2024-07-21 156 瀏覽
今日到 紅磡探朋友順便一齊去食飯, 朋友介紹去呢間 西餐廳, 呢間西餐廳位於紅磡 啟岸1樓, 地鐵站行過去大約六分鐘到, 餐廳 裝橫好有格調, 環境 寬敞 舒服, 全落地玻璃一路食飯可以望街景好正👍我哋叫咗 兩份晚餐, 柚子海鹽 蜜糖法式豬鞍扒同 扇貝明太子意大利麵, 兩份晚餐 都會包 嘢飲沙律餐湯, 另外仲叫咗個 意式炸雞翼同 黑松露薯條。柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒: 豬安扒份量十足加上厚切, 每一口都好滿足, 調味剛剛好, 肉質鬆軟唔會鞋👍扇貝明太子意大利麵: 扇貝好 鮮甜, 意大利麵 硬度適中 , 加上明太子 及菇菌類一齊烹調, 味道我好鍾意❤️黑松露薯條: 即叫即炸, 薯條 香脆可口 面層 加咗黑松露醬 令薯條提升另一層次👍意式炸雞翼: 外皮酥脆 香口, 加上特別嘅醬料調味,好味❤️整體嚟講 呢間餐廳性價比高, 環境 有格調, 價錢又抵食👍大推❤️
整體嚟講 呢間餐廳性價比高, 環境 有格調, 價錢又抵食👍
大推❤️
2024-07-20 83 瀏覽
黃埔站 行10分鐘 到左 3年樓齡 既啟岸 啟岸 充滿 裝修精緻 既 餐廳 日、韓 食肆 居多~樓宇之間 仲有一條 特色日式燈籠🏮街推薦來觀賞 +食個靚飯簡左 食性價比 高 既 WM cafe起馬鞍山食過 食物大份、高質今次好驚喜 發現 套餐 仲抵食🐂澳洲和牛牛面肉蒜片茄茸辣闊蛋麵 $128牛面肉 入口 軟淋、肉味香濃用蛋做既麵 食落都特別有蛋香蕃茄味 同 牛 都好夾 茄香 帶出牛香味🐂澳洲穀飼安格斯肉眼扒(250g)伴燒汁 $258標明 重量 有原因睇圖 就知大大塊 ~ 價錢 係最貴套餐但平時咁高質 既肉眼扒 要$500 laa配上 薯蓉 夠飽肚🦞餐配-忌廉龍蝦湯濃郁 龍蝦🦞湯🥗餐配-精選沙律讚賞 有紅西柚肉 、蕃茄粒好健康餐配-百香果冰紅茶唔洗加錢 既跟餐 Drink一早調好的紅茶 不可減甜 無果肉沙律小食杯仔 沙律 打卡able仲配兩粒蜜瓜🍈

黃埔站 行10分鐘 到左 3年樓齡 既啟岸
啟岸 充滿 裝修精緻 既 餐廳
日、韓 食肆 居多~
樓宇之間 仲有一條 特色日式燈籠🏮街
推薦來觀賞 +食個靚飯
簡左 食性價比 高 既 WM cafe
起馬鞍山食過 食物大份、高質
今次好驚喜 發現 套餐 仲抵食

🐂澳洲和牛牛面肉蒜片茄茸辣闊蛋麵 $128
牛面肉 入口 軟淋、肉味香濃
用蛋做既麵 食落都特別有蛋香
蕃茄味 同 牛 都好夾
茄香 帶出牛香味

🐂澳洲穀飼安格斯肉眼扒(250g)伴燒汁 $258
標明 重量 有原因
睇圖 就知大大塊 ~
價錢 係最貴套餐
但平時咁高質 既肉眼扒 要$500 laa
配上 薯蓉 夠飽肚

🦞餐配-忌廉龍蝦湯
濃郁 龍蝦🦞湯

🥗餐配-精選沙律
讚賞 有紅西柚肉 、蕃茄粒
好健康

沙律小食
杯仔 沙律 打卡able
仲配兩粒蜜瓜🍈
2024-07-19 85 瀏覽
WM Cafe 位於土瓜灣新開嘅啟岸,商場嘅配套好新,餐廳門口用咗綠色植物牆做點綴,環境好悠閒。餐廳那個座位都幾多,好多四人座嘅卡位,好有空間感,平日夜晚都有好多食客幫襯。餐廳有個高枱酒吧區,happy hour時段嚟呢度嘆番杯啤酒chill下一流。晚餐有set menu,選擇都唔少,而且價錢都非常平民化,套餐奉送餐湯同沙律,跟餐飲品可以揀熱咖啡、熱茶、凍百香果紅茶,或者升級其他特色飲品,仲可以加配其他小食。🍽️ 龍蝦湯龍蝦湯有簡單忌廉拉花,賣相不錯,而且仲有少少龍蝦肉,幾濃郁。🍽️ 鮮果沙律有西柚、橙同車厘茄,好fresh好新鮮。🍽️ 香烤三文魚配香草柚子醬三文魚皮煎到好香脆,魚肉就好鮮嫩,外脆內軟,好有口感。香草柚子醬好特別,甜甜酸酸咁,下面係薯蓉,用忌廉打成嘅薯蓉好滑身,好creamy!🍽️ 香烤澳洲草飼羊扒伴燒汁羊架有2條,啖啖肉,肉質好嫩滑,冇乜臊味,配埋特製燒汁特別惹味。🍹冰川雪山WM Cafe嘅special drink! 今餐加配$18就可以試到,賣相吸引,飲品上層由淺藍色漸變到深藍色,配埋雲呢拿雪糕球,好似個迷你富士山。飲落味道幾清甜,冇乜糖味,幾適合女仔。WM Café &

🍽️ 龍蝦湯

🍽️ 鮮果沙律
有西柚、橙同車厘茄,好fresh好新鮮。

🍽️ 香烤三文魚配香草柚子醬

🍽️ 香烤澳洲草飼羊扒伴燒汁

🍹冰川雪山

WM Café & Bar
📍紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖
2024-07-17 57 瀏覽
補假半天的悠閒,來到土瓜灣啟岸買日本酒,順道在這裏來個下午茶。 商場2樓有間西餐廳,環境闊落地方舒適, 陽光充足樓底很高, 坐在窗邊啲沙發真的很舒服。 餐廳價格很相宜, 選擇的菜式有很多。紐西蘭肉眼配薯條,肉眼扒的份量都ok 6安士, 煎得兩邊金黃色, 七成熟剛剛好,而且是配紅酒汁。 配菜有薯蓉、 西蘭花、甘筍 還有香脆的薯條。炸墨魚餅, 炸得金黃香脆, 餡料好多墨魚粒粒, 如果可以有沙律醬配搭就更加好。 呢度都好多特飲可以選擇 ,而且 裝飾得好靚 。香橙特飲, 用晶瑩剔透的六角形杯好靚靚,很適合打咭,而且夠曬凍夠爽口。

2024-07-14 60 瀏覽
朋友係土瓜灣返工,就返朋友就揀咗喺土瓜灣食餐廳環境舒服,有落地玻璃同時有得揀坐indoor/outdoor,一放工六點就到,被安排坐喺卡位~🔸 澳洲和牛牛面肉蒜片茄茸辣闊蛋麵 ($128)-牛面肉好入味,亦唔會太淋-蛋麵沾滿蕃茄汁,辣辣哋好開胃🔸 安格斯牛肉(200g)芝士漢堡配薯條 ($148)-牛漢堡好juicy,唔會overcook-薯條粉量多,炸得勁脆🔸黑松露薯條 (跟餐+$28)🔸雞翼(跟餐+$28)-一碟有5隻🔸心太軟(跟餐+$38)-最好預先order, 食完先order可能要等一陣WM Café & Bar (啟岸)地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖
朋友係土瓜灣返工,就返朋友就揀咗喺土瓜灣食

🔸 澳洲和牛牛面肉蒜片茄茸辣闊蛋麵 ($128)
-牛面肉好入味,亦唔會太淋
-蛋麵沾滿蕃茄汁,辣辣哋好開胃

🔸 安格斯牛肉(200g)芝士漢堡配薯條 ($148)
-牛漢堡好juicy,唔會overcook
-薯條粉量多,炸得勁脆

🔸黑松露薯條 (跟餐+$28)

🔸雞翼(跟餐+$28)
-一碟有5隻

🔸心太軟(跟餐+$38)
-最好預先order, 食完先order可能要等一陣

WM Café & Bar (啟岸)
地址: 土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖
2024-07-09
2024-07-08 42 瀏覽
I recently visited WM Café & Bar for a light dessert 🤍. I decided to try their Toast Dessert with Ice Cream 🍨 and paired it with a Lemon Honey drink 🍋🍯. The toast dessert was a delightful treat 🫶🏻. The toast was crispy on the outside and soft on the inside, providing a perfect base for the scoop of creamy vanilla ice cream on top 🍨. The combination of the warm toast and the cold ice cream created a satisfying contrast in textures 🙂‍↕️. The sweetness of the ice cream complemented the subtle flavou

The toast dessert was a delightful treat 🫶🏻. The toast was crispy on the outside and soft on the inside, providing a perfect base for the scoop of creamy vanilla ice cream on top 🍨. The combination of the warm toast and the cold ice cream created a satisfying contrast in textures 🙂‍↕️. The sweetness of the ice cream complemented the subtle flavour of the toast, making each bite enjoyable!

The Lemon Honey drink was a refreshing choice to accompany the dessert. Overall, my experience at WM Café & Bar was pleasant 🥰.

2024-07-02
2024-07-05 50 瀏覽
[小食]炸蝦🍤—即叫即炸,勁脆蝦肉彈牙香草雞翼—賣相挺吸引,雞肉嫩滑。套餐包括湯、沙律🥗及飲品🥤套餐好抵,三樣都有晒。忌廉龍蝦湯—色澤偏深,飲落較濃味,加埋忌廉質感creamy。[主菜]香煎馬利蘭蟹肉餅拌蟹膏忌廉意大利麵蟹肉餅外脆內軟,餡料整得幾 好味。蟹膏忌廉味道👅濃烈,掛係軟身既爽口意粉🍝幾正。香烤三文魚配香草柚子醬三文魚煎至脆皮好邪惡。香草柚子醬酸酸地好開胃🤤。三文魚魚油溢出,魚肉嫩滑。
[小食]
炸蝦🍤—即叫即炸,勁脆蝦肉彈牙
香草雞翼—賣相挺吸引,雞肉嫩滑。

套餐包括湯、沙律🥗及飲品🥤

[主菜]
香煎馬利蘭蟹肉餅拌蟹膏忌廉意大利麵

香烤三文魚配香草柚子醬
  • 香煎馬利蘭蟹肉餅拌蟹膏忌廉意大利麵
  • 香烤三文魚配香草柚子醬
2024-07-03 43 瀏覽
好朋友住喺啟岸,耐唔耐都會過嚟食嘢,今晚嚟到啟岸 的WM Cafe食晚餐,這裏裝潢雅致,店員有禮親切,有不少食客💓🌟 忌廉龍蝦湯 & 精選沙律沙律菜非常新鮮,搭配新鮮甜橙,西柚,小蕃茄,清新開胃💗忌廉龍蝦湯非常香濃,海鮮味十足,配上忌廉,更加香滑✨🌟香烤三文魚配香草柚子醬三文魚肉質鮮嫩多汁,表皮烤過後散發出迷人的香氣🤤搭配清新的柚子醬,開胃美味💗薯蓉非常幼滑,搭配蔬菜,營養均衡✨🌟香烤澳洲草飼羊扒伴燒汁羊架肉質細嫩,非常嫩滑,表面煎香,肉香濃郁,搭配上醇厚的燒汁,非常滋味🤤薯蓉幼滑而細緻,烤過後的蔬菜香而不失鮮味👍🏻🌟黑松露薯條薯條外層酥脆,內裡卻依舊保持濕潤鬆軟✨濃郁芳香的黑松露為薯條增添一番風味😋🌟百香果冰紅茶百香果冰紅茶清爽可口,冰涼解渴,唔會太甜💞🌟巴斯克芝士蛋糕蛋糕外表金黃,內芯綿密濕潤,溶化的芝士散發著濃郁的香氣,口感鬆軟,入口即化,不會過於甜膩💗

🌟 忌廉龍蝦湯 & 精選沙律
沙律菜非常新鮮,搭配新鮮甜橙,西柚,小蕃茄,清新開胃💗
忌廉龍蝦湯非常香濃,海鮮味十足,配上忌廉,更加香滑✨

🌟香烤三文魚配香草柚子醬

🌟香烤澳洲草飼羊扒伴燒汁
薯蓉幼滑而細緻,烤過後的蔬菜香而不失鮮味👍🏻

🌟黑松露薯條

🌟百香果冰紅茶
百香果冰紅茶清爽可口,冰涼解渴,唔會太甜💞

🌟巴斯克芝士蛋糕
  • 香烤澳洲草飼羊扒伴燒汁
2024-07-02 1093 瀏覽
今晚去土瓜灣探朋友, 又有日本手信拎啦, 真開心! 朋友帶我黎呢間位於啟岸1樓的西餐廳晚膳, 我同朋友講, 其實之前已經係馬鞍山食過呢間一次, 覺得都幾抵食和味道幾好, 今次又可以試下呢間分店都唔錯呀!呢到地方都幾大,樓底高,燈光柔和, 我地被安排有window seat (我很喜歡), 可以看到街景, 時日仲未天黑, 可以有光線照入餐廳, 感覺舒服, 天氣如唔太熱, 亦都可以選擇坐室外~睇完餐牌, 見到有個牛油果系列食品, 好想食, 今年真係好興牛油果美食, 哈哈!*牛油果巴馬火腿薄餅 - $138牛油果加落 pizza 度都係第一次食, 好新式整法, 食落口感有層次。另外加 $24 (原價$48), 可以 試埋牛油果沙冰,飲落好香牛油果味和清新, 很適合夏天飲。晚餐叫左柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒 - $158, 跟餐湯和沙律, 忌廉龍蝦湯和柚子沙律豬鞍扒好厚身, 真係份量十足,肉質軟腍腍,唔會’鞋’, 配埋柚子海鹽蜜糖醬汁,好夾, 呢個幾好食~*芒果百香果青檸特飲- $38芒果和百香果味香濃, 小小酸酸地, 好涼快, 夏天必飲~

*牛油果巴馬火腿薄餅 - $138

*芒果百香果青檸特飲- $38

芒果和百香果味香濃, 小小酸酸地, 好涼快, 夏天必飲~

2024-06-28
2024-06-28 38 瀏覽
位於土瓜灣的「烏托邦西餐廳」不但提供令人垂涎既美食,更以其獨特既裝潢同氛圍散發著一股迷人既浪漫韻味。今日,我同好友光顧這家餐廳,我地簡左2份晚餐套餐,每份套餐都包含一份餐湯、一份沙律同一杯熱飲。開胃既龍蝦湯散發著濃郁既香氣,湯底醇厚,每一口都能感受到食材既鮮甜。接下來既沙律,以新鮮既時令蔬菜為主,加上餐廳特製既醬汁,清爽可口!兩道主菜方面,第一道係雙層芝士牛肉漢堡包,入口即化既牛肉餡襯以恰到好處既芝士香氣,配上酥脆既麵包,每一口都令人回味無窮。第二道菜則係封門牛柳,肉質鮮嫩多汁,恰好七成熟既火候恰到好處!在口中緩緩融化!不禁令人讚嘆大廚既出色功夫。我們還另外加點左黑松露薯條,金黃酥脆的外表下包裹著香濃醇厚既薯香。飲品方面,我們叫左餐廳特調凍百香果紅茶,清新酸甜既滋味完美地中和左一頓大餐後既飽足感,令人回味無窮。

2024-06-27 48 瀏覽
呢一間香港有幾間分店嘅西餐廳,印象中性價比一直都唔錯👍🏻平均每人唔使$200,就可以嗌到一個晚市套餐!香蕉馬里蘭蟹肉餅伴蟹糕忌廉意大利麵 🦀$135 以上呢個價錢已經係套餐價,除咗呢一個蟹肉意大利麵🍝之外,價錢已經包咗餐湯🥣同埋餐飲🍹,性價比認真唔錯!講返佢哋個蟹肉餅同埋蟹膏忌廉意粉先,蟹肉嘅份量唔少,而且真係每一啖意粉都可以食到蟹膏嘅鹹鮮味,比起坊間唔少嘅意粉好食喎!柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒🐷 $158 另外呢一個豬鞍亦都係非常厚切嘅,咬落去真係食到豬肉肉汁,而且豬鞍嘅size都算大塊,套餐價都只係收$158,真係自己買返屋企煮都要啊!如果大家叫咗套餐嘅話,仲可以加錢加配小食添,我當日就揀咗黑松露薯條 🍟$28同埋 意式炸雞翼五件 🐔$28,我自己就特別推介意式炸雞翼,雖然每一隻雞翼都唔算話特別大隻,但係就勝在炸得夠香脆!我哋當日嘅是日餐湯係龍蝦湯🦞,平時其他餐廳龍蝦通常都要加唔少錢,呢度一蚊都唔使加就飲到~至於飲品我哋就揀咗凍檸茶 🍹+$4 同埋 凍朱古力咖啡 ☕️+$10

香蕉馬里蘭蟹肉餅伴蟹糕忌廉意大利麵 🦀$135

柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒🐷 $158

想係紅磡土瓜灣附近食個舒服晚飯,見呢間餐廳食評唔錯,於是今晚就去試試。點了兩個Dinner Set,包沙律,餐湯,主菜及飲品。沙律方面,唔係一般只有沙律菜同蕃茄,仲有西柚同橙,呢個配搭幾新鮮醒胃,幾juicy。另外餐湯都有蕃茄同龍蝦湯選擇,各點了一客。主菜方面,點左美國安格斯封門柳伴燒汁;香烤三文魚配香草柚子醬安格斯封門柳肉質鮮嫩,牛肉味無俾燒汁蓋過,肉味香濃,伴隨薯蓉味道很好!而香烤三文魚賣相亦很精致,味道可以。不過私心覺得安格斯封門柳比較出色。飲品方面,點了Latte 和果汁。本以為Dinner Set餐飲會是比較一般,Latte 比想像中好。呢個Dinner Set性價比高,而且環境寬敞舒適,很適合與朋友吃飯傾計。服務員態度都很好!另外見到餐廳有牛油果menu,同埋最近推出龍蝦套餐,下次可以考慮試試。

點了兩個Dinner Set,包沙律,餐湯,主菜及飲品。

另外餐湯都有蕃茄同龍蝦湯選擇,各點了一客。

主菜方面,點左
美國安格斯封門柳伴燒汁;
香烤三文魚配香草柚子醬

2024-06-27
2024-06-26 26 瀏覽
餐湯一道色香味俱全的龍蝦海鮮湯。湯色濃郁,泛著誘人的光澤,一看就知是經過長時間熬製而成。湯面上裝飾性的奶油花紋不僅增添了視覺美感,還暗示著湯品的濃郁口感。可以想像,這碗湯蘊含了龍蝦、各種海鮮的精華。柚子與西柚沙拉清新爽口,為整個用餐體驗增添了一絲輕盈。新鮮的柑橘類水果配上綠意盎然的生菜。沙拉上的醬汁閃爍著金色的光澤,想必是由上等橄欖油調製而成,既能突出水果的鮮甜,又不會喧賓奪主。主菜一道是令人垂涎的柚子蜜糖燒豬胺。金黃色的豬肉散發著誘人的光澤,表面微微焦脆,顯然經過巧妙的煎烤。點綴其上的新鮮香草不僅增添了視覺美感,還為整道菜帶來清新的氣息。柚子蜜糖的運用相當巧妙,既能中和豬肉的油膩,又不會搶奪主角的風采。這種甜中帶酸的風味絕妙地平衡了整道菜,使人回味無窮。最後,這頓美食之旅以一杯清爽的柚子檸檬沙冰畫上完美句點。這杯搭配新鮮檸檬汁和柚子果肉,口感清爽而不失層次。杯中的碎冰與飄香的薄荷葉相得益彰,不僅能夠解膩,還能幫助消化。

2024-06-24 25 瀏覽
WM Cafe & Bar土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖經開土瓜灣,老友帶咗去啟岸食西餐,環境舒適,飲兩杯放鬆下先。😁龍蝦餐湯蝦味濃郁,面層加了忌廉,又香又滑好惹味。😽沙律菜新鮮爽口,柚子肉和橙肉夠juicy,酸酸甜甜的醬汁好開胃。😸安格斯牛肉(200g) 芝士漢堡配薯條新鮮牛肉肉汁豐富,份量十足,芝士香味濃郁,蕃茄沙律菜夠新鮮,即叫即炸粗薯條好正。😙柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒豬鞍扒份量十足,口感偏林,柚子海鹽蜜糖醬汁甜度適中,配菜新鮮爽口,薯蓉味道香濃,原汁原味。😊黑松露薯條炸粗薯條好有質感,爽脆煙韌,面層加了黑松露醬提升層次,趁熱食,點茄汁,好快畀我清曬。🤤意式炸雞翼即叫即炸,炸油新鮮,外脆內嫩,調味恰到好處,好邪惡!😍百香果冰紅茶紅茶茶膽清香,百香果味香濃,冰底夠凍,飲完好舒暢。😋WM Cafe & Bar 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,夜晚飲返兩杯,好chill。😎
WM Cafe & Bar

土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖

龍蝦餐湯蝦味濃郁,面層加了忌廉,又香又滑好惹味。😽

安格斯牛肉(200g) 芝士漢堡配薯條

柚子海鹽蜜糖法式豬鞍扒

黑松露薯條

意式炸雞

即叫即炸,炸油新鮮,外脆內嫩,調味恰到好處,好邪惡!😍

百香果冰紅茶

紅茶茶膽清香,百香果味香濃,冰底夠凍,飲完好舒暢。😋

2024-06-21
2024-06-23 375 瀏覽
𝓐𝓷𝓸𝓽𝓱𝓮𝓻 𝔂𝓮𝓪𝓻🎂 𝙃𝙖𝙥𝙥𝙮 𝘽𝙞𝙧𝙩𝙝𝙙𝙖𝙮 𝓭𝓮𝓪𝓻🥳壽星女有緣摸到👶🏻我肚裡的bb 踢咗2下🦶🏻🩷𝒮𝒾𝓂𝓅𝓁𝑒 𝓎𝑒𝓉 𝒽𝒶𝓅𝓅𝓎 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽嚟過幾次,卡位寬敞舒適🫶🏻之前飲熱朱古力會有cream😝孕婦要走cream轉拉花更美👍🏻今次問清楚果汁冇冰就安心飲咗杯蘋果汁🧃Kelly轉特飲🍹葡萄柚蜂蜜茶特飲冇得走冰🧊炎炎夏日飲返杯好爽咁呢🍹跟餐有龍蝦湯/蕃茄湯/沙律Lunch set $100左右比較經濟實惠嘅餐廳推介小食柚子雞翼 熱辣辣香噴噴🤤🤤🤤肉份量多🤐🍗美國豬柳、柚子蜜糖烤雞 配意粉🍝🥩安格斯牛柳配紅酒燒汁 伴薯條🍟慶生🎉點少得甜品雪糕配心太軟🍨有雪糕/cream🤰🏻睇咗當食咗😮‍💨另外跟咗件cheesecake 滿足下胃口😋✨7分飽,剛剛好,多吃壞肚皮✨

壽星女有緣摸到👶🏻我肚裡的bb 踢咗2下🦶🏻🩷

𝒮𝒾𝓂𝓅𝓁𝑒 𝓎𝑒𝓉 𝒽𝒶𝓅𝓅𝓎 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽

嚟過幾次,卡位寬敞舒適🫶🏻
之前飲熱朱古力會有cream😝孕婦要走cream

比較經濟實惠嘅餐廳
推介小食柚子雞翼

熱辣辣香噴噴🤤🤤🤤

肉份量多🤐
🍗美國豬柳、柚子蜜糖烤雞 配意粉🍝

🥩安格斯牛柳配紅酒燒汁 伴薯條🍟

慶生🎉點少得甜品