2024-05-21 451 瀏覽
PMQ新開的茶室,今日終於可以見識一下上咗一樓,見到不同的設計師椅子,帶點和風,時尚又年輕一開始先試花湯,兩碗漂亮的花湯好別緻,陣陣的花香我們先試不同的前菜、蔥油餅和腐皮卷,好好味,其中那個「梅乾菜餅」,令我想起以前在杭州食過的梅乾菜,那個鹹香實在太好味,估唔到喺呢度食到黑松露鮑魚,只是$68,好好味,性價比好高同時試了兩款伴飯,平時不喜歡食飯的我,今次被他們的飯香吸引,每粒米被那些伴菜和肉汁包圍,好豐富之後試了兩款中式茶(掛住傾計又忘記拍照),其中的烏龍茶(白芽奇蘭)味道特別香純,比酒店的級數還高,店員話他們的茶是店主選取世界各地最好的茶而他們的薑汁餃子(食得太高興,忘記拍照)估唔到煮好的餃子,仍可保留那個薑味,沒有流失在湯水中要大力讚那個茶熏雞,打開木盒,茶味馬上飄出,春雞好夠味,好在朋友三日前已經預訂咗(需要預訂的),這個必須要點的期間我們試了他們兩款氣泡茶,上枱時見到一個方型玻璃樽和冰球,好型洛神玫瑰紅茶梳打:同時間可以飲到洛神花和玫瑰香味,好香好特別伯爵茶加湯力:原來還加上佛手柑,這樣的組合很新鮮同好香口甜品方面都好精彩,那個玫瑰餅,皮薄,玫瑰餡好香甜;另外四款唔同味道的果凍
PMQ新開的茶室,今日終於可以見識一下
上咗一樓,見到不同的設計師椅子,帶點和風,時尚又年輕

一開始先試花湯,兩碗漂亮的花湯好別緻,陣陣的花香

黑松露鮑魚,只是$68,好好味,性價比好高

伯爵茶加湯力:原來還加上佛手柑,這樣的組合很新鮮同好香口

甜品方面都好精彩,那個玫瑰餅,皮薄,玫瑰餡好香甜;另外四款唔同味道的果凍,茶味濃郁,需要由檸檬味開始試,最尾係荔枝味,可以感覺到不同層次的茶味果凍

冇諗過每一個環節都好精彩,你試過就會明白我嘅感受

有機會必定要再食過

• 茶燻法國春雞
  • 黑松露鮑魚
  • 梅乾菜餅
  • 鮑魚毛豆拌飯
  • 伯爵湯力氣泡茶
2024-04-23 652 瀏覽
PMQ不嬲都係文青打卡嘅好地方,發現最近開咗一間新嘅茶室半茶十里,佢哋嘅裝修好日式,好啱一班人休閒咁傾吓偈,或者一個人靜靜地睇吓書嘆吓茶😍之後同店長傾偈先發現原來呢個茶室係由一位設計師Allan 同埋鑽研左傳統茶藝好多年嘅Suwan開辦既,唔怪得之環境裝修得咁現代優雅,而處理茶品咁嚴格🫶🏻茶品🍵調配茶- 荔枝紅茶(熱)($42)花茶-嫣紅元后 (熱玫瑰花茶)🌹($65)氣泡茶- 洛神玫瑰紅茶梳打(凍)🌹($68)花湯- 幽姿逸媚(熱香水蓮花)🪷($68)花草茶- 鮮人蔘蜂蜜茶(凍)(含微量酒精)🍯($68)佢哋每款茶都比我想像中份量多,所以可以share試吓唔同嘅口味👍🏻 我自己覺得嫣紅元后賣相超靚😍 成日開咗蓮花喺個茶上面,用嚟打卡真係一流🫶🏻 飲落去清淡高雅☺️ 而洛神玫瑰紅茶梳打,飲落味道清香平衡,估唔到茶同梳打都可以咁夾❤️鮮人蔘蜂蜜茶裏面,真係有原條人蔘,好可愛啊🫶🏻茶凍檸檬祁門紅茶凍🍋($38)伯爵茶凍($38)波斯玫瑰紅茶凍🌹 ($38)荔枝紅茶凍($38)茶凍都係必食推介,佢口感q彈,款款入口都充滿茶香,我自己就最鍾意檸檬茶,酸甜酸甜嘅感覺,另外伯爵茶,喺口腔徘徊茶香嘅餘韻

茶品🍵
調配茶- 荔枝紅茶(熱)($42)
花茶-嫣紅元后 (熱玫瑰花茶)🌹($65)

氣泡茶- 洛神玫瑰紅茶梳打(凍)🌹($68)

花湯- 幽姿逸媚(熱香水蓮花)🪷($68)

花草茶- 鮮人蔘蜂蜜茶(凍)(含微量酒精)🍯($68)

鮮人蔘蜂蜜茶裏面,真係有原條人蔘,好可愛啊🫶🏻

茶凍
檸檬祁門紅茶凍🍋($38)
伯爵茶凍($38)
波斯玫瑰紅茶凍🌹 ($38)
荔枝紅茶凍($38)
茶凍都係必食推介,佢口感q彈,款款入口都充滿茶香,我自己就最鍾意檸檬茶,酸甜酸甜嘅感覺,另外伯爵茶,喺口腔徘徊茶香嘅餘韻都係好正🫶🏻

薑汁芥蘭鮮肉湯餃子🥟 ($68)

核桃菌鮑魚毛豆雞粒拌飯🐥 ($128)

日本溫泉蛋鯛魚飯🐟

茶薰雞 🐥

蔥油餅($38)

玫瑰餅🌹 ($42)

我哋另外叫咗幾款熟食,我個人推薦茶薰雞,一打開盒充滿茶薰嘅香氣,啲雞食落好滑🫶🏻
而玫瑰餅都唔可以錯過,外面好酥脆,裏邊充滿甜甜嘅玫瑰醬❤️
2024-04-07 487 瀏覽
一陣子無去PMQ 呢日發現開咗間佈置幾有特色嘅茶室😲室外用上原木茶几、壁畫同茶爐佈置嚟打造寫意用餐區另一邊就有室內卡位可以舒舒服服涼冷氣💨小店推廣嘅係無添加嘅純茶文化店主本身做時裝設計希望可以用唔同嘅形態去將「茶」呈現餐單主打冷熱茶飲超過20款!🧊分為冰球茶、氣泡茶、花湯等幾個系列店面細細但食品選擇都唔少主食有餃子、湯麵🍜另外亦有輕食同甜品🥟睇menu 樣樣都好精緻呢😍至於店名「半茶十里」其實係咩意思呢?🤔好啦、老師都好耐無教吓書📚今日教吓大家語文🧑‍🏫「半茶」嚟自「酒滿茶半」呢句俗語酒宴上斟酒俾客人要斟滿先代表好客、尊敬🍺相反、斟茶俾客人時斟半滿就最好🫖熱茶倒太滿客人難攞又容易焫親手呢「十里」1里大約等於500米當然佢呢度唔係想表達5公里呢個距離而係喻意路途遙遠漫漫長路、不如先坐低飲啖茶食件餅(應該係除非唔係😌)好、時間過得好快⏳今日老師上堂上到呢度😌夠鐘落堂食點心喇!🔖 幽姿逸媚花湯系列入面叫最吸睛嘅一定係呢款!😍大大朶香水蓮花浮喺茶湯上面🪷飲嘅時候自己用長玻璃壳𢳂落小玻璃杯飲用成個動作、感覺同道茶嘅名一樣優雅到不行~🔖 三品茶凍 🫖小朋友先要做選擇🌹Do Re Mi 三合一組合有
一陣子無去PMQ
呢日發現開咗間佈置幾有特色嘅茶室😲

室外用上原木茶几、壁畫同茶爐佈置嚟打造寫意用餐區

另一邊就有室內卡位可以舒舒服服涼冷氣💨

小店推廣嘅係無添加嘅純茶文化
店主本身做時裝設計
希望可以用唔同嘅形態去將「茶」呈現

餐單主打冷熱茶飲超過20款!🧊
分為冰球茶、氣泡茶、花湯等幾個系列
店面細細但食品選擇都唔少
主食有餃子、湯麵🍜
另外亦有輕食同甜品🥟
睇menu 樣樣都好精緻呢😍

至於店名「半茶十里」其實係咩意思呢?🤔
好啦、老師都好耐無教吓書📚
今日教吓大家語文🧑‍🏫
「半茶」嚟自「酒滿茶半」呢句俗語
酒宴上斟酒俾客人要斟滿先代表好客、尊敬🍺
相反、斟茶俾客人時斟半滿就最好🫖
熱茶倒太滿客人難攞又容易焫親手呢
「十里」1里大約等於500米
當然佢呢度唔係想表達5公里呢個距離
而係喻意路途遙遠
漫漫長路、不如先坐低飲啖茶食件餅(應該係除非唔係😌)

好、時間過得好快⏳
今日老師上堂上到呢度😌
夠鐘落堂食點心喇!

🔖 幽姿逸媚
花湯系列入面叫最吸睛嘅一定係呢款!😍
大大朶香水蓮花浮喺茶湯上面🪷
飲嘅時候自己用長玻璃壳𢳂落小玻璃杯飲用
成個動作、感覺同道茶嘅名一樣
優雅到不行~

🔖 三品茶凍 🫖
小朋友先要做選擇🌹
Do Re Mi 三合一組合有齊檸檬茶、玫瑰花茶同伯爵茶口味🍋
食起嚟冰凍煙韌有咬口

香氣喺口入面嚟個小爆發💣
鬆化嘅酥皮入面包住甜美玫瑰花餡料😲
配熱茶享用實在最適合不過🫖
2024-08-18 10 瀏覽
呢間茶店都係我既Bucket List 住左一段時間, 呢度有室外同室內既座位, 咁啱琴日晏晝冇咁熱我地揀左坐出面開揚啲😌 呢度有各式各樣既冷熱茶飲, 亦都有主食同甜品可以選擇, 因為食左午餐先過嚟, 所以我地就叫左各人一款茶同甜品😉夏至🫖($48)選擇左熱既荔枝紅茶, 入口有濃濃既荔枝香, 都有少少玫瑰嘅味道, 雖然係熱茶, 但係飲完個人都係會好舒服解膩😚薄荷無花果茶🌿($60)呢款我就揀左凍既選擇, 薄荷味好突出, 飲完個人會覺得涼浸浸加埋無花果會有一種特別既味道, 夏天飲好啱😍三品茶凍🍧($55)伯爵茶凍, 荔枝紅茶凍, 檸檬祁門紅茶凍, 三款組成既一組甜品, 每款既味道都好突出濃郁, 荔枝紅茶果款仲有荔枝果肉係茶凍入面添🥰呢度往來既人流唔算多, 間唔中仲有陣陣微風吹過, 嘆住茶坐係度好舒服🤓

夏至🫖($48)

薄荷無花果茶🌿($60)

三品茶凍🍧($55)

2024-08-17
2024-05-25 127 瀏覽
香港人愈來愈追求健康飲食文化中環PMQ新開茶室「半茶十里」,由設計師 Allen 夥同有多年茶藝經驗的Suwan開立以茶會友,濃濃茶藝氣息,茶室有戶外同戶內設計,半開放茶座,充滿寧靜悠閒感,在中環鬧市中打造可以放空休憩空間單是茶品就超過30多款,茗茶由Suwan搜羅世界各地,好像打開了一本茗茶的百科全書茶品有冷熱供應,個人超推 #特級伯爵湯力伯爵佛手柑超香,入口清爽而不失茶香,是夏天必選!熱茶方面推介 #荔枝紅茶 ,熱的荔枝香甜同茶香平衡得好好,還有打卡必備,超級IGable的 #花湯 系列,是在茶裡盛開的花朵;想體會最單純醇厚的單品茶,入口清香,餘韻白芽奇蘭帶白蘭花香記得要試埋茶凍,4款都好出色,QQ嫩嫩,茶味濃郁,檸檬茶口味超有驚喜除了茶品花盡心思,連主食都樣誠意十足主打拌飯同餃子,超推 #薑汁芥蘭鮮肉湯餃是我吃過最濃薑汁 ; 而玄米茶鮮肉餃子,外層餃子皮加入玄米茶製成,帶淡淡茶香同梅菜扣肉拌飯,充滿油香,每口都好誘人最新推出的茶薰雞,煙霧擺盤超浮誇,雞肉帶煙薰香
香港人愈來愈追求健康飲食文化

茶品有冷熱供應,個人超推 #特級伯爵湯力

除了茶品花盡心思,連主食都樣誠意十足
主打拌飯同餃子,超推 #薑汁芥蘭鮮肉湯餃
同梅菜扣肉拌飯,充滿油香,每口都好誘人
最新推出的茶薰雞,煙霧擺盤超浮誇,雞肉帶煙薰香
2024-05-15 117 瀏覽
終於有機會嘗試位於PMQ的茶飲輕食店 - 半茶十里,第一印象是地方雅緻,柔和燈光下坐在舒適座位🛋️品嚐特色茶飲及不同的輕食,輕鬆悠閒地渡過下午。他們提供了各款不同配搭的冷熱茶飲☕️,自己點了薄荷香蜂草凍茶,茶飲上枱的賣相令人以為自己點了Mocktail 🍹,茶香配上淡淡薄荷清爽怡人。眾多水餃、拌飯、點心都非常可口,印象最深是梅菜扣肉拌飯🍛,梅菜同扣肉切成小粒拌入飯中,每一口飯有着扣肉油潤及梅菜的香,一試難忘; 還有煙燻春雞🍗,除了香嫩可口,上枱時更儀式感十足,此菜必須預先預訂。嚐了幾款甜品🧁,都非常香但不太甜,正合我口味,其中以玫瑰果醬的玫瑰餅香甜可口,而其他幾款果凍更是夏日佳選。今次朋友請客,期待下一次自己再試他們其他茶飲食品。😋

今次朋友請客,期待下一次自己再試他們其他茶飲食品。😋
薄荷香蜂草茶
梅菜扣肉飯
煙燻春雞
玫瑰餅
三款不同口味果凍  (荔枝、伯爵茶、檸檬)
梅菜扣肉飯
煙燻春雞
玫瑰餅
三款不同口味果凍  (荔枝、伯爵茶、檸檬)
2024-05-05 219 瀏覽
佢地主打健康輕食同埋茶飲💁🏻‍♀️環境都完全勁岩打卡📸荔枝紅茶湯力同埋洛神玫瑰紅茶梳打,好香茶味,而且佢地唔加糖,唔會好似出邊手搖飲品店咁搞到無晒茶味。加埋冰球,凍冰冰好消暑。馬卡龍係檸檬,紅莓同開心果。甜度適中,鐘意開心果ge更加要試🥺太好食!另外玫瑰餅都好好味。一放入口,成口都係玫瑰味!佢地個蔥油餅都唔咸,好香蔥味!核桃菌鮑魚毛豆雞粒拌飯都好好食,唔咸同埋粒粒分明,食完一啖會想再不斷食🤤仲有佢地ge湯餃都好特別!今次試左玄米茶鮮肉湯餃,無錯,用左玄米茶去整。食落去個餃好香,有淡淡玄米味。個湯都好好飲,唔咸,好似蛋花湯味咁🤤黎緊佢地仲會有更多新菜式,真係好推薦大家去試下!
佢地主打健康輕食同埋茶飲💁🏻‍♀️環境都完全勁岩打卡📸
另外玫瑰餅都好好味。一放入口,成口都係玫瑰味!
黎緊佢地仲會有更多新菜式,真係好推薦大家去試下!
2024-05-05
  • 玫瑰餅
  • 馬卡龍
  • 核桃菌鮑魚毛豆雞粒拌飯
  • 荔枝紅茶湯力
  • 洛神玫瑰紅茶梳打
中環新開創意純茶店,主推無添加的純茶文化,以不同冲泡手法,呈現茶的本味! 茶店由設計師Allen 及鑽研茶藝多年的Suwan開辦,為揀選靚茶而踏遍大江南北以至全球五十多國!環境優雅,設有半開放茶座,加上用心的擺設及牆上「茶精靈」壁畫,返璞歸真,感覺悠閒舒適。店側專設廳堂,可供品茗工作坊、藝術研習等不同社交聚會之用。這裡有接近40款茶品,還有各道精緻點心、麵食、甜品! 茶品有冷熱提供,最igable 就要選花湯及鮮人蔘蜂蜜茶, 花湯以大茶碗放著嬌艷的水蓮花,靚到唔捨得飲!而鮮人蔘蜂蜜茶裡面有一整條人蔘,用料十足!另外還有醇厚的單品茶/調配茶、清幽的花茶、清爽的氣泡茶等等,真係好想試哂!主食有拌飯及餃子,必試薑味香濃飽滿的薑汁芥蘭鮮肉湯餃子及人氣梅菜扣肉拌飯。 另外還有震撼視覺與味覺的茶薰雞!至於甜品小點,推介四款口味嘅茶凍及玫瑰餅, 茶凍口感Q彈,食落有陣陣茶香!

這裡有接近40款茶品,還有各道精緻點心、麵食、甜品

• 伯爵茶凍
  • 檸檬祁門紅茶凍
  • 荔枝紅茶凍
  • 核桃菌鮑魚毛豆雞粒拌飯堂
佢今年年初二先開業,而家係試業,今次叫嘅係:▫️三素菜餃湯麵(4隻) $68 [抵食🤤]可轉素湯底 (純素)同店主傾偈知道係因為有熟客食素,所以都提供素湯底。餃子自家製,加咗梅菜,所以都比一般素餃味濃~店主好有善,而環境有復古嘅風格,有興趣品茶同食餃子就過去試吓!
佢今年年初二先開業,而家係試業,今次叫嘅係:

三素菜餃湯麵(4隻)
2024-02-26
三素菜餃湯麵(4隻)
  • 三素菜餃湯麵
2024-02-27 217 瀏覽
難得在午餐時間在中環鬧市中找到一間不用面貼面貼而食物質素又高的小店,太好了。梅菜扣肉拌飯套餐$88選用了珍珠米,不像一般做法是一大塊一大塊的扣肉而是與米飯融合,沒有油膩感,好特別也好吃。素菜餃$68沒有誇張,素菜餃是非常有驚喜的味道。素菜餡料用了梅菜冬菇之類的餡料,吃下去感覺比肉餃更香。非常推薦!薑汁芥蘭湯餃子$68芥蘭薑味很突出,湯底則用了雞湯底,沒有味精。腐皮卷$38外皮煎得很香脆,好味荔枝紅茶午餐之後可以舒舒服服喝啖茶,真是滿足了

梅菜扣肉拌飯套餐$88

素菜餃$68

薑汁芥蘭湯餃子$68
芥蘭薑味很突出,湯底則用了雞湯底,沒有味精。

腐皮卷$38
外皮煎得很香脆,好味

荔枝紅茶
午餐之後可以舒舒服服喝啖茶,真是滿足了
2024-02-22
  • 扣肉拌飯、素菜餃、荔枝紅茶
2024-02-24 153 瀏覽
一向去開PMQ食飯,發現新開的小店,估唔到有驚喜,小吃很好吃,麪也彈牙。掛住食,唔記得影室內相。由於老闆係設計師,所以裝修同食具都別緻。中國茶的選擇也很多,是除了飲咖啡外的一個好選擇。
午餐:餃子麵
2024-02-23