2019-02-24 114 瀏覽
今晚肥妹仔同屋企人去咗圓方港邊是一間西餐廳叫the pantry, 入到去環境好開揚,裝修好靚。Roasted Eel & Tamago $188我哋叫咗一個pizza share嚟食,呢個pizza唔係普通嗰啲蕃茄醬底pizza,而係有少少日本fusion嘅pizza。入面有鰻魚, 柴魚絲,嗰底係千島醬,餅底烤得非常香脆,唔厚粉,而佢嘅醬汁亦都唔會好膩,好食。Slow roasted pork knuckle $288肥爸好鍾意食德國咸豬手,所以我哋見到有豬手都叫咗一個試下。佢嘅豬手皮係應該先焗再去炸,炸到非常香脆,食落去就好似薯片咁樣。而佢嘅豬手肉質非常嫩滑,咬落去有淡淡嘅醃料香味,唔會太過,搶咗豬肉本身嘅鮮甜味。配菜仲有酸菜,炸薯角,超級滿足。Calamari Squid Ink Pasta $155呢個墨汁魷魚意大利麵都唔錯,佢個汁係芝麻醬加少少芥末醬,食落去甜甜酸酸,有少少攻鼻,好刺激。而佢嘅魷魚圈亦都非常有咬口,食得出係好新鮮,墨汁就唔係好食得出,佢嘅意粉壓軟硬度煮得剛剛好。Braised Beef rib $388呢一個牛扒真係不得了,係全餐最好食嘅嘢。肥妹仔好耐都未試過

Roasted Eel & Tamago $188

Calamari Squid Ink Pasta $155

Braised Beef rib $388
呢一個牛扒真係不得了,係全餐最好食嘅嘢。肥妹仔好耐都未試過食咁高水準嘅牛扒。佢冇得畀你揀幾多成熟,自己set好咗煮到幾熟,但係想講係見到入面係呈粉紅色,真係未食都已經估到非常嫩滑,一食果然一直不得了,牛味超級濃,冇渣,入口即溶,真係食過返尋味。

Blueberry cream cheese pancake $145
邊一個pancake又係水準之作!佢嘅pancake係好軟熟,好香牛奶同蛋味。 佢個blueberry醬亦都煮得非常好,甜甜酸酸,感覺好清新 。甜品對於肥妹嚟講呢一個簡直係冇得輸。
2019-01-28
2019-02-24 83 瀏覽
噚晚同成班舊同事飲野, 其中一個話今日上午唔使返工喎,我即刻約佢今日lunch啦, 順便傾下來年有咩大計嘛。因為我下午係圓方有meeting, 所以我就約佢嚟呢間餐廳。我地兩個都點lunch set。佢lunch set選擇多, 一時都花多眼亂,最後我決定試佢嘅炸雞waffle配蜜糖芥末醬汁,而朋友就揀左蕃茄鮮蝦羅勒mascarpone芝士意大利粉。餐湯係磨菇忌廉湯, 磨菇味濃,食到粒粒磨菇碎, 加左少許忌廉,所以特別滑, 不過我覺得唔加仲好。朋友嘅意粉先上, 份量都幾大喎,蕃茄芝士味幾濃, 鮮蝦好多,質地爽脆,因為加左羅勒,所以意粉有好清新嘅香氣。我份炸雞waffle賣相好得,炸雞好大塊,炸得金黃但唔油, 底下有兩大片waffle。炸雞肉質鮮嫩,澆上帶甜味嘅芥末醬好好味。waffle牛油味香, 加埋炸雞一起食最夾。飲品我地要左berries smoothies, 天氣潮濕,飲冰涼微酸但果味清香嘅smoothies就最爽喇。

2019-02-22
2019-02-24 100 瀏覽
今日去左pantry食晏,唔係公司嘅pantry喎,係呢間喺elements嘅the pantry。😆😆聽講餐廳只係營業到2月27號,就專登黎食想食好耐嘅pancake。而家仲係lunch時間,我地先叫2個lunch set~呢碗叻沙🍜入面好多配料,有帶子,大蝦,雞肉,魚餅同水煮蛋,味道ok但啲粉偏林。海鱸魚配甜薯意大利飯,略嫌個飯唔夠熱,但個魚都ok嘅。🥞Pancake製作需時,等左陣終於到啦!🤩🤩好厚身,加左糖漿有點精之效,不過唔加都同樣好食。個pancake唔太甜而且幾鬆軟,整體未至於超好食,但作為飯後甜品都好有水準!
而家仲係lunch時間,我地先叫2個lunch set~

海鱸魚配甜薯意大利飯,略嫌個飯唔夠熱,但個魚都ok嘅。

🥞Pancake製作需時,等左陣終於到啦!🤩🤩

好厚身,加左糖漿有點精之效,不過唔加都同樣好食。

2019-02-24 55 瀏覽
同事介紹黎食,lunch時間黎到好多人!位置喺戲院隔離,有啲難搵,但環境唔錯,佈置好清新。我地叫左個set lunch,有埋餐湯或沙律同飲品,喺呢個商場黎講算係唔錯嘅選擇。今日餐湯係磨菇湯,味道香濃,同事最鍾意飲。另一個餐就揀雞沙律,作為前菜都唔錯。我食嘅係鮮蝦蕃茄芝士汁意大利麵,食得出係新鮮蕃茄煮,仲有6隻蝦咁多,好抵食!同事就食焗芝士帶子配明太子意大利麵,個帶子焗得熟左啲,但個pasta就唔漏,good~

今日餐湯係磨菇湯,味道香濃,同事最鍾意飲。

另一個餐就揀雞沙律,作為前菜都唔錯。

The Pantry位於Elements入面,正正係戲院旁邊,所以其實都好易搵到😎今次同朋友一行四人黎食,就係想試下佢既Pancake,聽聞佢既Pancake係全港黎講都數一數二的😌我地約左大概三點半左右,基本上冇咩人排隊,原本仲以為星期六應該要等下位咁!不過佢呢度就有限定用餐時間只有一個半鐘,入到去之後,我地就隨即點餐啦!-🎈Calamari Squid Ink Pasta呢個意粉好驚喜啊😳有墨汁味之餘仲好creamy😊配搭起來好好味,同埋魷魚個份量都算多!-🎈Four Cheese Pizza我個人覺得呢個幾好味,因為我本身都幾鐘意食Cheese既野💕呢個Pizza係有四種Cheese係入面(都好邪惡),但你食落去又唔會覺得好膩咁~不過我覺得真係見人見智既,如果唔鐘意Cheese既人,可能就會覺得麻麻地🙈-🎈The Pantry’s Pancakes 呢個係經典款既原味Pancake🙆‍♀️食落去口感幾好的😊但呢個比起Tiramisu on Pancakes,食落去有少少遜色!因為可能係原味既關係,食落去係比個個完全蓋過左個味。-🎈Tiramisu on Pancakes因為咁岩我同
🎈Calamari Squid Ink Pasta
Calamari  Squid  Ink  Pasta

🎈Four Cheese Pizza
Four  Cheese  Pizza

🎈The Pantry’s Pancakes
The  Pantry’s  Pancakes

🎈Tiramisu on Pancakes
Tiramisu  on  Pancakes

因為咁岩我同朋友都係二月生日,所以就有叫餐廳寫祝福字句同點蠟燭💕呢個Tiramisu on Pancakes好好味,大讚🥳🤤佢係配咖啡糖漿,所以食落去同啲Pancakes好夾!
整體來說,呢間餐廳都係高質,無論主菜同甜品都👍🏼🥰環境又舒服,可以好休閒咁同朋友傾下計😚
2019-02-16
Calamari  Squid  Ink  Pasta
Four  Cheese  Pizza
Tiramisu  on  Pancakes
常常睇電影都選在圓方就是為了食The Pantry💁🏻‍♀️每次到The Pantry都會點的一道菜🤤平時食egg benedict大多配muffin 這次配窩夫令整體口感上多了一份鬆脆☺️窩夫外脆內軟 即使和其他食物伴著一起食 也食到它本身香濃的牛油香 窩夫上配搭了煙肉牛油果菠菜溫泉蛋再淋上酸酸的荷蘭汁 豐富美味!明太子忌廉汁包滿每條意粉 食落有濃郁的明太子鹹香 喜歡明太子的朋友必試~意粉上放了兩大塊海膽 非常鮮甜🤤不過因爲醬汁實在太濃郁的關係 食多會覺得太膩 建議和朋友share會比較好😌這家餐廳的souffle pancake基本口味都嘗過了 這次見到有新出的口味即時點來試試! Souffle pancake蛋香濃厚 非常鬆軟 上面淋上了開胃的藍莓芝士汁 酸酸甜甜 特別是在面頭的一小堆cream cheese 質地輕盈 味道濃郁但不會覺得膩 但個人還是最愛原味~因為餐廳位置不算太就腳 所以不會經常到訪 但每次來都沒有令我失望 除了能夠維持一貫的食物質素 還會推出新的菜色 為客人帶來新鮮感
Waffle Benedicts

明太子忌廉海膽意粉

但個人還是最愛原味~

Waffle Benedicts
明太子忌廉海膽意粉
適逢今日元宵節,就同左兩位單身既朋友仔去The Pantry食飯慶祝下哈哈😛 係柯士甸站出步行約15分鐘就到喇🌝 如果想行少啲既話,可以係九龍站出🤣慢煮豬手個豬皮食落卜卜脆,但一啲都唔油膩,肉質都好鮮嫩,唔點汁都好入味😎 而且豬手切開後份量都唔少,又有薯角做配菜,足夠我地三個人食🤩 甜品我地order左The Pantry’s Pancake🤩個賣相岩曬打卡,pancake口感綿密鬆軟,上面既焦糖牛油好好味,再配上糖漿,真係冇得輸😋😋😋 三個人share岩岩好,唔會太滯👍The Pantry既氣氛幾好,適合三五知己邊食邊傾🥳 如果下次再去可以坐到窗口位就好喇,咁就有得欣賞住尖沙咀夜景進餐🌃

2019-02-19
10 分鐘 (堂食)
  • The Pantry’s Pancakes
2019-02-21 64 瀏覽
去圓方戲院睇戲,總愛在Pantry 食lunch , 愛它午餐menu 主菜多選擇,天天來都可以不同味道,哈哈😄剛剛從泰國回來,有點懷念pan fried sea bass 的味道,所以點了sea bass & sweet potato riscotto同slow cooked pork knuckle 是日餐湯系甘荀湯, 入口creamy 沙律菜非常新鮮豬肘賣相有點似德國豬手,但肉質比之更有彈性,有咬口,這正是慢煑的效果還有中間有我至愛的子薑,配合埋一齊食, 好味老公仔話個sea bass 入口好有系泰國食的味道,並且更勝一籌,有香味,皮夠脆😋😋因為我地又趕住去睇戲,錯過了signature 的甜點pancakes, 唯有下次再來食😉

同slow cooked pork knuckle
Soup  of  the  day

是日餐湯系甘荀湯, 入口creamy
Sesame  chicken  salad
沙律菜非常新鮮
Stewed  pork  knuckle

還有中間有我至愛的子薑,配合埋一齊食, 好味
Pan  fried  sea bass  fillet

Soup  of  the  day
Sesame  chicken  salad
Stewed  pork  knuckle
Pan  fried  sea bass  fillet
2019-02-20 75 瀏覽
elements 戲院就黎同大家再會,去懷念下嘅時候發現旁邊嘅餐廳靚左好多,呢間門面有cafe感覺,好多綠色同木材裝飾,但係原來食fusion菜!店員細心介紹左個新嘅Menu!好多菜式係Pantry獨家嘅!而且仲用tablet下單,方便新潮!點左2-3人份量嘅海鮮意大利飯。嘩!勁多海鮮啊!龍蝦、大蝦、青口、魚同墨魚等等。新鮮香口又啖啖肉。飯有點兒硬,可能因為鐵板上,比較乾身。甜點是必須的!Pancake系列好多款式,用震震厚Pancake帶出不同變化!試左個意大利芝士餅Pancake! 好香好濃咖啡味,附上咖啡酒糖漿同水果,真係甜到入心。Pancake厚而不滯,係超水準之作。

2019-02-19 46 瀏覽
適逢元宵佳節,要揀滿足到女友大人的餐廳實在唔容易。朋友介紹我去呢一間The Pantry,話有夜景睇,食物又唔錯,最緊要係個甜品好好食,女友大人一定滿意。一坐低,女友大人已經開始同個維港夜景瘋狂自拍,聖誕燈飾仲未拆,影出嚟係幾靚。點餐係用taplat點餐,好方便。前菜叫咗個牛油果牛肉卷,雖然本人好唔鍾意食燈籠椒,但呢個冇乜燈籠椒嗰陣味,應該係比較高質素嘅燈籠椒,反而牛肉嘅味道就好出,加埋個牛油果醬,係幾好食。之後個pizza正正常常。野飲都不錯。去到終點嘅班戟,真係好好食!我叫咗原味,一碟有三件,兩個人都食唔晒,雖然價格偏高,但係係香港最好食的班戟之一!
  • The Pantry's Pancakes
約了朋友在圓方 試一下The pantry下單都用平板 點了幾道菜 waiter 有溫馨提示 必食的pancake 製作需時 如有下單 需要在其他食物食左3分1時要求上pancake. 可見 pancake 真係好搶手Chicken and veg rice spring roll $85味道還好 沒有油 想食清新野可以叫呢個Miso marinated black cod $168好食 魚肉完全唔腥 鮮甜而且嫩滑 味道適中 十分推薦Lobster fettuccine $220還ok 性價比低 因為$220 只有很細塊龍蝦 味道也只是一般The pantry ‘s pancakes $125好味 很鬆軟 食左真係有幸福既感覺 但真係等勁耐 記得真係要早少少叫佢地上
約了朋友在圓方 試一下The pantry

The pantry ‘s pancakes $125
  • The Pantry’s Pancakes
  • Miso  marinated  black  cod
2019-02-16 3187 瀏覽
The Pantry 其實都食過幾次Dinner 每次都係因為掛住佢個梳乎厘班戟而心癮起🤣🤣當然佢其他主食都好唔錯-今次因爲返工係附近,所以係依到食lunch,lunch menu 大概一百五十蚊一個人,有湯/沙律同飲品,環境又舒服食物質素保持水準,係element黎講都算係咁ge🙌🏻-前菜有芝麻雞絲沙律或者栗米蓉湯沙律伴碟有心思,而且有羽衣甘藍🥬雞絲係凍食,伴有小小沙律醬同芝麻,開胃既前菜今日既餐湯係粟米湯,有粟米蓉既,真材實料而今日主菜叫左鰻魚枝豆甜旦pizza,次次黎都會叫架pizza係厚批,而且有鰻魚既pizza真係唔係周圍有,重點係仲要有好多木魚絲🤤🤤配埋枝豆甜旦沙律醬幾有日式既感覺。pizza麵包部分好鬆軟,而且材料都多,食落好有飽足感,好食另外仲有芝士焗帶子明太子意粉隻帶子好黃金好多芝士🥰🥰😍明太子醬都有滿瀉既感覺,啖啖都有明太子粒,熱食一流,不過真係襯熱食喇,凍左就會有d乾左既感覺🤭其實食到依到,同朋友已經覺得好飽...但都唔想放棄個pancake😂😂😂今次點左原味既(題外話食過Tiramisu超讚),Pancake即叫即做,要等返20/30分鐘左右,係一貫既入口即融鬆

前菜有芝麻雞絲沙律或者栗米蓉湯

今日既餐湯係粟米湯,有粟米蓉既,真材實料

而今日主菜叫左鰻魚枝豆甜旦pizza,次次黎都會叫架

另外仲有芝士焗帶子明太子意粉

今次點左原味既(題外話食過Tiramisu超讚),Pancake即叫即做,要等返20/30分鐘左右,係一貫既入口即融鬆化,一貫既蛋香味,真係好好食!配角都好重要架,大大舊邪惡既牛油、糖漿,忌廉,全部配埋Pancake都一流無得輸

2019-02-13
  • The Pantry's pancake
  • 鰻魚pizza
去搭高鐵之前捻住係Elements食餐飯先,於是揀左openrice第一名既「The Pantry」,另一個原因係佢有我超愛既pancake食呀因為我啲得兩個人,如果嗌兩個main再多個pancake一定食唔晒。而我係非常唔鍾意浪費食物既,錢多錢少不是主要,最主要係非常唔環保。其實香港乃至全世界既廚余垃圾問題都好嚴重,希望大家都可以出少少力,嗌野食前plan下,唔好眼大肚細,我啲一齊努力助力環保啦!講返嗌野食先。好開心俾我搵到有個all day breakfast(冇錯,我就係早餐達人哈哈)!入邊除左有我心水既pancake之外已仲有d腸呀、炒蛋呀,簡直完美!男朋友呢就揀左個大蝦意粉。另外仲嗌左個roasted veggies,食多d菜有益健康。耶,我既all day breakfast好靚好豐富呀。而家睇返張相都好想再食返佢。pancake好fluffy,又唔至於完全空氣咁,質感有少少似Gram。love it!其他野都正常水準啦,但有左pancake,呢份all day breakfast就真係唔得輸。試左一啖男朋友既大蝦意粉,正常水準,冇出錯都ok啦。same for roast

All  day  breakfast
試左一啖男朋友既大蝦意粉,正常水準,冇出錯都ok啦。same for roasted vegetables。
大蝦意粉
roasted  veggies

Generally,都係令人滿意既一餐。下次來Elements都會考慮再食過個all day breakfast
All  day  breakfast
大蝦意粉
roasted  veggies
  • The All Day
2019-02-15 610 瀏覽
妹子生日在即,SKY100可以免費入場,而同行亦有7折優惠,一於同佢去玩玩,順便响圓方食埋嘢慶祝哥哥話呢間食過唔錯,仲有妹子喜愛嘅食物傍晚6點幾去到,訂咗位唔駛等,當時只有幾枱客。我哋被安排在窗邊位叫嘢食梗係交俾夀星女啦慢烤豬手配參巴蕃茄醬、薯角&沙律上枱隨附2款醬汁,一個係蕃茄醬,另一個應該就係參巴醬。豬手皮可以成塊掀起,好可能係分開處理烹調,口感硬脆,要花啲心思才能分享。妹子話味道似厚版豬肉紙又真係幾似喎慢煮豬手肉質筋腱腍滑,有咬口,味帶咸香,多吃會"漏" ,如果點附帶嘅參巴醬,可以食多幾件薯角新鮮熱辣滿有薯香,乾乾淨淨又無油漬,同蕃茄醬係最佳拍檔。四色芝士批薩首先個星形外表已經好吸睛仲有一次過可以食齊4種芝士,完全滿足曬芝士迷妹子嘅慾望芝味香噴噴,面頭白色嘅水牛芝士又係我至愛,星星角位內仲包住Mascarpone,哇哈哈...好滿足...好味啊其實2個小女子食完豬手+薄餅,已經飽到上心口,但係嚟到呢間店,點都要叫返個Pan cake試吓丫,第二個胃要啟動喇。妹子揀咗藍莓忌廉芝士班戟,製作需時 (大約半個鐘),上枱時,個胃已經騰出空間喇。水果都新鮮好食,士多啤梨連朱古力一齊食都唔覺
妹子生日在即,
SKY100可以免費入場,
而同行亦有7折優惠,
一於同佢去玩玩,
順便响圓方食埋嘢慶祝

哥哥話呢間食過唔錯,
仲有妹子喜愛嘅食物

傍晚6點幾去到,
訂咗位唔駛等,
當時只有幾枱客。

我哋被安排在窗邊位

叫嘢食梗係交俾夀星女啦

上枱隨附2款醬汁,
一個係蕃茄醬,
另一個應該就係參巴醬。

慢烤豬手

豬手皮可以成塊掀起,
好可能係分開處理烹調,
口感硬脆,要花啲心思才能分享。
妹子話味道似厚版豬肉紙

又真係幾似喎
慢烤豬手配參巴蕃茄醬、薯角&沙律

慢煮豬手肉質筋腱腍滑,
有咬口,味帶咸香,
多吃會"漏" ,
如果點附帶嘅參巴醬,
可以食多幾件

薯角新鮮熱辣滿有薯香,
乾乾淨淨又無油漬,
同蕃茄醬係最佳拍檔。
薯角

首先個星形外表已經好吸睛

仲有一次過可以食齊4種芝士,
完全滿足曬芝士迷妹子嘅慾望

芝味香噴噴,面頭白色嘅水牛芝士又係我至愛,
四色芝士批薩

星星角位內仲包住Mascarpone,
哇哈哈...好滿足...好味啊

藍莓忌廉芝士班戟

其實2個小女子食完豬手+薄餅,
已經飽到上心口,
但係嚟到呢間店,
點都要叫返個Pan cake試吓丫,
第二個胃要啟動喇。

妹子揀咗藍莓忌廉芝士班戟,
製作需時 (大約半個鐘),上枱時,
個胃已經騰出空間喇。

水果都新鮮好食,
士多啤梨連朱古力一齊食都唔覺酸

其實睇見啲藍莓醬都唔太興奮,
但係食落又好味喎,
據說是自家鮮製,
所以唔會太甜又有果香。

影完相已經扁咗啲,
所以疏乎感亦少了,
班戟質感鬆軟唔錯,
好食呀。

唔知係咪接近情人節,
所以有個心心裝飾呢?

心心裡面似係炸麵包,
唔......都係留返嚟欣賞好了。

2019-02-11
慶祝紀念
生日
慢烤豬手
薯角
藍莓忌廉芝士班戟
2019-02-14 325 瀏覽
《The Pantry》 #食在尖沙咀 #圓方📍尖沙咀柯士甸道西1號圓方(Elements) 2樓2133號舖-今次黎圓方搵朋友食lunch,我成日都係圓方迷路😂The Pantry係正戲院隔離 所以唔會搵唔到,set lunch均一價都係$155加一 有成12款比你揀 一定有款岩你🔸前菜 芝麻雞肉沙律 / 是日餐湯我地兩個都揀左沙律 沙律正常 菜都新鮮🔹烤鰻魚 甜蛋 枝豆 日式蛋黃醬 & 木魚絲薄餅🔝未試過鰻魚嘅Pizza 點知有驚喜 首先份量係勁多 lunch set以為會係細批 係無可能一個人食得哂😂每片pizza都鋪滿鰻魚 同蛋黃醬又幾夾 仲有好多木魚絲 Pizza餅底都做得幾好 薄得黎又有d口感 呢個配搭好唔錯 要襯熱食 放耐左會淋左🔹焗芝士帶子 & 明太子忌廉意大利麵夠大隻又勁勁勁多芝士嘅帶子 不過咸左小小忌廉明太子呢個配搭都係比較小見 明太子一般都比較濃味 忌廉就會淡d 加埋一齊又唔錯 仲幾creamy 不過明太子可以落小d會更好🔸凍咖啡🔸新鮮冷壓果汁:橙+西柚+石榴+檸檬 +$20幾fresh 西柚味較重 酸酸地唔錯 仲有一片橙 底部有好多石榴🍴9/10
《The Pantry》 #食在尖沙咀 #圓方

🔸前菜 芝麻雞肉沙律 / 是日餐湯