2019-06-09 921 瀏覽
今晚,好友說要給我一個驚喜,還說這個地方和我前來最適合不過,打開lift門,彷彿走進了另一個空間,一個舒適,一個想停留在此的餐廳打開大門,內裡充滿著外國風,無論是傢私,甚至擺設,看得出均是精心挑選設計當晚是吃set dinner,前菜,餐湯及5選一的主菜,甜品是日餐湯,野菌忌廉湯,磨菇湯好rich,好多新鮮野菌打成碎的口感,而家湯好夠熱,飲到最後一口,依然是熱的,附送的麵包籃,脆香軟熟龍蝦配扁意粉,龍蝦汁扁意粉軟硬適中,而且每一根意粉都沾上龍蝦汁,味道濃郁,意粉中還帶點龍蝦肉,鮮味滿分龍蝦已去殼,完整大大隻的龍蝦肉,非常誘人慢煮西班牙栗飼豬鞍配青蘋果沙律,焦糖蘋果醬,由於是慢煮,豬鞍很容易切開,肉質鬆軟,面層燒得帶點焦香,入口juicy,配上旁邊帶甜的蘋果醬,同豬鞍好夾伴碟的還有蔬菜,沙律晚餐到中段時,店員會拿著餐牌選花茶我選的是維多利亞玫瑰花茶,淡紅色的玫塊花茶,茶包選自英國,入口淡淡玫瑰花香,而且每壺花茶的底部都有一個小燭台烘著,好窩心而朋友點的是有機洋甘菊花最後是日精選甜品,共三款伯爵茶戚風蛋糕,是該店的招牌蛋糕,輕軟微甜而不膩,口應非常鬆軟,連同上層忌廉一起入口,一點heavy

是日餐湯,

龍蝦配扁意粉,龍蝦汁

龍蝦已去殼,完整大大隻的龍蝦肉,非常誘人

伴碟的還有蔬菜,沙律

晚餐到中段時,店員會拿著餐牌選花茶

我選的是

而朋友點的是有機洋甘菊花

最後是日精選甜品,共三款

伯爵茶戚風蛋糕,是該店的招牌蛋糕,輕軟微甜而不膩,口應非常鬆軟,連同上層忌廉一起入口,一點heavy的感覺也沒有

草莓撻,鮮紅色的草莓,入口就有像初戀的感覺,啖啖的香甜,再配上吉士醬,絕對是天作之合

焦糖燉蛋,面層又薄又脆的焦糖,連同底層的燉蛋一起溶於口中,又凍又暖

這頓晚餐,感覺就像坐上飛機,飛到英國的餐店,慢活地享受
2019-06-09 126 瀏覽
The staff came every 15minutes to remind us the time left. So disturbing !food is expensive and normal. The environment is nice but u would have no time to enjoy. U either talk or eat or photographing. Cannot do it both. I think this price deserve a better place. Better service and sufficient time to enjoy!

2019-06-09
下午茶
女生們的假日好去處不一定去購物,享用豐富的下午茶,一起「Afternoon Tea」品嚐美食, 打卡影靚相都可度過整個下午!網上見尖沙咀這間是主打正宗英式下午茶既Café,感覺在這兒談心食Tea應該是會很放鬆,加上有咁高質既配套環境,我相信會是一個不錯的選擇呢。.【Victorian Rose Tea Room】位於尖沙咀山林道,抬頭一看銀座,也算是一橦非常新既一座大廈,所以Victorian一定裝演新淨吧。門面以白色配金色為主調,英倫貴氣盡現,女生世界要來嚕...入面正門已有皇冠、禮帽.....牆壁既火爐...望多兩望其實全部都是打卡位呢,全部都是英倫的格調,裝潢設計以維多利亞建築風格為藍本,英式維多利亞既枱枱櫈櫈,細緻典雅既復古Sofa,水晶吊燈飾,每個角落都設計得豪華貴麗,如果好天仲可以有Outdoor坐下,可以忘記繁囂呢。.如果想帶皇冠既話都可以呀,因為坐低左之後都見到有四位女生帶緊,化身英國淑女影下相又可以呃下Like呢。品嚐三層架的下午茶點係今日重點。而且都係【Victorian Rose】既皇牌菜式。點完「Afternoon Tea」再點左兩樣野飲。🔹皇牌英式下午茶 $2

門面以白色配金色為主調,英倫貴氣盡現,女生世界要來嚕...

入面正門已有皇冠、禮帽.....牆壁既火爐...

🔹皇牌英式下午茶 $298 (1人) / $568 (2人)
季節的變化點心架上的甜咸點也會有所不同,今次既點心架令我好有驚喜呀!
皇牌英式下午茶

外表係雅緻的金屬三層點心架,三層一直也是傳統英式下午茶的標誌。食物全部即叫即製,由下至上盛放各式各樣的咸點及甜點。
皇牌英式下午茶

🌟頂層(屬於甜品的一層)︰【招牌伯爵茶戚風蛋糕】及【拿破崙】及【歌劇院蛋糕】
【招牌伯爵茶戚風蛋糕】:伯爵茶戚風蛋糕,超級香啊,讓人喜出望外!上碟前才為蛋糕脫模所以好新鮮,到我放入口個陣濃郁既茶香飄出黎,蛋糕口感仍非常鬆軟濕潤!再加入自家製焦糖醬味道又唔係好甜,真係幾好食架!

【Panna Cotta-意式抹茶奶凍】:呢個正正常常,驚喜唔太多,口感夠滑
【抹茶芝士蛋糕】:香醇抹茶味,偏甜,但因為芝士既香中和了,而且質感柔滑都幾高分!

🌟中層也是屬於甜品的一層:【草莓撻】、【蜜瓜帕馬火腿】、【焦糖燉蛋】及【沙律蛋法包多士】
【草莓撻】-賣相別緻吧!草莓撻的士多啤梨是從外國進口,味道香甜爆Juicy,撻底好輕身食完唔覺飽而且仲好脆身。

吉士醬好厚身好Creamy 啊!

【沙律蛋法包多士】:呢個正正常常,驚喜唔太多,口感酥脆。

【蜜瓜帕馬火腿】:蜜瓜與帕馬火腿是最好的搭配,蜜瓜一定要選成熟夠甜的,天然甜味配鹹香的帕馬 火腿好滋味!食落好清新,又能帶出火腿香味;絕佳配搭。

【焦糖燉蛋】:法式焦糖燉蛋,經典中的經典。亦係我比100分既甜點!面層燒出焦糖脆脆,燉蛋像豆腐般軟綿嫩滑,蛋味香濃,甜度啱啱好。無敵Crème Brulee!

兩層既甜點讓女生們很滿足呢!
🌟底層是鹹點,也很豐富啊!:【法式烤蘑菇批】、【焗芝士忌廉千層薯】及【香煎蟹肉餅】
皇牌英式下午茶

【法式烤蘑菇批】:由蘑菇同白汁做成的,鹹香得來充滿蘑菇香,食落磨菇批個心係軟軟的,口感不錯,一口可以食晒喔!
【焗芝士忌廉千層薯】:都幾有心思啊呢款預吃,因為薯仔切成薄片後加入芝士同忌廉焗到香噴嚇,薯仔吸收晒芝士同忌廉的精華,每一口都邪惡的,芝士味都幾出。

【香煎蟹肉餅】:蟹肉餅選以法國蟹肉製成,入口鮮味,做到保持新鮮及最好的口感。
🌟英式鬆餅都係(Tea Set)最重要既一環,即叫即整所以最後先出黎呢。
鬆餅記得一定要襯熱食因為夠熱先會食到有幾鬆軟。
【Victorian Rose】鬆餅牛油味香濃配上鮮奶油及玫瑰紅莓果醬完全係幸福的滋味。柔滑+甜甜的又鬆!呢個廚師真係好勁呀!
英式鬆餅

正宗英式下午茶,當然要配上高質素的英式茶。

🔹Victorian Rose Tea
配搭三層架上的點心,讓味道錦上添花。伯爵茶濃醇,有助消滯減膩,先呷一啖滿口芳香,中和了之前的甜膩。店家還貼心的放在小火爐上保溫,讓每一口茶都滲著絲絲温馨。
Victorian Rose Tea

🔹Victorian Rose Latte
賣相美美的,採用Arabica咖啡豆,香氣十足,口感濃厚,咖啡味道香濃悠長。
Victorian Rose Latte

雖然價錢不算太便宜,但真食物質素是非常高質,值得一試!相信下午茶大概是最能代表英國人的了,如果你想體驗真正的英倫生活,英式下午茶是絕對不能錯過的選擇。【Victorian Rose】內亦有勁多影相打卡位,約埋閏密齊齊嘆茶享受一日貴族悠閒的「Afternoon Tea」生活。是忙碌生活的小小幸福啊!
下午茶
英式鬆餅
Victorian Rose Tea
Victorian Rose Latte
  • 草莓撻
  • 抹茶芝士蛋糕
  • 招牌伯爵茶戚風蛋糕
2019-06-08 123 瀏覽
🌹Victorian Rose Tea Room🌹上個月食過一次之後,過左幾日已約多次向6月再食過嘅tea!今次個menu轉左啲嘢食,講解下轉左嘅款先:鹹點:1/ 藜麥煙三文魚-平時一般般藜麥,覺得冇文冇味咁,但估唔到佢整得都幾好食,可能佢嘅汁撈得幾易入口關係,個個都好欣賞!2/蟹肉餅洛神花漢堡-睇到個包係粉紅色,即時心心眼😍除左個外貌吸引,個蟹肉當然好夠份量,又好吃!甜點:1/伯爵茶海鹽焦糖醬戚風蛋糕-呢個係會每月轉一轉,好有特色!同埋好鐘意食落去係一陣風💨嘅感覺😇2/香濃芝士蛋糕🍰-我唔食芝士嘅,不過我都淺嘗左一口,覺得佢夠滑同濃濃芝士味!飲品:今次我叫左杯Queen Victoria -碟豆花荔枝梳打,天氣好熱,叫呢杯冬飲好新曠神宜,解晒渴!🍹顏色又夠靚(不過提一提,女仕如果懷孕🤰🏻同媽媽嘅家姐敲門的話,就不適合飲用)其他食物上次都食過,保持到水準!正正正👍🏻👍🏻唯獨係未試過佢地嘅晚餐!聽聞都好正,好吸引!
🌹Victorian Rose Tea Room🌹

上個月食過一次之後,過左幾日已約多次向6月再食過嘅tea!

今次個menu轉左啲嘢食,講解下轉左嘅款先:
鹹點:

甜點:

飲品:

其他食物上次都食過,保持到水準!正正正👍🏻👍🏻

唯獨係未試過佢地嘅晚餐!聽聞都好正,好吸引!
2019-06-07 96 瀏覽
華麗的裝潢,已經尚心悅目。侍應笑容可掬的服務,如置身高級酒店的享受。食物質素滿分,店主真的很用心。店主還準備了不同的英式頭飾供一眾女士配戴,在整個晚飯中還能扮演英國淑女。
  • 香煎蟹肉餅
2019-06-07 116 瀏覽
餐廳地點住於山林道,樓下代客泊車好方便,餐廳裝潢好特別,好靚、好有英式風格。地方整潔度好好 、 露台位開揚,今天早去食飯,遠景好舒服。員工 衣著整齊 有禮貌👍🏻👍🏻食物特別、 好味 色香味十足😍😍值得推介。下次可以去試下 下午茶。
食物特別、 好味 色香味十足😍😍
值得推介。下次可以去試下 下午茶。
2019-06-06
2019-06-07 555 瀏覽
一直我同閨蜜都好鐘意Earl Grey既product 不論茶or甜品早排閨蜜就收到風話山林道有間好靚英倫皇室風既Tea House 不但有Earl Grey飲 仲有Earl Grey既蛋糕食其實本身係想黎high tea嘆茶 但唔岩時間book唔到 最後變左食晚餐環境的確係好靚 入到去突然個人講野都自動變細聲 改為斯文tone當日既餐湯係南瓜湯 超creamy 餐具都好靚閨蜜仲講笑話係咪要學英國淑女 翹起隻手指尾嚟飲湯我地點左兩個main course share黑松露牛肝菌野菌risotto 好濃郁既黑松露味 加埋牛肝菌一齊個味道好rich另一個main course我地揀左慢煮西班牙栗飼豬鞍配焦糖蘋果醬初頭睇個樣覺得平平無奇 但當點左個焦糖蘋果醬成個味道突然有所提升當然最最最重頭戲都係期待已久壓軸登場嘅甜品同埋英式靚茶一人可以揀一款茶 我地就揀左fresh lemon配english breakfast tea同埋一早決定好既Earl Grey不過講到最令我哋滿意嘅 都係招牌既無糖海鹽earl grey戚風蛋糕 超鬆軟同香茶味 配埋蛋糕上面既cream 完全係無懈可擊Earl G

當日既餐湯係南瓜湯 超creamy 餐具都好靚
閨蜜仲講笑話係咪要學英國淑女 翹起隻手指尾嚟飲湯

我地點左兩個main course share

當然最最最重頭戲都係期待已久壓軸登場嘅甜品同埋英式靚茶

Earl Grey迷必試!!

Strawberry朱古力撻都好好味 酸同甜既配搭剛剛好

而嗜甜既閨蜜就最欣賞呢度既Caramelized egg 蛋味香濃 仲好滑

雖然價錢都唔算平 但咁既環境同質素 可以做一晚貴族 都值回票價

• 草莓撻
2019-06-06 119 瀏覽
今日去左尖沙咀山林道既銀座17樓,一間最近大熱,主打正宗英式下午茶的餐廳--Victorian Rose Tea RoomVictorian Rose Tea Room既裝潢華麗,充滿十九世紀的英式風味,令人感覺置身於昔日古典優雅既貴族生活。根據英式下午茶傳統,食物會用三層架上檯,由下至上分別放上咸點同甜點。咸點:蜜瓜帕馬火腿火腿配上鮮甜蜜瓜,係傳統食法,感覺清新之餘又可以帶出火腿香味香煎蟹肉餅,用左勁多蟹肉,蟹肉味都好出好鮮甜。英式鬆餅,口感鬆軟,入口鬆化!甜點:伯爵茶戚風蛋糕,蛋糕非常鬆軟,但又有濃郁茶香,非常出色士多啤梨撻,士多啤梨紅卜卜又鮮甜,正

咸點:
蜜瓜帕馬火腿
香煎蟹肉餅,用左勁多蟹肉,蟹肉味都好出好鮮甜。
英式鬆餅,口感鬆軟,入口鬆化!

甜點:
伯爵茶戚風蛋糕,蛋糕非常鬆軟,但又有濃郁茶香,非常出色
士多啤梨撻,士多啤梨紅卜卜又鮮甜,正
2019-06-02 106 瀏覽
近期喺IG成日見到哩間Tea Room,裝修係以白色同玫瑰為主調嘅Vintage華麗風🌹仲有好多道具(例如后冠👑英式禮帽👒)可以拎嚟影相,扮吓公主/淑女📸食物質素都唔錯,全部都係穩陣嘅款式🍴鹹點甜點數量一樣,但明顯鹹點大份啲,唔會好漏,而且夠飽肚🤰🏻鹹點首推🍄法式烤磨菇批,幾濃味😛香煎蟹肉餅都鮮味十足🦀另外仲有意大利帕馬火腿蜜瓜、芝士焗忌廉千層薯、蛋沙律意大利茄香包,相對普通。.英式鬆餅也可以!唔會硬崩崩🍪甜點有伯爵茶戚風!不過cream同醬太多太甜,蓋過伯爵茶本身嘅清香☕️法式焦糖燉蛋🍳同日本士多啤梨果撻🍓就幾好,嗰兩件抺茶甜品都有點甜,是綠茶味道多於抺茶味道🍵 .缺點係afternoon tea session限時2️⃣個鐘但收費拍得住五星級酒店,唔夠時間好悠閒咁影相食嘢傾偈!夠鐘真係會催人走(因為要做下一輪生意),做完兩個鐘公主就要跌返入凡間嚕👸🏼

英式鬆餅也可以!唔會硬崩崩🍪

一入門口,「嘩~」......非常華麗的餐廳,裝修得像皇宮一樣。歐陸式設計,似英式風格。..桌與桌之間有充足的空間,所有的用品(用台布、椅子及牆身都十分精緲綺華,很有維多利亞時期的經典風格。.加上服務十分好,我好像變成了在歐陸皇宮的小公主。.Waiter 給了我一張櫈放我的靚袋袋,很細心。..晚餐是$520 一位的。以為咁嘅價位是「食環境」?No no no...... 除了「環境」,食物質素都很高。(連餐牌都設計到咁靚,抵讚).Dinner set 很豐富,有餐包、沙律、湯、主菜、甜品及飲品。...馬上開始這次「皇宮盛宴」!.⭐️餐包重點是個碟,好靚靚,心花怒放🥰..⭐️餐湯- 蘑菇湯十分香濃的蘑菇湯,入口有細粒粒的蘑菇,相信用好多蘑菇打磨而成,足料好飲。.⭐️主菜一:慢煮西班牙栗飼豬鞍有配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬。豬扒是厚切的,肉質鮮美好juicy,完全沒有豬腥味。.Again,好靚靚的賣相,連蘋果都擺得好有心思。.⭐️主菜二:黑松露牛肝菌雜菌意大利飯不只是單一的黑松露味,食到加入不同的醬汁,很有層次的味道。..⭐️甜品好多餐廳的甜品都是”hea” 交貨,但這裡的甜品,簡直可以等於一個high

一入門口,「嘩~」......
非常華麗的餐廳,裝修得像皇宮一樣。歐陸式設計,似英式風格。

加上服務十分好,我好像變成了在歐陸皇宮的小公主。
Waiter 給了我一張櫈放我的靚袋袋,很細心。

馬上開始這次「皇宮盛宴」!
⭐️餐包
重點是個碟,好靚靚,心花怒放🥰
餐包牛油

⭐️餐湯- 蘑菇湯
餐湯

⭐️主菜一:慢煮西班牙栗飼豬鞍
有配青蘋果沙律及焦糖蘋果醬。
豬扒是厚切的,肉質鮮美好juicy,完全沒有豬腥味。
Again,好靚靚的賣相,連蘋果都擺得好有心思。
慢煮西班牙栗飼豬鞍

⭐️主菜二:黑松露牛肝菌雜菌意大利飯
不只是單一的黑松露味,食到加入不同的醬汁,很有層次的味道。

黑松露牛肝菌雜菌意大利飯

⭐️甜品
好多餐廳的甜品都是”hea” 交貨,但這裡的甜品,簡直可以等於一個high tea set。
甜品一人有3款,全部都非常高質。
餐甜品,每人有3款

賣相亦是十分「浪漫」,撒上玫瑰花瓣碎

三款甜品包括:
🍰伯爵茶海鹽焦糖戚風蛋糕
好香伯爵茶味,加入海鹽中和到甜味,好食👅
🍓日本士多啤梨撻
超大粒士多啤梨,加上金箔作裝飾,餐廳落重本喎。
🍮法式焦糖燉蛋
My favourite!!! Creamy,而且香濃奶奶、芝士味,好正🤤
法式焦糖燉蛋

⭐️Tea
以為只是普通餐茶,但原來有特別款式。我叫了Victorian Rose Tea,餐廳名,咁應該是招牌茶?

驚喜來了,waiters 推來一個靚靚餐車......
好靚靚的玻璃茶壺,十分有情調,浪漫感up~
不止是餐具靚,而且茶很有陣陣的玫瑰花香味,飲得出的香花味。
的確為這個華麗晚餐level up 及結束得好好。
Victorian  Rose  Tea

做了一晚「公主」有咩感覺?好幸福呀,原來香港仲有啲咁落重本去裝修的餐廳,而價錢不是酒店價。
餐湯
慢煮西班牙栗飼豬鞍
黑松露牛肝菌雜菌意大利飯
餐甜品,每人有3款
法式焦糖燉蛋
Victorian  Rose  Tea
  • 法式蕉糖燉蛋
2019-06-01 118 瀏覽
同男朋友一齊都無試過食一次有情調既餐廳。所以我今晚我就book左呢間位於山林道既浪漫餐廳🍴其實係openrice搵下都見到好多餐廳,呢間吸引左我—-因爲裝修真係好靚,好有英倫貴族氣息,所有擺設餐具都有獨特風格。。由出𨋢一刻已經見到裝修好靚,有水晶吊燈,火爐,枱凳都係皇室感覺。上泥食野,記得要預先booking,walk-in 好大機會無位。因為餐廳吾算好大,座位吾多。同上泥食野都會慢慢食,我地今晚都食左成2個鐘。餐牌係set dinner👇🏻👇🏻是日餐湯:黑松露雜菌忌廉濃湯🍲餐湯上枱已經嗅到一陣好香既黑松露味。湯好杰身,每啖都有滿滿既雜菌蓉。加上忌廉令餐湯更濃郁香滑。餐包:上枱係微暖一片片,包好軟熟。餐廳好細心,牛油都係軟既容易塗上餐包。。。主菜:慢煮西班牙栗飼豬鞍+青蘋果沙律🥗哇,成個主菜擺設好靚😍😍豬鞍好大件,而且煮得岩岩好!一切就開,非常鬆化。豬鞍食落有小小豬酥味,而且肥膏位甘香爽咖,吾會食到成口油。。沙律都好新鮮,配菜一啲都吾求其咖!主菜:黑松露野菌意大利飯意大利飯食落係較濕潤,雜菌好多!反而呢個黑松露味較少吾突出,可能牛肝菌汁已經好濃味。個飯係好香,杰身既,材料好多!甜品🍮:

餐牌係set dinner👇🏻👇🏻

是日餐湯:黑松露雜菌忌廉濃湯🍲

餐包:

主菜:慢煮西班牙栗飼豬鞍+青蘋果沙律🥗

主菜:黑松露野菌意大利飯

甜品🍮:
原來甜品係有3款咖😍今晚有焦糖布丁🍮,抹茶芝士蛋糕同伯爵茶玫瑰蛋糕🍰
焦糖布丁creamy又香濃,抹茶蛋糕味道好清,食落淡淡既抹茶味,感覺清新。伯爵茶蛋糕好鬆軟,蛋糕濃濃茶味。好食!

飲品:玫瑰花茶&洋甘菊花茶
花茶成壺上,有個小爉燭熱住吾怕凍。花茶好清香,食完晚餐傾下計飲個茶,真係好舒適休閒。🌹🌹

成個用餐過程,侍應都好貼心又有禮貌,會主動逐一上菜同介紹,不時留意客人需要。而且侍應都好有笑容,感覺親切和善。可以慢慢享受一個浪漫氣氛,環境好又寧靜。
2019-05-31
2019-05-31 130 瀏覽
超高質high tea☕️ 🍰期待左好耐❤️尖沙咀樓上cafe, 裝飾比較英式優雅風超岩打卡用,有大量皇冠同啲英式紗帽比你揀泥影相!佢係得一set high tea,吾洗揀既!只係需要選擇飲品!重點係食物好好味!尤其係佢既蟹餅同焦糖布丁🍮👍🏻👍🏻👍🏻😋焦糖係同出面一般薄薄一片吾同,係有厚度的!你一叉落去既感覺好治癒😌脆卜卜啲staff都好好!穿著都係elegant 會主動幫係影相同fill茶水!好適合姊妹淘吹水!❗️花茶係無限refill!不過一晏就開始多人!雖然係酒店價位$6xxfor2,我都覺得cp值高!因為有時比更多錢都未必有好既服務!
超高質high tea☕️ 🍰期待左好耐❤️
尖沙咀樓上cafe, 裝飾比較英式優雅風
超岩打卡用,有大量皇冠同啲英式紗帽比你揀泥影相!
不過一晏就開始多人!
雖然係酒店價位$6xxfor2,我都覺得cp值高!
因為有時比更多錢都未必有好既服務!
2019-05-30
  • 香煎蟹肉餅
2019-05-29 101 瀏覽
這間由內到外都精心裝潢的維多利亞風餐廳,氣氛令人仿如置身於英國皇室中一樣,這晚就讓自己做個淑女吧!一出升降機門進入眼簾的白色牆身和門面已經很華麗了。右手邊位置就已經是個很好拍照的地方。門口放了餐牌。一進入餐廳有放了很多皇冠和美美的帽子,大家與閨密一起來可以拍很多美美的照片,不妨多穿有蕾絲的衣服,會跟這裡非常合襯的。桌布跟桌上的裝飾,餐具和碟子都是如此美麗。我相信連傢俱都可能是外國購入的,否則怎會配合得這麼完美。二人餐先來南瓜湯,微甜的南瓜湯非常開胃。再來美味的麵包加很香又不膩的牛油。主菜選了慢煮西班牙粟飼豬鞍配青蘋果沙律,焦糖蘋果醬。豬鞍非常有彈性而且爽口,有原始的豬味,沾上焦糖蘋果醬令豬鞍更清新,是個很好的配搭。黑松露牛肝菌野菌意大利飯,這個黑松露超香的,牛肝菌質地很爽脆,淡味的菌類和意大利飯夾超濃的黑松露完全吸收了香味,平衡得宜。之後就到了我最期待的花茶跟甜品了。花茶我選了玫瑰花,男朋友點了伯爵紅茶。店員說是皇室茶,非常高級。玫瑰花香令女士們一聞傾心,非常放鬆,而且玫瑰美顏功效人所共知,實在令人愉悅。甜品有士多啤梨吉士撻,大大粒的士多啤梨配少少的吉士醬不會太甜,比例剛好。焦糖燉蛋的

一出升降機門進入眼簾的白色牆身和門面已經很華麗了。

右手邊位置就已經是個很好拍照的地方。

門口放了餐牌。

桌布跟桌上的裝飾,餐具和碟子都是如此美麗。
我相信連傢俱都可能是外國購入的,否則怎會配合得這麼完美。
二人餐先來南瓜湯,微甜的南瓜湯非常開胃。

再來美味的麵包加很香又不膩的牛油。

之後就到了我最期待的花茶跟甜品了。
花茶我選了玫瑰花,男朋友點了伯爵紅茶。
店員說是皇室茶,非常高級。

焦糖燉蛋的焦糖很脆而且甜甜的,配上蛋味香濃的燉蛋實在是太美好了。
伯爵茶蛋糕的味道很甘香,有清香的伯爵茶味,配上上面如玫瑰花的慕絲,甜度剛好。

這餐晚餐我很滿意,只說環境就已經是值得回票價,聽說下午茶已是經常爆滿,反而晚餐時間很清優,舒舒服服的來一回英國皇室晚膳你一定會很滿意的。
2019-05-29 140 瀏覽
放假梗係要放鬆下食番個tea~ 今次就試吓喺尖沙咀嘅Victoria Rose Tea Room嘅 英式下午茶 呢個set除咗有嘢食之外仲每位都有一壼花茶或者一杯咖啡揀嘅 我哋呢就揀咗維多利亞玫瑰花茶 呢個花茶一飲落去就勁濃嘅玫瑰花味, 喺出邊好少飲到咁香咁濃玫瑰花味嘅茶多數都要自己沖先會濃味,證明佢好足料啊 等左陣主角終於到啦 呢個英式下午茶總共分三層 十一款小食 最低嗰層呢就係鹹點二上面果兩層呢就係甜點啦 我就重點介紹幾款點心啦 鹹點方面,法式烤磨菇好濃磨菇味,加埋少少cream喺入面口感好滑。另外個芝士焗忌廉千層薯芝士味香得黎薯仔味都仲係好出。估唔到鹹點都整得咁好 黎到主角甜點,首先法式焦糖燉蛋,蛋味好香濃又唔會過甜,焦糖燒得好脆,大大份然後抹茶cheese cake超級濃抹茶味,一食落口抹茶味就爆出黎咁,特別要提到個餅底整得好好,唔會太軟又香牛油味。 總括黎講所有野食都整得好出色,食呢啲下午茶最驚就係得兩三樣好食,呢個完全冇呀,所有野食都好正好好食。同埋出面有啲tea set可能比一個錢買一個英式下午茶,有時野食會唔夠分。呢個好處係收費係人頭計,所有點心都每人一份,咁就唔使讓黎讓去啦~ 最後加分位係cafe入面有唔同頭飾比大家戴住打卡,又食得又玩得~
2019-05-29 152 瀏覽
⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀上網見到好多負評話野食難食同裝修好膠好淘寶,今次親身試過,覺得裝修得幾靚,真係幾有宮廷公主👸風,而且野食都唔伏,侍應又有禮貌。雖然價錢係略貴,但係賣點係好多頭飾例如皇冠👑同小帽子比女仔戴黎影相,配合埋餐廳環境,真係幾過癮🤣當日都見到好多女仔玩得不亦樂乎😝大家可以一試👍🏻⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣二人英式下午茶餐💲628💭第一層架有招牌伯爵茶戚風蛋糕💭真係好香伯爵茶味 而且好鬆軟☺️💭柑橘朱古力蛋糕就酸酸甜甜,非常開胃😘💭抹茶奶凍就爭d,無咩抹茶味而且個奶凍有陣奶粉味🧐💭第二層架既士多啤梨朱古力撻個吉士都係有個個奇怪既奶粉味😮💭但粒士多啤梨就好香甜😻💭而焦糖燉蛋、蜜瓜火腿同蛋多士都幾好味💭第三層架就有一絲絲鮮甜蟹肉既香煎蟹肉餅😽💭芝士薯仔勁邪惡🤤🤤💭法式烤蘑菇批就有少少太鹹😣💭新鮮焗製既scone對我黎講太濕潤,我個人比較終於脆身既,不過媽咪就讚不絕口😂2⃣Queen Victoria+💲28💭梗係要order一杯比作為Queen既媽咪🤪💭係檸檬荔枝汁蝶豆花茶soda💭味道不過不失3⃣維多利亞玫瑰鮮奶咖啡
⠀⠀

💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣二人英式下午茶餐💲628
💭第一層架有招牌伯爵茶戚風蛋糕
💭真係好香伯爵茶味 而且好鬆軟☺️
💭柑橘朱古力蛋糕就酸酸甜甜,非常開胃😘
💭抹茶奶凍就爭d,無咩抹茶味而且個奶凍有陣奶粉味🧐
💭第二層架既士多啤梨朱古力撻個吉士都係有個個奇怪既奶粉味😮
💭但粒士多啤梨就好香甜😻
💭而焦糖燉蛋、蜜瓜火腿同蛋多士都幾好味
💭第三層架就有一絲絲鮮甜蟹肉既香煎蟹肉餅😽
💭芝士薯仔勁邪惡🤤🤤
💭法式烤蘑菇批就有少少太鹹😣

2⃣Queen Victoria+💲28
💭梗係要order一杯比作為Queen既媽咪🤪
💭係檸檬荔枝汁蝶豆花茶soda
💭味道不過不失

3⃣維多利亞玫瑰鮮奶咖啡 (跟餐)
💭賣相好靚
💭有淡淡既玫瑰味
💭但唔夠甜,要自己加糖😳

🔘餐廳設有自己既餅房😍
🔘由老闆娘親自落手落腳整甜品,雖然唔係酒店級數,但係整體都唔差👍🏻

⠀⠀⠀⠀⠀
◤ Victorian Rose Tea Room◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶尖沙咀山林道38號銀座38 17樓