本身因男神之名所以黎左依間野食飯,同班朋友慶祝聖誕新年。但食依間野食到一肚火!首先,我地叫左個咩$98 All you can eat skewer 餐。其實依個餐係咩呢?就係無限食薯餅啦,無限食春卷,獅子狗同雞皮。即係你去一田一包都唔駛$98 食食下,無啦啦同我地講,我地叫左5個$98All you can eat skewer set,只係叫左2杯Signature cocktail要再加多三杯cocktail 或者burger。跟住又話burger 就快賣哂,叫我地早啲叫。點知burger 黎到,都係用生命麵包去做。好啦!講錢啦,埋單,中環地段,好似你當時中學無錢又要飽,百幾蚊一個人既日式放題質素,埋單幾多錢?係$18xx呀我仲未講間餐廳無Tap water 架,要water 就still or sparkling , 麵係用佢地個樽裝住就五十幾蚊好貴架!仲未講,班waiter 服的態度呀,算啦,睇到依到你仲以為可以去食碰運氣見男神一面你諗都唔好諗啦!

泡菜春卷
2019-12-24 1776 瀏覽
接近聖誕節嘅月份,開始留意啲餐廳有冇啲適合開party嘅地方!咁岩去咗呢一間whiskey bar 食lunch,發覺環境都唔錯喎!最驚喜係岩岩先知,原來餐廳嘅其中一個老闆係「吳彥祖」!!!即刻心心眼 😍一出lift已經被呢一個威士忌牆壁吸引住啦!絕對係一個打卡嘅好地方!完全唔想離開呢一道門!但係已經好肚餓啦!一定要入去食咗嘢先出嚟影相!MUST!!!餐廳裏邊有唔少嘅壁畫我哋入到去都忍唔住影左好一陣!揀好咗要食啲咩之後我哋再去參觀😂😂😂帶咗個小菜沙律太開胃先,有啲似韓國嘅酸蘿蔔黯然銷魂豚肉鵝肝飯齋聽個名都好盞鬼!就咁睇伴碟同啲嘢食放得已經好靚靚仔,食落去一啲都唔馬虎,比我想像中啲飯更加好食因為加咗少少飯素!食落口更加開胃,而且個雞蛋上邊有啲金箔,連雞蛋都鑲金嘅!!!果然唔簡單!!切開蛋黃,仲要係留心嘅!撈埋啲飯都食真係一流!豚肉半肥瘦剛剛好,配搭埋鵝肝同一啖飯唔會好油,味道出奇地好食清酒鹽烤鯖魚飯糰將檸檬知落去啲魚,食落口更加清新!條魚一啲都唔腥!一樣三舊飯都係加咗啲飯素!食落口更加開胃!仲叫咗杯香茅特飲飲落去酸酸美味咁好開胃!本身有啲清熱氣 飲完舒服好多食完之後店員仲好友善咁樣邀請我

帶咗個小菜沙律太開胃先,有啲似韓國嘅酸蘿蔔
黯然銷魂豚肉鵝肝飯
齋聽個名都好盞鬼!

清酒鹽烤鯖魚飯糰

食完之後店員仲好友善咁樣邀請我哋玩個遊戲只要我哋將鎖匙開到個鎖嘅話就可以入去欣賞到餐廳裏面嘅唔同嘅威士忌

好好彩朋友都開得到我哋就入去影相打卡啦

• 清酒鹽烤日本鯖魚味飯
  • 慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家制越式醃菜
聽啲同事講,吳彥祖喺中環開咗間酒吧餐廳啲嘢仲要幾好食,今日一於去食個lunch先~一上到去已經比呢面酒牆吸引住忍唔住即刻企埋去影相打卡先入到去見到餐廳環境裝修都好有格調夜晚嚟飲嘢嘅話想必更加有feel~睇下set lunch menus先「A: Tsukune Rice $125」實物同照片係100% match未食已經感受到廚師嘅用心制作雞肉丸串食到入面有啲類似雞軟骨嘅小粒粒好有口感,而調味方面亦做得相當唔錯食嘅時候記得點碟仔上面嘅蛋黃~旁邊嘅紫菜則用來包住個飯團×連酸菜都係自家製架×「C: Chashu & Foie Gras rice $148」本來以為係平平無奇嘅叉燒飯點知.............. 一上菜有被驚艷到!完全係色香味俱全啊~佢採用嘅係日本拉麵嘅叉燒,肥瘦比例剛好而且甜甜地嘅醬深入叉燒嘅每寸肉~我將蛋黃漿撈入白飯一齊食,配埋叉燒係我食過嘅其中一個最好食嘅叉燒飯!×唔好忘記旁邊嘅鵝肝,畫龍點睛×另外再加咗兩個小食「Grilled Cheese Cake $38」「Chicken Skin $35」「Asian tea-iced (跟餐)」總括而言,食物環境質素屬於高
聽啲同事講,吳彥祖喺中環開咗間酒吧餐廳
啲嘢仲要幾好食,今日一於去食個lunch先~

一上到去已經比呢面酒牆吸引住
忍唔住即刻企埋去影相打卡先

入到去見到餐廳環境裝修都好有格調
夜晚嚟飲嘢嘅話想必更加有feel~

睇下set lunch menus先

「A: Tsukune Rice $125」
實物同照片係100% match
未食已經感受到廚師嘅用心制作
雞肉丸串食到入面有啲類似雞軟骨嘅小粒粒
好有口感,而調味方面亦做得相當唔錯
食嘅時候記得點碟仔上面嘅蛋黃~
旁邊嘅紫菜則用來包住個飯團
×連酸菜都係自家製架×

本來以為係平平無奇嘅叉燒飯
點知.............. 一上菜有被驚艷到!
完全係色香味俱全啊~
佢採用嘅係日本拉麵嘅叉燒,肥瘦比例剛好
而且甜甜地嘅醬深入叉燒嘅每寸肉~
我將蛋黃漿撈入白飯一齊食,配埋叉燒
係我食過嘅其中一個最好食嘅叉燒飯!
×唔好忘記旁邊嘅鵝肝,畫龍點睛×

另外再加咗兩個小食
「Grilled Cheese Cake $38」

「Chicken Skin $35」

「Asian tea-iced (跟餐)」

總括而言,
食物環境質素屬於高嘅水平
必定會再次光顧~
除咗係因為食物太美味之外,
希望下次可以有緣見到吳彥祖哈哈
2019-12-06
午餐
2019-12-23 57 瀏覽
係吳彥祖新開嘅酒吧呀!上到嚟可以食下啲小食chill下〜環境方面都幾有privacy, 仲有好多放滿酒嘅打卡位!食物方面,鹹蛋雞皮喺呢度嘅重點推介,比起平時食開嘅鹹蛋魚皮真係好唔同,更邪惡!雞皮比較薄身,食落冇魚皮咁厚,有雞油嘅香味。雞軟骨,鹹鹹脆脆,好啱送酒!呢度嘅串燒都幾出色,叫左牛舌雞翼都唔錯〜其中有一個煎鵝肝廣島蠔,超值得推介!鵝肝油脂豐富,配埋廣島蠔味道真係形容唔到,親身嚟食過就會知,我都encore左多件!Blue cheese burger,唔啱藍芝士同火箭菜嘅人就唔好叫啦,味道都幾濃下~鰻魚牛油果卷,鰻魚都幾大舊,肥美,食落口感好Rich!飲品方面叫咗兩杯cocktail, 味道甜甜地,幾易入口,好快就飲完一杯,要再叫下1 round!
係吳彥祖新開嘅酒吧呀!上到嚟可以食下啲小食chill下〜

環境方面都幾有privacy, 仲有好多放滿酒嘅打卡位!

鰻魚牛油果卷,鰻魚都幾大舊,肥美,食落口感好Rich!

2019-12-22 54 瀏覽
今日同朋友黎左男神吳彥祖開既餐廳食lunch門口呢個酒櫃好靚呀朋友叫左靖魚飯,個sauce好好食碟飯擺得好靚,切成兩舊心形的飯團而我就叫咗叉燒鵝肝飯叉燒係日式嗰款,有好多舊,而每舊都大大塊,啖啖肉,上面淋咗七味粉,十分香口。鵝肝都煎得好juicy!!隻太陽蛋都煎得好靚☺️我同朋友都幾鐘意呢間餐廳,諗住下次再黎happy hour!!唯一美中不足就係撞唔到男神😂
今日同朋友黎左男神吳彥祖開既餐廳食lunch

門口呢個酒櫃好靚呀

朋友叫左靖魚飯,個sauce好好食
碟飯擺得好靚,切成兩舊心形的飯團

而我就叫咗叉燒鵝肝飯
鵝肝都煎得好juicy!!
隻太陽蛋都煎得好靚☺️

2019-12-20 97 瀏覽
最近吳彥祖開的the thirty six bar做緊order 1 burger or cocktail 加$98任食串燒的優惠,即刻訂位去食,點知只有bar位,好在我地人少,照殺😆餐廳環境不錯,唔會太嘈,mocktail唔錯,但食物、上菜速度同人手安排需要有待加強。先講食物同飲品,飲品有2款,味道唔錯,有清新果味。Seedlipper (左)& Pineapple Hibiscus (右)食物呢,我地order左blue cheese burger 同任食串燒。唔記得影Burger,但味道唔錯,blue cheese 加入肉成漢堡扒,啖啖肉同blue cheese 。可惜任食串燒真係非常一般,款式約10款左右,應該係prepacked 食物翻熱加工少少😔第一輪唔夠熱同少上chicken skin.....由上而下介紹:牛肉薯餅、泡菜+春卷、粟米魚餅球、黑松露忌廉球、 chicken tight、雞腎、獅子狗另外,當你confirm order要加任食串燒,佢地會自動按人頭數比晒所有串燒款,但係可能餐廳滿座,上菜速度非常之慢,我地食左2個半鐘,只係叫到左3-4輪。客人需要先食完枱上串

另外,當你confirm order要加任食串燒,佢地會自動按人頭數比晒所有串燒款,但係可能餐廳滿座,上菜速度非常之慢,我地食左2個半鐘,只係叫到左3-4輪。客人需要先食完枱上串燒先可以叫下一輪,串燒數量按人頭上,雖然咁樣可以減少浪費食物,但上菜速度唔能夠配合,令客人等候太長時間...

最後有關人手,職員態度都好好,未知係咪我地坐bar枱緣故,好難叫到職員幫我地...

總括而言,任食串燒優惠雖然吸引,但係食物一般。

2019-12-19
2019-12-16 74 瀏覽
今日朋友話同我去食一間吳彥祖開嘅餐廳,我一聽到吳彥祖三個字已經即刻應承咗 😂間餐廳叫The ThirtySix,位於中環荷李活道,要上二樓,一個唔覺意好容易會miss咗!餐廳雖然係bar嘅setting但lunch set係走和風為主:我揀咗”日式火辣雞肉丸串味飯、配日本流心蛋、自家製越式醃菜及脆紫菜”($125):我一開頭有擔心過會唔會好辣,但其實真係好少好少辣,唔好俾個名嚇怕咗 😂朋友揀咗”慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯、配自家製越式醃菜”($148):賣相好靚,朋友即刻打卡 👍🏻我哋仲額外叫咗雞軟骨串($35/兩串):燒日式流心芝士年糕($28/件):呢個燒年糕比平時嘅炸年糕冇咁熱氣,外面甜甜哋,好啱我口味!嘢飲我哋加錢要咗椰子水,有好香嘅椰子味:餐廳仲有幾個打卡位,入面有好多酒,好啱夜晚同同事嚟happy hour:

我哋仲額外叫咗雞軟骨串($35/兩串):

嘢飲我哋加錢要咗椰子水,有好香嘅椰子味:

2019-12-14 62 瀏覽
一星期難得又到放假嘅時候緊係去搵靚地方chill chill佢啦雖然中環係有好多酒吧選擇但今日就揀咗去男神吳彥祖開嘅酒吧因為佢望落環境好靚 氣氛輕鬆 真係好perfect入到去有個小型酒廊 坐位坐得舒服又闊落午市嘢食有幾款日式嘅fusion菜淨係望圖都覺得好吸引我同朋友叫咗款嘢食照燒雞扒冷烏冬烏冬口感煙un 唔係煮到溶爛個種嚟食落清爽 加上青檸汁好fresh雞扒應該有微微煎過 外層香口內裡嫩滑黑松露叉燒鵝肝飯 依個飯真係不得了慢煮叉燒好入味 肉質好嫩滑帶有肥膏嘅位置入口即溶 仲有一大件鵝肝 入口成口油脂香配上自製越式醃菜帶酸解膩 一口叉燒再加上一口蛋汁撈飯真係一流叉蛋飯再唔係頹飯了!蛋應該都係用日本蛋?因為蛋黃味道比普通蛋更加濃撈上白飯真係人間美味
一星期難得又到放假嘅時候

帶有肥膏嘅位置入口即溶
仲有一大件鵝肝 入口成口油脂香
配上自製越式醃菜帶酸解膩
一口叉燒再加上一口蛋汁撈飯真係一流
叉蛋飯再唔係頹飯了!

蛋應該都係用日本蛋?
因為蛋黃味道比普通蛋更加濃
撈上白飯真係人間美味

2019-11-07
朋友聚會,本來開心飯聚,卻換來又貴又不知所謂的一肚氣。OpenRice 訂枱寫明2小時,都合理。去到waitress 介紹任食串燒每位9x -90分鐘,ok. 點知叫了嘢飲一陣waitress 先講要配signature main dish or drink, 啱啱叫啲不可以取消,焗住要叫多杯。嘢食好耐先到,叫了第2round亦都係慢。過一陣,waitress話夠鐘 (90分鐘),要我哋埋單交枱。 講好2小時呢? sorry ,叫左串燒任食就即時變90分鐘咋,仲要話我哋唔明理。拜拜你條尾,食物一般,嘢飲非常失敗,少少嘢人均$400。騙徒手法層出不窮,又冇禮貌,永不再幫襯!

2019-12-13
2019-12-11 976 瀏覽
在網上見到宣傳片知道吳彥祖開的一間酒bar在中環區的樓上店,一直都想搵機會過黎Chill下,慢活的食下野,同同事在中環見完客,就提議在這店食午餐,剛好我們來到的時間大約2:10,午餐原來2:00-2:30有85折優惠,都幾抵食下。這店環境都幾唔錯,坐得又舒服,而且有不少同酒有關的影相打卡位置。Tsukuba Rice,好有精緻的日式料理感覺,以三角型整齊直立的飯團作為飯,飯團表面沾上了不少的飯素,感覺並不單調,旁邊還有流心溫泉蛋、酸菜伴碟,非常開胃,火辣的雞肉串蓋上了七味粉,令味蕾加上一份刺激,雞肉串好特別,有少少似食緊雞軟骨,好有口感。慢煮日式叉燒燒魂飯,每片叉燒都好厚切,可能用上黑毛豬的關係,口感比起食拉麵用的叉燒有點不同,味道更開濃、脂肪比例較少,肉質更鬆軟,在叉燒上面有一塊香煎鵝肝,煎得軟身肥美,食材優質,整體都好食。清煮什菜,由小蘿蔔、青豆、菇,配上芝麻醬,帶點甜味,很開胃。餐飲是清爽青檸水&熱麥茶。

Tsukuba Rice

慢煮日式叉燒燒魂飯

清煮什菜

餐飲是清爽青檸水&熱麥茶。
Tsukuba Rice
慢煮日式叉燒燒魂飯
清煮什菜
2019-12-11 160 瀏覽
約咗客人响佢公司附近食午餐,佢話吳彥祖間酒吧加開咗午餐,於是齊齊去試下,順便碰吓丹尼爾。原來酒吧就响大館對面,樓下仲有職員派緊傳單,宣傳酒吧加開咗午餐時段。酒吧响二樓,一出電梯,就俾眼前嘅弧形酒櫃牆所吸引,好靚。木板大門看來很厚重,感覺似在參觀某個酒莊。可能係啱啱增加午餐時段,店內唔算多人。環境乾淨企理又寬敞,一大片玻璃窗採自然光,感覺舒服,輕鬆又自在。先來一杯餐飲 ~ 青檸水清爽開胃又涼快,正。我叫咗日式燒鯖魚飯 ,擺盤、顏色都好精緻。兩塊鯖魚爬响2個飯團上,魚肉微甜帶咸香,外表微脆內裡油潤。飯做成三角飯團擺放,飯團上面放有飯素。伴碟嘅越式醃菜,酸甜開胃,撈埋飯素,、魚肉同飯一齊食好夾。客人叫咗日式叉燒鵝肝飯,睇見都覺吸引,有好多件叉燒,據講軟腍有肉味,鵝肝大大件,外脆內軟,甘香豐腴,而醃菜有助解膩。仲叫咗兩款小食分享,雞軟骨香辣惹味,口感爽脆,送酒一流。燒芝士年糕好好味,表面烤到微脆,內裡軟熟,流心芝士好香,用脆脆紫菜包住食,真係好正呀!剛入坐時,趁空檔周圍參觀吓,影吓相,都唔會影響到其他人。店內有不同形式嘅坐位,更有一個方便聚會嘅角落,原來呢度係可以包場架。見鐡閘深鎖,好奇問下,
約咗客人响佢公司附近食午餐,
佢話吳彥祖間酒吧加開咗午餐,
於是齊齊去試下,順便碰吓丹尼爾。

原來酒吧就响大館對面,
樓下仲有職員派緊傳單,
宣傳酒吧加開咗午餐時段。

酒吧响二樓,一出電梯,
就俾眼前嘅弧形酒櫃牆所吸引,
好靚。

木板大門看來很厚重,
感覺似在參觀某個酒莊。

可能係啱啱增加午餐時段,
店內唔算多人。
環境乾淨企理又寬敞,
一大片玻璃窗採自然光,
感覺舒服,輕鬆又自在。

自家製冰爽青檸茶
先來一杯餐飲 ~ 青檸水
清爽開胃又涼快,正。

清酒鹽烤日本鯖魚味飯
我叫咗日式燒鯖魚飯 ,
擺盤、顏色都好精緻。

兩塊鯖魚爬响2個飯團上,
魚肉微甜帶咸香,
外表微脆內裡油潤。

飯做成三角飯團擺放,
飯團上面放有飯素。

伴碟嘅越式醃菜,酸甜開胃,
撈埋飯素,、魚肉同飯一齊食好夾。

客人叫咗日式叉燒鵝肝飯,
睇見都覺吸引,

慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家制越式醃菜
有好多件叉燒,據講軟腍有肉味,
鵝肝大大件,外脆內軟,
甘香豐腴,而醃菜有助解膩。

仲叫咗兩款小食分享,
脆香雞軟骨串
雞軟骨香辣惹味,口感爽脆,
送酒一流。

燒芝士年糕好好味,
表面烤到微脆,內裡軟熟,
流心芝士好香,用脆脆紫菜包住食,
真係好正呀!

燒日式流心芝士年糕
剛入坐時,趁空檔周圍參觀吓,
影吓相,都唔會影響到其他人。

店內有不同形式嘅坐位,
更有一個方便聚會嘅角落,
原來呢度係可以包場架。

見鐡閘深鎖,好奇問下,
店員話裡面有好多特別版嘅酒,
原來酒吧老闆同酒廠相熟,
所以連罕有嘅版本都有。

2019-11-26
自家製冰爽青檸茶
清酒鹽烤日本鯖魚味飯
慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯配自家制越式醃菜
脆香雞軟骨串
燒日式流心芝士年糕
  • 自定製冰爽青檸茶
呢度嘅裝修好有格調🤩一入到門口已經可以見到好整齊甘放係度,一個打卡位之後推開大木門,就會入到餐,有一種穿越既感覺😜裏面地方都幾大仲有VIP房可以book嘅呢個位置主要係比客人感受好似係船上面咁,男神吳生都會坐喺度飲酒🙈Unagi avocado roll 望落去好似壽司卷咁,裏面有牛油果,三文魚子,青瓜,鰻魚同牛肉粒,外面嗰層蛋皮就薄薄地,有幾重口感☺️另外呢款小食都好特別🥰crackers with veggies mocktail mousseline 佢係有五層嘅醬用嚟俾你點米餅💁🏻‍♀️裏面分別有紅蘿蔔,牛油果,黃瓜,茄子等等,米餅好脆,醬好creamy同fresh 既口感😋Brandy blue cheese burger 出邊好少食到藍芝士既漢堡,好足料好大個,好邪惡,而且牛肉好juicy ,勁有口感😋呢杯嘢飲California 超有仙氣,下面閃下閃下咁好靚而且係whiskey底加有lime同mint ,都幾啱女仔飲🤩朋友就點左呢杯,味道都係比較清甜💁🏻‍♀️另外呢度仲有一個遊戲玩,就係你喺咁多條鎖匙之中揀一條,如果成功入到道門就會請你飲酒😜仲係請你得奬嘅酒💕

之後推開大木門,就會入到餐,有一種穿越既感覺😜
裏面地方都幾大仲有VIP房可以book嘅

Unagi avocado roll

另外呢款小食都好特別🥰

Brandy blue cheese burger
出邊好少食到藍芝士既漢堡,

好足料好大個,好邪惡,而且牛肉好juicy ,勁有口感😋

呢杯嘢飲California
超有仙氣,下面閃下閃下咁好靚

朋友就點左呢杯,味道都係比較清甜💁🏻‍♀️

2019-12-04 84 瀏覽
-男神吳彥祖中環酒吧餐廳上網見到宣傳,終於有機會到訪大家都可以去支持下完美演繹男神餐廳環境食物服務都有5星級--慢煮厚切日式黑松露叉燒鵝肝迷魂飯👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 日式叉燒肥瘦均勻經過師傅慢煮加上獨特的調味,將叉燒提升去到另一個層次。秘製的醬汁拌飯,還有一個太陽蛋,另外伴菜是廚師自己醃製的蔬菜,酸酸甜甜的,非常開胃。--日式火辣雞肉丸串味飯,配日本流心蛋,自家越式醃菜及脆紫菜👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼店員說要將火辣雞肉丸配合蛋黃一起享用,雞肉丸辣辣地,非常野味,有衝動想散叫多兩串食😂--另外再散叫左日式流心芝士年糕和燒雞皮,都好好味。廚師烹調的食物,真的很適合香港人口味。下次要試吓距地Ge happy hour, 同朋友飲酒🍻chill 下-最後想講我叫咗一杯Iced Limenade, 特別啱我口味,因為夠酸,好正! -Lunch time 去,比較少人,好靜好舒服。 下次夜晚要再去,餐廳好靚。-
男神吳彥祖中環酒吧餐廳
上網見到宣傳,終於有機會到訪
大家都可以去支持下
完美演繹男神餐廳
食物
都有5星級

經過師傅慢煮加上獨特的調味,將叉燒提升去到另一個層次。

另外再散叫左日式流心芝士年糕和燒雞皮,都好好味。
廚師烹調的食物,真的很適合香港人口味。

Lunch time 去,比較少人,好靜好舒服。
下次夜晚要再去,餐廳好靚。
2019-12-03 1169 瀏覽
今晚和B女慶生,知道她鍾意吳彦祖(其實我都好鍾意佢)所以我訂左男神Daniel開嘅 The Thirty Six, 俾B一個驚喜。雖然見唔到真人,但可以在佢間bar resturant 飲嘢已經好開心!我和B 一踏出𨋢門, 即覺眼前一亮,一個弧形的玻璃酒櫃就呈現在我們眼前,裏面放滿一排排Scotland Macallan 威士忌, 在燈光和鏡的折射下, 真是金碧輝煌,瑰麗奪目,絕對是一個不能錯過的打卡位,超靚!酒吧的裝修極為有格調,牆上的壁畫以至黑皮英倫風格梳化都甚具型格和藝術感, 另外還有可容納10至15人的vip房,一大班朋友在這裏開Party真係超開心!不得不提的還有一個如夾萬般的U型酒房,經店員介紹得知 Whisky櫃裏收藏了大約200至300種Whisky,有Woman's Whisky, Scotland, Japanese, 甚至有些是絕版和限量版的,真是大開眼界, 增加了少對Whisky的認識!店員還和我們玩了一個小遊戲,就是若然在36把鎖匙中揀中一把 可以開到酒房鐵閘把鎖的,就可以有一 shot 免費的vodka, 結果B在店員的提示下成功開到把鎖, 佢開心嘅程度就

不得不提的還有一個如夾萬般的U型酒房,經店員介紹得知 Whisky櫃裏收藏了大約200至300種Whisky,有Woman's Whisky, Scotland, Japanese, 甚至有些是絕版和限量版的,真是大開眼界, 增加了少對Whisky的認識!店員還和我們玩了一個小遊戲,就是若然在36把鎖匙中揀中一把 可以開到酒房鐵閘把鎖的,就可以有一 shot 免費的vodka, 結果B在店員的提示下成功開到把鎖, 佢開心嘅程度就好似台慶開門鎖贏樓一樣咁興奮,笑到我呢!

酒吧除了環境高尚有氣派外,食物和飲品也很高質,但價錢卻很實惠,性價比相當高!Pineapple hibiscus$90~酸酸甜甜的,非常開胃,以墨西哥青椒作點綴, 睇得又食得!Green Gimlet(glass)$140~有青檸和羅勒的香味,還有淡淡的Whisky酒味,易於入口,好清新!

Salted egg chicken$68~整塊又薄又鬆脆的雞皮鋪滿咸蛋皇沙,非常非常美味!比之咸蛋皇魚皮好味得多,必吃!

Foie grad & Oyster(2pcs)$176~呢件小食由鵝肝,廣島蠔,蟹籽,苜蓿芽,芝麻和紫菜組成,鵝肝軟嫩creamy, 廣島蠔鮮甜,加埋紫菜的脆和清新的苜蓿芽,口感層次極為豐富,一啖放入口中,真是非常鮮甜美味。

Unagi avocado roll$78~又腍又軟的蛋卷包着青瓜粒,鰻魚,牛油果和三文魚籽,配以蛋黃醬,令整個卷的味道更加提昇,正呀!

Mocktail Mousse$88~Mousse 由carrot & onion, Zucchini, eggplant, avocado 和red bell pepper混合而成,五層味道,又滑又creamy,配以脆脆米通,口感極為豐富,非常美味!

Old Fashioned Burger$138~澳洲牛肉碎鬆軟,牛味濃郁而juicy, 以經典whisky cocktail命明,其實一點酒精也沒有,只是配以大量的cherry jam和chesse以形造Old Fadhioned cocktail的味道,確是非常滋味!
2019-10-18
  • Pineapple hibiscus
  • Green Gimlet
  • Salted egg chicken
  • Foie grad & Oyster
  • Unagi avocado roll
  • Mocktail Mousse
2019-12-03 83 瀏覽
同朋友收工諗左好耐到底想去邊度飲嘢,我想順便食個飯傾吓計。就諗住來吳彥祖嘅餐廳朝下聖!打開電梯門就見到一大個櫃係放着各式各樣嘅酒,一來可以打卡二來可以比客人睇到唔同款式嘅收藏品。鹹蛋黃炸雞皮係我最鍾意,龍龍嘅鹹蛋黃味配上一啲都唔平㗎平食落去特別香脆!我同朋友分別帶咗覺一杯嘅酒,經營左最新係我哋去解釋每一款酒精係有啲咩特別之處。我同出邊其他餐廳唔同嘅事呢度嘅日本酒勁多變化,飲落更具層次感鵝肝,新鮮可口10分肥美剪得啱啱好!整體來講漢堡包都係屬於高水準之作!唔單止大嘅肉汁豐富而且份量十足!同朋友下次一定會再嚟呢間餐廳食飯局

鵝肝,新鮮可口10分肥美剪得啱啱好!

整體來講漢堡包都係屬於高水準之作!
唔單止大嘅肉汁豐富而且份量十足!
同朋友下次一定會再嚟呢間餐廳食飯局