2019-10-24 262 瀏覽
經常都在中環吃晚飯, 但不是經朋友介紹, 也不知道原來小巷裏面有一間隱世西餐廳。這裏的食物質素頗高的, 食物款式多, 餐牌上有幾個系列的食品, 有前菜、沙律、肉類、意粉、甜品。飲品方面, 我幾推薦Lemonade系列的freshly squeezed pink lemonade。鮮榨檸檬汁味道酸酸甜甜, 裏面還有少量莓粒, 解渴兼令人開胃的。Roasted beetroot and pumpkin salad 🥗裏面有紅菜頭、南瓜粒、崧子、火箭菜。沙律味道新鮮, 配上崧子, 更有口感Steamed Fresh Mussels - 我很少吃青口, 但這個starter有驚喜, 沒有海水味, 青口很鮮甜, 底下的白汁很香, 青口充分吸收到白汁的味道。Pan-grilled Chef’Pick Fish — 配上露筍、薯蓉、菇、車厘茄。今天的時魚是sea bass, 魚肉肉質嫩滑, 薯蓉很creamy, 很惹味。

Canadian Sea Urchin carbonara
Canadian Sea Urchin carbonara
2019-10-23
  • Steamed US Fresh Mussels
  • Lemonade
  • Roasted Beetroot & Pumpkin Salad
2019-10-08 209 瀏覽
話說我還有20天就生BB了,好姊妹希望在我臨生BB 前聚一聚,她知道我在中環上班,所以好姊妹一早安排中環的Westwood Carvey 和我食一個豐富晚餐,原來是食美國菜的~ Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles 雜菌松露意粉用上大量雜菌製作而成,菇菌松露的芳香好濃郁,對於我這個大肚婆胃口大開了。 Fisherman's Crab Cakes 蟹餅的蟹肉好豐富,配上檸檬汁調味,$198 有2塊蟹餅價格真的不太貴。 全晚高潮主菜就是每日限量供應的 Signature USDA Prime Rib (Westwood Cut),慢煮優質牛肉,肉色呈粉紅色,配上肉汁非常豐富,肉質質感柔軟,好有彈性,真是好吃到不得了。Apple & Mixed Berry Crumble with Vanilla Ice Cream,蘋果選料清甜爽口配上肉桂味道,甜甜酸酸的配搭,食落好有口感。

2019-10-03
10 分鐘 (堂食)
  • Fisherman's Crab Cakes
  • Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles
人大了就各有各的忙碌,難得齊腳當然要食好西,揀選了中環蘭桂芳Westwood Carvey食一餐高質素美國菜,當日更充當保母照顧姐妹的小妹要等齊人關係最好當然是邊食邊等,先叫兩款頭盤蟹餅Fisherman’s Crab Cakes和酥炸大蘑菇Portobello Fries with Raclette Cheese.自問本人是無菇不歡,炸至香酥的大蘑菇外脆內嫩,厚肉又多汁,面頂淋上熱辣辣半融芝士,邪惡指數絕對好難抵擋😆未食已經感到療癒另一款蟹餅好受食受歡迎,內餡同時拌有蟹肉、蝦肉和魷魚,口感層次好豐富,是一道心機菜餐飲柯打一杯Green Lamonade,是青瓜味,入面有墨西哥辣椒!?很嶄新的配搭,好fresh好特別Main Course柯打了兩牛一豬菜式,作為好牛之一,當然都會偏心食牛多一點😎1. Slow-Roasted Beef Short Rib2. USDA Prime Rib Regular Cut前者是參考時興的慢煮方法,以低溫慢煮烤焗將牛慢慢燜熟;熟成比例控制得很好,肉汁被鎖住,上枱時仍然見到美麗的粉紅色肉質,入口食到鮮嫩,是牛本身的味度👍🏻想惹味就可以試後者的USDA

Portobello  Fries  with  Raclette  Cheese

Freshy  Squeezed  Lemonade

Slow-Roasted  Beef  Short  Rib
USDA  Prime  Rib

2. USDA Prime Rib Regular Cut

想惹味就可以試後者的USDA Prime Regular Cut,選擇牛脂肪比例較多的位置,抹上調製燒烤醬,脂肪受熱後溶化,滴出多餘油脂,入口除了惹味,更多一份油花在口腔中迴盪

小食類揀了兩款看似很平凡,實質是非凡的小食
Creamed Corn 和 Grilled Asparagus
Grilled  Asparagus  with  Sea  Salt  and  Pepper

我很喜歡食蘆筍,平日入廚都會用來清炒或加蒜蓉,但今次食法是原條蘆筍烤,保持嫩綠爽脆;
Creamed  Corn

以為平平無奇的Creamed Corn?錯了......是會令你食完一啖又一啖,就算On Diet中都會敵不過魔鬼誘惑🙈

甜品部份我最期待,皆因我是名甜食小吃貨,人多固然可以叫多幾款

Coconut Sorbet 椰子雪葩
椰子味超濃郁,據知是餐廳自己做,香、滑、濃郁👍🏻
Apple  &  Mixed  Berry  Crumble  with  Vanila  Ice -cream

熱食甜品第一時間令我想起👇🏻👇🏻
Apple & Mixed Berry Crumble with Vanila Ice-cream 蘋果金寶
除了蘋果,加入了雜莓,豐富了口感,配以雲尼拿雪糕,一凍一熱互相中和呼應

好開心同姐妹們過了一夜,充滿笑聲、開開心心的過著!這次的保母工作很稱職,很開心得到小妹的喜愛?😘
2019-08-19
Freshy  Squeezed  Lemonade
USDA  Prime  Rib
Creamed  Corn
  • Slow-Roasted Beef Short Rib
  • Coconut Sorbet
  • Portobello Fries
  • Slow-Roasted Baby Back Pork Ribs
  • Apple & Mixed Berry Crumble with Vanilla Ice-cream
  • Fishman’s Crab Cakes
2019-10-07 1291 瀏覽
每個月都會約幾個同事一齊食好嘢,獎勵過去一個月的努力,今次我哋發現咗喺蘭桂坊旁的街有一間CP值超高嘅隱藏西餐廳~餐廳入面以木嘅設計為主,燈光昏暗,環境都幾浪漫,食物方面都有唔少的選擇,今次我哋就食咗以下嘅菜式:“Portobello Fires with Raclette Cheese”睇個外型係咪好似炸單邊雞翼,其實佢係炸蘑菇嚟,本身以為炸蘑菇會好乾,但它卻保留左蘑菇的蘑菇汁,外香脆內裏juicy,上面仲有一層濃濃的芝士,在沾埋個秘製醬料,令人食唔停口~“Spaghetti Mixed Mushroom with Black Truffles”我最愛嘅黑松露蘑菇意大利粉,黑松露味香濃、蘑菇分量十足,意大利粉煮到啱啱好~“Fisherman’s Crab Cake”必食推介就係呢個蟹餅整個都用左滿滿的蟹肉、魷魚粒去整,蟹味鮮甜濃郁、淡淡蟹肉~“Slow-Roasted Beef Short Rib”令一個必食推介絕對係呢個慢烤美國牛肋骨因為用咗慢煮去烤的方法,外面香口、同時保留肉的肉汁,咬落肉嫩,脂肪比例均勻,食多幾塊都唔會覺得油膩~用左原條牛肋骨去慢烤,足夠四至五個人份量~最後當然唔

Portobello   Fries  with  Raclette  Cheese

Spaghetti    Mixed  Mushroom  with  black

“Fisherman’s Crab Cake”
必食推介就係呢個蟹餅
Fisherman’s  Crab  Cake

整個都用左滿滿的蟹肉、魷魚粒去整,蟹味鮮甜濃郁、淡淡蟹肉~

“Slow-Roasted Beef Short Rib”
令一個必食推介絕對係呢個慢烤美國牛肋骨

用左原條牛肋骨去慢烤,足夠四至五個人份量~

最後當然唔少得甜品部份啦, “Apple & Mixed Berry Crumble with Vanilla Ice-cream”
暫時食過最好味嘅蘋果金寶,蘋果入面加入mixed berry crumble,令整體嘅層次更加豐富,最緊要又唔會太甜,配埋雲呢拿雪糕正呀~
Apple  &  Mixed  Berry  Crumble  with  Vanilla  Ice-cream

“Coconut Sorbet”
仲有椰子雪葩幼滑、椰子味濃郁
Coconut  Sorbet

飲品方面都有好多嘅選擇,我地點左
“Freshly Squeezed Lemonade regular & pink”
味道清新唔太甜,健康又解渴
2019-08-19
2019-09-27 279 瀏覽
好久沒吃Westwood Carvery的海膽意粉,上次來吃的時候是坐他們的地鋪,原來他們是有樓上鋪的,這次被安排到樓上鋪坐,感覺環境沒有地鋪逼,環境較舒適。這次和三個同事來吃,三個人都點了海膽意粉,因為大家都是衝著海膽意粉來的。意粉上面鋪上了兩塊大大的加拿大海膽刺身,意粉汁也是海膽、Cream打造出來,混合一些燒煙肉、香蔥碎等。意粉汁香濃,口感豐富,好喜歡。價錢也是中上,但食物質素好,所以也覺得很值得。下次也想試試他們的牛肉三文治,看到好像很多人點,可能是他們的signature.
2019-09-26
  • Canadian sea urchin carbonara
2019-09-17 209 瀏覽
Superb placeI always have allergies with prawnsBut not this oneIt’s soaked perfectly right in garlicBeef is tender in medium rareLove the two types of saucingI think the mash potato is quite unique with the potato skinChicken wings is averageNot too spicy
Superb place
But not this one

Beef is tender in medium rare
Love the two types of saucing

Chicken wings is average
Not too spicy
2019-08-04 283 瀏覽
收工後朋友聚餐,去了蘭桂芳附近的食西餐-Westwood Carvery點了紅湯&白湯各一, Homemade Beef Barley Vegetable Soup, 真材實料, 比普通的羅宋湯高級多了。蘑菇湯也很出色, Mushroom Cream Soup, 蘑菇茸和蘑菇碎在裡面, 口感很好,感覺用了很多蘑菇,配上面包一齊食,我喜歡。                                                             然後來一些前菜&小吃, Portobello Fries with Raclette Cheese, 炸大啡菇淋上芝士,不用點醬都好食,而且芝士拉絲,食慾大增。還點了New Zealand Diamond clams with White Wine, 大大隻蜆肉,感覺很新,一隻接一隻食。                                最期待的慢煮牛來了, USDA Prime Rib Mega Cut, 見到好似好生,但食落一點都不是,因為是慢煮好久,所以能保留原本的樣子。附上肉汁,像牛肉湯,牛味非常濃,不咸👍再來一

再來一個豬肋骨, Slow-Roasted Baby Back Pork Ribs, 底下我薯泥有驚喜,混了小粒薯粒,口感味道滿分。

呢個Pasta個sauce令我一口接一口, 黑長通粉掛上個帶點辣嘅汁,而且好足料。
Seafood Penne Alla Vodka

Freshly Squeezed Lemonade Pink

混了Mixed berry, 酸酸的,有果肉,很開胃,消滯,因為吃太多😂

女人們的甜品時間🎉
Coconut Sorbet, 超濃椰子味👏

Chocolate Brownie with Vanilla Ice-Cream,冷與熱交融👍

餐廳地方不大,但環境不錯,坐得舒服。staff服務態度nice。食物味道👍👍👍,值得推介給朋友們。下次encore😋
2019-07-29
15 分鐘 (堂食)
2019-08-04 226 瀏覽
經朋友介紹,今日我同老公去咗一間唔錯嘅西餐廳食野, 呢間餐廳位於中環蘭桂坊附近.入到餐廳之後,我覺得呢間餐廳環境氣氛不錯, 好適合情侶拍拖.佢哋啲服務員的態度好好,好有禮貌, 介紹咗好多有特色嘅食物俾我地. 湯:是自家製的牛肉粒菜湯, 材料好豐富,食入口啖啖都是牛肉之餘又不會太傑.前菜:是芝士炸大啡菇, 在大啡菇表面上包著一層薄薄的粉漿去炸, 之後在上面再加上可拉絲芝士, 令到口感外脆內軟之餘仲有一陣芝士味, 非常正呀.主菜:是一塊16安士的巨型慢煮牛扒, 聽說這塊牛扒他們是用了十個鐘頭以上淆製而成的, 當牛扒上抬時, 我見到這塊牛扒比我的手掌還大, 食入口時有種軟綿綿的感覺, 再配上特製的醬汁, 超正.最後加上甜品, 甜品方面我們選擇了我地最愛嘅布朗尼朱古力蛋糕, 食入口有非常濃郁嘅朱古力味. 總括嚟講,呢間餐廳的菜式,好正,好有特色.

總括嚟講,呢間餐廳的菜式,好正,好有特色.
  • USDAPrimeRibRegularCut
2019-07-31 227 瀏覽
同事生日,其中一位同事Book左黎呢間餐廳食飯慶祝,叫左西湯同頭盤一邊食一邊傾下計!我叫左Homemade Beef Barley Vegetable Soup,牛尾、蔬菜、薏米等等材料熬製味道濃厚,每款材料切到細細,容易出味之餘,仲方便飲湯時食,細心之舉西餐無咩機會有菜食,見到有菜即叫,叫左Grilled Vegetable Salad,有紅椒、茄子、黃瓜、青瓜、蕃茄等等...清一清喉嚨,預備食大餐啦!其餘頭盤叫左Fisherman’s Crab Cake,非常多蟹肉,加左香草、洋蔥同蟹肉一齊炸,蟹味濃,啖啖肉Portobello Fries with Raclette Cheese,呢個炸蘑菇非常juicy,溶左嘅芝士鋪面,無限拉絲,邪惡又美味New Zealand Diamond clams with White Wine Sauce,紐西蘭鑽石蜆非常少見係香港,比起香港嘅蜆更加大,而且鮮味更重,用白酒煮係最適合不過,唔會遮蓋蜆味,反而更突出主菜到!USDA Prime Rib Mega Cut廚師介紹左點煮之後,係各客人切開Mega Cut嘅size比客人,鋒利嘅牛一下切落去,

主菜到!USDA Prime Rib Mega Cut
廚師介紹左點煮之後,係各客人切開Mega Cut嘅size比客人,鋒利嘅牛一下切落去,見到牛肉嫩紅色,因為用左slow cook再去焗先背呢個效果,非常靚
食落牛味極級濃郁,軟腍,多肉汁,無根,而最外層因焗過,有焦香味,一個字「正」!

Penne alla Vodka,Penne係墨汁整成,少見又特別,濃濃蕃茄醬配搭,令海鮮如帶子、蝦、魷魚等更滋味
西餐點可以無甜品呢,Coconut Sorbet,食過嘅最濃郁嘅椰子雪糕,好似將個椰子放左落口咁,完美!

#WestwoodCarvery
#BestPrimeRib
#LKFprimeRib
#LanKwaiFong
2019-07-30 238 瀏覽
我倆小夫妻終於選到第一篇食評的佳麗,是一間不算多人知曉但又老字號的美國菜館Westwood Carvery,我倆敢大膽說句它咗中環區可說是最美之牛~第一樣要介紹是Homemade Beef Barley Vegetable Soup $58,喝下不油膩的牛肉湯反而好清香,內裏有牛肉和雜錦蔬菜外還加入了薏米好特別~我倆都是牛癡所以點來最大件的USDA Prime Rib Mega Cut售價 $588但有16安士重,烤牛肉面層焦焦的內裏卻是軟熟又多汁,肉味香濃真的好好味道~  我倆小夫妻得兩張嘴只能點多份Seafood Penne alla Vodka $228,內裏有彈牙魷魚、鮮味帶子、海水味重的鑽石蜆、爽口大虎蝦,配搭小妻最冧的墨汁長通粉吃得她很快樂~ 最後點杯Coconut Sorbet $38清清舌頭小夫也表示很滿足~ 5個為滿分

5個
為滿分                                                                                                                                                                                                                                                                                                  味道 :
                                                                                                                                                                                                                                                    服務 :
                                                                                                                                                                                                                                                                   環境 :
2019-07-30 2267 瀏覽
又嚟牛迷世界嘅Westwood Carvery喇!今日朋友仔包場我梗係要嚟撐場啦哈哈。                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      今日同成班老死喺Westwood樓攪聚餐咁點玩都唔怕嘈親人啦。
又嚟牛迷世界嘅Westwood Carvery喇
!今日朋友仔包場我梗係要嚟撐場啦哈哈
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      咩都唔使講嘆杯紅酒順順氣先
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      呢道嘅牛肉湯好好味架,除咗老婆大人嘅湯我只讃呢碗阿二靚湯
,而且個包又係勁好味
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           呢道嘅蟹餅啲蟹肉多到你唔信嗱你哋自己睇喇!味道好鮮又唔會油淋淋

記得之前食過佢哋嘅青口又軟又香
,不過呢日冇青口但轉咗肥嘟嘟嘅鮮甜鑽石硯又係鬼配咁好食
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          不過我最想食一定係佢哋嘅慢燒牛肉
,今日人多成條嚟夠晒原汁原味
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         粉嫩嘅肉色食落柔軟,牛肉味香夾濃好咪到唔識講嘢
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             怕太紅可以請大廚略為煎香表面又係另一種食法,不過我鍾意Medium-Rare多啲

除咗慢燒牛肉當然唔可以唔食埋慢燒牛肋骨啦
,鍾意香口嘅朋友最啱食肉帶筋膜好有咬口架
,點埋自家製嘅BBQ醬真係正到冇朋友

餐廳招牌海膽意粉要十月先有得食
,不過佢哋都新推出咗海鮮墨汁長通粉啱晒老婆大人口味
,又過咗一個飲飽食醉的晚上好滿足。

今晚同一班朋友食Dinner🍽朋友相聚最好就係食大餐🥂🍻🍹🍷🍸多人可以食到不同種類食物😂哈哈大家各自叫左一個湯品🥣小妹叫左Mushroom Cream Soup🥄 湯非常幼滑🥰食到微細嘅菇粒啖啖充滿濃郁菇味😚 Fisherman’s Crab Cake🦀每一口都有著強烈嘅蟹味😜外層香脆無比😙內裡全是一絲絲嘅蟹肉😎足料Portobello Fries with Raclette Cheese🍄 炸著條平日食得多🍟炸蘑菇條就少之又少原來咁炸會令蘑菇鎖住菇汁🤪juicy有大量溶左嘅芝士置頂🧀一齊食就更滋味😈邪惡之最USDA Prime Rib🐮Mega Cut🔪熱切期待嘅重頭戲出場啦🎊經過廚師介紹之下👨🏻‍🍳原來大大舊重量級嘅Prime Rib🥩經過幾乎一整日嘅Slow cook再拎去焗🍳令Prime Rib達至外層甘香😌內裡軟腍效果見住廚師乾淨俐落地切開Prime Rib😎睇住D肉汁流出黎🤤已經垂涎三尺然後為我們各枱送上Mega Cut嘅Prime Rib🤗食落外層帶有黑
今晚同一班朋友食Dinner🍽

不生難忘嘅Prime Rib🥰
另外dip埋自家製嘅燒烤汁🤓
令Prime Rib增添另一種滋味口感😘
呢份牛牛係小妹人生中食過最好味嘅牛牛😍
New Zealand Diamond clams with White Wine Sauce🐚
紐西蘭鑽石蜆🤗時令菜式
遇岩時間先食到架🤓
蜆肉比平日嘅大隻😛肉質飽滿
用上蕃茄、洋蔥、蕃茜、白酒等材料煮🥂令鑽石蜆鮮味更突出

Chocolate Brownie with Vanilla Ice-Cream🍫
內裡有朱古力粒不過溶左👅
所以好似食緊朱古力心太軟咁😋
仲要伴雲呢嗱雪糕🍦開心

當晚真係好開心食到咁多喜出望外嘅食物💋大大大滿足
  • Fishman’s Crab Cakes
  • Prime Rib
2019-07-27 579 瀏覽
中環蘭桂坊除左係飲野好地方, 亦有唔少隱世高質西餐廳❣️經朋友推介, 今次去左試Westwood Carvery~~-✌🏻個人叫左1️⃣個Soup 2️⃣個Starter 1️⃣個Main 2️⃣個Dessert 2️⃣杯野飲~~🙊-🍲Homemade Beef Barley Vegetable Soup牛肉湯足料, 牛肉粒蔬菜粒都切到細細粒, 易入口😝當然要清碗💁🏻‍♀️-🍄Portobello Fries with Raclette Cheese一見到Menu有Portobello Fries, 即叫🙌🏻有別於一般炸粉漿, 外層特別脆特別有口感😍內面Portobello juicy, 再淋上拉絲芝士🧀配埋個秘制Garlic Sauce, 不得了❤️-💎New Zealand Diamond Clams with White Wine SauceDiamond Clams大大隻, 新鮮爽口😌個汁味道適中, 夠味之餘唔會搶左clams 本身嘅鮮味👍🏻仲可以用黎點麵包食, 吸埋啲精華🤗-🥩USDA Prime Rib Regular Cut ➕🌽Creamed Corn (Side) Prime Rib用慢燒方法
中環蘭桂坊除左係飲野好地方, 亦有唔少隱世高質西餐廳❣️
牛肉湯足料, 牛肉粒蔬菜粒都切到細細粒, 易入口😝
當然要清碗💁🏻‍♀️

有別於一般炸粉漿, 外層特別脆特別有口感😍
內面Portobello juicy, 再淋上拉絲芝士🧀
配埋個秘制Garlic Sauce, 不得了❤️

Diamond Clams大大隻, 新鮮爽口😌
個汁味道適中, 夠味之餘唔會搶左clams 本身嘅鮮味👍🏻
仲可以用黎點麵包食, 吸埋啲精華🤗

Prime Rib用慢燒方法處理 🔪一切落去已經feel 到肉質有幾嫩滑🥺
生熟程度👉🏻Medium Rare, Perfect‼️
Side Dish嘅Creamed Corn亦都好好味好邪惡😈
甜甜粟米粒配creamy sauce, 仲加左煉奶調味😋

🍧Coconut Sorbet
又滑又香椰子奶味, 最鐘意佢唔會太甜😗
🍫Chocolate Brownie with Vanilla Ice-Cream
Brownie厚身, 十分濃厚朱古力香味, 質感似蛋糕~~

🍹Freshly Squeezed Lemonade
▫️Pink Lemonade〰️Berries味, 酸酸地
▫️Green Lemonade〰️青瓜➕墨西哥辣椒,❗️推介❗️十分Refreshing, 唔係度度飲到依個味道, 有墨西哥辣椒嘅香味又唔會入口好辣😎

2019-07-25 194 瀏覽
最近去左一間喺中環蘭桂坊嘅小店Westwood Carvery,佢係食美國菜嘅🇺🇸,menu都好多選擇,好多都好想食🤔見佢有個牛肉湯🥣,Homemade Beef Barley Vegetable Soup,都幾特別,其他餐廳都好似冇見過,就叫左一個黎試喇,佢個soup base係清清地嘅雜菜湯,不過就有好香嘅牛肉味🐂Starters就叫左 Portobello Fries with Raclette Cheese,Portobello雖然係炸嘅🐚,不過食落都唔覺得太熱氣,仲可以加埋邪惡嘅芝士拉絲🧀,不個我自己反而係鍾意食佢跟嘅garlic醬,超香口,超好食🤤另外仲叫左New Zealand Diamond clams with White Wine Sauce ,呢隻diamond蜆海水味好重,鮮味十足😋,加埋個好香嘅white wine sauce🥂,搞到我都食左好多呀 重頭戲嚟喇,就係main嘅USDA Prime Rib🥩,我地比較細食,所以就叫左 Regular Cut,呢塊牛扒食落勁有驚喜🤩,因為真係超❗️嫩❗️滑 ❗️原

重頭戲嚟喇,就係main嘅USDA Prime Rib🥩,我地比較細食,所以就叫左 Regular Cut,呢塊牛扒食落勁有驚喜🤩,因為真係超❗️嫩❗️滑 ❗️原來佢係經過12小時慢烤,所以可以令到肉質咁嫩滑,好高質呀👍🏻

另外仲要一提嘅係佢side,Creamed Corn 🌽,又係啲邪惡野haha😝,好幼滑嘅cream,仲有啲煉奶味,所以好甜😋

飲品方面,叫左佢地嘅signature Freshly Squeezed Lemonade🍋 ,有Green 同 pink 兩款,green係青瓜同辣椒🥒🌶,少小辣辣地,好有趣嘅配搭,好fresh架,而pink就係berries味🍒,酸酸甜甜,一樣好味

食飽正餐,當然唔少得仲有甜品啦🙃,叫左個Coconut Sorbet🥥 ,不過其實食落口感似雪糕多啲,椰子味好香呀😋,另外仲叫左個Chocolate Brownie with Vanilla Ice-Cream ,brownie暖暖地,配埋凍冰冰嘅雪糕🍦,好滿足呀
  • Coconut Sorbet
  • Creamed Corn
  • Lemonade
  • Beef Barley Soup
2019-07-23 222 瀏覽
今日來到中環蘭桂坊一間餐廳吃飯,我被他們餐廳裏的牛扒吸引了,入到餐廳第一個感覺就是一間比較舒服休閒的餐廳,裏面的侍應也很有禮貌Butterfly Jumbo Prawns 這個大蝦沙律擺盆精緻,大蝦的醬汁帶有酸酸辣辣,十分開胃Slow roasted prime rib 這個慢煮牛扒是用10個小時以上炮製,牛扒完全沒有筋,食落軟綿綿而且帶有黑椒香味,牛扒足足有16安士,足夠兩至三人享用Portobello Fries with Raclette Cheese芝士配上大啡菇,大啡菇吃起上來不會太乾, 而且芝士味道濃郁Mushroom Cream Soup這個蘑菇湯味道濃郁,帶有一粒粒蘑菇碎,有口感,這個看得出很有心機製作,麵包也好鬆軟New York Cheese Cake這個芝士cake口感幼滑,配上士多啤梨和藍莓,賣相十分討好

Butterfly Jumbo Prawns
這個大蝦沙律擺盆精緻,大蝦的醬汁帶有酸酸辣辣,十分開胃

Slow roasted prime rib

芝士配上大啡菇,大啡菇吃起上來不會太乾, 而且芝士味道濃郁

Mushroom Cream Soup

New York Cheese Cake
這個芝士cake口感幼滑,配上士多啤梨和藍莓,賣相十分討好

慶祝紀念
紀念日