📍銅鑼灣露台餐廳‼️· 蟹肉手工意粉😻 -- Vol.1 Cafe🍝·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_銅鑼灣#pigfoodiexhk_西餐========================最近發現銅鑼灣新開一間樓上cafe,以木系為主題,主打各款自家製手工意粉😍仲有露台位置!------------------------------⭐️自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵 $168 (4.1/5)龍蝦汁混合大量蟹肉,鹹香十足好濃郁🥰手工寬條麵掛汁力強~·⭐️慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138 (4.3/5)南瓜risotto 好creamy,味道非常香甜,飯粒軟硬適中🥰白松露雞胸肉軟腍juicy😋•⭐️炙燒芝士牛肉肉醬薯角 $68 (4.4/5)份量好多!薯角外皮幾脆,薯蓉綿密,面頭淋滿芝士牛肉肉醬,食唔停口😍·⭐️黑糖鮮奶米麻薯 $52 (3.5/5)黑糖鮮奶頗香滑,甜度適中~但麻薯略嫌太軟同散,欠缺口感🙈•⭐️抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕 $58 (4.3/5)抹茶芝士蛋糕幼滑,味道略帶回甘,加埋面頭嘅芝士奶蓋添咗鹹香,中間嘅麻薯較軟身
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西餐
========================
⭐️自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵 $168 (4.1/5)

龍蝦汁混合大量蟹肉,鹹香十足好濃郁🥰手工寬條麵掛汁力強~
⭐️慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138 (4.3/5)

⭐️炙燒芝士牛肉肉醬薯角 $68 (4.4/5)

⭐️黑糖鮮奶米麻薯 $52 (3.5/5)

黑糖鮮奶頗香滑,甜度適中~但麻薯略嫌太軟同散,欠缺口感🙈

⭐️抹茶麻薯巴斯克芝士蛋糕 $58 (4.3/5)

抹茶芝士蛋糕幼滑,味道略帶回甘,加埋面頭嘅芝士奶蓋添咗鹹香,中間嘅麻薯較軟身,煙韌會更喜歡😆
賣相:3.5/5
地址:銅鑼灣景隆街3號2樓
前往方法:銅鑼灣站D4出口
  • 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
2022-12-06 62 瀏覽
📌Vol.1 Cafe (銅鑼灣)銅鑼灣新開既打卡CAFE,打卡位係出面露台,有個簡潔既店舖招牌同燈箱配搭休閑既戶外椅,係出面CHILL一個下午都OK🫣不過店舖因為新開關係,人手比較緊拙,所以大家要比多小小耐性等候.1️⃣ 自製龍蝦汁蟹肉手工闊條麵 $168見最多人就係叫呢個意粉,因為係手工闊麵既關係意粉本身都掛汁,每條都有意蝦汁既包圍,但可惜蟹肉鬆散,口感不夠豐富2️⃣抹茶巴斯克麻糬蛋糕💓 $58必點既抹茶蛋糕!蛋糕面仲有層奶蓋,令到整個蛋糕味道昇華,唯一中間既米麻糬會比我地平時食既較流質,但絕對冇影響到蛋糕🍰3️⃣意式香草肉丸配羊奶芝士汁 $48小食本來想叫雞翼,但已經賣晒🥹所以就叫左肉丸,肉丸本身好多汁彈牙有驚喜,配以羊奶芝士汁唔會太咸搶味幾夾4️⃣荔枝玫瑰寒天梳打 $42因為打爛左啲玫瑰成杯梳打都係粉粉的都幾靚,但可惜梳打主打健康無落糖,所以荔枝味道唔突出📍銅鑼灣景隆街3號2樓
📌Vol.1 Cafe (銅鑼灣)
1️⃣ 自製龍蝦汁蟹肉手工闊條麵 $168

2️⃣抹茶巴斯克麻糬蛋糕💓 $58

3️⃣意式香草肉丸配羊奶芝士汁 $48

4️⃣荔枝玫瑰寒天梳打 $42

📍銅鑼灣景隆街3號2樓
.°゚・ ☕️ 𝒱𝑜𝓁.𝟣 𝒞𝒶𝒻𝑒 || 𝒞𝒶𝓊𝓈𝑒𝓌𝒶𝓎 𝐵𝒶𝓎//十分高質的手工意粉店 😋雖然員工不多 相反都好快就可以出餐試了兩款不同的手工意粉一款粗麵一款寛條麵兩款麵好食 但相較下比較喜歡龍蝦汁嗰款多啲好夾 真係連汁都唔想放過 飲品都不錯👍🏼 //🦞自家製龍蝦汁蟹肉手工寛條麵 $168🍝 煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵 $148🍵 奶蓋桂花鮮奶烏龍茶 $48🍵 百香果菠蘿愛玉桂花烏龍茶 $48//📍銅鑼灣景隆街3號2樓゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2022➪#kafehopping_causewaybay
.°゚・

🍵 百香果菠蘿愛玉桂花烏龍茶 $48

➪#kafehoppinginhk2022
➪#kafehopping_causewaybay
2022-12-04 990 瀏覽
Before I talk about the food, I need to remind you to BOOK in advance through WhatsApp before coming. The first time I booked a few days in advance, but they said there were fully booked and asked me to try walking in. I walked in that Friday at 6:45pm. Most of the tables were empty, but the staff said they were fully booked and did not accept walk-ins. Therefore, I booked another day, this time two weeks in advance and successfully booked for 3 at 7pm on a Tuesday night. Again, I saw them reject walk-ins, even though there were two tables empty from 645 till 9something. I guess someone booked those tables but didn’t show up, which is a pity for both the cafe and the customers who wanted to walk in. I’d suggest only holding the table for customers who book for around 15 minutes only and if they don’t show up, it’s fair to give their table to walk-ins.

Anyway, the cafe is pretty near to the MTR station Exit D1, basically just a 1 minute walk, but you have to walk up two floors to reach the cafe. There is not lift, so you are forced to exercise before and after eating🤣. There is the indoor and outdoor area. The outdoor area is more aesthetic.
Ordering is through QR code and we ordered the following for three people. We were really blown away by how amazing the risotto and handmade pasta tasted. Although it is on the expensive side, it is totally worth it, as you can't eat these anywhere else. The pasta was really chewy and the cheesy sauce was so rich and left us wanting more even after we finished it. Both the beetroot risotto and the pasta had a very unique flavor to it, which I can't exactly describe, but they are very addictively delicious.
We originally ordered the matcha cake as well, but my friend bought a cake as surprise for the birthday celebration, so the staff was really kind to let us cancel our cake order. They also served our cake on a nice platter and did not charge us extra.
Handmade  Bigoli  with  Classic  Carbonara  Sauce
Scallop  with  Creamy  Beetroot  Risotto
VOL.1  Chicken  Wings
2022-11-29
慶祝紀念
生日
VOL.1  Chicken  Wings
2022-12-02 79 瀏覽
見到網上已經有好多人介紹 好似幾吸引 今日特登上黎試下!平日嘅夜晚 冇提前book位 上到去咁啱已經full咗 只可以留waiting list 我地係waiting list嘅第二 等咗差唔多半個鐘就已經打電話叫我哋話俾我哋知有位了!嗌咗個見到網上面都好多人推介嘅 自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條$168 個汁偏杰身幾濃味 但唔會過鹹 成個意粉蟹肉都唔少 有大量洋蔥 同少量蘑菇 係幾唔錯👍🏻另外仲嗌咗都好多人推介嘅 炙燒白松露雞翼$52 雞翼上面會有啲花瓣 雞翼保持到入面仲係好多肉汁 都入味嘅 不過我就覺得呢款味道就比較普通~Vol.1 香炸拼盤$98 menu寫嘅係有薯角,雞翼,魷魚圈,魚手指 不過黎到嘅係 由魷魚圈變咗做炸蝦 我哋落單嘅時候店員冇特別提過 都係野食黎到先知 不過都唔緊要嘅 講番野食 味道都係正常嘅炸物質素 唯獨係覺得炸蝦嘅炸粉比較厚 朋友就覺得魚手指好食!最後當然嗌埋都係好多人都有推介嘅 抹茶巴斯克麻糬蛋糕$58 外表當然係打卡able嘅樣 蛋糕面頭唔算太濃杰 而蛋糕入邊嘅麻薯就同平時喺出邊食開煙煙韌韌嘅唔同 佢係似一pat醬多啲 而味道係冇乜味嘅 呢度就有啲失望有啲扣
見到網上已經有好多人介紹 好似幾吸引 今日特登上黎試下!

最後當然嗌埋都係好多人都有推介嘅 抹茶巴斯克麻糬蛋糕$58 外表當然係打卡able嘅樣 蛋糕面頭唔算太濃杰 而蛋糕入邊嘅麻薯就同平時喺出邊食開煙煙韌韌嘅唔同 佢係似一pat醬多啲 而味道係冇乜味嘅 呢度就有啲失望有啲扣分

飲品我哋就嗌咗 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶$52 同 荔枝玫瑰寒天梳打$42 兩個都唔錯~味道正常

環境方面 其實會想黎嘅其中一個原因都因為鋪頭IGable嘅裝修 設有露台位 唔大風嘅時候坐都幾chill 都適合打下卡!👍🏻
自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
Vol.1 香炸拼盤
抹茶巴斯克麻糬蛋糕
抹茶奶蓋士多啤梨牛奶,荔枝玫瑰寒天梳打
30 分鐘 (堂食)
自家製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
2022-12-01 45 瀏覽
我一早已經預先訂左位,入到去就見到個店員面無面情,招呼都沒就指示你一入門口就要嘟安心,同埋要掃code 落餐,佢將點餐個iPad 擺左係最矮椅度,佢都懶得拎高俾你嘟過qr code ,即係唔好要求佢會服務你,之後我見佢吉左一張枱,問佢可唔可以坐個張枱,因為佢俾我個張枱真係好迫,我行去個條隙好窄,佢寧願空張枱都唔俾我地坐,即係趕客,試問之後又點會食得開心,於是我朋友黎左,佢又指示佢嘟安心,我朋友講話已經有朋友入座,佢聽都沒聽,淨係識叫人嘟安心,服務員唔優做,真心態度好差,最後真係沒幫親就閃左,因為佢地太差態度!
2022-11-21 75 瀏覽
今次來到銅鑼灣哩間新開既Vol1cafe,環境幾靚幾chill,有個露台位可以比人打下卡,而家哩個天氣涼涼地坐戶外都唔怕熱。♡ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $168意粉口感不錯,但汁醬麻麻地,好稀既龍蝦湯味唔係好算濃厚。♡ 薯條 $52每條都沾滿調味粉,香口好食。♡ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁 $48肉丸味道幾好食,而醬汁方面都比得好多,每粒都可以鋪滿滿既汁來食。♡ 抹茶巴斯克麻薯蛋糕 $58云云之中最好味既就係甜品,好濃抹茶味,而中間有一層麻薯,如果麻薯可以再做結身多啲會再增加口感,但甜品是不能錯過!♡ 荔枝玫瑰寒天梳打 $42只飲到玫瑰味冇荔枝味,普通的玫瑰梳打,可以中和下食物的油膩感。我諗店鋪新開關係明顯人手唔係幾夠,食物質素一般,但勝在環境可以打下卡吹下水幾chill~

♡ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $168
意粉口感不錯,但汁醬麻麻地,好稀既龍蝦湯味唔係好算濃厚。

♡ 薯條 $52
每條都沾滿調味粉,香口好食。

♡ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁 $48

♡ 抹茶巴斯克麻薯蛋糕 $58

♡ 荔枝玫瑰寒天梳打 $42

• 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
龍蝦汁蟹肉手工寛麵條 $168呢個真係好好好好食,平時鐘意飲龍蝦濃湯既你絕對唔可以錯過!龍蝦汁質地濃郁,配上大量蟹肉增加口感,最重要係個麵超有咬口,又夠晒掛汁,推薦!白松露雞胸意粉反而呢個就比較失色,碟底全部都係油,好似食緊油浸意粉咁,啲雞肉雖然夠滑,但係調味就重手左,都係龍蝦意粉好食啲。紅菜頭北海道帶子意大利飯 $138呢個顏色同擺盤真係超靚,簡直打卡必備,食落唔覺有紅菜頭味,相信都係用黎調色為主,帶子煮得好好,唔會過熟。雙層巴斯克蛋糕 $58最後緊係要叫返個甜品做收尾啦,呢個巴斯克蛋糕出乎意料地好味,朱古力夠濃夠滑,超creamy,會想為左個蛋糕再返黎食😂
龍蝦汁蟹肉手工寛麵條 $168

白松露雞胸意粉

紅菜頭北海道帶子意大利飯 $138

雙層巴斯克蛋糕 $58

2022-11-16 167 瀏覽
呢間餐廳主打西餐手工意粉同蛋糕甜品☕️💗法式南瓜湯 ($38)南瓜忌廉湯質感奶滑Creamy,南瓜味香甜濃郁🎃💗炙燒白松露雞翼 ($52)雞翼烤焗至皮脆肉嫩,肉汁豐富,入口充斥濃郁白松露香🐥💗卡邦尼手工圓粗麵 ($138)手工圓粗麵煙韌彈牙,特意選用新紀元卵·曉同巴馬臣芝士,所以醬汁特別濃厚,但食多幾啖就好易膩🧀再加入意大利式煙肉同風乾豬面頰肉,增添鹹脆香口🥓💗自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 ($168)手工寬麵條口感偏硬身有嚼勁,掛滿自家龍蝦汁。由於醬汁用上新鮮龍蝦頭熬製,所以蝦味特別濃郁🦞配以啖啖蟹肉,味道鮮上加鮮🦀💗布朗雪山 ($68)布朗尼用上法國Valrhona黑朱古力製作,外層酥脆內裡鬆軟,朱古力味醇香濃郁,甜而不膩🍫最後配上忌廉瀑布同Lotus 焦糖餅乾🍪💗奶蓋桂花鮮奶烏龍茶 ($48)烏龍茶嘅桂花味太重,而且鮮奶比例過多,完全蓋過哂茶味,頂層只係普通忌廉奶蓋,無特別可言🌼💗黑糖鮮奶米麻糬 ($52)黑糖鮮奶奶香特別柔滑濃郁,但黑糖只有甜味無香味,底下有麻糬條,口感軟糯但唔夠煙韌🧋
呢間餐廳主打西餐手工意粉同蛋糕甜品☕️
💗法式南瓜湯 ($38)
南瓜忌廉湯質感奶滑Creamy,南瓜味香甜濃郁🎃
法式南瓜湯

💗炙燒白松露雞翼 ($52)
雞翼烤焗至皮脆肉嫩,肉汁豐富,入口充斥濃郁白松露香🐥
炙燒白松露雞翼

💗卡邦尼手工圓粗麵 ($138)
卡邦尼手工圓粗麵

💗自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 ($168)
自家龍蝦汁蟹肉手工寬麵條

💗布朗雪山 ($68)
布朗雪山

💗奶蓋桂花鮮奶烏龍茶 ($48)
奶蓋桂花鮮奶烏龍茶

💗黑糖鮮奶米麻糬 ($52)
黑糖鮮奶米麻糬
黑糖鮮奶米麻糬
2022-11-13 1061 瀏覽
👛去完感謝祭血拼🩸👗👠🥿🧣👜就打算順便搵埋野食🍴呢間小店🈶️一個好吸精嘅招牌吸引住我😍我見佢仲未🈶️露台可以坐戶外❤啱曬依家呢個天氣✅所以就二話不說🍴沿樓梯🪜行咗上去試吓嚕🥳🥳小店嘅裝修係用木系嘅元素🪵感覺超溫馨又舒服呢🥳🥳🎃法式南瓜濃湯 $38🌈質地夠杰又濃郁嘅南瓜濃湯🎃完全可以飲到南瓜嘅甜味❤上面加多咗一塊脆卜卜嘅小多士🔥正呀🥳🔥炙燒白松露雞翼 $52/4隻🌈隻隻雞翼都大大隻🥳即叫即燒🔥第一次食用白松露醃嘅雞翼🐔原來都好夾噃🔥烤完嘅雞翼仲有陣陣白松露嘅獨有香味🥳超正👍🦞龍蝦手工意粉 $168🌈呢個龍蝦肉超多👍而且個醬汁味道亦夠濃郁😍好喜歡佢地嘅手工意粉嘅質地❤️夠彈牙🈶️咬口👍🍝卡邦尼手工圓粗麵 $138🌈佢哋呢個卡邦尼意粉暫時係我食過最喜愛之一嘅餐廳🍴佢哋嘅卡邦尼意粉雞蛋同忌廉嘅比例做🉐️非常之好😍所以上枱個時要快啲撈勻佢食🥳每啖意粉都掛住醬汁❤我勁喜歡💕讚喔👍👍🍧布朗雪山 $68 🥳呢個甜品真係不得了之了🉐️絕對係🈶️誠意之作👍小店用咗Valrhona朱古力🍫加自家製嘅brownie❤外脆內軟🔥即叫即做🍧食埋個甜品呢餐真係夠曬完美嚕🥳🍒荔枝玫瑰梳打 $42🌈好香玫瑰味😍啜入口仲🈶️一粒一粒嘅荔

🥳小店嘅裝修係用木系嘅元素🪵感覺超溫馨又舒服呢🥳🥳

🎃法式南瓜濃湯 $38

🔥炙燒白松露雞翼 $52/4隻

🦞龍蝦手工意粉 $168

🍝卡邦尼手工圓粗麵 $138

🍧布朗雪山 $68

🍒荔枝玫瑰梳打 $42

🌈好香玫瑰味😍啜入口仲🈶️一粒一粒嘅荔枝肉🍒口感層次夠豐富👍

🍵🍓抹茶士多啤梨奶蓋 $52

🌈我呢個抹茶控就超鍾意呢杯🈶️埋士多啤梨嘅奶蓋喇🍓佢可以平衡到抹茶嘅茶味又同時可以飲到士多啤梨嘅香味✅抹茶控一定會超喜歡呢🥳🥳

2022-11-06 245 瀏覽
👍🏻自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $168超水準隱世Cafe!咁高質竟然冇人講🤯餐廳新開咗幾個月,主打手工意粉,招牌必食龍蝦汁蟹肉手工寬麵🤤!龍蝦汁由新鮮龍蝦頭,以傳統法式龍蝦湯嘅做法熬製而成,質地濃郁杰身再配以大量蟹肉煮成意粉,非常足料😛手工寬麵新鮮製作,口感彈牙龍蝦汁量剛好,每條寬麵都被龍蝦汁包裹住,好掛汁入口充滿濃濃嘅蟹肉鹹鮮混和龍蝦甘香,私心推薦好好食😭!味道:9/10性價比:9/10-👍🏻卡邦尼手工圓粗麵 $138係傳統冇落cream嘅卡邦尼做法加入Pecorino羊奶芝士同Parmigiano - Reggiano巴馬臣芝士用上「新紀元.曉」蛋黃,賣相比起一般carbonara偏橙紅色,蛋汁黏口稠身面頭嘅Pancetta意大利式煙肉同Guanciale風乾豬面頰肉煎到燶邊焦脆,重煙燻香味,迫晒啲油香出嚟🤤手工圓粗麵口感幾特別,硬身少少又帶點煙韌整體蛋香濃郁之餘又充滿芝士、煙肉鹹香同淡淡黑胡椒味呢個價有呢個質素CP值好高🥺!味道:9/10性價比:9/10-👍🏻炙燒白松露雞翼 $52/4隻都係必食item😜!雞翼大隻厚肉脹卜卜,外皮煎得焦脆,沾上白松露醬白松露味濃郁,又帶淡淡玫瑰花
👍🏻自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $168
超水準隱世Cafe!咁高質竟然冇人講🤯
再配以大量蟹肉煮成意粉,非常足料😛
手工寬麵新鮮製作,口感彈牙
龍蝦汁量剛好,每條寬麵都被龍蝦汁包裹住,好掛汁
入口充滿濃濃嘅蟹肉鹹鮮混和龍蝦甘香,私心推薦好好食😭!
性價比:9/10
👍🏻卡邦尼手工圓粗麵 $138
係傳統冇落cream嘅卡邦尼做法
手工圓粗麵口感幾特別,硬身少少又帶點煙韌
整體蛋香濃郁之餘又充滿芝士、煙肉鹹香同淡淡黑胡椒味
呢個價有呢個質素CP值好高🥺!
性價比:9/10
👍🏻炙燒白松露雞翼 $52/4隻
白松露味濃郁,又帶淡淡玫瑰花香,味道好特別好好食🤤
仲係肉嫩多汁咬落超juicy,又醃得入味,一個人食哂4隻冇難度🤪
👍🏻法式南瓜湯 $38
選用日本橙皮南瓜,配上竹炭芝麻包
湯質地夠哂濃杰,南瓜味濃郁香甜,濃到好似食緊南瓜蓉咁😛
芝麻包脆卜卜又唔硬,黑芝麻味明顯突出,連湯都好高質🤩!
法式南瓜湯
👍🏻荔枝玫瑰寒天梳打 $42 & 百香果菠蘿桂花烏龍茶 $42
寒天梳打有淡淡荔枝味,唔太甜,有微微玫瑰花香,賣相好靚😌
烏龍茶係冷泡茶,果味比起寒天梳打明顯啲,飲到烏龍茶香
菠蘿同百香果味道平均,仲食到粒粒果肉
同樣唔太甜,清新解渴😎
👍🏻抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $58
抹茶巴斯克麻糬蛋糕係呢度招牌,採用咗丸久小山園抹茶粉而製
中間內藏夾心麻糬,質地呈流心狀,比較軟身,有輕微拉絲煙韌感
蛋糕軟綿幼滑,芝士味突出,同時抹茶回甘明顯,濃而不苦
再淋上奶蓋同抹茶粉,整體口感同味道層次豐富😌
👍🏻布朗雪山 $68
Brownie切成一口size疊高,同樣淋上奶蓋,仲有朱古力碎同朱古力粉
口感做得非常好,部份脆口,部份就係半溶朱古力濕潤鬆軟嘅質地🤤
朱古力味勁濃郁,預咗會甜啲啲,啱哂朱古力控必食😜!
布朗雪山
整體食物質素絕對唔係一般樓上cafe level,無論主菜、小食、湯都好用心製作,真係超水準cafe👍🏻👍🏻
地理位置雖然一啲都唔隱世,就係sogo後面條街,但要行樓梯上兩層,平時經過真係未必留意到
裝修走木系柔和風格,擺咗啲綠色植物,環境清幽,乾淨闊落坐得好舒服
仲有室外balcony位,旺中帶靜感覺好chill!
最正係竟然全日唔收加一同冇最低消費,試業期間仲有9折優惠,CP值正到痴線,呢個質素好抵食😭!
📍Vol.1 Cafe @vol.1hk
銅鑼灣景隆街3號2樓
布朗雪山
ᴠᴏʟ.1本來是專門售賣新鮮自家製意粉材料包,最近更加開設了ᴄᴀғᴇ,客人連自行烹調的步驟也可以省卻,想吃的話直接到訪就可以!ᴄᴀғᴇ在二樓有室內外座位,在樓下看上去陽台挺有ғᴇᴇʟ,室外的木箱枱加上露營櫈適合秋冬氛圍🍁⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條> $168<煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵> $148當然ᴄᴀғᴇ餐牌主要都是以意粉為主,新鮮意粉製麵的過程繁複,由麵粉到製成一條條的意粉,投放了不少心思和時間!今次試了兩款不同的麵條,分別是寬麵條及圓粗麵,龍蝦汁蟹肉手工寬麵條的蟹肉超多,龍蝦汁也很濃郁,寬麵條會比較煙韌有咬口!在製作圓粗麵的時候已加入墨魚汁,味道不算很濃烈但也吃到淡淡的墨汁香,要有心理準備會吃到嘴唇黑污污😚⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<法式南瓜湯> $38<炙燒白松露雞翼> $52南瓜湯的質感濃稠,味道帶點酸甜,可以沾上黑色的芝麻多士吃!另外小食雞翼每隻都脹卜卜, 趁熱吃咬下去多汁,灑了些玫瑰花瓣令賣相即時加分!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<布朗雪

<自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條> $168
<煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵> $148

<法式南瓜湯> $38
<炙燒白松露雞翼> $52

<布朗雪山> $68
店員介紹新出品的甜品,喜歡朱古力的話必試,用了ᴠᴀʟʀʜᴏɴᴀ朱古力自家製ʙʀᴏᴡɴɪᴇ,即叫即製上枱的時候還温暖,有外脆內軟的口感,濃郁的朱古力配上原味奶蓋,還有百搭ʟᴏᴛᴜs餅作裝飾✨

<抹茶奶蓋士多啤梨牛奶> $52
<黑糖鮮奶米麻糬> $52
兩杯飲品都是以牛奶作為基底,士多啤梨牛奶要攪拌好才喝,上層有抹茶奶蓋令口感更豐富!而黑糖鮮奶米麻糬味道像平時的手搖,不過珍珠就改由麻糬代替,麻糬口感偏軟淋!
係銅鑼灣e個繁忙嘅地方除左車水馬龍嘅街道, 抬頭望上去其實有唔少特色店鋪, E間位於銅鑼灣景隆街嘅隱世樓上café, 走木系休閒渡假風, 設有室內同露台位置, 夜晚係露台嘆住杯酒, 望住樓下人來人往嘅景況, 確係幾特別~ 🌟抹茶奶蓋士多啤梨牛奶就咁睇已經好靚, 抹茶奶蓋唔算好濃帶微微甘味, 牛奶加埋甜甜酸酸嘅士多啤梨肉, 味道甜美又開胃🌟黑糖鮮奶米麻薯濃郁嘅黑糖味加上濃醇香滑嘅牛奶, 配搭自家製嘅米麻糬, 口感煙煙韌韌又軟彈🌟南瓜湯法式橙皮南瓜打成嘅南瓜湯, 口感順滑香甜, 沾上芝麻黑白長棍麵包一齊食, 份外美味🌟自家製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵餐廳主打手工意粉當然要試下, 一上枱已經聞到好香嘅龍蝦汁, 龍蝦汁濃郁鮮甜, 入面仲有滿滿嘅蟹肉, 麵條煙韌有彈性, 每條麵條都充分沾滿醬汁, 調味剛好一d都唔膩!🌟炙燒芝士牛肉醬薯角炙燒自家製牛肉醬配上熱辣辣嘅香脆薯角, 上面撒滿Parmigiano芝士, 味道不錯🌟卡邦尼手工圓粗麵車車平時比較少食卡邦尼, 因為覺得好膩, 朋友話想試下, 咁就點一個試下啦~估唔到又幾有驚喜! 煙肉份量超多, 焦焦脆脆好香口, 醬汁充滿煙肉嘅油香, 配搭質地紮實,

🌟抹茶奶蓋士多啤梨牛奶

🌟黑糖鮮奶米麻薯

🌟南瓜湯

🌟自家製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵

🌟炙燒芝士牛肉醬薯角

🌟卡邦尼手工圓粗麵
車車平時比較少食卡邦尼, 因為覺得好膩, 朋友話想試下, 咁就點一個試下啦~估唔到又幾有驚喜! 煙肉份量超多, 焦焦脆脆好香口, 醬汁充滿煙肉嘅油香, 配搭質地紮實, 充滿咬勁嘅圓粗麵, 超滋味呢~

🌟奶蓋朱古力布朗尼
車車第一次食咁邪惡嘅組合😈, 布朗尼用上Valrhona朱古力製成, 上面鋪上幼滑嘅奶蓋再撒上Valrhona朱古力粉, 甜度適中, 超滿足, 兩個人share岩岩好🙈🙈
2022-10-23
呢間已經係九月初時去的了😳個時同朋友去個陣應該仲係試業中~咁岩見到有人推介,睇啲相覺得環境幾好,坐得舒適,應該可以同朋友好好咁傾下計🥳所以係冇book位既情況下就衝左上去了,好彩咁岩有位~(建議都係預先book位🥰)-一坐低冇幾耐,店員好好會主動介紹下佢地既Menu💁🏻‍♀️呢度必食既一定係自家製既手工意粉🍝-🎈炙燒芝士牛肉醬薯角 $68店員私心推介的💫又真係幾好食😋平時通常係以黑松露或者明太子醬配上薯條或薯角,但呢度就比較特別用上芝士牛肉醬,面頭仲有炙燒過啲芝士,感覺就好似食緊肉醬意粉既薯角版~好邪惡好match🙆🏻‍♀️-🎈自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵 $168現在回想起都仲係覺得好好食😍印象中係好濃郁既龍蝦汁,因為自己本身好鍾意食海鮮,而呢款確實係幾有驚喜😳睇返原來餐廳係用新鮮既龍蝦頭熬製成傳統既法式龍蝦湯而成~所以特別鮮甜,而寬條麵好掛汁,食落好有咬口,口感好好👍🏻-🎈抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52隻色好靚好岩打卡❤️飲落唔會好甜~有淡淡的抹茶味!最鍾意係佢裡面有啲士多啤梨🍓肉,邊飲邊可以咬下啲果肉😝-🎈雙層巴斯克蛋糕🍰(原味及朱古力) $58本身係超想試招牌抹茶巴斯克麻糬蛋糕,睇中佢層厚

🎈炙燒芝士牛肉醬薯角 $68

🎈自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵 $168

🎈抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52

🎈雙層巴斯克蛋糕🍰(原味及朱古力) $58
雙層巴斯克蛋糕 (原味及朱古力)

本身係超想試招牌抹茶巴斯克麻糬蛋糕,睇中佢層厚厚的奶蓋🤭點知連最後一件都比人預留了cry🥹不過唔緊要轉食左呢款!食落就冇話太特別,感覺朱古力好似有少少搶左原味的味道咁!
以食物質素來說都幾高質,絕對比起其他樓上Cafe有驚喜!但環境呢就唔太清楚係唔係我同朋友有啲唔好彩(?)一開始其實感覺都還好,就如其他樓上cafe一樣好靜好岩傾計,而且又好chill可以坐好耐,成個體驗都好好!但去到後半部份呢隔離枱就開始好大聲咁講野🥹完全係大聲講大聲笑🥹而個個大聲程度係要同朋友哄到埋先聽得清究竟講緊咩😮‍💨所以呢個位老實講真係有扣分🤔
🔹不設加一收費
🔸Vol.1 Cafe
2022-09-02
  • 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶
2022-10-22 147 瀏覽
最近聽過朋友講話台灣有間小店佢叫我得閒去試吓 今日咁啱喺銅鑼灣睇完醫生要搵啲嘢食嘅時候就諗起呢一間餐廳佢係位於景隆街嘅樓上鋪嚟嘅,其實地鐵站行過嚟只係需要1分鐘嘅時間就已經到㗎喇所以係好近一入到餐廳感覺係好舒服嘅佢係以一啲木色做一個主題,除咗室內之外亦都有室外嘅位置同朋友一路食飯一路傾偈一路飲嘢呢個環境真係好chill我同我個朋友就叫咗一個沙律一個小食仲有一個意粉🍝佢都有叫到一杯嘢飲嗰杯就係百香果菠蘿桂花烏龍茶烏龍茶再加上桂花嘅香蜜味,好清新再配上百香果同埋菠蘿嘅果酸,飲落去酸酸甜甜好開胃小食我就叫咗意式香草肉丸配上羊奶芝士汁,原本仲以為依啲羊奶芝士汁會唔會好重口味好鹹,點不知呢一個小食令我覺得好有驚喜個sauce 芝士味其實好香濃,再配上彈牙嘅豬肉丸,我覺得係超級match嘅!而且依家出邊食到嗰啲咁鬆鬆散散呢度嘅係比較實淨嘅!沙律我哋就揀咗呢一個慢煮白松露雞胸南瓜沙律。白松露味超級超級香舊雞胸都係充滿着濃厚嘅白松露味而且佢嘅雞胸蟹好Juice!真係令我大有驚喜沙律都好新鮮開配上黑醋汁,做得唔錯!而家我最期待嘅意粉我就揀咗牛肋條肉醬手工闊條麵,果然無令我失望!製造嘅意粉同一般出邊街市買
同朋友一路食飯一路傾偈一路飲嘢呢個環境真係好chill

烏龍茶再加上桂花嘅香蜜味,好清新

再配上百香果同埋菠蘿嘅果酸,飲落去酸酸甜甜好開胃

點不知呢一個小食令我覺得好有驚喜

沙律都好新鮮開配上黑醋汁,做得唔錯!

而家我最期待嘅意粉我就揀咗牛肋條肉醬手工闊條麵,果然無令我失望!製造嘅意粉同一般出邊街市買到嘅好唔同因為佢好煙韌彈牙,好有咬口,而且每一條都做到掛汁嘅效果
牛肋條都做得好林,調味係帶有少少辣,會不停想食落去係超級開胃令我一啖食過一啖
下次我會再嚟試吓其他意粉同埋佢嘅甜品