2022-04-28 333 瀏覽
疫情終於稍為放緩,今晚同事提議去happy hour, 飲杯野gathering下,同事帶左我去呢間酒吧,除左有野飲,仲有野食,隔離間餐廳都係佢既。首先叫左兩杯cocktail, 一杯係Cinderalla, 菠蘿味好香,另一杯係Happy Ending, 熱情果絕對係適合夏天既飲品。CinderllaHappy Ending我地叫左d 串燒同意粉食。大啡菇,雞脾菇,茄子大啡菇好香炭火味,雞脾菇亦好juicy, 茄子外脆內軟。雞泡魚乾雞泡魚乾係我既至愛,口感煙韌,點埋沙律醬仲正。厚燒美國牛舌牛舌真係好厚,而且肉質好軟熟,肉汁香濃。鹽燒西班牙黑豚豬頸肉,雞軟骨豬頸肉燒得好香,唔需要加任何調味都好夠。雞軟骨香口爽脆。乳豬腩片配欖油蒜蓉辣椒意大利粉鍾意食辣既一定要點呢個意粉,辣得黎好香口,第一次食乳豬腩片,有種入口即溶既感覺。

Cinderlla
Cinderalla

Happy Ending
Happy Ending

我地叫左d 串燒同意粉食。

大啡菇,雞脾菇,茄子
大啡菇,雞脾菇,茄子

大啡菇好香炭火味,雞脾菇亦好juicy, 茄子外脆內軟。

雞泡魚乾
雞泡魚乾

雞泡魚乾係我既至愛,口感煙韌,點埋沙律醬仲正。

厚燒美國牛舌
厚燒美國牛舌

牛舌真係好厚,而且肉質好軟熟,肉汁香濃。

鹽燒西班牙黑豚豬頸肉,雞軟骨
鹽燒西班牙黑豚豬頸肉,雞軟骨

豬頸肉燒得好香,唔需要加任何調味都好夠。雞軟骨香口爽脆。

乳豬腩片配欖油蒜蓉辣椒意大利粉
乳豬腩片配欖油蒜蓉辣椒意大利粉

2022-04-27 213 瀏覽
日式串燒 •洋食屋Vici Bar (荃灣)荃灣多好嘢食,就更加要揀高質美食先去食!VICI BAR 空間有兩層之多,梳化勁舒服,成個環境好靜好Chill,店員好型又親切,好適合放工黎飲杯嘢,排解壓力。前菜好精緻,蓮藕片係芝麻微好醒胃。枝豆 $38表面有海鹽,食豆係甜嘅,食到少少鹽反而更提升左佢嘅甜味,味蕾感覺豐富。Mocktail係以公主系列構思嘅飲品,啲名都好有意思。Before 12 $58LEMON JUICE SUGAR ANGOSTURA TONIC WATER應該係你飲嘢嘅時候提醒你12點前要返屋企🥳🥳🥳呢杯有啲苦嘅味道,調到冇酒精酒,亦都有西柚味,其實都震撼味覺,食完濃味嘢飲番啖係會清爽口腔。Cinderella $58GRENADIEN PINEAPPLE JUICE CRANBERRY JUICE LUMON JUICE 酸酸甜甜好開胃,過喉之後出現菠蘿汁嘅味道同埋香氣,加強食慾。鮮海膽蟹肉闊蛋麵 $228Fusion 充滿海水嘅鹹味,非常新鮮,海膽會食到索索聲咁爽口真係好驚喜,入口異常鮮甜。鮮蟹肉🦀️分布均勻,每一啖嘅闊蛋麵都會食到蟹肉。蘆筍都係新鮮㗎,索索聲,有青
日式串燒 •洋食屋
Vici Bar (荃灣)

荃灣多好嘢食,就更加要揀高質美食先去食!

前菜好精緻,蓮藕片係芝麻微好醒胃。
枝豆 $38

Mocktail係以公主系列構思嘅飲品,啲名都好有意思。

Before 12 $58

Cinderella $58

鮮海膽蟹肉闊蛋麵 $228
Fusion 充滿海水嘅鹹味,非常新鮮,海膽會食到索索聲咁爽口真係好驚喜,入口異常鮮甜。鮮蟹肉🦀️分布均勻,每一啖嘅闊蛋麵都會食到蟹肉。蘆筍都係新鮮㗎,索索聲,有青嘅味道,排盤非常靚,食材新鮮。

燒花魚一夜干 $138
上枱嘅時候,已經wow 一聲,佢表面睇落好乾爽,實際咬落去好多肉汁同魚油配合嘅鮮味,好Juice,沈香配合魚汁嘅鮮甜,係一啖接着一啖咁樣食,配埋佢蘿蔔蓉嘅醬汁,在落少少檸檬汁,真係勁好食,在細節中見真章。

免治雞肉棒 附玉子$38
佢採用嘅係新鮮日本蛋,免治雞肉可以點蛋醬嚟食,加上蔥花嘅味道,令到免治雞肉充滿絲滑嘅質感,免治雞肉本身有好濃嘅烤烘味同咸香,脆卜卜,口感豐盈。

串燒拼盤

安格斯牛小排串 $88
入口甘香,肉質鮮嫩,肉汁鎖鮮👏🏻👏🏻👏🏻超Juicy,以黑椒粒提味,正😄

薩摩赤雞腎 $35
肉質爽滑,食到索索聲,可以配Wasabi嚟食,對燒烤串有另一番見解。

雞軟骨 $22
鹽香得宜,卜卜脆。

冬菇 $18
聞到冬菇香味非常濃烈,配上燒汁係絕配。

茄子🍆 $18
茄子淋滑,好考大廚嘅功夫,唔會有燶味,保持住茄子嘅鮮甜。

翠玉瓜 $18
外面有焦糖嘅味道,入邊多汁清甜,用牛油去燒烤,加強咗佢話滑嘅口感。
2021-12-07 128 瀏覽
出去荃灣買完嘢後,如果冇訂枱又想食好啲啲,通常都有一定困難的!所以我呲就行咗出近大河道果邊嘗試搵吓有冇啲正嘢食 !因為見嗰頭人流唔算太多!就係咁俾我哋發現咗呢間酒吧餐廳。呢度同一般酒吧餐廳分別不大,但係食物質素絕對唔差,又有live music。行左成日坐低飲杯嘢聽吓音樂食d野chill 下!頭盤有兩粒帶子同埋小小沙律,煎得幾香口!水牛芝士薄餅 $128個皮好特別,好似平時飲茶嗰啲炸雲吞皮咁,好脆卜卜,芝士超多超香濃!美國頂級天然牛肉眼 $348牛扒煎得幾靚仔,火候岩岩好。肉質厚得黎唔UN 唔乾,帶點點咬口又有牛味。感覺比出邊所謂的專業扒房差唔多👍🏻Passionate kiss $78 H.HCucumber Spritzer $78 H.H
出去荃灣買完嘢後,如果冇訂枱又想食好

頭盤有兩粒帶子同埋小小沙律,煎得幾香口!

水牛芝士薄餅 $128

美國頂級天然牛肉眼 $348

Passionate kiss $78 H.H
Cucumber Spritzer $78 H.H

2021-12-01
荃灣區一直都係兵工廠既飯堂,大老闆十月經常都會帶我地開飯食好西🤩。係荃灣既大河道素來都有大大小小的美食, 今日就食盡佢啦🍴。Vici Bar一貫嘅酒吧格局,有氣氛裝潢又靚。假日仲有 live band music🎤, 寬闊既沙發,吃著蝦條牛油爆谷小食,摸著酒杯底,享受情調浪漫。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈西班牙白蘆筍田園沙律 $108羽衣甘藍加紅菜頭,好少見亦非常特別,健康之餘配上醬汁味道都唔錯😋。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈風乾腸火腿薄餅 $128腸仔同火腿好香,而且個薄餅配上芝士,批又脆又香👃。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈西班牙油封鴨腿 $188鴨腿非常大隻,份量十足,「油封(Confit)」就係將肉泡在油脂中,用低溫慢煮既手法來保留肉質的柔嫩鮮美💦。外皮酥脆可口,內裡肉質細嫩、伴碟有薯仔及翠綠既羽衣甘藍,健康之餘外觀亦唔錯,如同畫一樣🎇。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈Passionate Kiss $98cocktail以民族風的杯子盛著🥃,熱情果糖漿混合冧酒、橙汁、菠蘿汁,馥郁熱情果香,充滿熱帶氣息, 十分消暑解膩。味道酸甜且偏向清新自然,入口甜而開胃。✦✦✦✦✦✦✦✦✦
係荃灣既大河道素來都有大大小小的美食, 今日就食盡佢啦🍴。

🎈西班牙白蘆筍田園沙律 $108
🎈風乾腸火腿薄餅 $128
腸仔同火腿好香,而且個薄餅配上芝士,批又脆又香👃。
🎈西班牙油封鴨腿 $188
🎈Passionate Kiss $98
🎈Cinderella $78
好易入口, 🍸多種生果混合,有石榴、菠蘿和红莓既果汁,清新香甜,加上顏色好吸引😽,女士們一定會好喜歡,甜絲絲呢🥰。
西班牙油封鴨腿
風乾腸火腿薄餅
Passionate Kiss
2021-11-21
西班牙油封鴨腿
風乾腸火腿薄餅
Passionate Kiss
Cinderella
荃灣鱟地坊近年多左好多酒吧進駐,開心星期五當然要慰勞自己,同友人到有名的「VICI BAR」 🍷傾計食晚餐。餐廳🍴樓高兩層,樓底高感覺開揚舒服,播放著外語流行曲,又吾會太大聲阻到同朋友傾計。假日仲有live band 🎸氣氛一流。用上墨綠色絨毛椅子,感覺高級。味下單前,附送蝦條做佐酒小食,唔油膩鹹香鬆脆,好快KO曬。酒類選擇眾多,多款cocktails 🍷 吾飲酒又可簡特色mocktail 。Passionate Kiss (HKD 98):用上民族風杯子盛著,好有特色,熱情果糖漿混合冧酒、橙汁、菠蘿汁、薄荷馥郁芬香果香,好似去左亞熱帶地區咁,解暑解渴,飲落酸酸甜甜,好開胃。Cinderella (HKD 78):紅石榴糖漿混合甜菠蘿🍍汁、降血壓紅莓汁,鮮榨檸檬汁,整體果香大足,芬香四溢,菠蘿🍍汁真無好開胃令人。西班牙白蘆筍田園沙律🥗(HKD 108):材料豐富白蘆筍清涼有汁,易入口、羽衣甘藍🥬、沒有苦澀味,加上脆口粟米、養生藜麥、降血脂紅菜頭、增加口感青瓜、清甜車厘茄,加埋自家調配醬汁同黑醋,成個配搭好健康清新。整體份量多,夠曬兩人分享食。明太子帶子意粉🍝(HKD 108): 帶子用

Passionate Kiss (HKD 98):

Cinderella (HKD 78):

西班牙白蘆筍田園沙律🥗(HKD 108):

明太子帶子意粉🍝(HKD 108):
帶子用上牛油🧈香煎,焦黃色表面好吸引,引起食慾,咬落嫰滑就似不經咀嚼都可吞嚥一樣。意粉做到掛汁效果,醬汁好Creamy ,濃稠得很,加埋紫菜碎,好夾。意粉有咬口,吾會太焾無口感而已好入味。

德國腸拼盤(HKD 188):
有數款德國🇩🇪腸仔,份量多,有慕尼黑白腸,豬腸衣令到肉汁鎖緊,味道香嫩,帶點香濃黑椒味。精選法蘭克福香腸,瘦豬肉同肥豬肉各佔一半,油脂四溢,鎖緊肉汁。仲有黑色圖森根香腸,烘至金黃色,灑上孜然粉,蘸上芥末醬同茄醬,好有風味。

總結:
朋友聚會好地方 🍹🍷🎸
環境舒適 食物質素高

2021-11-18 58 瀏覽
今日早左收工,同朋友去左荃灣行街,行到冇力就去搵野食,見到呢間餐廳氣氛同環境都唔錯,就坐低左,坐低之後再睇 Openrice ,原來呢到既 Cocktail 幾特別,我地就叫左一人一杯,個味道係幾清新,而且佢既酒對份量唔太多,好適合女士飲用我地叫左份沙津做開胃菜,佢既沙津汁調得幾好,而且入面用既菜都好有口感,食完沙津岩岩好個 Pizza 就到,感覺上佢個 Pizza真係岩岩整果D,好新鮮好香,味道都好好最後最驚喜既係咸豬手,平時出面食既咸豬手唔適合懶人食肉,因為有D整到好硬,又要切,但呢到幾好,切開晒比你,而且個皮脆之餘,肉質唔會過硬可惜疫情關系仲未有得開返 Live Band,如果唔係個氣氛應該會更加好
2021-11-07 54 瀏覽
今日同朋友嚟到荃灣食嘢,想搵個地方食下野、飲下酒、吹下水🤣 就簡左呢間vici bar❣️幾鍾意餐廳有好多sofa chair,chill chill地,坐得舒服~坐低之後,店員就即刻介紹飲品俾我哋,叫左兩杯cocktail🍹open kitchen既設計,可以見到bartender即場為我地調製飲品😇前菜:泰式羽衣甘藍沙律 🥗 賣相好吸引,顏色豐富。紅色既蕃茄、橙色既蘿蔔絲、綠色嘅羽衣甘藍😍 沙津醬汁加埋柚子粒,食落酸酸甜甜,好開胃。羽衣甘藍清新爽口,健康無負擔🤣 仲有大大隻帶子同埋大蝦,爽口彈牙,份量都唔細,好足料,一啲都唔吝嗇。主菜:冬陰功大蝦意粉 🍝 呢個意粉好特別~ 冬陰功味好濃郁,又唔會好辣,每條意粉都能夠沾滿醬汁,烹調時間剛好,意粉保持彈牙,配上大蝦同蘆筍,口感豐富🤣主菜:自家製辣肉腸 🍕 熱辣辣既pizza上面鋪滿芝士,食落仲拉絲架,好邪惡🤪 自己整既pizza好有誠意,餅底有番咁上下厚度,咬落煙煙銀銀;烤焗既時間岩岩好,外脆內軟。店員好nice、環境舒適、食物質素唔錯,都幾適合三五知己過嚟,傾吓計、飲吓嘢🤣

前菜:泰式羽衣甘藍沙律 🥗

主菜:冬陰功大蝦意粉 🍝

主菜:自家製辣肉腸 🍕

5 分鐘 (堂食)
2021-11-01 49 瀏覽
很喜歡這間Vici Bar,這裏的飲品10分出色,今次叫了青瓜味及花味的飲品各一杯,兩杯也10分出色,而且份量不少,性價比甚高。這裏一坐下就有人遞上炮谷作小吃,炮谷是鹹香的,新鮮用爆谷機做起,比起一般酒吧只會想花生薯片,顯得特別有心思。食物叫了黑松露雜菌pizza, Pizza的份量很大,芝士及配料太多,性價比10分高,熱辣辣上枱,餅皮香脆可口,芝士軟滑香濃,和松露10分配合。另外叫了意粉,是冬陰功意粉,味道不太辣,茄汁味濃後,意粉彈牙可口,本人10分喜愛。這間酒吧的食物偏向泰式風味,特意叫了有名的酸辣無骨鳳爪,鳳爪的溫度剛剛好微微的凍,也不會太冰冷,明顯無骨鳳爪是新鮮的,很爽口很好吃,配上紫洋蔥,番茄和酸辣汁,酸酸辣辣的10分開胃。推薦必吃的小食之一!在這裏坐着坐着,和朋友聊聊天,喝著這裏搭配的飲品,又是一個美好的晚上哦!

食物叫了黑松露雜菌pizza,
,味道不太辣,茄汁味濃後,意粉彈牙可口,本人10分喜愛。
這間酒吧的食物偏向泰式風味,特意叫了有名的酸辣無骨鳳爪,
2021-10-21
  • 酸辣無骨鳳爪
生活忙碌 工作壓力又大以往會趁著年假 約朋友們到外地旅遊散心可惜近兩年因疫情問題 已無法到外地遊玩唯有約埋三五知己 放工後或假日見面相聚一邊吃好西 一邊把酒談心 以舒緩壓力😌餐廳位置方便易搵 店內位置不會太迫夾臨近Halloween 更有節日裝飾 頗有氣氛 🎃🔹德國鹹豬手 |$198份量十足👍🏻 焗到表面十分脆口!咬落啖啖都有滿滿的骨膠原的感覺☺️ 口感不會過韌難咬,味道夠濃味得嚟唔會過鹹!推推~🔹松露野菌薄餅|$128薄批底令咬落有脆薄口感,聞落有芝士香和松露香。食落芝士味較松露味重,更有拉絲效果🧀 整體來講口味較輕盈,唔會太重口味。🔹西班牙白蘆筍田園沙律|$108意想不到的清新選擇!有superfood:羽衣甘藍、紅菜頭同藜麥,令整個沙律營養價值🔝🔝配上白蘆筍、粟米、青瓜、車厘茄等,口味非常清新,醬汁微酸,非常開胃🤤值得一試😛🍸 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐭𝐳𝐞𝐫 |$98一睇就知係清爽型的cocktail,vodka再混合清新的青瓜,加上荔枝的香甜,十分適合女士一邊飲一邊談心🥰🍹 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐊𝐢𝐬𝐬 |$98Rum酒混合橙汁、青檸汁、菠蘿汁等,配合百香果的味道,甜得嚟又
生活忙碌 工作壓力又大

🔹西班牙白蘆筍田園沙律|$108

🍸 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐭𝐳𝐞𝐫 |$98
Cucumber  Spritzer

🍹 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐊𝐢𝐬𝐬 |$98
Rum酒混合橙汁、青檸汁、菠蘿汁等,配合百香果的味道,甜得嚟又有淡淡的薄荷味中和返,配搭得宜,好易入口。
Passionate  Kiss

Cucumber  Spritzer
Passionate  Kiss
2021-10-28 54 瀏覽
好耐無落bar飲野,酒吧餐廳更加耐無去今日去左荃灣一間我覺得幾好食既餐廳西班牙白蘆筍田園沙律 $108呢個沙律我第一次食,佢入面有羽衣甘藍同埋紅菜頭,呢兩樣我平時都未食過,但原來呢兩樣除咗健康之餘味道都唔錯,令我遲啲食沙律菜會揀羽衣甘藍。風乾腸火腿薄餅 $128平時唔係好食腸仔同埋火腿嘅我,竟然對呢個Pizza覺得好好食,一黎到好香。開頭食落去啲火腿唔會話好鹹,我鍾意食,而且個薄餅有好多芝士,批又好脆,岩我口味。德國鹹豬手 $198開頭驚佢好大份,份量啱啱好唔會好多,仲要面頭係勁香脆嘅皮。啲肉好淋又唔會好油膩,一定要連埋啲皮一齊食先好好食。Passionate Kiss $78呢樣Cocktail個杯好靚呀,個味好易入口,最緊要佢有pineapple。Happy ending $58我都想有happy ending,飲完會唔會開心啲?都係有pineapple,好飲。
好耐無落bar飲野,酒吧餐廳更加耐無去
今日去左荃灣一間我覺得幾好食既餐廳

西班牙白蘆筍田園沙律 $108

風乾腸火腿薄餅 $128

德國鹹豬手 $198

Passionate Kiss $78

Happy ending $58
2021-10-22 254 瀏覽
係荃灣想搵間🍸酒吧餐廳🍴 Chill 吓傾吓偈食埋晚餐🍽嘅話,呢間 Vici 係其中一個好選擇!一貫嘅酒吧格局🍻,幾有氣氛幾 relax。假日應該有 live music 🎼 performance,我今日平日就可以😌靜靜地咁同朋友傾吓計。佢地方好大,有大量梳化位☺️,仲有二樓添🤩。鹹爆谷炮谷夠鹹香得來又唔油膩而且幾鬆脆👍,酒嘅選擇十分之多,而且有多款 cocktails 🍸 ,如果揸車🚗唔飲酒🥃嘅話佢哋都有好多特色 Moctail 可以選擇!🇪🇸西班牙蒜🧄味蝦🦐份量都幾大,蒜香🧄味十足👍好香口味濃🤤。蘆筍🥰鮮嫩入味,蝦🦐大隻爽口味道濃郁!日式🇯🇵海鮮🦑薄餅🍕係正宗意式pizza嘅薄脆餅底👍,好正!配料🤤都幾多,尤其係面頭嘅🐟木魚乾片焗到入口即化好鮮味😋!明太子帶子意粉🍝好 creamy 😍,頂頭隻帶子好大隻好鮮甜🤤,煎到兩面金黃色入面肉仲係半熟鮮嫩👍。意粉🍝配明太子忌廉汁真係一絕🥰,明太子夠多夠濃味😋,忌廉汁夠杰身令到意粉好卦汁好好味!

一貫嘅酒吧格局🍻,幾有氣氛幾 relax。

佢地方好大,有大量梳化位☺️,仲有二樓添🤩。

蘆筍🥰鮮嫩入味,蝦🦐大隻爽口味道濃郁!

配料🤤都幾多,尤其係面頭嘅🐟木魚乾片焗到入口即化好鮮味😋!

• 西班牙蒜味蝦
  • 日式海鮮薄餅
  • 明太子帶子意粉
2021-10-20 33 瀏覽
之前經過這家酒吧幾次,都被它餐牌上的fusion菜式吸引,今次終於約了朋友一起來吃☺️🔶西班牙白蘆筍田園沙律這個沙律超大份😮材料也超多~有白蘆筍、羽衣甘藍、紅菜頭、車厘茄等,而且不是切碎的!是大大粒😁吃下去更有口感更加fresh✌🏾還有超多粟米鋪在底部😚沙律醬不太多👍🏾不怕沙律醬的甜味蓋過本身的蔬菜新鮮感👻🔶日式海鮮薄餅這個pizza面鋪滿木魚,很喜歡看著它郁下郁下😂而木魚下的材料也不惹小😱不單有大大粒的魷魚粒,還吃到有蝦米😋 鹹鹹的~還有鰻魚汁😍名符其實是海鮮批啊🤪pizza當然少不了芝士和紫菜啦😂這個組合意想不到地好吃😋這是一個薄的pizza底,批邊脆脆的,上面還有類似法包上硬硬的芝士碎條😚令整體口感非常多元💕🔶香草焗羊架一端上枱,就被超大粒的番茄粒吸引著🤩外皮脆脆的,咬開超多蕃茄汁🤪而配菜也非常新鮮,有菜有薯仔👍🏾而主角—羊架當然也不輸蝕啦👏🏾肥肉和瘦肉的比例適中之餘,肉質都鮮嫩🥰吃到有黑椒粒作調味料,沒有過多調味料,不怕蓋過羊架的味道😚這道菜配有薄荷醬👍🏾🔶 Cinderella飲品方面,酒吧當然有酒飲啦😂不過今次我地都有需要開車回家,所以只能點沒有酒精的飲品🥲下次待沒有開車的日

🔶西班牙白蘆筍田園沙律

🔶日式海鮮薄餅

🔶香草焗羊架

🔶 Cinderella
飲品方面,酒吧當然有酒飲啦😂不過今次我地都有需要開車回家,所以只能點沒有酒精的飲品🥲下次待沒有開車的日子再來吧~這裡的飲品在Happy hour時段會較平宜一點😂我朋友點了這杯飲品,酸酸甜甜的,挺開胃啊🤪

🔶 Wild lady
而我則點了這杯,這杯與另一杯不同,這杯士多啤梨味香濃🙂甜甜的👍🏾不錯啊😌而且不是死甜的啊😜粉紅的外表加上士多啤梨的甜味,更有一種女性美😉

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
西班牙白蘆筍田園沙律(白蘆筍,羽衣甘藍,粟米,藜麥,紅菜頭,青瓜,車厘茄) $108
日式海鮮薄餅$138
香草焗羊架$248
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Cinderella (grenadine, pineapple juice, cranberry juice, Lemon juice) $58
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Wild lady (strawberry, cranberry juice, lime juice, syrup) $58
📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍📍
Vici Bar (荃灣)
荃灣鱟地坊32-36號地下A號舖
2021-10-19 33 瀏覽
唔單止淨係飲酒先可以去,其實晚餐嘢食都唔錯,今日同媽媽行完山返嚟決定食埋飯先返屋企,順便為勞碌的一天飲兩杯。西班牙蒜味蝦$88蒜片和洋蔥加入黑椒炒香,大蝦入味,爽口彈牙,配薯仔是一個不錯的伴酒菜。明太子帶子意粉$118麵條硬度適中,明太子醬汁濃郁,口肉帶子煎香,口感細滑。風乾腸火腿薄餅$138即叫即焗,餅底香脆博新,芝士豐富濃郁,雖然不是那種拉絲的感覺,但味道比較香。最後點了兩杯無酒精雞尾酒Wild lady草莓、蔓越莓、青檸、糖漿,相對比較冇咁甜,不太酸,感覺像清純的少女,雖然跟名字不太像😂重點是粉紅色💕Cinderella石榴汁、菠蘿汁、蔓越莓汁、檸檬汁,口感香甜帶酸味,女士們應該幾喜歡。

西班牙蒜味蝦$88

明太子帶子意粉$118
麵條硬度適中,明太子醬汁濃郁,口肉帶子煎香,口感細滑。

風乾腸火腿薄餅$138

最後點了兩杯無酒精雞尾酒
Wild lady

2021-10-19
2021-10-13 22 瀏覽
- 今晚心血來潮約左個朋友仔去飲野,因為佢住荃灣,所以放工就去荃灣搵佢。一路搵緊d有情調同埋有酒飲既餐廳,經過見到呢間酒吧餐廳就入去試下。- 一坐低,餐廳職員就比左爆谷我地食,服務好好🤣!爆谷仲係牛油口味,正!- 我地即刻睇左個飲品Menu先,我比較鍾意酸酸甜甜口味,所以揀左杯Pink Skeleton,而朋友仔就揀左Mai Tai。- 而食物方面,我地叫左西班牙白蘆筍田園沙律🥗、日式海鮮Pizza同醬油焗銀雪魚。- 西班牙白蘆筍田園沙律好好食,裏面有白蘆筍、羽衣甘籃、粟米、藜麥、紅菜頭、青瓜車厘茄。主要既菜係羽衣甘藍,平時好少沙律會有咁多羽衣甘藍。另外,紅菜頭都好甜好正😋,我地兩個火速清碟。- 下一道上既菜係日式海鮮pizza,pizza係屬於薄底既,餅底好脆身。單食Pizza可能會覺得鹹,但係配埋杯酒就岩岩好。- 而醬油焗銀雪魚,因為係用醬油煮所以味道甜甜地,而且個火候岩岩好,銀雪魚好滑,超正!另外,伴碟仲有個炒雜菜,有蘑菇蘆筍蕃茄同埋椰菜。我地估唔到個伴碟炒雜菜都咁驚喜,好好食😍!- 最後,當然所有野食都清哂盤。另外,朋友留意到我地食完一道菜先再上另一道菜,好細心。埋單果時先知

埋單果時先知原來Pizza仲有八折優惠,開心🤣!
跟朋友對上一次已經很久未來但他們的自家cocktail令我們一次難忘還有環境非常vintage。很舒服基於工作的關係終於有時間再來了。。來回味他們那杯Glass slipper的cocktail 。。。因為我跟我的朋友非常喜歡薄荷味如果是薄巧派必試唷。。。可惜他們的drink memu已更換。。。但員工非常好。知道我們特意來就給我們做之後我們還叫了他們的美食。。分別是。。蒜辣蝦意粉Nachos 芝士拼盤(非常棒👍🏻)豬手。薯條等。。。(忘拍照。。但都好好食的)2個女的就再此用餐3小時。不斷談天說地。。真的是一個好地方P.s.(建意老闆把Glass slipper放回drink memu。。很好喝。。。🤣👍🏻👍🏻👍🏻)
跟朋友對上一次已經很久未來
但他們的自家cocktail令我們一次難忘
還有環境非常vintage。很舒服
基於工作的關係終於有時間再來了。。
因為我跟我的朋友非常喜歡薄荷味
如果是薄巧派必試唷。。。
可惜他們的drink memu已更換。。。
但員工非常好。知道我們特意來就給我們做

之後我們還叫了他們的美食。。
分別是。。
Nachos
芝士拼盤(非常棒👍🏻)
豬手。薯條等。。。(忘拍照。。但都好好食的)

2個女的就再此用餐3小時。不斷談天說地。。
真的是一個好地方

很好喝。。。🤣👍🏻👍🏻👍🏻)

芝士拼盤
Glass  slipper