餐廳: ULURU
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-04-07 29 瀏覽
🦦ULURU👧🏻愛麗絲夢幻仙境餐廳✏️低糖🤤二次元立體夢幻蛋糕💛採用日本忌廉,食落一啲都唔甜,啱晒唔鍾意留有想食蛋糕嘅女士 ✏️阿根廷刺身紅蝦配意大利香草包🦐阿根廷紅蝦超大隻又新鮮食落好爽口又唔會霉❣️#✏️慢煮牛肋骨口感軟又入味兩個人食啱啱好🐒✏️軟殼蟹忌廉意大利飯🦀軟殼蟹炸到好脆意大利飯唔會太油膩🫶🏻📍地址: 灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓#香港cafe#香港美食 #灣仔美食#打卡餐廳 #低糖蛋糕#高質西餐#uluru #ulurustatement
🦦ULURU

• 二次元立體夢幻蛋糕
  • 慢焗美國安格斯牛胸肋骨
  • 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
2023-04-06 35 瀏覽
ʚ ULURU ɞ店內裝修設計以黑白為主題,每個角落都花心思,好似進入童話世界,好啱大家黎打卡!菜式款式多又有質素,最重要係視覺享受😎ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ❀是日餐湯&餐包是日餐湯係蘑菇湯,湯好濃郁,同酥脆的多士好夾。❀ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士賣相超吸引😍好似藝術品,大大條紅蝦刺身好鮮甜,配上番茄莎莎多士同黑松露,口感超豐富有層次。❀ 櫻花蝦雞肉雜菌薄餅~9吋超足料嘅pizza,每一塊薄餅都有一大塊雞肉,加上大量芝士、雜菌鋪面,每一啖都好滿足🤤薄餅邊邊位都烤得香脆,值得一試!❀ 羊扒大蝦配新薯紅洒燒汁羊扒可以揀熟成度,我地揀左全熟。羊扒煎得焦香,羊騷味唔會好重,肉質軟霖,搭配紅酒燒汁更加惹味👍🏻仲有一隻大蝦,食得出係新鮮大蝦,爽口彈牙有鮮味!❀ 嚕嚕米-森の家🍄蘑菇造型🤩的甜品真係好特別,係士多啤梨乳酪,草莓果茸,Crumble同海綿蛋糕,酸酸甜甜十分好味😋一定要食!❀ ULURU二次元立體夢幻蛋糕立體蛋糕中間係草莓果醬+鮮草莓,加上濕潤的蛋糕同cream,好好味唔會膩。除左好味仲一定瘋狂影相😂😂見倒都開心😍😍。❀ 飲品ULURU ROSE T
ʚ ULURU ɞ

ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ —-ஐ

❀是日餐湯&餐包
是日餐湯係蘑菇湯,湯好濃郁,同酥脆的多士好夾。

❀ 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士

❀ 櫻花蝦雞肉雜菌薄餅~9吋

❀ 羊扒大蝦配新薯紅洒燒汁

❀ 嚕嚕米-森の家

❀ ULURU二次元立體夢幻蛋糕

❀ 飲品
ULURU ROSE TEA :
果然係signature飲品,花瓣點綴配上紅酒杯好吸睛,玫瑰味同茶味都好突出,必試!

VIRGIN STRAWBERRY MOJITO:士多啤梨mojito加上青檸,飲落都好過癮好清爽,清新士多啤梨味唔會好甜!值得一試👍

最近澳洲有一家人造肉公司,為了推動大眾更了解培植肉的可能性及好處,以絕種4千年、重量級的史前巨獸—長毛象基因製作成巨大肉丸,並放在荷蘭科學博物館中展出,可謂甚具噱頭,然而參與其中的科學家均不敢嚐鮮,皆因食安問題有待觀察與研究。而位於灣仔的「ULURU」,則以黑白手繪風為裝潢靈感,帶領客人穿越到另一個猶如漫畫世界般的二次元世界,非常「打卡able」!色彩豐富的中西Fusion菜賣相既精緻,晚餐肉食份量又飽足,適合情侶與朋友們一同享用。環境:✨門面及店內的裝潢設計皆以2D手繪風格為主題,處處都是「打卡位」!黑白色調與色彩鮮艷的菜式形成強烈對比,卻是無違和感,非常有趣。服務:✨當天晚市人流不少,職員友善有禮,積極收拾,用餐時間充足,上菜時間能配合客人速度,蠻貼心。食物:🦐 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士 ($138)✨肥美帶粉糯黏口的阿根廷紅蝦刺身,味道清甜,配搭蕃茄莎莎多士及蝦膏,整體開胃清新。🐷 士多啤梨焗豬排骨 ($268,+$38配是日餐湯和沙律)✨原條肋骨配薯條,每件厚度達4cm,份量十足!✨以酸甜的士多啤梨醬醃得惹味,味道濃郁,帶少許嚼勁。🥩 特色燒肉拼盤 ($338 ,+$38配

環境:

服務:

食物:
🦐 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士 ($138)

✨原條肋骨配薯條,每件厚度達4cm,份量十足!
✨以酸甜的士多啤梨醬醃得惹味,味道濃郁,帶少許嚼勁。

🥩 特色燒肉拼盤 ($338 ,+$38配是日餐湯和沙律)

✨ 超級大胃王組合,包括有肉眼、豬柳、雞扒、香肉腸,絕對能填飽你的肚皮。
✨整體油花較少,肉味溫和,7成熟不會血淋淋,口感適中,不會咬掉牙。

⛰️ 富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu ($118)

✨引起筆者對富士山的思念,採用丸久小山園綠茶、Mascarpone芝士及焙茶手指餅製作,適合「日本茶愛好者」,茶味不會顯得太濃烈、苦澀,是老少咸宜的選擇。

🍄 嚕嚕米 - 森の家 ($138)

✨以卡通姆明作創作靈感,以草莓乳酪
草莓果茸及Crumble製作,味道酸甜並列,口味相對清新。

🍸 Strawberry Lady ($78)

✨混合Brandy, Fresh Lime Juice, Strawberry Puree, Sparkling Wine,果酸味較重。

🍷 Rose Sangria ($78)

✨混合Brandy, Orange Juice, Pineapple Juice, Rosa Syrup, Red Wine,非常易入口,甜蜜得很。
2023-03-28
2023-04-05 1137 瀏覽
位於灣仔春園街呢間餐廳我想去好耐架啦😍之前成日見人喺呢到打卡影靚相,今晚終於到我啦😬店舖以黑白色二次元為裝修風格,所以我今日專程著件黑色衫去影相📸️餐廳真係好靚好有特色,每個角落都睇得出店主用心怖置🖤場內重播住宮崎駿音樂,彷彿走進童話世界中💁🏻‍♀️🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤餐湯:南瓜紅蘿蔔湯啲南瓜打爛晒超濃郁清清淡淡好岩我👍🏻重會跟兩件小多士比你送湯,多士烘燶左熱辣辣正👍🏻小食:阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 我老公好鍾意食蝦,呢隻蝦超肥美鮮甜😋配上我至愛嘅黑松露醬同蕃茄沙沙多士一齊食,酸酸地好胃口👍🏻廚師超用心擺盤,五顏六色🎨未食已經相當加分👍🏻主菜:卡邦尼煙三文魚意粉份量超大碟🤭卡邦尼汁教得勁香滑creamy,超多蘑菇同煙肉,煙三魚腴香肥美🤤👍🏻我地清晒碟主菜:澳洲肉眼扒配紅酒燒汁肉眼扒真係超大塊🤤肉質超嫩滑勁多肉汁,啖啖肉好新鮮好好味,煎得好出色👍🏻👍🏻配菜重有西蘭花,薯仔,粟米芯,車厘茄,全部都好新鮮👍🏻飲品:凍奶茶&ULURU ROSE TEA呢柸士多啤梨玫瑰茶勁好飲😋清清甜甜,隻碟重係粉紅色撞白色超靚😍伴碟都有玫瑰花碎🌹超有心機甜品:富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶 我強烈推介大

🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤

餐湯:南瓜紅蘿蔔湯

小食:阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士

主菜:卡邦尼煙三文魚意粉

主菜:澳洲肉眼扒配紅酒燒汁

飲品:凍奶茶&ULURU ROSE TEA

甜品:富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶 我強烈推介大家來呢度一定要叫甜品,如果朋友生日可以唔使買蛋糕🎂,直接叫甜品當埋蛋糕就岩晒,呢個甜品彷富士山造型勁有氣勢👍🏻抹茶加Tiramisu ,再配埋朱古力脆脆一齊食,勁岩我口味😋抹茶有少少苦,所以唔會太甜,勁正❤️

甜品:ULURU 2D Cake
白色(草莓果醬+鮮草莓)
呢個甜品直頭當生日蛋糕起就OK啦,師父幫蛋糕同士多啤梨畫笑笑樣好可愛🤓入面係海棉蛋糕加士多啤梨肉同果醬,超清甜👍🏻

2023-04-03
  • 富士芝櫻祭
  • Uluru Rose Tea
2023-04-04 48 瀏覽
🥰呢間以黑白風格為主調嘅特色餐廳,主打就係一個chill 字,非常適合大家過嚟打卡,不過除咗裝修風格特別之外,食物質素都非常之高㗎。有咩咁特別?睇落去咪知囉!@uluru.hk 。Peach Mojito $78首先上到嚟嘅就係我哋嘅飲品,今次我哋就帶咗啲杯非常refreshing嘅cocktail,入口非常溫和,冇太重嘅酒精味,反而有一種好清新嘅感覺。而且佢嘅桃味配上青檸都好夾,強烈建議大家試吓!。Tiramisu Coffee $52咖啡味嘅Tiramisu就好常見,但係Tiramisu味嘅咖啡就唔係好多地方有啦!呢度嘅signature果然係signature!真正咁做到飲得嘅Tiramisu,除咗咖啡基底至外,上面仲有好似mascarpone 一樣咁輕盈嘅奶泡,另外亦都加咗啲朱古力嘅風味,咁特別嘅fusion同埋創意,你今日飲咗未?。Shrimp Focaccia $138呢一個係我哋嘅前菜,係手掌咁大嘅生蝦刺身,加埋酥脆嘅麵包,仲有配料。首先要讚嘅就係食材非常新鮮,刺身好鮮甜,蝦頭亦都好嘢味,保留左最原本嘅味道。除咗蝦嘅鮮味,仲有黑松露作為點綴,配上麵包,真係啱啱好。。Bar
🥰

@uluru.hk

。Peach Mojito $78

。Tiramisu Coffee $52

。Shrimp Focaccia $138

。Barbecue Platter $338

呢個拼盤真係超級犀利,冇諗過佢會咁大,大家記住量力而為,唔好浪費!拼盤嘅肉類,有黑椒香腸,豬肉雞肉,同埋牛肉。我最欣賞嘅係佢嘅豬扒,口感味道都好完美,而且佢嘅肥瘦部位都啱啱好!牛肉,做得好嫩,好juicy。雞肉保留左酥脆嘅外皮,嫩滑嘅肉質,火候啱啱好!佢嘅薯條都好值得欣賞,最鍾意呢啲又脆又粗嘅薯條!

。Soft Shell Risotto $148

除咗上面個拼盤之外,我哋仲帶咗軟殼蟹意大利飯,隻蟹超級大隻,一人一半啱啱好。通常食意大利飯都會好怕佢醬汁太過膩,但係今次佢比其他餐廳清淡,完全唔會有滯嘅感覺!

。Uluru 2D Cake $138

期待咗咁耐,終於嚟到我哋嘅重頭戲!可以用最低嘅價錢食到咁特別嘅2 D蛋糕,真係好開心呀!蛋糕上面仲有粒好得意嘅士多啤梨添!其實佢有三隻色可以揀嘅,白色就隨時都有,仲有兩隻神秘顏色,需要提前兩日打電話去預訂㗎!如果大家想知嘅話,可以去望吓佢哋嘅Menu,大家一定會覺得好驚喜!我哋嘅蛋糕入邊係果醬,清新嘅水果中和左忌廉嘅奶味,令我哋食到唔停口!

。Moomin World $128

呢個蛋糕嘅造型都非常獨特,蘑菇嘅造型除咗可愛之餘仲好精緻!我哋除咗食得好開心之外,仲玩得好開心!原來個蘑菇嘅外面都係脆皮嚟㗎!我哋敲開佢嘅過程都好治愈,上面部份係蛋糕同埋草莓忌廉,下面就係慕絲同埋果醬,成個配搭都好有心思,每一啖都係驚喜!
2023-04-04 492 瀏覽
今日同朋友嚟灣仔呢間人氣打卡Cafe食飯,餐廳裝修以黑白色手繪壁畫為主調,好有特色~ 座位寬敞舒適,配上宮崎駿動畫音樂,柔和舒適,感覺置身於漫畫世界,周圍都有打卡位~是日餐湯:粟米湯有豐富粒粒粟米蓉,清甜可口~前菜:阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士賣相好吸引,阿根廷紅蝦肉質鮮甜鮮美,配上香濃黑松露醬同蕃茄莎莎,味道清新開胃,配上香脆多士好夾~香煎三文魚柳配檸檬牛油忌廉汁 賣相好吸引,三文魚柳大大件又厚身,外皮煎到好香脆,三文魚肉細嫩鮮味,夾帶魚油香,配上檸檬牛油忌廉汁有少少檸檬酸減低油膩感,而且白肉配白汁係最夾嘅~ 薯蓉好幼滑,配上配菜份量豐富海鮮拿破崙意大利粉 上碟已經聞到好香,香蒜配上香菇及蕃茄同意粉好夾,醬汁惹味,意粉炒得好香軟硬適中~ 海鮮配料好豐富,有青口,鮮蝦,帶子~ 青口飽滿,鮮蝦爽口彈牙,帶子鮮甜~富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu賣相好吸引,抹茶Tiramisu富士山造型上面放咗個鳥居,好有日式風格~ Mascarpone芝士香濃香滑,抹茶香味濃郁,中間放咗焙茶手指餅~ 整體甜度適中,睇得又食得又有創意嚕嚕米-森の家好可愛嘅蘑菇造型,切開白朱古力脆皮,裏面係草

是日餐湯:粟米湯
有豐富粒粒粟米蓉,清甜可口~
餐湯

前菜:阿根廷紅蝦刺身配蕃茄莎莎多士

富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu
富士芝櫻祭 丸久小山園抹茶Tiramisu

嚕嚕米-森の家
好可愛嘅蘑菇造型,切開白朱古力脆皮,裏面係草莓乳酪,草莓果茸,酸酸甜甜好開胃,配上crumble好有層次感
嚕嚕米-森の家

ULURU Rose Tea (熱)
聞落好香玫瑰花味同rosemary香氣,香甜得來中間有少少士多啤梨果漿的酸甜,開胃解膩
ULURU Rose Tea

Lavender Dream (凍)
賣相好吸引,薰衣草茶帶有淡淡嘅薰衣草香味,配上荔枝果漿好香甜好夾
Lavender Dream

整體食物質素好高質,菜式創新,賣相吸引,適合打卡;服務態度非常積極有禮;環境裝修好有特色,地點方便,乾淨又衛生
餐湯
富士芝櫻祭 丸久小山園抹茶Tiramisu
Lavender Dream
2023-04-04 35 瀏覽
今日去咗灣仔樓上一間特色cafe, 全店黑白風格幾舒服☺️☺️首先食嘅係阿根廷紅蝦刺身 ($138),好新鮮,配蕃茄莎莎多士,啲多士好鬆脆,蝦肉鮮甜,啖啖都係鮮味!然後食嘅係煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 ($158),粒粒飯都係龍蝦汁嘅味道,帶子煎得啱啱好,仲有啲蟹籽增加啲口感,好好味!另一個主菜係澳洲肉眼扒($268),扒到啱啱好嘅medium,啲汁好香,啲肉仲有啲肉香味,好滿足!餐湯係粟米湯,湯嘅質地好濃郁,仲有粒粒粟米,粟米味都好濃,飲到口齒留香!甜品好好食☺️☺️富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu($118),好滑好香,好岩打卡,又靚又好食,好別緻!嚕嚕米 - 森の家($128),菇菇樣既好靚😆😆好好味嘅日式甜品,外皮卜卜脆朱古力皮,內裡好軟綿有草莓醬,好食!飲品方面,我飲咗Virgin Lychee Mojito同Green Tea Latte,Virgin Lychee Mojito好清新,薄荷味同荔枝味完全融合,非常好飲!Green Tea Latte畫好花有三眼仔唔捨得飲,茶味好濃,但又唔會太甜,好好味!整餐食物質素好高,服務員都好友善,令我食得好開心,好享受!推介啊!

甜品好好食☺️☺️

📍 ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry灣仔 #cafe #西餐 #打卡 #靚靚甜品 #慶生 #抹茶甜品
2023-04-04 2502 瀏覽
灣仔春園街超人氣嘅ULURU,我BOOK MARK左好耐😜襯住朋友生日,我就定左枱同佢入去二次元童話世界啦✨番茄湯 (+$18)酸酸甜甜又開胃嘅番茄湯,味蕾都比佢打開哂🤩阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士松露蝦肉嫩滑肥美,多士外脆內軟✨配埋番茄、洋蔥沙沙醬,口感好有層次🤤澳洲肉眼扒配紅酒燒汁厚切肉眼扒,牛味濃郁😎食肉獸大滿足!配菜全部烤焗過,當中有薯仔、番茄仔、西蘭花、粟米芯❤️煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯三大粒帶子煎到生熟剛好,鮮甜彈牙😍大量蟹籽撈埋落沾滿龍蝦汁嘅意大利飯度!成個飯整體鮮味十足🫶ULURU 二次元立體夢幻蛋糕造型咁可愛嘅蛋糕🍰除左好適合打卡外,味道都好好架!裡面嘅海綿蛋糕鬆軟,中間草莓夾心唔會過分甜😇富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu富士山造型嘅Tiramisu,抹茶濃得黎又無苦澀👍Mascarpone Cheese口感順滑、味道突出🥰VIRGIN PEACH MOJITO呢杯mocktail裡面有桃汁、青檸、新鮮薄荷😌好Fresh!ULURU ROSE TEA清香嘅玫瑰味配淡淡嘅士多啤梨味,非常解膩😉
灣仔春園街超人氣嘅ULURU,我BOOK MARK左好耐😜

襯住朋友生日,我就定左枱同佢入去二次元童話世界啦✨

番茄湯 (+$18)

酸酸甜甜又開胃嘅番茄湯,味蕾都比佢打開哂🤩

阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士

松露蝦肉嫩滑肥美,多士外脆內軟✨
配埋番茄、洋蔥沙沙醬,口感好有層次🤤

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁

厚切肉眼扒,牛味濃郁😎食肉獸大滿足!
配菜全部烤焗過,當中有薯仔、番茄仔、西蘭花、粟米芯❤️

煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯

三大粒帶子煎到生熟剛好,鮮甜彈牙😍
大量蟹籽撈埋落沾滿龍蝦汁嘅意大利飯度!
成個飯整體鮮味十足🫶

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕

造型咁可愛嘅蛋糕🍰除左好適合打卡外,味道都好好架!
裡面嘅海綿蛋糕鬆軟,中間草莓夾心唔會過分甜😇

富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu

富士山造型嘅Tiramisu,抹茶濃得黎又無苦澀👍
Mascarpone Cheese口感順滑、味道突出🥰

VIRGIN PEACH MOJITO

ULURU ROSE TEA
清香嘅玫瑰味配淡淡嘅士多啤梨味,非常解膩😉
  • 阿根廷紅蝦剌身配蕃茄沙沙多士
  • 煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯
  • 富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu
👍🏻 阿根廷紅蝦刺身配番茄沙沙多士超級驚喜嘅造型 好靚呀!阿根廷紅刺身新鮮 蝦肉爽口 最緊要蝦膏超濃🦐黑松露有點睛之效!多士烘得超脆 蕃茄莎莎令味蕾變得清新 好適合做開胃菜🥰👍🏻 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁(五成)肉眼扒好厚 外層煎得焦香 入面依然充滿肉汁🐮火候掌握得剛好 紅酒燒汁頗為稠身 好配合!旁邊嘅蔬菜顏色繽紛 有助減輕食肉類嘅邪惡感😂👍🏻 煎帶子龍蝦汁帶子意大利飯三粒帶子好厚身 一上枱我哋已經忍唔住放入口 外面金黃 肉質嫩滑 意大利飯粒粒飽滿 吸收晒龍蝦汁嘅精華🦞👍🏻 丸久小山園抹茶Tiramisu 富士山造型🗻超級適合打卡 上層係Mascarpone芝士 下層係小山園綠茶 內裏仲有芝士焙茶手指餅🍵抹茶甘香 芝士奶香勁正🙌🏻👍🏻 ULURU 二次元立體夢幻蛋糕上面粒士多啤梨🍓勁可愛 好似有啲串串槓咁 忌廉好creamy 奶香十足 蛋糕濕潤鬆軟🍰仲匿埋咗果肉同果醬 必點!👍🏻 Green Tea Latte又係無限打卡嘅飲品 造型好得意😎抹茶味濃 👍🏻 Mocha(凍)咖啡☕️同朱古力🍫比例好好 唔會蓋過咖啡嘅香氣及味道注意事項⚠️- 估唔到打卡Cafe嘅食物同飲品可以咁高質 成個用餐體驗

👍🏻 阿根廷紅蝦刺身配番茄沙沙多士

👍🏻 澳洲肉眼扒配紅酒燒汁(五成)

👍🏻 煎帶子龍蝦汁帶子意大利飯

👍🏻 丸久小山園抹茶Tiramisu

👍🏻 ULURU 二次元立體夢幻蛋糕

👍🏻 Green Tea Latte
又係無限打卡嘅飲品 造型好得意😎抹茶味濃

👍🏻 Mocha(凍)
咖啡☕️同朱古力🍫比例好好 唔會蓋過咖啡嘅香氣及味道

注意事項⚠️
- 估唔到打卡Cafe嘅食物同飲品可以咁高質 成個用餐體驗都好興奮😻期待下一樣食物嘅擺盤造型 每一樣都有俾驚喜到👏🏻
- 店內有多個打卡位置 店員好nice同friendly 仲會同大家講歡迎影相❤️
2023-04-03 563 瀏覽
Uluru以黑白風格為主題,原來牆上的壁畫是由一班修讀藝術的同學親手繪畫。一踏入餐廳就好似置身於漫畫中~處處都係打卡位~Dinner Menu +💲38 配是日餐湯、沙律&茶 🌽𝕊𝕠𝕦𝕡- 粟米湯 配多士~ 🦐𝕊𝕟𝕒𝕔𝕜 - 阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 💲138 - 紅蝦刺身好大隻又鮮甜,蝦頭啲膏好三~加埋蕃茄沙沙整體好fresh~🐑𝕄𝕒𝕚𝕟 - 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 💲238三件羊扒厚肉多汁,有少少羊羶味其實唔錯~大蝦肉彈牙鮮甜,仲有新薯肉同西蘭花,蘸上紅酒燒汁好提味~🐖𝕄𝕒𝕚𝕟 - 士多啤梨焗豬肋排骨 💲268估唔到portion咁大!真係兩個人share食都夠!條條骨都好多肉,肉嫩稔入味唔會乾,幾好味~呢度啲𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥好可愛❣️💚富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu 💲118 低糖好味~用小山園綠茶夠茶香~加上Tiramisu 用Mascarpone芝士同焙茶手指餅~濕度剛好又軟熟有香濃抹茶味,我杯茶~🖤Uluru 2D Cake 💲138呢個《 二次元立體夢幻蛋糕 》係招牌蛋糕~粒🍓好搞笑😙見到就覺得開心~圍邊嘅公仔次次唔同架,係店員跟住你個樣畫架😆 唔止可愛,

一踏入餐廳就好似置身於漫畫中~處處都係打卡位~

Dinner Menu +💲38 配是日餐湯、沙律&茶

🌽𝕊𝕠𝕦𝕡- 粟米湯 配多士~

🐑𝕄𝕒𝕚𝕟 - 羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 💲238
三件羊扒厚肉多汁,有少少羊羶味其實唔錯~
大蝦肉彈牙鮮甜,仲有新薯肉同西蘭花,蘸上紅酒燒汁好提味~

🐖𝕄𝕒𝕚𝕟 - 士多啤梨焗豬肋排骨 💲268

呢度啲𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥好可愛❣️

💚富士芝櫻祭 - 丸久小山園抹茶Tiramisu 💲118

🖤Uluru 2D Cake 💲138
呢個《 二次元立體夢幻蛋糕 》係招牌蛋糕~
粒🍓好搞笑😙見到就覺得開心~
圍邊嘅公仔次次唔同架,係店員跟住你個樣畫架😆 唔止可愛,仲幾好味~外層係香滑濃厚嘅cream,入面就係海綿蛋糕夾草莓果醬,入口香滑軟熟~

🍵Green Tea Latte 💲38
用朱古力畫咗三眼仔,少少朱古力味加上抹茶奶又幾好味~

🍹Virgin Lychee Mojito 💲52
荔枝、青檸、薄荷同蘇打水聽落都夠fresh!
用埋紅糖仲健康啲添~

覺得呢度真係好啱聚會同埋慶祝~!
2023-04-02
2023-04-02 89 瀏覽
今日男友話帶我去間好特別既cafe食飯, um......搞到我全日都好期待等收工真係有驚喜喎..... 餐廳係間好特別既二次元cafe黎, 我一直都好鍾意呢D pattern, 估唔到可以係眼前出現一入到去就好似去左個動漫世界, 全店既牆身都係黑白既圖畫, 好靚呀, 打卡一絕!!!最最最開心係原來男友一早order左個蛋糕提早慶祝我地既週年紀念日, 係咁靚既環境慶祝真係好難忘食物方面主要以西餐為主~~有小食, 頭盤, 主食, 甜品等等....有套餐添套餐加$28就有杯特色飲品, 我地分別點左...ULURU Rose Tea (Tea, Straberry puree, Rose syrup, Rose, Rosemary)好靚丫!!! 飲品入面有朵紫紅色既玫瑰花玫瑰花茶味道好清新, 茶味香濃, 散發著啖啖既玫瑰清香.....不過打卡OR味道都非常正!!Virgin Strawberry Mojito(Fresh Mint, Fresh Lime, Strawberry, Brown Sugar, Soda Water)調酒師調得好好喔, 好fresh, 味道恰到好處~~士多啤梨味道

食物方面主要以西餐為主~~
有小食, 頭盤, 主食, 甜品等等....
有套餐添

套餐加$28就有杯特色飲品, 我地分別點左...
好靚丫!!! 飲品入面有朵紫紅色既玫瑰花

不過打卡OR味道都非常正!!

Virgin Strawberry Mojito
調酒師調得好好喔, 好fresh, 味道恰到好處~~
士多啤梨味道好real好好味丫

套餐另加$28 就有是日餐湯&餐包~~
粟米忌廉湯
個湯有濃郁既粟米味, 口感creamy得黎仲食到碎碎既粟米粒

餐包外皮微微焦脆, 內軟鬆軟, 巧正

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138
大大隻阿根廷紅蝦刺身, 肉質鮮甜彈牙

蕃茄沙沙多士微脆鬆脆, 平時好少食生蕃茄既我都覺得呢款蕃茄鮮甜好味

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268
整塊肉眼扒份量都幾大喔~
要左5成熟, 生熟度剛好!!
肉眼扒油脂豐富, 外皮煎得焦脆, 肉質飽滿鬆軟, 筋位甘香

再配上燒汁稍為作調味

煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯 $158
帶子大大粒, 啖啖肉口感十足
 如果煎得脆身D就仲正

龍蝦汁味道濃郁, 意大利飯軟硬度適中, 撈埋蟹籽一齊食, 層次感非常豐富!!!

ULURU二次元立體夢幻蛋糕 $138
我既驚喜黎喇!!! 週年紀念日快樂

呢個二次元立體蛋糕好可愛!! 粒士多啤梨坐係個蛋糕上好cute呀!!!
簡單既線條配上靚靚字體, 簡易令我心花怒放又感動

蛋糕既配料有草莓果醬&鮮草莓~~
海綿蛋糕口感鬆軟, 整個蛋糕味道唔會話好甜, 甜度剛好

白色既cream看似好多, 但食落一D都唔膩, 好軟滑又creamy~~

富士芝櫻祭- 丸久小山園抹茶Tiramisu $118
好鍾意富士山既我見到呢個甜品又忍唔住叫丫!!
淨係望住成個富士山造型甜品都覺得靚到唔捨得食

呢個甜品由小山園綠茶, Mascarpone芝士&焙茶手指餅製成....
茶既味道非常香濃, mousse好幼滑~~
仲有好多餅碎&花瓣做伴碟, 口感豐富

• 富士芝櫻祭-丸久小山園抹茶Tiramisu
  • VirginStrawberryMojito
  • ULURU二次元立體夢幻蛋糕
2023-04-01 65 瀏覽
整間餐廳的裝修,都用了二次元的應覺,到處都是打卡位,超靚‼️蘑菇薯仔湯~很多薯仔蓉,喝起來很香,多士也十分之香脆~阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士~紅蝦刺身厚身又大隻,這價位絕對到位,紅蝦蝦肉新鮮爽甜,加上蕃茄的微酸味,令蝦味更進一步突出~士多啤梨焗豬肋排骨~這個真的不得了,份量超巨型,豬肋排骨外層塗上了甜甜的士多啤梨醬,令豬肉更可口,豬肋排骨更焗得剛剛好,肉剛好能分離,熟成度拿捏得很準確~自家製炸蝦餅芝士牛肉漢堡配薯條~蝦餅能吃得出是蝦肉打,不是大量粉那種,蝦餅彈牙好吃,還有一塊厚厚的漢堡扒,整個漢堡都非常足料大件~嚕嚕米•森之家~外層是朱古力脆皮製成蘑菇造型,內裡則用了草莓乳酪、草莓果茸,旁邊用上朱古力餅碎製成,味道酸酸甜甜,很開胃那種,飯後吃一流~二次元立體夢幻蛋糕~只是賣相都已經很有錯覺的感覺,忌簾內有3層蛋糕,中間間隔是士多啤梨果醬,果醬的士多啤梨味很香,忌簾軟滑,有士多啤梨的果酸味,女仕們定必大愛~LAVENDER DREAM~微微的薰衣草味,加上荔枝果茶,頂上還加了一串荔枝肉,好喝~ULURU ROSE TEA~很香玫瑰味,飲品內還放了一朵玫瑰花,感覺特別浪漫,眼能看,味也能感

蘑菇薯仔湯~很多薯仔蓉,喝起來很香,多士也十分之香脆~

ULURU ROSE TEA~很香玫瑰味,飲品內還放了一朵玫瑰花,感覺特別浪漫,眼能看,味也能感覺到玫瑰花的存在,很有心思~
2023-04-01 286 瀏覽
餐廳由門口開始,每個位都係影相位,店員好好,歡迎客人自行揀鍾意嘅座位。呢度係Pet Friendly,當晚有2枱客人帶埋狗狗嚟,男店員會主動問佢哋主人,狗狗有冇乜嘢唔食得,安排小食比狗狗 ,幾friendly㗎餐湯 (跟餐 +$18)阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138靚靚擺盤澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268五成熟,肉質嫩,牛味濃,唔錯羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 $238五成熟,少少羶,但可以接受嚕嚕米 - 森の家 $128菇菇造型太吸睛,白朱古力包住海棉蛋糕丶草莓乳酪丶草莓果蓉,外圍仲有藍莓丶紅莓丶朱古力brownie碎丶食用花,好似花園仔咁,層次豐富,好睇又好味~ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138其實我係為咗呢個蛋糕仔而嚟,欣賞2D造型外,雪白忌廉內有鬆軟嘅海棉蛋糕,仲有士多啤梨cream丶士多啤梨果蓉,果然無失望!Rose Sangria $78靚又好飲,微醺,啱啱好Virgin Peach Mojito $52無酒精,果味香,味道夠fresh

餐湯 (跟餐 +$18)

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士

阿根廷紅蝦刺身配蕃茄沙沙多士 $138
靚靚擺盤

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁

澳洲肉眼扒配紅酒燒汁 $268
五成熟,肉質嫩,牛味濃,唔錯

羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁

羊扒大蝦配新薯紅酒燒汁 $238
五成熟,少少羶,但可以接受

嚕嚕米 - 森の家

嚕嚕米 - 森の家 $128

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕

ULURU 二次元立體夢幻蛋糕 $138

Rose Sangria
Rose Sangria $78
靚又好飲,微醺,啱啱好

Virgin Peach Mojito
Virgin Peach Mojito $52
無酒精,果味香,味道夠fresh
  • 嚕嚕米-森の家
  • ROSE SANGRIA
  • Virgin Peach Mojito
2023-04-01 52 瀏覽
之前book mark咗好耐嘅uluru,因為佢既環境係走二次元漫畫路線☺️去到又可以打卡又可以食野😆佢個門口係咁架,已經好靚😆餐廳既食物選擇好多,有主菜同甜品類為主。我地都搵左啲想食同打卡靚既食物😋阿根廷紅蝦刺身多士-好大隻好新鮮嘅紅蝦配上脆既多士,上面有啲蕃茄肉沙律絲,成個口感都好夾😚煎帶子龍蝦汁蟹籽意大利飯-呢個帶子煎得啱啱好,帶子通常好怕過老或者唔夠熟,哩個熟度過適中,配埋龍蝦汁,飯係比較軟身。慢焗美國安格斯牛胸肋骨-見到舊肉都好大嚿,配菜有蕃茄西蘭花,肉質都好滑😙配上牛肋骨個醬汁味好夾😉Tiramisu coffee-我大推薦哩杯😋因我覺得好有心思,平時見到拉花已經好開心😁佢味道唔會太甜,岩岩好Rose tea-哩杯朋友仔好喜歡,最重要係收到杯野飲已經周圍影相啦。會唔會查裏面仲有迷迭香同埋玫瑰🥰嚕嚕米-森之家-裡面有草莓乳酪、草莓果茸、crumble,蘑菇既外表,甜甜酸酸既味道Uluru 二次元立體夢幻蛋糕-好可愛既蛋糕🎂本來以為出面係糖膠,原來係cream,成個蛋糕都好可愛又有得打卡打又有得食野😝正

佢個門口係咁架,已經好靚😆

餐廳既食物選擇好多,有主菜同甜品類為主。
我地都搵左啲想食同打卡靚既食物😋

又有得打卡打又有得食野😝正
2023-03-29 89 瀏覽
位於灣仔既ULURU全白色裝修配黑色二次元畫風最出名應該係二次元立體夢幻畫風蛋糕不過生酮既我就無試啦我叫左ULuru 拼盤有香草燒羊扒 酸甜蜜桃炸雞 蟹肉莎莎燒賣黎到上枱勁豐富每樣食物都幾好味朋友叫既burger勁大個🤣算係個打咭同食物質素都唔錯既餐廳羅宋湯都好好味位於灣仔既ULURU全白色裝修配黑色二次元畫風最出名應該係二次元立體夢幻畫風蛋糕不過生酮既我就無試啦我叫左ULuru 拼盤有香草燒羊扒 酸甜蜜桃炸雞 蟹肉莎莎燒賣黎到上枱勁豐富每樣食物都幾好味朋友叫既burger勁大個🤣算係個打咭同食物質素都唔錯既餐廳ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓ULURU (灣仔)灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓
位於灣仔既ULURU

黎到上枱勁豐富
每樣食物都幾好味
朋友叫既burger勁大個🤣
算係個打咭同食物質素都唔錯既餐廳

ULURU (灣仔)
灣仔春園街1-11號春暉大廈1樓

ULURU (灣仔)