同鐵飯腳一齊步入壓力山大既月份s,難得禮拜六既早上大家得閒,想starts with a chill morning就去左有嘉年華🎡佈景既𝕋𝕙𝕖 𝕄𝕒𝕕𝕙𝕠𝕦𝕤𝕖🎠 食個brunch同飲番杯🍻(晨早流流飲番杯既practice係喺泰國住resort個陣開始的✌🏽)➿ 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒆 𝑨𝒍𝒍 𝑫𝒂𝒚 𝑪𝒐𝒎𝒃𝒐 ($128) 平時如果喺屋企整ADB既話,我鍾意整到超級豐富🤭 但有熟魚同蝦🦐既ADB真係第一次見🤤 鱸魚腩配上香草醬🌿 食得慢放涼左都唔會覺得腥~ 除左有鱸魚、蝦仁🦐 仲有煙三文魚、輕輕烤過既蕃茄🍅 焗豆同埋青蘋果粒粒🍏 加$10可以將多士轉做牛角包🥐 超豐富,滿足滿足~➿ 𝑶𝒎𝒆𝒍𝒆𝒕𝒕𝒆 & 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑪𝒐𝒎𝒃𝒐 ($148)用3隻蛋整成既奄列果然有d份量😍 奄列仲可以揀内餡添,我地揀左Mushroom & Creamy Spinach,份量一d都唔吝嗇,切開仲有拉絲既效果🥰 牛扒可以揀生熟程度,medium rare,肉質粉嫩juicy!➿ 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒚 𝑺𝒂𝒍𝒕𝒚 𝑾𝒓𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆 ($72)坊間實在少見又鹹又甜既窩夫配搭🧇 欣賞佢地大膽既嘗試👍🏼 甜甜地既脆煙肉又幾好食

➿ 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒆 𝑨𝒍𝒍 𝑫𝒂𝒚 𝑪𝒐𝒎𝒃𝒐 ($128)

➿ 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕𝒚 𝑺𝒂𝒍𝒕𝒚 𝑾𝒓𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆 ($72)
坊間實在少見又鹹又甜既窩夫配搭🧇 欣賞佢地大膽既嘗試👍🏼 甜甜地既脆煙肉又幾好食😋 香蕉仲有完整既一層焦糖面喺上面😍🍌

入正題✨ 呢度既craft beer有28款之多,18款係獨家既進口北歐手工啤,有10款就係本地既~ 嗌主食+$198就可以free flow大部分既酒類飲品😆 可惜我地當日晏晝有工作,所以冇flow了🙊

帶鐵飯腳去飲craft beer既好處係,佢難得會主動話打食評✌🏽
我地試左兩款手工啤都係香港製造💁🏽‍♀️
➿ 19. 𝑺𝒘𝒆𝒆𝒕 𝒂𝒔 𝑷𝒊𝒍𝒍𝒔 (abv: 4.3%; ibu: 25)
大家耳熟能詳既carbon brew 出品,清透明亮,重麥香同奶油味,入口上相對容易d~

➿ 20. 𝑪𝒓𝒂𝒛𝒚 𝑹𝒂𝒃𝒃𝒊𝒕 (abv: 5.2%; ibu: 28)
非常之有個性既一隻手工啤,用比爾森麥芽釀造,第一啖飲落似咖啡☕️ 有陣陣麥芽同朱古力味🍫 味道比較強烈,配有牛肉既brunch就一流啦!

Btw, 大家去開專飲手工啤既酒吧,都會見到IBU 呢個term,唔知道大家知唔知IBU 點解呢?🧐 其實係指一個用黎量化啤酒苦味程度既單位,不過數字都係用黎參考架啫,口味係因人而異既!
銅鑼灣·鬧市中寫意慢活手工啤餐廳The Madhouse CWB 📍銅鑼灣禮頓道29號華懋禮頓廣場地下2號舖➰好歌推介「天氣不似預期,但要走總要飛,道別不可再等你,不管有沒有機。」.#歲月如歌 #陳奕迅➰今日係銅鑼灣同朋友行行下街,突然風雲變色水銀瀉地,即刻同朋友衝咗入一間餐廳食個Brunch再打算。.餐廳位銅鑼灣站約5分鐘距離,係時代廣場附近,入到餐廳店員好熱情招呼我地就座,並簡介下餐廳特色同推薦左主打手工啤比我地參考,餐廳主要提供獨家進口及本地手工啤酒,款式經常會改變添。.餐廳環境開場,主要分為室內及戶外兩部分,戶外亦有遮擋,即使落雨都唔怕,一入到餐廳就可以睇到正中間一個開放式吧枱,所有手工啤酒都保持恆溫新鮮奉上到客人手上,兩邊牆上一邊簡介咗餐廳今期所有特色啤酒,另一邊則以遊樂場做主題壁畫,用過山車形式將啤酒由啤酒花到成為一杯啤酒嘅釀造過程一一呈現出嚟俾客人了解。➰手工啤酒餐廳有28款啤酒供應,花多眼亂之下都係交由店員推介,店員亦會根據我地平時口味而作出推介。.✥No.19 Carbon Brews-Sweet as Pils·New Zealand Pilsner ⭐️4.1/
銅鑼灣·鬧市中寫意慢活手工啤餐廳

The Madhouse CWB
📍銅鑼灣禮頓道29號華懋禮頓廣場地下2號舖

➰好歌推介
#歲月如歌 #陳奕迅

➰手工啤酒
✥No.19 Carbon Brews-Sweet as Pils·New Zealand Pilsner ⭐️4.1/5⭐️
依款啤酒比較輕盈易入口,容易飲到啤酒花同麥味,酒精感唔重,算係容易入門嘅推介。

✥No.20 Deadman Brewery-Crazy·Triple Espresso Stout ⭐️4.2/5⭐️
依一隻就係釀造過程加入左咖啡豆,顏色呈深黑色,飲落啖啖Espresso混合啤酒花嘅清爽,兩者交融令層次感提昇,推薦一試。

➰主食
𖥕Madhouse Grand All Day Combo ⭐️4.2/5⭐️
份量非常豐富嘅Allday Combo,首先可以揀多士或者牛角包,朋友同我都係牛角包控,依度嘅牛角包亦都酥脆香甜,另外可以揀炒蛋,煎蛋,太陽蛋等,而我地揀左炒蛋,入口滑嫩,火喉掌握得唔錯,仲有煙肉,煙三文魚,薯餅,沙律菜,茄汁豆,水果,一邊飲住手工啤一邊嘆Allday,一個寫意休閒慢活嘅週末。
Madhouse Grand All Day Combo

𖥕Omelete & Steak Combo ⭐️4.2/5⭐️
奄列亦有唔同餡料配搭,我地選擇左經典嘅煙肉,腸仔及洋蔥,加上一份5成熟嘅牛扒,豐富滿足,牛扒火喉亦掌握得好好,鮮嫩粉紅,入口唔會過韌,奄列餡料非常多,加埋流心芝士,每啖都好滋味。
Omelete & Steak Combo

甜品
❀Sweet Salty Waffle ⭐️4.2/5⭐️
最後再叫多一個甜品作結,見到窩夫有咸甜混合配搭幾特別,就叫左一個試試。窩夫即點即制好脆口,而焦糖香蕉混和咸脆煙肉嘅配搭亦十分夾,整體層次感十足。
Sweet Salty Waffle

➰總結
餐廳以手工啤作主打,店員非常熱情好客介紹唔同嘅手工啤迎合客人口味,而食物方面份量亦非常豐富,令人滿足棒腹離場,加上係銅鑼灣鬧市之中可以搵一個寫意休閒嘅地方可以慢活一整個下午,值得推薦比各位。

➿➿➿
#TheMadhouseCWB
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#DeadmanBreweryCrazy #OmeleteAndSteakCombo
#SweetSaltyWaffle

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

Madhouse Grand All Day Combo
Omelete & Steak Combo
Sweet Salty Waffle
  • Sweety Salty Waffle
最近每個星期都會去唔同嘅地方食𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 今次就去到銅鑼灣嘅𝙏𝙝𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 之前食過呢到嘅晚餐已經覺得唔錯,主打手工啤酒🍻 有室內同室外2個用餐區,朝早陽光打入室內感覺更加𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡☀️ .最近推出咗𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚 𝘽𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩 所有𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙎𝙚𝙩 +$198就可以2個鐘任飲特選手工啤酒🍺、紅白酒🍷、意大利氣酒🥂同非酒精飲品🍹 .📍𝙈𝙖𝙙𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙 𝘼𝙡𝙡 𝘿𝙖𝙮 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤($158) 呢個係佢哋𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝嘅皇牌😍 太陽蛋🍳、香腸❣️、煙肉🥓全部𝙭3❗️ 仲配有煙三文魚、薯餅、生果、茄汁焗豆、烤蕃茄同多士 𝘼𝘿𝘽嘅味道唔需要多講其實大家都會預想得到 食物發揮到正常水準,重點係咁多料真係好滿足😚 .📍𝙊𝙢𝙚𝙡𝙚𝙩𝙩𝙚 & 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤($148) 牛扒煎得啱啱好,顏色嫰紅肉質軟腍🥩 奄列餡料可以3選1,我哋揀咗蘑菇+忌廉菠菜💚 另外加$10將多士專做牛角包🥐,有牛油香又夠鬆脆,唔錯👍🏻 .📍𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙮 𝙎𝙖𝙡𝙩𝙮 𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 ($72) 窩夫口感鬆軟🧇,伴上香脆嘅煙肉🥓同焦糖香蕉🍌 淋上糖漿一齊食唔會太乾🍯 我

最近每個星期都會去唔同嘅地方食𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝
今次就去到銅鑼灣嘅𝙏𝙝𝙚 𝙈𝙖𝙙𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚
之前食過呢到嘅晚餐已經覺得唔錯,主打手工啤酒🍻

呢個係佢哋𝙗𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝嘅皇牌😍
太陽蛋🍳、香腸❣️、煙肉🥓全部𝙭3❗️
仲配有煙三文魚、薯餅、生果、茄汁焗豆、烤蕃茄同多士
𝘼𝘿𝘽嘅味道唔需要多講其實大家都會預想得到
食物發揮到正常水準,重點係咁多料真係好滿足😚

📍𝙊𝙢𝙚𝙡𝙚𝙩𝙩𝙚 & 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 𝘾𝙤𝙢𝙗𝙤($148)
牛扒煎得啱啱好,顏色嫰紅肉質軟腍🥩
奄列餡料可以3選1,我哋揀咗蘑菇+忌廉菠菜💚
另外加$10將多士專做牛角包🥐,有牛油香又夠鬆脆,唔錯👍🏻

📍𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙮 𝙎𝙖𝙡𝙩𝙮 𝙒𝙖𝙛𝙛𝙡𝙚 ($72)
窩夫口感鬆軟🧇,伴上香脆嘅煙肉🥓同焦糖香蕉🍌
淋上糖漿一齊食唔會太乾🍯
我哋仲另外問餐廳拎咗提子果醬🍇,加埋會香好多

呢到嘅啤酒有28款選擇🍻!產地同唔牌選擇多樣
店員介紹下試咗𝙏𝘼𝙋6同𝙏𝘼𝙋 10
前者酒體清澈果香較重,後者呈深紅色飲落都幾清爽
2023-03-24 265 瀏覽
The Madhouse 是香港有名的手工啤專門店,而位於銅鑼灣的分店以gastropub為概念,除了主打手工啤酒外亦提供一系列特色菜式。最近更推岀了全新週末美式早餐系列American Style Breakfast,享受一個滿足的 Weekend Brunch🍴🔸Madhouse Grand All Day一份有齊蛋、香腸、煙肉、煙燻三文魚、烤番茄、焗茄汁豆、鮮選生果、炸薯餅和多士,材料豐富份量十足,不愧是大滿足全日早餐系列😆 這份點了炒蛋,很嫩滑👍🏼 值得一提的是這裡也有Green All Day Combo 選擇 💚🔹Steak & Eggs 🥩Brunch吃牛排很有美式風格😆 點了五成熟,上菜時已貼心的切好一份份,外焦內裡是誘人的粉嫩色澤,肉味香濃,可以沾青醬一起品嚐更惹味。這次點了煎蛋,是脆邊太陽蛋,滿意🍳🔸Sweety Salty Waffle 🧇 甜品是鹹甜兼備的自家袐製窩夫~配料是焦糖香蕉配煙肉,沒想到味道很合拍!札實的窩夫口感一流,沾上配料和糖漿吃很滿足呢🔹Craft Beers🍺 餐廳裝潢以啤酒嘉年華為主題,充滿輕鬆愉快的氛圍,而吧枱位置設有23個啤酒龍頭✨ 我們

Madhouse Grand All Day

🔸Madhouse Grand All Day

🔹Steak & Eggs 🥩

🔸Sweety Salty Waffle 🧇
Craft Beers

🔹Craft Beers🍺
餐廳裝潢以啤酒嘉年華為主題,充滿輕鬆愉快的氛圍,而吧枱位置設有23個啤酒龍頭✨ 我們就點了兩款手工啤試試

𓋑 TAP 2
North X Newtown Park
Triple Fruited Gose
Strawberry + Blackberry + Redcurrant
帶深粉紅的顏色,莓香的果酸味很突出,果汁感覺很易入口 🍓

𓋑 TAP 6
Amundsen Brewery
Lorita
Passionfruit Pale Ale
來自挪威的手工啤,色澤澄明,聞起來有熱情果的果香風味,清爽Refreshing 之選

🔖 任何餐點加$198可享 “HAPPY 120“ 120分鐘暢飲放題,盡情享受特選手工啤酒,紅白酒、意大利氣酒及非酒精飲品等等🍻

餐廳設有室外位置,也是 pet friendly 的😽✨ 可以帶寵物來過一個悠閑的週末
Craft Beers
  • Madhouse Grand All Day
工作關係,呢排唔單止個個星期六都要開0700,而且仲好大壓力🥹!難得到咗星期日,當然要休息一吓,食盡佢、嘆盡佢!🥳 嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅手工啤酒專門店🍺,佢哋近期推出咗週末brunch就啱晒阿叔食嘢發洩。呢度除咗有專為大胃王而設嘅Madhouse Grand🌮、亦有為素食人士準備嘅Green🥗,仲有Egg Benedict🍳 、炸魚薯條🍟、奄列🥚等,揀到你唔揀!另外,想飲得更放,更可加多$198飲盡場內手工啤、雞尾酒、紅酒、白酒等飲品120分鐘。😙😙😙 🐟Marine All Day Combo ($128)阿叔嘅選擇,呢款早餐有齊蛋、蝦、盲曹魚柳、煙三文魚、烤蕃茄、茄汁焗豆同生果粒,超豐富、超足料。 🥞Joy Pancake ($82)諗住再氹自己開心啲,叫埋呢款一共有4大塊班戟嘅甜品。班戟即叫即整,熱辣辣好香牛油味,仲有忌廉同士多啤梨配埋一齊食。🍺手工啤 (另加$198任飲120 mins)呢度嘅手工啤酒嚟自世界各地,有澳洲🦘、美國🇺🇸、意大利🇮🇹、德國🇩🇪等,甚至香港獨家口味都有,有成廿幾款咁多,總有一款啱愛酒人士。

🐟Marine All Day Combo ($128)

🥞Joy Pancake ($82)

🍺手工啤 (另加$198任飲120 mins)
2023-03-22 23 瀏覽
很有空間感也有室外位置 而brunch menu食物選擇超多🤣 牛扒不錯 粉嫩重肉味🥩 自選奄列餡料菠菜蘑菇夠creamy🍄 還跟配多士和沙津 超豐富😆 炸雞漢堡不得了!! 炸雞比想像巨型 炸得香脆又juicy😋 麵包微微烘過 醬汁調味得宜🍔 薯條都好食🍟眼闊肚窄地點了甜品 但其實主菜份量很大 沒什麼空間吃甜品😂 班戟走美式路線 鬆軟得來口感比較實在 麵粉香重☺️ 整體食物很不錯 加$198就有2小時free-flow drinks 性價比挺高😚 不過今次沒有選擇free-flow 單點了兩杯試試 店員都會詳細介紹每款的特色 除了世界各地的啤酒 還有十多款本地啤酒廠的出品😉 試了本地carbon brews的出品 IBU25 喝下清爽!

朋友差不多4年冇見,當然要帶朋友去特色餐廳Chill 下。「The Madhouse CWB | Taproom • Kitchen 」位於銅鑼灣,由銅鑼灣A出口,步行6分鐘左右到達,係時代廣場後面,非常方便。餐廳以嘉年華為主題,牆上的壁畫色彩繽紛,非常吸睛,而且餐廳環境一流,設有室外和室內,感覺非常Chill。餐廳主打獨家進口北歐手工啤酒和多款大大份傳統美式口味早餐、窩夫、班戟、法式吐司可以選擇。以家任何餐點加$198仲可以享受 “HAPPY 120“ 120分鐘暢飲放題,放任咁飲盡特選手工啤酒,紅白酒、意大利氣酒及非酒精飲品等等,可以同朋友慢慢享受一個愉快的週末。Madhouse Grand All Day Combo($148)賣相一流,食物配料好豐富,有3隻炒蛋、3條香腸、3塊煙肉、炸薯餅、煙燻三文魚、烤蕃茄、焗茄汁豆、牛角包、新鮮生果,份量十足。Omelette & Steak Combo ($148)有3款配料可以選擇,朋友點了煙肉、洋蔥和腸,奄列用了3隻蛋,蛋皮比較薄,蛋味濃郁,奄列好足料,而且入面仲有芝士,食落又不會覺得滯。牛板腱點了5成熟,而且係厚切,煎得剛剛好,牛味

Omelette & Steak Combo ($148)

牛板腱點了5成熟,而且係厚切,煎得剛剛好,牛味濃郁帶點嚼勁。另外亦有兩塊多士,都好飽肚

手工啤有28款可以選擇,如果唔飲得有酒精既手工啤酒,亦可以選擇無酒精的Mocktail 。
Neonotic!Cidery
4.6%酒精濃度,入口帶蘋果香,帶點微微酸,易入口。

Apple Spritzer
Draft Mocktail 無酒精,淡淡的蘋果香。
2023-03-20 23 瀏覽
@themadhousecwb 𝗶𝗻 𝗰𝗮𝘂𝘀𝗲𝘄𝗮𝘆 𝗯𝗮𝘆 𝗼𝗳𝗳𝗲𝗿𝘀 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗿𝗮𝗳𝘁 𝗯𝗲𝗲𝗿🍻 𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗳𝗳𝗹𝗲 𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗵𝗲𝗮𝗿𝘁𝘆. 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗿𝗲𝗲-𝗳𝗹𝗼𝘄 𝗶𝘀 𝗱𝗲𝗳𝗶𝗻𝗶𝘁𝗲𝗹𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗺𝗲𝗻𝘂😋.一到weekend就想嘆下brunch,brunch嘅重點當然係酒啦~ 由旺角開到銅鑼灣嘅 @themadhousecwb 主打世界各地嘅craft beer,生啤長期都有廿幾款起碼嚟兩三次先試得哂😛 半露天座位幾有feel同夠哂開揚,最鐘意佢哋地點方便就腳,出開銅鑼灣可以一試~
這間西餐廳位於銅鑼灣,主打手工啤酒,店內有23個啤酒龍頭、多款樽罐裝啤酒及本地酒廠款式,總有一款合你口味。店內裝修寬敞且樓底高身,如置身外國般悠閒。Neonotic! Cidery - $88這款酒精濃度為4.6%由香港釀造,揉合蘋果和白桃的香甜,有熱帶水果的氣息,甜度比一般的蘋果酒低,口感更乾身,品嚐起來有點像香檳,有耳目一新的清新感。H.K. Lovecraft - $88同樣香港釀造,酒精濃度則5%,融合堅果和香料,有清爽的烘烤及焦糖氣息,口感順滑又獨特。Omelette & Steak Combo - $148奄列有三款餡料,嫩滑的奄列用上三蛋製作富濃濃蛋香,飽滿的肉餡有煙肉、洋蔥及腸好豐富;一片片板腱牛扒牛肉風味濃厚,肉質紮實有一條嫩筋,口感彈牙;多士可加$10轉為鬆脆牛角包,一層層外酥內軟富牛油香;沙律菜平衡膩感。Parma Ham Lover - $86即叫即製自家窩夫外酥內軟超吸汁,塗滿豐富的荷蘭醬,水波蛋流出濃稠的蛋黃汁,柔軟的巴馬火腿甘甜芳香好細緻,加上綿密的牛油果和生菜,還有大量沙律菜更清新。Sweety Salty Waffle - $72自家秘制窩夫更綿密有嚼
Neonotic! Cidery

Neonotic! Cidery - $88
H.K. Lovecraft

H.K. Lovecraft - $88

Omelette & Steak Combo - $148

Parma Ham Lover - $86

Sweety Salty Waffle - $72
自家秘制窩夫更綿密有嚼勁,軟糯的香蕉帶一層香脆的焦糖,更有一片長長的香煎煙肉,酥脆又富煙燻油香,蘸上香甜的糖漿更有層次。
午餐
#WeekendBrunch 黎到銅鑼灣Madhouse開放式店舖 日光之下的Brunch特別寫意黎到香港首屈一指嘅手工啤酒專門店Brunch o’clock都要啤一啤除咗獨家進口北歐手工啤 仲有唔少#香港製造我就試左 @h.k.lovecraft 同 @carbonbrews 的出品啊媽話唔可以空肚飯酒🤭梗係要食嘢試左全新推出的週末限定美式早餐系列🇺🇸🔺All day Combo🔺Omelette & Steak Combo 🔺Joy Pancake三款都好有水準 牛角包每朝自家製新鮮出爐特別推介Omlette & SteakMedium rare牛質鮮嫩而肉味濃三蛋Omlette可選內餡:煙三文 煙肉 或忌廉蘑菇菠菜我就揀左菠菜 配烘脆多士好食!#Pancake係自調粉漿 唔係用現成Pancake粉所以口感份外鬆軟又唔乾🥞而家任何餐點加$198仲可以“HAPPY 120“ 120分鐘放飲盡特選手工啤酒 紅白酒 意大利氣酒仲包括非酒精飲品 比你回一回氣✨🫶🏻
#WeekendBrunch 黎到銅鑼灣Madhouse

三款都好有水準 牛角包每朝自家製新鮮出爐

特別推介Omlette & Steak

Medium rare牛質鮮嫩而肉味濃
三蛋Omlette可選內餡:煙三文 煙肉 或忌廉蘑菇菠菜

我就揀左菠菜 配烘脆多士好食!
#Pancake係自調粉漿 唔係用現成Pancake粉

2023-03-18
  • Omelette  &  Steak  Combo
  • Joy  Pancake
2023-03-19 15 瀏覽
餐廳分室內同戶外2 個地方, 幾闊落, 枱與枱之間有舒適距離, 感覺好Chill。室內裝修充滿嘉年華嘅感覺, 有旋轉木馬嘅頂同過山車 x 啤酒廠壁畫。𓊈Omelette & Steak Combo $𝟷𝟺𝟾𓊉奄列有3款餡料可以揀, 我地揀咗煙肉同洋蔥腸, 奄列係全熟蛋, 裡面都幾多煙肉同洋蔥腸。板腱牛扒質感濕潤, 口感有嚼勁, 如果烤得生少少會更好。𓊈Marine All Day combo $𝟷𝟸𝟾𓊉餐廳提供各式各樣嘅 All day combo, 我地揀咗呢個有盲曹魚柳嘅, 平時比較少見, 另外仲有炒蛋, 蝦, 煙燻三文魚, 烤蕃茄, 焗茄汁豆, 沙律菜, 芒果粒加奇異果粒同埋牛角包, 好豐富。𓊈Sweety Salty Waffle $𝟽𝟸𓊉窩夫幾特別, 第一次食鹹+甜嘅窩夫, 賣相幾精緻, 窩夫外脆內軟, 同焦糖香蕉好相襯, 煙肉炸得好香脆, 一啖有齊鹹同甜味。𓊈Long White Cloud $𝟾𝟾𓊉呢度有好多唔同類型嘅手工啤酒, 鐘意飲酒嘅真係可以慢慢飲。Long White Cloud 喺紐西蘭釀製, 帶有明顯嘅啤酒花香氣, 同時有少少水果同麥芽味, 口感清新。𓊈Nor

𓊈Omelette & Steak Combo $𝟷𝟺𝟾𓊉

𓊈Marine All Day combo $𝟷𝟸𝟾𓊉

𓊈Sweety Salty Waffle $𝟽𝟸𓊉

𓊈Long White Cloud $𝟾𝟾𓊉

𓊈North X Newbarns $𝟾𝟾𓊉
North X Newbarns 融合咗北歐同英國兩家酒廠嘅風格, 味道清新, 帶有淡淡嘅水果同草本香氣, 唔會太苦, 口感輕爽。
2K
🍳銅鑼灣嘆手工啤 x All Day Breakfast🥞-Weekend難得可以抖下 當然要揾間chill啲嘅地方同班friends一齊hea吓吹吓水咁😂 呢間位於銅鑼灣嘅餐廳有齊all day breakfast同大量手工啤 啱晒打卡同飲嘢嘅朋友一齊嚟啦😉-🍳Madhouse Grand All Day Combo $148話明係grand combo當然咩都有啦😙 成個餐有3隻蛋 3條腸 3塊煎到脆卜卜嘅煙肉 再加上煙燻三文魚 烤蕃茄 焗茄汁豆 火龍果沙律 同炸薯餅 仲有一塊多士 夠哂豐富🥰-🍳Omelette & Steak Combo $148奄列可以揀唔同餡料 我哋就揀咗煙肉洋蔥同腸 都幾足料 雖然佢唔係行流心半生熟路線 不過佢落芝士都幾重手下 要做到邪惡拉絲效果冇難度😜 牛扒肉味都幾重 不過可能當日切肉時個紋路唔太一致 所以要咬耐嘅啲😅-🥞Joy Pancake 82甜品我地㨂咗經典嘅pancake 配上鮮忌廉同士多啤梨 絕對係標準嘅配撘😉-🍻手工啤酒最出色係佢地有好多款手工啤飲 由產地 酒精濃度 顏色同味分門別類 啱晒想試唔同口味嘅朋友😚-📍#TheMadhouse 銅
🍳銅鑼灣嘆手工啤 x All Day Breakfast🥞

🍳Omelette & Steak Combo $148

🥞Joy Pancake 82

🍻手工啤酒
📍#TheMadhouse
銅鑼灣禮頓道29號華懋禮頓廣場地下2號舖

2023-03-15 16 瀏覽
今日去咗銅鑼灣做嘢,見到呢間有open area 嘅餐廳,就入去試吓,呢間係飲手工啤酒嘅餐廳,第一次飲手工啤酒,侍應姐姐好好禮貌,介紹得好詳盡,餐廳裏面有幅好大嘅壁畫,原來係餐廳一個員工畫的,內容係講讓製手工啤酒嘅流程,真係好有特色😃😃食物方面,我哋叫咗個鳳尾蝦沙律、炸雞漢堡、炸雞中翼(無影餐牌,唔記得晒啲名😂😂)至於手工啤酒都有好多選擇,我就叫咗個三種莓混合的手工啤酒,我朋友飲嘅係無酒精飲品,有廿幾款飲品,不能盡錄👍🏻👍🏻
2023-03-15
慶祝紀念
生日
  • 踢屁股雞翼
2023-03-15 17 瀏覽
前排同朋友仔去銅鑼灣行街經過The Madhouse 就比輕快音樂同裝修吸引,所以同朋友仔黎食番個Brunch餐廳分室內室外座位,以高身枱凳為主吧枱上有旋轉木馬作燈飾牆身有啤酒龍頭,提供進口同本地手工啤酒另外,壁畫色彩繽紛,以嘉年華為主題店內提供All Day Breakfast、Waffle 同Pancake 等等食物,一邊享受美食,一邊飲番杯手工啤酒,Chill住嘆一日✾ Madhouse Grand All Day Combo $148太陽蛋|腸|煙肉|煙燻三文魚|烤蕃茄焗茄汁豆|生果|炸薯餅|多士大大份,超豐富,大滿足太陽蛋、腸同煙肉都係三倍太陽蛋煎到微微脆邊;生果係芒果同奇異果炸薯餅脆口;烤蕃茄Juicy肥妹最鐘意多士搽滿滿牛油,放上太陽蛋加煙肉,但食時要小心蛋汁流到手都係🤭🤭✾ Omelette & Steak Combo $148奄列|板腱牛扒|多士奄列餡料有三款配搭可以選擇肥妹揀左A.煙肉、洋蔥同腸仔奄列蛋皮很薄,蛋香十足內餡非常足料,有芝士切開略略拉絲五成熟牛扒外層焦香內粉嫩多汁,肉味香濃可配埋羅勒醬可減輕油膩感帶清爽✾ Sweety Salty Waffle
前排同朋友仔去銅鑼灣行街
餐廳分室內室外座位,以高身枱凳為主
吧枱上有旋轉木馬作燈飾
牆身有啤酒龍頭,提供進口同本地手工啤酒
另外,壁畫色彩繽紛,以嘉年華為主題

太陽蛋|腸|煙肉|煙燻三文魚|烤蕃茄
焗茄汁豆|生果|炸薯餅|多士
大大份,超豐富,大滿足
太陽蛋、腸同煙肉都係三倍
太陽蛋煎到微微脆邊;生果係芒果同奇異果
炸薯餅脆口;烤蕃茄Juicy

✾ Omelette & Steak Combo $148
奄列|板腱牛扒|多士
奄列餡料有三款配搭可以選擇
肥妹揀左A.煙肉、洋蔥同腸仔
奄列蛋皮很薄,蛋香十足
內餡非常足料,有芝士切開略略拉絲
五成熟牛扒外層焦香內粉嫩多汁,肉味香濃
可配埋羅勒醬可減輕油膩感帶清爽

✾ Sweety Salty Waffle $72
香蕉表面有一層薄薄焦糖脆面再加香脆鹹香
煙肉,而窩夫外脆內鬆軟
整體鹹鹹甜甜口感層次豐富

✾ Long White Cloud $88
✾ Brave New World $98
兩款酒都係來自蘇格蘭Tempest Brewing Co.
前者清新帶果香易入口,酒精得5.4%
後者麥味較突出,酒精有7%
2023-03-13 38 瀏覽
Omelette & Steak Combo由三隻蛋整成既奄列 入面有濃濃芝士香配上煙三文魚 非常好食 牛肉肉質嫩滑 好moist 多士烤到脆卜卜Marine All Day Combo蛋可以選擇炒蛋或太陽蛋 我揀左炒蛋 夠creamy夠滑仲有烤蕃茄 Smoked salmon 茄汁豆同生果 非常豐富 +$10 轉牛角包 淡淡牛油香 😋 Joy Pancake呢款雖然冇好似一般做法會淋上楓糖漿 但食落唔會乾仲有好香既蛋味 加埋清甜既士多啤梨 完全冇負擔感 餐廳既手工啤酒系列好出名 黎到當然要試下啦No.10 North X Newbarns 麥香味較重No.14 Raller Amber Ale 偏向甜味 兩款洒精濃度都唔高 只有4點幾% 口感比較light 容易入口 位置非常方便 而且有少量室外位置 Good vibes 👍

Marine All Day Combo
蛋可以選擇炒蛋或太陽蛋 我揀左炒蛋 夠creamy夠滑