
先點两款特色飲品先。
再點了數款小食佐酒。

薄切炙燒吞拿魚腩 $88
吞拿魚腩燒得入口即化,新鮮菜墊底上面舖滿白芝麻,賣相吸引。

西班牙海鮮鍋飯 $188
最後我們也點了個西班牙海鮮鍋飯,賣相吸引又豐富,有4大隻大蝦、青口、魷魚、蜆等,用料十足,蘸上鮮檸檬汁令味道更出;鍋飯底脆身有口感,整體不錯。

2020-09-12
午餐
西班牙海鮮鍋飯 $188
今次搵食團的啟發黎自於網上面見到嘅相..點知我哋四個人一致認為影相OK食嘢就不了..從牛頭角地鐵站b6出口行過去5分鐘到,一去到見到勁多打卡位可以俾你放人哋打卡影相📸️不過最好夜晚先去會影得好睇啲..我哋將網上面人哋推介嘅全部差唔多叫晒:1)棒棒鵝肝(foie  gras  lollolipop)$78前菜果然最早黎..黎到得三支四個人唔夠分🙈入口即溶都真係幾精神既..咁細支每淡都要細細淡因住咁食,真係太珍貴..不過好彩唔係食得多如果唔係都幾「流」2)西班牙薯仔蛋餅(tortillla  de  Patata  (Spanish  potato  omelette)$78見網上個個都食..切開仲會流心真係比佢吸引咗先叫..點知一切開相機都準備埋既時候..竟然冇流心..即刻當場失望左😭(格眼)整幾滴落去影張相就算...食落去個酥皮太厚又唔夠鬆脆..裏面嘅內涵係雞蛋加薯仔🥔,食落去覺得冇乜特別..3)揸返薯條配是拉差蒜茸蛋黃醬(sweet  potato  fries  with  sriracha  aioli)$58薯條揸到乾爭爭..雖然係脆但係完全食唔到裏面有薯仔嘅味道..再配合佢嘅蛋

我哋將網上面人哋推介嘅全部差唔多叫晒:

棒棒鵝肝(foie  gras  lollolipop)

前菜果然最早黎..黎到得三支四個人唔夠分🙈

薯條揸到乾爭爭..雖然係脆但係完全食唔到裏面有薯仔嘅味道..再配合佢嘅蛋黃醬雖然係幾夾..但係陣味好似同薯仔蛋餅差唔多..感覺好似只係一個脆一個淋食法唔同...

4)吼煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒(grilled  slow-cooked   Iberico    Pork  chop  in  sherry  vinegar  gravy  with  potato  cubes)$158
嚟到既時候..可能係因為啱啱焗起佢仲有啲吱吱渣渣聲..望落去真係幾靚仔..但係切到去骨位嘅時候唔熟..仲要有血水搞到要叫職員再整多次..但係點知食嘅時候已經變成乾爭爭硬硬地既肉..相反佢個薯仔再配合醬汁爽口得黎又入味👍🏻但係如果158淨係覺得個薯仔好食嘅話就覺得物非所值...

5)霹靂蜜糖烤慢煮法國黃油春雞(piri  piri    Honey  spring  chicken  roasted &  slow  cooked)$188
基於上面份量真係太少所以再叫左一隻雞黎食..不過雞黎到都真係幾細隻...而且好(鞋)完全有出入同想像中...又唔入味..雞已經無咩雞味..啲醬仲要同雞完美分開..完全係雞還雞醬還醬...
買隻新鮮雞清蒸應該仲好食😋...

6)西班牙海鮮鍋飯(seafood  paella(for  two))$188
海鮮完全唔新鮮..仲要乾爭爭..平視我哋好鍾意食海鮮都會爭住食今次真係冇..飯都幾小下..仲要差唔多全部都係飯焦..😭

炸西班牙油條配朱古力醬(churros  with  chocolate  dip)

7)炸西班牙油條配朱古力醬(churros  with  chocolate  dip$58
玉桂味超重朱古力醬完全帶唔出..勁淡朱古力🍫味...
得一個字脆..

總括:影相OK食就真係可以改善...價錢偏貴..唔低食

• 棒棒鵝肝
2020-09-16 94 瀏覽
如果系觀塘區返工,收工唔想去甘遠,但又想去飲杯野食埋dinner,不妨試吓呢間近近地嘅西班牙餐廳🇪🇸薄切炙燒吞拿魚腩$88呢個口感唔錯,最緊要系吞拿魚腩冇筋,值得一試西班牙火腿及蜜糖茄子卷$58火腿唔會好鹹果款,配上新鮮沙律菜,食落好 fresh西班牙薯仔蛋餅$78第一次食呢款薯仔🥔蛋餅,咬落口感豐富,都幾飽肚莫希托羊肉串燒$78入口嫩滑,羊肉味道比較重西班牙海鮮鍋飯$188個飯系二人份量,鍋飯有飯焦,幾有咬口,而且味道都唔錯,配上煎香左嘅大海蝦,仲有魷魚,大蜆➕青口,都算豐富

薄切炙燒吞拿魚腩$88
呢個口感唔錯,最緊要系吞拿魚腩冇筋,值得一試

西班牙火腿及蜜糖茄子卷$58
火腿唔會好鹹果款,配上新鮮沙律菜,食落好 fresh

西班牙薯仔蛋餅$78
第一次食呢款薯仔🥔蛋餅,咬落口感豐富,都幾飽肚

莫希托羊肉串燒$78
入口嫩滑,羊肉味道比較重

西班牙海鮮鍋飯$188

2020-09-05 119 瀏覽
終於有番晚市好開心😩 今日收工一於去chill下,去左公司附近既bar chill 下🍻揀左Green garden ($108) 入面有green apple and basil,飲落好fresh!酒味都唔算重另一杯揀左Before sunrise ($108) red currant, mixed berries and rosemary,甜甜地都幾易入口Tapas好多選擇,樣樣都好吸引,最後揀左2凍2熱食既小食😻凍小食揀左蒲切炙燒吞拿魚腩($88)同西班牙火腿及蜜糖茄子卷($58) 呑拿魚腩輕輕燒左一下,香得黎都好新鮮。熱小食揀左莫希托羊肉串燒 ($78)同西班牙薯仔蛋餅 ($78) 羊肉串個調味做得好特登好香,燒到好惹味!薯仔蛋餅賣相超吸引,金黃色既表面係焗蛋包住入面熱辣辣既薯仔,好正,餅完都飽左一半🤣西班牙餐廳梗係要揀番最岀名既Seafood paella ($188) 4隻大蝦仲有魷魚,青口,蜆肉好豐富!不過最平都係個炒香左既飯,香噴噴又好有口感。最後要叫埋個甜品🥰 Churros with chocolate dip ($58) 炸到金黃色,外脆內軟,一咬落去岀哂煙,好重

最後要叫埋個甜品🥰 Churros with chocolate dip ($58) 炸到金黃色,外脆內軟,一咬落去岀哂煙,好重肉桂味,點一點朱古力醬係好食到痴左線🤩
2020-09-02 1911 瀏覽
疫情關係好耐無出去食好野, 依家緩和d 就約fd wkend 黎到呢度聚下, 其實近牛頭角附近多商廈, wkend 反而唔多人. 黎到緊係要叫番幾個tapas薄切慢煮八爪魚八爪魚彈牙得黎又唔會韌,配埋olive oil同蕃茄醬,味道清新亦帶少少鹹香,送酒一流。Mojito Lamb Skewer無咩羊騷味, 所以即使平時少食羊應該都會喜歡肉 texture 好tender, 而且個sauce 好惹味. 叫Mojito, 相信係煮時候落左酒調味, 酒揮發左又唔太嚐到酒味. 咸香, 有點mustard 同加左mint 清香同羊肉好搭薄切炙燒三文魚腩經炙燒油脂香更出, 好肥美三文魚腩. 下面堆左我最喜愛salad veggies - rocket leaves, rocket 獨有芝麻香同略微澀味剛好balance 三文魚腩油膩感, 好搭Sangria- white wine好鍾意似白酒的Sangria,甜甜地又有果香,白酒酸度比紅酒底,好易入口,配海鮮的tapas一流👍Green Garden另一杯order 同樣比較refreshing, 加左green apple 同basil. 微酸

薄切慢煮八爪魚

Mojito Lamb Skewer
無咩羊騷味, 所以即使平時少食羊應該都會喜歡

薄切炙燒三文魚腩

Sangria- white wine

Green Garden
另一杯order 同樣比較refreshing, 加左green apple 同basil. 微酸, 飲落好清爽

西班牙薯仔蛋餅
蛋餅都係唔同的西班牙餐廳食過,呢個都算係食過之中算整得好食~

蛋餅皮薄又嫩滑,入面主要都係薯仔同洋蔥。切開有流心效果,整體感覺幾濕潤。齋食蛋餅會食到薯仔的香味,想濃味啲可以點埋沙律醬~食完有實在的飽肚感😂

Seafood Paella
呢度Paella 亦係我近期食過最好食paella. 要做好食Paella 首要係, 海鮮真係唔可以吝嗇, 如果唔係就無左海鮮鮮味.呢碟Paella 雖然唔大碟, 但真係好足料鋪滿海鮮. 其中mussel 同clams 都唔錯, 係大蝦遜色左d. 飯只有薄薄一層, 其實唔駛撈佢加沙律醬已經足夠鮮味.
不過呢碟paella 唔算好大碟, 雖話係2人份. 不過亦要order d tapas 先夠飽

• 西班牙薯仔蛋餅
  • 西班牙海鮮鍋飯