餐廳: Tapas Brew (Mikiki)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
小編今次試左位於新蒲崗嘅西班牙餐廳-Tapas Brew但睇OpenRice評價好似一般喳喎…小編決定試一試佢地嘅Holiday Set!座位環境都寬敞舒適,仲有自然陽光~同朋友黎嘆番個悠閒下午,價錢都相對合理!
小編今次試左位於新蒲崗嘅西班牙餐廳-Tapas Brew
但睇OpenRice評價好似一般喳喎…
小編決定試一試佢地嘅Holiday Set!

班尼狄蛋配煙三文魚 (奉送餐飲)
焗蘑菇雞肉腸配忌廉薯蓉 (奉送餐飲)

座位環境都寬敞舒適,仲有自然陽光~
同朋友黎嘆番個悠閒下午,
價錢都相對合理!
2019-09-22
班尼狄蛋配煙三文魚 (奉送餐飲)
  • 班尼狄蛋配煙三文魚
2019-09-15 445 瀏覽
今日同男朋友係附近做完野, 就周圍行下睇下有咩食。 天氣咁熱, 一見到 mikiki 商場就即刻入去嘆下冷氣, 跟住見到水牌有間西班牙餐廳。 男朋友知道我鍾意食西餐, 就話不如去睇下有咩食。 去到門口見到有個set 係498 for 2, 以西班牙餐廳黎講, 價錢都唔錯。 於是就入咗去啦! 坐低問佢攞set menu, 個職員就話要九點後先有喎, 而當時我地入座係7點。 我覺得有啲呃人成份, 因為擺到咁大嘅set menu, 但其實係冇得食㗎。 咁都唔緊要啦, 入咗嚟未散叫。 我地叫咗個白酒煮藍青口, 個白酒味唔錯, 但係啲青口有啲係橙色, 有啲係白色, 唔係完全係藍青口, 有啲呃人囉 跟住黎咗個烤羊架, 賣相都唔錯, 有3件羊架, 表面 coat 咗一層麵包糠同蒜嘅混合物, 配黑醋汁。 我地叫咗5成熟, 但切開後... 其實7成唔止... 而且佢個黑醋汁有啲酸, 覺得同羊架唔太 match。 最後就係重頭戲, 乳豬件配鴨肉燴飯。 乳豬份量都算多, 而且啲皮卜卜脆, 好有驚喜。 而且餐廳為咗解

最後就係重頭戲, 乳豬件配鴨肉燴飯。 乳豬份量都算多, 而且啲皮卜卜脆, 好有驚喜。 而且餐廳為咗解膩, 以酸酸甜甜嘅蘋果醬為伴碟, 好有心思, 加分~ 至於個燴飯, 簂只能說, 又 cream 又牛油嘅飯, 好難會好難食嘅~

最後加埋一, 賣單接近$800, 個人認為有點貴, 除咗食物唔太值之外, 服務也不算特別周到, 不過不失。 希望下次再可係附近揾到美食。
2019-09-11 364 瀏覽
很久沒有吃西班牙菜式,點了二人餐,充滿期待自然失望越大,沙津菜醋汁過酸,炸魷魚都可以,至於燒豬就充滿豬味,實在難以支持吃下去,朋友說用醬汁蓋過那味道吧,向服務員表達意見,她說是這樣味道的,味道就是這樣,亦有好多客人表示過,於是我們也唯有只去皮,幸好還有脆皮可吃, 餘下所有肉以表示不能硬下去,( 諾士佛臺也有西班牙餐廳),建議你們自己去試菜吧,至於西班牙飯嘗可以食,但不是好味道,只是不想沒一點飽飯吧。整體食物經驗,不會再來。
整體食物經驗,不會再來。
2019-09-08 271 瀏覽
朋友選的餐廳,星期五晚6:30店內坐滿七成食客,沒有預約的情況下還好不用等位,坐下先點了飲品,有買一送一的白酒及正價啤酒。先來送上沙律,普普通通,看照片就可以想像的味道,如純粹想吃蔬菜,可點嘗再來也是前菜炸魷魚圈,脆漿不錯,魷魚也很軟身,唯獨醬汁比較普通,如更有特色將更好。主菜點了西班牙乳豬,熱辣辣就值得加分,乳豬皮烤很脆,也富有肉汁,肉也是嫩嫩的,不錯。另一主菜是西班牙炒飯,海鮮的鮮味沒有滲進米飯內,飯跟海鮮沒有關連,就像煮好的海鮮放到炒飯上,可以不試。整體而言:食物:菜式走大路的,味道是不錯服務:小店侍應親切環境:分室內及室外,室內店子小小但各食客之間仍有小小距離

火腿青蘋果沙律

炸魷魚圈

西班牙乳豬

西班牙海鮮炒飯

整體而言:
食物:菜式走大路的,味道是不錯
服務:小店侍應親切
環境:分室內及室外,室內店子小小但各食客之間仍有小小距離
2019-08-30
2019-06-25 751 瀏覽
件事發生係3年前,我唔係宜家先講,而係當年openrice禁止我post出黎,但今日fb當年今日重提此事,我始終都係覺得條氣唔順,要同大家講。雖然事件發生在大角嘴個間,不過同名唔係唔同老闆吧?當年父親節去食飯,俾店員用粗口問候我全家咁啫😡 經理仲要做縮頭烏龜,唔敢出嚟道歉😤成件事是咁的…話說店員A幫我哋落單,懶醒咁冇寫低,仲話自己一定記得最後五道菜落漏三道,被我地追單的店員B就話唔關佢事,無啦啦就用粗口反擊,仲越鬧越大聲,起碼講咗五句。追單好正常吧,唔通要個客同你講「漏單唔緊要」、「追你單真係唔好意思」?咁我哋就再叫其他店員叫經理過嚟店員推說經理喺對面鋪好忙,未得閒,要等十分鐘,拖拖拖拖左半個鐘,都潛左水唔見人,完全唔想處理,零責任心,我哋話走,佢就話呢餐free俾我哋。唔係貪你一餐半餐,只不過想要個交代,連過嚟道歉都慳返....

成件事是咁的…
話說店員A幫我哋落單,懶醒咁冇寫低,仲話自己一定記得

咁我哋就再叫其他店員叫經理過嚟

2019-06-01 826 瀏覽
我星期六晚6:30,見冇乜人唔使等位,試試佢相連舖位有一間德國野,但係揀咗呢間西班牙。坐低想叫門口大大隻字寫住498的二人餐,星期六要 夜晚9:00之後先有。OK, 明白,冇問題。我兩個主菜share,叫咗西班牙燒魷魚,唔知係叫做太生定太熟,用把刀鋸超過1分鐘都鋸唔開,真係咬唔爛,兩個人食咗啲配菜,夠魷魚只是食了30%。另一個主菜叫咗西班牙乳豬併鴨肉飯。鴨肉飯OK,煮得幾 creamy. 講一講舊乳豬,照計應該係燒,但食落好似成舊擺咗落油炸咁,皮好銀,啲肉好乾。鑒於佢隔離有相連的德國餐廳,我懷疑成隻豬擺落去生炸,之後斬開豬手就係隔離餐廳嘅德國豬手,豬既肉身就我來做西班牙乳豬🤣另外我個肥歪 (my girl) 鍾意食青口,門口又話特價半公斤138,好啦就要半公斤。啲忌廉汁還執水環水,最大問題就係我摸落去啲青口嘅殻係凍的😫唔係唔熱咁簡單,直頭係好似雪櫃攞出嚟解凍無耐果隻凍🤯兩個人就係食咗以上三樣嘢,加杯熱薑蜜,769我近年來的伏
我星期六晚6:30,見冇乜人唔使等位,試試佢

相連舖位有一間德國野,但係揀咗呢間西班牙。

兩個人就係食咗以上三樣嘢,加杯熱薑蜜,769

我近年來的伏

2019-06-01
2019-03-11 853 瀏覽
唔知大家鍾唔鍾意食芝士呢🧀 我係一個芝士控😆😆 鍾意食芝士既你 有個好推介比大家👍🏻👍🏻 依間西班牙餐廳Tapas Brew最近新推出左一個超邪惡既芝士火鍋2-3人套餐🧀🍲 有德式芝士火鍋同海鮮盤芝士火鍋😋😋 內裏有艾文達芝士 吿魯耶芝士同車打芝士🧀 一定岩曬芝士控既你😻😻 芝士味道超級濃郁💯 另配法國麵包🍞 蘑菇🍄 西蘭花🥦 番茄仔🍅 意粉🍝 德式芝士火鍋可以選擇傳統德國豬手🐷 德國腸拼盤 冷切肉拼盤 任選兩款 而海鮮盤芝士火鍋就會有時令雜錦海鮮拼盤 我就揀左德式芝士火鍋🍲 唔好睇好似得咁少野食唔夠飽 因為個芝士真係越食越溜 所以包你一定夠飽😵😵 推薦指數:🌟🌟🌟🌟
用餐優惠
試食活動
2019-02-28 591 瀏覽
十二月第一次係香港食芝士火鍋同豬手😍芝士火鍋有得揀海鮮或者三揀兩款肉既拼盤我就試左Tapas Brew既特色菜之一既豬手 仲有揀左Cold cut 肉拼盤芝士火鍋本身已經包左蕃茄仔 冬菇 西蘭花 意粉同麵包芝士味道十分濃🤤🤤麵包浸軟左加埋濃濃芝士味勁好味😍芝士加清新既蔬菜食落岩岩好中和左 食極都唔膩🤤配埋個cheese foam apple cider🤤芝士奶蓋真係同咩都夾 連apple cider都可以配芝士奶蓋奶蓋咸度適中又好濃芝士味泡沫 配上清甜既apple cider 軟綿綿既質感令人停唔到口🤤仲可以中和芝士火鍋既膩度👍🏻 至於豬手又係好正 水準十分高! 咸度適中而且啲肉咬落嫩滑唔會太煙韌同之前係歐洲旅行食既味道一樣正宗😆
十二月第一次係香港食芝士火鍋同豬手😍

同之前係歐洲旅行食既味道一樣正宗😆
芝士火鍋
德國豬手
2019-02-14 701 瀏覽
朋友生日,點名要來試這間餐廳!這裡特色是每個菜款是份量不大,精緻可觀如果你是大胃王,這裡不適合你🤣三五知己小聚聊天,來個餐會,這裡不錯!由於當天朋友生日,帶了蛋糕來!這裡會收切餅費,不論你切還是它切!有一點一定要通知你, 由餐廳幫你切!會每一份都如是出自餐廳的甜品一樣捧出來給你!每一碟都加了忌廉幫你點綴,我們每個見到都很驚喜!切餅費$100 抵!!!這裡環境也不吵嚷,大概7,8張枱空間和氣氛都令人覺得舒服!消費是中等的哦
朋友生日,點名要來試這間餐廳!

這裡特色是每個菜款是份量不大,精緻可觀
如果你是大胃王,這裡不適合你🤣

三五知己小聚聊天,來個餐會,這裡不錯!

由於當天朋友生日,帶了蛋糕來!
這裡會收切餅費,不論你切還是它切!

有一點一定要通知你, 由餐廳幫你切!
會每一份都如是出自餐廳的甜品一樣捧出來給你!
每一碟都加了忌廉幫你點綴,
我們每個見到都很驚喜!
切餅費$100 抵!!!

這裡環境也不吵嚷,大概7,8張枱
空間和氣氛都令人覺得舒服!
消費是中等的哦
2019-01-28 676 瀏覽
話說西班牙餐廳我也是第一次光顧,沒想到味道也不錯。事原是我位好友很想試試正宗的西班牙海鮮飯,所以專程上網搜尋,最後找到這裡來。店內裝修有點歐洲風格,感覺也很舒服,服務員亦很親和。而我就被它們的“手工啤”吸引了,味道淡一點,氣泡也不多,雖然不是我喜歡的口味,一試也無妨。“西班牙海鮮飯”賣相非常吸引,又香又多材料,味道鮮甜,汁醬香濃,果然不往此行,這個海鮮飯果然係全個餐的焦點呢!“特色烤乳豬”很香口,沒想像中般油膩。“青蘋果風乾火腿混合生菜芥苿油醋”這個醋太酸了,使喉嚨很不舒服,但也是個人口味,我朋友說很不錯呢~“地中海式炸魷魚配檸檬蒜香蛋黃醬”這款炸魷魚很好吃,脆脆地又煙煙韌韌,很有口感。

“特色烤乳豬”很香口,沒想像中般油膩。

2019-01-06 526 瀏覽
呢間主打西班牙菜嘅餐廳最近推出左新嘢😆就喺超邪惡嘅芝士火鍋2-3人($498)🍔心諗天氣轉涼咁梗喺要囤積下脂肪,咁諗起碼下以降低下罪惡感😂😅-佢有兩個鍋選擇,包括德式🇩🇪 同海鮮盤🦐,而我地就叫左個前者💁🏽芝士總共有三種(艾文達芝士、告魯耶芝士、車打芝士),佢地啲芝士落得都幾重手下,食落真喺好香好濃-佢地嘅配料都好豐富,除左有主角德國豬手同德國腸🐖,仲有車厘茄、菇、西蘭花、法包粒同意粉,岩晒驚芝士撈肉會太膩太濟嘅朋友。豬手夠咬口,腸仔都唔太油,點落芝士都算夾👌🏽值得一讚,餐廳特登喺拼盤度放左幾粒芝士🧀,唔夠食嘅芝士控可以再放🤤-由於份量非常多,所以🍔建議3-4個人食就差唔多,同埋如果唔喺芝士控嘅朋友最好叫啲其他唔喺芝士嘅嘢,如果唔喺就會成餐都喺芝士好漏😂😆

2019-01-04
2018-12-31 308 瀏覽
海鮮芝士鍋!主要配料有青口、蜆、大蝦同魚塊、麵包塊、番茄仔、西蘭花、香菇等。成個芝士鍋感覺味道好濃郁,有好重芝士味!個人覺得芝士點麵包同埋意粉味道係比較夾嘅,但係海鮮嘅味道同芝士真係唔係夾,不啲海鮮感覺都好新鮮嘅,蝦肉已經剝晒殻,點小小芝士食香口得來又彈牙!青口就比較細隻,不過味道都算過得去。蜆肉食落去係冇沙的,感覺用料都算有誠意。美中不足嘅係食耐左會感覺好膩,呢個時候就可以食下番茄仔同埋蔬菜清下口味。總括而言呢餐唔錯,芝士控可以去試下~海鮮盤芝士火鍋HKD498(2-3人)
成個芝士鍋感覺味道好濃郁,有好重芝士味!

海鮮盤芝士火鍋HKD498(2-3人)
2018-12-25 330 瀏覽
呢間餐廳好耐之前食過一次,記得果時價錢唔平,今次去價錢抵食左好多。餐湯係蕃茄湯,呢個幾好飲,酸酸地幾開胃,不過入面就無咩料既。朱古力奶:連我平時重口味開既都覺得超甜。成杯野無咩朱古力味,好似落左好多練奶既練奶水咁,飲左幾啖就同佢説再見美國極黑豬鞍連蜜桃莎莎: 講真$78蚊呢個價錢真係幾抵,賣相都幾精美。薯菜係焗薯仔,車厘茄,露荀,紅蘿蔔,感覺幾繽紛。食落應腍得腍,應爽得爽。豬鞍都好厚切,食落爽口,不過就真係由頭瘦到落腳,又無咩肉汁,好似食緊煲湯豬肉既感覺,好彩係有d 汁點下,不過要食完佢都有點難挨。同場全枱一齊嗌呢一味,點知伏晒。蜜桃莎莎只係好粗粒既蜜桃加d 醋,有少少失望。唔係我以往食果d 莎莎既感覺黎。最後甜品係一件超迷你的朱古力蛋糕配個薄脆餅底,呢個幾好食,朱古力味濃過杯奶水50%, 不過就係唔夠喉,吊住吊住條癮。呢個價錢食到豬鞍都算係咁,而且又包湯,甜品,飲品,如果舊豬唔係咁柴,我都會比個好評佢。

假日將至,想美食的慾望很強大。特別是一些暖烘烘的,可以帶給我暖意。閒逛之時,有個2-3人的芝士火鍋餐吸引著我,還有室內的佈置令感覺很柔和。 德式芝士火鍋有一個蔬菜拼盤,當中配料可減輕油膩感。有西蘭花、蕃茄仔及麵包粒等等。 冷切肉併盤、德國腸併盤肉跟腸各有不同,有辛辣、有芝士等口味。黑松露醬薯條份量非常夠。醬汁只有香味沒有太大味道,但整體也非常好。 其實我不算太愛好芝士,但總有一試。結果令人驚喜滿意。我雖不能比較其他店的芝士火鍋,但無論環境、員工的態度及食物的presentation都令我留下深刻印象。 我可以靜靜的享受不限時間拘束,富有外國街頭的感覺,聽著陶醉的音樂去享受晚餐,實在不錯。叮叮跟我也異口同聲說好,的確佈置氣氛富有情調,又能夠於星期五的鬧日當中細說心事。
假日將至,想美食的慾望很強大。
還有室內的佈置令感覺很柔和。

德式芝士火鍋

冷切肉併盤、德國腸併盤

肉跟腸各有不同,有辛辣、有芝士等口味。

黑松露醬薯條

份量非常夠。醬汁只有香味沒有太大味道,但整體也非常好。

及食物的presentation都令我留下深刻印象。

我可以靜靜的享受不限時間拘束,富有外國街頭的感覺,
的確佈置氣氛富有情調,又能夠於星期五的鬧日當中細說心事。

2018-12-14
  • 黑松露薯條
2018-12-09 231 瀏覽
又到冬天,點可以唔食芝士火鍋🙈 年年都係食spaghetti house 既芝士火鍋,今年想近近地係mikiki食🤤芝士火鍋set ($498) 先介紹下個芝士,係有3種既,包括emmental,gruyere 同cheddar cheese,火鍋食落帶少少酒既味道,整體好香濃,質感係比較稀身果種。另外呢個餐會配法國麵包粒,蘑菇,西蘭花,蕃茄仔同意粉。用最傳統既麵包粒黎點芝士係正到天上有地下無🤤🤘🏻另外配料我地揀咗傳統德國豬手同德國腸拼盤。豬手幾夠味有咬口,但點咗芝士有點過咸。飲品一般般冇咩特別~

飲品一般般冇咩特別~