2021-08-09 739 瀏覽
Think back to the time when you were a kid and being forced fed with food that 1) you don’t want to eat 2) is Just not very good in the first place. Lunch time, you are given a generous portion of Sushi rolls /salad: both not exactly fresh and also a large basket of fried chicken (KFC is better ). Main course , went for the fried rice options which were also average. Salmon tasted ok and that was the best it got. Can’t comment on dessert as I had left by then !! Would not recommend it .

2021-07-28 9053 瀏覽
朋友生日 就黎左哩間傳聞好適合慶生嘅餐廳試下佢嘅日式秘魯菜😛餐牌上面嘅菜色好特別真係好花少少時間先睇得明😂我地嗌左一份Ki-mo-chi Fried Chicken炸雞香脆嫩滑🐥炸粉好薄 仲非常多汁☺️配埋蛋黃醬 真係好味到要講一聲kimochi😛我地再嗌左一客La Causa一客有三份獨立嘅碗仔🥣食物已經事先分好好適合聚餐嘅時候享用🙈.Causa係傳統秘魯菜紅菜頭薯蓉包裹住新鮮沙律菜配上蝦肉 蛋黃醬享用蝦肉清爽彈牙 🦐同幼滑嘅薯蓉一齊食用 口感非常配合.牛油果輕微烤過 表面乾身🥑味道更加濃郁 將菜色嘅唔同味道調和整體味道都幾協調.最頂嘅蝦肉天婦羅炸粉好薄蝦肉彈牙 不過唔算好鮮甜算係哩道菜美中不足嘅地方🙁下一道菜係Tuna & Watermelon Tartare Tuna Tartare就食得多🐟但配埋西瓜就真係第一次食🍉.哩道菜用日本醬油調味類似日本人係西瓜加鹽嘅原理醬油嘅鹹味會令西瓜嘅甜味更突出令西瓜食落更清甜.另一方面 醬油亦係牛油果同吞拿魚嘅好拍檔比起傳統嘅tartare 哩新式tartare真係特別得黎又好味.哩度有個小提醒🔔嗌左哩道菜嘅朋友記得唔好放過面頭嘅蕃薯脆脆香脆好味
朋友生日

原來係brownie配椰子同埋朱古力雪糕
雪糕順滑 brownie好味
夾埋朱古力醬同埋焦糖杏仁食真係好邪惡😈
2021-06-30 1592 瀏覽
Tokyolima生日/週年紀念之選🎂一入到去,環境比較暗,係一間浪漫有氣氛嘅餐廳💕😚員工亦都好友善咁講解同埋推介我地食啲咩好🥰Spicy Hamachi $160我本身唔鐘意食牛油果同埋青醬😵‍💫但係好在佢嘅嘅牛油果味唔係好重,加埋有少少辣辣地同埋面頭嘅薄荷葉,連我都覺得幾好食😋 係一個估唔到嘅配搭但係意外地好食,有驚喜!“Ki-mo-chi” Fried Chicken $120呢個炸雞上到黎仲係熱辣辣🔥雞炸得好嫩滑,一啲都唔老,而且配埋呢個醬真係錦上添花!好好味!不過,個醬食得多就會有啲膩啦~Secreto of Tokyolima $280呢個半肥瘦嘅豬好均勻,每一啖都有肥有瘦,而且都好嫩滑,外面有少少焦焦地好野味好香,個味好似中式嘅叉燒,食多幾舊會有啲油膩,如果叫埋碗飯🍚就岩岩好啦!Grilled Beef $330呢個牛扒本身不過不失,好食但係唔好expect好有驚喜,但係呢間餐廳嘅醬料確實出色,配埋呢個醬令到個牛扒即刻升華左,同出面食開嘅牛扒唔同,呢個係炭燒而且係點醬食,別有一番風味😛Sweet Potato Fries $60佢番薯薯條都好有心思,有兩種唔同嘅形狀同口感
Tokyolima
生日/週年紀念之選🎂
一入到去,環境比較暗,係一間浪漫有氣氛嘅餐廳💕😚
員工亦都好友善咁講解同埋推介我地食啲咩好🥰

Spicy Hamachi $160

Secreto of Tokyolima $280

Grilled Beef $330

Sweet Potato Fries $60
佢番薯薯條都好有心思,有兩種唔同嘅形狀同口感,食落去冇咁悶,上面個種似薯片,下面個種就係平時食開嘅番薯條,個人比較鍾意平時食開個隻,而個醬同炸雞個隻係一樣嘅😋

Maguro Nuevo $140
呢份壽司嘅粉紅色醬汁好靚,唔好以為粉紅色就好伏,其實好好食,同壽司好夾,壽司入面仲有我鐘意嘅tuna🤩 比起spicy hamachi 我更鐘意呢個💕

Remarks: 慶祝生日嘅話可以打電話訂位時講明,佢地會提供埋蛋糕,員工會一齊唱生日歌,幫你地影張即影即有留念,仲有$100coupon 送番比你下次用🥳

人均消費:$500/head
2020-06-23
  • Ki-mo-chi Fried Chicken
2021-06-25 798 瀏覽
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝕋𝕠𝕜𝕪𝕠𝕝𝕚𝕞𝕒 🇯🇵🇵🇪📍中環擺花街𝟙𝟠-𝟚𝟘號地舖➰Pɪʀᴀᴛᴀ Gʀᴏᴜᴘ旗下的Tᴏᴋʏᴏʟɪᴍᴀ 以日本及秘魯的首都命名,主打日系秘魯菜 Nɪᴋᴋᴇɪ Cᴜsɪɴᴇ! 逾百年前大批日本人因著國家政策移居秘魯,開始利用秘魯的食材,並糅合日本料理的煮法,繼而自成一派,配搭新奇,色彩繽紛。Wᴇᴇᴋᴇɴᴅ Bʀᴜɴᴄʜ只需要選擇主菜,其餘兩輪頭盤(五款食物)、沙律、甜品,及一杯Cᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ/ Jᴜɪᴄᴇ/ Fʀᴇᴇ Fʟᴏᴡ(+$180) 已經選定。➰𝚆𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟹𝟿𝟾 𝚙𝚙▪️ 𝙰 𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎-𝚋𝚊𝚜𝚎𝚍 𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕🥂Wᴇʟᴄᴏᴍᴇ Dʀɪɴᴋ是以咖啡作基底的雞尾酒,味道像Bᴀɪʟᴇʏs Cᴏғғᴇᴇ 容易入口。🔸𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝙲𝚊𝚞𝚜𝚊 🖤🔸𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙲𝚎𝚟𝚒𝚌𝚑𝚎 🥭🔸𝙼𝚊𝚐𝚞𝚛𝚘 𝙽𝚞𝚎𝚟𝚘 🍣三文魚配秘魯薯蓉及薑汁蛋黃醬;Cᴇᴠɪᴄʜᴇ是南美洲常見的菜色,鱸魚魚生配芒果汁,香甜開胃;吞拿魚牛油果卷賣相吸引,淡淡的紅菜頭味,味道一般。🔸𝙺𝚒-𝚖𝚘-𝚌𝚑𝚒 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗🍗🔸𝙿𝚊𝚗 𝚌𝚘𝚗 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚑𝚊𝚛𝚛𝚛
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 中環 • 𝕋𝕠𝕜𝕪𝕠𝕝𝕚𝕞𝕒 🇯🇵🇵🇪

🔸𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝙲𝚎𝚟𝚒𝚌𝚑𝚎 🥭
🔸𝙼𝚊𝚐𝚞𝚛𝚘 𝙽𝚞𝚎𝚟𝚘 🍣

🔸𝙺𝚒-𝚖𝚘-𝚌𝚑𝚒 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗🍗
🔸𝙿𝚊𝚗 𝚌𝚘𝚗 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚑𝚊𝚛𝚛𝚛𝚘𝚗 🍔
日式和風唐揚炸雞外脆內嫩, 沾上秘魯辣椒Rᴏᴄᴏᴛᴏ蛋黃醬,微辣惹味;迷你餐包夾上慢煮豬腩肉、蕃薯及醃洋蔥,但肉質乾身,稍為失望。

🔹𝚃𝚊𝚌𝚞 𝚃𝚊𝚌𝚞 🥘
🔹𝙴𝚜𝚝𝚘𝚏𝚊𝚍𝚘 𝚌𝚘𝚗 𝙿𝚊𝚗🐂
🔹𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚊 𝚕𝚘 𝙼𝚊𝚌𝚑𝚘🐟
主菜必選的特色秘魯炒飯,旁邊的炸香蕉及面頭的荷包蛋非常吸晴,炒飯加入豆類及三色椒,飯粒濕潤,香口惹味;慢煮牛肉肉味濃郁,入口即融的口感;煎三文魚厚肉細嫩,以海鮮醬汁提鮮,伴有魷魚圈及南瓜蓉,不過不失。

▪️𝟹-𝚝𝚎𝚡𝚝𝚞𝚛𝚎 𝚜𝚊𝚕𝚊𝚍 🥗
沙律用料多元,包含南瓜、鵪鶉蛋、油浸番茄、杏仁、脆米碎及沙律菜,配鹹鹹甜甜的Nɪᴋᴋᴇɪ Dʀᴇssɪɴɢ

▫️𝙻𝚒𝚖𝚎 𝙼𝚘𝚞𝚜𝚎𝚎 & 𝚂𝚠𝚎𝚎𝚝 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚛𝚒𝚎𝚜 𝙱𝚊𝚜𝚔𝚎𝚝 🧺
甜品籃普通,有檸檬味Mᴀᴅᴇʟᴇɪɴᴇ及曲奇,但太飽的關係建議外賣。
2021-06-02 1278 瀏覽
呢間嘅fusion 菜真係好好味!食fusion菜真係好容易中伏,難得呢間冇,仲要好好味。我食咗3次,每次試新菜式都有驚喜,第一次最印象深刻嘅係西瓜吞拿魚他他,有趣嘅組合,但好開胃,好得意。不過第二次再叫就略嫌醬汁太鹹,蓋過咗西瓜嘅爽甜。然後個豬腩肉漢堡都好好味,不過真係好邪惡😂😂😂好juicy 好肥美,雖然每個漢堡都細細地,但食完都覺得罪惡感深重🤣🤣不過真係好香,大家食完記得做運動😂😂仲有牛肉串燒,好好好香😭😭仲要有孜然粉,我會蘸埋啲蕃薯醬

仲有牛肉串燒,好好好香😭😭仲要有孜然粉,我會蘸埋啲蕃薯醬
2021-05-31 1156 瀏覽
#祕魯日本菜 Nikkei 最近見到外國成日試nikkei依種菜種即係祕魯日本菜 發現原來中環都有 就出發試下❣❣ Lomo Saltado “EI Taco” $100個Taco皮唔係crispy 🌮🌮又唔係平時soft taco 果種質感 似餅咁有啲奇怪😅😅 個sauce 就酸酸辣辣 整體一般Buri Tiradito $155刺身個賣相有啲差 啲葱亂pat 上去咁 但味道ok 個sauce唔會搶左魚鮮味 😻 #Ceviche Japones $140味道似泰國青咖哩同魚生唔夾 食唔到鮮味 哂左條魚🐟🎏 Secreto of TokyoLma $280慢煮伊比利亞豬 個sauce 好惹味肉夠厚 肉質好淋 肥瘦適中 😋😋 #Picanha $180好厚肉 勁滿足❣旁邊啲fried sweet photo好crispy 🍠🍠 甜品 Lady Marmalade $120蛋糕太乾 Sorbet溶得好快同太酸 唔太夾 🍧 Overall 成個dining experience 係ok嘅食物環境唔差 除左嘈左啲但想講返 去前已經講左唔坐bar枱 到左照安排我地坐bar枱但明明見到勁多空枱
#祕魯日本菜 Nikkei

蛋糕太乾 Sorbet溶得好快同太酸 唔太夾 🍧

食物環境唔差 除左嘈左啲
但明明見到勁多空枱 依個位有啲扣分🙃🙃

📍Tokyolima
G/F, 18-20 Lyndhurst Terrace, Central
之前食完Pici手工意粉,有張Coupon就揀左Tokyolima試下,啲菜式好特別,幾吸引!星期六日公眾假期1100至1400就係得呢個Brunch Menu,唔洗煩揀咩食,正😝第一樣一定要講地點先,簡直係隱世餐廳😂 如果唔係之前睇過其他食評話要上樓梯,一定搵勁耐都搵唔到!大家上樓梯之後左邊道其貌不揚嘅大木門(仲要勁重)就係餐廳門口,大大力推入去就得架喇!😝🔸Welcome Drink ☕️係一杯咖啡味嘅cocktail,幾特別,感覺同baileys coffee相近,不過呢款冇baileys咁甜,酒味偏重小小,聞落好香☕️前菜🔸Mango Ceviche呢個感覺比較特別,係鱸魚魚生+(特調)芒果汁,特別在魚生係冇味 (冇魚味冇鮮味,應該本身魚質問題,唔適合做魚生),但個汁其實係好味😂 兩件事唔夾,呢款魚相信一般係熟食有汁/調味料醃下入味先好食。🔸Maguro Nuevo看似由好多材料構成嘅壽司,食材配搭好健康,見到有近年興起嘅紅菜頭(汁)有小小期望,結果成碟野其實係冇乜味😂🔸Salmon Causa唔錯嘅👍🏻 ginger mayo同薯蓉配搭得幾好,份量小小唔怕好快飽左。🔸Pan Co

🔸Welcome Drink ☕️

前菜
🔸Mango Ceviche

🔸Maguro Nuevo

🔸Salmon Causa

🔸Pan Con Chicharron🐷
肥豬肉漢堡🐷就咁食塊肥豬肉會比較乾,肉質一般,就咁食會較咸,但有啲配料同醬汁比大家DIY下,都幾得意既😚

🔸Ki-mo-chi Fried Chicken🐥
係眾多foodie稱讚嘅炸雞😏其實炸物好難整得難食,呢個係ok嘅😎佢寫係用雞脾肉,所以都比較嫩唔會係柴皮雞胸啲frd,醬/肉質/炸漿份量恰到好處😋

🔸Chicken Anticuchero 🐥
其實係煎雞腿肉,外皮煎得幾香口,佢個薯蓉都唔錯,好香牛油味。

🔸Estofado con Pan 🐷
呢個short ribs(舊肉)未去到世界級但有亞洲級好食😂烹調方法係慢煮,佢真係煮得100%啱-啱-好! 肉質好腍好嫩好香好正🤤 不過芫茜厭惡者請注意繞道走📢 因為個汁亦係100%芫茜嘅🤪建議餐廳提供多一種醬汁選擇比客人🙈咁樣可以令更多人試到呢道菜👍🏻舊肉係好好食😎

🔸T-3 Salad to Share🥗
沙律😍驚喜地出色😍啲料冇乜好講正常發揮,但個汁好出色,酸酸甜甜好好味😋 特別係當你已經食左好多道菜已經飽飽地,呢個時候食啲帶酸嘅野可以刺激返味蕾同(心理上)清一清油膩&食滯感。醬汁同上菜timing都好好👍🏻

🔸Lime Mousse & Sweet Pastries Basket
甜品🥧基本上成個籃入面嘅內容物都係好一般,曲奇同鬆餅循例咬完一啖已經冇食落去嘅衝動🙈實在太飽!Lime mousse可以一試,有一層薄薄嘅朱古力,不過覺得淨lime其實會更好,同朱古力唔太夾,好彩朱古力份量只係少少。

總括餐廳style行創新路線,欣賞廚師背後所花嘅心意同創意☺️菜式整體都ok,試到咁多道菜既價錢真係唔貴,成個Brunch相當豐富😚
2021-05-22 814 瀏覽
🇭🇰 中環美食-Tokyolima💕琴日係新婚後第一次同老公慶祝生日,搵左一間特色嘅日式秘魯餐廳,日本同秘魯菜都聽過,但兩樣fusion真係第一次見,唔好以為係d gimmick野,係絕對值得一試嘅餐廳,去慶祝生日嘅話餐廳會送蛋糕同埋即影即有,仲會好多職員一齊唱生日歌,另外會手寫一張生日卡同埋簽名送比壽星🎁唔單止食物好味,服務態度一流,餐廳仲要係唔收加一服務費,呢間餐廳一定會再回訪☺️點解我會話佢隱蔽呢,因為間餐廳門口好唔起眼,唔起眼到你唔會知個到有間餐廳🤣1️⃣ Grilled Beef $330牛扒係美國肉眼,揀左medium,肉質好軟嫰,配左特色秘魯牛油醬,超推介👍🏻2️⃣ Kimochi Fried Chicken $120個名好攪笑🤣,曾經聽過其他人講覺得個炸雞唔好食,可能各人口味唔同,我地兩個都覺得個炸雞好好食😋,而且同平時食開嘅韓式炸雞唔同,佢係細細舊咁,方便一舊一啖咁食🤣3️⃣ Spicy Hamachi Sushi Roll $120用秘魯嘅醬料整嘅油甘魚壽司,超級驚喜!別有一番風味🥰,雖然唔係好食到油甘魚味道,因為秘魯醬料比較重香料味,但真係好有新鮮感,原
🇭🇰 中環美食-Tokyolima

1️⃣ Grilled Beef $330

用秘魯嘅醬料整嘅油甘魚壽司,超級驚喜!別有一番風味🥰,雖然唔係好食到油甘魚味道,因為秘魯醬料比較重香料味,但真係好有新鮮感,原來咁樣整嘅壽司都好好食架😍

4️⃣ T3 Salad $120
呢個salad好特別,入面係有鵪鶉蛋、南瓜同杏仁,我地都好鍾意呢個salad😍

5️⃣ Tacu Tacu $230
特色秘魯炒飯😍,炒飯粒粒分明,有少少香辣味,配埋秘魯嘅香草炒,好香口😍

6️⃣Taco $110
老公話想試嘅墨西哥卷餅,入面有少少牛肉同好多特色嘅秘魯醬汁,超正🤣

7️⃣My Banana $110
最後叫埋個炸香蕉,入面仲有雪糕同花生,老公好鍾意呢個甜品,鍾意食香蕉嘅朋友仔不妨一試👍🏻

另外我地叫左3杯cocktail,餐廳都送左個生日蛋糕比我地,呢餐食得超開心又滿足🥰😋

💰兩人合共 $1545

2021-05-21 10881 瀏覽
今次第一次去吃日本秘魯菜餐廳裡都是講英文的今天卜了12點餐牌是frunch 有頭盤、前菜、主食和甜點還有90分鐘無限暢飲包括:白酒、紅酒、清酒、sparkling、lemonade ❤️tuna & watermelon tartare 吞拿魚和西瓜的配搭很新穎第一次吃就愛上醬油和芥末已預先伴均在碟內西瓜加上咸咸的醬汁更突出西瓜的甜味🧡spicy hamachi 愛吃紫蘇葉的朋友不能錯過炸到脆口的紫蘇葉放在壽司上加上配碟的紫蘇葉醬汁整個感覺很有趣💛t-3 (v)有芝麻葉、生菜片、南瓜、鵪鶉蛋、杏仁碎、蕃茄、炸米粉絲等的沙律很新鮮的只可惜吃到最好醬汁偏咸💚ki-mo-chi fried chicken雞肉炸得香脆加上蛋黃汁的沾醬是一款十分和風的炸雞💙pan con chicharrron是一款十迷你的漢堡裡面是油分十足的豬肉片加上泡菜牛油果🥑洋蔥等咬下去肉汁爆開口感非常有層次💜grilled cod魚肉非常滑外表魚皮煎得脆脆使口感帶焦香加上甘荀甜甜的非常好吃🤎pollo a la brash這是一款雞雞肉嫩滑加上特製的汁辣辣甜甜的十分惹味📍 Tokyolima (中環)中環擺花街18-20

今次第一次去吃日本秘魯菜
餐廳裡都是講英文的
今天卜了12點
餐牌是frunch
有頭盤、前菜、主食和甜點
還有90分鐘無限暢飲

愛吃紫蘇葉的朋友不能錯過
炸到脆口的紫蘇葉放在壽司
加上配碟的紫蘇葉醬汁
整個感覺很有趣

💛t-3 (v)
很新鮮的

雞肉嫩滑
加上特製的汁
辣辣甜甜的
十分惹味

📍 Tokyolima (中環)
中環擺花街18-20號地舖
  • Spicy Hamachi
  • Tuna  &  Watermelon  Tartare
  • Ki-mo-chi Fried Chicken
繼續係一間環境好靚嘅餐廳 見唔少人嚟慶生🔅𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝗦𝗲𝘁 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵($𝟭𝟵𝟴)🤍𝗠𝗮𝗴𝘂𝗿𝗼 𝗡𝘂𝗲v𝗼 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟳.𝟱/𝟭𝟬吞拿魚牛油果卷 中間粉紅色醬係紅菜頭蛋黃醬同一般蛋黃醬味道冇咩分別望落幾靚 味道好食的 但唔特別🤍”𝗞𝗶-𝗺𝗼-𝗰𝗵𝗶” 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴/𝟭𝟬點解叫kimochi😂其實同上一篇TMK嘅炸雞好似只係呢個配Rocoto Sauce 有啲秘魯元素咁雞肉同樣外脆內嫩多汁 但都唔特別🤍𝗧𝟯 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬平時嘅沙律食評應該係最冇嘢好打但呢個反而幾得意 入面有南瓜 鵪鶉蛋 杏仁碎 脆米粉等 再用上餐廳調配嘅 Nikkei dressing 甜甜哋 少少鹹 幾好食同幾特別🤍𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗧𝗮𝗰𝘂 𝗧𝗮𝗰𝘂 | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬嚟到main喇 秘魯嘅感覺多翻少少了Tacu Tacu係將隔夜飯 豆泥同香料混合炸脆而成嘅料理食落似有好多飯焦嘅香料炒飯 十分惹味旁邊有一嚿雞胸同雞髀 用上kimchi orange sauce 酸酸哋食落唔易濟只係略嫌雞肉唔太入味 雞胸肉好鞋口🤍𝗦
繼續係一間環境好靚嘅餐廳 見唔少人嚟慶生🔅

同朱古力好夾 甜度可接受
店員後尾過嚟問我how’s the food
我話兩個main 嘅size差太遠 雞太多魚太少
佢話咁係因為食材價格有別
但如果Salmon隔離放啲蔬菜都應該唔會太high cost?🙂
冇嘢送下嚿魚 食落真係有啲寡🥲除非你超好食🥲

環境都係100分 聽聞服務都係 esp有celebration嗰陣
以呢個價嚟講 食物質素當然收貨
有機會想試下餐廳嘅其他signature dishes
睇過正價lunch set around $3xx dinner 人均$4xx起跳
希望平日嘅價錢會換到更高質更有驚喜更加多秘魯元素嘅菜
2021-05-14 8041 瀏覽
咁耐以來只係食過一次🇵🇪秘魯菜, 大概6, 7年前, 餐廳名叫MAYTA Peruvian Kitchen & Pisco Bar, 留下非常好既印象, 食材處理得好好, 醬汁調味美味又特別, 出面好少見, 可惜好快就執左。好多年後既今日, 搵到呢間評價不錯同樣位於中環的秘魯菜餐廳, 同我唯一的一次經驗比較下。入到去Tokyolima 既第一個感覺係好噪, 💥噪到令人頭痛嗰種, 如果唸住約朋友食飯傾計既唔建議去, 要嗌破喉嚨先聽到對方講野。第二個感覺係好似去左外國咁, 無論裝修, 侍應, 甚至人客都令人覺得自己好似置身於峇里島既某一間PUB咁, 外國客人仲多過香港客人好多。星期六午餐只供應Brunch, 只需要選擇主菜便可。先來一杯🍋lemonade (唔飲cocktail轉) - 有一陣清新既香草味, 不過好酸。然後一次過黎左3款前菜, 全是我最愛既魚刺身料理, 分別係salmon causa, mango ceviche同 maguro nuevo。而被我清碟的就是🥭mango ceviche - 這是南美洲國家常見的菜色, 香甜芒果汁同鱸魚撈埋一齊食, 開胃惹味。maguro n

星期六午餐只供應Brunch, 只需要選擇主菜便可。

然後一次過黎左3款前菜, 全是我最愛既魚刺身料理, 分別係salmon causa, mango ceviche同 maguro nuevo。而被我清碟的就是🥭mango ceviche - 這是南美洲國家常見的菜色, 香甜芒果汁同鱸魚撈埋一齊食, 開胃惹味。maguro nuevo 我都鍾意, 我認為就係一般既吞拿魚🥑牛油果卷, 特別在加入左用紅菜頭整成既沙律醬, 平時不吃魚生既老公話呢個OK冇乜腥味, 所以我讓比佢食。而salmon causa 我無食, 因為有我唔鍾意既薑汁。

再黎是兩款小食, pan con chicharron - 秘魯傳統三文治食法, 用豬肉, 🍠蕃薯同洋蔥組成既三文治。味道普通, 聲稱的慢煮豬腩肉肉質不甚嫩滑, 麵包也不香脆, 特別在提供了兩款醬汁比客人點黎食, 可惜其中一款醬汁有好強烈既芫茜(我最討厭的食物)味道。 ki-mo-chi fried chicken - 難道這是秘魯菜的特色嗎? Tokyolima 供應既所有食物溫度包括之後既主菜都是微暖的, 其他食物都可以接受, 但係...炸雞唔係熱辣辣咁食真係好扣分, 肉質同樣不甚嫩滑。

跟住就是主菜, the fatty piggy - 又係慢煮豬腩肉, 每次見到慢煮呢兩個字都會忍唔住嗌, 今次見到慢煮再加用上半肥瘦的部位唸住肉質一定會好軟腍, 但可惜整體都係偏韌。
estofado con pan - 係我對今日 Tokyolima 所食到既熟食都感到失望既時候, 呢道slow-cooked short ribs 竟然有驚喜, 牛肋骨唔使用力就已經🔪切得開, 肉味濃郁口感非常嫩滑, 好好味

之後仲有🥗沙律同甜品, 真係非常之飽, 食唔落, 老公話沙律用料新鮮, 眼見有好多我愛既食材- 南瓜, 脆米, 杏仁, 鵪鶉蛋...而甜品就打包返屋企請呀仔食。

我認為 Tokyolima 的賣點是食物份量大, 款式多, $398 有飲品, 刺身, 小食, 主菜, 沙律同甜品, 服務也不錯, 雖然客人非常多, 但也勤加水, 收餐具, 介紹菜色, 有笑容, 無漏單, 食物也是一道一道跟次序咁上, 唔會話迫埋一齊上又或者要我地等好耐, 而最估佢唔到既就係 - 免收加一服務費
2021-05-13 911 瀏覽
氣氛一流嘅日式x秘魯菜餐廳~ Tokyolima同pici一樣係Pirate旗下嘅,質素有保證,而且都好有人氣,主打日本秘魯fusion菜,個人覺得菜式比較偏日式多d,餐廳環境偏暗,裝修好有特色,見到好多人黎呢間餐廳慶祝生日,好適合同d fd一齊黎,好有氣氛!Grilled beef ($330)呢個美國肉眼扒必點!燒得非常之香,肉質好嫩滑,好juicy,一咬落口d油香衝晒出黎,上面有少少辣椒粉,旁邊配左個rocoto醬,味道微辣好似mustard,食到漏個陣點少少就啱啱好Ki-mo-chi fried chicken ($120)炸雞有d似日式嘅唐揚炸雞,不過雞塊切得比較大舊,隔離都係配左嘅rocoto醬,整體黎講幾惹味,雞肉幾嫩滑多汁Nithai Mussels ($120)D青口大隻又飽滿,個汁好香香茅味,雖然佢比左包你點黎食,但係我都特登另外叫左個白飯,送飯一流!

Grilled beef ($330)

Nithai Mussels ($120)
同太太2人到餐廳食嘢,搵咗好耐先搵得到!因為真係好隱蔽!遇上一個小樓梯,拉下一度很重很重的暗門,才能找到餐廳的位置!入到裏邊,原來要用全英的!連餐單也是英文! !以為很難選擇,其實不難。原因選擇的不多,都是食套餐的!食物方面,其實真係唔使講,因為真係好好食,一道又一道嘅菜,包你滿載而歸,最後我們用甜品都食不來!要打包走絕對值得推介!因為不用+1咁多人睬我最喜歡的是main course的豬肉!肉質鮮嫩,是東坡肉的感覺!絕對推介。

2021-05-02
慶祝紀念
生日
2021-04-21 1467 瀏覽
這間餐廳已不是第一次去 和朋友去完一次之後已成為常客 因為環境 食物質素 都不俗 而且價錢合理 所以覺得必須要為這餐廳出一食評當時和朋友又去了一次 朋友未去過 但聽到我話呢間餐廳係日本同秘魯既fusion菜已十分有興趣 大家都食量不多 所以只叫了幾個dishes 每個菜的份量不會好多 就算2個人都可以試多幾個菜式招牌菜一定要試個kimochi炸雞 仲有tuna and watermelon tartar, 都十分出色2個人叫了幾個招牌菜 另外叫了一枝sake 埋單先1000內 十分之抵 滿足既一晚

Tuna  and  watermelon  tartar
Kimochi  chicken
Sake
2021-04-16
Tuna  and  watermelon  tartar
Kimochi  chicken
Sake
❀ Tokyolima 中環 ❀❗️特色日本秘魯crossover 餐廳vibe及服務皆一流❗️——————————————————今次@ Restaurant Week最後最後一間嚟到屬於 pirata 旗下嘅toykolima!係除咗pici之外,另一間佢哋旗下火紅嘅餐廳🔥主打日本秘魯fusion菜,即Nikkei菜,源於19世紀有大量日本人移民到秘魯,喺香港非常少見✨呢間餐廳嘅菜式比我嘅感覺偏向日式,再混入東南亞嘅風味,大致還好。最欣賞係佢哋嘅環境、服務,餐廳裝修充滿格調,有好多人都特意book枱慶祝生日,佢哋亦會一大班侍應一同唱生日歌,氣氛滿分💯!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Lunch $198 ♥ Starter ✦ T3 (3.7/5)原來係沙律😂主要都係常見嘅沙律,特別地配上一啲脆米、香脆蔬菜片,增添口感。另外亦有兩粒流心鵪鶉蛋、油浸蕃茄最出乎意料係嗰醬汁,用上nikkei dressing,甜甜鹹鹹,自己覺得稍為咸咗啲。.✦ Kimochi Fried Chicken (3.8/5)唔知點解要叫kimochi🤣覺得反而有啲似台式香
❀ Tokyolima 中環 ❀
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Starter
✦ T3 (3.7/5)
另外亦有兩粒流心鵪鶉蛋、油浸蕃茄
T3

唔知點解要叫kimochi🤣覺得反而有啲似台式香香雞,無論係個炸粉定味道都非常類近。
炸得幾香,配上秘魯辣椒蛋黃醬,味道唔錯,微辣。
唯獨略嫌雞肉有少少乾,如果juicy啲就更好。
Kimochi  fried  chicken

✦ Maguro Nuevo (3.8/5)
其實係吞拿魚卷、配上牛油果同蛋黃醬。
記得食完之後侍應問我哋覺唔覺得特別,我哋當時無言以對,因為唔太覺🙈香港都有唔少卷物係會咁樣😂。不過佢嘅意思係同傳統日本壽司配上豉油比較,呢款會較為creamy,自己就覺得都好味,尤其嗰個紅菜頭蛋黃醬有少少特別嘅甜味,但就未算話好獨特。
Maguro Nuevo

♥ Main
✦ Chicken Tacu Tacu (4.4/5)
成餐最出色絕對係呢個!個飯係好似煲仔飯嗰種咁香,仲要有飯焦!另外加上一啲黑豆、腰豆、紅椒、黃椒,加埋佢嘅chimichurri醬,好食到不得了!
另外有半隻雞,包括雞胸同雞髀,啖啖肉,不過雞胸就略嫌有啲鞋,配上kimchi orange sauce,酸酸甜甜幾好味😋!
Chicken  tacu  tacu

✦ Salmon (4.3/5)
貌似普通嘅三文魚但係好好食!
煎得剛剛好,非常滑溜。
最出色亦都係個醬汁,今次係麵豉醬,甜甜鹹鹹同三文魚非常之夾!
Salmon

♥ Dessert
✦ Oye Papi (4.2/5)
其實係布朗尼加上朱古力慕絲同埋椰子雪糕,邪惡嘅配搭加埋一齊當然好味🤣!
Oye Papi

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4.6/5
✨性價比: 4.4/5 (DiningCity restaurant week)
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
好鍾意呢間餐廳嘅環境同氣氛,一大班人係慶祝生日啱晒🎂食物方面,推薦tacu tacu,必定要試😆不過其他菜式就未算太有驚喜,不過不失,以今次呢個價錢來講收貨,不過見佢哋a la carte就冇咁抵,建議想食嘅可以啦等待下一次restaurant week!

Maguro Nuevo
Chicken  tacu  tacu