2024-09-05 348 瀏覽
我今日約左閨密去位於尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓的 The Grill Room 食午飯,環境舒適,坐得舒服。我點左個8oz New Zealand Rib Eye Steak with roasted vegetables 燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 $188,我追加 Entree (Salad) & Dessert (Tart) $35(跟餐);閨密跟我一樣點個 8oz New Zealand Rib Eye Steak with roasted vegetables 燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜 $188,她亦追加 Entree (Soup) & Dessert (Tart) $35(跟餐);餐飲係凍檸檬茶 2杯(跟餐)。五成熟的肉眼扒最好味,外脆內嫩,牛味濃郁;廚師沙律菜新鮮好味,閨密話餐湯好好味,甜品的撻賣相好靚,唔太甜,好味;凍檸檬茶好飲。

• 蘑菇忌廉湯
  • 燒紐西蘭8安士肉眼扒配烤蔬菜
  • 沙律
  • 凍檸檬茶
2024-09-04 298 瀏覽
「The Grill Room」位於尖沙咀堪富利士道的爵寓2樓是一家頗有特色的餐廳~🥰走進店內優雅而帶點復古的裝潢立即吸引了我的注意~店鋪採用木質和金屬元素設計營造出溫暖舒適的用餐氛圍(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我同朋友都好期待呢日嘅盛宴!!推薦菜式包括✨北海道刺身帶子沙律、燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律每道菜品都有其特色 值得一試🌈而我最喜歡的 都係⋯⋯烤八爪魚配薯蓉 Grilled Octopus 😛八爪魚鮮嫩多汁 烤製後帶有微微焦脆感與綿滑濃郁的薯蓉形成絕佳搭配 口感層次豐富!#hkeats #thegrillroom #香港好去處 #香港打卡 #香港美食 #西餐#扒房 #尖沙咀#尖沙咀美食#香港探店

是一家頗有特色的餐廳~🥰

走進店內
優雅而帶點復古的裝潢立即吸引了我的注意~
店鋪採用木質和金屬元素設計
營造出溫暖舒適的用餐氛圍(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
我同朋友都好期待呢日嘅盛宴!!

推薦菜式包括✨
北海道刺身帶子沙律、燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米
鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
每道菜品都有其特色 值得一試🌈

而我最喜歡的 都係⋯⋯
烤八爪魚配薯蓉 Grilled Octopus 😛
八爪魚鮮嫩多汁 烤製後帶有微微焦脆感
與綿滑濃郁的薯蓉形成絕佳搭配 口感層次豐富!

#香港美食 #西餐#扒房 #尖沙咀#尖沙咀美食#香港探店

2024-09-03 226 瀏覽
Grill room 由開第一間店就已經食過幾次,呢度嘅用料同煮嘅手法一路以嚟都係高水平,lunch 嚟食就最抵,百幾蚊就食都靚牛扒同係舒服嘅環境慢慢坐,今日唔趕住返office就同朋友嚟食個long lunch。-Rib eye好腍,生熟度啱啱好三成,牛味都好濃,次次嚟食都無失望。-聽朋友講銅鑼灣店搬咗,環境再舒服咗,行high end 路線,但lunch menu無乜貴到,性價比好高,下次可以去銅鑼灣新店再試吓。
2024-08-27
2024-09-03 288 瀏覽
Mushrooms 忌廉牛油蒜香雜菌 🍄🧈 $68蒜香雜菌嘅前菜相當唔錯,裏面嘅菇類好足料,忌廉汁又夠晒creamy 😍,旁邊仲有兩片酸包🥯可以連埋一齊食,值得推介Baby gem lettuce 羅馬生菜苗沙律 🥗 $88 伴碟嘅羅馬生菜苗沙律係超級鮮嫩嘅生菜苗,帶天然清甜味🌿,口感清爽爽脆,加埋少少開胃嘅沙律醋,簡簡單單已經好食!Parma ham beetroot salad 🥓🥬巴馬火腿南瓜子楓糖紅菜頭沙律 $78擺盤精美嘅巴馬火腿南瓜子紅菜頭沙律影相效果好靚✨,中間係紅菜頭整成嘅沙律醬汁,好有特色,旁邊係紅菜頭粒同埋新鮮嘅橙片🍊,配埋harma ham 一齊食,夠晒夾Mussels & scallop linguine 🍝香煎帶子青口三文魚子香草忌廉汁扁意粉 $218充滿海鮮嘅青口三文魚子扁意粉超級高質,面頭有三個新鮮青口🐚、一嚿煎到好香又脹卜卜嘅帶子、三文魚子🐠,酸酸甜甜嘅蕃茄醬汁夠開胃🥫,意粉嘅質感夠晒彈牙,好值得order👍🏻

Mushrooms 忌廉牛油蒜香雜菌 🍄🧈 $68

Parma ham beetroot salad 🥓🥬
巴馬火腿南瓜子楓糖紅菜頭沙律 $78

Mussels & scallop linguine 🍝
香煎帶子青口三文魚子香草忌廉汁扁意粉 $218
2024-09-03 491 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次同朋友一齊約喺尖沙咀行街,行完之後都係時候食晚餐就選擇咗比較有人氣嘅grill room, 去到稍為等咗一陣就可以入座,但係都建議訂位先,即使唔係週末都比較多人!巴馬火腿南瓜籽楓糖紅菜頭沙律比較健康但係又帶有鹹香嘅一個前菜而且個選擇都比較少見牛肝菌蘑菇意大利飯牛肝菌味突出,意大利飯亦比較多汁軟身燴蕃茄牛面肉扁意大利麵$168牛肉個份量比想像中多,牛肉肉質軟腍,但係麵條就比較硬身,整體嚟講蕃茄味都比較突出,整體配搭不錯炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒$488我哋四個人一齊食都覺得份量好足夠,佢哋嘅牛扒係特色,牛味濃郁多汁!香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁三文魚扒比較厚身,配搭菠菜健康又好味而且醬汁帶有酸味,同肥美嘅三文魚魚柳配搭恰當78% 黑朱古力心太軟朱古力味道濃烈!而且非常之香濃非常推薦呢道甜品如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)尖沙咀堪富利士

巴馬火腿南瓜籽楓糖紅菜頭沙律
比較健康但係又帶有鹹香嘅一個前菜
而且個選擇都比較少見

牛肝菌蘑菇意大利飯
牛肝菌味突出,意大利飯亦比較多汁軟身

燴蕃茄牛面肉扁意大利麵$168

炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒$488

香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁
三文魚扒比較厚身,配搭菠菜健康又好味
而且醬汁帶有酸味,同肥美嘅三文魚魚柳配搭恰當

78% 黑朱古力心太軟
朱古力味道濃烈!而且非常之香濃
非常推薦呢道甜品

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

2024-09-01 466 瀏覽
💫北海道刺身帶子沙律帶子切成薄片, 搭配蔬菜, 三文魚籽, 再淋上清爽的醋汁醬料, 好清新爽口又開胃💫Soup of the day - 帶子龍蝦湯湯頭濃稠但唔膩, 鮮甜彈牙嘅帶子和肥美的龍蝦肉熬煮而成, 一飲落去, 滑順柔滑, 即時溫暖左我個胃呀😙💫牛肝菌蘑菇意大利飯意大利飯煮到恰到好處的彈牙口感, 飯粒吸飽左蘑菇香汁, 好creamy, 每啖飯食落口都充滿著來自牛肝菌蘑菇的獨特香味, 好好味呀🤤💫燴蕃茄牛面肉扁意大利粉聞到陣陣蕃茄酸甜嘅香味, 牛面肉入口軟嫩多汁, 意粉煮至剛剛好嘅al dente口感, 濃郁的蕃茄醬汁吸附上扁意大利粉及牛面肉融為一體, 越食越滋味👍🥤Lychee-Lemongrass Lemonade 🥤Peach Tea兩杯飲品清甜又爽口, Lychee呢杯口味非常好飲😍
💫北海道刺身帶子沙律

💫Soup of the day - 帶子龍蝦湯

💫牛肝菌蘑菇意大利飯

💫燴蕃茄牛面肉扁意大利粉

🥤Lychee-Lemongrass Lemonade
🥤Peach Tea
兩杯飲品清甜又爽口, Lychee呢杯口味非常好飲😍

2024-09-01 156 瀏覽
昨晚係open rice book 咗枱,今日再收到sms 提示confirm booking. 我地準時去到餐廳,點知reception 話預咗我地坐high chair table, 我一臉愕然,因為我地有行動不便既長者同埋大肚婆。接待個位免為其難咁安排咗唔係high chair 既枱俾我地,原本都好地地,好感謝佢地既安排,點知坐低後個接待既又行過來俾說話我聽,提醒我下次係open rice 寫remarks 話有大肚婆,依家俾咗張原本係另一個大肚婆book咗既枱我地,後來又話咁啱有另一枱客人cancel booking 先俾到位我地。大佬呀,個個客人實知道你餐廳既setting 嫁?咁你安排high chair table 俾我又唔係sms 度講?!懷孕期間去過咁多間餐廳都冇發生過呢啲事情。話知你野食有幾好食啦,服務咁樣就真係好難令人接受lor 😡!

2024-09-01 241 瀏覽
今日同男朋友去左尖沙咀到食西餐😍,環境好舒服,有氣氛🥰🫶🏻,好正🤪✨香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁🐟煎得好好,外皮香脆,裡面又鮮嫩多汁💦。菠菜苗同青豆🫛增添咗清新嘅口感,而檸檬🍋牛油🧈汁就帶來咗清爽嘅酸甜滋味👍🏻✨烤西蘭花苗 配 烏魚籽碎🥦保留咗蔬菜的脆嫩口感,而烏魚籽碎就增添了鹹香味,🧂配合得恰到好處,增加咗層次感🤤😋✨香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉有🍝香煎嘅帶子、青口同三文魚籽,再加上香草忌廉汁,口感層次好豐富,麵條煮得好好,唔會過軟或過硬👍🏻✨Pandan de Coco (coconut milk, pandan syrup, lime juice)以椰奶🥥🥛、班蘭糖漿同青檸🍋‍🟩汁為主要成分,清新爽口,唔會過甜過膩,椰奶嘅香濃質感同班蘭糖漿嘅清香,再加上青檸🍋‍🟩汁嘅酸爽,完美融合,有個飲品層次感💗

✨香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁

✨烤西蘭花苗 配 烏魚籽碎

✨香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉

2024-09-01 149 瀏覽
上星期試了一間主打燒烤Grill西餐,環境幾有格調,幾high class,仲有高枱。我個朋人覺得係幾適合情侶拍拖慶生,附近都有食客係見客傾生意,無論拍拖定係商務都係一個唔錯嘅選擇🥗北海道刺身帶子沙律呢款前菜係人氣精選,嘩~帶子刺身上淋滿三文魚籽,睇見都口水流,入口仲口感鮮甜,配上沙律菜開胃又醒神🐮牛肉他他 配 法式千層薯牛肉煙靭有嚼口,而千層薯都好有驚喜,外層好香脆,食完個薯心入面好想再encore🍝 燴蕃茄牛肉面扁意大利粉牛面肉非常軟淋,有種入口即化的感覺,肉質不韌;醬汁充滿蕃茄同香草味,成個麵都好juicy🐙 炭烤八爪魚 配 法式薯蓉外層的八爪魚吸盤燒得微脆有風味,內層肉質爽口彈牙📍The Grill Room (The Humphreys) (尖沙咀)尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓

🥗北海道刺身帶子沙律

🐮牛肉他他 配 法式千層薯

🍝 燴蕃茄牛肉面扁意大利粉

🐙 炭烤八爪魚 配 法式薯蓉
外層的八爪魚吸盤燒得微脆有風味,內層肉質爽口彈牙

尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
  • 北海道刺身帶子沙律
  • 燴番茄牛面肉扁意大利麵
2024-08-28 219 瀏覽
光顧過銅鑼灣分店,覺得食物、環境和服務都有水準,於是在另一場聚會中試其尖沙咀分店。甫抵達即覺得環境格調與銅鑼灣分店有一段距離,有點小失望!惟在尖沙咀分店的入口處擺放著大大個“大眾點評必吃榜2023”的顯眼宣傳牌,心想有沒有那麼誇張,真的有必吃的水準嗎?Scallop Carpaccio北海道刺身帶子沙律帶子薄片新鮮味美,與黑松露油的香氣十分匹配。紅酒醋帶來了微妙的酸度,提升了帶子的鮮甜,混合生菜和三文魚籽提供了不同的口感變化,個人認為是一道高水準的前菜! Pan Seared Salmon香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆配檸檬牛油汁這道主菜表現出色,上枱時已覺得碩大厚實的三文魚塊十分有看頭!魚皮煎得香脆,內裡卻能保持鮮嫩,一點也不鞋口。晶瑩的三文魚籽增加鹹香,亦帶來多一層口感。配搭的枝豆和嫩菠菜為整道菜帶來清新。檸檬牛油汁完美地平衡了三文魚的油脂並提升了整體風味,個人認為是令人回味的一道主菜! Braised Beef Ragu Pappardelle燴蕃茄牛面肉扁意大利麵牛面肉非常入味,亦十分軟腍,個人向來對牛面肉有偏好,因此十分合個人口味!蕃茄醬汁濃厚,扁意大利麵彈牙掛汁,也屬美味之作!

Scallop Carpaccio北海道刺身帶子沙律

至於是否屬於必吃的程度呢?因個人喜歡到處試,所以在我的字典中,是沒有"必吃"這個辭彙的。不過這家餐廳的確值得一試,相信食物水準不會叫大家失望。

服務方面,侍應生們都忙得團團轉,客人多,人手卻偏少。

2024-08-27 196 瀏覽
今晚好想食牛🐮所以特登搵咗呢一間西餐廳聽講佢啲牛扒好出色一於去試吓先USDA Charcoal-Grilled Rib Eye 16oz (USA)炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒$488Order 咗五成熟sidePotato Purée butter, cream法式薯蓉saucePorcini Beef Jus牛肝菌牛肉原汁呢度嘅牛扒油花細緻,燒到外焦內嫩,香氣四溢,同個牛肝菌牛肉原汁完美平衡,讓肉味充分展現,超級好食😍。Add onGrilled Broccolinibottarga, olive oil烤西蘭花苗 配 烏魚籽碎$88Mussels & Scallop Linguineonion, garlic, salmon roe, dill, cream, basil oil香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉$218香煎帶子&青口鮮嫩,三文魚籽鹹香,香草忌廉滑潤,扁意粉更添豐富層次。店舖有個高bar枱嘅位置可以完全飽覽到入面廚師烹調過程當晚晚市時間餐廳都滿座建議大家去book定位😊
今晚好想食牛🐮
所以特登搵咗呢一間西餐廳
聽講佢啲牛扒好出色
一於去試吓先

炭燒美國16安士USDA安格斯肉眼牛扒
Order 咗五成熟

side
Potato Purée butter, cream
法式薯蓉

sauce
Porcini Beef Jus
牛肝菌牛肉原汁

Add on
Grilled Broccolini
bottarga, olive oil
烤西蘭花苗 配 烏魚籽碎

Mussels & Scallop Linguine
香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉

店舖有個高bar枱嘅位置
可以完全飽覽到入面廚師烹調過程
當晚晚市時間餐廳都滿座
建議大家去book定位😊
2024-08-27 335 瀏覽
The Grill Room,以精緻的環境和美味的料理贏得食客的青睞。餐廳內部裝潢典雅,燈光柔和,為用餐增添一份愜意。北海道新鮮刺身,搭配帶子和蔬菜,製作成美味沙律,口感豐富,清新爽口。香煎帶子青口三文魚籽香草忌廉汁扁意粉,帶子鮮嫩多汁,與青口的海鮮鮮味完美融合,香草忌廉汁的香氣襯托出整道菜的層次感。燒帶骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁,豬扒外皮酥脆,內裡軟嫩,香茅的清新與芥末籽的微辣相得益彰,令人回味。配上少量菜花及菜心,新鮮爽脆,綠色蔬菜平衡了主菜的濃鬱。三層朱古力榛子蛋糕,層次分明,朱古力的濃鬱與榛子的香,都是對味蕾的誘惑。

配上少量菜花及菜心,新鮮爽脆,綠色蔬菜平衡了主菜的濃鬱。

2024-08-27 291 瀏覽
🐽 Porcini Mushroom Risotto絕對係一道必試嘅招牌菜,每一口都散發獨特嘅Porcini菇香,令人回味無窮。米粒煮得剛剛好,入味得黎軟糯而不黏口,絕對係risotto愛好者嘅最愛🐽 16oz USDA Rib Eye呢款肉眼牛扒肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿濃郁嘅牛肉風味,炭香味十足,半成熟煮得剛剛好,保留咗肉汁同鮮味,絕對係肉食愛好者嘅最佳選擇!最後,一杯清涼爽口嘅Sapporo Beer絕對係完美嘅配搭!無論係搭配risotto定係牛扒,飲番杯啤絕對係享受
🐽 Porcini Mushroom Risotto

🐽 16oz USDA Rib Eye

2024-08-26 416 瀏覽
上回講到,每逢星期三我都會搵啲好餐廳獎勵吓自己辛苦咗3日番工,再鼓勵吓自己返多兩日就可以放假啦。今次我就嚟到尖沙咀嘅The Grill Room (The Humphreys),間餐廳個地理位置真係好方便,尖沙咀地鐵站A2出口一出行2分鐘就到。鍾意食魚同埋食牛嘅我,毫不猶豫咁樣嗌咗一個三文魚同埋一個牛面肉意粉,另外加多個牛肉他他🥩 牛肉他他 配 法式千層薯作為前菜嘅佢,為我今晚嘅晚餐做咗一個好好嘅Opening。只係用簡單嘅鹽同埋胡椒,就帶出咗牛肉嘅鮮味。千層薯外酥內嫩,配埋個牛肉,個口感好豐富🐟香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁三文魚嘅魚肉鮮嫩多汁,搭配埋清脆爽口嘅菠菜苗同豆莢,好健康!佢嘅檸檬牛油汁,可以襯托返三文魚嘅鮮味,成個菜都好match🍝 燴蕃茄牛面肉扁意大利麵牛面肉嘅肉質好嫩,配上濃郁嘅蕃茄汁,啲牛肉入晒味。意大利粉口感都好彈牙,而且佢朔晒啲肉汁同埋蕃茄汁,令人想食完一啖又一啖如果你又想搵間西餐廳,呢間無論係環境,定係食物質素,我都會推薦你試一試 The Grill RoomThe Grill Room (The Humphreys)📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵

🥩 牛肉他他 配 法式千層薯

🐟香煎三文魚柳伴菠菜苗枝豆 配 檸檬牛油汁

🍝 燴蕃茄牛面肉扁意大利麵

📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
#cassiegotst-今次肥編同朋友約咗收工之後係尖沙咀係西餐。依間The Grill Room其實係肥編第3次去,頭2次都係去銅鑼灣分店。餐廳位置好方便,近尖沙咀地鐵站出口同K11商場。👍🏿-前菜揀咗北海道刺身帶子沙律,除咗帶子之外仲有啲三文魚子,食材好新鮮,簡單開胃嘅前菜,攞盤都好靚。主菜叫咗個好特別嘅煙燻香脆乳豬配焦糖菠蘿,個煙燻箱好特別,燻出嚟嘅乳豬有一陣好香濃嘅煙熏香味,一咬落去外層好酥脆,肉質軟腍,好好食。🐖-甜品叫咗個提拉米蘇同心太軟,開頭好驚會唔會太甜,食落口又ok,唔會話太甜。心太軟個朱古力蛋糕外層好香脆,配埋裏面朱古力漿,食唔停口。提拉米蘇食落質地都好柔滑柔順 。🍫-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ The Grill Room (The Humphreys)📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓-
#cassiegotst
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
📍 尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓