2021-12-18 169 瀏覽
慶祝男朋友生日,從網上發現這間餐廳,一試,果然充滿驚喜當天訂了1830的枱,在接待處已碰見其他客人提前放下生日蛋糕🥳整間餐廳裝修充滿異國風情,每枱都有蠟燭在中間,唯一美中不足的是枱與枱之間的間隔太近,而且音樂太大聲,我們要大聲說話對方才能聽見。我們點了Chef please feed me的套餐,因為食物品種豐富,侍應服務態度很好,點餐前會為我們介紹食物,上每一道菜都會有建議食法,非常窩心。首先上冷盤,每人一份炸蝦,另外有兩份前菜,醬汁獨突,色彩斑斕,每次品嘗完才知道是甚麼食物的驚喜感非常有趣然後上三文魚卷,粉色醬顏色特別,味道亦不錯,炸雞配沙律醬跟坊間的甘不多,勝在份量十足,沙律菜亦如是,吃到這裏已有飽感。然後上主菜,包括一份煎魚、兩串燒牛肉及炒飯。煎魚正常,略嫌醬汁普通,但魚肉新鮮;牛肉男朋友指有點韌,但味道是不錯的;炒飯像印度炒飯,吃得出有很多調味料,很香,我吃了很多終於來到重頭戲,生日歌環節,在我們之前已聽到不少枱唱生日歌,男朋友看見侍應捧着蛋糕都知道是來我們這一枱,但該侍去錯了鄰座,笑死我們了🤣🤣🤣而且吹蠟燭時火居然熄滅真的很難忘!朱古力蛋糕有香濃朱古力味,而且不甜;套餐內的
慶祝男朋友生日,從網上發現這間餐廳,一試,果然充滿驚喜

真的很難忘!
朱古力蛋糕有香濃朱古力味,而且不甜;套餐內的甜品為椰子雪糕朱古力塊,雪糕很香椰子味,好好吃!

總括而言,餐廳性價比高,食物味道中上,而且服務一流,非常適合慶生!
2021-12-12
//✨中環又靚又抵食✨秘魯日本fusion 菜✨🕌 環境:寬敞舒適✨靚裝餐廳💋味道:4/5😬回頭率:4/5📷CP值 :4/5 🤵🏻服務質素:4/5💰人均消費:$500📍中環: Tokyolima//第一次食秘魯+日本的fusion菜~原來秘魯菜咁好味都係以海鮮為主🤗咁晒我//餐廳本身有套餐提供$348/位😍~,仲有welcome drink✨套餐内容已定,你只需要選擇個主菜就得今次我地揀左魚再加$128轉龍蝦🦞跟餐有:(前菜、魚生冷盤、壽司、炸雞、沙律)~份量唔算細份//Welcome drink :係一杯橙味梳打🍸好好飲之後我地再叫其他mocktail 都好唔錯!👍🏼Earl grey lemonade 雖然無earl grey 味😂反而勁重荔枝味❤️我覺得勁好飲🥰//前菜:係一款鯖魚漬物,仲有鵪鶉蛋加少少酸酸地嘅蔬菜🤤幾醒胃//沙律🥗:個汁調較得好好味,入面仲有啲薄脆~同果仁碎,好有口感,仲有少少辣~好味👍🏼::唐揚🍗:必食!外皮炸得夠脆,炸漿唔厚,入面肉質唔乾,調味~好惹味🤤鍾意炸雞嘅話😏你一定會鍾意//冷盤:由幾款魚刺身細成,加啲蔬菜,再加佢哋自家醬汁、薄脆片撈埋一齊食就好似加左
✨中環又靚又抵食✨秘魯日本fusion 菜✨

🕌 環境:寬敞舒適✨靚裝餐廳
💋味道:4/5
😬回頭率:4/5
📷CP值 :4/5
🤵🏻服務質素:4/5
💰人均消費:$500
📍中環: Tokyolima
第一次食秘魯+日本的fusion菜~
原來秘魯菜咁好味
都係以海鮮為主🤗咁晒我
套餐内容已定,你只需要選擇個主菜就得
今次我地揀左魚再加$128轉龍蝦🦞
跟餐有:(前菜、魚生冷盤、壽司炸雞、沙律)~份量唔算細份
Welcome drink :係一杯橙味梳打🍸好好飲
之後我地再叫其他mocktail 都好唔錯!👍🏼
反而勁重荔枝味❤️我覺得勁好飲🥰
前菜:係一款鯖魚漬物,仲有鵪鶉蛋加少少酸酸地嘅蔬菜🤤幾醒胃
冷盤:由幾款魚刺身細成,加啲蔬菜,再加佢哋自家醬汁、薄脆片撈埋一齊食就好似加左油香咁,整體味道不錯😌如果個汁唔好咁酸仲好
🍣🥑:吞拿魚牛油果反卷🐟~飯味好淡,唔似一般的壽司飯🙈🐟肉質唔夠實淨,應該唔算新鮮😅
最無特別係呢道菜🙈但唔難食😮‍💨
主菜1:芝士龍蝦🦞好高質,肉質爽彈🥰啲汁好好味!下次一定會✨✨encore✨✨
主菜2:三文魚扒~味道不過不失
甜品🍰:雖然個樣普通,但幾好食~~朱古力味超濃!
但中間類似布甸嘅野,好難食🙈🥴

總結全餐飯嘅食後感😌👇🏻
餐廳好靚~金碧輝煌但唔俗氣🥰而且都好有情調
CP值好高,影相靚~
我地3:00pm食都full house👍🏼
所以一定要訂位~😊
食物價錢~都抵食!🤩
因為好多野食,味道好清新!唔油膩😌
除左食野,呢度飲野傾計都好有氣氛
用餐無限時,我地坐左3個幾鐘~
職員都好nice~❤️
冷盤部分同場加映席前料理😆幾得意
呢間絕對係我✨encore✨之選🥰
另外~餐廳無加1服務費,客人可以隨心比tips😊
佢哋服務好好,職員好nice又主動,所以我地都有比
驚喜到極!極罕有和風秘魯菜🇯🇵仲有4杯特調酒🍹-秘魯同日本相距15,501公里,因為移民,造就日式秘魯菜,當中嘅國際關係,要問沈教授先知。不過香港同英國都有9,562公里,唔知移民,又會唔會做得出港式英國菜。-🍽Please Chef Feed Me! ($490 一位)🍤前菜:Tuna & Watermelon Tartare, La Causa, Ceviche PH1️⃣極驚喜4小碟前菜,先講吞拿魚他他,配上清甜西瓜,微微芥末香嘅柚子醬油,層次豐富。2️⃣大蝦天婦羅,設計混合秘魯傳統菜Causa,外脆內軟,配上大蝦他他、牛油果、洋蔥等。3️⃣Ceviche亦係秘魯傳統嘅檸檬汁生魚片,油甘魚刺身,淋上衝擊味蕾嘅老虎奶,酸甜開胃。🍣Maguro Nuevo鋪上飛魚子嘅吞拿魚飯卷,配上紅菜頭蛋黃醬,配搭另類,更清新可口。🥘Tacu Tacu經典秘魯拌飯,搭配烤蔬菜、青醬,同時微微酸辣,清新中帶濃郁。🍥Grilled Cod足料厚肉比目魚,香煎鎖住肉汁,入口Juicy得驚人,配上秘魯黃辣椒做成嘅醬汁,整體更清香。🍢Chicken Yakitori同樣肉嫩多汁嘅烤雞串,香烤啖啖肉,旁邊搭上蒜泥同嫩洋蔥
驚喜到極!極罕有和風秘魯菜🇯🇵仲有4杯特調酒🍹

🍣Maguro Nuevo

🥘Tacu Tacu

🍥Grilled Cod

🍢Chicken Yakitori
同樣肉嫩多汁嘅烤雞串,香烤啖啖肉,旁邊搭上蒜泥同嫩洋蔥,惹味香口。

🍗“Kim-mo-chi” Fried Chicken
非一般香脆唐揚炸雞,鎖住肉汁,沾上濃稠辣醬汁,質感類似蛋黃醬,相當惹味。

🍨My Banana
烤香蕉燒得軟腍,散發甜香,配上肉桂香雪糕、焗蘋果粒、花生脆粒,口感一脆一軟,夠哂滿足。

🍹Drinks Pairing ($198 一位)
作為居酒屋,酒類絕對係招牌,4杯特調Cocktail、白酒、紅酒,每道菜中穿插配搭,值得一試。

👍🏻9/10
TokyoLima
🗺中環擺花街18號
呢間位於擺花街嘅樓上舖~門口完全唔起眼 但閒日晚上到訪近乎全場爆滿✨生日店員會為朋友仔唱生日歌客人都比較多外國人 一齊唱埋一份唔會尷尬🤣今次試左佢地嘅𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚎 𝙲𝚑𝚎𝚏 𝙵𝚎𝚎𝚍 𝚖𝚎 𝚖𝚎𝚗𝚞🤰🏻 ($𝟺𝟿𝟶 / 𝚑𝚎𝚊𝚍)加$𝟷𝟿𝟾 𝚎𝚊𝚌𝚑仲可以有𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 𝚙𝚊𝚒𝚛𝚒𝚗𝚐!平時食量好大嘅我都表示真係食唔曬😨• 𝙰𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛方面 •▫️𝙻𝚊 𝙲𝚊𝚞𝚜𝚊 炸蝦天婦羅 炸粉方面唔會太厚~食落酥脆~天婦羅嘅底一啲都唔馬虎 配上沙律 整體感覺好夾 好食!▫️𝚃𝚞𝚗𝚊 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎好特別嘅吞拿魚他他😍居然係用西瓜同牛油果黎做配搭😨面頭仲配上番薯片✨吞拿魚夠鮮甜 唔會有筋~本身見到底部好多豉油浸住 以為會好咸 但整體嘅味道夾得黎 真係好好食調味都剛剛好!.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍💃🏻.▫️𝙱𝚞𝚛𝚒 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚘對比起吞拿魚他他 我個人冇咁鍾意呢個油甘魚刺身~雖然醬汁本身調得好香 但油甘魚食落有少少腥味 口感偏韌~• 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔𝚜 •▫️𝙺𝚒𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗炸雞配上蛋黃醬 整體好𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢!香口惹味!份量都幾多下~▫️𝙼𝚊𝚐𝚞𝚛𝚘 𝙽𝚞
呢間位於擺花街嘅樓上舖~
門口完全唔起眼 但閒日晚上到訪近乎全場爆滿✨
生日店員會為朋友仔唱生日歌
客人都比較多外國人 一齊唱埋一份唔會尷尬🤣

加$𝟷𝟿𝟾 𝚎𝚊𝚌𝚑仲可以有𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 𝚙𝚊𝚒𝚛𝚒𝚗𝚐!

平時食量好大嘅我都表示真係食唔曬😨

• 𝙰𝚙𝚙𝚎𝚝𝚒𝚣𝚎𝚛方面 •
▫️𝙻𝚊 𝙲𝚊𝚞𝚜𝚊
炸蝦天婦羅 炸粉方面唔會太厚~
食落酥脆~
天婦羅嘅底一啲都唔馬虎 配上沙律
整體感覺好夾 好食!
La  Causa

▫️𝚃𝚞𝚗𝚊 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎
好特別嘅吞拿魚他他😍
居然係用西瓜同牛油果黎做配搭😨
面頭仲配上番薯片✨
吞拿魚夠鮮甜 唔會有筋~
本身見到底部好多豉油浸住 以為會好咸
但整體嘅味道夾得黎 真係好好食
調味都剛剛好!

▫️𝙱𝚞𝚛𝚒 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚍𝚒𝚝𝚘
對比起吞拿魚他他 我個人冇咁鍾意呢個油甘魚刺身
雖然醬汁本身調得好香 但油甘魚食落有少少腥味 口感偏韌~
Buri Tiradito

• 𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔𝚜 •

▫️𝙺𝚒𝚖𝚘𝚌𝚑𝚒 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗
炸雞配上蛋黃醬 整體好𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢!
香口惹味!
份量都幾多下~
Kimochi  chicken

▫️𝙼𝚊𝚐𝚞𝚛𝚘 𝙽𝚞𝚎𝚟𝚘
賣相平平嘅𝚜𝚞𝚜𝚑𝚒 𝚛𝚘𝚕𝚕
食落都係普普 無乜特別印象~
Maguro  nuevo

• 𝙼𝚊𝚒𝚗 •

▫️ 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚎𝚍 𝙲𝚘𝚍
銀鱈魚煎得好嫩滑~ 牛油味香
皮脆肉嫩!

▫️𝚃𝚊𝚌𝚞 𝚃𝚊𝚌𝚞
呢個經典嘅秘魯飯~
豆泥同各種香料嘅𝚖𝚒𝚡𝚝𝚞𝚛𝚎!
味道香口之餘配料都好豐富~
份量方面一大兜🤯🤯🤯

• 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝 •

▫️𝙾𝚙𝚎𝚗 𝙰𝚕𝚏𝚊𝚓𝚘𝚛
要敲碎食嘅甜品😍
𝙿𝚎𝚛𝚞𝚟𝚒𝚊𝚗 𝚋𝚒𝚜𝚌𝚞𝚒𝚝酥脆帶甜
再配上藍莓雪糕🫐
雖然飽到嘔 但甜品真係另一個胃🤣
完美結束呢個豐富嘅晚餐!
Open  Alfajor

環境也美喔!
La  Causa
Buri Tiradito
Kimochi  chicken
Open  Alfajor
  • Ki-mo-chi Fried Chicken
2021-11-30 641 瀏覽
難得要慶祝生日,特登揀間有氣氛啲既,點知上網好多人都推介呢間,就專程去試下😂門面有啲隱蔽,差啲就miss左個門口。但入到去餐廳好有feel,配合住強勁既音樂,個人都會chill d🤣我地就叫左5道菜,侍應都好好,會推介我地食d咩,仲好熱心問我地有咩需要。Tuna Tartare $160係西瓜加吞拿魚,一定要2樣一齊食,好fresh成個感覺。T-3 Salad $120真心要試下,又會有少少辣口,幾新奇。Maguro Nuevo $140個人覺得無咩特別,但可以一試。Kimochi Fried Chicken $120炸粉唔會太厚,雞肉十分滑,配埋蛋黃醬,一件接一件食唔停口🤣整體感覺好好,上菜速度快,侍應態度熱情,環境好chill,知道朋友生日,會有一大班侍應一齊黎唱歌,氣氛十分好,下次有機會一定再黎。

門面有啲隱蔽,差啲就miss左個門口。

Tuna  tartare

Tuna Tartare $160
係西瓜加吞拿魚,一定要2樣一齊食,好fresh成個感覺。
T-3  Salad

T-3 Salad $120
真心要試下,又會有少少辣口,幾新奇。
Maguro  Nuevo

Maguro Nuevo $140
個人覺得無咩特別,但可以一試。
Kimochi  Chicken

Kimochi Fried Chicken $120
炸粉唔會太厚,雞肉十分滑,配埋蛋黃醬,一件接一件食唔停口🤣

Tuna  tartare
T-3  Salad
Maguro  Nuevo
Kimochi  Chicken
2021-11-26 325 瀏覽
Tokyo Lima有個Please Chef Feed Me,是由廚師自己決定的菜式。不過今日不算大胃口,就散叫。Maguey Nuevo吞拿魚牛油果反卷,粉紅色的汁是加了紅菜頭的沙律醬,顏色上攞滿分,十分shape醒。Tacu Tacu 這個炒飯不像東亞地區的乾身,比較濕,介乎中式炒飯和燉飯中間。醬汁不太日式,加上芫荽、洋蔥、荷蘭豆、燈籠椒,是另一種風格的炒飯。Grilled Beef牛扒質素高,中規中矩,燒得不錯。Ki Mo Chi Fried Chicken這就是唐揚,上面灑上七味粉再配合沙律醬。不過這是好食的唐揚,粉漿不似一般的餐廳。Earl Grey LemonadeMocktail就最岩唔飲酒的朋友。Tenju Chokaisan 清酒最有feel,順滑入口,不知不覺就飲到有feel了。全單$990,全程有Waiter進行交流,可以一戰。

Maguey Nuevo

Tacu Tacu

Grilled Beef
牛扒質素高,中規中矩,燒得不錯。

Ki Mo Chi Fried Chicken

Earl Grey Lemonade
Mocktail就最岩唔飲酒的朋友。

Tenju Chokaisan
清酒最有feel,順滑入口,不知不覺就飲到有feel了。

全單$990,全程有Waiter進行交流,可以一戰。
2021-10-19
  • Ki Mo Chi Fried Chicken
  • Tacu Tacu
2021-11-20 422 瀏覽
Team Farewell Dinner on a Friday night ✨.Sometimes it’s too hard to say goodbye💫.Chef Please Feed Us $498 per person / Inclusive of appetisers, main course and desserts 🥗🍖🍰- we are so full that they have many appetisers, including fried chicken, salad, smoked salmon etc. Good quality of food with dedicated outlook.Cabana Cocktail $140 - An amazing cocktail I ever had, looks great and taste fantastic, with some sour lime to be more fresh in taste.Good decoration in the restaurant which makes us h

Cabana Cocktail $140

Good decoration in the restaurant which makes us have a wonderful dining experience.

近排好鍾意周圍試唔同國家嘅菜式, 之前食過斯里蘭卡同黎巴嫩菜都超有驚喜!今次就黎到中環主打日系秘魯菜嘅Tokyolima。原來 Nikkei (秘魯菜與日本料理結合) 已有逾百年嘅歷史!餐廳燈光昏暗,非常有情調!估唔到平日都超爆滿!有好多枱都係到慶祝緊生日,店員們會一齊唱生日歌,超有氣氛!係慶祝生日嘅好地方!夜晚黎到唔想諗仲可以嗌𝙋𝙇𝙀𝘼𝙎𝙀 𝘾𝙃𝙀𝙁 𝙁𝙀𝙀𝘿 𝙈𝙀 有成十道菜!份量十足!食到勁飽!————————————————⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀𝙋𝙇𝙀𝘼𝙎𝙀 𝘾𝙃𝙀𝙁 𝙁𝙀𝙀𝘿 𝙈𝙀 $490 P.P.𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 𝙋𝙖𝙞𝙧𝙞𝙣𝙜 +$1981️⃣Tuna & Watermelon Tartare估唔到吞拿魚同西瓜又幾夾喎!西瓜清甜爽脆多汁,吞拿魚軟腍,加埋軟滑牛油果同酸甜柑橘醬汁,成件事好清新開胃。面頭仲有超薄脆嘅蕃薯脆片,蕃薯味又幾岀喎~2️⃣La Causa炸蝦天婦羅外皮幾脆,略嫌炸衣厚左啲。 底下嘅紅菜頭薯仔蓉 加入左秘魯辣椒,微辣清新,連唔食紅菜頭嘅家姐 都忍唔住食晒。3️⃣Cerviche PH秘魯版生魚片~ 油甘魚、蝦 伴以柑橘醃料 Tiger’s

𝙋𝙇𝙀𝘼𝙎𝙀 𝘾𝙃𝙀𝙁 𝙁𝙀𝙀𝘿 𝙈𝙀 $490 P.P.
𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨 𝙋𝙖𝙞𝙧𝙞𝙣𝙜 +$198

1️⃣Tuna & Watermelon Tartare
Tuna & Watermelon Tartare

2️⃣La Causa

3️⃣Cerviche PH
秘魯版生魚片~ 油甘魚、蝦 伴以柑橘醃料 Tiger’s milk,酸尾尾作為前菜好開胃。略嫌蝦肉偏腍唔太彈牙。

4️⃣Maguro Nuevo
Maguro Nuevo

由吞拿魚、牛油果、蟹籽製作而成嘅卷物~ 飯粒唔會太硬,味道就無乜驚喜。反而碟上面粉紅色嘅紅菜頭蛋黃醬唔錯喎~

5️⃣Lomo Saltado “El Taco”
Lomo Saltado “El Taco”

薄餅超脆!上面exactly係青椒炒牛肉嘅味道 微辣惹味~

6️⃣Pan Con Chickarron
Pan Con Chickarron

Pan Con Chickarron

迷你慢煮豬腩包~ 豬腩肉 肥膏比例極高!油脂感好重。醬汁酸甜,加上爽口醃洋蔥,食落清新濕潤 唔太油膩,仲有啲甜甜地嘅紅薯。美中不足嘅係塊肉薄左啲,食肉獸唔太滿足。

7️⃣Grilled cod
Grilled cod

望落平平無奇,但一食不得了!魚皮煎到脆身帶焦香,肉質好嫩滑仲好juicy添,鮮味十足。配埋帶黃椒香氣嘅醬汁,好食!極力推薦!

8️⃣Chicken Yakitori
Chicken Yakitori

雞肉串外皮香脆,肉質軟嫩有肥膏,略嫌邊邊位有少少燶。醬汁香甜,底下仲有啲軟腍薯仔。

9️⃣Tacu Tacu
秘魯炒飯 炒得好乾身,粒粒分明。炒飯夾雜住軟綿腰豆、爽口多汁嘅甜椒,口感豐富。炒飯仲加左傳統秘魯醬汁,香料味超濃!頭幾啖有少少食唔慣,但竟然越食越好食!

🔟Dessert
當熱烘烘嘅香蕉遇上雪糕,冰火交融,螞蟻人表示食到肚都爆都忍唔住繼續食。香蕉香甜軟腍,邊邊仲帶點香脆,加埋紅桑子、花生粒,口感幾豐富
  • Tuna  &  Watermelon  Tartare
2021-11-15 456 瀏覽
🥩Tokyolima🍣“Ki-mo-chi” Fried chicken $120Chicken prepared Japanese karaage-style 🌟CP值: 7/10Grilled Beef $330grilled USA rib eye steak with rocoto citrus butter🌟CP值: 8/10Sakana $170grilled sea bass, Sakana sauce, rustic potato purée & garlic🌟CP值: 9/10Maguro Nuevo $140tuna, avocado, sesame, beetroot mayo, tobiko🌟CP值: 8/10Always Summer $60fresh watermelon juice, home-made cucumber syrup, calpis, lemon🌟CP值: 9/10Tinker Bell $60fresh passion fruit pulp, fresh grapefruit juice, lime juice, simple syrup
🥩Tokyolima🍣

🌟CP值: 7/10

Grilled Beef $330

Sakana $170
🌟CP值: 9/10

Always Summer $60
🌟CP值: 9/10

Tinker Bell $60
fresh passion fruit pulp, fresh grapefruit juice, lime juice, simple syrup, soda water
  • Maguro  Nuevo
2021-11-13 563 瀏覽
年,又過年,每365日就會有一次生日,願望都係世界和平同身體健康,而今年就一定會「心想事成」。重陽前差點第一次相遇,但由於朝早打風驚左晚間會仲大風大雨而臨時變陣,咁多謝個變陣先有咁有意思既一晚。「世間所有相遇,都係久別重逢」,當日一完成「永恆」就直接去開飯,入門口先知又係嗰個「喜愛集團」,即對佢信心滿滿。咁今次就繼續過往慣例 - 唔用腦唔諗野直接試佢地「 抵食勁飽套餐」 同感激地加埋嗰個「 對應飲野」。開心時間過得特別快,所以食完都唔太記得食左幾多道菜,總之好多。而印象最深係佢地個 “Tuna & Watermelon Tartare” 同“ “Ki-mo-Chi” Fried Chicken“。個吞拿魚西瓜幾啱開胃,Ki-mo-Chi 又真係超級 Ki-mo-Chi。成餐真係好好好好食,個Grilled Cod 都會係必食,最後飽到要打包當第二晚餐。 可以一晚聽超過十X幾次生日歌,真係好持別既一晚。咁,真係好多天蠍座。

可以一晚聽超過十X幾次生日歌,真係好持別既一晚。

咁,真係好多天蠍座。
2021-11-05
生日
Menu🧸 : TOKYOLIMA rolls (6 pcs)Maguro Nuevo $140“Ki-mo-chi” Fried Chicken $120Ceviche PH $140Secreto of Tokyolima $280Sakana $170Earl Grey Lemonade $60Always Summer $60_________________________食物🧸 : “Maguro Nuevo” 吞拿魚牛油果🥑壽司太卷,加左蟹子同紅菜頭汁,估唔到好match壽司既味😋👍🏻“Ki-mo-chi Fried Chicken” 呢個唐揚炸雞炸得好嫩好juicy👍🏻加埋檸檬汁同秘魯辣椒整既醬(因為我食到小小辣同酸酸地,跟住查字典先知係秘魯辣椒🌶️)“Ceviche PH” 有油甘魚.蝦. 脆豆.青瓜.加埋秘魯既”老虎奶”醬汁(有點鹹鹹地 微酸 微辣既味),出奇地又好match,幾開胃既菜式👍🏻“Secreto of Tokyolima” 佢係慢煮伊比利豬配甜醬油,但就有點”鞋”同個汁有點甜😅“Sakana” 燒過既海爐魚好juicy魚皮微脆加薯仔泥加埋少少甜甜地,好好
Menu🧸 :
TOKYOLIMA rolls (6 pcs)
Ceviche PH $140
Secreto of Tokyolima $280
Sakana $170
Earl Grey Lemonade $60
Always Summer $60
_________________________

食物🧸 :

“Sakana” 燒過既海爐魚好juicy魚皮微脆加薯仔泥加埋少少甜甜地,好好味👍🏻。(不過有少少好笑係待應上菜唔俾我應相就成條整散左,叫都叫唔切)🤪

佢送既蛋糕好甜,但我自己叫嗰個好好味,食落去有點似雪糕同cream cheese既蛋糕(?)同麥維他消化餅加雜莓雪糕😔menu搵唔翻🙏🏻

環境🧸 :
同朋友慶祝生日好唔錯,可以令到朋友好尷尬,因為會有5-6個員工一齊唱生日歌🤪
周圍環境都好舒服,員工好nice都好talk得🥰

*呢間如果booking時有人生日會送蛋糕,重會有員工唱生日歌😂

Address🧸 : G/F, 18-20 Lyndhurst Terrace, Central, Hong Kong

@tokyolimahk
#tokyolima #tokyolimahk #central #hongkong #japanesefood #peruvianfood #hkfoodie #foodiehk #foodieig #sushi #foodieblogger #happybirthday
#eatwithkankan
#跟住勤勤食好西
#日本菜 #秘魯菜 #中環美食
#壽司 #中環 #生日快樂
#勤勤食盡中環系列
2021-08-21
2021-11-07 477 瀏覽
叫了兩個dinner set (@hkd 4xx) 全部都是該餐廳的signature,另加198,還會有4杯酒。但食物份量太多,建議一個set已經夠兩個人吃或叫一個set 再散叫。有餐廳名字的入口關了,只從後門進入非常隱蔽。價錢非常便宜,而且環境挺不錯像中高級餐廳,食物味道也不錯,性價比非常高頭盤很不錯甜中帶酸這三盤都是酸酸甜甜的,味道不錯很開胃反而這個壽司沒有什麼特別一般般魚肉夠嫩滑但是醬汁不夠香比較淡這個請燒肉一般,沒什麼特色反而這個燒雞比較好吃外脆內嫩,配合醬汁很嘢味

有餐廳名字的入口關了,只從後門進入非常隱蔽。

頭盤很不錯甜中帶酸

這三盤都是酸酸甜甜的,味道不錯很開胃

反而這個壽司沒有什麼特別一般般

魚肉夠嫩滑但是醬汁不夠香比較淡

這個請燒肉一般,沒什麼特色

反而這個燒雞比較好吃外脆內嫩,配合醬汁很嘢味
『充滿異國氛圍最啱慶生同朋友聚會,菜式口味非常有創意呢』⁡Tokyo x Lima,餐廳名直接粗咁話俾大家知佢地就係玩緊日式秘魯菜🇵🇪位置頗為隱蔽,推門而入好似去到另一個世界,昏暗中帶著暗湧的浪漫🔮當晚全場爆滿,不時仲會有一班侍應一齊唱起生日歌為壽星慶生。⁡餐牌用左舊報紙嘅設計,好有年代感,花多眼亂我地都係選擇左廚師發版😹$490/位基本上menu上每個類別都試到最少一款,其實都幾抵食!如果加多$198 仲會有drinks paring呢~⁡推介 🥢La Causa 🥢Tuna & Watermelon Tartare 🥢Margherita Scrocchiarella 🥢Secreto of TokyoLima 🥢Maguro Nuevo————————————————————♣️PLEASE CHEF FEED ME!➰(HKD490)►Small Plates, Raw & Seared ▻▻//La Causa(原價HKD150) | 4/5超有驚喜的前菜,蝦天婦羅炸衣唔會太厚,食落好脆身!底部係蝦刺身撈秘魯傳統的紅菜頭薯泥牛油果沙律,微辣綿軟非常開胃⁡//Just "Cevi

『充滿異國氛圍最啱慶生同朋友聚會,菜式口味非常有創意呢』

————————————————————
//La Causa(原價HKD150) | 4/5

//Just "Ceviche"(原價HKD140) | 3/5
Ceviche係秘魯版本的生魚片,特色係加入特調的柑橘醃料Tiger's Milk🐯呢道其實係芫荽醃海鱸魚,食落酸酸地,魚肉厚身味道比較清淡,質地稍微有點鞋

//Tuna & Watermelon Tartare(原價HKD160) | 4/5
非常清新的西瓜沙律🍉最欣賞係超香脆嘅炸番薯脆片,配上香甜濃稠的柑橘醬油,再撈埋清甜西瓜,成件事好夾又好清新~美中不足係吞拿魚有少少筋,不過整體都好味!

//Lomo Saltado "El Taco"(原價HKD110) | 3/5
Tacos脆硬微辣,香口,冇咩印象

//"Ki-mo-chi" Fried Chicken (原價HKD120) | 3/5
日式炸雞配蛋黃醬,稍微有d乾唔算太鍾意

►Tokyolima Rolls (6pcs) ▻▻
//Maguro Nuevo(原價HKD140) | 3.5/5
由吞拿魚、牛油果、芝麻、紅菜頭蛋黃醬、蟹籽製作的捲物,超多蟹籽一啖一粒幾好味

►Lager ▻▻
//Tacu Tacu (v)(原價HKD230) | 3.5/5
傳統的秘魯炒飯,用上長身米、洋蔥、菜椒、荷蘭豆同南美醬汁Chimichurri,食落比較腍身濕潤,香料味較重,充滿歐芹同橄欖油的香味,份量好大但價錢偏高,個人覺得性價比一般

//Secreto of TokyoLima(原價HKD280) | 4/5
甜醬油慢煮伊比利亞豬肉,簡單地佐以蒜片,豬肉紥實彈牙入味

►Anticuchos & Sticks▻▻
//Picanha(原價HKD180) | 3.5/5
Picanha又稱牛臀蓋扒,雪花分布均勻,肉質柔嫩細膩,口感豐富🐮醬汁帶有辣椒同孜然味,牛肉非常嫩口而肉味濃厚,稍微有點膻同埋有少少筋

►Desserts ▻▻
//OYE PAPI(原價HKD100) | 3.5/5
椰子雪糕配上Brownie的一道甜品。雪糕的椰子味比較溫吞🥥而Brownie則質地比較細碎,朱古力味後勁頗強。如果椰絲少d就更好

►Signature Cocktails ▻▻
//That's My Peach(HKD140) | 3/5
//Kill my Thirst(HKD120) | 3/5
兩杯Cocktails都唔算太啱我地嘅口味🥲香料味都偏重,桃味亦唔突出,可以揀翻其他

• Tacu  Tacu
  • La  Causa
  • Maguro Nuevo
2021-10-21 775 瀏覽
Tokyolima是慶祝生日的最佳選擇餐廳。朋友話生日想試這間餐廳,所以懷住好奇心試下日本秘魯菜。人生都係第一次嘗試,但出奇哋食物質素唔錯了。吞拿魚牛油小卷: 有一堆粉紅色醬,感覺奇奇怪怪,但沾埋醬同小卷一齊食,味道又OK,都係好似平時食緊日本菜小卷。Grilled beef牛扒叫咗5成熟,炭燒得幾香有少少肉汁,突出牛肉味道,但有少少肥膏,不過配埋黃色醬料就仲正啲。相比其他餐廳,都算做得唔錯。Sweet potato fries番薯薯條形狀不規則,睇上去幾特別,食晒去都甜甜哋,加上唔太油,有少少脆,配埋一齊飲酒就一流。加上個醬料都幾特別,個人都幾喜歡。Fried Chicken炸雞香脆嫰滑爽口,炸粉好薄又多汁,配上醬汁,味道絕配。這餐飯唯一最正係只要點一個甜品就有型男唱生日歌同你慶祝生日, 仲會送一客生日蛋糕,仲會幫客人影即影即有相片,送張生日卡,好有心思呢。

Grilled beef

Sweet potato fries

Fried Chicken
炸雞香脆嫰滑爽口,炸粉好薄又多汁,配上醬汁,味道絕配。

• Ki-mo-chi Fried Chicken
  • Grilled  beef
2021-10-18 536 瀏覽
為朋友慶祝生日,希望選擇比較特別的菜色餐廳,經網上搜尋最後揀選了這間fusion餐廳。經過餐廳員工細心講解及推介後,我們點了La Causa,T3及Tuna Watermelon Tartare作為前菜。 我朋友都很喜歡La Causa, 這道菜是天婦羅炸蝦加上蕃茄味薯蓉和獨特配料 組成的 食之前張 番茄味薯蓉和配料攪勻在連同天婦羅炸蝦 一起吃,番茄味薯蓉 味道恰到好處,番茄味不會遮蓋薯蓉的味道,薯蓉的質感很滑,再加上特製配料和天婦羅炸蝦,味道與口感一流。T3是沙律,沙律的醬汁再加上杏仁片, 連同流心鵪鶉蛋攪拌一起吃,味道真像餐牌裏面的註釋,味道和口感很像龍捲風一樣,酸辣甜脆獨立又一致地在口腔裏盤旋,感覺很是新鮮。Tuna Watermelon Tartare, 醬汁是日本醬油加上 wasabi 所製成 把吞拿再加上西瓜同薄脆 一起吃西瓜汁與吞拿魚 和薄脆混合成一體,感覺很清新,而西瓜的爽甜加上吞拿魚的質感再加上薄脆,口感好到難以形容。主菜我們點了Grilled Beef 和 Octopus is Black。Grilled Beef我們點了5成熟,燒得真的剛好5成,迷人的粉紅色, 嫩
主菜我們點了Grilled Beef 和 Octopus is Black。Grilled Beef我們點了5成熟,燒得真的剛好5成,迷人的粉紅色, 嫩滑帶有肉汁,而附上的醬不是一般的芥辣,而是泰色的味道, 中和了燒牛扒的熱氣油膩感。Octopus is Black 是 串燒八爪魚, 八爪魚用墨汁醃製過, 燒得剛好 肉質嫩滑,配上菠蘿蓉一起吃,味道清新脫俗。
甜品我們點了曲奇雪粑(甜品名字忘記了記下) 雪粑的味道是紅梅果醬味, 曲奇再加上特製的 cream, cream很軟滑, 味道剛好不會太甜。
由於訂座時已經跟餐廳提及過是我朋友的生日晚飯,所以餐廳特地送上朱古力味生日蛋糕, 當送上生日蛋糕時,幾位餐廳員工一同唱happy birthday,還送上精美的手寫生日卡。
一餐晚飯裏面有10檯慶祝生日🤣這是我們第一次遇到的難忘經歷。

2021-10-17
  • Grilled  beef