2024-09-12
呢晚同朋友聚舊,到訪呢間位於加連威老道、嘉嘉蘭圍交界嘅泰式小店。餐廳位置比較隱蔽,但佈置好有feel,門口仲有少量戶外座位,啱晒一班朋友食飯飲嘢及吹水。黃咖喱軟殼蟹($148)- 黃咖喱相對冇咁辣,但仍然香濃惹味,啱晒唔食得辣嘅朋友,軟殼蟹炸得好香脆。呢個咖喱汁無論配白飯、薄餅或法包到非常適合。燒豬頸肉($88)- 燒豬頸肉入口好嫩滑而有咬口,燒得好香脆。呢個份量亦都非常多,點埋泰式醬更加惹味。芒果蟹肉炒飯($108)- 炒飯分量非常之大,炒得好香,粒粒分明。炒飯配以蟹肉、洋蔥及芒果,味道酸酸甜甜開胃。炒椰菜苗($108)- 椰菜苗炒得好惹味,賣相幾醒神,份量繼續超大碟,一碟三四個人食都冇問題呀。椰子雪糕($58)- 呢個造型相當別緻,用椰殼裝住椰子味嘅雪糕。雪糕入口充滿椰子香味,味道唔會太甜,感覺清新。飲品點咗Fruit Punch($58)同香茅薑蜜各一($48),味道相當不錯。餐廳其實有唔少酒精飲品、啤酒及雞尾酒提供,啱晒一大班朋友傾偈飲嘢。