2022-05-19 768 瀏覽
Restaurant week 搵食,揀左呢間日式秘魯fusion餐廳,環境燈光較昏暗,非常有情調,好適合情侶撐枱腳。平日lunch time都爆滿,想試既朋友記得要book定位!Restaurant week 餐牌前菜fix 左,有T-3 Salad,  "Ki-mo-chi" Fried Chicken, main course 有4個選擇,揀左Chicken Tacu Tacu同埋加錢要左grilled beef, 甜品我同朋友都揀咗Oye Papi。T-3 Salad素沙律,不同配料如南瓜,鵪鶉蛋,杏仁片,脆麵碎,茴香,多種沙律菜和偏酸醬汁混在一起,多重口感,味道複雜但配搭好夾,偏酸醬汁令人開胃,非常有創意的沙律配搭。 "Ki-mo-chi" Fried Chicken炸雞上有薄薄的粉漿,炸得非常香脆,同時鎖住肉汁,雞肉十分嫩滑。炸雞和蛋黃醬上面灑上七味粉,食落去鹹鹹地辣辣地,相當惹味。 Chicken Tacu Tacu烤雞肉質不錯,非常嫩滑,下面配上經典秘魯拌飯,搭配烤紅黃椒,甜洋蔥,醬汁是特制,用上泡菜的橙汁,味道微辣和微酸。秘魯拌飯係比較濕潤,比較重香料味,傳統得黎又幾

T-3  Salad

"Ki-mo-chi" Fried Chicken

Ki-mo-chi

Chicken Tacu Tacu
烤雞肉質不錯,非常嫩滑,下面配上經典秘魯拌飯,搭配烤紅黃椒,甜洋蔥,醬汁是特制,用上泡菜的橙汁,味道微辣和微酸。秘魯拌飯係比較濕潤,比較重香料味,傳統得黎又幾特別。
Chicken  Tacu  Tacu

Grilled Beef
美國肉眼扒,牛扒質素高,好重牛味,牛扒有少許肥膏,食落去好淋和有少許油脂香,今次叫左Medium,燒得剛好,不會過生或過熟。
Grilled  Beef

Oye Papi
甜品有brownie,椰子雪糕,底部是朱古力mousse和配有少許朱古力醬。椰子雪糕比較清新,中和返朱古力既甜味。
Oye Papi
T-3  Salad
Ki-mo-chi
Chicken  Tacu  Tacu
Grilled  Beef
每年母親節女兒都會精心安排飯局,給我嘗試不同特色餐廳。這間秘鲁餐廳地点在中環,門口有点忍閉,推門進去環境舒服同大,燈光陰暗。首次食秘鲁菜,所以對菜式有點期待🥳:第一道菜:Maguro Nuevo,HKD1406件小壽司,味道可以的。👍第二道菜:Grilled Beef, HKD330肉質十分好,略嫌size太小。😁第三道菜:Sakana,HKD170驢鱼,底部放薯蓉,配上日式醬汁。侍應建議他將所有撈在一起会更好味。但可能醬汁放太多,實在太咸,魚同薯蓉吸收晒醬汁後過咸,太可惜。😖第四道菜:Sweet Potato,HKD60好味!😘😋蕃薯條加脆片,配黃色醬汁很夾。第五道菜:甜品Oye Papi,HKD100朱古力Brownies加椰子味雪糕,最完美的ending!🤩😘總括來說這次初體驗是滿意同合格的,侍應生實在十分友善,有禮,除餐廳氣氛外,這是最重要的。很享受母親節這天愉快的晚餐!👏😚😊
每年母親節女兒都會精心安排飯局,給我嘗試不同特色餐廳。
首次食秘鲁菜,所以對菜式有點期待🥳:

第一道菜:Maguro Nuevo,HKD140
6件小壽司,味道可以的。👍

第二道菜:Grilled Beef, HKD330
肉質十分好,略嫌size太小。😁

第三道菜:Sakana,HKD170

第四道菜:Sweet Potato,HKD60
好味!😘😋蕃薯條加脆片,配黃色醬汁
很夾。

第五道菜:甜品Oye Papi,HKD100

很享受母親節這天愉快的晚餐!👏😚😊

2022-05-17 348 瀏覽
Peru and Japan are two countries famous for culinary delights. Nikkei cuisine is a combination of the two gastronomic sensations, bringing together the delicacy of Japan and the spicy punch of Peru. This time at Tokyolima, we opted for “Please Chef Feed Me” and were able to have a taste of all the must-tries. I really enjoyed the exotic Peruvian seasonings of the dishes. It’s light and refreshing and blends in with the freshness of raw fishes. I especially liked their signature dish La Causa with its mix of textures — the airy crispy tempura, the softness of prawn tartare and the creaminess of avocado. My other top dishes were the maguro Nuevo rolls and the slow cooked pork belly bun. Below is the list of food we had:
1️⃣S.S.2.0: Soba noodles with shoyu dressing, edamame, spring onions, chili, kiuri, sesame and nori
2️⃣Tiradito de Pulpo: Octopus with sweet sour sauce, capers, avocado and purple potato crisps
3️⃣La Causa: prawn tempura and tartare with charred avocado and rocoto mayo
4️⃣Kimochi Fried Chicken with rocoto mayo
5️⃣Spicy Hamachi Rolls with kiuri, shiso, chives and spicy mint chimichurri
6️⃣Maguro Nuevo: tuna with sesame, tobiko, beetroot mayo and avocado
7️⃣(not pictured)Grilled cod with Amarillo-mint sauce
8️⃣(not pictured)Picanha: grilled rump steak
9️⃣Pan Con Chicharron: slow cooked pork belly bun with aji amarillo sauce and coriander chimichurri

For my second visit, we ordered a la carte. Photos are attached as well!
2022-05-16 477 瀏覽
想試下食特別d嘅食物所以黎左呢間餐廳食好彩冇令我失望店員好詳細介紹同招呼我地因為第一次黎咩都想試下就叫左chef feed me套餐總共有好多道菜自己睇🤣冷盤冇影到 係細細碟 放係冷上面一碟係好好味嘅西瓜吞拿魚沙律 冇諗過咁夾另一碟係炸蝦天婦羅沙律 又係好好味之後 嘅炸雞、燒牛、豬頸肉、吞拿魚壽司、小漢堡都推介最後個甜品都好好味 係椰子味雪糕+布朗尼+朱古力醬就算幾飽都清哂好滿足d店員知你慶祝生日會幾個一齊黎唱生日歌又寫左張生日卡+$100 coupon做禮物比你下次用真係好sweet超正體驗,入面環境都好有feel!
想試下食特別d嘅食物所以黎左呢間餐廳食
冷盤冇影到 係細細碟 放係冷上面
一碟係好好味嘅西瓜吞拿魚沙律
冇諗過咁夾
另一碟係炸蝦天婦羅沙律 又係好好味
之後 嘅炸雞、燒牛、豬頸肉、吞拿魚壽司、小漢堡都推介

最後個甜品都好好味 係椰子味雪糕+布朗尼+朱古力醬
就算幾飽都清哂

好滿足
d店員知你慶祝生日會幾個一齊黎唱生日歌
又寫左張生日卡+$100 coupon做禮物
比你下次用
真係好sweet

超正體驗,入面環境都好有feel!

2022-05-16
  • Tuna & Watermelon Tartare
  • La Causa
  • Maguro Nuevo
2022-05-02 536 瀏覽
Pirata Group既餐廳永遠唔會令人失望🦦Birthday / Anniversary celebration 或者其他特別日子 都適合簡依間餐廳🍴在場差唔多枱枱客都生日🎂我哋一齊唱生日歌都唱咗好多次🤪But it’s fun😎.‘RAYMI’ Lunch $398 per person 前菜同甜品都係to share 既 但佢會跟人頭portion 上菜,份量係超級飽🥹建議大家着鬆身啲既杉去🤣.前菜 Round 1 - To ShareCeviche Clasico - with sea bass | classic tiger’s milk | red onion etcTuna & Watermelon Tartare - with Raw Tuna | fresh watermelon | soy citrus | sweet potato chips etcSalmon Causa - with yellow chilli cause | salmon tartare | ginger mayo頭盤用咗9宮格咁上,食材食得出好新鮮,吞拿魚、鱸魚,加埋其他配菜啲味出奇地夾
‘RAYMI’ Lunch $398 per person
前菜 Round 1 - To Share
頭盤用咗9宮格咁上,食材食得出好新鮮,吞拿魚、鱸魚,加埋其他配菜啲味出奇地夾,好refreshing🫦

前菜 Round 2 - To Share
T-3 Salad - with Pumpkin | Mixed Leaf | Poached Quali Egg | grilled Fennel etc
Chichabron Platter & Iconic Fried Chicken
炸物拼盤,炸雞做得幾出色,香口嫩滑🥓

主菜 - Roasted Spring Chicken / Stir-fried Rump Steak / Grilled Salmon 每人可選一款主菜
個人認為Grilled Salmon最好食,魚🐟好香滑,雞同牛就未算太特別🥘

甜品 - To Share
Assorted Dessert Platter 入面有椰子味既雪糕,朱古力慕絲,同新鮮生果,甜甜地,good combination 🍧
2022-05-02 279 瀏覽
食物:日式x秘魯fusion, 菜式有創意,比我想像中偏秘魯,唔係話好日式。環境:非常舒適,燈光、音樂、室內設計等令氣氛好好價錢:brunch定lunch set $400一位,正常中環價服務:服務好好,員工好young好風趣同caring, 食一餐有三個人serve,雖然去當日滿座員工好忙但都好細心Overall: 口味唔係人人岩 始終係秘魯fusion, 但都唔差的,但我低過我expectation,不過$400係中環食到咁飽係抵既

環境:非常舒適,燈光、音樂、室內設計等令氣氛好好

2022-04-26 348 瀏覽
中環 - 《Tokyolima》📍 中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下anniversary去左食日式x秘魯fusion菜❤️覺得好正好好食氣氛好好~要推薦比大家!今次試Lunch menu,有機會嘅話下次會試埋dinner(๑・̑◡・̑๑)💰288/p.pStarter-Maguro Kuevo日式呑拿魚牛油果🥑飯卷上面加左好多蟹籽飯卷係一口size~入口感覺幾豐富-Ki-Mo-Chi Fried Chicken日式唐揚炸雞🍗唔係話好特別雞唔算好滑不過就炸得唔乾~都係好食既配個沙律醬係鹹鹹地辣辣地-T-3 Salad素沙律🥗有幾粒鵪鶉蛋食🤣鍾意佢有唔少既南瓜同蕃茄dressing都係偏酸既好開胃(*´∇`*)Main-Chicken Tacu Tacuwaiter話如果想share food 既話叫有雞呢個會好啲另外係有個冇雞既tacu tacu雞好大舊,係一人一舊都夠哂飽個底有炒飯黎有啲三色椒🫑豆等等既蔬菜炒埋一齊個飯係比較濕潤😗傳統得黎又幾特別-Grilled Rib Eye (+💰88)肉眼好好食~煎得好香~食落又好有牛味好咬唔靭😌😌份量又多~88蚊黎講真係值Side-Swee
中環 - 《Tokyolima》
📍 中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下

anniversary去左食日式x秘魯fusion菜❤️
覺得好正好好食氣氛好好~要推薦比大家!

💰288/p.p

素沙律🥗
有幾粒鵪鶉蛋食🤣
鍾意佢有唔少既南瓜同蕃茄
dressing都係偏酸既
好開胃(*´∇`*)

Main
-Chicken Tacu Tacu

waiter話如果想share food 既話
叫有雞呢個會好啲
另外係有個冇雞既tacu tacu
雞好大舊,係一人一舊都夠哂飽
個底有炒飯黎
有啲三色椒🫑豆等等既蔬菜炒埋一齊
個飯係比較濕潤😗傳統得黎又幾特別

-Grilled Rib Eye (+💰88)

肉眼好好食~煎得好香~食落又好有牛味
好咬唔靭😌😌
份量又多~88蚊黎講真係值

Side

-Sweet Potato Fried

佢同傳統嗰啲炸番薯🍠條唔同
佢係扁條狀,而且唔係好脆
偏向煙靭既感覺

brownie配椰子🥥雪糕

-Free 4 You
橙加杏仁蛋糕配焦糖雪糕

Free flow 一個鐘有得2款package選擇
今次我地就揀左(💰22/p.p)
仼飲白酒紅酒同prosecco
如果大家淨係想飲一杯嘅話~呢個package真係最平🤣

2022-04-25 247 瀏覽
Great food and atmosphere. Peru x Japanese fusion!! For lunch the portion were big and delicious would definitely recommend and visit again.
2022-04-25
今次來食係慶祝生日🎂所以本身都好開心第一道菜色係呢一個壽司十分出色好好食無論擺盤定係味道都十分好醬汁都調得好好👍🏻每個菜式你都份量都好大呢個炸雞都係食得出係即刻整十分香脆好似爛漫炸雞嘅質地不過醬汁就唔係平時食開嘅沙律醬或者日式醬汁所以都好開胃雖然都係食唔晒🤣呢個沙律都好開胃好惹味份量都好大 作為前菜真係十分唔錯食材都好新鮮去到最後呢個主菜都覺得唔錯如果三文魚煎過會更加好由於太多嘢食去到最後都已經唔係好食得落可能因為太飽所以覺得相對呢一個但比較普通不過真係有半隻雞 非常足料👍🏻整體來講餐廳服務好好仲有即影即有以及生日卡送雖然有啲尷尬不過職員都有唱生日歌整體來講菜式都係幾特別下一個幾好慶祝周年或者生日嘅地方😚
今次來食係慶祝生日🎂

整體來講菜式都係幾特別
下一個幾好慶祝周年或者生日嘅地方😚
慶祝紀念
生日
話說男朋友知我好鍾意有情調👩🏻‍❤️‍👨🏿燈光暗暗地嘅餐廳 咁佢就揀咗呢間#Tokyo lima咁入到去見到好爆場但侍應都係非常之Nice同埋好有禮貌 呢點係加分👍🏻Ki-mo-chi Fried Chicken 🐥我係好少食炸雞 因為驚炸到好乾同好嚡試第一舊嗰陣 一咬落去係有聲嘅😍有陣香脆嫩滑 非常多汁 配埋落蛋黃醬嗰度 真係好好食 令我對炸雞改觀☺️Grilled Beef 🐮我同男朋友都鍾意食生啲嘅 咁就要左三成熟牛扒質素高 可能係炭燒 食落去好滑好重牛味 唔會覺得係有渣 配埋啲肥膏簡直係快樂嘅來源😆 Spicy Hamichi 🐟呢個係侍應係推介俾我哋佢就咁睇落去好似普通壽司卷咁但配料同調味都十分豐富 小卷相當出色 味覺有一種新鮮感☺️仲有呢間餐廳係好多人慶祝生日🎂仲要係佢地好有氣氛咁樣唱生日歌就算唔係生日嗰個都覺得好開心🥳😚
話說男朋友知我好鍾意有情調👩🏻‍❤️‍👨🏿

仲有呢間餐廳係好多人慶祝生日🎂
仲要係佢地好有氣氛咁樣唱生日歌
就算唔係生日嗰個都覺得好開心🥳😚

2022-04-11 243 瀏覽
為左同友人慶祝考曬所有專業試,一早就book左呢間餐,可惜因為疫情反覆,約左一個世紀的堂食,終於係第五波疫情有少許緩和之下,就衝左去食。餐廳門口好癮閉,一不小心就行過左。入到𥚃面,燈光偏喑黑,挺有格調。我哋就各自order左個lunch set, starter 有三款,再加main, 最後有個dessert. starter個portion好大份,如果胃口不大的女仔,starter要留少少力·我最鐘意個炸雞,超juicy,個秘製醬汁好加分!Main courses:分別加錢order左beef 同cod fish. 我好鐘意塊牛偏薄身,煎得好適中,又香口,正。最後食到好飽,個甜品就係咁易食左幾啖,不過係正常嘅,只係太full. 整體好滿意,一定會再光顧。

偏薄身,煎得好適中,又香口,正。

整體好滿意,一定會再光顧。
2022-04-11
  • Grilled  beef
2022-04-10 306 瀏覽
Sunday brunch $398首先係頭盤NIKKEI ICE BOWL:最右黃色嗰個係薯蓉嚟,但係估唔到係辣辣地嘅;然後食中間嗰個,係炸嘅番薯脆脆,吞拿魚,西瓜,仲有啲牛油果;最好係最左手邊嗰啲,好得意有啲炸過嘅粟米粒(類似爆谷未爆開嗰啲,但係軟身好多嘅),再配魚然後到小食拼盤CHICHARRON PLATTER,大份到主菜咁,食哂呢個已經都幾飽,個雞好juicy, 豬腩肉都香口,除咗底嗰個有啲乾,左邊嘅洋蔥同埋綠色嗰個汁,都好中東香料嘅感覺然後喺咁大份前菜同時送上呢個沙律菜,一上枱真係嚇親,啲份量多到呢,食緊嗰個小食已經太飽心諗一定食唔晒呢一對菜,諗住唔好咁浪費啦,然後一食,啲菜係超級嫩,反而呢一個平平無奇嘅菜好有驚喜,因為呢一個原因結果都食晒啲菜主菜一:ARROZ CON POLLO-烤春雞配香葉飯,春雞係有啲酸酸地嘅中東香料,好難形容但係平時係冇食過呢一種味;左邊嘅飯係有飯焦嘅感覺,如果平時鍾意食煲仔飯啲飯焦嘅人一定好鍾意咗邊個飯,不過中間有我最唔鍾意嘅三色豆😂主菜二:GRILLED BEEF - Prime US rib-eye(+$128)出面燒得好香口,牛肉嘅肉味都幾
Sunday brunch $398
CEVICHE CLASICO

CHICHARRON PLATTER

T-3  salad

ARROZ CON POLLO

出面燒得好香口,牛肉嘅肉味都幾濃,仲保留到啲肉汁
GRILLED BEEF Prime US rib-eye

最後係已經飽到癲晒嘅情況底下,送上甜品上嚟,左邊嘅菠蘿好甜,右邊係椰子雪糕,再加朱古力慕絲同brownie,朱古力慕絲同brownie對我來講就過甜
ASSORTED DESSERT PLATTER

總結:埋單二人總共$1016.4(升級左牛扒同加一服務),係新體驗秘魯既味道,上菜時候侍應都會簡單介紹一下食物係點食法,食物未有會去到哇一聲既好味,整體都食物質素ok,自問唔係小鳥胃兩啖就飽既我,呢到既食物份量真係好多,因為食到小食併盤已經飽飽地,而環境方面,枱與枱之間唔係好寬容,背景音樂都比較大聲。
CEVICHE CLASICO
CHICHARRON PLATTER
T-3  salad
GRILLED BEEF Prime US rib-eye
  • Grilled Beef
今年慶生決定食得特別啲,Nikkei日本x秘魯Fushion菜喺香港罕見,其實已經有過百年歷史架!🥢嗰日去食基本上前後左右都係慶祝生日,一路食都會聽到好多次生日歌🥳(仲要撞到舊同事都係食生日飯🤣)#小胖遊中環🐠—————————————————🔹Raymi Brunch $398pp因為都好Full,即使book咗都要等一陣,待應服務好好,請我哋飲champagne🥂🔹Nikkei Iced Bowls三款都幾有驚喜🤩集鮮味、清新、香料惹味元素▪️Ceviche Clasico 鱸魚味道偏淡,配上秘魯傳統醬汁Tiger’s Milk酸酸辣辣,Cancha炸粟米粒好脆口,幾獨特的味道🤫▪️Tuna & Watermelon Tartare 吞拿魚他他🐟加西瓜🍉竟然又夾到😳Citrus 醬油嘅鹹令到西瓜更加鮮甜,配埋軟滑牛油果🥑不敗組合▪️Salmon Causa 我最中意呢個🥰薯蓉夠軟滑帶微辣,配上油脂豐富三文魚特別好食😋🔹Chicharron & Ki-mochi Fried Chicken Platter🍖食肉獸表示大滿足!🤤前菜都咁大盤‼️日式唐揚炸雞炸得恰到好處,一咬落去嫩滑又有肉汁🍗🐷
#小胖遊中環🐠
—————————————————
🔹Raymi Brunch $398pp

🔹Nikkei Iced Bowls
三款都幾有驚喜🤩集鮮味、清新、香料惹味元素

▪️Ceviche Clasico

▪️Tuna & Watermelon Tartare

▪️Salmon Causa
Nikkei Iced Bowls

🍖食肉獸表示大滿足!🤤前菜都咁大盤‼️
日式唐揚炸雞炸得恰到好處,一咬落去嫩滑又有肉汁🍗
🐷豬手煮得好稔入味,豬腩肉肥美充滿油香🐽
✨精粹絕對係秘魯黃辣椒蛋黃醬醬&阿根廷青醬🤤點完令味道昇華
另配上sourdough🍞、洋蔥🧅、炸蕃薯🍠俾你DIY夾埋食

🔹T-3 Salad
食咗咁多肉已經飽飽,個沙律嘅dressing真係好refreshing,酸酸甜甜為你解膩🌱,食完即刻開胃咗😆可以繼續食

🔹Arroz con Pollo
燒春雞肉質唔鞋口,炒飯炒得有鑊氣(放心芫茜味不重👌🏽),入面有脆脆飯焦,撈埋醬汁食落有滿滿香料味但又好和諧,好啱我口味
Arroz con Pollo

🔹Pescado en Salsa de Mariscos
雖然三文魚幾嫩滑,但味道偏淡,薯容🥔就幾奶香濃郁,不過不失,唔太驚喜🙈
Pescado en Salsa de Mariscos

🔹Assorted Dessert Platter
有Brownie、水果、朱古力Mousse同2款雪糕🍨賣相普通,但勝在待應唱歌🎶慶生氣氛超好🤣Brownie唔會硬實實,幾好食🤎
椰子雪糕🥥幾奶滑又食到椰絲🤍
另一款雪糕係拖肥糖味,就甜少少🤏

—————————————————
🧜🏻‍♂️口水度:🌕🌕🌕🌕🌘
🤑性價比:🌕🌕🌕🌘🌑
🧚🏻‍♀️打卡值:🌕🌕🌕🌘🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌗
👅回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑
♟Overall♟
絕對係慶祝生日🎂嘅好地方,特別推薦鍾意試新事物/喜歡香料刺激嘅朋友仔😉來感受下南美菜風味🌎
Pirata group期下餐廳唔止好適合慶祝🎉服務依舊十分貼心😛
Nikkei Iced Bowls
Arroz con Pollo
2022-03-29 191 瀏覽
想來試好耐嘅日式秘魯fusion菜 我哋今次叫咗個Tasting Menu 有五道前菜 3道main course同埋一個甜品🤣所有嘢都好好食 好surprise原來日本菜同秘魯菜加埋一齊都可以咁夾😋 第五張相果道菜係pepper 我覺得有啲太苦 但朋友超鍾意食😝Taco上綠色嗰個sauce有少少酸 如果唔鍾意個味道可以整走少少sauce先食整體來講超滿意 服務好好 上到最後一道菜時侍應話唔夠飽可以再俾野食我地😂最緊要係竟然佢冇Service charge 我埋單時以為自己眼花睇錯  最後人均大概$500 呢個質素 係呢個地段 食到咁多嘢食真係好抵😍
想來試好耐嘅日式秘魯fusion菜

最緊要係竟然佢冇Service charge
我埋單時以為自己眼花睇錯
最後人均大概$500
呢個質素 係呢個地段 食到咁多嘢食真係好抵😍
Tokyolima——一間結合日本秘魯菜既餐廳,座落於香港熙來攘往中環擺花街,地理位置雖說比較偏僻,但餐廳質素高充滿格調,令好多食客慕名而來🥢 餐廳食物以精緻、有特色為賣點,每道菜式都食得出廚師精心既配搭,例如吞拿魚牛油果卷,加入左蟹子同紅菜頭汁作為醬料,味道出乎意料合拍~ 而慢煮伊比利豬配蒜片甜醬油,肉質鮮嫩帶甜味,令味蕾充滿唔同既味道衝擊~ 值得一提係生日用餐,會有店員即場助慶唱出生日歌,更會即席拍攝1張即影即送比顧客留念,仲會有由店員手寫祝福字句,窩心又難忘💌 唯一略嫌餐廳價格定位較高,份量亦偏少,不過以整體用餐體驗黎講,物有所值~