2019-07-29 571 瀏覽
觀塘工廠區好多樓上café,係ig見有人介紹呢間食all day breakfast於是就黎試下~一入到去發現風格係走文青風,擺左d乾花裝飾,裝修係木紋同白色簡約為主~感覺都幾舒服~望下餐牌原來all day breakfast都有幾款揀,我就揀左洋式全日早餐,另外再叫左個慢煮封門牛柳定食~洋式全日早餐材料有煙三文魚、黑松露芝士味噌炒蛋、是日沙律同酸種包。一上檯見到成份早餐擺得靚靚,一睇就知個炒蛋好滑,完全唔會炒得過熟,因為前排食得太多芝士所以今次既炒蛋我叫左走芝士版本~不過就算走左芝士但都無損炒蛋既香味,因為有黑松露作為點綴,黑松露份量唔多但都足已令個炒蛋好香!同酸種包一齊食個口感真係好正~平時食酸種包會覺得好韌好難咬,但呢度既酸種包有韌勁之餘係好容易咬,好食過普通多士多多聲!而煙三文魚份量都唔少,唔會太咸,我仲擺埋上酸種包上面可以扮煙三文魚炒蛋多士~慢煮封門牛柳定食呢個定食有肉有飯有湯有沙律,都幾豐富,封門牛柳細細件有牛味,冇煮到全熟所以有d嚼勁,飯上面洒左d芝麻同紫菜碎豐富味道~飲品方面個人大推玫瑰普洱茶~以一壺形式上,玫瑰味好香好fresh,一d都唔澀,一路飲少女心係湧出黎~

洋式全日早餐

2019-07-29 30 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩🤩同好朋友週末想搵個舒服悠閒的CAFE傾計, 我地就揀左Favilla! 位於觀塘的工廠cafe,地理位置都好方便好近地鐵站。😀Favilla Cafe走簡約風格,店內配上木傢俱或雲石餐桌,令人感覺好舒適好有家的感覺🥰☀️ALL DAY BREAKFAST就食得多啦,但平時都係食西式的多,食物配料都相對油膩!今次FAVILLA提供的ALL DAY BREAKFAST夠哂特別同小清新之選 ! 就係要推介比大家分別有和式、洋式同素食全日早餐! 😋全日早餐 HK$128🎏和式當然是有日本食材!呢個有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、是日沙律同牛油吐司!好有心思的吐司面仲烙印個Favilla的名 😄蒲燒鰻魚份量唔少,配埋炒蛋同沙律菜,成個感覺就好似食緊日式便當但又唔會過於肥膩👍🏻[洋式]全日早餐 HK$118♥️呢款全日早餐好豐富,而且食材用料非常新鮮!煙三文魚都係使用挪威的優質三文魚,煙三文魚卷成花朵的形狀,令人賞心悅目☺️另外仲有黑松露芝士味噌炒蛋,黑松露醬好突出,芝士味噌炒蛋好滑,兩者配合得剛好!互相提升食物的味道!令人一讚的係手作蕃薯蓉沙律,味道清新而且食到本身蕃薯的甜味,仲有新鮮的
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

[和式]全日早餐 HK$128

[洋式]全日早餐 HK$118
♥️呢款全日早餐好豐富,而且食材用料非常新鮮!煙三文魚都係使用挪威的優質三文魚,煙三文魚卷成花朵的形狀,令人賞心悅目☺️另外仲有黑松露芝士味噌炒蛋,黑松露醬好突出,芝士味噌炒蛋好滑,兩者配合得剛好!互相提升食物的味道!令人一讚的係手作蕃薯蓉沙律,味道清新而且食到本身蕃薯的甜味,仲有新鮮的沙律菜同蕃茄仔🥗好FRESH的ALL DAY BREAKFAST呀!!!

玫瑰花普洱茶 HK$42
好精緻的茶壺,女仔一定愛不釋手可以好好嘆茶~茶壺裡泡住玫瑰花普洱茶包,🌹普洱茶帶有淡淡的玫瑰花香好好飲。

Flat White 澳式鮮奶咖啡 HK$38
☕️Favilla除左係一個CAFE之外,平時都會舉辦唔同的WORKSHOP! 咖啡拉花班就係其中一樣啦!呢到的咖啡出品真係幾好唔錯,入口順滑唔苦澀,最欣賞係木製的咖啡盛合,好有質感🤗

DRINK MENU都係木製嫁,一塊木板刻上各款飲品~好配合呢個小文青CAFE的風格🍀

🎉今次探索工廠文青CAFE的體驗好有驚喜!同朋友大讚Favilla cafe! 除左食物質素好好,性價比高,最抵讚係店內面用心去製作食物同招待客人。
店內採用的食物都係優質的三文魚、日本鮮雞蛋、不添加味精等等!CAFE環境舒適,又唔會限時客人的用餐時間!絕對係同朋友談心的好地方哦👭
2019-07-27
午餐
2019-07-29 200 瀏覽
今日同朋友係去左觀塘,試左一間工廈CAFE,文青風格的樓上Cafe,好多人介紹過這裡的佈置,如果大家想搵間安靜又舒服既cafe坐下,可以試下呢間。呢度既位置好隱蔽,係一間好隱世既Cafe! 一到埗就見到好靚既店內裝潢,門外有好多特色即相片,每個位都好有心思,店內有好多花,很有文青感,唔知有冇得即場買,客人都好安靜,入到餐廳感到寧願及舒適,坐得好舒服。睇到門外木牌,得知呢間餐廳主打不含味精食物,適合注重健康飲食既人。坐底第一時間睇下有咩食先,有全日早餐、定食、漢堡同沙律揀。呢個飲品menu係用木制牌。最後我地揀左鮮奶抹茶同草苺荔枝綠茶。食物我地揀左和式全日早餐同慢煮封門牛柳定食,擺盤都有用心,唔會很單調咁樣送食物過來,值得加分!和式全日早餐既鰻魚係用原生態養殖,厚肉無骨,味道唔錯!封門牛柳係以慢煮方法烹調,令肉質食落更有口感 ,值得一試!
坐底第一時間睇下有咩食先,有全日早餐、定食、漢堡同沙律揀。
呢個飲品menu係用木制牌。
最後我地揀左鮮奶抹茶同草苺荔枝綠茶。
鮮奶抺茶
和式全日早餐
和式全日早餐既鰻魚係用原生態養殖,厚肉無骨,味道唔錯!
慢煮封門牛柳定食
封門牛柳係以慢煮方法烹調,令肉質食落更有口感 ,值得一試!
鮮奶抺茶
和式全日早餐
慢煮封門牛柳定食
假期訓到晏一晏,睇食評搵下官塘附近有無all day breakfast食,唔睇都唔知開聯樓上開左間cafe,評價幾高。約個爛訓朋友黎歎歎先!有兩個餐分別註明「原生態養殖鰻魚」、「優質挪威三文魚」,「日本蛋」,就呢兩個啦!🔆All day breakfast (Japanese Style) - 蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、薯仔沙律、牛油吐司。唔知係咪自由放養嘅原因,鰻魚嘅口感比平時食嘅肉質滑🤔。炒蛋香滑,香草腸同薯仔沙律都好味。牛油吐司好有心思咁,角落頭有鋪頭嘅英文名,好睇又好食。🔆All day breakfast (European Style) - 煙三文魚比其他餐廳滑,一卷卷嘅玫瑰花造型好靚。我最欣賞黑松露芝士炒蛋,由上至下分別係黑松露炒蛋、芝士、酸種麵包,麵包越嚼越香,麥味有層次,黑松露香味嘅炒滑蛋,仲有用熔熔地嘅芝士,口感豐富;🔆食完之後,再飲埋玫瑰普洱茶、藍花皇家伯爵茶,玫瑰味香,伯爵茶嘅獨特香味,歎茶傾計,好舒服。Cafe裝修係北歐mix日系嘅簡約,擺設有優雅嘅藝術氣質,氣氛輕鬆柔和,真係食嘢聚一聚嘅好地方。聽講佢哋會喺愉景新城開新店,呢度定期會有咖啡拉花worksho
牛油吐司好有心思咁,角落頭有鋪頭嘅英文名,好睇又好食。
玫瑰普洱茶、藍花皇家伯爵茶

聽講佢哋會喺愉景新城開新店,呢度定期會有咖啡拉花workshop ,等我都follow下佢哋嘅FB留意下先!
下午茶
玫瑰普洱茶、藍花皇家伯爵茶
2019-07-28 256 瀏覽
香港各大商場可以行嘅都已經行暈哂咁滯,同男朋友開始轉戰D工廈反而搵到唔少驚喜,又平靚正嘅野,係駱駝漆我地就買左唔少日本特色產品~哈哈! 行到咁上下,我地都攰攰地,於是就去左觀塘另一幢工廈度覓食。我地去左之前小儀介紹過嘅文青Café度食野,呢間Favillcafe位於開源道嘅開聯工菜中心6樓,如果唔係之前聽過介紹,應該未必識搵上門。餐廳嘅裝潢非常日式,木紋嘅牆身、Menu、提示牌;藍色磚牆;簡約的餐桌佈置;白色柔和燈光之下,呢度俾到一種舒適放鬆嘅感覺我地,係個可以安心坐一個下午放鬆嘅好地方。我地叫左個慢煮封門牛柳定食($108)、和式全日早餐($128)、酸種包($12),每人再分別叫左杯澳式鮮奶咖啡($38)同埋濃縮瑪奇朵咖啡($35)。慢煮封門牛柳定食,擺盤十分靚,好鐘意佢地嘅碟白色碟身,有藍色花瓣咁嘅紋理。定食有個海台野菌大蔥湯,味道清淡天然嘅味道;封門牛柳本身牛味好濃郁,慢煮令佢肉質保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅醬汁,配上口感軟綿有咬口嘅珍珠米,上面有少少飯素。咁多野樣Mix埋一齊食非常好食,亦都好好送飯。跟餐有個蕃薯蓉沙律,店家係沙律入面加左少少沙律醬、亞麻籽、松子仁等,薯蓉

慢煮封門牛柳定食,擺盤十分靚,好鐘意佢地嘅碟白色碟身,有藍色花瓣咁嘅紋理。定食有個海台野菌大蔥湯,味道清淡天然嘅味道;封門牛柳本身牛味好濃郁,慢煮令佢肉質保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅醬汁,配上口感軟綿有咬口嘅珍珠米,上面有少少飯素。咁多野樣Mix埋一齊食非常好食,亦都好好送飯。跟餐有個蕃薯蓉沙律,店家係沙律入面加左少少沙律醬、亞麻籽、松子仁等,薯蓉沙律涼浸浸得黎,味道帶微甜酸甜酸,十分開胃。

和式全日早餐都有幾多野食下,有蒲燒鰻魚、味噌炒蛋、香腸、沙律同埋牛油吐司。鰻魚應該係自己燒,唔會太重醬油味,魚肉夠厚夠肥美,入面滑溜魚香味重!炒蛋用左日本蛋,蛋味夠香夠滑,味道確實唔錯。

男朋友見度有個酸種包,好奇叫左份黎試下,口感好有趣,有種酸酸地嘅味道,包質煙煙Un Un。

呢度嘅咖啡係由咖啡調配師準備嘅,非常有心!澳式鮮奶咖啡,奶味比一般街飲到嘅濃好多,而咖啡口感帶少少苦,入口幾順滑。

濃縮瑪奇朵咖啡,咖啡味非常出色,味道係先有苦味,過一陣即回甘,味道係口腔入面逗留好耐,鐘意飲咖啡嘅人不妨一試!

呢度D野So far都幾健康同食落唔似有味精,環境都舒服,下次可以再黎一試。
2019-07-27
2019-07-28 16 瀏覽
剛剛同朋友行完APM,想搵個地方食小小野/飲下野,朋友就介紹左我來到這裡。這裡離APM只需3-5分鐘,非常方便。上到來發現這裡以日系的設計,門上掛著一個個的木牌,相當精美。而且他們是採用日本鮮雞蛋,更強調他們的食物是不添加味精,食都食得放心一點。店內以開放式的設計,但他們的抽風做得相當好,沒有太大油煙的情況。原來店內更有鮮花/乾花的教學班,望到製成品都有點心思思想去學一下,到時自製可以慳番唔小。定食時間為12點-3點,下午茶為2點-6點要留意一下時間呀。招牌雙迷你自家製漢堡 - $88雙迷你自家製漢堡以鰻魚和牛肉為主,賣相迷你相當可愛。牛肉漢堡切開肉嫩多汁,當中更有紫椰菜令整體變得更fresh!柚子芝士蛋糕 - $26質感鬆軟滑溜,甜度得宜,味道清新怡人,柚子同芝士味並重,互相輝映。濃縮咖啡配雪糕 - $48當香草雪糕遇上意式濃縮咖啡時,散發出香醇的味道,芳香清爽。
這裡離APM只需3-5分鐘,非常方便。

招牌雙迷你自家製漢堡 - $88
雙迷你自家製漢堡以鰻魚和牛肉為主,賣相迷你相當可愛。

柚子芝士蛋糕 - $26

濃縮咖啡配雪糕 - $48
當香草雪糕遇上意式濃縮咖啡時,散發出香醇的味道,芳香清爽。

2019-07-28 13 瀏覽
鰂魚涌翻工嘅我,成日食Favilla💕絕對係繁忙工作嘅一點清泉!聽講開左新店係觀塘,決定黎支持一下!🤟觀塘店比鰂魚涌店大好多,而且出面有個art lab,充滿藝術感🎨今日weekend黎好多人係度嘆咖啡,chill!.🍳和式全日早餐 $128 (5/5)最愛食嘅和式全日早餐,鰻魚絕對係重點!餐牌寫明選用原生態養殖鰻魚,食得安心又放心😍燒香厚實加上醬汁滿滿嘅鰻魚,真係好好食!💕配上沙律、香腸、味噌炒蛋、印有店logo嘅牛油吐司🍞😍😍完全無可挑剔!色香味俱全!🤟🤪男友都話好食!.🐄慢煮封門牛柳定食 $108 (5/5)鰂魚涌無得食嘅慢煮牛,好淋好入味,真係無得輸!睇落份量好似唔多,但食落啱啱好!💕加埋超好食嘅蕃薯🍠蓉,出面食唔到!仲有味噌湯添~~.🍵Matcha latte $42 (5/5)仲有未介紹嘅飲品,平日就算未必去食飯嘅我,都會買杯matcha latte 🍵 好香茶香好滑,飲完心情特別好💕上枱仲有個印有logo嘅木兜兜住上,可影文青呃like👍🏻 (請忽略俾我飲左啖,而小變樣嘅拉花).🍫dark chocolate $47 (5/5)74% single origin dark

🍳和式全日早餐 $128 (5/5)

🐄慢煮封門牛柳定食 $108 (5/5)

🍵Matcha latte $42 (5/5)
🍫dark chocolate $47 (5/5)
74% single origin dark chocolate 🍫平日好少飲朱古力,因為出街飲太甜, 依度serve嘅朱古力就唔同!係74%黑朱古力!唔太甜,有少少黑古力嘅苦味,而且十分滑!黑朱古力愛好者,必試!🤘

• 慢煮封門牛柳定食
  • 日式全日早餐
2019-07-27 17 瀏覽
依間餐廳位於觀塘工業大廈入面,雖然有啲難搵 但見到佢既裝修用木為主感覺幾特別就去試下喇~我order左個蒲燒鰻魚滑蛋定食,一睇落去好吸引,份量吾少 如果女仔叫一定會夠飽。尤其講下條鰻魚,條鰻魚燒得吾錯且肉質好肥美尤其個皮係勁juicy😻 Btw就甘望落去已經令到我好想一啖咬落去☺☺另外個滑蛋都好香好滑,完全係我杯茶😚😚juicy既鰻魚同埋滑蛋夾埋啲飯一齊食,每一啖口感好豐富! 另外朋友個all day breakfast 都十分之吸引!其次就係杯野飲,我係叫左個鮮奶抹茶。我覺得杯野飲係綠茶多於奶,飲落去比較甘香,如果鍾意綠茶既朋友一定要試下!整體黎講依個set係幾好食,我會同朋友再去食😌值得一試!

整體黎講依個set係幾好食,我會同朋友再去食😌值得一試!
2019-07-27 12 瀏覽
觀塘工廈餐廳已變得百花齊放, 今日走訪是位於地鐵站相隔一段小餐室Favilla、由於要在apm附近辨事乾脆就在自己Waiting list清單內找找目標,發現放在袋中多時趁著這個機會便前去訪一訪。。。走進餐室比我原先想像中較细,應該可以話是在我上來之前在飯網上看為細、簡約的裝修風格甚為適合年青上班一族~由於來之前已經食了午飯, 所以只給予自己一杯咖啡與及蛋糕作為下午茶之選擇~Flat white 簡單的一個拉花,呷上口中卻有帶有微微的果香味道、跟牛奶混和一體比例恰好正正符合個人之要求,唔錯~配襯咖啡莫過於叫一件蛋糕最為匹配,當日就揀選了抹茶蛋糕、抹茶部份沒有過於強烈可能是要遷就大部份人的關係,對自己而言未免未為達標~餐後感如果在同一工厦內工作,這個小飯堂絕對是一個可以透透氣的好地方、至少在烈日當空下不要走在大街上,便可以嘆一杯美味的咖啡。

Flat white

抹茶蛋糕

2019-07-26
2019-07-25 9 瀏覽
呢間Cafe好耐之前喺鰂魚涌試過覺得唔錯,但係原來觀塘都開咗一間分店😻 喺觀塘附近返工嘅我梗係即刻約朋友去試下😼大家都鍾意食鰻魚所以叫咗和式全日早餐 ($128) 好難先比我搵到和式既all day breakfast🤪 首先梗係有鰻魚,鰻魚燒得好香好嫩,同隻蛋一樣咁滑~ 仲有味噌炒蛋,香腸,是日沙律,牛油吐司。蛋炒得好正,仲保持到juicy既口感。之後想講埋就係呢塊多士係超級鬆軟,同出邊餐廳食嘅普通白麵包係完全兩個層次🤓另外一個就叫咗蒲燒鰻魚滑蛋定食 ($108) 咁當然有蒲燒鰻魚,呢個其實同和式全日早餐好似,只不過係將個包變成白飯同埋味噌湯🤪 蒲燒鰻魚同日本珍珠米飯其實都係一個絕配🤤 飲品我哋揀咗有機英式早餐紅茶 ($42)同伯爵茶柚子梳打 ($46) 呢間Cafe係連飲品都做到幾出色,濃得來又唔甜😆

2019-07-24 159 瀏覽
黎到觀塘駱駝漆行開倉, lunch想舒舒服服坐下揾間環境靚靚嘅cafe, 唸起best fd之前去過一間集花店飲食於一身嘅隱世Cafe. 真係要好留心揾開源道55號差d miss左🤣. 裡面似Art Jam嘅花藝💐workshop多過一間cafe, 感覺超relax.>慢煮封門牛柳定食 (HKD108)封門牛柳本身肉味較濃, 經慢煮後口感更加鬆軟, 佢嘅醬汁唔算多到可以送飯, 只係juicy嘅牛柳送飯已經夠好味. >日式滑蛋自家製咖哩牛肉定食 (HKD78)感覺li個咖啡牛腩都好似慢煮嘅juicy腍軟, 自家製咖哩好香濃, 薄薄嘅炒滑蛋蓋飯一d都唔乾👍🏻.>是日沙律係紫薯蓉沙律, 估唔到細細個雪糕球內有薯蓉加crunchy紫薯咁特別.>日式餐湯係滿滿嘅昆布, 葱, 菇. >黑朱古力 (HKD42 > 餐+HKD21)平時cafe飲熱朱古力就多, 熱嘅黑朱古力唔係經常有得飲. 佢係用原粒黑朱古力加鮮奶整成, 仲有靚靚拉花❤️.>草莓荔枝綠茶 (HKD42 > 餐+HKD21)特別嘅飲品跟餐係半價ga.

慢煮封門牛柳飯

慢煮封門牛柳定食 (HKD108)
日式滑蛋自家製咖哩牛肉飯

日式滑蛋自家製咖哩牛肉定食 (HKD78)
紫薯蓉沙律

餐湯

日式餐湯係滿滿嘅昆布, 葱, 菇.
黑朱古力

黑朱古力 (HKD42 > 餐+HKD21)
草莓荔枝綠茶

草莓荔枝綠茶 (HKD42 > 餐+HKD21)
特別嘅飲品跟餐係半價ga.

2019-07-24
黑朱古力
  • 日式滑蛋自家製咖哩牛肉定食
  • 熱黑朱古力
2019-07-24 228 瀏覽
-呢期鐘意嚟觀塘呢邊搵好嘢食, 貪呢邊多工廈🏢, 食、買、玩都夠哂集中😍。呢間同事嚟過話麻雀雖小,但五臟俱全。特別介紹比小妹試下佢嗰All Day Breakfast🍳咁話, 話我會鐘意喎😏。飲品🥤Menu 係木板,好特別。 係counter 叫完, 拎住number 牌坐定定等食。2個餐一齊送到嚟喇🤩[和式] 全日早餐蒲燒鰻魚🐟、味噌炒蛋🥚、香腸、是日沙律🥗、牛油吐司🍞($128)炒蛋好嫩滑、夠曬蛋味。鰻魚🐟夠哂厚身,夠肥美。[洋式] 全日早餐煙三文魚🥓、黑松露芝士味噌炒蛋🥚、是日沙律🥗、酸種包🍞($118)包面加埋黑松露芝士味🧀🧀噌炒蛋,好特別!!!黑朱古力咖啡☕($42)睇外型已經夠哂型😎!!有外在美、更有內在美。鮮奶抺茶🍵($42)質地夠哂creamy 😋。==========The Artlab by favilla 地址:為觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室

呢間同事嚟過

話麻雀雖小,但五臟俱全。

飲品🥤Menu 係木板,好特別。

係counter 叫完, 拎住number 牌坐定定等食。

2個餐一齊送到嚟喇🤩

[和式] 全日早餐
炒蛋好嫩滑、夠曬蛋味。

鰻魚🐟夠哂厚身,夠肥美。

[洋式] 全日早餐
包面加埋黑松露芝士味🧀🧀噌炒蛋,好特別!!!

黑朱古力咖啡☕($42)
睇外型已經夠哂型😎!!有外在美、更有內在美。

鮮奶抺茶🍵($42)
質地夠哂creamy 😋。

==========

The Artlab by favilla
地址:為觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
下午茶
  • [和式] 全日早餐
2019-07-23 9 瀏覽
今日又去觀塘尋美食🤣真心覺得觀塘係一個好地方😊好多工業大廈都隱藏著好多美食,可能你行街有有一間美食餐廳就係你樓上😂環境真係好靚光線都好充足,每張檯距離都幾好唔會覺得好逼😊.01. 和式全日早餐 $128 Japanese Style All Day Breakfast (Grilled Eel, Miso Scramble Egg, Daily Salad & Toast with Butter)推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️首先賣相係非常之好睇😍上面仲印住Favilla字體好得意,仲配鰻魚,炒蛋,薯仔沙律同埋薯仔,份量十足😉我本身就好少食日本版本嘅All Day Breakfast,呢個感覺上相較傳統All Day Breakfast就唔會俾自己嘅胃太大壓力,味道好fresh唔會覺得過於油膩,我好鍾意呢個鰻魚,醬汁到位,份量適中,切開細鰻魚配上炒滑蛋擺上去Toast一齊食仲有唔同體驗😀.02. 慢煮封門牛柳定食 $108 Slow Cooked Thick Skirt Beef Set Meal 推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️之前一直唔係太明白慢煮牛肉嘅分別,原來慢煮嘅感覺到牛肉味道係相較平時煮法濃郁唔少,

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
仲有唔同體驗😀

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
之前一直唔係太明白慢煮牛肉嘅分別,原來慢煮嘅感覺到牛肉味道係相較平時煮法濃郁唔少,一開始又擔心慢煮會唔會將裡面肉都煮過火左,但係估唔到裡面嘅肉都仲可以keep住唔會覺得太老,都幾淋💕
03. 桂圓紅棗茶 $42 Longan and Red Date Tea
推薦指數:⭐️⭐️
紅棗味道Feel唔到太多,如果可以添加多少少紅棗味道可能會好多🤔

04. 玫瑰普洱茶 $42 Rose Pu’er Tea
推薦指數:⭐️⭐️⭐️
個人比較鍾意呢個茶,茶味比較濃郁,又真係有少少淡淡嘅玫瑰花香
  • 蒲燒鰻魚滑蛋定食
  • 慢煮封門牛柳定食
Favilla’s Kwun Tong branch is more spacious and offers a lot more choices on the menu than the one in Quarry Bay (check out what we had last time), but the food quality is still delicious as ever.We went on a Saturday, and the all-day-breakfasts on the menu were perfect choices to start our day. We ordered both the Japanese style with delicious eel (not commonly found in other restaurants) and a flavorful sausage, as well as the classic European style with smoked salmon. Both all-day-breakfasts

European Style All Day Breakfast

Both all-day-breakfasts had a side salad with a unique dressing that tasted a bit like honey mustard. Interestingly, there were several sweet grapes 🍇 alongside. We really loved the crunchy potato mash and the creamy scrambled egg, which was quite moist and not overcooked. The egg in the European style even had some truffle on top.

Even the plates had a lot of detail put into them. For the European version, the food plating looked nice on the wooden board, ideal for an IG-able picture, while the Japanese one came on a nice ceramic plate.
Matcha Latte

The matcha latte was placed in a wooden box, which looked nice for photos too. The drink was quite rich with a slight bit of bitterness, and the milk added made it taste even better
2019-07-20
$170 (早餐)
Matcha Latte
  • Japanese Style All-Day Breakfast
2019-07-21 33 瀏覽
話說假日同朋友去觀塘行駱駝漆大廈,行之前就去左附近嘅cafe食番個all day breakfast醫醫肚先😊 cafe都幾舒服,相比起鰂魚涌分店,位置多啲大啲,多人啲都唔怕啦😊“和式all day breakfast”(蒲燒鰻魚,味噌炒蛋,香腸,是日沙律,牛油吐司)加錢轉牛角包🥐,蒲燒鰻魚不單止肥美厚肉,仲要完全無細骨,燒汁剛剛好不會過咸,很好吃😋味噌炒蛋炒得剛好,所以keep到好滑,配上牛角包,賣相更吸引,但就要快啲食,唔係牛角包就會淋左😊“溫泉蛋意式銀魚柳牛油果蟹肉酸種包”蟹肉份量都算幾多,底下就有一片片熟度剛好嘅牛油果🥑,面頭嘅溫泉蛋好流心,意式銀魚柳酸酸地,整個配搭幾特別至於飲品就點了比較清新嘅 “伯爵茶柚子梳打”
至於飲品就點了比較清新嘅 “伯爵茶柚子梳打”