2023-06-03 62 瀏覽
韓式餐廳熱潮席捲香港,早前去咗集合多元化韓式地道美食嘅The Jang,主打菜式韓海熱炒海陸空更係sns人氣打卡熱選!呢款人氣王韓海熱炒海陸空除了中間海鮮湯底之外,還可以自選幾種配搭,揀咗辣炒小章魚配香辣無骨雞腳和甜辣炒豬皮👍一上枱已經見到大蟹仲有幾多海鮮同配菜,價錢才三百幾真係好抵食👍仲可以打卡😍中間海鮮區有好多扇貝同埋青口,所以湯底好鮮味。八爪魚🐙勁彈牙,呢度無骨雞腳味道夠晒正宗,辣得來好惹味😆食到噴火又可以食番甜辣豬皮解一解,q彈豬皮口感好似湯丸👍見到有莞島鮑魚粥,即刻點咗!平時好少食粥,但係呢個鮑魚粥真係吸引到我,莞島鮑魚用海苔餵大,岀晒名營養價值特別高,仲見到落足鮑魚👍果然啖粥味道都特別濃郁又夠鮮,食到底有少少鍋巴粥,好香口!

。今日收工嚟到葵芳新都會廣場行街,咁啱見到有一間新開張嘅韓國餐廳,呢間餐廳非常之特別,佢係四合一嘅,入面有四種唔同嘅美食品牌組合而成,一間餐廳就可以有四種享受。-既然有咁多選擇,當然每款都要享受啦,我哋唔會沖品牌多點做一份食物。分別叫咗韓海熱炒海陸空、炸雞四重奏、莞島鮑魚粥、海鮮辣炒碼麵。我哋另外仲仲叫咗奇異果沙冰,同埋一支燒酒,非常豐富。-韓海熱炒海陸空入面嘅海鮮,有好多種唔同嘅選擇,我揀咗小章魚、豬腸、無骨雞腳,而中間仲有一個雜錦海鮮湯。上枱見到非常之吸引,正中間就係一隻大大隻嘅蟹,而且仲有好多扇貝青口同埋蝦,好值得打卡。味道非常之出色,辣辣地好入味,而且海鮮都非常新鮮,配上調味,簡直不得了。- 炸雞四重奏我哋叫咗呢一款炸雞,佢總共有四種口味,分別係蒜香醬油、白忌廉洋蔥、甜辣、原味炸雞。雞肉都係無骨的,咬落口非常Juice,炸粉炸漿非常薄,而且炸到啱啱好外脆內軟,無論口感定係味道都好出色。-莞島鮑魚粥呢個鮑魚粥,簡直不得了,份量都好足,鮑魚大大隻,另外個粥係好特別,哋用鮑魚內臟烹調而成,所以味道更加鮮甜濃郁,再配上生醃辣醬嘅魷魚,超好食。-海鮮辣炒碼麵辣辣哋超開胃,而且海鮮種類非常

韓海熱炒海陸空
炸雞四重奏
莞島鮑魚粥
海鮮辣炒碼麵
辣辣哋超開胃,而且海鮮種類非常豐富,有各種唔同嘅貝殼類以及蝦,湯底非常鮮甜,而且唔會好膩。麵條口感都好出色,煙靭得來亦都有彈牙嘅口感,好滿足。

2023-05-29
🌟餐廳:The Jang - Korea Pocha & Cuisine📍地址:葵芳興芳路223號新都會廣場1樓185號舖💰價位:$101-200⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00📱電話:31050056想係一店食盡4大韓國特色品牌既美食🙋🏻‍♀️去The Jang - Korea Pocha & Cuisine就得😋呢間複合式韓國餐廳匯集韓國一流美食品牌,有齊百年老店韓式中華料理恭合春Gonghwachoon🍜、首間進駐香港韓式健康養生粥品 Juk Story🍲、知名連鎖炸雞 NeNe Chicken🍗 及布帳馬車熱炒自家品牌 Jang Pocha🥘今晚就約埋好友一齊品嚐各款特色韓國美食😬———————————————————🔹 韓海熱炒海陸空可以自選海、陸、空、湯,夠哂特別😝大大盤上枱好吸晴!海: 辣炒魷魚片,味道香甜帶辣,刺激味蕾一流陸: 辣炒豬腸,鹹鮮微辣、彈牙有咬口空: 香辣無骨雞腳,香甜又火辣,保留嚼勁湯:雜錦海鮮湯鍋,有齊紅蟹、藍花蟹、鮑魚紅扇貝等,超豐富!!食完飲返啖香辣惹味既海鮮湯特別滋味😋———————————————————🔹 香脆無骨炸雞炸雞四重奏可
📍地址:葵芳興芳路223號新都會廣場1樓185號舖
💰價位:$101-200
⏰營業時間:星期一至日12:00 - 21:00
📱電話:31050056

🔹 韓海熱炒海陸空
可以自選海、陸、空、湯,夠哂特別😝大大盤上枱好吸晴!
海: 辣炒魷魚片,味道香甜帶辣,刺激味蕾一流
陸: 辣炒豬腸,鹹鮮微辣、彈牙有咬口
空: 香辣無骨雞腳,香甜又火辣,保留嚼勁
食完飲返啖香辣惹味既海鮮湯特別滋味😋

🔹 香脆無骨炸雞
炸雞四重奏可以試齊4款口味:招牌、甜辣、白郡主、蒜香醬油,
炸雞入口香脆嫩滑好juicy,無骨啖啖肉勁惹味!
四款口味中最愛蒜香醬油味,入口蒜味香濃而不膩,濃郁又刺激!

🔹 莞島鮑魚粥
熱騰騰上枱,味道鮮甜之餘粥仲煲到好綿身~
特別選用源自全羅南道莞島水域鮑魚作原材料,
以嚴格清理之鮑魚肝製成肝醬加入粥底,
有助提鮮及豐富層次,好特別!

🔹 炸醬麵
黑醬色澤鮮亮好濃稠,味道醇厚得黎甜而不膩,
麵條煙煙韌韌,爽滑彈牙仲好有嚼勁!

🔹 乳酪沙冰
水果味既乳酪沙冰有齊多種口味供選擇,
揀咗奇異果口味,酸咪咪解辣又解膩~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-05-21
2023-02-10 968 瀏覽
去完青衣日落,搭小巴回程葵芳總站,就喺新都會搵食,首選荳子但一見人龍還是算了😂然後發現了這間,我一直都很愛吃韓國菜,難得朋友沒反對就入內.一坐下,侍應放下三碟小菜,然後執拾隔離枱不小心弄跌了隔離膠板,然後我們其中一碟白蘿蔔整碗倒瀉了,他不發一言拿回膠板,執了弄瀉了的白蘿蔔,換回一碗給我們,但沒說過任何話.飲品和配菜都很一般,炸雞ok.想食炸醬麵,我本來想叫個普通,朋友看到有安格斯牛炸醬麵就忍不住叫了,最後眼闊肚窄收場😂炸醬麵和牛肉都好食.其實店內食物質素唔差,可惜都敗在侍應手上. 如果廚師是餐廳的靈魂,那麼侍應就是餐廳的身體,客人只會看到身體表面而看不到靈魂,第一觀感都是先看外表,我沒興趣理解他的服務態度原因,但這種服務態度實在會影響食客的心情,如果是公司本身制度不好就希望公司可以改善,要不是整間餐廳絕對會毁在侍應手上.

炸雞
飲品和配菜都很一般,炸雞ok.
牛肉炸醬麵

2022-11-20
炸雞
牛肉炸醬麵
The Jang係葵芳同尖沙咀都有分店,店鋪分左兩面一邊係燒肉一邊係食韓國炸雞🍗。我地叫左兩款食品,兩個人食左一半炸雞四重奏已經好飽,燉牛排骨食左一兩塊,剩返全部打包拎走😂。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 芝海炸雞四重奏 $258係13款炸雞味道揀4款,每款均有3件,足夠4人Share。以鐵板形式上枱,側邊圍滿炸雞🍗中間係芝士🤩,等到芝士半溶之後就可以整芝士炸雞,不過芝士火候好難控制,上枱無耐可能太大火,卷左幾件炸雞啲芝士已經變左一餅😑。我揀左招牌、蒜香醬油、秘楓糖、初雪,個人最鍾意初雪口味,炸雞面灑上芝士粉,配搭左幾塊薯片都係佈滿芝士粉,唔加拉絲芝士都好好味。其次秘楓糖都唔錯,甜口味道加埋拉絲芝士。整體炸雞大件肉質嫩滑,咬開入面見到肉汁,唔會乾爭爭。♥️ 燉牛排骨 $148牛排骨好大塊,牛味香濃肉質軟稔,全部都好入味。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

♥️ 芝海炸雞四重奏 $258

♥️ 燉牛排骨 $148
牛排骨好大塊,牛味香濃肉質軟稔,全部都好入味。

• 芝海炸雞四重奏
2023-01-23 897 瀏覽
同同事黎食lunch,諗住試下新野,個前菜有芽菜,泡菜同埋白蘿蔔。芽菜冇味,泡菜完全唔辣,唔知食緊乜,白蘿蔔就正常啦。叫個staff添啲芽菜,點知佢話冇哂,又比左啲無味嘅脆肉瓜比我地,仲要態度勁差。無幾耐啲餸黎到,我地6個人,個staff求其放左係是但一個人度,完全吾打算問。最離譜係送左碟炸雞黎,一放係枱果下成隻雞跌左落枱,最勁係佢明明目擊成個過程,但佢一言不發轉身走左!不過我地都吾想搞事,所以咩都冇講。呢個石鍋牛肉拌飯都吾係好夠熱,完全做吾到飯焦效果,其實啲餸還可以,但真係吾會想再幫襯!
2023-01-14 870 瀏覽
星期五到新都會工作加晚餐,除咗呢間基本都排10位以上,等約五分鐘順利入內,QR code 點菜,兩個人所以點兩個麵加一個餸(牛肉),麵食份量大而尷尬,足夠一個半人食,兩個人食有可能唔太夠,發現後希望改單,將份量減少(開頭怕吾夠,點左280g,所以希望改正常),職員話已經做好,自己唔識,都冇辦法,反正只係唔想浪費,但係又等左15分鐘,麵都未出,當然感覺職員服務質素非常一般,菜到齊後一食就知可能冇人得閒傳菜,麵基本冇湯(可能係索水),味道非常一般,唯一就係量大(可能對某啲人係優點)服務態度吾可以用差去形容,不過我絕對唔會有任何好惑,唔會主動俾水你,你有問題佢只係隨便答(麥記都識盡量滿足客人),食物質素一般(同街口乜都有茶記差唔多),價錢偏貴,我好肯定吾會再去。

2023-01-13
2023-01-10 661 瀏覽
之前新麻蒲執左,諗住試下原址新開既韓燒,杯及碟既衛生不堪入目,食韓燒運醬油碟都無,都算。叫個548牛肉套餐,擺碟真係靚。但塊塊厚到好似牛扒咁厚,肉質又干又鞋。炸雞我覺得mcd記仲好食過佢,我第一次真係食到放棄左大半碟埋單走人,真係無下次。
之前新麻蒲執左,諗住試下原址新開既韓燒,
杯及碟既衛生不堪入目,食韓燒運醬油碟都無,
都算。叫個548牛肉套餐,擺碟真係靚。但塊塊
厚到好似牛扒咁厚,肉質又干又鞋。
炸雞我覺得mcd記仲好食過佢,我第一次
真係食到放棄左大半碟埋單走人,真係無下次。
2022-11-27 1269 瀏覽
由於時間關係,隨機有位就入座食午餐叫了一份人蔘雞湯(如果可以,想一粒星都唔俾!)因為無人蔘香味,雞味超淡,雞內的糯米飯不足亦無咬口,完全唔得。個湯啖到無味,食完啲料係唔會想飲埋個湯🙄👎🏻一份石鍋牛肉伴飯(落辣醬後可接受,但無菠菜變翠肉瓜扣分!)生白洋蔥無炒香,芽菜太少,無泡菜另加一份68蚊4件甜辣炸無骨雞則味道不錯涼拌配菜芽菜👍🏻 夠蔴油香,亦有爽脆口感泡菜偏淡酸無辣味,一般白蘿蔔👍🏻不錯,夠爽口酸甜味剛剛好*可惜芽菜同泡菜份量不多,亦無法再添加(扣分)侍應稱一枱得一🥲 想食多少少都無,睇過落單App亦無另叫的菜單
由於時間關係,隨機有位就入座食午餐
叫了
一份人蔘雞湯(如果可以,想一粒星都唔俾!)

另加一份68蚊4件甜辣炸無骨雞則味道不錯

涼拌配菜
芽菜👍🏻 夠蔴油香,亦有爽脆口感
泡菜偏淡酸無辣味,一般
白蘿蔔👍🏻不錯,夠爽口酸甜味剛剛好
*可惜芽菜同泡菜份量不多,亦無法再添加(扣分)
人蔘雞湯飯
甜辣炸雞
甜辣炸雞
2022-11-19 1095 瀏覽
經過新都會見到新面孔餐廳,當然要試試啦🤭!排隊都唔算等好耐,所以等位時間還可以嘅!有實體menu加上係qr code落單,所以都幾清晰知道點嘅菜式,亦會睇到賣相再決左👍🏻今次同朋友兩個人,所以只係點咗韓海熱炒海陸空配馬格利酒,已經夠飽肚。但如果兩位男士食就可能要加多個炸雞或者小食會更飽肚!韓海炒海陸空中間有個雜錦海鮮湯鍋,旁邊再有熱炒小食。湯鍋材料有紅蟹、紅扇貝、蜆、蝦、鮑魚、藍花蟹同白蘿蔔。紅蟹:有蟹膏、鮮味夠、蟹腳有肉嘅紅扇貝:一鍋有7隻,十分足料,貝肉新鮮彈牙蜆:細細隻,不過鮮味都夠白蘿蔔:最後食吸咗湯味超濃蝦、鮑魚、藍花蟹:依三樣食材都係朋友食,復述佢感受係好食嘅。鐵板鍋邊有3款海陸空熱炒小食,我哋分別點咗海係小章魚,陸係豬皮,空係雞。小章魚雖然叫小章魚,但其實唔係的的骰骰個啲,都算大件,而且辣味十足(可能keep住加熱,所以會越食越辣),小章魚入口彈牙。炒豬皮,俾100分,入口有少少漿口,富有食緊骨膠元感覺,而且辣炒非常惹味,會引唔住一塊又一塊咁放入口炒雞肉,都係辣炒惹味,雞肉唔會炒到老身,入口都算juicy👍🏻馬格利酒加上韓式餐前小菜,味道一流,朋友特別點名芽菜惹味,自己就

但如果兩位男士食就可能要加多個炸雞或者小食會更飽肚!

韓海炒海陸空中間有個雜錦海鮮湯鍋,旁邊再有熱炒小食。

湯鍋材料有紅蟹、紅扇貝、蜆、蝦、鮑魚、藍花蟹同白蘿蔔。

紅蟹:有蟹膏、鮮味夠、蟹腳有肉嘅

紅扇貝:一鍋有7隻,十分足料,貝肉新鮮彈牙

蜆:細細隻,不過鮮味都夠

白蘿蔔:最後食吸咗湯味超濃

馬格利酒加上韓式餐前小菜,味道一流,朋友特別點名芽菜惹味,自己就偏好醃蘿蔔👍🏻

成個餐$498再加一,$550都唔使,有埋酒飲,十分抵食
2022-11-18