2024-12-17 2218 瀏覽
💖 Tomacado 花廚 (銅鑼灣)✨銅鑼灣告士打道280號世貿中心2樓L2-06號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我相信無論係男士定係女士都會好鍾意呢間餐廳😌,我知道好多人節日搵餐廳都會諗到頭都大😆,呢一間餐廳就可以幫你諗少樣嘢🙈。只要食佢哋嘅套餐就已經包埋有禮物🥰。唔使再諗驚喜👍🏻-繁花生日套餐🥂 $1388花廚特色菌菇湯配法包🥖湯底香濃,菌菇嘅鮮味同淡淡忌廉完美融合👏🏻,搭配嘅法包好香脆。川香和牛肉羽衣甘藍能量沙律🥗好似第一次用辣汁配羽衣甘藍🤔,食落去帶有少少辛辣嘅口味,都幾特別🤫。呢個沙律仲係一個勁多配料嘅沙律❣️又有南瓜、芋頭、粟米條、辣椒、和牛、蕃石榴等等。五顏六色好吸引🤩輕煎金槍魚塔🐋金槍魚塔外皮輕煎再沾上芝麻,面頭再配埋花形牛油果🥑。食落口魚肉鮮嫩😍,味道鮮美。玫瑰鹽烤鵝肝牛柳🥩呢道菜嘅組合真係令人驚喜🤭,鵝肝嘅細膩同牛柳嘅豐富口感相得益彰😍,配搭埋玫瑰鹽同旁邊嘅薰衣草蓉一齊食,更別有一番風味。黑松露香草烤三黃雞配烤新薯🍗同老公一致讚好👍🏻,三黃雞經過黑松露調味,雞肉鮮嫩多汁💦,香氣四溢。食落口唔鞋勁Juice,烤新薯外脆內軟。藍蝴蝶🦋呢杯係蝶豆花青檸梳打🍋‍🟩,由

💖 Tomacado 花廚 (銅鑼灣)
✨銅鑼灣告士打道280號世貿中心2樓L2-06號舖

-繁花生日套餐🥂 $1388
花廚特色菌菇湯配法包🥖

川香和牛肉羽衣甘藍能量沙律🥗

輕煎金槍魚塔🐋

玫瑰鹽烤鵝肝牛柳🥩

黑松露香草烤三黃雞配烤新薯🍗

藍蝴蝶🦋
呢杯係蝶豆花青檸梳打🍋‍🟩,由藍變紫,勁靚✨飲落好fresh,幾唔錯。

蔓越莓玫瑰花果茶🌹
我覺得好好飲!唔會話得玫瑰味,仲有香甜嘅蔓越莓味🤭

贈送生日甜品:玫莓慕絲卷🍰
面頭嘅脆片勁有口感,入口即化🫣,嘅有玫瑰莓果幕絲同果醬,令成個慕絲卷淡淡花香。

特別禮贈:繁花生日抱抱桶(價值$688)
另外訂呢個餐仲有一盆花送😍,男仔帶女朋友黎實加分🫶🏻

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-12-17
2 分鐘 (堂食)
2024-11-22 4499 瀏覽
這間西餐廳位於銅鑼灣世貿中心,是國內爆紅的花卉主題餐廳,主打健康、與自然連結的生活理念,大部份菜式都加入花草元素。店內環境寬敞舒適,秉持一店一色的概念,以米粉白色主調,再以象徵香港的洋紫荊及上海市花玉蘭花打造藝術裝置和牆面設計,高貴優雅有氣派,每個細節都令女生難以抗拒!除了美食,餐廳入口處提供鮮花零售服務,亦有花廚旗下的茗茶品牌Teablooms茶禮盒。桂花季‧雙人套餐 - $1088花廚特色菌菇湯(配法包)採用牛肝菌及白玉菇等五類菌菇以慢火長時間熬製而成,牛奶更顯順滑,鹹香鮮美又富營養。金桂和牛Mini脆薯堡金黃色的黃油薯仔好綿密,夾著油香的和牛與菌菇,再加上少許番茄和桂花,芳香清爽。刁草欖油,味噌醃三文魚一片片三文魚份量十足,有著恰到好處的油脂分佈,肥而不膩,浸上豐潤的橄欖油添順滑感,又有小青檸及即磨山葵等香料。黑松露香草烤三黃雞(半隻)(配蜂蜜南瓜)醃製後自然風乾24小時更加入,;嚴選優質的三黃雞,肉質嫩滑且脂肪豐滿,味道特別鮮美又多汁,可佐以花廚特色辣椒碎;63°C低溫慢煮的蜂蜜烤南瓜,幼滑細膩得如玉子般非常特別。桂花咖喱豬軟骨配稻花香米三塊豬軟骨慢燉至軟爛,連軟骨也能咀嚼,滑

桂花季‧雙人套餐 - $1088

桂花咖喱豬軟骨配稻花香米
三塊豬軟骨慢燉至軟爛,連軟骨也能咀嚼,滑嫩富有彈性;濃郁的日式咖喱著重咖哩粉的香氣,略帶奶味,還有秋葵、蘆筍等新鮮蔬菜平衡膩感;粒粒分明的米飯不浪費一滴醬汁。

烤蜜薯桂花雪糕
三球絲滑的雲呢拿雪糕撒上清香的桂花,兩塊蜜薯軟綿呈深黃色,甜得來帶有蜜糖香味,還有一層香脆的焦糖。

古樹金桂烤奶茶
嚴選雲南高山滇紅茶葉,經二次炒至焦化,加入熱牛奶增添順滑感,味道醇厚濃郁,入喉滑順甘爽,帶濃醇桂花香。

南非繽紛水果茶
採用南非國寶茶路易波士,有濃郁香橙氣息及淡淡灌木橙香,茶香果香並重。
2024-11-21
2024-10-18 7101 瀏覽
慶祝生日一定到花廚啊🩷 有生日慶祝套餐,仲有花🌺同皇冠打卡一流呀!!充滿着花世界🥰🥰 🌹🎂繁花生日套餐 $1388🌸🍰送繁花生日抱抱桶 Blossom Birthday Flower Bucket💐呢個生日桶花,喺可以拎走㗎!同店員講既話,佢就會將桶花pack入袋,方便拎走,放喺鈣屋企多2-3日都無問題🥰有得打卡,有花,有野食,一次過滿足哂R爆頭嘅你🤩 🍄花廚特色菌菇湯(配法包)濃郁香滑,菌菇味十足,法包搭配更添風味,暖心之選~🥗川香和牛肉羽衣甘蒸能量沙律都幾大份嘅沙律!粒粒牛肉,羽衣甘藍脆爽,仲有南瓜粒🎃粟米仔🌽番石榴等等材料,帶少少辣味~好開胃!🐟輕煎金槍魚塔金槍魚魚肉鮮嫩,外皮撒滿黑白芝麻粒,搭配花形狀嘅牛油果🍆精緻可口,令人驚豔!🍖玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(150g)擺碟好靚‼️粉嫩嘅牛柳,外皮鹽烤得剛剛好,牛柳入口軟腍入味,放上綿密鵝肝,恰到好處🍗黑松露香草烤三黃雞(半隻)大大隻烤得外皮金黃色嘅三黃雞,雞肉嫩滑👍🏻👍🏻伴碟為蕃茄仔🍅薯仔🥔🍶櫻花蜜桃月光白/瓶熱飲以木盤呈上,放上玻璃瓶,及雪梨透明杯子,甜美清新口感獨特,打卡一流📸📸🌺瑰莓慕絲卷花花車仔呈上,慕絲卷有蠟燭🎂 精緻美味,層次

🌹🎂繁花生日套餐 $1388🌸🍰

有得打卡,有花,有野食,一次過滿足哂R爆頭嘅你🤩

🍄花廚特色菌菇湯(配法包)
濃郁香滑,菌菇味十足,法包搭配更添風味,暖心之選~

🥗川香和牛肉羽衣甘蒸能量沙律

🐟輕煎金槍魚塔

🍖玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(150g)

🍗黑松露香草烤三黃雞(半隻)

🍶櫻花蜜桃月光白/瓶

🌺瑰莓慕絲卷
花花車仔呈上,慕絲卷有蠟燭🎂 精緻美味,層次分明,外層一塊塊脆卜卜,裡面慕絲卷帶有驚喜,為生日增添滿足感😋

生日
預訂了Tomacado花廚為朋友慶祝生日🎂繁花生日套餐💐 ($1,388) 套餐附送繁花生日抱抱桶。剛入座就先送上禮物盒,禮物盒內就是繁花桶,還附有汽球及公主頭飾,繁花簇擁拍出美照。花廚特色菌菇湯(配法包),湯面也鋪有裝飾食用花,湯的口感細滑,菇菌味香濃。花廚特式蜂蜜烤南瓜沙律,大大件的蜂蜜烤南瓜,配上牛油果、車厘茄、枝豆、沙律菜,篤穿溫泉蛋,蛋汁拌勻於沙律中,加上脆脆麵包粒,口感豐富,味道微甜並帶蛋黃香!輕煎金槍魚塔,細細件的一口份量,輕輕火炙的金槍魚周邊沾上黑白芝麻,面層鋪上牛油果,健康的一款前菜。玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(180g),擺盤同樣以花作點綴,伴碟以紫薯蓉配襯雛菊,粉嫩的牛柳充滿肉汁,鵝肝入口即化。切成小塊的鵝肝,入口不會太過油膩。海鮮意大利麵配鮮番茄醬,意粉份量不多,海鮮反而足夠,有青口、海蝦、蜆及魷魚圈,滿滿的酸甜蕃茄醬味。甜品以插滿鮮花的小圓茶几送上,這次有附送Happy Birthday的頭飾。玫莓慕絲卷,玫瑰及蔓越莓的口味,略嫌兩款口味都不太突出,而且蛋糕體不夠濕潤。跟餐的飲品選了藍蝴蝶🦋及洋甘菊青提茶醉(酒精度6%),另點了焦糖玫瑰路易波士茶 ($62)。藍蝴蝶🦋蝶

花廚特色菌菇湯(配法包)

花廚特式蜂蜜烤南瓜沙律,輕煎金槍魚塔
玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(180g)
海鮮意大利麵配鮮番茄醬
玫莓慕絲卷
玫莓慕絲卷
藍蝴蝶
藍蝴蝶🦋蝶豆花茶之中加入青檸汁,靛藍色的花茶漸變成紫色,由於蝶豆花本身無味,因此這杯是甜度恰好的青檸梳打。
洋甘菊青提茶醉
洋甘菊青提茶醉以雛菊點綴酒杯,洋甘菊梳打水加入Gin酒及洋甘菊米酒,杯內還有粒巨型青提波波冰,味道帶點茶香及青提香,酒精不會太濃。隨著波波冰的溶化,飲品味道會變淡。

焦糖玫瑰路易波士茶,茶色通透,帶淡淡玫瑰香及焦糖微甜,容易入口。

食物算不上特別好吃,屬合格水平,但整體的慶生體驗及打卡程度,絕對令壽星滿意!是慶祝生日的好地方,令女生一嘗公主般的待遇👸🏻
2024-06-23
花廚特色菌菇湯(配法包)
玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(180g)
藍蝴蝶
洋甘菊青提茶醉
✲゚*。 💐靚靚花系慶生餐廳🌸 儀式感max💯呢間餐廳裝修超靚 周圍都係花花😍如果order繁花生日二人套餐餐廳會預備埋鮮花&氣球生日抱抱桶 可以拎走架😙枱上面放左生日花牌餐廳仲好貼心預備埋皇冠比壽星影靚相滿滿儀式感👑環境靚之餘 食物賣相同擺盤都好吸引😍而且味道唔錯 兩款主菜牛柳&三黃雞都好食😋推介大家一試 慶生嘅話記得提早book定位💁🏻‍♀️SOUP▻ 花廚特色菌菇湯(配法包)SALAD▻ 花廚特式蜂蜜烤南瓜沙律APPETIZER▻ 輕煎金槍魚塔MAIN COURSE▻ 玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(180g)▻ 黑松露香草烤三黃雞(半隻)DRINK▻ 蔓越苺玫瑰花果茶▻ 櫻花蜜桃月光白生日甜品▻玫莓慕絲卷-✨ 繁花生日套餐 ($1388 for 2)+10% service charge-📍 Tomacado 花廚 @tomacado.hk 銅鑼灣世貿中心2樓06舖Shop L2-06, 2/F, World Trade Centre, 280 Gloucester Road, Causeway Bay-#cafefoodsnap_CausewayBay#cafefoodsnap_celebr
✲゚*。 💐

兩款主菜牛柳&三黃雞都好食😋
推介大家一試
慶生嘅話記得提早book定位💁🏻‍♀️

SOUP
▻ 花廚特色菌菇湯(配法包)

SALAD
▻ 花廚特式蜂蜜烤南瓜沙律

APPETIZER
▻ 輕煎金槍魚塔

MAIN COURSE
▻ 玫瑰鹽烤鵝肝牛柳(180g)
▻ 黑松露香草烤三黃雞(半隻)

DRINK
▻ 蔓越苺玫瑰花果茶
▻ 櫻花蜜桃月光白

生日甜品
▻玫莓慕絲卷
✨ 繁花生日套餐 ($1388 for 2)
+10% service charge
📍 Tomacado 花廚 @tomacado.hk
銅鑼灣世貿中心2樓06舖
#cafefoodsnap_CausewayBay
#cafefoodsnap_celebration
2025-01-21 10 瀏覽
呢度真係好多🌷🌺🪻🥀🌹🌸🌾最啱慶祝,除咗打卡外📸食物質素都好有水準👍🏻湯及前菜:🌸花廚特色菌菇湯-加有牛肝菌同埋其他嘅菇,濃得嚟仲好細滑🌸麻辣田螺-醬汁入味,嫩滑一啲都唔煙靭,另外仲有特製醬汁俾你自己再加入一齊食🌸黑松露牛肉塔-濃郁嘅黑松露同埋嫩滑嘅牛肉加有少少辣,配上酥盒嘅鬆脆,口感非常好,又惹味主菜:🌸海鮮意大利麵配鮮蕃茄醬-海鮮份量都唔少,加上濃郁嘅蕃茄醬好清甜🌸玫瑰鹽烤鵝肝牛排-先講個擺盤非常靚,旁邊以小花做點綴,牛扒熟成度啱啱,配埋鵝肝嘅油香一齊食真係好夾甜品:🌸荷塘月色葡萄烏龍凍-好特別嘅一個甜品,裏面有提子、青蘋果,再加上茶香,清清甜甜🌸玫瑰慕絲卷-呢款係為生日而送上嘅一個甜品,外層嘅粉紅色脆脆,口感特別,味道都不錯飲品:🌸蔓越莓玫瑰花果茶-原壺上,壺裏面仲有一朵大大嘅花,仲有蠟燭下面熱住,好啱女士嘅一款飲品🌸藍蝴蝶-蝶豆花之中加青檸汁變成紫色,有得玩又有得飲,味道唔錯

湯及前菜:
🌸花廚特色菌菇湯-加有牛肝菌同埋其他嘅菇,濃得嚟仲好細滑

主菜:

甜品

飲品:

• 黑松露牛肉塔
  • 蔓越莓玫瑰花果茶
  • 花廚特色菌菇湯(配法包)
平安夜幫朋友慶生,揀咗呢間打卡餐廳,本身以為得個靚字,食物份量同味道都會爭d,但意想不到味道不錯,而且二人餐份量都幾夠,嗌多杯酒,絕對夠三個人分享。小食拼盤正正常常,帶咗chiikawa 影相🤣後面杯點秋香桂花米酒都係正常發揮,冇咩特別。套餐入面有海龍王湯同蘑菇湯。海龍王湯嘅海鮮味係足夠的,入面有蝦、青口等海鮮,而蘑菇湯都好足料,兩款湯隔離都會配兩塊脆多士俾你配住食。帶子沙律個醬汁好特別,開胃得來帶啲微辣,加咗少少南瓜子同埋杏仁片增加果仁嘅香氣,而且擺盤都幾靚,有食用花點綴。和牛煎得非常粉嫩,熟度我揀咗medium,富有油脂香,辣椒粉鹽都好襯個牛。呢個烤雞估唔到肉質都幾嫩滑,雞皮都脆卜卜。但係個紅莓醬同個雞係完全唔襯,點翻頭先和牛個辣椒鹽仲好食,或者完全唔加醬汁都OK。而底下襯咗啲栗子蓉都幾特別,栗子蓉香甜又帶啲雞油香。桂花latte唔算好甜,但係就冇乜桂花味,但一杯咖啡嘅擺盤有埋朵花俾你,又有兩塊Lotus餅配,成件事就顯得好有誠意。朱古力樹頭蛋糕幾好食,唔會太甜。而個rose and cranberry mousse roll本身個聖誕餐入面係冇嘅,都幾甜下,不過幾靚。依個蝴蝶花花
鵝肝多士,煙三文魚玫瑰花,金餡魚塔

海龍王湯

A4和牛西冷(200g)配美國露筍,紫薯茸

香草烤全雞釀粟子茸配金巴利子汁

桂花Latte

樹頭蛋糕+ 玫莓Mousse Roll

依個蝴蝶花花燈牌係一坐低就會放喺隔離俾你打卡用,唔拎得走嘅。
慶祝生日嘅話,職員會推個車仔上面有個盒,個盒入面放住兩個款嘅皇冠俾你做公主戴住影相😆個盒仲會有生日歌播,I人社死現場🤣🤣🤣
值得一讚嘅係有位男職員超級好,幫我哋影合照嘅時候好細心清理好晒枱面,仲好認真幫我哋影。

餐廳門口有超級多花花,現場仲有花藝師幫你包埋,可以即場買花束,花束有分幾款size,價錢都唔貴。聖誕節嗰日仲有真嘅迷你聖誕樹買都幾精緻。
總括而言,依餐嘅體驗都好好,慶祝生日絕對係個好選擇😝🌸

2024-12-24
鵝肝多士,煙三文魚玫瑰花,金餡魚塔
海龍王湯
A4和牛西冷(200g)配美國露筍,紫薯茸
香草烤全雞釀粟子茸配金巴利子汁
  • 花廚特色蜂蜜烤南瓜沙律
  • A4和牛西冷
「花廚」位於銅鑼灣 Sogo 後面街的 WTC 世貿中心,✔️ 餐廳入口放滿很多鮮花,內部空間非常大,有不同的坐位佈局,大圓桌、半圓梳化桌、海景卡位、2人位…..等等!滿足不同食客人數 🤩✔️ 餐前飲品,不論賣相與味道也是水準之作 👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 吞拿魚牛油果 salad 口味清新 👍🏻👍🏻👍🏻✔️ 慢煮豬,這個有小小失望!因為肉質有點「鞋」 可能是煮的時間過久吧😝✔️ 慢煮三文魚飯,三文魚非常嫩滑 👍🏻👍🏻✔️ 海鮮 Pizza 每台必點,香脆美味 👍🏻👍🏻✔️ 迷你漢堡,賣相吸引 👍🏻👍🏻
「花廚」位於銅鑼灣 Sogo 後面街的 WTC 世貿中心,

✔️ 餐前飲品,不論賣相與味道也是水準之作 👍🏻👍🏻👍🏻

✔️ 吞拿魚牛油果 salad 口味清新 👍🏻👍🏻👍🏻

✔️ 慢煮三文魚飯,三文魚非常嫩滑 👍🏻👍🏻
✔️ 海鮮 Pizza 每台必點,香脆美味 👍🏻👍🏻
✔️ 迷你漢堡,賣相吸引 👍🏻👍🏻
2024-12-20
2025-01-06 346 瀏覽
早排同朋友慶祝生日,去左呢間餐廳🍾凡係慶祝生日、紀念日,呢間餐廳都會安排得儀式感滿滿💗只要嗌佢哋嘅套餐,由禮物到佈置到蛋糕都一手包辦🩵🤍十分推介想被驚喜對方,但未有idea 嘅大家黎🤭
  • 花廚特色菌菇湯(配法包)
終於試到呢間餐廳。一入門口滿滿嘅鮮花感覺到自己高貴咗😂 我們叫了好多佢嘅signature,A5和牛,煎得剛剛好又香滑;香草三黃雞,味道好雞胸都好嫩滑;玫瑰鵝肝鹽烤牛扒,呢個配搭好食,略嫌牛扒有啲普通👍🏻 呢間餐廳最啱就係慶祝生日或紀念日。
2024-12-30
生日
沒想到香港也有這麼少女心的地方!整間餐廳都被鮮花和綠植包裹著~有會唱生日歌的小熊和飄著紫色鮮花抱抱桶…儀式感拉滿!!還遇到了一群穿得精緻的老奶奶看到她們一起在聚會聊天 真的太美好了……建議所有女生都要來這裡過一次漂亮生日!
2024-12-22 568 瀏覽
在中國節日食西餐是常識吧🤭為咗唔想同人逼,冬至正日到了「花廚」食晚餐。餐廳門口放了很多很多的鮮花,一進去已經撲鼻而來鮮花的香氣😍。店員說二人餐的份量都很豐富,足夠三個人食。我們一行四人,點了這個二人餐之後,再另外點了一個意粉和一個飯。我們選了兩個蘑菇湯🍄‍🟫,不過店員說海龍皇湯會更好味🤤帶子鮮嫩,沙律菜很豐富,幾片南瓜有少少辣味,配搭很新鮮👍🏻小吃拼盤擺設精緻,味道可口。主菜的烤全雞👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⋯⋯本身他們的黃油雞已經出名,這個烤雞更用了烤火雞的方式,先炒香雞水臟和栗子茸,再釀回雞內烤焗,好好味啊😋海鮮新鮮、意粉硬度適中、配鮮蕃茄醬一流。飯不會太濕,除了羊肚菌之外,還有黃耳👍🏻樹頭蛋糕好美,好味。配以花果茶、咖啡,真的無得頂。
在中國節日食西餐是常識吧🤭
為咗唔想同人逼,冬至正日到了「花廚」食晚餐。

我們選了兩個蘑菇湯🍄‍🟫,不過店員說海龍皇湯會更好味🤤
花廚特色蘑菇湯

帶子鮮嫩,沙律菜很豐富,幾片南瓜有少少辣味,配搭很新鮮👍🏻
香煎日本帶子沙律

小吃拼盤擺設精緻,味道可口。
小吃拼盤:鵝肝多士、煙花文魚玖瑰花、金鎗魚塔

香草烤全雞釀栗子蓉配金巴利子汁

海鮮新鮮、意粉硬度適中、配鮮蕃茄醬一流。
海鮮意大利麵配鮮蕃茄醬

飯不會太濕,除了羊肚菌之外,還有黃耳👍🏻
烤南瓜栗子羊肚菌雞湯燴飯

樹頭蛋糕好美,好味。配以花果茶、咖啡,真的無得頂。
樹頭蛋糕
美式咖啡
鳳梨石斛花四季春
香橙橙花路易波士
2024-12-16 815 瀏覽
朋友生日,特別book左依間餐廳,滿足朋友仔打卡慾望!鋪頭門面裝修勁靚,仿如走進花花世紀,每張枱都有花做擺設,仲準備咗生冷花牌,餐廳好有心思,滿滿細節位我哋嗌左個3-4人set套餐,我哋5個女仔都覺得份量好夠,食唔晒!我哋嗌左菌菇湯,奶油配菇,香氣發揮得恰到好處。好飲,係略嫌法包硬身左少少。主打三黃雞,份量好大,雞肉又香又嫩,又唔鞋,就算雞胸肉都係嫩架!外皮焗到酥脆,好正呀!配菜撘左蕃茄薯仔洋蔥,焗過嘅蕃茄,一咬爆汁,酸酸甜甜,解一解啲雞嘅滯感!整體來講,環境打卡一流,staff服務好好,好積極幫每枱客人打卡影相,食物質素都唔錯!儀式感滿滿!
朋友生日,特別book左依間餐廳,滿足朋友仔打卡慾望!

花廚特色菌菇湯

香草烤三黃雞
2024-12-13
花廚特色菌菇湯
香草烤三黃雞
  • 香草烤三黄雞
  • 玫莓慕絲卷
2024-11-15 1666 瀏覽
預先book 定左8:00pm 同女朋友食飯。嚟到之後 staff好爽快 又有禮貌咁帶我地入去,坐左喺張好闊嘅枱,每張枱都有一樽乳茄花❤️好有生氣我地叫左個$1088 嘅set , 試下三文魚 頭盤 同埋 蘑菇湯。 蘑菇湯 好濃好軟滑,食得出用心打磨,無渣。易入口🥰三文魚好新鮮,魚嘅鮮味出左嚟。然後再上 薯仔南瓜波,本身以為薯仔好滯,但食落之後就個感覺,仲好林,好易入口之後就上三黃雞,側邊啲粉同埋啲雞擺盤好靚,好有藝術感。以為佢只係普通嘅雞,但係食落去有好香嘅雞味,唔多油,煮食功夫做得好足,呢餐餐滿載而歸總括而言,呢間餐廳又可以打卡,野食都好好食,食得開心,下次一定再嚟

蘑菇湯 好濃好軟滑,食得出用心打磨,無渣。易入口🥰

三文魚好新鮮,魚嘅鮮味出左嚟。

香草煙三文魚
薯仔南瓜波
三黃雞
  • 蘑菇湯
2024-10-29 2257 瀏覽
餐廳以花為主題 最近推出全新「一季一花」系列fusion菜✨以少油鹽糖原則 菜式健康好食👩🏻‍🍳環境靚 食物精緻 好啱打卡📸.📌桂花季·雙人套餐 $1088一共有六道菜 以清香桂花入饌 幾特別🌼.〰️湯 SOUP 〰️1️⃣花廚特色菌菇湯牛肝菌, 白玉菇等五種菇菌加入牛奶小火燉煮 香滑creamy 鹹鮮味濃🍄‍🟫🥛附有兩片香脆法包🥖.〰️沙律、頭盤 SALAD & APPETIZER 〰️1️⃣金鎗魚能量沙律金鎗魚沾上芝麻煎 柔韌香口有鮮味🍣塊果仁脆餅幾好食🫓溫泉蛋橙黃溏心 濃稠香滑🍳搭配鷹嘴豆同牛油果 能量滿滿🥑羅馬生菜爽脆清甜🥬加埋火龍果, 煎蘑菇同蘋果油醋汁 豐富清新🍄‍🟫🍎2️⃣風腿, 嫩炸豆腐, 櫻花蝦凱撒沙律凱撒沙律配上鮮味櫻花蝦, 香脆茴香油條同嫩炸豆腐 好特別🦐配埋風乾火腿同巴馬臣芝士 鹹香惹味🥓🧀.〰️主菜 MAIN COURSE〰️1️⃣黑松露香草烤三黃雞(半隻)(配蜂蜜烤南瓜)三黃雞風乾24小時再烤制 雞皮金黃酥脆 肉嫩多汁🐓濃雞味 但松露香唔出👀沾啲辣椒碎 超惹味🌶️南瓜蓉綿密香滑 加入蜂蜜更清甜🎃🍯.〰️主食 STAPLE FOOD〰️1️⃣桂花咖喱豬軟骨配稻花香米豬軟骨肥瘦適中 肉質腍滑 骨位
📌桂花季·雙人套餐 $1088
一共有六道菜 以清香桂花入饌 幾特別🌼
〰️湯 SOUP 〰️
1️⃣花廚特色菌菇湯
〰️沙律、頭盤 SALAD & APPETIZER 〰️
1️⃣金鎗魚能量沙律
2️⃣風腿, 嫩炸豆腐, 櫻花蝦凱撒沙律
〰️主菜 MAIN COURSE〰️
1️⃣黑松露香草烤三黃雞(半隻)(配蜂蜜烤南瓜)
〰️主食 STAPLE FOOD〰️
1️⃣桂花咖喱豬軟骨配稻花香米
豬軟骨肥瘦適中 肉質腍滑 骨位爽嫩🍖配濃郁香甜日式咖喱好夾🍛爽口米飯裹滿醬汁 淡淡桂花清香奶味🍚配搭多款蔬菜 營養更豐富💚
〰️甜品 DESSERT〰️
1️⃣烤蜜薯桂花雪糕
番薯好軟糯 灑上砂糖烤 超香甜🍠雪糕軟滑濃奶香 但冇乜桂花乳酪味🍦雪糕+番薯一啖食 冰火交融 大滿足🧡
〰️飲品 DRINKS〰️
1️⃣南非繽紛水果茶(熱) $68/杯
選用南非國寶茶“路易波士” 甘醇帶薄荷香🇿🇦水果豐富 酸甜濃郁🍹
2️⃣鳳梨石斛花四季春(熱) $62/壺
得杯內兩粒鳳梨果肉 飲落係普通四季春茶 冇乜果香🍍