就係Mikiki附近有間特色小店「Wanna Eat 」,我覺得佢同一般嘅Cafe有少少唔同,除咗西式嘅意粉、意大利飯之外,仲有台式嘅菜式、特色甜品,Menu都幾多選擇。餐廳走簡約風,都坐得好舒服~🔸想食•拔絲咕嚕肉$98🥰呢個真係睇到人介紹跟住勁想食😆成個定食有中日fusion感覺🤣超大份‼️絕對要share,粒粒乒乓波咁大,一夾有好明顯拔絲既效果😍面頭既蜜糖閃閃令,甜度適中。配埋麻辣雲耳同蓮藕,好惹味,啱晒送飯🥰🔸櫻花蝦雞樅菌炒粉絲$85🦐賣相都唔錯,而且炒得好香!除咗有櫻花蝦嘅鹹香味之外,仲落咗雞蛋、雞樅菌,所以咬落都好有口感😋🔸想食·焦糖咖啡芭菲$72🍨主食都咁掂,決定加個甜品🍨又係份量好多,比想像中大杯!有一大球朱古力雪糕、底下面有朱古力蛋糕、玉米脆片、咖啡啫喱、同埋旁邊超脆嘅焦糖脆脆,多重享受😎咖啡中和左朱古力嘅甜味,大滿足😋🔸抹茶牛奶🍵+$18跟主食可以半價,好抵忍唔住要叫番杯,好重抹茶味💚小店整體食物相當有質素,feel到好有heart,絕對會encore🫶🏻📍#WannaEat (#新蒲崗美食)新蒲崗彩虹道16號地下➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️

🔸想食•拔絲咕嚕肉$98🥰

配埋麻辣雲耳同蓮藕,好惹味,啱晒送飯🥰

🔸櫻花蝦雞樅菌炒粉絲$85🦐

賣相都唔錯,而且炒得好香!

🔸想食·焦糖咖啡芭菲$72🍨

🔸抹茶牛奶🍵+$18
跟主食可以半價,好抵忍唔住要叫番杯,好重抹茶味💚

📍#WannaEat (#新蒲崗美食)
新蒲崗彩虹道16號地下

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_ 新蒲崗
  • 拔絲咕嚕肉
2023-03-11 74 瀏覽
拔絲咕嚕肉定食 $98咕嚕肉份量好多🫶🏻皮脆多汁有咬口!拔絲做得好出色,做到每一舊咕嚕肉都有拔絲既效果,兩碗前菜,麻辣木耳,再加蓮藕,蓮藕用鎮江醋醃好開胃😙焦糖咖啡芭菲 $72❗️期間限定✅新推出的一定不能錯過巧克力雪糕配海綿蛋糕,濃濃的巧克力又不會膩加上焦糖脆脆,增加口感仲有黑糖水晶、Cornflakes和迷你棉花糖,味道和層次都很豐富☕️espresso shot帶出芭菲風味Rose with French Vanilla $25好大壺茶,用咗三個茶包好足料👍🏻另外會有蠟燭一路熱著壺茶,好細心😊

拔絲咕嚕肉定食 $98

焦糖咖啡芭菲 $72
❗️期間限定✅新推出的一定不能錯過
☕️espresso shot帶出芭菲風味

Rose with French Vanilla $25
2023-03-10 60 瀏覽
黑松露蘑菇忌廉意粉 ($72)忌廉味道濃厚,意粉有咬口又掛汁,口感creamy 。焦糖咖啡芭菲 ($72)想食嘅朋友仔要留意,只限下午菜及晚市時段供應!賣相邪惡吸睛!份量十足,層次分明豐富!有齊朱古力百力滋、焦糖脆脆、黑糖水晶、朱古力雪糕、朱古力栗米片、朱古力海綿蛋糕、忌廉、棉花糖同濃縮咖啡,層層交織,味道濃厚,甜度適中,唔會太膩。Mocha (+$19)拉花精美,一上枱就聞到好香朱古力味!口感柔和,朱古力味唔會蓋過咖啡嘅味道。
黑松露蘑菇忌廉意粉 ($72)
忌廉味道濃厚,意粉有咬口又掛汁,口感creamy 。
焦糖咖啡芭菲 ($72)
想食嘅朋友仔要留意,只限下午菜及晚市時段供應!
賣相邪惡吸睛!份量十足,層次分明豐富!
Mocha (+$19)
2023-03-10 55 瀏覽
Wanna Eat |新蒲崗三文魚大蝦粉紅汁意粉 $108蝦魚份量好多,值得一讚係蝦同魚都係煎過特別香濃去殼原隻蝦爽口彈牙帶點鮮味;三文魚有魚味意粉creamy,番茄醬汁微微酸好開胃焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $72 有一大半條焦糖香蕉,配上朱古力球雪糕同埋窩夫,窩夫份量都好大,建議兩個人食,新鮮熱辣,即叫即做窩夫🧇!好好食,每一啖加埋雪糕同香蕉,口感更佳👍🏻富士山 $33上層有爆炸糖很有口感,藍色的部分味道有點似波子汽水,中間部分是有點酸酸甜甜的,感覺非常消暑開胃新蒲崗彩虹道16號地下
Wanna Eat |新蒲崗

三文魚大蝦粉紅汁意粉 $108
蝦魚份量好多,值得一讚係蝦同魚都係煎過特別香濃
去殼原隻蝦爽口彈牙帶點鮮味;三文魚有魚味
意粉creamy,番茄醬汁微微酸好開胃

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫 $72

富士山 $33

新蒲崗彩虹道16號地下
2023-03-08 50 瀏覽
新蒲崗隱世cafe💕💕試過真係唔錯,大家可以試吓以下嘅菜式🤩蜜糖芥末雞翼這道菜的特色在於醬汁,甜中帶辣,十分開胃😛😛雞翼脆炸,肉質鮮嫩💕💕🤩海鮮蕃茄意大利飯飯粒Q彈有嚼勁,蕃茄醬汁做得很到位,不會太酸或太甜🥹🥹,海鮮的鮮味也很突出,有青口、鮮蝦、帶子,食材新鮮😋😋😋🤩洛神花甜莓茶有淡淡的花香,不會太甜👍👍洛神花本身就具有降火解暑的功效,再加上莓果的營養價值,喝起來十分健康😍😍😍🤩芒果沙冰口感清新,芒果的酸甜味很搭配沙冰的冰涼口感❤️❤️,非常適合夏天食用😛😛😛
新蒲崗隱世cafe💕💕試過真係唔錯,大家可以試吓以下嘅菜式

🤩蜜糖芥末雞翼

🤩海鮮蕃茄意大利飯

🤩洛神花甜莓茶

🤩芒果沙冰
2023-03-07 67 瀏覽
今日誤打誤撞搵到呢間隱世西餐小店,環境都算唔錯,座位都坐得幾舒服!呢個黃金雞柳炸得好香脆,好夠蛋黃香,啲雞柳都算嫩滑,食得出真係好新鮮,而且份量都唔少,好抵食!另外呢個黑松露磨菇意粉香氣十足,黑松露嘅香氣啖啖都食得出,啲意粉份量亦夠多,絕對夠兩個人食!呢個紐西蘭肉眼排都好正,件扒嘅份量都唔細,好夠牛香,煎得一啲都唔鞋,配搭埋佢個醬汁食簡直絕配,呢個一定要試!而個Pizza就幾鬆軟,上面啲配料都好足料,啲千島醬汁食落一啲都唔贖,越食越開胃!佢哋嘅嘢飲都好有特色,隨便點返杯都唔會伏!

佢哋嘅嘢飲都好有特色,隨便點返杯都唔會伏!
新蒲崗中超有誠意嘅Café ☕️搭車有時經過見到呢間餐廳都好想嚟試下,今日咁啱放工嚟開附近就去試下。我同朋友7點左右嚟到,平日嘅晚市原來都幾多客人,幾乎坐滿,好彩我哋walk in唔駛等位✌🏻我地叫左:🔅法式煎羊架·薯條·沙律 - 羊架有3大件,煎得一啲都唔臊,配菜都唔馬虎,粗薯條夠熱同沙律菜都好食。🔅拔絲咕嚕肉定食·麻辣雲耳 蓮藕 - 朋友晌門口見到已經話要試,估唔到真係可以拔絲,個皮係薄得嚟好脆,內面個肉係好juicy同冇骨,啖啖肉真係勁好食,連雲耳蓮藕都好好食,唔係好辣好醒胃,有驚喜。🔅焦糖咖啡芭菲 - 焦糖脆脆好少見,仲有好多配料,口感好豐富之餘,我最鐘意佢好有咖啡味,唔會好甜,如果個雪糕球再大啲就更好。🔅富山士特飲 - (跟餐半價)賣相可愛,味道似忌廉鮮奶。總結:款款野食都賣相唔錯又好食,尤其係咖啡芭菲同拔絲咕嚕肉。2個人埋單4百蚊左右,真心覺得樣樣都係好用心整。一走已經wanna eat again😂
新蒲崗中超有誠意嘅Café ☕️

我地叫左:

🔅富山士特飲 - (跟餐半價)賣相可愛,味道似忌廉鮮奶。

2023-02-27
  • 拔絲咕嚕肉
  • 焦糖咖啡芭菲
2023-03-01 1000 瀏覽
⍥ 柚子豆腐 ❙ $38係個輕盈健康既小食柚子醬酸酸甜甜搭上清新既豆腐為以下美食先清清喉嚨😌⍥ 藜麥煙三文魚沙律 ❙ $86沙律菜勁新鮮爽脆藜麥係超級食物之一係滑腸既好幫手😂⍥ 蜜糖芥末雞翼 ❙ $48炸雞翼好juicy微脆蜜糖芥末醬係不死既配搭👍🏻所以一定好食⍥ 想食·拔絲咕嚕肉定食 ❙ $98大份到離晒譜😳有成十舊大個乒乓波既咕嚕肉✨粒粒晶瑩通透炸過後再結上類似冰糖葫蘆果層糖霜Wow 拔絲效果令人滾動🤩真係香脆可口 非常好味!!🤣份量大到三四粒都可以餸到成碗飯定食亦附上麻辣木耳及蓮藕惹味刺激 都係誠意位🫶🏻⍥ 加拿大無激素豬腰柳(14oz) ❙ $188Menu張相無圖片只供參考🤣!!又係大大份!豬腰柳超厚身😳約2cm咁厚無誇張充滿肉汁 唔鞋口😋的確幾驚喜海量薯條已沾上鹽 唔洗茄汁都好夠味🤭有菜有肉又有澱粉質⍥ 想食·焦糖咖啡芭菲 ❙ $72🤤比我想像大得多 靚到不得了面頭一球朱古力雪糕、焦糖脆脆下方內藏朱古力海綿蛋糕朱古力粟米片、棉花糖及好加分既黑糖水晶粒😛而最下係Espresso 每啖餡料都好豐富😋最讚係唔甜膩不自覺會一啖接一啖💕食埋甜品夠晒滿足
⍥ 柚子豆腐 ❙ $38

有成十舊大個乒乓波既咕嚕肉
✨粒粒晶瑩通透
炸過後再結上類似冰糖葫蘆果層糖霜
Wow 拔絲效果令人滾動🤩
真係香脆可口 非常好味!!
🤣份量大到三四粒都可以餸到成碗飯
定食亦附上麻辣木耳及蓮藕
惹味刺激 都係誠意位🫶🏻

⍥ 加拿大無激素豬腰柳(14oz) ❙ $188
Menu張相無圖片只供參考🤣!!
又係大大份!豬腰柳超厚身😳
約2cm咁厚無誇張
充滿肉汁 唔鞋口😋的確幾驚喜
海量薯條已沾上鹽 唔洗茄汁都好夠味
🤭有菜有肉又有澱粉質

⍥ 想食·焦糖咖啡芭菲 ❙ $72
🤤比我想像大得多 靚到不得了
面頭一球朱古力雪糕、焦糖脆脆
下方內藏朱古力海綿蛋糕
朱古力粟米片、棉花糖及
好加分既黑糖水晶粒😛

• 加拿大無激素豬腰柳
  • 想食·拔絲咕嚕肉定食
  • 蜜糖芥末雞翼
2023-03-01 445 瀏覽
上次同媽咪食過「Wanna Eat」覺得唔錯,今次同朋友喺出發日本🎌前嚟呢度聚一聚==========🔹柚子豆腐 $38嫩滑豆腐配以酸甜清新柚子,作為開胃菜係不錯的選擇推介指數:8.5/10==========🔹蜜糖芥末雞翼 $485️⃣隻經油炸的雞翼,面頭擠上美味清新的蜜糖芥末醬雞翼外皮香脆,雞肉保持軟嫩有肉汁推介指數:8.5/10==========🔹藜麥煙三文魚沙律 $86色彩吸引的清新沙律厚切青瓜、番茄及沙律菜新鮮脆口煙三文魚有適當的煙燻味而不過鹹配以高蛋白質的藜麥,加輕量沙律汁,整體感覺健康推介指數:8.5/10==========🔹想食‧拔絲咕嚕肉 (定食) $98配麻辣雲耳‧蓮藕咕嚕肉粒粒飽滿賣相得體,份量豐富前菜辣度適中,加以酸醋及麻油調味,入味爽脆白飯一大碗,帶淡淡米香咕嚕肉做到拔絲狀態,外皮薄而香脆,肉厚嫩滑有彈性;拔絲蜜糖味道甜度剛好,非常滋味推介指數:9.5/10==========🔹加拿大無激素豬腰柳 (14oz)‧沙律及薯條 $188沙律菜新鮮;薯條粗幼適中夠粉,鹽味較重,蘸上茄汁能中和兩大件厚切豬腰柳被煎至金黃;切起嚟需要點力度以微鹽及黑椒調味,味道剛好肉質緊
🔹柚子豆腐 $38
嫩滑豆腐配以酸甜清新柚子,作為開胃菜係不錯的選擇
🔹蜜糖芥末雞翼 $48
5️⃣隻經油炸的雞翼,面頭擠上美味清新的蜜糖芥末醬
雞翼外皮香脆,雞肉保持軟嫩有肉汁
🔹藜麥煙三文魚沙律 $86
色彩吸引的清新沙律
厚切青瓜、番茄及沙律菜新鮮脆口
煙三文魚有適當的煙燻味而不過鹹
配以高蛋白質的藜麥,加輕量沙律汁,整體感覺健康
🔹想食‧拔絲咕嚕肉 (定食) $98
配麻辣雲耳‧蓮藕
咕嚕肉粒粒飽滿賣相得體,份量豐富
前菜辣度適中,加以酸醋及麻油調味,入味爽脆
白飯一大碗,帶淡淡米香
推介指數:9.5/10
🔹加拿大無激素豬腰柳 (14oz)‧沙律及薯條 $188
沙律菜新鮮;薯條粗幼適中夠粉,鹽味較重,蘸上茄汁能中和
兩大件厚切豬腰柳被煎至金黃;切起嚟需要點力度
以微鹽及黑椒調味,味道剛好
肉質緊實有彈性而不失肉汁,豬香不錯而不帶腥躁
推介指數:9/10
🔹想食‧焦糖咖啡芭菲 $72
期間限定甜品,要求減咖啡份量
以大容量器皿呈上,外表吸引
芭菲層次豐富,有甜度高的焦糖脆脆、彩色棉花糖、黑糖味香濃的爽口水晶、香脆的朱古力粟米片、有質感的朱古力海棉蛋糕,配以一球軟滑朱古力雪糕;口感及味道層次皆豐富
收取加一服務費
整體食物質素不錯,定價合理,值得回訪🫶
2023-02-28
  • 拔絲咕嚕肉定食
  • 加拿大無激素豬腰柳
想食.拔絲咕嚕肉定食$98聽聞呢一間Cafe有啲嘢食都幾特別😗呢個咕嚕肉係叫招牌😆見到佢份量咁多😇真係性價比極高😃另外真係一咬落去啖啖肉🙃唔算好甜亦都好有豬嘅味道☺️配埋個飯真係一流😇定食仲配有辣嘅木耳😘同埋少少蓮藕🤪可以清一清個肥膩感😙整體個配搭非常之好係一定要叫想食.明太子意粉🍝$102都幾重忌廉嘅味道相當creamy😎每一條意粉都有明太子嘅口感同埋味道😚軟銀適中😎仲有好多細細粒個飯立貝😎同埋少少木魚☺️成個配搭都好食焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫🧇$72賣相相當精緻😙份量都好大份🤩食得出個窩夫係新鮮整熱辣辣☺️再配有朱古力同埋香蕉呢個配搭冇得輸啦Caramel chocolate🍫 跟餐$19拉花好靚同埋唔算好甜

想食.拔絲咕嚕肉定食$98

想食.明太子意粉🍝$102

焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫🧇$72

Caramel chocolate🍫 跟餐$19
拉花好靚同埋唔算好甜
2023-02-22 80 瀏覽
新蒲崗木系舒適cafe ,下午去到有太陽照射下☀️,顯得份外放鬆,除咗咖啡,亦有好多中西特色菜式🤩其中一個就係~台式肉燥豬扒飯豬扒比想像中大件,煎得好香脆,肉厚香甜,肉質唔乾柴。 碎肉粒味道唔太似台式肉燥,但拌飯一樣好味富士山特飲富士山外型嘅特飲,天藍色的,靚得唔捨得飲✨最下層時乳酸梳打,中間有一層泡沫,而面層就放咗爆炸糖💥焦糖咖啡芭菲必食🌟一大杯芭菲,有好多材料,精心炮製上層有香甜嘅焦糖脆脆、朱古力餅、朱古力雪糕,中間晶凝通透,又Q彈是黑糖水晶,伴著香脆的朱古力粟米片,還有鬆軟朱古力海綿蛋糕,而最底層就加咗濃縮咖啡。 整體好有層次,而且口感十足,好味到成杯清哂😂

其中一個就係~台式肉燥豬扒飯

富士山特飲

焦糖咖啡芭菲
必食🌟
一大杯芭菲,有好多材料,精心炮製

• 焦糖咖啡芭菲
  • 富士山特飲
2023-02-21 62 瀏覽
最近都係新蒲崗附近做完嘢,見到有間小店cafe係新蒲崗,知道朋友在附近住所以就叫咗去一齊食飯🥣坐下來睇睇餐牌有咩食,都好多款式中式和西式Fusion有很多選擇,地方雖然很細,但坐得多很舒適,服務也很好👍🏻👍🏻👍🏻千島海鮮手工薄餅Pizza係即叫即焗係等得耐少少,但用料豐富,芝士蕃茄味濃好好食😋😋😋加拿大無激素豬腰柳配沙律薯條豬柳有兩大塊,最岩幾個人share,肉質滑有口感,唔洗太多醬汁已經好好食啦😋😋😋餐湯

千島海鮮手工薄餅

加拿大無激素豬腰柳配沙律薯條
餐湯
2023-02-12
2023-02-21 50 瀏覽
新蒲崗出名多小店,今日約左朋友放工去做瑜珈,咁岩黎到新蒲崗緊係要去Wanna eat encore,呢間cafe好處係中西合璧,滿足哂所有人既要求🍴黑松露薯條一黎就叫左份黑松露薯條,小食黎講份量算好大,粗薯條加黑松露醬真係perfect match👍🏻拔絲咕嚕肉定食叫左一份拔絲咕嚕肉定食,定食包左麻辣雲耳同蓮藕,酸酸辣辣好開胃,咕嚕肉係即叫即做,外脆內軟仲粒粒都有拉絲效果得黎又唔會太甜,真係次次黎都要叫既招牌菜。卡邦尼長通粉通粉整得好creamy但又唔會好膩,岩岩好,唔錯👍🏻

黑松露薯條

拔絲咕嚕肉定食

卡邦尼長通粉
通粉整得好creamy但又唔會好膩,岩岩好,唔錯👍🏻
2023-02-01
2023-02-17 82 瀏覽
在新蒲崗食晏,這間餐廳在冬日陽光照耀下有種清新悠閑的感覺,於是入內試了兩個午市套餐。我們選了餐牌上最平和最貴的兩款。想不到的是最平的更好食,而且中式碟頭飯竟然甚有水準,甚至是有鑊氣,有點意料之外。🔶「想食·柚子雞飯」包餐湯和咖啡,份量不少的雞肉嫩滑得來帶焦香,加上甜絲絲的柚子蜜,非常好食。配菜有甜椒和沙律,$68,好味又抵食。🔶「紐西蘭西冷牛扒」牛扒外表煎得靚,味道也不錯,就是韌了點。這餐廳還有窩夫,可惜三點後才供應,下次再試。

這餐廳還有窩夫,可惜三點後才供應,下次再試。

2023-02-17 96 瀏覽
之前喺新蒲崗開會後,同事帶左我去附近嘅隱食小店食晚飯小店菜式選擇多,而且性價比仲好高添🤭🌟台式三杯雞定食定食會配上麻辣雲耳、蓮藕,非常足料三杯雞麻油香味誘人,又唔會過於油膩🐔雞肉份量多,豐厚又圓潤,件件都好大嚿而且吸收曬香料嘅精華,送飯一流!🍚🌟黑松露蘑菇忌廉意粉意粉煮得啱啱好,軟硬度適中🍝再加上香氣濃郁嘅菇菌,令人食指大動🍄忌廉汁唔會好膩,而黑松露則令味道更加豐富🌟焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫甜品即叫即焗,上菜時仲熱辣辣配上凍冰冰嘅雪糕,口感一流🍨窩夫外脆內軟,厚身得黎,仍保持煙韌口感充滿蛋香嘅窩夫再加上焦糖香蕉,香甜可口🤤🌟富士山特飲🗻呢杯特飲賣相吸睛,打卡最啱📸檸檬乳酸非常清爽🍋表面嘅爆炸糖增加口感💥🌟熱情果梳打飲品酸甜清爽,加入埋薄荷葉更一掃食物嘅油膩感🌱小店以木系裝修為主,坐得好舒服一到七、八點,就有好多街坊黎食晚餐,深受歡迎👍🏻下次要過黎試下其他菜式先~
之前喺新蒲崗開會後,同事帶左我去附近嘅隱食小店食晚飯
小店菜式選擇多,而且性價比仲好高添🤭

🌟台式三杯雞定食
定食會配上麻辣雲耳、蓮藕,非常足料
三杯雞麻油香味誘人,又唔會過於油膩🐔
雞肉份量多,豐厚又圓潤,件件都好大嚿
而且吸收曬香料嘅精華,送飯一流!🍚

🌟黑松露蘑菇忌廉意粉
意粉煮得啱啱好,軟硬度適中🍝
再加上香氣濃郁嘅菇菌,令人食指大動🍄
忌廉汁唔會好膩,而黑松露則令味道更加豐富

🌟焦糖香蕉配朱古力雪糕窩夫
甜品即叫即焗,上菜時仲熱辣辣
配上凍冰冰嘅雪糕,口感一流🍨
窩夫外脆內軟,厚身得黎,仍保持煙韌口感
充滿蛋香嘅窩夫再加上焦糖香蕉,香甜可口🤤

🌟富士山特飲🗻
呢杯特飲賣相吸睛,打卡最啱📸
檸檬乳酸非常清爽🍋表面嘅爆炸糖增加口感💥

🌟熱情果梳打
飲品酸甜清爽,加入埋薄荷葉更一掃食物嘅油膩感🌱

小店以木系裝修為主,坐得好舒服
一到七、八點,就有好多街坊黎食晚餐,深受歡迎👍🏻
下次要過黎試下其他菜式先~
  • 富士山特飲
  • 台式三杯雞定食