2021-10-10
「不如去荃新天地睇下?果度好似好多款揀。」佢建議。「都好喎,星期日就去party啦,仲未睇岩邊件好……」「快啲啦!我地行左2個鐘啦!好肚餓呀~」佢一邊催我,一邊拉住我行。星期日係一生人一次既畢業party,當然要著靚啲啦!辛苦左4年,一定要慶祝下!果日著白色短裙好,定連身裙好呢?「就呢件啦!」掙扎左半個鐘,終於係荃新天地買左條連身裙。好彩有消費劵!行左咁耐我同好姊妹都好肚餓,就去左附近既Vici Bar食西式晚餐。一行入去見到間餐廳燈光暗暗地,好有情調,座位好寬敞,坐得幾舒服。我地叫左個田園沙律、意粉同main course.「嘩!呢個田園沙律整得好好食,本身我自己唔中意食沙律,驚啲菜太硬太乾,但呢碟完全唔會,反而食落好清甜爽口,而且同個沙律醬好夾!」我一邊食,一邊驚訝,竟然搵到咁高質既沙律。「唔錯既~入面好足料,有粟米、青瓜絲、蕃茄、羽衣甘藍~」之後就食下呢個蒜香辣大蝦意粉!「唔算好辣喎~你又試下?有6隻蝦,我地一人有3隻!哈哈哈!」佢一邊講笑,一邊食得津津有味。「意粉煮得好入味,吸收晒個意粉汁,入味得黎唔會好膩~」最後就係萬眾期待既封鴨腿!點解話萬眾期待?好多朋友都推薦,所以我地都
「都好喎,星期日就去party啦,仲未睇岩邊件好……」
「唔錯既~入面好足料,有粟米、青瓜絲、蕃茄、羽衣甘藍~」
之後就食下呢個蒜香辣大蝦意粉!
「意粉煮得好入味,吸收晒個意粉汁,入味得黎唔會好膩~」
最後就係萬眾期待既封鴨腿!點解話萬眾期待?好多朋友都推薦,所以我地都忍唔住叫黎試下。
「正喎!啲肉好嫩滑,同埋配合沙律食唔會好滯。」
「啲肉好淋好易拆骨,同埋隻鴨腿都幾大隻,我地兩個女仔share岩岩好。」
最後,我地叫左個冇酒精既Happy Ending (Pineapple juice, Lime Juice, Passion Fruit Syrup, Soda Water).
「畢業後好耐冇坐係bar度傾下計~」光陰似箭,我地畢業後各有各忙,真係見面既時間都冇。
「希望你既畢業party有個happy ending啦!話時話,呢杯野飲如其名,熱情果味好香濃,而且唔會太甜,好清新,為我地呢餐畫上完美句號!」
下次同班舊同學聚會,一齊再嚟!