想找間正宗地道的日式居酒屋🏮?! 當然要找日藉大廚主理的餐廳啦👨🏻‍🍳!!! 🇯🇵焼き鳥Yakitori Kobako 深得日本客人歡迎,裝潢格局十足十福岡的居台,而食物方面同樣有質素,值得一試呀💕!!! 食物種類繁多,當中以牛腸鍋、雞皮串燒 和 雜錦豚肉串燒做主打哦~ 「 豚肉串燒🐽$150 」 包括: 車厘茄豚肉、鵪鶉蛋豚肉、金菇豚肉、香蔥豚肉和籚筍豚肉😍,賣相吸引,令人口水流囉!! 串燒好大件,相當抵食🫶🏻。當中我最愛香蔥豚肉串,好惹味呀~ 「 雜錦天婦羅🍤$88 」 款式多的天婦羅,有大蝦、茄子🍆、南瓜🎃、蓮藕等等。炸漿薄而酥脆,質素好高呀。 「 迷你親子丼✨$78 」 迷你親子丼絕不迷你,足夠二人享用。雞肉軟腍,但調味可以重一點。雞蛋好滑溜,加點醬油,拌飯一流。

「 豚肉串燒🐽$150 」

「 雜錦天婦羅🍤$88 」

「 迷你親子丼✨$78 」

2023-01-03
1K
近排日劇《初戀》大熱,睇到我嘅初戀感覺返晒嚟,真係好想唱一句:當初相遇時回頭在笑…!除咗戀愛嘅感覺,仲有好想去日本嘅感覺呀!想喺香港搵日本嘅感覺其實一啲都唔難,今日嚟到由日本人主理嘅Yakitori Kobako,餐廳以日本居酒屋做主打,可以一解思鄉之情。豚肉卷盛合呢到嘅豚肉串有6種咁多,想一次過試齊6款,就叫個豚肉卷盛合嚟試下啦!雜錦豚肉串啖啖肉,充滿肉汁;平時食開嘅金菇牛肉卷,餐廳改為金菇豚肉卷,豚肉燒得啱啱好,油香十足,絕對可以同金菇牛肉卷平分秋色;車厘茄豚肉卷就夠晒新鮮,豚肉卷吸收咗車厘茄汁,中和咗豬肉嘅油膩感;鵪鶉蛋豚肉卷就令豬肉嘅肉味更加搶鏡。香蔥同蘆筍就做好佢哋蔬菜嘅角色,食咗咁多支串燒,梗係要食番d蔬菜幫助消化啦!玉子燒、蒲燒鰻魚玉子燒絕對係易學難精嘅菜式,玉子燒入口嫩滑,仲有濃郁嘅蛋味!而蒲燒鰻魚由日本直送,肉味香濃又無泥味,加埋燒汁真係無得輸,好想叫番碗飯嚟食呀!山盛雞皮串、雞肉棒、雞肝除咗豚肉,餐牌上見得最多嘅就係雞肉喇!我哋人少少,叫6支串燒選擇就啱晒!雞皮串相當香脆惹味,而且可以點檸檬汁中和雞皮嘅油膩;啖啖肉嘅雞肉棒,入口並不鬆散,而且肉汁保存得好好,伴上生蛋

豚肉卷盛合

玉子燒、蒲燒鰻魚

山盛雞皮串、雞肉棒、雞肝
除咗豚肉,餐牌上見得最多嘅就係雞肉喇!我哋人少少,叫6支串燒選擇就啱晒!雞皮串相當香脆惹味,而且可以點檸檬汁中和雞皮嘅油膩;啖啖肉嘅雞肉棒,入口並不鬆散,而且肉汁保存得好好,伴上生蛋黃,真係好食到要將全部蛋汁蘸得乾乾淨淨;雞肝燒得非常甘香,入口即溶,令人一試難忘。

2022-12-28
2023-01-01 105 瀏覽
The izakaya menu is decent, and there is a good variety of yakitori there.The chef is Japanese, so it is no only surprise that the food tastes Japanese and is good.Even better, the prices are also reasonable as a low-class gourmet restaurant.No matter how much you eat or how much you drink, it is difficult to exceed HK$1,000 per person.However, it takes a long time for the food to be served after ordering.  It's a bit frustrating.

2022-12-10
2023-01-01 109 瀏覽
以前喺灣仔番工,經常都去皇后大道東附近覓食,中間一條條小小街道,隱藏不少美食,今日又黎番呢度,試試一間同事介紹過嘅風味居酒屋。餐廳拿手小菜想必系串燒,串燒款式不少。首先系餐前小食豆卜同埋雞肉,睇個樣以為麻麻,食落竟然非常有驚喜!豆卜索曬清甜醬汁好入味😋雞肉夠嫩滑。真心推玉子燒🥚好多汁,蛋味香濃。炸粟米🌽系日本名菜,食到炸粉加粟米粒,香甜爽脆。鹽燒鯖魚香口,魚皮燒得頗脆,魚肉新鮮,同埋好在冇乜魚骨。職員推介鹽燒雞皮,味道確實不錯,脆身同時做到吾油膩。蒲燒鰻魚就食得多,白燒鰻魚平時少食到,比起蒲燒鰻魚更能夠食到真正鰻魚味,而且燒味明顯。餐廳招牌菜系串燒,我地叫雜錦豚肉串燒,有車厘茄、鵪鶉蛋、金菇、香蔥、露筍,鵪鶉蛋配豬肉十分有特色,金菇同露筍配豚肉都match。最後叫咗個鰻魚炒飯,裡面好多粒鰻魚,之後職員會淋蛋漿喺側邊,加上炒蛋更美味。

餐廳拿手小菜想必系串燒,串燒款式不少。
真心推玉子燒🥚好多汁,蛋味香濃。
炸粟米🌽系日本名菜,食到炸粉加粟米粒,香甜爽脆。

鹽燒鯖魚香口,魚皮燒得頗脆,魚肉新鮮,同埋好在冇乜魚骨。
職員推介鹽燒雞皮,味道確實不錯,脆身同時做到吾油膩。
2022-12-21
2022-12-30 109 瀏覽
今日咁啱想食日本野見到呢度lunch menu新出嘅都好喔!我揀咗吞拿魚容魚子飯,成個套餐仲有茶碗,蒸湯同埋小菜,真係都幾抵架。成個湯同埋茶碗蒸都好好味~ 熱辣辣好舒服而且材料都新鮮。138一個set 都好飽呢個餐廳氣氛好好,真係好似日本咁下次可以試下午晚餐過嚟。
成個湯同埋茶碗蒸都好好味~ 熱辣辣好舒服
而且材料都新鮮。
138一個set 都好飽

呢個餐廳氣氛好好,真係好似日本咁下次可以試下午晚餐過嚟。
2022-12-27 108 瀏覽
今日同朋友去灣仔食燒鳥,「燒鳥」喺日本非常盛行,不論是燒鳥專門店、鳥料理專門店或居酒屋,都必定有鳥食, 餐廳係由日本人處理有居酒屋嘅裝修風格先係一個前菜, 就是牛舌,燉到軟嫩的牛舌,連醬汁都好吃。牛舌的肉質帶點咬勁,讓它不會消逝在口中,但是,還是很軟嫩不柴我最鍾意食燒雞皮呀, 所以一叫叫咗一打, 雞皮又肥瘦適中,醬油味道的確得, 極邪惡雞皮,烤過後香脆又有彈性嘅口感, 烤肉醬油鹹中帶甜, 正之後再食個親子丼, 丼汁可說是丼飯的美味靈魂,有味醂等這些調製醬汁的小細節,是丼飯的美味關鍵, 米飯吸附醬汁,再搭配雞腿肉、蛋液及洋蔥等一起入口,食到多元化的豐富口感。雞腿肉與未全熟的蛋液,吃到較柔軟入味的雞肉,滋美滿足

2022-12-27 74 瀏覽
假日到利東街感受聖誕氣氛,晚餐就在附近的汕頭街解決曾到訪中環的弁慶及銅鑼灣的牡蠣小屋,找到同集團的一家沖繩串燒店餐廳由日本串燒職人即場燒,令食客仿如置身琉球小店居酒屋最重要便是酒藏,酒單供應豐富,酒架更放滿客人的存酒作為日式烤雞肉專門店,座位旁邊貼有燒鳥各部位的圖畫前菜十分特別,每人一份和牛肉丸,牛肉味濃Oolong Tea Chu-Hi以燒酒為基礎,烏龍茶味香濃冬季期間限定第一彈共四款菜式,每次光顧都會有新鮮感魚肝伴大根蓉及及柑橘酢口即溶,細味有鹹甜味山盛雞皮串燒十串特價$138!吃起來很有彈性又帶點脆度本日推介串燒鐵板燒A4和牛集視覺、聽覺、嗅覺、味覺的享受於一身
假日到利東街感受聖誕氣氛,晚餐就在附近的汕頭街解決
餐廳由日本串燒職人即場燒,令食客仿如置身琉球小店
居酒屋最重要便是酒藏,酒單供應豐富,酒架更放滿客人的存酒
作為日式烤雞肉專門店,座位旁邊貼有燒鳥各部位的圖畫
前菜
前菜十分特別,每人一份和牛肉丸,牛肉味濃
Oolong Tea Chu-Hi
冬季期間限定第一彈共四款菜式,每次光顧都會有新鮮感
魚肝伴大根蓉及及柑橘酢
魚肝伴大根蓉及及柑橘酢口即溶,細味有鹹甜味
山盛雞皮串燒
魚肝伴大根蓉及及柑橘酢
山盛雞皮串燒
鐵板燒A4和牛
2022-12-22 88 瀏覽
小編同老婆係相當喜歡食日本菜的,今次就嚟到呢間位於灣仔汕頭街嘅特色日本居酒屋,今次小編就特別推介呢一間居酒屋嘅燒雞皮,烹調得相當美味,亦都相當有日式嘅風味,另一方面呢間居酒屋嘅串燒拼盤亦都相當值得推介,串燒拼盤入面每款串燒都烹調得好特別,小編同太太就order左燒白鱔亦都order左鰻魚炒飯,另外食串燒當然就不得不配啤酒啦,今次小編就order左一杯黑啤同生啤混合,另外值得一讚嘅係呢一間日式居酒屋服務態度相當好,大家不妨嚟到呢間位於灣仔汕頭街嘅特色日本居酒屋試一試啦。
2022-12-22 68 瀏覽
灣仔汕頭間見到有間好有特式既日本串燒小店YAKITORI KOBAKO,入到店內大多為日本客,真係勁似去左日本咁,所有野都好親切好窩心好warm既小店。小食是牛腩,燉到好淋,肉質一疏疏幾香牛味,湯汁亦都相當濃郁。海鮮三味有海膽,三文魚子,吞拿魚蓉,用仍然脆口既紫菜包住食,質感層次相當高,內層既餡料好綿密又鮮甜,非常新鮮。紫菜外脆,海膽等餡料綿滑。再加上香葱,wasabi調味,層次感更突出!旁邊既山藥清新爽口。山盛雞皮串燒10串,雞皮燒到剛剛好,keep到香嫩 juicy感覺,質感剛燒到香脆,口感肥美!再加點山椒更帶惹味香口,非常滋味。迷你親子丼,雞和雞蛋既比例剛好,雞肉嫩滑夠入味,蛋仍然水嫩水嫩好滑溜,洋葱既香味加分不少!日本飯粒分明,size剛剛好。

山盛雞皮串燒10串,

口感肥美!

再加點山椒更帶惹味香口,非常滋味。

迷你親子丼,雞和雞蛋既比例剛好,

2022-12-19 90 瀏覽
去到灣仔汕頭街搵到呢間好有和風特色嘅日本料理一坐低就有廚師每日精心預備嘅前菜 今日就有慢煮牛舌 煮得好腍好入味 除此之外呢度有好多和風料理前菜叫咗個呢度比較受歡迎嘅雞皮芥菜沙律兩者配搭能幾好食 十足十凱撒沙律日本版梅子醬鯊魚骨入口爽脆 而且梅子好酸即時好開胃隨後叫咗串燒同埋一條鯖魚包括車厘茄豚肉卷豚肉卷包住一粒車厘茄 一啖擺落口 蕃茄汁四濺 非常滋味呢度嘅飯團即叫即整 燒過嘅飯團特別香 乾身唔會執笠外面硬 內面暖哄哄的 冬天食簡直一流牛油香氣香噴噴 明太子煙燻味道也不錯 在想 香港若果能開設更多此類型外賣店 就可以方便繁忙的香港人邊行邊吃飯😆😆😆

去到灣仔汕頭街搵到呢間

牛油香氣香噴噴 明太子煙燻味道也不錯
在想 香港若果能開設更多此類型外賣店
就可以方便繁忙的香港人邊行邊吃飯😆😆😆
2022-12-19
10 分鐘 (堂食)
2022-12-13 100 瀏覽
YAKITORI KOBAKO🇯🇵喺灣仔呢個美食天堂,我哋發現咗一間新開嘅日式小店。我哋大家都見到價錢便宜,再加上都幾多好評,所以就試下間日式串燒。一入門口就見到好溫馨嘅日式居酒屋格調,好似彷彿置身於日本小巷的自家居酒屋。店員把我們安排在吧枱上入座,吧枱的面積比想像中大,足夠擺放食物。而且我哋咁啱可以透過玻璃窗睇到廚師們在烹飪食物的過程。侍應有禮貌,用流利的日文去和我們打招呼,在點菜的時候也能夠用英文溝通。而且侍應的語調及語氣都10分溫柔,符合日本的傳統文化。Appetizer 前菜$60👍👍👍👍👍一坐低,侍應就已經為我們端上一碗牛肉湯,喺呢個梁蘇蘇的天氣我們飲上呢一款濃郁甘口,而且配的三件牛肉都十分厚,諗而不肥! 前菜都咁有誠意,即刻大大提升我們對主菜的期待感! 🥰Shark Cartilage with Driedplum 梅醬鯊魚軟骨 $38👍👍👍呢個是我們貪得意叫的,真系未食過鯊魚軟骨,哈哈,人一生物一世乜都試下啦🥰 食落好開胃,酸莓醬調得很好👍 不過軟骨就不太軟😂 鍾意脆口感的會很喜歡吧。我地就食唔晒😛Grape Fruit (Glass)$58黎日本串燒餐廳又點少得叫上一杯
YAKITORI KOBAKO🇯🇵

Appetizer 前菜$60👍👍👍👍👍

Shark Cartilage with Dried
plum 梅醬鯊魚軟骨 $38👍👍👍

Grape Fruit (Glass)$58
黎日本串燒餐廳又點少得叫上一杯lum酒,呢杯真係超級無敵好飲! 甜甜的,有soda作中調,好易入口!絕對令食物的味道再提升一個層次! 十分適合女仔飲! 而且我見距其他飲品都好吸引呀! 下次叫多些朋友黎一起食試多幾款先! 🥰🥰

Assorted Pork Belly 豚肉卷盛合 $150
呢個真係不得了! 把所有豬肉串燒都包含在內。以為串燒細細份,呢度係大大份! 而且平均都只係30蚊一串!
車厘茄豬肉巻,鵪鶉蛋豬肉卷,金菇豬肉卷,香蔥豬肉卷,蘆筍豬肉卷。 串串都好有心思好好食,絕對唔會覺得好肥膩,女仔食落都好掂! 基本上我每串都好喜歡💕最特別的是鵪鶉蛋豬肉卷🫔鵪鶉蛋是爆漿的!唔會食落去好實!驚喜☺️所以口感上車厘茄豬肉卷和鵪鶉蛋豬肉卷都係一咬落去會爆漿的感覺!而且車厘茄很甜中和左豬肉的味道。大家要記得食的時候要耍少少鹽在豬肉卷上面調味呀! 店家有配一個三色調味碟,有新鮮冇核檸檬🍋,麻油日本葱,細鹽。

Grilled Eel日本白燒鰻魚 $98
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
呢個我想俾10000分得唔得😂😂👍超級無敵爆好食🤤 鰻魚很厚!一定是新鮮的!燒到皮脆而不焦,肉嫩多汁!我根本好難用文字形容到有幾好食! 通常串燒的魚都係丁屎咁多都收好貴,而呢個真係好足本!又便宜!又高質! 我地已經忍唔住叫左兩次! 呢道菜絕對係皇牌! 必食🙌🏻

Fried Rice w/ Eel 鰻魚炒飯$98
落單時見到呢個有「好評」二字,所以就叫黎試試。當時看圖其實就覺得唔太吸引, 但好彩我地冇俾表面欺騙😂 呢個完全make me surprise ! 日本米粒粒分明,炒到煙韌而不焦,調味一級棒!當中望落覺得鰻魚很少,但是! 連炒飯的鰻魚都係用新鮮鰻魚黎整!太有誠意! 所以雖然鰻魚細細粒,但還彈牙!整個飯用一個鐵板燒的形式呈現,侍應會係你面前把日本蛋漿倒係外圈! 自己再撈埋一齊! 呢個炒飯!絕對必須要食! ps:建議店家換左menu幅圖😛

埋單500頭,而且有AEON信用卡仲有8折呀! 係8折! 我地決定爲左食呢間餐廳即刻申請一張😂😆
豚肉串燒拼盤
燒白鰻魚
豚肉串燒拼盤
燒白鰻魚
2022-08-28 943 瀏覽
前菜只係一小撮牛蒡每位盛惠三十大元(必收)牛舌六小片盛惠十二八大元花蛤size極細雞肉棒勁"鞋"鰻魚炒飯只係一個網球份量九十八大元魔鬼魚翅數條盛惠六十八大元味道同環境其實一般
前菜只係一小撮牛蒡每位盛惠三十大元(必收)
牛舌六小片盛惠十二八大元
花蛤size極細
雞肉棒勁"鞋"
鰻魚炒飯只係一個網球份量九十八大元
魔鬼魚翅數條盛惠六十八大元
味道同環境其實一般
前一秒係聽住電車叮叮響🚃嘅地道香港,下一秒就係日本味十足嘅空氣。未坐得都有去咗旅行嘅感覺,開心🥳平日午後到訪,客人唔多,嗌咗個牛舌定食($158),前菜有兩片醃蘿蔔同紅蘿蔔加牛蒡絲,經典日本風味,漬物輕柔的酸,蘿蔔牛蒡絲淡淡味噌、醬油香,兩者皆清新怡人,開胃。茶碗蒸🥚有一小嚿濃香嘅菇,酒味幾勁抽,食到有醉意嘅茶碗蒸真係好少見🤪牛舌厚切份量足,香口,可惜略嫌太韌,有啲難咬,牙🦷齒好累。最驚喜係兩嚿炸雞🍗全港最正(暫時)皮脆肉嫩,猶如少女嘅肌膚,肉汁豐富,勁juicy,配合七味粉調味,好誘人😍唔係好鍾意食雞皮嘅我都甘拜下風😖破例食埋❤️‍🔥不愧係燒鳥店,做雞的確一流。期待下次嚟食串燒😋

牛舌厚切份量足,香口,可惜略嫌太韌,有啲難咬,牙🦷齒好累。

2022-05-01 1157 瀏覽
週五下午 風和日麗 辭職後一日,過左黎搵野食。一直覺得汕頭街呢邊好多隱世小店行過見到間日本風餐廳就入去了我地座左係角落,位置闊落 但有好幾隻蚊螆飛黎飛去 ,好影響進食。中午時間竟然得一枱客 可能價錢偏貴。滑蛋鰻魚定食$158蒸玉子-好滑好熱無氣泡 但好咸酸蘿蔔-無特別芽菜-無特別味增湯-唔夠熱, 都係死咸滑蛋鰻魚飯-鰻魚好削,無油鮨感,似大陸鰻。 個飯好多汁 好濕 似食湯飯多D , 同埋d 餸都係好咸,食左一半都冇食到了成餐飯都好咸。好Overpriced,唯一可取店員幾有禮貌
週五下午 風和日麗 辭職後一日,過左黎搵野食。
一直覺得汕頭街呢邊好多隱世小店

行過見到間日本風餐廳就入去了

滑蛋鰻魚定食$158
蒸玉子-好滑好熱無氣泡 但好咸
酸蘿蔔-無特別
芽菜-無特別
味增湯-唔夠熱, 都係死咸

成餐飯都好咸。
好Overpriced,唯一可取店員幾有禮貌
2022-04-29
2022-04-17 924 瀏覽
一入店侍應同埋師傅都係日本人,頓時感覺置身日本咁,不過都可以簡單英文溝通😲午市定食附送前菜、茶碗蒸同麵豉湯😗茶碗蒸口感香滑,入面有雞肉,但略為鹹左啲😳麵豉湯同平時既會有少許分別,帶有微微薑味,同埋有紅白蘿蔔,感覺幾清同埋開胃🥕▪️ 串燒雞肉丼定食(7.5/10)💲158 (Lunch Menu)四串既鹽燒串燒,雞翼外脆內嫩,大蔥雞肉夠滑身,雞頸肉脂肪比例相宜,質感柔嫩,雞尾尖更係油潤軟嫩,呢度既串燒調味相比坊間既落得較為輕手,不過對我呢個非重口味人士黎講絕對係可接受😌飯面仲有蛋絲同入味既肉燥😛反而唐揚炸雞較為遜色,炸皮帶濕略腍🙈整體呢個午餐份量好足,啖啖肉超級飽😂▪️ 牛舌定食(7/10)💲158 (Lunch Menu)牛舌厚度中等,都幾有咬口,需要花點嚼勁👉🏻👈🏻🔎 整體評分(7.5/10)

串燒雞肉丼定食

牛舌定食

牛舌厚度中等,都幾有咬口,需要花點嚼勁👉🏻👈🏻

🔎 整體評分(7.5/10)
串燒雞肉丼定食