餐廳: TERA (形點 I)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
👦🏻👧🏻好鍾意去Tera食甜品,尤其是係佢哋嘅招牌日式梳乎厘,賣相又靚又好味!經過見到出咗開心果梳乎厘班戟,身為開心果控梗係要入嚟試吓啦😍!晚市套餐會跟湯或者沙律,仲可以用優惠價點正價飲品添!💦日式清酒煮海鮮 $98用清酒去烹調蜆、蝦同帶子,去帶出海鮮嘅鮮味,每樣都有鮮甜嘅味道。🍗炸蜜糖牛油雞翼 6隻 $78炸到外脆內軟,表面有一層香甜蜜糖,內裏嫩滑多汁,真係好滋味!🐏法式紅酒燴羊膝套餐 $168第一眼見到好surprise,冇諗過咁大件!羊膝煮得好腍好入味,好容易咬開。切開有好多肉食,未食配菜已經食到好飽🤭。🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 $228肉質細嫩而且肉味香濃,入口有豐富油花,配上帶甜味嘅青胡椒燒肉汁,食完唔會覺得膩。🥞開心果梳乎厘班戟套餐 $158即叫即製嘅班戟鬆軟綿滑,啖啖都散發着濃厚嘅蛋香味,配上濃郁幼滑嘅開心果醬同開心果粒,每一啖都係幸福嘅味道啊!🍫布朗尼班戟配雪糕 $98布朗尼同忌廉層層相隔,最上層有球雲呢拿雪糕。布朗尼外脆內軟,內裏有果仁粒粒幾有口感,同雲呢拿雪糕簡直係絕配。加埋忌廉打得好幼滑輕盈,令成個口感更加豐富。🥭芒果楊枝甘露 +$40芒果汁同椰汁配合得唔錯

💦日式清酒煮海鮮 $98

🍗炸蜜糖牛油雞翼 6隻 $78

🐏法式紅酒燴羊膝套餐 $168

🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁 $228

🥞開心果梳乎厘班戟套餐 $158

🍫布朗尼班戟配雪糕 $98

🥭芒果楊枝甘露 +$40
芒果汁同椰汁配合得唔錯,甜度恰到好處,裏面有芒果肉同西米,味道清甜爽口。

🍌香蕉咖啡配椰乳 +$40
咖啡帶有淡淡椰香味,將底下嘅香蕉蓉攪拌一齊飲,令到咖啡有蕉嘅香甜味道。

🫘紅豆咖啡配椰乳 +$40
咖啡味道同上面嗰杯一樣,如果鍾意食紅豆嘅可以試吓呢一杯。
2024-11-20
日系Cafe 必食❗空氣感💯分梳乎厘今日Me Time😍爸B媽咪有時間出去食飯拍拖🫶🏻為咗方便返屋企湊女,當然揀返元朗區開餐😋我哋係梳乎厘愛好者!今日試一間專門主打Pancake的餐廳😍仲要由法國藍帶廚師主理👍🏻 滿心期待🥰🔹香蕉SPECULOOS曲奇 梳乎厘班戟 $128大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻 梳乎厘絕對是必食之選😋不知道大家可曾食過一些失敗的梳乎厘?🥹不外乎都係質感過於厚實,海綿蛋糕感覺太重🥲這個❗️第一口已經有驚艷的感覺😍是我近年吃過最有空氣感的梳乎厘👍🏻香蕉及曲奇碎配搭得宜🫶🏻好好食🤤🔹蒜香一口和牛 $108由於是和牛的關係,口感很好不過如果份量多啲就更好😋🔹拿破崙海鮮扁意粉 $178正正常常,份量幾大!蝦🦐蜆肉都好大隻🤤🔹帶子大蝦滑蛋飯 $158一上台即刻「嘩」一聲🤣帶子及蝦好大隻好肥美🤤可以自選醬汁,揀咗鰻魚汁😋好夾🔹牛油果咖啡配椰乳 跟Set加配價$40 (原價 : $52)好特別的感覺,裏面滿滿牛油果蓉😉加一服務費📍寺 TERA @tera_pancake元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
日系Cafe 必食❗空氣感💯分梳乎厘

今日Me Time😍爸B媽咪有時間出去食飯拍拖🫶🏻
為咗方便返屋企湊女,當然揀返元朗區開餐😋
仲要由法國藍帶廚師主理👍🏻 滿心期待🥰

🔹香蕉SPECULOOS曲奇 梳乎厘班戟 $128
大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻 梳乎厘絕對是必食之選😋
不知道大家可曾食過一些失敗的梳乎厘?🥹
不外乎都係質感過於厚實,海綿蛋糕感覺太重🥲
這個❗️第一口已經有驚艷的感覺😍
是我近年吃過最有空氣感的梳乎厘👍🏻
香蕉及曲奇碎配搭得宜🫶🏻好好食🤤

🔹蒜香一口和牛 $108
由於是和牛的關係,口感很好
不過如果份量多啲就更好😋

🔹拿破崙海鮮扁意粉 $178
正正常常,份量幾大!
蝦🦐蜆肉都好大隻🤤

🔹帶子大蝦滑蛋飯 $158
一上台即刻「嘩」一聲🤣
帶子及蝦好大隻好肥美🤤
可以自選醬汁,揀咗鰻魚汁😋好夾

好特別的感覺,裏面滿滿牛油果蓉😉

加一服務費

📍寺 TERA @tera_pancake
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
  • 香蕉SPECULOOS曲奇梳乎厘班戟
形點内的Tera係我哋經常食既餐廳,亦係商場內少數可以帶狗狗入室內既餐廳,真正既Pet Friendly🐶店舖雖然唔大,但充滿日式木系設計,仲有榻榻米座位,都幾特別。食物以和洋Fusion菜為主,梳乎厘班戟最受歡迎,每次黎必食。今次點了兩set晚餐,有餐湯/沙律、主食、飲品,都幾抵食。🍴煙三文魚忌廉貓耳朵貓耳朵一粒粒沾上稠度剛剛好的忌廉汁,口感爽彈煙韌,掛汁不錯。配上煙三文魚鹹鮮提味,簡單的組合卻相當出色。🍴黑松露野菌意大利飯野菌和黑松露香氣突出,醬汁味道香濃,意大利飯吸收了醬汁稔軟入味,令人不禁一口一口放入咀裡。餐飲的芒果香橙烏龍茶,淡淡烏龍茶香,加上芒果香橙酸酸甜甜,結合來亳無違和感;蜜桃柚子梳打,清甜解渴,味道可喜。套餐還有餐湯或沙律🥗,這天供應的是薯仔忌廉湯🥔,濃稠和滑,有粒粒稔軟薯仔粒增加口感。另外可以體驗價$108加指定甜品一份。今次試了 #豆乳梳乎厘班戟🥞,即點即做大約要等15-20分鐘。班戟一客三件重叠一起,上枱時仍熱辣辣相當飽滿,鬆軟Q彈。班戟鋪滿清幼滑香甜豆乳醬,加上日式丸子、紅荳蓉、厥餅和楓糖醬,配搭一絲不苟。班戟厚身鬆軟,微微濕潤帶空氣感,並有香甜蛋香,每一口都

🍴煙三文魚忌廉貓耳朵

🍴黑松露野菌意大利飯

班戟鋪滿清幼滑香甜豆乳醬,加上日式丸子、紅荳蓉、厥餅和楓糖醬,配搭一絲不苟。班戟厚身鬆軟,微微濕潤帶空氣感,並有香甜蛋香,每一口都很豐富滿足。

小品式店子,食物沒嘩眾取寵的花巧,卻精緻細膩,味道恰到好處,即使吃了很多次,仍然喜歡到訪。

2024-11-25
「TERA 寺」 ,裝潢和式風格cafe,除了招牌主打有各款口味的fluffy梳乎厘班戟,亦有供應主食和炸物小食。有3款口味的梳乎厘班戟,最近限定優惠!每份只要體驗價 $108 就可以食到!🥞🤩🥞 蜜瓜白桃烏龍梳乎厘班戟 (體驗價) $108蜜瓜白桃烏龍忌廉,微微香甜帶淡淡茶清香,清新不膩🥞 宇治抹茶梳乎厘班戟 $158抹茶忌廉加上灑得滿滿的抹茶粉,伴自家製Q彈蕨餅、香甜紅豆蓉、口感煙煙韌韌的白玉🍝 明太子蟹肉扁意粉 $148醬汁好creamy,惹味,微微辣,拌勻蟹籽、蟹肉和鹹香蒜頭🍤 小食拼盤 $108有炸蜜糖牛油雞翼、吉列大蝦、炸薯條🍹 芒果咖啡配椰乳 (跟餐價) $40正價 $52🍹 凍山茶花荔枝茉莉花茶 (跟餐價) $38正價 $50_______________TERA (形點 I) (元朗)元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖_______________

🥞 蜜瓜白桃烏龍梳乎厘班戟 (體驗價) $108
蜜瓜白桃烏龍忌廉,微微香甜帶淡淡茶清香,清新不膩

🥞 宇治抹茶梳乎厘班戟 $158

🍝 明太子蟹肉扁意粉 $148
醬汁好creamy,惹味,微微辣,拌勻蟹籽、蟹肉和鹹香蒜頭

🍤 小食拼盤 $108
有炸蜜糖牛油雞翼、吉列大蝦、炸薯條

🍹 芒果咖啡配椰乳 (跟餐價) $40
正價 $52

🍹 凍山茶花荔枝茉莉花茶 (跟餐價) $38
正價 $50

_______________

TERA (形點 I) (元朗)
元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

_______________
5天前 0 瀏覽
Tera 寺最近喺Storellet App 有全單9折優惠卷呀😍今日就黎到元朗Yoho 食飯,正好可以用埋呢個優惠❗️🌟日式清酒煮海鮮🦐新鮮嘅海鮮搭配日式清酒慢煮,讓每一啖都能品嘗到海鮮嘅鮮甜和清酒嘅香氣。🌟炸蜜糖牛油雞翼(6隻)🍯🍗炸至金黃香脆嘅雞翼,再加上蜜糖牛油醬,每一口都充滿了濃郁嘅甜香味,外皮酥脆,內裡嫩滑多汁。🌟明太子蟹肉扁意粉🍝🦀濃郁嘅明太子醬汁讓意粉更加滑溜可口😍蟹肉份量夠多,味道鮮美,整體口感豐富。🌟特濃雞白湯烏冬🍜特濃嘅雞白湯帶有奶香味,搭配Q彈嘅烏冬同滑溜嘅雞肉,味道唔錯!🌟蜜桃柚子茉莉綠茶🍑清爽解渴

🌟日式清酒煮海鮮🦐

🌟炸蜜糖牛油雞翼(6隻)🍯🍗

🌟明太子蟹肉扁意粉🍝🦀

🌟特濃雞白湯烏冬🍜

🌟蜜桃柚子茉莉綠茶🍑
清爽解渴
每次經過門前總是掛念著這店的梳乎厘班戟上次與卡佬來光顧時大仔彥彥已經心心眼所以應承了他小測後來吃點美食放鬆一下餐廳是歡迎小寵物一齊用饍哥哥說能夠與可愛的小動物用膳實在太放鬆又治癒了🐶🐱為了滿足正發育中的哥哥我們2個點了3個午餐吃每個午餐可選餐湯或沙律▶️超足料嘅香滑蘑菇湯,沙律菜亦好新鮮❤️西班牙海鮮意大利飯$177▶️海鮮有大蝦、大大粒帶子、大大隻蜆▶️海鮮飯夠哂creamy豐厚,濃濃海鮮味❤️香辣蒜香蜆肉扁意粉$147➡️滿滿大大隻蜆肉提升整碟意粉鮮味➡️辛辣蒜味夠香濃,炒過的扁意粉好香口❤️煙三文魚田園沙律$108▶️帶有少少咸香煙三文魚與新鮮的新律菜好搭配❤️熱Cappuccino▶️不用加錢配的飲品▶️拉花好靚,超好打卡又吸睛,值得飲❤️凍Mocha▶️朱古力味給咖啡味蓋過些,但整體也不俗❤️芒果楊枝甘露▶️有驚喜,不錯的芒果楊枝甘露,略厭細杯未夠喉最後點少得大仔最愛的甜品😍❤️金箔Nutella梳乎厘班戟$168▶️可可豆榛果仁醬、金莎朱古力、金箔橘子朱古力碎▶️擺盤好靚,見住它震騰騰的上枱,真係好吸引▶️軟滑鮮忌廉蓋著熱哄哄的梳乎厘班戟▶️濃郁蛋味、超軟熟梳乎厘班戟配上濃濃朱古力榛子醬,超美味這是經常回訪的日系餐
每次經過門前總是掛念著這店的梳乎厘班戟
實在太放鬆又治癒了🐶🐱

為了滿足正發育中的哥哥
我們2個點了3個午餐吃
每個午餐可選餐湯或沙律
▶️超足料嘅香滑蘑菇湯,沙律菜亦好新鮮

❤️西班牙海鮮意大利飯$177
▶️海鮮有大蝦、大大粒帶子、大大隻蜆
▶️海鮮飯夠哂creamy豐厚,濃濃海鮮味

❤️香辣蒜香蜆肉扁意粉$147
➡️滿滿大大隻蜆肉提升整碟意粉鮮味
➡️辛辣蒜味夠香濃,炒過的扁意粉好香口

❤️煙三文魚田園沙律$108
▶️帶有少少咸香煙三文魚與新鮮的新律菜好搭配

❤️熱Cappuccino
▶️不用加錢配的飲品
▶️拉花好靚,超好打卡又吸睛,值得飲
❤️凍Mocha
▶️朱古力味給咖啡味蓋過些,但整體也不俗
❤️芒果楊枝甘露
▶️有驚喜,不錯的芒果楊枝甘露,略厭細杯未夠喉

最後點少得大仔最愛的甜品😍
❤️金箔Nutella梳乎厘班戟$168
▶️可可豆榛果仁醬、金莎朱古力、金箔橘子朱古力碎
▶️擺盤好靚,見住它震騰騰的上枱,真係好吸引
▶️軟滑鮮忌廉蓋著熱哄哄的梳乎厘班戟
▶️濃郁蛋味、超軟熟梳乎厘班戟配上濃濃朱古力榛子醬,超美味

這是經常回訪的日系餐廳
有美味的西餐,更有可口的甜品
一次過滿足我倆的慾(食)望🤭

📍TERA (形點 I)
元龍街9號形點 I L1樓1075號舖
今天下班後,我和朋友在元朗形點隨便逛逛,經過**TERA**這間甜品餐廳,日式的裝修和本系的家具讓整個環境顯得簡約而自然,感覺十分舒服,特別適合聊天聚餐!😄#### 🥗 **香芒大蝦沙律**我首先試了香芒大蝦沙律,大蝦肉質鮮嫩爽脆,搭配香甜的芒果和新鮮沙律菜,口感清新得令人心情大好!🍤🥭#### 🍝 **拿破崙大蝦扁意粉**接下來的拿破崙大蝦扁意粉,扁意粉滑順又彈牙,大蝦鮮嫩,帶著濃郁的海洋鮮味。番茄醬汁甜酸適中,配上香草的清香,讓整道菜的層次感非常出色!🍅🌿#### 🎣 **香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯**然後,我點了香煎比目魚,皮煎得脆脆的,肉質嫩滑,墨魚汁的濃郁海水味和鹹香感,真是提升了魚的鮮味。意大利飯吸收了墨魚汁的風味,口感豐富又滑順,吃了讓人忍不住想再來一碗!🐟🍚#### 🧇 **開心果窩夫**最後,怎能錯過開心果窩夫呢?窩夫的外皮脆脆的,內裡卻是柔軟的,鋪滿了香脆的開心果和幼滑的開心果忌廉,再加上甜甜的開心果醬,真的是甜香可口,讓人一試成主顧!😍此外,這裡還有草莓番石榴乳酸梳打、凍烤杏仁Latte和山茶花荔枝茉莉綠茶等精美飲品,讓人解渴又潤喉,真的是完美的搭配!🥤💕整體來

#### 🥗 **香芒大蝦沙律**

#### 🍝 **拿破崙大蝦扁意粉**

#### 🎣 **香煎比目魚配墨魚汁燴意大利飯**

#### 🧇 **開心果窩夫**

整體來說,**TERA**的主食和甜品都讓我驚喜不已,絕對值得一試!📍下次來形點一定要再來品嚐!

#Tera寺 #pancake #香港探店 #香港美食 #圍方 #打卡 #旺角美食 #佐敦 #法國藍帶廚師 #日式梳乎厘班戟 #相机食先 #手机食先 #美食博主 #香港旅游攻略 #香港旅游好去处 #香港美食推荐

#hkfood #hkrestaurant #hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #hkfoodporn #foodblogger
6天前 0 瀏覽
最近在元朗發現了一家超方便的日系餐廳,靠近地鐵,讓人隨時都能來享受美味!今天的午餐特別豐盛,先來一碗薯仔煙肉湯,濃郁的滋味讓我心暖。🥔🥓接著是三文魚田園沙律,色彩繽紛,清新又健康,給我的味蕾一個小驚喜!然後,熱茉莉綠菜的香氣撲鼻,簡直是完美搭配!🥗🌿西班牙海鮮意大利飯則是一道必點的美食,海鮮的鮮味在每一口中彌漫,讓人忍不住想再來一碗!🍚🦐最後,搭配一杯香滑Latte,完美收尾!還有香煎紐西蘭肉眼,配上燒肉汁,讓我大呼美味!小食日式清酒煮海鮮更是讓人回味無窮。

同閨蜜影完聖誕裝飾,比呢間日式休閒風的餐廳瞬間吸引,就入去享用晚餐。✨法式燉蛋梳乎厘班戟✨ $108店員介紹係法國藍帶廚師主理的梳乎厘班戟,而且每日僅限20份,必須馬上叫嚟試下。烤得微微焦香的焦糖鋪面,十分香脆。班戟蛋味濃厚且空氣感十足,超級鬆軟。✨香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁✨ $228賣相十分吸引,胡椒燒肉汁份量剛好,完美地包裹着一大塊紐西蘭肉眼。燒肉汁鹹淡恰宜,帶陣陣胡椒香氣。煎至剛好的五成熟,肉汁豐富。✨西班牙海鮮意大利飯✨ $178配料十分豐富,以多隻大蝦、帶子及蜆肉鋪面。蝦肉彈牙,帶子大粒,蜆肉爽口,意大利飯濕潤且十分掛汁,開胃惹味。✨抹茶鮮奶✨✨焙茶鮮奶✨飲品選擇繁多,選了抹茶及焙茶的主題飲品。茶味明顯,鮮奶順滑,焙茶鮮奶,令人十分驚喜。餐廳已暖木色系為主調,配以柔和的白色大燈籠作裝飾,環境寫意舒適。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。#big_big_foodie #big_big_foodie食勻元朗

✨法式燉蛋梳乎厘班戟✨ $108

✨香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁✨ $228

✨西班牙海鮮意大利飯✨ $178

✨抹茶鮮奶✨
✨焙茶鮮奶✨

2024-12-08 0 瀏覽
食物質素好差,一次唔愉快嘅體驗。❌特濃雞白湯烏冬:118-啲湯有膠元,但淡到幾乎冇味-烏冬完全唔入味,仲有水烚出嚟嘅味道-慢煮雞胸凍嘅,雞肉「鞋」嘅❗️❗️❗️喂波絕對唔好食❗️❗️❗️👌🏻明太子蟹肉扁意粉:148-味道正常❌香芒追加牛角窩夫大蝦沙律:118+38-細盤-冇擺盤可言,就咁搵堆菜擺幾隻蝦擺幾粒芒果落去-牛角包窩夫好一般(正常)本人口味已經比較淡,雞白湯烏冬$118已經偏貴仲要呢個質素真係好失望。個沙律更加離譜。性價比極低。之前冇寫過食評,食完嬲到而我即刻寫一篇食評。
食物質素好差,一次唔愉快嘅體驗。

❌特濃雞白湯烏冬:118
-啲湯有膠元,但淡到幾乎冇味
-烏冬完全唔入味,仲有水烚出嚟嘅味道
-慢煮雞胸凍嘅,雞肉「鞋」嘅
❗️❗️❗️喂波絕對唔好食❗️❗️❗️

👌🏻明太子蟹肉扁意粉:148
-味道正常

❌香芒追加牛角窩夫大蝦沙律:118+38
-細盤
-冇擺盤可言,就咁搵堆菜擺幾隻蝦擺幾粒芒果落去
-牛角包窩夫好一般(正常)

本人口味已經比較淡,
之前冇寫過食評,
食完嬲到而我即刻寫一篇食評。
特濃雞白湯烏冬
2024-12-07 0 瀏覽
前幾日去Yoho 經過一間食pancake🥞比佢哋既香味吸引左 淋起自己已經好耐冇食梳乎厘 即刻入座🙈入到去睇Menu已經見到好幾款味道 隻隻都好吸引 但我最後係叫左鮮果味💖 加上有少少餓 又加左個拿破崙大蝦意粉🍝同蒜香一口和牛粒🤤 個陣係下午茶餐 仲有三杯野飲送 我就要左一杯白桃茉莉花茶 一杯荔枝茉莉花茶 同一杯普通烏龍茶🥞鮮果美滿疏乎厘🥞-$138口感鬆軟 好重蛋香✨加上一層鮮忌廉 食落去冇咁膩 再配合啲生果(有士多啤梨、藍莓、芒果、青提) 就好豐富🤍🍝拿破崙大蝦意粉🍝-$138茄汁味濃❤️好開胃🤤🐮蒜香一口和牛粒🐮-$108有驚喜!粒粒都好juicy✨店內裝修都好有日本feel ⛩️ 好啱約埋班fd去打卡🫧💕🍴 @tera_pancake📍元朗元龍街9號形點I L1樓1075號舖#panake #香港探店 #香港美食 #圍方 #打卡 #形點 #旺角美食 #佐敦 #法國藍帶廚師 #日式梳乎厘班戟
🥞鮮果美滿疏乎厘🥞-$138
店內裝修都好有日本feel ⛩️ 好啱約埋班fd去打卡🫧💕
🍴 @tera_pancake
📍元朗元龍街9號形點I L1樓1075號舖
2024-12-07 0 瀏覽
𝟸𝟶𝟸𝟺 𝙳𝚎𝚌由11月開始, 「先處理心情, 再處理事情」 好吧~ 捉左神隊友陪我去 享受·一點甜 🤪好鍾意黎呢度食個Lunch Set , 比自己抖抖氣陀住細細細, 我竟然出奇地成日好想食甜野 😆😆啱晒~ 叫左2個 Set Lunch , 再加個豆乳Pancake 🥞 🤤🤤Set Lunch 抵食~ 有湯同沙律揀、我地就揀左南瓜湯~我好少飲南瓜湯, 但TERA 南瓜湯好好飲~ 🌟明太子蟹肉扁意粉 一貫既水準, 好好食🌟煙三文魚忌廉貓耳朵因為啱啱病好、 想食清d ~ 呢個啱晒呀!飲品又齊齊揀左養生既 🍵荔枝玫瑰花茶 而家指定款式Pancake 仲可以用體驗價, 勁抵食啊!好滿足既一個下午 🤗🤗#pancake #TERA #LunchSet #明太子 #元朗美食 #yoho #hkfoodie
𝟸𝟶𝟸𝟺 𝙳𝚎𝚌
由11月開始, 「先處理心情, 再處理事情」 好吧~
捉左神隊友陪我去 享受·一點甜 🤪

好鍾意黎呢度食個Lunch Set , 比自己抖抖氣
陀住細細細, 我竟然出奇地成日好想食甜野 😆😆
啱晒~ 叫左2個 Set Lunch ,
再加個豆乳Pancake 🥞 🤤🤤

Set Lunch 抵食~
有湯同沙律揀、我地就揀左南瓜湯~
我好少飲南瓜湯, 但TERA 南瓜湯好好飲~

🌟明太子蟹肉扁意粉 一貫既水準, 好好食

🌟煙三文魚忌廉貓耳朵
因為啱啱病好、 想食清d ~ 呢個啱晒呀!

飲品又齊齊揀左養生既 🍵荔枝玫瑰花茶

而家指定款式Pancake 仲可以用體驗價, 勁抵食啊!
好滿足既一個下午 🤗🤗

#hkfoodie
2024-12-07 0 瀏覽
終於放假同阿媽出去行吓街食吓嘢阿媽今次又要食甜品飲咖啡最後比呢個pancake吸引咗Lunch set包湯 主食 飲品༯ 煙三文魚忌廉貓耳朵 $𝟏𝟔𝟖將煙三文魚砌成花好吸睛貓耳朵配搭忌廉醬汁內有菇、三文魚蓉貓耳朵煙韌忌廉感好重༯ 薯仔煙肉忌廉湯 有薯仔蓉及煙肉蓉加入湯內味道濃郁棉厚仲上忌廉配合口感更滑༯ 比目魚薯仔沙律 $𝟏𝟕𝟖 比目魚皮脆肉嫩煎得唔錯無魚腥味Feel到好多魚油佢用咗香料去醃製所以味道不錯入邊有超幼嘅蘆筍煎薯仔配沙律菜沙律再配有酸甜沙律油好開胃推薦一定要試༯ 法式燉蛋pancake $𝟏𝟎𝟖法式燉蛋味道,表層脆卜卜焦糖入口即溶好滑流甜度不覺膩配搭士多啤梨及藍莓生果全部一齊食口感層次豐富༯ 美式咖啡係偏酸嘅咖啡༯ 芒果楊枝甘露 +$𝟒𝟎芒果味好重🤗仲有芒果粒粒有咬口唔係好甜最啱唔鍾意太甜朋友

終於放假同阿媽出去行吓街食吓嘢

煎薯仔配沙律菜
沙律再配有酸甜沙律油好開胃

推薦一定要試
༯ 法式燉蛋pancake $𝟏𝟎𝟖

法式燉蛋味道,表層脆卜卜焦糖
入口即溶好滑流甜度不覺膩

仲有芒果粒粒有咬口
唔係好甜最啱唔鍾意太甜朋友
^_
2024-12-05 0 瀏覽
今日係元朗做完治療再同治療師一齊去元朗YoHo 搵食。我地去左「寺Tera 」食晚飯,餐廳由法國藍帶廚師主理,餐廳主打各種日式甜品。薯仔忌廉湯香濃又creamy薯仔濃湯,薯仔濃湯超軟滑,更有忌廉奶香。煙三文魚忌廉貓耳朵貓耳朵形狀酷似貓耳朵而得其名,由於它有一定的厚度,因此吃起來口感煙韌有嚼頭,中間下陷,份外掛汁,配上鹹香煙三文魚,帶有陣陣煙薰香氣,味道更豐富。黑松露野菌意大利飯意大利飯濕潤度剛好,濃郁的黑松露味道,野菌份量都幾多,濃郁野菌味倍增,而且醬汁包住每一粒飯,好Creamy布朗尼班戟配雪糕賣相功吸睛,3層高的布朗尼,朱古力布朗尼甜度適中,口感紮實濕潤,再配上最高層的雪糕和忌廉三層口感,邪惡到不得了。每日限量供應金箔Nutella梳乎厘班戟即叫即製,梳乎厘班戟採用日本蛋製作,所以蛋味特別香濃,拂蛋、拌粉、慢火煎烘,而且全人手製做,整個製作過程要花20分鐘,要耐心等待。口感香甜鬆軟,每一啖富有空氣感之餘,面層還有淋上濃濃的Nutella醬,入口即溶。

薯仔忌廉湯
香濃又creamy薯仔濃湯,薯仔濃湯超軟滑,更有忌廉奶香。

煙三文魚忌廉貓耳朵

黑松露野菌意大利飯

布朗尼班戟配雪糕

每日限量供應
金箔Nutella梳乎厘班戟

[✨元朗TERA · 梳乎厘班戟之選·日式田園風Cafe🌸]#TERA #元朗💚🥞開心果梳乎厘Pancake $158為佢而黎既,完全無失望,有開心果粒粒,好脆口,開心果醬好滑好濃郁Pancake都係好香好滑,質地鬆軟,好軟綿綿,動L動L咁😝叫左兩個晚餐,選左餐湯,薯蓉忌廉湯,幾好味😋🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁$228擺盆精緻,塊扒都幾大塊,而且切落唔太靭食落幾香牛味,唔錯🥳🐟🍲煙三文魚忌廉貓耳朵 $128好少餐廳有呢款意粉食😆個人覺得越食越好味跟餐正價飲品可以減12蚊草莓番石榴乳酪酸配草莓乾🥤$49蜜桃柚子梳打🍹$49————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結環境舒適既日式田園風餐廳,食物質素幾好,擺盆精緻一定要相機食先🤭要讚員工的態度友善,會主動提醒客人pancake製作需時,咁就可以食完主食接住食甜品🤣👍📍TERA🏠元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖@tera_pancake @media.vas #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkf

#TERA #元朗

💚🥞開心果梳乎厘Pancake $158

叫左兩個晚餐,選左餐湯,薯蓉忌廉湯,幾好味😋
🥩香煎紐西蘭肉眼配青胡椒燒肉汁$228
擺盆精緻,塊扒都幾大塊,而且切落唔太靭
食落幾香牛味,唔錯🥳

🐟🍲煙三文魚忌廉貓耳朵 $128

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍TERA
🏠元朗元龍街9號形點 I L1樓1075號舖

@tera_pancake @media.vas #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #Tera寺 #pancake #香港探店 #香港美食 #圍方 #打卡 #形點 #旺角美食 #佐敦 #法國藍帶廚師 #日式梳乎厘班戟