2022-09-12 344 瀏覽
一早book左位去試下dining city 個lunch set,book果陣remark想要卡位,食飯前一日佢sms confirmation 都有remark到要卡位。 點知食飯前半個鐘先打黎話因為某啲食物供應不足,所以冇得叫個lunch set。 其實食物供應唔夠,應該當日朝早or前一日都知道, 咁遲先通知冇左個lunch set,好似迫人食佢其他set咁,但最後都諗住照去試下。去到俾左bar 枱我地,大佬我book左位,冇卡位都算, 佢餐廳又有其他空枱,點解俾張bar 枱我? 同佢地講左想轉table seat,等左十幾分鐘都冇人理,個staff又西,未食已經一肚氣。

午餐
上年同朋友食過一次印象唔錯,今次同朋友慶祝生日再次回訪,試左$490一位嘅Chef Feed Me Menu,由廚師決定我地食咩,充滿神秘感之餘仲抵食過散嗌。雖然表面上好似係廚師決定晒,但其實order嗰時都可以同店員express吓自己有啲咩想食,通常都會盡量滿足返大家嘅喜好😜 估唔到平日夜晚都咁full,睇嚟好多人都鍾意喺呢間餐廳慶祝生日,因為店員會好熱情咁唱生日歌,我地成晚聽左差唔多10次生日歌,氣氛真係好熱鬧🤣Tuna & Watermelon Tartare 🍉個人非常鍾意依道開胃菜式,切好嘅吞拿魚粒配搭爽甜的西瓜,出乎意料地夾,口味十分新穎,食落亦清新自然!Maguro Nuevo 🍣吞拿魚牛油果卷,以顏色鮮豔的紅菜頭蛋黃醬點綴,擺盤十分吸睛,但味道未有太大驚喜。Grilled Cod 🐟鱈魚煎得熟度恰好,魚皮焦脆,肉質嫩滑juicy,簡單嘅調味已經帶出鱈魚嘅鮮味,味道不俗,可惜分量比較細,兩個人share太少🥲Pan Con Chicharron 🍔慢煮豬腩肉漢堡包,腩肉烤過後油香十足,配埋辣辣地嘅醬汁,十分惹味😋Tacu Tacu 🌶秘魯炒飯好重香料味,炒到非常香口,不

Tuna & Watermelon Tartare 🍉

Maguro Nuevo 🍣

Grilled Cod 🐟

Pan Con Chicharron 🍔

Tacu Tacu 🌶
秘魯炒飯好重香料味,炒到非常香口,不過材料只有素,就唔係咁啱食肉獸啦🤣

Picanha🐃
牛臀肉脂肪平均,燒烤過後肉質依舊非常軟腍,而且熟度剛好,肉味濃郁~
Oye Papi 🥥
清新嘅椰子雪糕,中和了朱古力brownie的甜膩,係一個唔錯的配搭👍🏻
  • Maguro Nuevo
  • Oye papi
  • Picanha
2022-08-22 513 瀏覽
Tokyolima 係一間日本同埋秘魯fusion菜嘅餐廳🍽 環境時尚,食物風味特別,好適合喜愛嘗試新鮮或者新嘢嘅人(例如我)🤣如果你都鍾意試新嘢呢間一定會啱你👍🏻😋T3 salad 配料好多,口感豐富嘅沙律🥗😋“Ki-mo-chi” fried chicken 🍗 好脆同好香嘅炸雞,陪埋特製醬汁好好食🙂Salmon lo Macho 🐟 三文魚保持嫩滑,值得加分🫶🙂Chicken Tacu Tacu 🍗 半份烤雞配上秘魯飯,味道好有驚喜😋Oye Papi 朱古力🍫蛋糕🍰配椰子味🥥雪糕Rating:7.5/10Budget:~400 pp

😋T3 salad
配料好多,口感豐富嘅沙律🥗
🙂Salmon lo Macho 🐟
三文魚保持嫩滑,值得加分🫶
🙂Chicken Tacu Tacu
🍗 半份烤雞配上秘魯飯,味道好有驚喜
😋Oye Papi
朱古力🍫蛋糕🍰配椰子味🥥雪糕

Rating:7.5/10
Budget:~400 pp
2022-08-18 539 瀏覽
環境嘢食同服務都一流既餐廳呢間日本秘魯fusion菜唔怪得咁受歡迎 好難訂座~ 今日黎到慶生~ 叫左個feed me chef 既menu 由廚師話事我地食咩野498@ 黎講 我覺得份量好大而且食物種類都好豐富 好滿意😽再加上呢到既職員好好態度生日仲會黎唱生日歌比你聽為成個體驗加左唔少分😜
環境嘢食同服務都一流既餐廳
呢間日本秘魯fusion菜唔怪得咁受歡迎 好難訂座~

今日黎到慶生~
叫左個feed me chef 既menu
廚師話事我地食咩野
498@ 黎講 我覺得份量好大
而且食物種類都好豐富 好滿意😽

再加上呢到既職員好好態度
生日仲會黎唱生日歌比你聽
為成個體驗加左唔少分😜
喜歡餐廳名的簡單直接,TOKYO-LIMA,就是日本x秘魯菜的fusion餐廳。餐廳的佈置很有格調,始終是新派casual dining,滿座後客人們都會chill吓高談闊輪,環境會比正常西餐廳嘈一點。.跟Pirata其他餐廳一樣。除了 a la carte menu,還會有可以吃到飽的tasting menu。因為我們都是第一次來,想試多一點菜式,而且CP值會高一點,所以就選了Journey to X Tasting Menu ($398pp)=Tasting Menu包括 4個 course1) Small Plates, (2) Nikkei Bar, (3) Main Course & (4) Dessert=(1) Small Plate 包括 3 款appetizer.🔸La Causabeetroot causa, prawn tartare, rocoto mayo, prawn tempura, charred avocado這款每人會有一小份,面上放著一隻天婦羅蝦,下面是蝦肉他他,吃起來都很清新。.🔸”KI-MO-CHI" Fried Chickenchicken

Tasting Menu包括 4個 course:
(1) Small Plates, (2) Nikkei Bar, (3) Main Course & (4) Dessert
🔸La Causa
La  Causa

🔸”KI-MO-CHI" Fried Chicken
”KI-MO-CHI" Fried Chicken

chicken thighs kara-age/ rocoto mayo
炸雞是一碟的,份量比想像中大。炸雞炸得香脆,但本身沒有甚麼特別的味道。重點是泡菜味的rocot mayo,令炸雞昇華不少。
🔸T-3
T-3

pumpkin/ mixed leaf/ poached quail egg/ confit heirloom tomato/ grilled fennel/ crispy glass noodles/ almonds/ Nikkei dressing
很有心思的沙律,蔬菜新鮮,配料豐富。最特別的是有鵪鶉蛋,整碟沙律的味道和口感都很豐富。
=
(2) Nikkei Bar 是偏日式一點的appetizer。
🔸Tuna & Watermelon Tartare
Tuna & Watermelon Tartare

raw tuna/ fresh watermelon/ soy citrus/ sweet potato chips/ avocado
賣相很精緻。面上的蕃薯片很脆口,用來伴他他吃不錯。吞拿魚粒很新鮮,配搭西瓜和牛油果粒來吃很創新,配上日式豉油頓時有吃刺身的感覺。
🔸Spicy Hamachi
Spicy Hamachi

Yellowtail/ kiuri/ shiso/ chives/ spicy mint chimichurri
看起來是一般的日式小卷,但最驚喜的是帶有薄荷味的pesto蘸醬,吃起來很開胃,很有吃南美菜的感覺。
(3) Main Course 每人可選一款
🔸Pollo a la Brasa
Pollo a la Brasa

peruvian grilled chicken/ kimchi & orange marinade
味道有nando’s的感覺,肉質嫩滑不會太乾。
🔸Grilled Beef (+$135)
Grilled  Beef

grilled USA rib eye steak/ rocoto citrus butter
烤得很香的牛扒,不蘸牛油也很夠味。牛油帶點椒味,感覺特別。
=
(4) Dessert 每人可選一款。

🔸Oye Papi
chocolate mousse/ brownie/ chocolate sauce/ coconut tuile/ coconut ice-crean
朱古力甜品不過不失,椰子雪糕有椰子茸,口感不錯。
🔸Free 4 You
gluten free orange & almond cake/ orange jam/ manjar blanco ice-cream
典型懷舊甜蛋糕的味道,上面淋了類似焦糖的醬,口感尚算鬆軟不太吃得出是gluten free。
=
第一次吃日式秘魯菜,的確是一次很獨特的fusion dining experience,也很適合來慶祝特別日子。

這次是來慶祝生日,餐廳有額外送有畫碟的朱古力切餅,也會送一張 1個月內有效的$100 dinning coupon。
2022-08-02
Spicy Hamachi
Grilled  Beef
  • Grilled  beef
  • T-3  Salad
  • Tuna  &  Watermelon  Tartare
2022-08-04 619 瀏覽
比較隱蔽嘅一間fusion餐廳,喺擺花街嘉寶商業大廈停車場上一層扶手電梯轉咗,細細個唔太顯眼嘅就係佢個入口!入到去別有洞天,裝修環境好特別,燈光偏暗,好有異國風情,好似入咗第二個世界咁,好靚!今次試咗佢個Brunch Set,人均$400唔洗就有五款前菜,一款main同一款甜品,性價比好高!好有feel啱曬同朋友慶祝生日!------------------------------🧑🏽‍🍳◖“ʀᴀʏᴍɪ” ᴛʜᴇ ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ◗ $398 p.p.有五款to-share嘅前菜同一款甜品,細細碟咁但絕對夠飽!— ɴɪᴋᴋᴇɪ ɪᴄᴇ ʙᴏᴡʟ —🐟/ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ᴄʟᴀꜱɪᴄᴏ醃製海鱸魚加入紅洋葱、烘烤過嘅紫色粟米同番薯脆片,配上「虎奶醬」,酸甜清新又開胃🍉/ᴛᴜɴᴀ & ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ吞拿魚同西瓜呢個組合好新奇,西瓜好清甜juicy意外地夾吞拿魚他他,微微芥末香嘅柚子醬油,層次豐富🌮/ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴄᴀᴜꜱᴀ黃色薯蓉中加入粒粒三文魚,味道偏辣帶微微油脂香氣,上面仲有一塊脆魚片作點綴— ᴄᴏᴍɪɴɢ ᴛʀᴜᴇ —🥗/ᴛ-3 ꜱᴀʟᴀᴅ大大盤沙律,好多料主要有芝麻

— ɴɪᴋᴋᴇɪ ɪᴄᴇ ʙᴏᴡʟ —
🐟/ᴄᴇᴠɪᴄʜᴇ ᴄʟᴀꜱɪᴄᴏ
🍉/ᴛᴜɴᴀ & ᴡᴀᴛᴇʀᴍᴇʟᴏɴ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
🌮/ꜱᴀʟᴍᴏɴ ᴄᴀᴜꜱᴀ

— ᴄᴏᴍɪɴɢ ᴛʀᴜᴇ —
🥗/ᴛ-3 ꜱᴀʟᴀᴅ
大大盤沙律,好多料主要有芝麻葉、香脆生菜片、南瓜、鵪鶉蛋、杏仁碎、油浸蕃茄、炸米粉絲等,口感豐富,用上獨有沙律醬,甜甜鹹鹹咁好開胃
🍗/ᴄʜɪᴄʜᴀʀʀᴏɴ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ
炸雞、慢煮豬腿、豬腩肉三款肉類,配上秘魯黃辣椒醬、阿根廷青醬同甜蕃薯。根據自己喜好,將啲肉同醬擺上法包,可以試到唔同嘅配搭,層次豐富

— ᴘᴇʀᴜᴠɪᴀɴ ᴛʀᴀᴅɪᴛɪᴏɴᴀʟ —
🥩/ʟᴏᴍᴏ ꜱᴀʟᴛᴀᴅᴏ (ʀᴜᴍᴘ ꜱᴛᴇᴀᴋ)
大力推薦!牛肉煮得好軟好juicy,有成五至六大粒,同紅椒洋蔥煮得好香,配合秘制醬汁,甜甜地
🐟/ᴘᴇꜱᴄᴀᴅᴏ ᴇɴ ꜱᴀʟꜱᴀ ᴅᴇ ᴍᴀʀɪꜱᴄᴏꜱ
香煎三文魚,厚肉大件,外層脆皮鎖住肉汁,入口啖啖魚嘅油脂。唔需要繁瑣嘅調味已經好鮮好夠味

— ʜᴀᴘᴘʏ ᴇɴᴅɪɴɢ —
🥥/ᴀꜱꜱᴏʀᴛᴇᴅ ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ
椰子味嘅gelato做主角,軟滑帶住淡淡椰子奶香,同埋外脆內軟嘅brownie同軟綿綿嘅朱古力mousse,好滑!仲有時令水果伴碟,果日就係菠蘿同提子

Encore指數:9/10
2022-07-23 744 瀏覽
即日book即日食上山頂行大運前,先在中環食個Brunch,逢星期六、日、公眾假期就會有這個Brunch Set,$398/人,加一Salmon CausaMaguro Nuevo 平日本身很抗拒紅菜頭,但這道用紅菜頭製成的醬汁,食落又幾好味Mango Ceviche鯛魚配上芒果醬,Fresh!!加錢要的生蠔($38/隻)大大隻,有海水的鮮味Pan Con Chicharron 漢堡包包住豬腩肉,豬腩肉的邊位脆脆地,咬落滲出少少油脂香Ki-mo-chi Fried Chicken炸到脆卜卜,配上番椒蛋黃醬The Fatty Piggy燒豬腩肉,外脆內軟,底下配上甜薯蓉Estofado con Pan慢煮short ribs,好腍,腍到可以自製手撕豬肉,放在多士上食T-3 Salad 雜菜沙律配上秘魯醬汁,清新預早跟餐廳說是慶祝生日,送上的甜品,還有生日卡和集團旗下餐廳的優惠券總括而言,食物高質,也具特色,用餐體驗極佳⭐️⭐️
即日book即日食

Salmon Causa

Mango Ceviche
鯛魚配上芒果醬,Fresh!!

加錢要的生蠔($38/隻)大大隻,有海水的鮮味

Ki-mo-chi Fried Chicken
炸到脆卜卜,配上番椒蛋黃醬

The Fatty Piggy
燒豬腩肉,外脆內軟,底下配上甜薯蓉

Estofado con Pan

T-3 Salad
雜菜沙律配上秘魯醬汁,清新

總括而言,食物高質,也具特色,用餐體驗極佳⭐️⭐️
2022-02-05
慶祝紀念
生日
2022-07-05 741 瀏覽
Been a while after my last visit in Tokyolima. So happy to see it’s packed! Love the vibe! Had a few cocktail there! Tokyo affair is always my favourite! Salad is super fresh and i love their dressing! Kimichi fried chicken is a must order item. The mayo elevates the whole dish. Ceviche is great! Sour, creamy mixed with fresh season. Steak is perfectly cooked and well seasoned. Pork is the over my expectations! Very tender! Overall, it’s a good choice for some casual dining! Good simple food alw

Overall, it’s a good choice for some casual dining! Good simple food always!
最想Recommend大家可以帶另一半到來環境唔錯,食物有驚喜位,價錢適宜當中,最令人欣賞既係前菜收工去chill下relax下都真係幾唔錯可以值得bookmark同再次去既餐廳
最想Recommend大家可以帶另一半到來

環境唔錯,食物有驚喜位,價錢適宜
當中,最令人欣賞既係前菜

收工去chill下relax下都真係幾唔錯
可以值得bookmark同再次去既餐廳
Drink
2022-05-27
Drink
𝗕𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸左好耐既日式秘魯菜🥰終於試到啦🙈依家至𝟯𝟬/𝟲有午市優惠好抵食!原本$𝟮𝟴𝟴既𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂依家$𝟭𝟵𝟴就食到啦😍不過就少左一款前菜同埋主菜既𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲加購貴少少🤏𝗧𝗼-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁➣𝗧-𝟯 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 ➣”𝗞𝗶-𝗺𝗼-𝗰𝗵𝗶” 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻➣ 𝗦.𝗦. 𝟮.𝟬呢𝟯款前菜應該除左𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻其他都睇到一頭霧水😆其實係沙津、炸雞同蕎麥麵黎既☺️沙津既醬汁酸酸地好開胃,炸雞都幾𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆😳最令我驚喜既係𝗦.𝗦. 𝟮.𝟬,蕎麥麵醬汁好開胃好好食😋𝗠𝗮𝗶𝗻➣𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗮𝗰𝘂 𝗧𝗮𝗰𝘂➣𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲 (+💰𝟴𝟴)雞脾肉嫩滑又𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆☺️一啲都唔乾😳秘魯炒飯我都係第一次試,有三色豆、椒抄出黎的~一開始擔心香料會唔太岩食,但完全唔會呢🤩美國肉眼扒食落去好冧身、重牛味🥩食到某啲位有啲油膩但都唔錯💕𝗦𝗶𝗱𝗲➣𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀呢款係蕃薯薄片同蕃薯蕃條的😝食落相當𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆🤩𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁➣𝗢𝘆𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗶➣𝗙𝗿𝗲𝗲 𝟰 𝗬𝗼𝘂欣賞甜品𝘀𝗶𝘇𝗲份量十足(即使係𝘀𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘂已經包埋既🙈) 𝗢𝘆𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗶係𝗕

𝗧𝗼-𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁
➣𝗧-𝟯 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱
➣”𝗞𝗶-𝗺𝗼-𝗰𝗵𝗶” 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻
➣ 𝗦.𝗦. 𝟮.𝟬

𝗠𝗮𝗶𝗻
➣𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗮𝗰𝘂 𝗧𝗮𝗰𝘂
➣𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗯 𝗘𝘆𝗲 (+💰𝟴𝟴)

𝗦𝗶𝗱𝗲
➣𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗙𝗿𝗶𝗲𝘀
呢款係蕃薯薄片同蕃薯蕃條的😝食落相當𝗰𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆🤩

𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
➣𝗢𝘆𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗶
➣𝗙𝗿𝗲𝗲 𝟰 𝗬𝗼𝘂
欣賞甜品𝘀𝗶𝘇𝗲份量十足(即使係𝘀𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗻𝘂已經包埋既🙈) 𝗢𝘆𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗶係𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲、𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 同椰子雪糕🍦好濃朱古力味好正😭 𝗙𝗿𝗲𝗲 𝟰 𝗬𝗼𝘂係香橙蛋糕配焦糖牛奶雪糕,蛋糕幾厚實綿密🙈食落幾𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵💕兩款甜品食到最後偏甜~但都好好食啊😋
2022-06-17 5467 瀏覽
再訪中環呢間日系秘魯菜!食完先發現原來過多一兩日就有 @diningcity_hong_kong 嘅Restaurant week winners’ edition! 原本$2️⃣8️⃣8️⃣嘅lunch menu $1️⃣9️⃣8️⃣就食到!淨係得一款前菜唔同!其餘嘅主菜同甜品幾乎一樣!有興趣食嘅大家唔好錯過呀,做到6月30號咋!連星期六日都有呢個menu。有齊三道前菜、一道主菜、一款甜品~ 酒鬼仲可以加錢要free-flow紅白洒Prosecco或者champagne餐廳燈光昏暗,有情調!平日黎到都超爆滿!有幾枱都係到慶祝緊生日!店員們會一齊唱生日歌,超有氣氛!係慶祝生日嘅好地方!温馨提示 對門真係要紮個馬先開到𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 $288pp𝒯𝑜 𝓈𝓉𝒶𝓇𝓉1️⃣T-3 Salad沙律望落平平無奇,估唔到撈埋Nikkei dressing同微辣嘅脆脆之後,食落鹹鹹地辣辣地,又幾得意幾開胃。沙律菜新鮮唔苦澀,加埋多汁番茄、南瓜、鵪鶉蛋、杏仁片,口感豐富,味道毫不單調!2️⃣”Ki-mo-chi” Fried Chicken炸雞外脆唔油膩!肉質偏紮實有咬口。有肥膏嗰幾舊特別多肉汁,不過有幾舊就偏乾左啲。3️⃣Magu

温馨提示 對門真係要紮個馬先開到

2️⃣”Ki-mo-chi” Fried Chicken
”Ki-mo-chi” Fried Chicken

3️⃣Maguro Nuevo
Maguro Nuevo

吞拿魚牛油果卷~ (唯一同restaurant week唔同嘅前菜~) 牛油果軟滑,吞拿魚無筋唔腥,飯粒唔會太硬。蘸埋粉紅色嘅紅菜頭蛋黃醬,微酸幾清新~

ℒ𝒶𝓇𝑔𝑒𝓇

🐣Chicken Tacu Tacu
Chicken Tacu Tacu

雞脾超令,軟滑有雞味,毫不乾柴。不過脾位以外就鞋啲啦。估唔到底下嘅秘魯炒飯先係驚喜位。炒飯本身炒得好乾身,夾雜左唔少豆,其香料味容易接受。加埋kimchi orange sauce,酸甜微辣好開胃之餘,又唔會太濕。旁邊仲配左唔少爽脆洋蔥同甜椒。

🐮Grilled Rib Eye +$88
Grilled Rib Eye

肉眼扒嗌左medium,火候岩岩好!中間呈粉嫩嘅紅色。一咬落去不得了!超juicy!肉質軟腍有咬口,富炙烤香,有牛味,仲有啲肥膏位。不過就有一兩塊有啲筋位。重口味人士可以蘸埋微辣嘅rocoto citrus butter。小心唔好蘸太多呀,如果唔係會鹹到傻。

𝒮𝒾𝒹𝑒

🍠Sweet Potato Fries

有齊薄脆蕃薯片同粗身軟腍嘅番薯條~ 係好天然嘅番薯香味!唔會好油膩~

𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉

🥥Oye Papi

白雪雪嘅雪糕 原來係椰子口味!好清新好濃椰香!唔會太甜。而底下嘅brownies就無平時個啲咁厚實,軟熟得黎,朱古力味都幾濃。當中仲加左稠滑偏濃苦嘅朱古力mousse。係一款朱古力控滿意又意外地清新嘅甜品

🍊Free 4 You
Free 4 You
焦糖牛奶雪糕配無麩質橙味蛋糕~ 蛋糕綿密濕潤,好香橙味!雪糕香甜帶淡淡焦糠香,加埋橙jam,甜蜜得黎,不失清新嘅感覺。

整體嚟講,主菜同甜品都相當唔錯!如果restaurant week黎食 $198有齊三道前菜、主菜、甜品都幾抵!環境氛圍一流,都算係慶祝之選!唯獨枱同枱之間距離較近,唔算好寛敞~
  • Oye papi
  • Grilled Beef
  • Chicken Tacu Tacu
Brunch中規中矩,不算太驚艷但去到甜品完全係失望廚房出菜無品質控制提子係爛同埋係無洗過(發泡膠都係到)The dishes were average, not that impressed.Very disappointed by the dessert.The chef did not check the food or have quality control before serving.As you can see from the photos, the grapes are rotten and unwashed. 🤮🤢Won’t visit again!!
Brunch中規中矩,不算太驚艷
但去到甜品完全係失望
廚房出菜無品質控制
提子係爛同埋係無洗過(發泡膠都係到)

Won’t visit again!!
Dessert
成日睇朋友嘅Story都見到有呢間餐廳出現🤣終於襯朋友生日忍唔住要黎試吓佢咩料😎間餐廳都幾隱蔽,門口係一道黑黑實實既木門,連男士都要扎馬先開得到嘅門😅成間餐廳燈色都較暗,音樂較大聲,掛咗好多畫,open kitchen,侍應多數係外國人,廚師就比較似日本人,切合返餐廳嘅菜式:🇯🇵mix🇵🇪餐牌好簡單得一張紙,我同朋友每個類別都叫咗一樣試吓~ps因為其實都唔係好睇得明🙈😂Small plates: 叫咗一個沙律🥗The salad呢個沙律都幾特別,個醬汁係似泰國青bb酸辣醬,加埋西瓜同埋合桃,成件事又意外地夾😳👍🏻Larger: 個個都會打卡嘅Grilled beef 🥩 牛扒叫咗七成熟,呢度真係煮到啱啱好七成💯💯配埋佢哋特製嘅蜜糖芥茉醬,少少偏鹹,但肉質好juicy😋Anticuchos: signature 嘅Sakana 🐟呢個純粹係貪個名得意試吓咩嚟🤣🤣原來係串燒烤魚,加一堆薯蓉,佢哋建議要搞爛晒撈埋一齊食🤨我哋試咗就咁食條魚,個魚皮好脆好香,本身已經好好食👍🏻搞爛咗之後竟然都OK喎,係另一番風味🔥最後再加咗個甜薯條🍟一半係薯片一半係薯條😍畫上完美句號。酒精就冇嗌啦因為第二日仲要
Larger: 個個都會打卡嘅Grilled beef 🥩
最後再加咗個甜薯條🍟一半係薯片一半係薯條😍畫上完美句號。
酒精就冇嗌啦因為第二日仲要返工🥲
環境幾好~幾chill🥰眼見大部份都係外國人嚟食🤔如果係慶祝生日🎂啲侍應會帶唱生日歌😂😂送一張即影即有(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
下次慶祝朋友生日,呢度就啱晒啦!!🙌🏻

The  salad
Sakana
Sweet  potato
Grilled  beef
2022-05-26 628 瀏覽
📍 📍 TOKYOLIMA (中環)中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下又到pirata group 餐廳,今次Restaurant week 又返黎TokyoLima 食,之前食過覺得食物質素好,環境又有feel ,所以帶朋友黎試下呢間日式秘魯fusion餐廳。lunch time好full 下。Restaurant week 餐牌前菜有3個,包括有T-3 Salad,"Ki-mo-chi” Fried Chicken, 全部都有得食而且份量好多😂😂食完有8成飽main course 有4個選擇甜品有2款,但我唔多食甜野,店員俾我轉咖啡☺️☺️咁多野食都係198+1 per person Starter👉 T-3 Salad😋😋😋😋/5個沙律有好多配料南瓜、鵪鶉蛋、杏仁片、脆麵碎,沙律菜撈埋佢個酸酸地既醬汁幾開胃,同口感幾豐富。👉 "Ki-mo-chi" Fried Chicken😋😋😋/5我之前食過2次都覺得呢到個炸雞好好食,好Juicy,但食次個炸雞炸得唔夠香脆,同埋雞肉有啲乾,所以失望左🥲。炸雞另有配蛋黃醬上面灑上七味粉👉S.S. 2.0. (v)😋😋😋/5係素既涼拌冷麵,有毛豆

📍 📍 TOKYOLIMA (中環)
中環擺花街18-20號嘉寶商業大廈地下

👉 T-3 Salad
😋😋😋😋/5

👉 "Ki-mo-chi" Fried Chicken
😋😋😋/5

👉S.S. 2.0. (v)
😋😋😋/5
係素既涼拌冷麵,有毛豆、椰菜絲、洋蔥絲,加埋醬油涼拌,不過不失。

Main🌟我分別揀左chicken tacu tacu and grill salmon

👉chicken tacu tacu
😋😋😋.8/5
烤雞肉質好嫩滑,個雞醃得都好入味,真係有半隻雞 非常足料。下面配上經典秘魯拌飯:味道微辣和微酸,個飯有啲濕潤,同重香料味,都幾特別。

👉grill salmon
😋😋😋.8/5
三文魚肉質軟熟,切開個肉仲好juicy,偷邊仲有小小南瓜蓉。

👉side dishes
😋😋😋.8/5
周同傳統炸番薯條唔同,佢係扁條狀,而且唔係好脆,但有蕃薯既甜味,

👉Oye Papi
😋😋😋.5/5
甜品有brownie,椰子雪糕,底部是朱古力mousse仲有少許朱古力醬。整體偏甜。

回頭:maybe,今次食有啲失色,restaurant week 食真係抵!一餐飽到夜晚都唔洗食,環境舒服☺️
#kermit食在中環
#kermitweekdayslunchset
💖💖日本 x 秘魯 fusion 餐廳 💖💖.佢個位置超級隱閉,度門🚪女仔要超大力先開到😂😂😂講起秘魯,記得有人同我講過秘魯係有草泥馬burger 🦙🍔, 太過份了🦙🦙點可以食草泥馬漢堡🥹🥹( 圖中係正常burger 來的).今次我哋呢個係 ✨FRUCH MENU ✨.TO START-T-3 (V) salad 🥗-TUNA & WATERMELON TARTARE 🐟🍉-SPICY HAMACHI (Roll) 🐡🥢.CONTINUE WITH-"KI-M0-CHI" FRIED CHICKEN 🐣-PAN CON CHICHARRON (Slow cooked pork belly bun ) 🐽🍔.ALMOST END-TACU TACU (Traditional Peruvian rice) 🍛-POLIO A LA BRASA (Peruvian grilled chicken) 🐥🍽.DESSERT 🍰.成個menu 好啱我心水💖💖TO START 有齊我全部鐘意食嘅野 ❤️首先,roll 係一定must order, 佢係fusion roll , 個sauce 同個卷係
💖💖日本 x 秘魯 fusion 餐廳 💖💖
-"KI-M0-CHI" FRIED CHICKEN 🐣
ALMOST END
DESSERT 🍰
成個menu 好啱我心水💖💖
TO START 有齊我全部鐘意食嘅野 ❤️首先,roll 係一定must order, 佢係fusion roll , 個sauce 同個卷係好夾ga 🥢🥢 另外,吾好以為Tuna 加西瓜會好古怪,其實係好開胃的 🍉🍉佢仲有甜薯脆脆🍠係入面,又係好特別嘅配搭 (吾知秘魯係吾係都係gum mixed 😂)

CONTINUE WITH 炸雞 🐣,個sauce 係 七味粉🌶🫑 加 mayo ,就普普通通,不過我平時就係會叫的😂😂😂反而個 mini burger 🍔 比想像中出色,用左 slow cook pork belly 同 小小特別配菜係入面,一口一個剛剛好💖💖

ALMOST END, tacu tacu 個秘魯飯係must order 🥘🥘佢好重香料,但係又吾油膩,2 個人share 剛剛好。 另一個grilled chicken 🍽 我覺得好味過炸雞,佢個grilled 香料落得吾重手,吾會蓋個啲肉味 🍴

題外話,呢個menu 2 個女仔食係超飽😂😂我仲好記得我飽到晚餐都食吾落 (強烈建議佢可以整個ladies version 少D 份量)