2018-08-26 111 瀏覽
Happy Friday喺尖沙咀食完晚飯,都只係9點左右,就梗係去食個甜品繼續傾計啦!諗起好耐之前食過Via Tokyo嘅外賣焙茶雪糕,心思思想再食就提議去呢間主打日本抹茶/焙茶雪糕嘅甜品店。星期五晚果然好多人,流住汗等左差不多30分鐘先有位,但店員叫號碼時極度細聲,明知門口企左成20幾人都冇向唔同方向確認,我同朋友完全聽唔到,差d錯過左號碼。呢度最低消費要一人一個甜品,所以我地一行4人就點左2個雪糕+2個刨冰。【白玉焙茶雪糕 $49】焙茶味有但唔係好濃郁,仲甜左少少,冇左之前食過果種驚喜嘅感覺,仲有D失望。雖然都夠滑,但越食越甜……而白玉係煙韌好食嘅。【黑芝麻雪糕 (杯裝) $37】呢個反而有驚喜,啖啖都充斥住非常濃郁嘅黑芝麻味!不過食到一半都幾膩,我諗配筒食會好D。【芒果草莓沙冰 $85】我自己最期待呢個刨冰,賣相真係好靚,顏色鮮豔奪目。紅色嘅士多啤梨汁加橙黃色嘅芒果汁,唔係假嘅人造果汁,而係真水果打出黎再淋上刨冰上面。當中亦加左唔少芒果粒同士多啤梨粒落去,芒果係甜嘅好食嘅,只可惜士多啤梨勁勁勁勁酸,每個人食完個反應都係眼耳口鼻拿埋一舊,酸到一D甜味都冇果下厲害……【宇治今時抹茶沙

【宇治今時抹茶沙冰 $75】抹茶嘅苦澀好夠,食食下先發覺刨冰底部仲有紅豆,紅豆嘅甜味加抹茶永遠係黃金配搭,中和左抹茶苦澀味,但呢個刨冰嘅紅豆未免太少,好似尋寶咁。加上食到中途已經溶晒變左成碗水唔想再食落去…

整體質素就不過不失,未必會想再黎食。
2018-08-24
30 分鐘 (堂食)
$61 (宵夜)
2018-08-22 73 瀏覽
假期同朋友去尖沙咀行街,行左幾個鐘收獲豐富,路過呢度我的抹茶控朋友就一支箭衝左入去,實不相暪,我好鐘意飲茶,但就麻麻地鐘意食抹茶製品,因為我覺得有苦,不過朋友咁喜歡,我就唔掃佢興即管試下,但估唔到有意外收穫!!因為我鐘意紅豆所以就叫左白玉紅豆抹茶雪糕,朋友就叫左脆米白玉抹茶牛奶雪糕,因為貪食,我地叫多個生果白玉蜜饀食落去..呢度既抹茶雪糕有住濃濃既茶味,但又出奇地唔苦,味道適中,好岩我呢d唔係太好抹茶既人,真係非常驚喜!

下午茶
2018-08-21 68 瀏覽
食過好多間抹茶雪糕,個人都係比較鍾意呢間。抹茶雪糕茶味濃郁甘香,雪糕又唔易熔。蕨餅抹茶雪糕 ($53)雪糕夠抹茶濃味,蕨餅好好咬口,上面的抹茶粉都好甘香,宇治抹茶芝士蛋糕🍰($48)芝士味唔會蓋過抹茶味👍🏻 味道好夾。

蕨餅抹茶雪糕 ($53)
雪糕夠抹茶濃味,蕨餅好好咬口,上面的抹茶粉都好甘香,

宇治抹茶芝士蛋糕🍰($48)

芝士味唔會蓋過抹茶味👍🏻 味道好夾。

• 蕨餅抹茶雪糕
日式茶味雪糕小店2017/08/03同黑芝麻狂熱嘅同事講起芝麻雪糕邊間最好食,佢極力推薦依間位於尖沙嘴嘅日式甜品店,因為天氣炎熱,諗起雪糕就想食,而且從她口中聽聞店內有培茶雪糕,於是特地放工行去食雪糕。很喜歡培茶雪糕嘅烘焙味,如同炭燒嘅獨特香味,又保留了茶味嘅甘甜。對於培茶雪糕我更加愛不釋手。店內坐位不多人也不多,如果想同朋友食特色甜品同雪糕此店可多多考慮,日本的抹茶,培茶都好受歡迎,還有期間限定有黑芝麻雪糕,此店比一般有雪花冰及傳統糖水的店更有特色,店內也有聖代,白玉及沙冰。等了5mins雪糕到手,層層清晰可見嘅雪糕層直立如同高塔,一手拿著雪糕走出店門都有點狼狽,在香港長期30°c的環境下,雪糕溶得特別快,在高立的雪糕層下,脆筒是空空如也,邊走邊吃的雪糕也向下滑填補空缺,雖然雪糕到手時不是特別美觀,雪糕份量也只有近3圈半,但一個人食份量也剛好。以培茶雪糕來說$34也不算太貴。店門比較不顯眼,但店內環境確不錯,下次約朋友食甜品也可考慮此店,不知晚上人會不會特別多?
日式茶味雪糕小店
2017/08/03

培茶雪糕筒

外賣自取
培茶雪糕筒
2018-08-05 67 瀏覽
第一次食via Tokyo, 心諗都係綠茶焙茶嗰啲friend, 所以冇大期望。叫咗個抹茶芝士蛋糕同埋焙茶latte。先來抹茶芝士蛋糕,賣相靚,香味四溢,食一啖,我嘩咗出來,真心好食,仲估唔到抹茶同芝士味道咁夾,好快食晒一件。跟住來咗焙茶latte, 個杯唔大,茶味香,飲一啖,濃濃的奶味同茶味,甜度亦足夠,飲一啖好似去咗天堂咁,不過飲到尾就有點太甜,可能我比較唔喜歡飲甜latte。整體來說,兩樣食物都出色,食完係會記得佢嘅味道,唔似其他抹茶甜品店食完都唔覺特別,呢間我必定會再食!!
2018-08-02 59 瀏覽
放工前约左朋友係銅纙湾行街,因為我早咗到,見到前面有間甜品店就入去一路食一路等,望住餐牌㨂左個生果雪糕白玉餡蜜,個樣好靚,有奇異果,香蕉,士多啤梨,紅豆蓉,棉花糖,重有雪糕,底部重有大菜糕粒,食到差不多嘅時候,朋友來電問我係边,我話就到,叫佢等一等,好快食完杯雪糕就走咗搵佢行街。
放工前约左朋友係銅纙湾行街,因為我早咗到,見到前面有間甜品
就入去一路食一路等,望住餐牌
2018-07-31 60 瀏覽
宜間店的座位唔太多,但位置方便,價格都叫中價。甜品主要係以抺茶為主,再配唔同的配料,叫左抺茶雪糕,因為宜間店的抺茶雪糕都幾特別,味道都幾濃,唔會太苦岩岩好!配料都有好多選擇,有紅豆、小丸子等,味道都幾好。
2018-07-29 70 瀏覽
這間VIA Tokyo,上次是食她在銅鑼灣分店的作品,我記得上一次吃真是有不錯的印象,所以今次再來試試!7點幾無咩人,叫了個焙茶芭菲,我這個甜品控一個星期吃左3個芭菲了! 這個芭菲的外型正正與京都茶寮都路里一樣,去不了日本,仍很希望能在香港找到一間止止喝! 焙茶味在日本好像就沒有,但這裡的焙茶雪糕甘甘地,很好味,反而友人吃的綠茶雪糕,略嫌太苦,不知是那裡出了問題。講番個芭菲,其餘配搭都還不錯,我內裡的搭了很多脆米,混合忌廉,又脆又滑! 但忌廉已呈就黎溶狀態,不知是不夠凍?定打得不好? 有時候,一個食品做出來是否用心,用心的食客定會感受到!

有時候,一個食品做出來是否用心,用心的食客定會感受到!
2018-07-22 74 瀏覽
我係一名綠茶控Via Toyko 係多人排咁啲,但多人排隊係有佢嘅道理,因為佢嘅雪糕做得好出色!個人推薦抺茶混培茶,口感濃郁,茶味出上次仲幫手慶祝生日,插咗蠟燭落雪糕度,唱完生日歌,許完願,影埋相,雪糕都未溶
我係一名綠茶控

2018-07-17 148 瀏覽
係呢個炎炎夏天嘅夜晚,經過見到Via Tokyo,就諗起佢地嘅抹茶雪糕同埋期間限定嘅雪花冰😋😋❄️❄️,難得經過,當然要去食啦😆😆。我地20:30左右入到去座,呢度係有最低消費 :每人最少要有一杯或者一份食物,20:30之後,只有45分鐘時間。一坐低,就俾呢個期間限定嘅芒果士多啤梨雪花冰吸引咗,見到隔離檯到有叫到,個樣好靚靚丫😍,就諗住叫一份啦,點知佢地話今日賣曬啦😭😭,好傷心吖😫😫,如果想食的話,最好早少少啦🙈🙈。冇得食期間限定,咁為有叫番士多啤梨雪花冰啦呢個之前都有食過,同上次差不多~,雪花冰上面淋滿士多啤梨醬,一放在台上,就聞到士多啤梨酸甜個香味,食落去個味道一啲都唔假,非常香甜😋😋,食到中間,會見到有啲米通在入面,脆卜卜,同啲冰應成咗明顯嘅分別,再食落啲,就見到吉士醬,食落就普普通通,再落啲,就見到士多啤梨,士多啤梨超超超酸,佢旁邊有練奶給你,但加埋練奶都遮唔到士多啤梨嘅酸味😕,正正係士多啤梨太酸嘅關係,令呢個雪花冰整體下降...食完個冰,我地再叫多個抹茶雪糕食,來到呢到,無理由唔食抹茶雪糕丫嘛😆😆。我地叫咗個蕨餅抹茶雪糕😋。先講下雪糕先~呢果一定係抹茶控最愛,一食落去,已經覺得濃

期間限定

冇得食期間限定,咁為有叫番士多啤梨雪花冰啦
士多啤梨冰

食完個冰,我地再叫多個抹茶雪糕食,來到呢到,無理由唔食抹茶雪糕丫嘛😆😆。我地叫咗個蕨餅抹茶雪糕😋。先講下雪糕先~呢果一定係抹茶控最愛,一食落去,已經覺得濃厚嘅抹茶,甘甜中帶點苦澀味道👍🏼👍🏼,加上小量嘅紅豆蓉,剛剛中和番紅豆的甜👍🏼👍🏼。仲有一小粒粟子,都同抹茶雪糕好夾,美中不足嘅係佢地嘅蕨餅,佢地嘅蕨餅淋鄙鄙,一啲Q彈都無,非常失望,人家就係想食蕨餅先叫呢個...
蕨餅抹茶雪糕

總結來講:整體來講多算係好食,環境舒服,我地果晚去,都好多人,但都尚算安靜👍🏼😆。
士多啤梨冰
蕨餅抹茶雪糕
2018-07-13 64 瀏覽
點了2款甜點 1. 焙茶沙冰+ 抹茶雪糕2. 焙茶雪糕+白玉2款雪糕都張住個口 好甜 好杰 比之前食差太多 無咩茶味 只有甜味同杰 沙冰最ok 可能無奶既關係 茶味有 但都好甜 性價比好低無下次
點了2款甜點
1. 焙茶沙冰+ 抹茶雪糕
2. 焙茶雪糕+白玉

沙冰最ok 可能無奶既關係 茶味有 但都好甜

性價比好低

無下次
2018-07-09 95 瀏覽
在尖沙咀吃完飯 有什麼好做當然是來個甜品啦。在眾多甜品林立的尖沙咀中對於是抹茶控的我 不二之選 當然就是以抹茶為旗號的 Via Tokyo。來的這晚是週日 人沒有週末那麼多等了五分鐘就能入座看著餐單 很多選擇喔好不容易才能下決定這次點的抹茶雪糕帶有白玉 粘粘的 單吃起初沒什麼味道但浸潤在綠茶海後綠茶味滲入 中和甜甜的雪糕本來打算來個抹茶冰沙但吃完冰淇淋後已經飽的捧著肚子唯有下次吧喔還有店開得比較夜 對於夜貓子的我真的是最愛之選
在尖沙咀吃完飯 有什麼好做

唯有下次吧

還有店開得比較夜
對於夜貓子的我真的是最愛之選

2018-06-28 93 瀏覽
近年出左好多新既茶雪糕品牌,但我都是很喜歡Via Tokyo 的軟雪糕,早2年在銅鑼灣食過佢既黑芝麻軟雪糕年年不忘,經過佢嘅尖沙咀鋪頭就即刻想再試了。咁耐冇來,菜單豐富了很多,我點了黑芝麻雪糕巴菲,配料除了黑芝麻雪糕之外,還有普通的牛奶味雪糕在底部、紅豆、白玉等,還有頂部有一塊非常特別的黑芝麻薄脆餅, 整體來說實在很好。朋友點了三色雪糕,抹茶味雪糕比以前苦澀,其他一切還好。我還會再期待下一次過來享用甜品。
2018-06-27 88 瀏覽
同朋友行到攰入去食個甜品叫左個綠茶芝士蛋糕試下賣相好靚~😍質地偏軟身,似mousse咁薄身綠茶味都夠嘅,芝士味就一般啦~而朋友嘅綠茶雪糕雪糕夠綠茶甘味,亦夠奶味比御前上茶的綠茶冰淇淋更合我口味😋😋雪糕常常都有優惠,買一送一抵食!
同朋友行到攰入去食個甜品

叫左個綠茶芝士蛋糕試下

賣相好靚~😍
質地偏軟身,似mousse咁薄身
綠茶味都夠嘅,芝士味就一般啦~

而朋友嘅綠茶雪糕
雪糕夠綠茶甘味,亦夠奶味
比御前上茶的綠茶冰淇淋更合我口味😋😋

雪糕常常都有優惠,買一送一抵食!
外賣自取
2018-06-25 71 瀏覽
當日去完上環PMQ 睇Sario 手作市集後,打算兩人一齊坐落休息傾陣計、食一些甜食🍰。最後選擇去了Via Tokyo,尖沙咀分店有位坐。環境方面,店內空間不是太寬敞,而且店內中間位置也聞到啲洗手間🚾味道,影響了氣氛。食物方面,本來打算試牛奶🥛味加小丸子雪糕,但是店員告訴我們牛奶味暫停供應。我不知道是否因為己經賣光還是壞機了,但真係有啲失望🙈!唯有揀抹茶味雪糕,而男朋友就揀左咖啡。抺茶味非常濃郁,而且質地很細滑。正正常常一杯咖啡,沒有什麼驚喜😂服務方面,員工忘記了幫我地將己點餐嘅野入機,(其實我地後來發現了)一杯雪糕等了半小時,員工也沒有抱歉,服務有待改善。😆

唯有揀抹茶味雪糕,而男朋友就揀左咖啡。

抺茶味非常濃郁,而且質地很細滑。

正正常常一杯咖啡,沒有什麼驚喜😂

2018-06-17