2019-06-23 100 瀏覽
成間店好多木嘅元素,入面有好多花作裝飾,成個環境都好優雅~洋式全日早餐 $118 煙三文魚砌成了花嘅形狀,好切合店嘅主題。黑松露芝士味噌炒蛋配酸種包,黑松露味幾香,但唔太食得出有芝士味。薯蓉加咗一絲絲青瓜,同埋有薯仔顆粒,口感好好。整體味道唔錯,但呢個價錢嚟講,份量偏少。蒲燒鰻魚滑蛋定食 $108 呢個定食份量比較合理,鰻魚唔多骨,食落好方便。炒蛋滑溜,但比起all day breakfast中嘅黑松露炒蛋嚟講就無咁香。伯爵茶柚子梳打 +$23 好新鮮嘅配搭,味道好fresh👍🏻Iced Matcha Latte +$23 香濃抹茶味,但底下仲有啲粉未完全溶得哂,影響口感。唔駛加一服務費,埋單2人約$270。 ⁣如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
成間店好多木嘅元素,入面有好多花作裝飾,成個環境都好優雅~
洋式全日早餐
蒲燒鰻魚滑蛋定食
伯爵茶柚子梳打、Iced Matcha Latte
唔駛加一服務費,埋單2人約$270。 ⁣
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
洋式全日早餐
蒲燒鰻魚滑蛋定食
伯爵茶柚子梳打、Iced Matcha Latte
2019-06-21 567 瀏覽
難得去觀塘食lunch,特登上網睇下有咩好既coffee brunch食,見到呢間日式all day breakfast幾得意,就book左黎試下☺️餐廳位於地鐵站附近工廈,walkable distance👌🏻餐廳唔大,閒日lunch hour 1點左右都坐到7成滿,環境感覺都舒服食物選擇唔算多,全部都有少少日式elements,同外面既all day breakfast 餐廳比,有d唔同🍳🍞🥗 和式全日早餐 $128 西式All day breakfast 就食得多日式真係第一次所謂既日式其實就係少左d煙肉火腿,變左鰻魚🙂 鰻魚唔大片,但十分厚肉,味道唔錯,唔算好多汁,清清地👌🏻對女士而言,可以話貴精不貴多本身跟多士,加左$12輕sourdough,麵包近邊個d位會煙韌d,中間好軟熟👍🏻炒蛋好滑👍🏻👍🏻仲有沙律,薯仔同一條幼身德國腸整體黎講份量偏少,男仕會唔夠食喔🥩🍚 慢煮封門牛柳定食 $108牛柳用慢煮方式烹調,質感超級林同軟熟牛味比一般既牛柳濃味,似草飼牛一樣咁濃作為$108lunch set,份量都真係少得有d誇張女士食應該都係岩岩好夠飽🤡☕️Flat white 咖啡品質不容

🍳🍞🥗 和式全日早餐 $128
對女士而言,可以話貴精不貴多
炒蛋好滑👍🏻👍🏻
仲有沙律,薯仔同一條幼身德國腸
整體黎講份量偏少,男仕會唔夠食喔
和式全日早餐

🥩🍚 慢煮封門牛柳定食 $108
牛柳用慢煮方式烹調,質感超級林同軟熟
牛味比一般既牛柳濃味,似草飼牛一樣咁濃
作為$108lunch set,份量都真係少得有d誇張
女士食應該都係岩岩好夠飽🤡

☕️Flat white
咖啡品質不容置疑,夠曬香濃
一d都唔酸,入口算滑🉐🉐🉐

🍫🥛Dark Chocolate
💢💢💢❌❌❌❌
未飲過咁難飲既朱古力😑
所謂既黑朱古力,應該係將黑朱古力片加凍奶打碎
飲到朱古力碎,可以話有口感既,但我唔太buy....
朱古力同奶溝唔埋,奶還奶,朱古力還朱古力
整體無咩味,淨係飲到奶,失望🙍🏽
凍黑朱古力

整體食物質素唔錯,都算有d特色,但份量真係偏少,男士一定食唔飽🤨🤔 咖啡質素都唔錯,奶同咖啡豆都高質👍🏻 價錢係觀塘工廈黎講都偏貴,屬於中環價錢,可以黎試下既,又或者買take away coffee☺️

Food Score: 8/10
Environment Score: 7.5/10
Price Score: 6.5/10
Portion Score: 6/10

2019-06-20
和式全日早餐
慢煮封門牛柳定食
favilla總共有三間分店,今日黎到觀塘依間係起工廠大廈裏面,雖然唔算就腳但4點幾裡面都仲幾多人禾😯睇黎依間cafe都唔野少👀-上網見到好多人都係黎食all day breakfast🥗佢有分日式$128、西式$118、素食$88三款💁🏻‍♀️我超推日式呀‼️味噌炒蛋幾特別🍳個鰻魚好好食😭好厚身好juicy好肥美🤩仲冇乜骨添十級jenggg👍🏻👍🏻👍🏻-🍰佢既甜品都好推薦呀😍雖然好多都已經冇晒,但我地叫既日本直送🇯🇵柚子芝士蛋糕$26又係好好味😋裡面食到好香既柚子肉,同時芝士味都好濃添🧀好想試埋其他日本直送款呀🤤-btw一直覺得favilla個熱飲外賣杯好靚,bookmarked左好耐成日都想搵機會買 杯黎影相📸點知今次終於黎到喇,但係係黎堂食都係冇飲到🙈等我下次經過其他兩間分店就買杯黎打下卡先😬
2019-06-10 122 瀏覽
日式風格餐廳,以鮮花為主題,因為餐廳到處都係真花、環保花、咖啡拉花。優雅有格調我藝術氛圍,令人感到非常舒適放鬆,整個人都變得非常斯文。·餐廳推出嘅和式系列,所採用嘅鰻魚,係餐廳老闆自己嘅朋友養殖,掛保證品質上等;炒蛋係味噌口味,我鍾意個蛋夠濕潤,唔通日本新鮮雞蛋真係會香滑啲?.杯黑熱朱古力係74%黑朱古力,係越南品種Cocoa。可可嘅甘味係香港少見嘅。餐廳仲會不定期開workshop教latte art☕️·呢間餐廳嘅食物質素都幾高,值得一試👍 好食係要誇少少

呢間餐廳嘅食物質素都幾高,值得一試👍 好食係要誇少少
2019-03-23
午餐
2019-06-01 181 瀏覽
繼續觀塘cafe探索記✨今次呢間Favilla係鰂魚涌開過嚟,本身已經好想試,見觀塘店更大又經過正好想朝聖下✨ 雖然佢地啲飯食都好吸引,但一路都想食佢地嘅鰻魚all day breakfast,所以兩個人就揀咗一個和式一個洋式✨和式其亮點明顯係佢嘅厚切鰻魚配炒蛋啦,炒蛋仲係用味噌炒的,另外仲有條腸同南瓜沙律等,鰻魚肉質都幾彈牙,連埋炒蛋放上塊多士食好滿足洋式代表則係煙三文魚做主角,雖然冇鰻魚咁吸晴,但配gas味香濃嘅黑松露炒蛋同埋口感煙韌嘅酸種麵包,同樣吸引✨特別想提下佢地個伯爵茶柚子梳打幾啱我口味,本身鐘意飲有汽嘢又鐘意飲茶,而佢係梳打之餘但又飲到有茶香幾過癮,滿足哂我兩種喜好❤️

2019-05-28 118 瀏覽
其實純粹想喺觀塘搵間有好飲咖啡嘅晏就飯餐廳就search到呢間啦!喺工廠入面,對唔熟路嘅我都有少少難搵。呢間餐廳嘅裝修都幾muji feel 簡單得泥有啲品味。見佢餐牌有分和式洋式同素食嘅,本身覺得鰻魚all day breakfast幾得意但又好似太多野因爲唔係好肚餓。鰻魚滑蛋定食:揀左皇牌,鰻魚都幾乾身唔係好多汁。蛋都好滑,不過加埋鰻魚仲有飯都幾飽下。仲有少少沙律同南瓜湯送食完好滿足!叫左mocha都正常不過咖啡味偏淡

喺工廠入面,對唔熟路嘅我都有少少難搵。
呢間餐廳嘅裝修都幾muji feel 簡單得泥有啲品味。

食完好滿足!
叫左mocha都正常不過咖啡味偏淡
2019-05-18 718 瀏覽
早前朋友介紹有一間神秘,但又好特別既餐廳位於一工大廈內,緊係要相約一試The Artlab by Favilla 位於觀塘開聯工業大廈內,距離觀塘地鐵站只需5min,非常方便到達該樓層已覺得此店與工廈有著很大的分別,工廈比較陳舊,餐廳採用了北歐加日式木系風,給人舒適悠閒的感覺。餐廳註明所有食品都不加味精,而且採用日本雞蛋。飲品的選擇都很多Black ( 黑啡、美式咖啡、濃縮咖啡...)Whits (泡沫咖啡、瑪奇朵咖啡黑朱古力咖啡....)仲可以加錢轉無乳製奶而且還有抹茶、花茶、梳打等等裝潢以日式木系簡約風格為主,環境寬敞闊落,感覺清新。店內以木製傢私與有心思的裝潢,營造出和諧的感覺。餐廳令人驚喜的地方二合一店子模式,「花店x咖啡店」。餐廳角落是小小花店,有售賣花束服務。客人可即場購買或網上預訂花束。店內亦有提供不定期花藝班讓客人參加 (Mother’s Day - $600),完成後可送給偉大的母親大人早餐提供三款全日早餐(和式、洋式、素食)可供選擇。洋式全日早餐 - $118洋式全日早餐內有煙三文魚、炒蛋、沙律、酸種包。煙三文魚是採用挪威優質三文魚,食落很肥美。炒蛋加上黑松露芝士味

餐廳註明所有食品都不加味精,而且採用日本雞蛋。

飲品的選擇都很多
Black ( 黑啡、美式咖啡、濃縮咖啡...)
Whits (泡沫咖啡、瑪奇朵咖啡黑朱古力咖啡....)
仲可以加錢轉無乳製奶

而且還有抹茶、花茶、梳打等等

裝潢以日式木系簡約風格為主,環境寬敞闊落,感覺清新。

店內以木製傢私與有心思的裝潢,營造出和諧的感覺。

餐廳令人驚喜的地方二合一店子模式,「花店x咖啡店」。

早餐提供三款全日早餐(和式、洋式、素食)可供選擇。

洋式全日早餐 - $118
洋式全日早餐內有煙三文魚、炒蛋、沙律、酸種包。
煙三文魚是採用挪威優質三文魚,食落很肥美。炒蛋加上黑松露芝士味噌炒製而成,很嫩滑。重點係用的酸種包跟平常食到的有很有口感,配上滑蛋一滑

熱黑朱古力咖啡 - $42
熱黑朱古力咖啡口感綿滑,味道香濃

2019-04-14
有日碌碌下見到呢間勁靚既#CAFE 就決定一定要黎試😍係工廈入面既佢唔算難搵 一入到黎就覺得好少女🌺 連餐牌都勁靚💖 餐廳主打日式食品同咖啡☕慢煮封門牛柳定食($108)慢煮既牛肉望落雖紅但食落並唔會覺得太生 而且肉質勁淋🤤不過定食整體略嫌單調左小小 如果伴菜既沙律可以再豐富小小就💯‼️朋友既明太子雞翼定食($98)都超吸引!!😍 同場唔少客人都點呢個🤭脹卜卜既雞翼入面釀滿左明太子 味道都好好!另外呢到既咖啡質素都好唔錯! Latte係我鍾意既比例🥰 咖啡味濃而且好香好滑💕溫馨提示🌟 小店中午客人都唔少 而且好似未有做晚市 有需要的話可預先訂座 (花邊少女座只有一枱啊😏)
有日碌碌下見到呢間勁靚既#CAFE 就決定一定要黎試😍
慢煮封門牛柳定食($108)
慢煮既牛肉望落雖紅但食落並唔會覺得太生 而且肉質勁淋🤤
脹卜卜既雞翼入面釀滿左明太子 味道都好好!
Latte
明太子雞翼定食
Latte
明太子雞翼定食
2019-05-02 334 瀏覽
The Artlab by Favilla位於觀塘工業大廈內。餐廳標榜食物不加味精,採用日本雞蛋及無添加麵包。裝潢以日式木系簡約風格為主,環境寬敞闊落,感覺清新。店內以木質家具配合簡約的室內設計風格,營造出舒適悠閒的感覺。餐廳令人驚喜的地方二合一店子模式,「花店x咖啡店」。角落設有小小花店,擺滿了鮮花和乾花,提供售賣花束和禮盒服務,亦有不定期推出花藝班讓客人參加。餐飲供應各款和洋式料理及精品咖啡,即叫即製,不含味精。下午茶會提供輕食及甜品;全日不設加一服務費。 全日早餐 ($128)原生態養殖的鰻魚肥美肉厚,多汁彈牙;味噌炒蛋口感嫰滑。整體味道不錯,可惜份量略嫌偏少。熱黑朱古力咖啡 ($42)用上74%特選黑朱古力磚沖製而成,朱古力味香濃,口感綿滑。

餐廳標榜食物不加味精,採用日本雞蛋及無添加麵包。

裝潢以日式木系簡約風格為主,環境寬敞闊落,感覺清新。

餐廳令人驚喜的地方二合一店子模式,「花店x咖啡店」。

餐飲供應各款和洋式料理及精品咖啡,即叫即製,不含味精。

下午茶會提供輕食及甜品;全日不設加一服務費。

[和式] 全日早餐 ($128)
[和式] 全日早餐

熱黑朱古力咖啡 ($42)
用上74%特選黑朱古力磚沖製而成,朱古力味香濃,口感綿滑。
熱黑朱古力咖啡
2019-04-18 481 瀏覽
喺觀塘搵食都有一定嘅難度,又要好食,仲要抵食,難上加難。終於試到呢間,上次無book位,今次點都book定。店小小,比我想像中多嘢食可以揀。飲品方面都係,咖啡非咖啡類算係多。店內裝潢好似置身係一個花園裡面,可以買乾花,見到有插花班可上。同事叫嘅呢個係明太子雞翼定食,$98,配飯,仲有一碗湯。明太子呢個係辣嘅,要留意番。慢煮牛定食,$108,同事話個牛好食,夠哂淋。我叫嘅係日式滑蛋咖喱牛肉定食,$78,蛋如其名,真係好滑,而且好好食,咖喱唔會太辣,夠哂香。牛肉係一定要推薦,係超級好食,入口即溶,吸咗個汁,呢個係我暫時食過最好食嘅咖喱定食。餐配嘅湯同沙律又係正,沙律係打溶咗薯仔,加上芝士,好香口。點咗我最愛嘅肥威,超滿足,好好飲,咖啡味出。同事點嘅piccolo latte,成個presentation好靚,上枱個刻大家都嘩。

慢煮牛定食,$108,同事話個牛好食,夠哂淋。

點咗我最愛嘅肥威,超滿足,好好飲,咖啡味出。

2019-03-27 547 瀏覽
💁🏻‍♀️The Artlab by Favilla (觀塘)🍝-星期日最好就係約埋三五知己去cafe chill吓☺️☺️上網search到有間新開嘅日式cafe,用花來做主題,所以就call左班姊妹一齊食,完全係隱世高質cafe😍😍和式全日早餐+溏心蛋($128+$12)我地四個都叫左呢個set🤣🤣冇計日式all day breakfast 🥞 真係好特別🤪 一上碟完全精緻到唔捨得食🥺烘牛油多士夠香脆,味噌炒蛋好嫩滑,沙律🥗dressing夠清新,連條香腸都好好味🤤重頭戲係鰻魚,好肥美,加埋甜甜地嘅燒汁,正正子🤗以咁嘅價錢來講真係算高質Green tea latte綠茶🍵味濃,唔太甜,仲要有個靚靚拉花🥰睇見都賞心悅目呢間cafe環境優美,好岩坐底慢慢同frd子傾計🥳-📍The Artlab by Favilla (觀塘)#觀塘 開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室#小丸子搵食記 #小丸子觀塘-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfo

和式全日早餐+溏心蛋($128+$12)

Green tea latte
綠茶🍵味濃,唔太甜,仲要有個靚靚拉花🥰睇見都賞心悅目

呢間cafe環境優美,好岩坐底慢慢同frd子傾計🥳

📍The Artlab by Favilla (觀塘)
#觀塘 開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
#小丸子搵食記
#小丸子觀塘
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #薯條
2019-03-26 313 瀏覽
有天週末約了三位朋友來到這間工廈的樓上cafe。光鮮明亮,環境舒適。Menu是木製的,配合餐廳的木系路線👍🏻👍🏻原來這間cafe除了有食物,還買花呢,整個佈置都非常有心思。這間餐廳標榜只用日本蛋和不加味精,不知咪道是否真的較出色呢?我叫了一個日式all day breakfast早餐($128),主打是非常少見的鰻魚,另外還有炒蛋、香腸、沙律、牛油吐司,作為蛋控的我,還加了一隻溏心蛋(加$12)。沙律有火煎菜和南瓜蓉,南瓜蓉配搭了果仁粒,非常好吃。炒蛋很香滑,而且分量充足。鰻魚烤得剛剛好,肥美多汁。還點了一杯鮮奶抹茶,跟餐是半價。鮮奶抹茶置於一個木盒中,感覺很文青。抹茶味甘濃,不會過甜。有wifi,是適合週末hea的cafe!

Menu是木製的,配合餐廳的木系路線👍🏻👍🏻

炒蛋很香滑,而且分量充足。

鰻魚烤得剛剛好,肥美多汁。

有wifi,是適合週末hea的cafe!
2019-03-25 211 瀏覽
難得周未,我就訓到晏一晏先起身,同左屋企人附近既餐廳食返個brunch。我地見呢間餐廳有齊唔同style既all day breakfast,好吸引啊,仲有好多唔同既飲品!我地都比日式既全日早餐吸引住,因為通常出街食都係得西式既全日早餐,所以我地今日就試下呢個特別和式早餐。早餐好豐富,有蒲燒鰻魚、嫩滑既味噌炒蛋、香腸、是日沙律同埋香脆既牛油吐司。鰻魚亦都幾大舊。飲品方面,我點左熱既黑朱古力,唔錯,唔會好似出面啲朱古力咁甜。
2019-03-24 190 瀏覽
如果没有朋友介紹,我真係唔識來,其實間舖離官塘地鐵站好近,只不過5分鐘時間,但由於喺工厦入邊,仲要行好長一條走廊先至由A座來到B座再上6樓。上到來豁然開朗,好正。就咁睇,好似一間花店,而事實D花係真係可以賣嘅。食物選擇唔算太多,有三個All Day Breakfast,同埋D lunch 定食配埋飯及湯。全日早餐分為和式,洋式及素式三種。但現場所見,好似D人都揀和式全日早餐,當然包埋我。和式早餐請看以下圖片,有蒲燒鰻魚,味噌炒蛋,香腸,是日沙律,牛油吐司,而溏心蛋加咗12蚊就有一個。鰻魚唔係太大舊,但肉厚味濃好滋味而鮮奶抹茶有拉花,茶味濃郁也是重點,推介。

就咁睇,好似一間花店,而事實D花係真係可以賣嘅。

而鮮奶抹茶有拉花,茶味濃郁也是重點,推介。
  • 鮮奶抹茶
2019-03-24 158 瀏覽
高質all day breakfast‼️觀塘有好多隱世小店 要俾心機食唒佢🙈今次去左開聯食all day breakfast一去到餐廳好似去左相展甘呀 全部都係香新聞回顧嘅相片餐廳門口就放左千秋 好有feel 好舒服呀~以木色系為主題 望落舒服☺️✨ 和式全日早餐 $128第一次試和式嘅早餐 滿滿嘅期待最吸引莫過於厚厚又肥美嘅鰻魚呀🤩鰻魚無骨架 啖啖肉 全都係店員嘅功勞呀質感比較軟身 魚油滲透落炒滑蛋令滑啫啫嘅炒蛋更添一份魚香🥰仲有南瓜蓉 裏面有一粒粒南瓜配埋沙律菜 好清新喔🌿原本想加錢食即焗嘅牛角包 點知賣唒了🥺✨ 洋式全日早餐 $118除左和式 亦有平常嘅洋式早餐配料係煙三文魚 黑松露炒蛋同樣係南瓜蓉 同沙律菜還是和式的比較吸引喔🤭✨ 黑朱古力$47嗌左杯黑朱古力 濃度好適合我feel到黑朱古力嘅天然苦味👍🏻由越南進口嘅單品朱古力 絕非用朱古力粉沖成 高質也🍽 The Artlab by Favilla🔎 觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
高質all day breakfast‼️
觀塘有好多隱世小店 要俾心機食唒佢🙈
今次去左開聯食all day breakfast

一去到餐廳好似去左相展甘呀 全部都係香新聞回顧嘅相片
餐廳門口就放左千秋 好有feel 好舒服呀~
以木色系為主題 望落舒服☺️

✨ 和式全日早餐 $128