2024-11-11 118 瀏覽
Vivere @CWB 呢間樓上餐廳夜晚係酒吧,晏晝有提供set lunch。🍽️🍴🥄🧂Set lunch 有soup 🫕or salad🥗,一個主食,及一杯飲品。😋 🥔薯仔湯 Potato soup 飲到淡淡薯仔蓉,不算heavy和味道重,作為前菜非常適合。😋 🥬菠菜利可它芝士意大利雲吞配蕃茄醬SPINACH RICOTTA RAVIOLI $128意大利雲吞軟韌度適中,與蕃茄茄醬配搭得剛剛好,我和朋友都很喜歡。不過如果份量可以再多啲就會更加perfect!😋 🐟炸龍利柳薯條配青豆蓉FRIED SOLE FILLET & FRENCH FRIES$148龍脷柳和薯條都是即叫即炸,新鮮出爐,很脆口。不過調味方面略鹹,淡味些少就更好。👍 ☕️ 我叫咗黑咖啡,咖啡味濃,不覺酸👍🏻👍📸 環境景色開掦,可以俯瞰維多利亞公園。另外,座位亦非常闊落,適合聊天傾計。😀😃#CWB西餐廳#Viverehk#銅鑼灣美食#銅鑼灣吃貨

😋 🥔薯仔湯 Potato soup
飲到淡淡薯仔蓉,不算heavy和味道重,作為前菜非常適合。

😋 🥬菠菜利可它芝士意大利雲吞配蕃茄醬
SPINACH RICOTTA RAVIOLI

😋 🐟炸龍利柳薯條配青豆蓉

☕️ 我叫咗黑咖啡,咖啡味濃,不覺酸👍🏻👍

📸 環境
#CWB西餐廳
#Viverehk
#銅鑼灣美食
#銅鑼灣吃貨

2024-11-06
2024-11-05 137 瀏覽
近日在銅鑼灣返工,碰巧在糖街食厦有間不錯酒吧式西餐,位置在11樓遠望可以眺望維港景色,餐廳內有個酒吧及小舞台有個大屏幕,適合攪私人派對,另外剛巧遇上萬聖節,餐廳已經有好多聖節的裝飾,節日氣氛濃烈是日餐湯是南瓜湯,好有萬聖節節日feel,南瓜打得綿滑,飲落又幾Creamy蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角燒得豬柳夠軟腍,外圍乜燒得焦香,薯角炸得香脆而不乾Noodle Bowel 比較特別是像車仔麵自己揀選,我們選了法蘭克福腸、溏心蛋、及有豆腐、磨姑同泡菜,麵底是韓式辛辣麵另外亦都有串燒:分別是翠肉瓜、雞軟骨及免冶雞棒,翠肉瓜燒得好juicy , 雞軟骨及免治雞棒火喉剛剛好,不會太乾太鞋甜品方面是意式奶凍Panna cotta , 有淡淡奶味,入口香滑,加入Raspberry 果醬,味道香甜Ice latte 咖啡味濃尚算不錯

蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角
燒得豬柳夠軟腍,外圍乜燒得焦香,薯角炸得香脆而不乾

Noodle Bowel

甜品方面是意式奶凍

Ice latte 咖啡味濃尚算不錯
2024-11-05 159 瀏覽
位於銅鑼灣Sugar+環境開揚舒適 落地玻璃又可以俯瞰維港景色而食物質素方面亦相當唔錯👍🏻🌟Parma Ham & Burrata口感軟滑且奶味香濃既burrata質地細緻柔軟兼好creamy搭配甘甜鹹香既parma ham 實在太滋味💯🌟Beef TartareBeef tartare 牛味香濃且鮮嫩更加入左pine nuts,radish等最後配上炸至金黃酥脆既米紙 口感層次更豐富👍🏻🌟Tom Yum Linguine 大蝦爽彈 而冬蔭公醬汁酸辣得黎亦好香口Linguine 亦沾滿左醬汁 另吱啲青檸汁更提鮮食落更惹味😋🌟Ribeye SukiyakiRibeye 油花均勻 口感軟腍表面有靚靚坑紋兼帶炭香味肉汁豐富 搭配壽喜燒汁又幾特別
位於銅鑼灣Sugar+

質地細緻柔軟兼好creamy
搭配甘甜鹹香既parma ham 實在太滋味💯

🌟Beef Tartare
Beef tartare 牛味香濃且鮮嫩
更加入左pine nuts,radish等
最後配上炸至金黃酥脆既米紙 口感層次更豐富👍🏻

🌟Ribeye Sukiyaki
Ribeye 油花均勻 口感軟腍
表面有靚靚坑紋兼帶炭香味
肉汁豐富 搭配壽喜燒汁又幾特別
銅鑼灣vivere嘅環境真係幾舒服。餐廳有大玻璃,食飯嘅時候可以望到維港嘅靚景,星期日過嚟chill吓,真係一流。我哋首先叫咗柚子汁牛肉他他做前菜,牛肉他他配上柚子汁,味道出乎意料咁夾,仲有脆卜卜嘅薄脆片,一齊食口感好豐富。之後我哋試咗24個月熟成巴馬火腿配流心水牛芝士,嗰個Burrata芝士真係好滑,好香濃,完全係芝士迷嘅福音。炸軟殼蟹真係外脆內軟,肉質嫩滑,好香嘅蟹味。串燒方面我哋叫咗幾款,包括牛舌心、免治雞軟骨串配日本蛋、燒鱔同翠玉瓜。呢幾樣串燒真係冇得輸,外脆內軟,火喉掌握得啱啱好,特別係牛舌心同翠玉瓜,咬落去仲係Juicy,免治雞軟骨串配埋日本蛋都係非常香濃,味道好豐富。主菜我哋叫咗虎蝦冬陰功扁意粉,虎蝦大大隻,肉質彈牙,冬陰功嘅湯底酸辣得嚟好惹味,同意粉一齊食,真係停唔到口。最後叫咗一杯凍Latte同凍Cappuccino,咖啡嘅質素唔輸蝕,整體嚟講,呢度真係一個值得推介嘅chill食西餐嘅好地方。
1K
2024-11-02 106 瀏覽
趁萬聖節🎃 今日約左朋友, 他說餐廳都佈置得很有氣氛👻🎃我們便來到呢間超靚的意大利🇮🇹西餐廳 Vivere ,位於銅鑼灣sugar + , 一邊飽覽銅鑼灣景色, 一邊享用了高質午餐!套餐有南瓜🎃濃湯、主餐甜點飲品 香煎鱸魚🐟配薯蓉超嫩滑腳鱸魚🐟魚肉多汁香滑,配上薯蓉好像雪糕一樣滑溜美味蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角 豬柳口感軟滑好像叉燒口味獨特惹味,外微微焦香使人垂涎三尺🤤最後甜點是自家製士多啤梨🍓牛奶奶凍好滿足Vivere 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓

套餐有南瓜🎃濃湯、主餐甜點飲品

香煎鱸魚🐟配薯蓉
超嫩滑腳鱸魚🐟魚肉多汁香滑,配上薯蓉好像雪糕一樣滑溜美味

蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角
豬柳口感軟滑好像叉燒口味獨特惹味,外微微焦香使人垂涎三尺🤤

最後甜點是自家製士多啤梨🍓牛奶奶凍好滿足

Vivere
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
2024-10-31 137 瀏覽
位於銅鑼灣Suger+ 11/F, 飽覽維多利亞公園及維港景觀的Vivere,是一間氣氛好、服務好的酒吧餐廳。✨Whole Boston Lobster w/ Hollandaise &9oz Australian Angus Rib Eye✨龍蝦🦞肉鮮彈牙,特製荷蘭醬汁令龍蝦味道更豐富,口感更有層次;安格斯肉眼扒油花分布均勻,口感柔嫩,肉汁豐富,配搭海鹽和黑胡椒,更能突顯肉的鮮味,令人回味無窮。✨Stuffed Portobello Prawns Cream✨大啡菇加忌廉醬經烤焗後,軟嫩Juicy,忌廉醬的奶香及微鹹令茹的鮮甜更加突顯。虎蝦十分新鮮,肉質鮮甜爽脆,其海鮮鮮味又可平衡大啡菇的濃郁,正!✨Ox Tongue/Chicken Soft Bone ✨牛舌心微脆彈牙,口感豐腴而不油膩;雞軟骨令人驚喜,與街外的不同,厚身、有咬口又Juicy 😌。Vivere除了主菜令人喜出望外外,亦提供不同類型的酒精飲品,還會時不時舉辦節日驚喜派對!

9oz Australian Angus Rib Eye✨

• Boston Lobster w/ Hollandaise & 9oz Australian Angus Rib Eye
  • Stuffed Portobello Prawns Cream
2024-10-31 139 瀏覽
同事午敍,呢間酒吧餐廳擁有無敵景觀,日間靚景及Halloween佈置,氣氛更增添幾分神秘感,真係好適合chill一餐。1)Set lunch中烤香草羅勒雞扒配紫柳菜沙律及露荀 ($148),雞扒香氣十足,帶有羅勒的清香,配上新鮮的紫柳菜和露荀,清爽解膩。南瓜濃湯 香濃口感細膩。2)Noodle bowl提供自選配搭,我哋揀咗雞湯底加少少辣度,湯底鮮甜微辣,面底的TOFU、泡菜和香菇帶出層次口感,味道豐富。配上軟骨餃子🥟口感柔軟又彈牙,很有驚喜。Yakitori方面,蘆筍、雞腎和雞軟骨串燒火候恰到好處,香嫩多汁。

2024-10-24
2024-10-30 149 瀏覽
Vivere —來到的第一次,就感覺位於銅鑼灣的洋風西餐廳吸引了很多繁忙的上班族前來朝聖。這裏餐廳相對寬敞舒適,密度低,西裝男女輕鬆談笑的優雅知性在餐廳的魅力中輕輕透出來。我當時點了一個午市套餐,感覺相當豐富,餐點精美,很適合作為一家大小或職場生活的停歇站。隨餐西蘭花菜湯感覺這餐湯非常特別,醇厚的蔬菜蓉混合在濃香的奶油湯,溫溫暖暖的蔬菜湯浸潤著,鹹香口味,口感很舒服。沙律自助餐很多元的高級食材散佈在自助餐桌上有Parmaham, 西班牙式肉片,半熟蛋,青菜,玉米,份量很闊盲曹魚菜蔬很喜歡魚肉的細緻香甜,感覺這餐廳肉類處理得很好,純熟的技巧掌握好火候。魚肉非常嫩滑,魚皮顏色還是沒鮮艷的銀,相當鮮味。炒牛柳牛肉外脆內軟,有韌勁之餘不太硬,黑椒味鮮甜,薯角味道恰到好處,金黃鬆脆,富有英美傳統風情。

隨餐西蘭花菜湯
沙律自助餐
盲曹魚菜蔬
炒牛柳
2024-10-29 248 瀏覽
平日晚上也幾近滿座,光顧當晚巧遇兩枱來慶生的顧客,餐廳屏幕會打出恭賀說話,侍應生也會送上花火甜品,打卡度滿分! 清酒煮藍青口青口肥美肉厚,湯汁香濃,與清酒的淡雅和青口的鮮味完美結合。 9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁,肉眼份量多,肉質軟腍富牛味,簡單灑上海鹽帶出肉味已經相當美味了! 香脆魚皮甘鯛魚配虎蝦配檸檬蛋黃龍蝦汁,鯛魚是立麟燒的做法,的確皮脆,亦沒有過硬,魚肉不過不失。虎蝦美味,扎實彈牙。 熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕,要試,美味啊!朱古力流心溫熱,有可可香,不會過甜,混合冰冷的雲呢拿雪糕同吃,味道和溫度都很配。 開揚且正對維園,大幅玻璃可遠眺部份維港海景。室內外佈滿萬聖節裝飾,見心思。服務方面,全數外籍侍應都笑容可掬又有禮貌,惟當晚人手不足。

清酒煮藍青口
青口肥美肉厚,湯汁香濃,與清酒的淡雅和青口的鮮味完美結合。

服務方面,全數外籍侍應都笑容可掬又有禮貌,惟當晚人手不足。

• Lava Cake
小編其實都幾鍾意食啲比較特別嘅菜式 有時覺得好多鬼佬菜式其實都嚟嚟去去都係啲pasta 🤣 好似嚟嚟去去都係啲普通嘅鋸扒好多都未必真係好食🥹🥹 但係上星期小編就去咗食lunch發現銅鑼灣呢一間餐廳景觀非常之靚 ❤️ 除此之外 亦都係一間樓上舖嘅酒吧🤣 所以真係可以下次嚟小酌一杯不過最鍾意嘅就係佢哋為咗萬聖節已經準備😆 一出𨋢已經見到有好大陣仗嘅萬聖節裝飾😂😂.🐷蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角呢個咁嘅燒豬柳都幾得意 個醬汁因為有蜜汁😂搞到我覺得佢有啲似中式叉燒🥳 但係味道真係唔錯🥳 而且肉質非常好 唔會諧霎霎 又肥瘦均勻😆 薯角嘅份量都幾多下 所以好飽肚🤣.🐷Noodle Bowl都幾得意 因為冇諗過係一間意大利餐廳食到「韓式車仔麵」😂😂首先可以揀碗麵辣定唔辣😆🌶️小編都係揀咗雞湯比較穩陣然之後本身就有豆腐、泡菜、本菇不過泡菜本身自己都有帶有辣嘅醬料架🥵 所以都幾惹味除此之外 小編見到佢哋可以揀好多款配料 所以有追加首先可以揀一啲充滿蛋白質嘅食物 例如溏心蛋、炸雞塊仲可以揀一啲燒烤而嘢食 例如雞髀菇、免治雞棒🤣小編覺得都幾得意 因為係一間西班牙餐廳入面可以有一啲比較低價位嘅選擇 🤣 可以令到更加多人

🐷蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角
🐷Noodle Bowl
都幾得意 因為冇諗過係一間意大利餐廳食到「韓式車仔麵」😂😂

首先可以揀碗麵辣定唔辣😆🌶️小編都係揀咗雞湯比較穩陣
然之後本身就有豆腐、泡菜、本菇

不過泡菜本身自己都有帶有辣嘅醬料架🥵 所以都幾惹味
除此之外 小編見到佢哋可以揀好多款配料 所以有追加
首先可以揀一啲充滿蛋白質嘅食物 例如溏心蛋、炸雞
仲可以揀一啲燒烤而嘢食 例如雞髀菇、免治雞棒🤣

小編覺得都幾得意 因為係一間西班牙餐廳入面可以有一啲比較低價位嘅選擇 🤣 可以令到更加多人Afford得到同埋降低門檻比更多人嘗試接觸佢地🥳

2024-10-25 210 瀏覽
餐廳勁有節日氣氛❤️❤️🥰一去到餐廳門口就勁有萬聖節🎃元素,勁有心思👍🏻環境好舒服,氛圍感滿滿,有維港景同海景,好鬼正!食物水準都好高質,用黎做同女女既慶祝餐廳,一定滿意🤣9安土澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁 $388叫左7成熟,肉眼扒🥩勁出色,牛香濃郁,口感軟腍juicy,壽喜燒汁既配搭都好夾,非常好食🤤蟹肉燴意大利飯配炸軟殼蟹 $188意大利飯好creamy,蟹肉都多,鮮味足,軟殼蟹都好大隻,外脆內軟忌廉焗大啡菇配香煎虎蝦 $108虎蝦煎得好香,一上格就聞到香噴噴,蝦肉夠哂彈牙,大啡菇🍄‍🟫菇汁好juicy最尾叫左個甜品熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕 $108好好食、朱古力🍫夠哂濃郁,完美既Ending🥰ASAHI BEER $78
餐廳勁有節日氣氛❤️❤️🥰
一去到餐廳門口就勁有萬聖節🎃元素,勁有心思👍🏻

9安土澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁 $388

蟹肉燴意大利飯配炸軟殼蟹 $188

忌廉焗大啡菇配香煎虎蝦 $108

最尾叫左個甜品
熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕 $108
好好食、朱古力🍫夠哂濃郁,完美既Ending🥰

ASAHI BEER $78

2024-10-24 138 瀏覽
Vivere (銅鑼灣)銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓 -餐廳位置方便,喺銅鑼灣地鐵站附近,座位舒適,窗邊位置可以望到海景,仲有大屏幕同bar枱,非常有氣氛!-Set Lunch Appetiser 可以揀Daily soup/ chef’s salad,我地order咗Sweet potato soup,口感細滑又有薯仔味-Main蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角 $178豬柳食落甜甜地,口感嫰滑,推薦!-Cappuccino +$10-Vivere dessert +$20 Brownie with vanilla ice cream-Create your own noodle bowl $68我地order咗Spicy flavour,辣辣哋好開胃,本身都跟左豆腐,泡菜同本菇,另外加咗糖心蛋+$18、軟骨餃子$22@4件、炸雞塊$30@4件同翠玉瓜$12,好豐富~
Vivere (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
Set Lunch
Appetiser
Main
蜜汁燒豬柳配焗洋蔥及薯角 $178
豬柳食落甜甜地,口感嫰滑,推薦!
Cappuccino +$10
Vivere dessert +$20
2024-10-24 112 瀏覽
放假約左朋友來這間餐廳吃午餐🍴臨近萬聖節餐廳都佈置得很有氣氛👻🎃1️⃣是日餐湯是粟米濃湯🌽2️⃣蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角 豬柳口感相當結實,外皮有股甜甜的蜜糖味🍯😍而薯角熱辣辣而表面灑上鹽,再配上茄汁一流🥫3️⃣自選麵我就揀左湯底是小辣,已包豆腐、泡菜及本菇🍄‍🟫湯底就像大集團MSG的味道👅麵質就像辛拉麵一樣彈牙👻4️⃣漢堡扒一切下去就爆汁了💦肉味濃郁,十分推薦👍🏻5️⃣最後食充滿濃郁朱古力蛋糕作為今餐的句號🤗📍Vivere地址: 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓電話: 21866404#銅鑼灣 #西餐廳 #午餐

1️⃣是日餐湯是粟米濃湯🌽

2️⃣蜜汁燒豬柳配洋蔥及薯角

3️⃣自選麵

4️⃣漢堡扒
一切下去就爆汁了💦肉味濃郁,十分推薦👍🏻

5️⃣最後食充滿濃郁朱古力蛋糕作為今餐的句號🤗

📍Vivere
地址: 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
電話: 21866404

#銅鑼灣 #西餐廳 #午餐
2024-10-24 161 瀏覽
串燒雞軟骨和串燒雞背肉都是這裡的招牌選擇。雞軟骨外焦內嫩,口感彈牙,搭配特製醬汁,令人一口接一口。雞背肉則多汁鮮美,肉質細膩,展現了燒烤技術的精湛。串燒鱔的風味獨特,鱔魚的鮮甜與碳火燒烤的香氣交融,帶來難以忘懷的口感。清酒煮蓝青口是讓人驚艷的選擇,海味濃郁,配上清酒的香氣,讓貝類的鮮美更為突出。這道菜不僅色香味俱全,也十分適合與朋友分享。柚子汁牛肉他他則是清新開胃的選擇,牛肉的鮮嫩與柚子的酸甜完美結合,讓人感受到清新的味覺層次。油封鴨髀扁意粉是一道令人驚喜的主菜,鴨腿肉經過精心處理,肉質柔軟,搭配京蔥和青瓜,口感清爽。意大利黑醋的加入更是提升了整體風味,讓這道菜散發出濃郁的地中海風情。香脆魚皮甘鯛魚配虎蝦和檸檬蛋黃龍蝦汁,則是另一道值得一試的佳品。魚皮的脆香與甘鯛的鮮美相得益彰,虎蝦的加入更添海鮮的風味,使整道菜品層次豐富。抹茶蕨餅提拉米蘇作為甜品,無疑是完美的收官之作。蕨餅的Q彈配上香濃的提拉米蘇,帶來意想不到的口感體驗。黑糖或抹茶的選擇,則為

抹茶蕨餅提拉米蘇

2024-10-23 124 瀏覽
今次嚟到銅鑼灣高層,可以坐擁維港同埋維園景色,心曠神怡😌 呢間夜晚係一間吧,夜景應該都會好靚🥰午餐就有西餐同埋日韓美食供應($148+)。襯返萬聖節主題,前菜有好creamy嘅南瓜湯😋主菜蜜汁豬柳,個豬柳好Juicy,薯角新鮮炸起脆卜卜,另外焗洋蔥焗完之後仲好甜呢!另一午餐組合有泡菜叉燒面,另外配左3串串燒,推薦免治雞棒,啖啖肉,好有口感。最後跟餐仲配嘢飲, Cappuccino上面有少少焦糖味,望住一個咁靚嘅海景,享受個午餐都幾舒服😌꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 蜜汁燒豬柳配薯角及焗洋蔥✅ 泡菜叉燒麵加串燒(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $150♥️

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅ 蜜汁燒豬柳配薯角及焗洋蔥