2023-08-17 180 瀏覽
龍蝦汁蟹肉手工意粉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉口感煙韌可口,每條都掛滿香濃黏稠的龍蝦汁,以及切成幼絲的蟹肉,每一啖都能嘗出海鮮獨有的鮮甜滋味,令人再三回味。隨意粉附上一片竹炭多士,沾上濃厚的龍蝦汁共食,更加滋味可口。南瓜雞胸意大利飯賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意大利飯質地猶如奶油一般濃郁,入口飯粒微硬有嚼口,感覺非常正宗。米粒與高湯混合南瓜蓉一起燉煮,入口甘香甜美,令人上癮。雞胸經煙燻煮制,帶有淡淡的燒香味,非常誘人。雞胸入口軟腍嫩口,肉味十足,高質之選。炙燒白松露雞翼賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧雞翼經炙燒處理,外皮金黃香脆,兼散發著清香的松露味。內裡雞肉嫩滑多汁,鹹香惹味,十分不錯。抺茶巴斯克麻薯蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧巴斯克蛋糕經高溫烘烤,表面獨有的燒焦味道十分經典。內餡呈半熟狀態,夾雜Q 彈的麻薯,一口咬下,同時能品嚐到蛋糕順滑與麻薯煙韌的口感,一試難忘。抺茶沈穩的茶香,令蛋糕的味道更有層次。奶蓋桂花鮮奶烏龍茶荔枝玫瑰寒天梳打賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蔚藍的烏龍茶上蓋有白晰的奶蓋,尤如藍天與白雲,感覺悅目舒心。入口如鮮奶般順滑,帶有清雅的茶味,加上點

賣相:🐧🐧🐧🐧

賣相:🐧🐧🐧🐧

奶蓋桂花鮮奶烏龍茶、荔枝玫瑰寒天梳打

荔枝玫瑰寒天梳打

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

蔚藍的烏龍茶上蓋有白晰的奶蓋,尤如藍天與白雲,感覺悅目舒心。入口如鮮奶般順滑,帶有清雅的茶味,加上點點桂花的芬香,整體清新怡人。

梳打由上而下漸變為鮮潤的紅,表面潵有玫瑰花瓣作點綴,感覺迷人又少女。飲落帶有濃郁的荔枝甜,碳酸的質感令甜度得以中和,粒粒寒天為飲料更添口感,夏日消暑必選。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設計簡約時尚,採用柔和溫馨的黃光,感覺放鬆又寫意。餐廳更設有室外座,想享受自然風的朋友務必預約❣️

🐧❤️結語:南瓜雞胸意大利飯高質又出色,必點推薦❤️

奶蓋桂花鮮奶烏龍茶、荔枝玫瑰寒天梳打
上個禮拜黎左個 Happy Friday❤️‍🔥🎈前排無啦啦俾我發現到佢地決定lunch time go go😎我自己比較鍾意outdoor 帶點chill嘅感覺😗有點似係喧囂嘅鬧市裡 尋找一片寧靜嘅空間❣️自制龍蝦汁蟹肉手工闊麵條 $178佢地嘅意粉全部都係手工意粉🍝仲要係每日親手自己制作 所以蛋香味好重🥚除左意粉嘅蛋香 龍蝦汁都好濃郁入曬意粉到 食落啖啖龍蝦汁味🦞❣️慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138朋友私自叫左呢個飯 又唔同我講見到南瓜呢兩個字心諗死得🎃因為我係唔會食但可以話比我想像中好好多倍🥰❤️食落覺得南瓜味唔多 唔重反而係重芝士味🧀❣️炙燒白松露雞翼 $58好熱下 完全感受到係即叫即炸🔥雞翼外層脆卜卜 再灑上玫瑰花瓣所以食落帶有玫瑰味🌺❣️抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $68奶蓋面 抹茶底抹茶味香濃🍵切出黎仲會帶少流心🤤👻入面仲有我最愛食嘅麻糬❣️荔枝玫瑰寒天梳打 $42初頭飲落玫瑰味出啲當再攪勻啲荔枝會出返黎🫶🏻成杯梳打好有夏日感覺☀️✨之後再加入左寒天 變得好有咬感-❣️抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52一杯好有層次感嘅飲品最項係平時好少會見到嘅抹茶味奶蓋🫣中層係牛奶🐮最後係士多啤梨醬🍓先黎一啖抹茶
上個禮拜黎左個 Happy Friday❤️‍🔥

一杯好有層次感嘅飲品
最項係平時好少會見到嘅抹茶味奶蓋🫣
中層係牛奶🐮最後係士多啤梨醬🍓
先黎一啖抹茶奶蓋 再攪勻牛奶同士多啤梨醬
感覺好似係韓國cafe會常見嘅strawberry latte
自制龍蝦汁蟹肉手工闊麵條
2023-08-14 139 瀏覽
Vol.1 Cafe 📍銅鑼灣景隆街3號2樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━這間手工意粉小店關注超久了~ 平日13:00準時到達等候餐廳開門 還是有一條小人龍呢! 這裡的氛圍很適合朋友或者情侶來坐 夏天所以戶外位置實在太熱了🥹 要不然外面會更chill! 我們點了餐廳的招牌 兩個人絕對夠吃 食量不大的話三個人分也很足夠~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 炙燒白松露雞翼 $58▶︎ 烤雞翼很大只 表面有白松露醬~▶︎ 雞翼蠻嫩滑的 調味正好 能感受到淡淡的白松露香味! 好味指數:●●●●◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178▶︎ 寬麵裹上滿滿龍蝦汁 夾雜的還有不少蟹肉 洋蔥 蘑菇等 ▶︎ 整體鮮味頗濃郁 鹹度和油度把控得很好 因此不會很膩 而且汁和料也很足 所以不會出現沒有味道的情況!▶︎ 手工寬麵條確實是蠻有嚼勁的 而且非常掛汁 因此每一口都會有鮮味~▶︎ 配了一塊烤到半焦脆的竹炭麵包 沾上濃稠的龍蝦汁很搭🥹 好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍛 慢

Vol.1 Cafe
📍銅鑼灣景隆街3號2樓

🐔 炙燒白松露雞翼 $58
▶︎ 烤雞翼很大只 表面有白松露醬~
▶︎ 雞翼蠻嫩滑的 調味正好 能感受到淡淡的白松露香味!
好味指數:●●●●◯

🍝 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178
▶︎ 寬麵裹上滿滿龍蝦汁 夾雜的還有不少蟹肉 洋蔥 蘑菇等
▶︎ 配了一塊烤到半焦脆的竹炭麵包 沾上濃稠的龍蝦汁很搭🥹

🍛 慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯 $138
▶︎ 粘稠的南瓜忌廉意大利飯配上松露雞胸片 裡面還會吃到蘑菇 洋蔥 蒜片等
▶︎ 飯比起南瓜味 更突出的是芝士忌廉味 吃起來超級濃郁~ 這款兩人以上分更好哦!
▶︎ 雞胸嫩滑 調味不會太鹹 我還蠻喜歡的!
▶︎ 飯質感是軟軟的那種 討厭夾生的也可以放心點😌
好味指數:●●●●◯

🍰 抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $68
▶︎ 抹茶巴斯克蛋糕 表面是奶蓋和抹茶粉 內裡則有牛奶麻糬 層次非常豐富!
▶︎ 巴斯克本身蠻不錯的! 抹茶味和芝士味很均衡 有抹茶味但不苦澀 質感也很順滑 甚至有些軟心的感覺~
▶︎ 奶蓋是甜甜的 跟抹茶粉和抹茶巴斯克蠻搭的!
▶︎ 至於牛奶麻糬真的很能拉~ 不是有嚼勁而是軟黏的感覺 因此口感融合得不錯

🍹 荔枝玫瑰寒天梳打 $42
▶︎ 這裡的玫瑰香味很自然 再加上淡淡的荔枝香 整體甜度頗低也很清爽~
▶︎ 個人也很喜歡Q彈的寒天!

🥛 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52
▶︎ 抹茶奶蓋 士多啤梨 牛奶 三種元素竟然很平衡 ▶︎ 入口先是草莓 然後便是濃郁牛奶香 回味則帶有抹茶的苦澀 層次感非常不錯~

• 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
  • 荔枝玫瑰寒天梳打
2023-08-06 38 瀏覽
銅鑼灣真係有不少Cafe,真係唔講唔會知,今日就比我發現銅鑼灣Sogo附近有一間樓上舖「Vol.1 Cafe」,走上一條長長樓梯來到,就發現另一新天地。他們以木系裝修,再有一個大大露台位置,一場來到,真係要打卡卡,影影相。設自家製手工意粉、Risotto、還有巴斯克麻糬蛋糕,性價極高。Mocha 入口朱古力味香濃,又不失唔咖啡的甘醇,口感厚滑。奶蓋桂花鮮奶烏龍茶奶蓋層的柔滑濃郁,再有桂花鮮奶烏龍茶的淡淡花香,兩者完美結合,帶來一種濃郁、滑順的口感。牛油果煙燻三文魚沙律新鮮爽脆的沙律菜配上柔軟的牛油果、嫩滑鹹香的煙燻三文魚,清甜車厘茄,彩色繽紛,帶來了多層次的味道。紅菜頭北海道帶子意大利飯意大利飯中加入了紅菜頭作調味,令米飯中嚼勁中帶點微甜,口感彈牙,另外再加上鮮嫩的金黃北海道帶子,甚有驚喜。抹茶巴斯克麻糬蛋糕來到真的必試甜品,未食過真係唔好話黎過!外型像一個巴斯克蛋糕,但就加上抹茶的口味,上層的芝士奶蓋亦有著瀑布的澎湃,一切開蜂擁流出,感覺非常治療,其中還有煙韌彈牙的麻糬,質感軟彈,口感細滑,真係一款不可錯過的甜點!
Mocha
入口朱古力味香濃,又不失唔咖啡的甘醇,口感厚滑。
牛油果煙燻三文魚沙律
紅菜頭北海道帶子意大利飯

抹茶巴斯克麻糬蛋糕
來到真的必試甜品,未食過真係唔好話黎過!
一直覺得上樓咖啡廳會忽然遇上驚喜,位於Sogo後街唐二樓cafe,距離地鐵站5分鐘步程,店內裝潢簡約帶一點古典味道,重有室外位置可以呼吸,而冷氣都好足夠,餐點飲品都好有驚喜,每份餐點都係百零蚊價位。而且唔使加一👍🏻跟店員點餐後隨即傳來陣陣玫瑰味清香。呢杯荔枝玫瑰寒天梳打顏色呈現漸變的粉紅色,啜兩啖重有寒天果肉好有咬口,清甜爽口,夏天晚上有感消暑解涼。自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條廚師的得意之作,手工製成的闊條麵雞蛋味很香濃,粗獷的質感讓口感層次更分明,鮮甜濃郁的龍蝦汁剛好掛麵,而蟹肉遍佈整盆pasta。慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯沒想到雞胸這麼軟滑,呈現淡粉紅色的慢煮雞肉吃出細煮的浪漫,混合了輕微香料、南瓜與洋蔥等配料,口感香甜富民族色彩,柔軟帶微微質感的意大利飯突顯出廚師功架👍🏻必點!炙燒白松露雞翼以玫瑰花瓣裝飾厚大雞翼,讓人停不下口的滋味小食,面層剛好微微金黃,火侯拿捏得相當好,入味且十分柔軟可口。Matcha Latte Espresso顏色層次分明,除了調製得很漂亮,香濃的抹茶混合了牛奶🥛,淡淡的甘香中引入香滑口感,濃淡度適中,與甜品互相輝映。抹茶巴斯克麻糬蛋糕近排好興嘅瀑布式質感,

Matcha Latte Espresso

抹茶巴斯克麻糬蛋糕
近排好興嘅瀑布式質感,作為招牌嘅巴斯克蛋糕,絕對逐層送上驚喜,而芝士蛋糕非常足料,每一層的口感甜度都恰到好處,配上香濃奶蓋抹茶,餡料重有麻糬拉絲,柔軟香滑,甘香撲鼻🥰
2023-08-01
2023-08-04 22 瀏覽
由細到大都會約朋友去cafe食野,但未必間間好食,加上cafe嘅價錢愈黎愈貴,所以最近都去少左。但呢間Vol.1 Cafe算係幾好食,覺得有心去設計menu,值得推嘅一間👍🏻!慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯$138呢個意大利飯好creamy微甜但唔算好重南瓜味,飯嘅口感質地都剛剛好,雞肉因為慢煮過後所以都好嫩滑爽彈👏🏻自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178蟹肉夠多,龍蝦汁亦夠濃郁同creamy!寬條麵咬落有口感亦好掛汁😋抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52超好飲,完全將我中意嘅野都放埋一齊,完美🥰性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:食物偏貴份量偏小但好食,適合糧頭/特別日子去慶祝一番!

慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯$138

自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 $178

抹茶奶蓋士多啤梨牛奶 $52
超好飲,完全將我中意嘅野都放埋一齊,完美🥰

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-03 118 瀏覽
我們於2/8(三)下午兩點四十五分左右到達餐廳,侍應讓我們在門口scan QR code看menu。人流不多,環境優美,可以自由入座,menu沒有套餐,都是單點的。❶慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯($138):有挺多蘑菇及約5塊雞胸,雞胸挺嫩,很軟不柴,而南瓜意大利飯挺好吃,但也挺油的。❷牛肋條肉醬手工寬麵條($148):寬麵條🍝挺有咬口,煙煙靭靭的,牛肋條肉醬是碎碎的肉條,意粉有點辣。❸奶蓋桂花鮮奶烏龍茶($48):外觀有點像富士山🗻(上白下藍),挺甜的,有一點小小桂花干。❹抹茶巴斯克麻糬蛋糕($68):超讚,這個必點,上面是抹茶粉及滑滑的cream,挺濃的抹茶味道,加上拉絲麻糬👍🏻正PS埋單只可cash/ visa/ master card
❹抹茶巴斯克麻糬蛋糕($68):超讚,這個必點
PS埋單只可cash/ visa/ master card
牛肋條肉醬手工寬麵條
2023-08-02
15 分鐘 (堂食)
2023-07-18 467 瀏覽
係銅鑼灣景隆街呢間樓上Cafe都bookmark咗好耐,今次終於有機會一試😍佢嘅露台位置走木系自然風格,好多人都有打卡📸呢日落大雨就冇得打卡,唯有專注係佢哋主打嘅自家製手工意粉🍝店內都見到有啲整意粉嘅儀器呢。菜式主要都係以意粉、risotto為主,再加幾款小食。意粉都係百幾蚊左右,而且餐廳無加一,性價比都唔錯👍🏻自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條好足料!滿滿嘅蟹肉🦀寬麵質感煙韌,咬落有啲回彈感覺,口感好好👍🏻👍🏻每條都裹滿香濃龍蝦汁😋😋牛肋條肉醬手工寬麵條將炆到軟腍嘅牛肋條撕成條,牛味幾香😍意粉好掛汁,食到酸酸甜甜嘅番茄味🍅煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵雖然賣相黑黑地好似唔吸引🤣但味道係有驚喜的😙😙食到墨魚汁本身嘅味加上幾香嘅蒜味,頗為惹味,仲食到唔少彈牙墨魚粒。紅菜頭北海道帶子意大利飯粉紅色賣相不錯💗意大利飯幾creamy,味道唔算有驚喜,穩穩陣陣。VOL.1香炸拼盤(脆辣雞翼、天婦羅炸蝦、魚手指、薯角)多啲人就可以share。雖則都係大路野但味道不錯,香口卻沒有油益感。當中尤其魚手指魚肉幾鮮嫩😛😛抹茶巴斯克麻糬蛋糕Cafe招牌作仲有瀑布似嘅巴斯克蛋糕🍰蛋糕質感實在,有濃濃抹茶甘香亦有淡淡芝士味

牛肋條肉醬手工寬麵條

煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵

紅菜頭北海道帶子意大利飯

VOL.1香炸拼盤(脆辣雞翼、天婦羅炸蝦、魚手指、薯角)

抹茶巴斯克麻糬蛋糕
Cafe招牌作仲有瀑布似嘅巴斯克蛋糕🍰蛋糕質感實在,有濃濃抹茶甘香亦有淡淡芝士味,不過麻糬較薄,質感較軟,存在感不高。

荔枝玫瑰寒天梳打、青檸蜂蜜梳打
飲品都幾靚,荔枝個杯食到唔少寒天。第一啖食落有少許藥水味,撈匀之後就飲到好清新嘅荔枝味😗😗

人均消費:$170
推介指數(10分為滿分):8分
2023-07-18
2023-07-16 119 瀏覽
呢間餐廳一直bookmark咗好耐,一直都好想試佢個麻薯蛋糕同靚靚嘢飲。朋友準備要移民,今晚請咗佢食呢一餐farewell dinner,希望佢一切順利。我地都叫咗煙三文魚墨魚汁手工墨魚圓粗麵。雖然食到成嘴都係墨魚汁,但味道啲確唔錯!而且嘢飲唔係得個樣for打卡,而係真係好好飲!!我叫咗杯抹茶奶蓋士多啤梨牛奶,朋友叫咗奶蓋桂花鮮奶烏龍茶。兩杯都唔會太甜,值得一試!最後我地叫咗成餐既重點 — 抹茶巴斯克麻糬蛋糕。食落好香抹茶味,而且加咗麻薯,令件蛋糕既口感再生色咗不少!強烈推薦餐廳環境舒適,能夠令人放鬆心情。如果可以坐埋室外個vibe相信會更加正!總結嚟講vol.1 cafe 性價比ok, 食物質素對得住個價錢,一定會再嚟食第二次的。

2023-06-24 326 瀏覽
放假搵下啲靚靚cafe打下卡試新嘢~見到呢間 cafe有啲好特別嘅飲品就去試~cafe有分室內同室外嘅坐位,因為室內已經坐滿,照坐室外。室外空間都有4張枱,造型係露營風,露營櫈配少少高身木板造方形枱,坐得好唔舒服,食完要keep住抬起手食嘢…🦞龍蝦汁蟹肉寬條麵係好好食,每一啖都有蟹肉同掛汁,寬條麵都好有咬口,唔會太煙靭太焾👍🏼面頭仲有塊小多士,冇咩味。🛑紅菜頭帶子意大利飯,諗住食健康少少而嗌嘅,第一次食紅菜頭,佢係淡淡哋嘅唔會好難入口,帶子煎得啱啱好,唔會有雪味,飯都唔會太濕,有微微嘅咬口🍵抹茶巴斯克麻糬蛋糕面頭有灑上抹茶粉嘅芝士奶蓋,中間有比較軟身嘅麻糬,抹茶味都好濃但唔會好苦,切開面頭嘅奶蓋會流落嚟形造到流心嘅感覺,打卡一流🍍百香果菠蘿桂花烏龍茶,要搞勻杯底嘅糖漿,啲冰溶晒反而甜度會啱啱好,幾fresh同埋有啲百香果粒粒咬下🍚黑糖鮮奶米麻糬,呢個個麻糬就同抹茶巴斯克蛋糕入面個麻糬一樣,好軟糯好流質嘅麻糬,都係啲冰溶咗個甜度反而啱啱好,飲落口個口感都幾特別,唔錯~
🍵抹茶巴斯克麻糬蛋糕

紅菜頭頭北海道帶子意大利飯
紅菜頭頭北海道帶子意大利飯
2023-06-19 277 瀏覽
Bookmark咗呢間餐廳好耐,星期五咁啱去開銅鑼灣就去碰下運氣睇下有冇位,6點幾去到餐廳都未開門已經有幾個人係門囗等緊,超好彩最後walk in成功,但係就得返bar枱同室外座位,所以大家想食嘅話記得要提早預約啦!點餐時店員有同我哋講定話因為比較多單,食物要預等得耐啲,但係最後等咗10分鐘左右就有得食,比大家做個參考。▫️自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 ($178) 4.5/5一上枱就聞到好香龍蝦味,手工寬麵條好煙韌同掛汁,每一條都沾滿濃郁嘅龍蝦汁,而蟹肉份量都好多!上面仲有一塊小多士,本身以為係竹炭味,食落原來係芝麻味,多士好香脆,芝麻味又夠濃,點龍蝦汁一齊食估唔到又ok 喎😜▫️煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵 ($148) 3.5/5圓粗麵唔會好硬,口感煙韌彈牙。意粉有少少辣,帶出咗墨魚淡淡鹹香味。但係三文魚同墨魚味唔係好夾▫️抹茶巴斯克麻薯蛋糕($68) 3.5/5一切開就有流心效果,蛋糕軟滑,抹茶味好香濃,面頭嘅嘅芝士奶蓋帶有咸香 ,食曬成個都唔覺得滯。美中不足係麻糬比較軟身,完全唔煙韌,就咁當佢係普通抹茶巴斯克蛋糕嘅話會高分啲🥹之前食過其他主打手工意粉嘅餐廳,有啲麵條口感會過硬,而呢度就冇呢

▫️自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條 ($178) 4.5/5

▫️煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵 ($148) 3.5/5
煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵

▫️抹茶巴斯克麻薯蛋糕($68) 3.5/5
抹茶巴斯克麻薯蛋糕

之前食過其他主打手工意粉嘅餐廳,有啲麵條口感會過硬,而呢度就冇呢個問題,寬麵條同圓粗麵都煙韌有咬口。不得不提餐廳服務唔錯,店員好貼心,我地食完墨魚汁麵整到成個嘴都係黑色,店員見到即刻默默攞多幾張紙巾比我地🫢

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️

✨想睇更多食評就記得follow - hk_holidaydiary
煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵
呢間主打食手工麵嘅Vol.1 Cafe喺銅鑼灣真係人氣爆棚㗎✨去之前最好前幾日book定位,如果唔係嘅話walk-in係唔會食到🤣我有幾次前一日book都full🥹呢次終於俾我book到!😭💛餐廳座位唔多,所以好快滿座,不過佢哋有露台🥰露台位置都chill㗎!🌟自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🦞 $178呢個係餐廳嘅人氣招牌✨幾乎每一台都有叫㗎🤤上枱已經好香龍蝦湯味😚每條寬麵條都掛滿龍蝦汁,所以呈橙紅色,上面仲有大量一絲絲嘅蟹肉😋第一啖食落去寬麵條真係超級煙韌!感覺有啲似pici嗰款🤤而且蛋味好香~每條麵都好掛汁,一食落口係滿滿嘅龍蝦鮮味,好似飲緊龍蝦湯咁🫶🏻蟹肉成功黏住麵條,食落更有口感,不過龍蝦味太濃,所以蓋過咗蟹肉嘅味道~同埋真係要share🤣食咗幾啖就已經好漏同有啲油膩😂🌟牛肋條肉醬手工寬麵條 $148我同朋友都鍾意呢款多啲☺️麵條一樣好食😋不過呢款食落去冇咁重口味~麵條上面有一座山咁多嘅牛肋條肉🤤💕牛肉醬係有一絲絲牛肉😚而且加咗洋蔥絲~食落味道偏甜,有焦糖味😋撈埋一齊食甜甜地好香好好味!🌟慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯🎃 $138另外叫咗一碟Risotto😆雞胸肉有好多片,而且肉質好淋好

🌟自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🦞 $178

🌟牛肋條肉醬手工寬麵條 $148

🌟慢煮白松露雞胸配南瓜意大利飯🎃 $138
另外叫咗一碟Risotto😆雞胸肉有好多片,而且肉質好淋好嫩😋上面仲有白松露醬,令雞胸味道更昇華✨意大利飯呈金黃色,南瓜味好濃郁,每啖都好香甜🥰不過食落就比起意粉遜色😛

🌟 VOL.1香炸拼盤🍤 $98
裡面有脆辣雞翼、天婦羅炸蝦🍤、魚手指同薯角~全部都炸得金黃色,好酥脆,而且炸粉好薄☺️更配埋茄汁同松露醬可以點,松露醬超好味😝

🌟炙燒芝士牛肉醬薯角🧀 $68
牛肉醬份量超多😍完全蓋過咗下面嘅薯角😍不過芝士味唔太出,食落有啲似牛肋肉醬意粉嗰隻肉醬,所以變咗冇乜驚喜🫣而且肉醬令薯角變淋咗,食落冇咁香口~反而點松露醬仲好食😳🤣

🌟抹茶巴斯克麻糬蛋糕 $68
呢個蛋糕都係好多人慕名而來嘅原因😂不過的地食完就覺得有啲失望🥹首先巴斯克蛋糕質感係好實,並唔係軟心/流心嗰隻🥹而且中間嘅麻薯唔係煙韌嗰種,反而似鮮奶麻糬好稀好流質😂而最頂淋滿咗一層奶蓋,但食落係冇味🥹不過抹茶味係幾濃嘅,但似普通抹茶芝士蛋糕🙁

🌟抹茶奶蓋士多啤梨牛奶🍓🍵 $52
飲品都幾大杯!最底係士多啤梨醬,加上鮮奶,最頂就有厚厚嘅抹茶奶蓋😍抹茶奶蓋好杰身,抹茶味都好濃,會回甘但唔會覺得苦😛士多啤梨醬同鮮奶撈勻後唔會覺得甜,而且食到粒粒果肉😗再撈勻抹茶奶蓋,感覺就似抹茶拿鐵☺️味道好豐富!

🌟黑糖鮮奶米麻糬 $52
呢杯真心有驚喜😍飲落去黑糖味超濃!本身以為佢係粒粒麻糬,點知原來係鮮奶麻糬嗰種,一吸會好似食咗鬼口水咁好得意😚🤣不過都真係好飽肚,飲飲下就飽咗😂

🌟奶蓋桂花鮮奶烏龍茶 $48
呢杯係打卡之選🫶🏻藍天白雲咁好靚✨☁️奶蓋係甜甜地,好似忌廉咁,飲落就有淡淡桂花味,不過茶味就唔太出~

Overall覺得呢間嘅手工麵的確好高質!值得一試🥰😋不過其他野食就普通~推介大家可以叫手工麵同小食!

加一服務費:❎

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Vol.1 Cafe (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街3號2樓
2023-06-03 108 瀏覽
喺IG認識呢一間Cafe一定會係因為佢哋嘅抹茶巴斯克麻糬蛋糕同埋自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條🧡大家可以WhatsApp佢哋訂位餐廳有室內同室外嘅位置由於當日我哋有少少嘢想喺餐廳度拍攝同埋影相好多謝店員都好有禮貌,同埋容許我哋影啲相龍蝦汁蟹肉面係朋友食嘅佢話個醬汁係10分濃郁食物嘅份量好多😍性價比非常之高至於佢哋嘅抹茶麻糬蛋糕真係好濃郁好濃郁嘅抹茶味😍我下次再去一定會再食然後想講吓我最愛嘅espresso tonic味道非常之好😋😋好喜愛木系嘅Cafe 再去銅鑼灣嘅話一定會二訪
大家可以WhatsApp佢哋訂位
餐廳有室內同室外嘅位置
由於當日我哋有少少嘢想喺餐廳度拍攝同埋影相
好多謝店員都好有禮貌,同埋容許我哋影啲相
龍蝦汁蟹肉面係朋友食嘅
  • 抹茶巴斯克麻糬蛋糕
  • 卡邦尼手工圓粗麵
  • 荔枝玫瑰寒天梳打
  • 黑糖鮮奶米麻糬
心算來潮想食意粉就決定試下銅鑼灣既 @vol.1hk 呢間樓上cafe主打平民價既手工意粉 仲要唔加一.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪所有意粉類都係$118-$168既range一改「食手工意粉通常都貴貴地」同「樓上cafe食意粉都係果啲野啦」既印象( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )超好彩既我星期五成功walk in係唯一一個既walk in spot.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪建議大家想食要提早預約◦ 自製龍蝦汁蟹肉寛條麵人人都叫既餐廳招牌菜(˙𐃷˙)龍蝦汁好濃郁 加埋蟹肉碎依附係每條麵條上每啖都充滿鮮味 同時唔過鹹寛條麵我期望係更加寛既 但佢既口感我都喜歡.ᐟ‪‪‬唔會太靭又唔會太軟 附送既多士有少少莫名其妙 佢不至於多汁到可以送包啊 件多士又唔係特別好食◦ 煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵佢既墨魚汁都幾足料 唔係純粹變左黑色都食到獨有既淡淡鹹鮮味配煙三文魚我覺得唔算好夾 可能因為賣相靚啲不過我會寜願用番墨魚/魷魚( ˶'-'˶)◦ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁佢既肉丸係豬肉丸夾雜香草調味羊奶芝士汁比我想像中無咁重口味反而係淡淡奶香咁~◦ 青檸蜂蜜梳打想清新一下而揀既 佢同時都超低糖健康人士適用(˙◁˙)見都唔少人推介佢既basqu
心算來潮想食意粉就決定試下銅鑼灣既 @vol.1hk
所有意粉類都係$118-$168既range
超好彩既我星期五成功walk in
係唯一一個既walk in spot.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
建議大家想食要提早預約

◦ 自製龍蝦汁蟹肉寛條麵
人人都叫既餐廳招牌菜(˙𐃷˙)
龍蝦汁好濃郁 加埋蟹肉碎依附係每條麵條上
每啖都充滿鮮味 同時唔過鹹
寛條麵我期望係更加寛既 但佢既口感我都喜歡.ᐟ‪‪‬
唔會太靭又唔會太軟

◦ 煙三文魚墨魚汁手工圓粗麵
佢既墨魚汁都幾足料 唔係純粹變左黑色
都食到獨有既淡淡鹹鮮味
配煙三文魚我覺得唔算好夾 可能因為賣相靚啲
不過我會寜願用番墨魚/魷魚( ˶'-'˶)

◦ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁
佢既肉丸係豬肉丸夾雜香草調味
羊奶芝士汁比我想像中無咁重口味
反而係淡淡奶香咁~

◦ 青檸蜂蜜梳打
想清新一下而揀既 佢同時都超低糖
健康人士適用(˙◁˙)

見都唔少人推介佢既basque cheesecake ჱ̒ ー̀֊ー́ )
但我晏晝食完兩件cheesecake就無試埋佢甜品

#lastbitematters
#lastbitematters_cwb
  • 自製龍蝦汁蟹肉手工寬麵條
呢間位於銅鑼灣嘅樓上cafe以木系為主題 分咗室外同室內兩部分 室外露台位好適合打卡 而室內座位舒適 加上柔和嘅燈光 成個感覺好悠閒(๑˃́ꇴ˂̀๑) 但小店座位唔多 建議訂咗位先嚟食就唔洗驚要等位啦˂ᵒ͜͡ᵏᵎ⁾小店主打手工意粉 而當日一落完柯打之後職員就同我哋講定啲單比較多 所以嘢食要等一段時間 最後等咗大約40mins先上齊所有嘢食ᓫ(°⌑°)ǃ 懷疑因為每碟意粉都係自家製 為求高質素所以要預返製作需時〰*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩▸ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵🍝 ($178)必食✧ 果然係手工意粉嚟 麵質彈牙得嚟好煙韌 龍蝦汁好有驚喜 味道濃郁又好鮮甜 而且仲好掛汁添.ᐟ.ᐟ 食落每一啖都食到滿滿嘅蟹肉 勁足料 面頭仲附上咗一塊竹炭多士作點綴 真心推薦‬☆*゚▸ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁🧆 ($58)個芝士汁以羊奶嚟整 但唔會有陣羊騷味 食落又唔似平時嘅芝士汁 幾特別又好食⋆︎* ⁑⋆︎* 而豬肉丸都好重肉味同彈牙 但唔夠掛汁 呢個位會有小小扣分 但都係可以一試(◍•ᴗ•◍)▸ 抹茶巴斯克麻糬蛋糕🍵 ($68)招牌甜品✧ 蛋糕一切開有少量流心效果 所以感覺上麻糬比較軟身 煙韌派嘅西女人表示唔夠咬感꒦ິ^꒦ິ 而蛋糕

*̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
▸ 自製龍蝦汁蟹肉手工寬條麵🍝 ($178)

▸ 意式香草肉丸配羊奶芝士汁🧆 ($58)

▸ 抹茶巴斯克麻糬蛋糕🍵 ($68)
招牌甜品✧ 蛋糕一切開有少量流心效果 所以感覺上麻糬比較軟身 煙韌派嘅西女人表示唔夠咬感꒦ິ^꒦ິ 而蛋糕口感幼滑 抹茶味夠香濃 啱晒抹茶控〰 加埋面頭一層微咸嘅芝士奶蓋 食落好豐富.ᐟ.ᐟ 整體嚟講都係偏高分嘅甜品嚟♡゛

▸ 抹茶奶蓋士多啤梨牛奶🍓 ($52)
香醇鮮奶配上適量嘅士多啤梨醬 甜度剛好 仲啖啖都會飲到士多啤梨果肉〰 但奶蓋嘅抹茶唔夠濃郁 唔太飲得出抹茶味ಥ_ಥ

▸ 𝐻𝑜𝑡 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎☕️ ($44)
朱古力味同咖啡味道均衡 比例拿捏得啱啱好 咖啡嘅香氣唔會比朱古力嘅甜度掩蓋 飲落係香濃嘅朱古力味但又唔會太甜・◡・

📍𝑽𝒐𝒍.𝟏 𝑪𝒂𝒇𝒆
🗺️ 銅鑼灣景隆街3號2樓