2017-09-17
親愛的自從係New York去過一間牛扒店之後一直念念不忘,知道佢黎左香港開店,就話要帶我去試下。餐廳位於中環小街入面,不過並唔難搵Book左9點鐘,去到仲未有位,先被安排坐bar枱飲住等點左杯Cosmopolitan🍸,見到調酒師好專心去調教佢每一杯飲品。另外一杯白酒都好好飲👍🏻👍🏻可能見我地坐咁耐仲未有位,所以送上一份鮮制薯片🥔,熱辣辣,好香薯味,好好味😋等左十幾分鐘後終於有位。餐廳都算幾嘈,好在被安排坐係靠邊既位置,唔會太嘈餐牌選擇唔太多,重點一定係牛🐮,今晚因為夜唔想食咁多,所以我地只係點左一份steak for 2,同埋一份potato西餐例牌都會有麵包🍞,呢度除左麵包外仲有幾塊脆卜卜既野,咸咸地。麵包入面仲有煙肉🥓,好香好味,忍唔住食晒成個🙊終於等到主角出場,我地要medium🐮。份steak上枱前已被解體,一黎到就聞到好香既煎牛扒味,碟上面既油仲好滾,聽到gigi聲,侍應叮囑我地千萬唔好摸隻碟,因為仲好熱🔥肉望落去比較生,有d似medium rare,但因為好香,所以忍唔住都要先試一啖。外層好香脆,雖然咁生,但入口好林,唔會𡁻唔到,可能因為係dry-aged關係,所以肉質
餐廳位於中環小街入面,不過並唔難搵
Book左9點鐘,去到仲未有位,先被安排坐bar枱飲住等
另外一杯白酒都好好飲👍🏻👍🏻
終於等到主角出場,我地要medium🐮。
外層好香脆,雖然咁生,但入口好林,唔會𡁻唔到,可能因為係dry-aged關係,所以肉質可以保持鮮嫩,肉味濃郁😋
跟住係cottage fried,似開頭食既薯片,都係新鮮炸出黎,不過size就大好多😆,同埋呢份係厚切,好有咬口。
真係好大塊,望到都開心😆
餐廳仲有支自家品牌既牛扒汁,不過我地都覺得佢要黎點薯片仲好食😋
其實唔算貴,出邊買一塊咁大塊既dry-aged都唔平架