2023-04-19
⌂ 銅鑼灣The Grill Room 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓星期一至日 12:00 - 15:00,18:00 - 23:00· 法式生牛肉他他伴鵪鶉蛋Seared Beef Tartare $128· 黑松露薯條 Truffle Chips $68· 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉12oz US Angus Sirloin $388· 78%朱古力心太軟 Chocolate Fondant $88𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜ 甜品先係今晚MVP?!゜・*超級推薦慶生或慶祝紀念日.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ銅鑼灣主打法國x澳洲菜嘅西式扒房餐廳裝修綠色為主調,而且微暗燈光加埋每枱都有細細地嘅電子蠟燭,更顯情調~ 如果Book位窗邊位就更加有feel! 座位雖然唔算好闊落,但好欣賞佢地勁貼心咁係每張枱嘅枱底都設有儲物箱值得一讚嘅係!店員服務態度超級好,同佢地講嘢都勁開心(。ノω≺。)ノ))而且好主動咁幫我地斟暖水! 咁啱個日夜晚8點半去比較多人,店員係咁同我地講好忙招呼唔到好唔好意思搞到我地覺得店員超好客都勁唔好
The Grill Room
· 黑松露薯條 Truffle Chips $68
𖧷 設有加一
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜ 甜品先係今晚MVP?!゜・*
超級推薦慶生或慶祝紀念日.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
銅鑼灣主打法國x澳洲菜嘅西式扒房
如果Book位窗邊位就更加有feel!
而且好主動咁幫我地斟暖水! 咁啱個日夜晚8點半去比較多人,店員係咁同我地講好忙招呼唔到好唔好意思搞到我地覺得店員超好客都勁唔好意思xddd
下次再幫襯仲想試下佢哋個Cocktail!!
𖧷 如果經 sevenrooms book枱, 可享有折扣優惠
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑法式生牛肉他他伴鵪鶉蛋 Seared Beef Tartare $128
quali eggs, caper, pickles, focaccia
成道菜比我感覺就係好清新同清爽
作為餐前開胃小食,超級滿意⌒♡。.
生牛肉嘅份量都無比少!調味好濃郁~
而且鵪鶉蛋配上生牛肉個質感好特別,肉嘅黏性頗高,好實在嘅口感,加上呢道菜唔係食佢個肉味而係食佢個調味點平衡
๑ 黑松露薯條 Truffle Chips $68
新鮮熱辣辣炸好!
本來仲以為有黑松露醬,原來只是加黑松露係薯條入面,淡淡嘅黑松露味~
๑ 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 12oz US Sirloin
black truffle potato puree, chimichurri, red wine beef jus, mustard sauce
雖然the grill room係一間扒房,但係佢牛扒嘅選擇唔算多,只有三種可供選擇。 但貴精不貴多!已經好足夠架啦~
我地嗌咗五成熟~牛扒兩面都燒到好明顯嘅格仔紋,而且聞落有焦香嘅味道
只要順住肉紋縱切,就會好容易切到啦! (朋友第一下切係逆紋咁切仲話係咪揸錯咗刀背切點解會切唔開真係笑死我(๑ ̅᷄꒫ ̅᷅)(。´-д-)
切開中間除咗係粉嫩嘅肉質,肉汁亦都不斷流晒出嚟!
餐點附上3種醬汁:阿根廷青醬、紅酒燒汁、黃芥末
就算唔用個牛扒都已經好好味,點埋個醬再加強返味道嘅層次~
以為牛扒好食,點知薯蓉仲好食啲!口感超級幼滑綿密,blend 得好好完全食唔到有粒粒,而且仲有黑松露係入面提味(☆ᵔ⤚ᵔ☆)ウマ-
๑ 78% Dark Chocolate Fondant $88
懷疑係我食過最好食嘅心太軟 (平時都無咩點食xdd)
一上碟已經聞到好香嘅朱古力蛋糕味!!
一切開,熱辣辣嘅朱古力流心慢慢咁流出嚟~
一定要配埋朱古力雪糕食!入口係香濃朱古力味,78% 黑朱古力唔會太甜而且味道濃郁!冷熱交融既口感超級滿足呀!
食完之後完全唔夠喉!好想再Encore!但個時已經過咗Last Order!下次一定一定會再食多次ฅ•ﻌ•´ฅ
𖧷 20 mins preparation