2024-08-30 1311 瀏覽
位於太子的小店,平日晚上都有很多客人,裝修型格特別。黑毛豬鞍架 配火腿脆片及紅酒蘋果檸檬鹹蛋黃不單止擺盤吸引,口味還好獨特。蘋果片是紅酒的顏色,味道清香很濃酒味。黑毛豬成熟程度剛好,脂肪的邊緣煎簽得很朝香,配合鹹蛋黃酸酸鹹鹹,層次感豐富。鐵板油泡黑安格斯封門柳扒120z配酸種麵包有專人鐵板煎牛扒炸炸聲好治癒,份量大得驚人,5成熟嫩粉色既厚切封門柳同酸種面包最後淋上橄欖油,即刻「靚仔晒」。麵包熱辣辣脆卜卜,沾上橄欖油更邪惡,肉質好嫩滑,雖然生熟程度不高,但係完全無靭口,啖啖肉牛味濃,食肉獸之選!滿滿蜆肉蝴蝶粉蜆肉份量非常多,多過蝴蝶粉。蜆肉粒粒都飽滿鮮味,最欣賞就係芝士白汁底非常濃郁,辣辣甜甜的很惹味!香草羊架 (3支骨) 配脆薄荷葉愛吃羊的朋友,尤其是喜歡羊臊味的非常推介。看似粉紅顏色,好像生的一樣,但不是血淋淋的,冇腥味而是有微微的羊臊味,肉質鮮嫩。特別喜歡他的薄荷葉和醬,偏甜少少不會過分薄荷而搶去羊嘅味道,剛好能減少油膩感。西班牙油炸鬼在別的餐廳吃過這甜品,對比steakhaus的,steahhaus做的是更出色。油炸鬼新鮮炸起,有好濃郁嘅黑糖和玉桂味。甜而不膩,點上有一點忌廉芝士
位於太子的小店,平日晚上都有很多客人,裝修型格特別。

鐵板油泡黑安格斯封門柳扒
120z配酸種麵包

西班牙油炸鬼
油炸鬼新鮮炸起,有好濃郁嘅黑糖和玉桂味。甜而不膩,點上有一點忌廉芝士味的雪糕,冷熱交融,外脆內軟,甜味過後還湧現一點油炸鬼的鹹味,味蕾多層次享受,值得一試。

百利甜黑糖奶
大大杯bailey cocktail , 奶味好濃相對酒味不是太出,非常適合平時不太喝酒的朋友,底部還有黑糖非常特別。
百利甜黑糖奶

幸福滿滿,飽到上心口抵食又好味既一餐,推介❤️
2024-08-25 1342 瀏覽
打工仔係七月同八月特別慘, 基本上完全冇紅日,諗起鬼都有個鬼節休息一個月, 但打工仔就完全冇,心都灰埋,所以星期一就梗係約朋友出街食飯, 排解下心情入面既裝修有D似九十年代既感覺, 成個感覺唔錯, 令人幾放鬆, 幾岩傾計Blue Monday Steak-$158一坐底就比個餐牌, 睇到一個主打BLUE MONDAY既牛扒, 真係好切合到我既心情。但叫左之後, 發現D個牛扒又真係性價比好高, 牛扒牛味幾濃, 外脆內軟, 而且配菜係薯條, 唔錯無花果火腿PIZZA-$128無花果與火腿交織出迷人的甜鹹綜合,Pizza 餅底薄脆可口,料多實在,完美平衡各種口感,整體而言是一款非常美味的 Pizza 佳作。啖啖蟹膏蟹餅-$78蟹膏爽滑鮮甜,蟹餅外酥內嫩,入口即化,配料豐富多様,每一口都飽富蟹肉鮮味,極盡奢華海鮮之美。提拉米蘇-$58提拉米蘇層次豐富,餅底濕潤綿密,奶油香醇滑順,咖啡香氣迷人,甜度適中,層次感強,堪稱經典意式甜品無疑。朱古力(熱)-$38濃郁朱古力香氣撲鼻而來,入口即化的絲滑質感,溫度恰到好處,暖暖的口感格外舒適怡人,堪稱冬日最佳暖心飲品。百利甜黑糖奶-$78Baileys香醇

Blue Monday Steak-$158

無花果火腿PIZZA-$128

啖啖蟹膏蟹餅-$78

提拉米蘇-$58

朱古力(熱)-$38
百利甜黑糖奶-$78
Baileys香醇濃郁,黑糖帶來溫潤甜香,奶味濃郁細膩,酒精度適中,回甘持久

總結, The Steakhaus性價比幾高, 服務都唔錯, 係幾適合同朋友一齊去解壓既地方!
2024-08-19
2天前 0 瀏覽
看了有咁多好評後,決定lunch time去試下,結果好難食. 點了一份牛扒,但竟然7-8成是肥膏,什麼牛扒好韌,沒有牛肉味等等已不用提,因為根本沒有吃到多少肉. 另一款三文魚也出事,魚煎得太乾也太鹹,配菜及整件魚也油淋淋,所以一看到賣相已經唔多想食,吃完第一啖滿口滿碟都是油.所以一定會有令你有飽的感覺.前菜及飲品正常,因為根本很難出事.餐廳整潔度ok. 最後埋單人均$180. 整體難食,未試可以不用去,免得失望,浪費你的quota.
前菜及飲品正常,因為根本很難出事.
餐廳整潔度ok.
6天前 0 瀏覽
這間絕對是隱世西餐廳,餐牌全部價錢都很便宜,以為味道是一般,原來很好吃,令我喜出望外。餐廳格調以橙色為主。百利甜黑糖奶 $78Baileys Balck Sugar Milk百利酒永遠都好飲,淡淡奶混入酒內,很順滑易入口,不會太甜。鐵觀音奶茶 配咖啡(凍) $48 (加芝士奶蓋$10)Tieguanyin Milk Tea With Coffee Jelly全杯是奶茶混入適量的咖啡,打上芝士奶蓋。安格斯Prime西冷 8oz 配烤大蒜 $118Usda Prime Sirloin Steak Boz | With Grilled Garlic主盤可以加錢多一些配菜(在下列) 西冷牛裙邊軟滑口感十足,全塊好Juicy,七成熟肉質軟腍腍,另有整個烤大蒜🧄好香,用匙羹完整一粒粒容易拔起,放入口即化。奧斯卡|螃蟹和蘆筍$58 (加錢配合主菜)Oscar | Crab & Asparagus煎香的蘆筍爽口,加上螃蟹配合有牛油忌廉醬汁一起吃。黑毛豬鞍架 配火脆片及紅酒蘋果 $128Iberico Pork Rack | With Crispy Ham Slices And Red Wine App
餐廳格調以橙色為主。

百利甜黑糖奶 $78
Baileys Balck Sugar Milk
百利酒永遠都好飲,淡淡奶混入酒內,很順滑易入口,不會太甜。
百利甜黑糖奶

鐵觀音奶茶 配咖啡(凍) $48 (加芝士奶蓋$10)
全杯是奶茶混入適量的咖啡,打上芝士奶蓋。
鐵觀音奶茶配咖啡

安格斯Prime西冷 8oz 配烤大蒜 $118
奧斯卡|螃蟹和蘆筍$58 (加錢配合主菜)
Oscar | Crab & Asparagus
煎香的蘆筍爽口,加上螃蟹配合有牛油忌廉醬汁一起吃。
安格斯西冷8oz  配烤大蒜 (奧斯卡螃蟹和蘆筍)

黑毛豬鞍架 配火脆片及紅酒蘋果 $128
Iberico Pork Rack | With Crispy Ham Slices And Red Wine Apples
黑毛豬安有好香的紅酒味,厚實而嫩滑,肉質豐富,鋪滿蒜片再配以紅酒蘋果。
黑毛豬安架配火腿脆片及紅酒蘋果

包豪斯沙律 $88
Bauhaus Salad
大量煙肉、菠蘿、藍莓和芝士放在大片羅馬生菜上,新鮮材料,中和吃肉太多,清爽。
包蠔斯沙律

西班牙油炸鬼配雪糕$58
Churros | With Ice Cream
口感特別,灑滿玉桂糖在油炸鬼上,外層脆口內軟,沾上朱古力雪糕口感豐富,作為晚餐終結。
西班牙油炸鬼配雪糕

2024-10-07
鐵觀音奶茶配咖啡
安格斯西冷8oz  配烤大蒜 (奧斯卡螃蟹和蘆筍)
黑毛豬安架配火腿脆片及紅酒蘋果
包蠔斯沙律
西班牙油炸鬼配雪糕
今日適逢朋友生日,於是就帶佢來品嚐一下這間性價比極高,用心製作的餐廳。非常欣賞餐廳環境清靜,每一張檯都有屬於自己的小corner,不怕對話被隔離檯聽到。香草羊架(6支骨)配脆薄荷葉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)羊肉非常鮮嫩,厚肉得來不會過熟,淡粉紅的羊肉流著香口的肉汁,脂肪比例也是一流,脂肪積聚於近皮的位置,不想吃得肥膩的也容易移除,羊肉燒得香口,但點上一點薄荷醬更能帶出羊肉味,好吃得每人三支骨也不滿足!水牛芝士番茄羅勒闊條麵 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)擺盤精美,色香味俱全。闊條麵的烹調一流,喜歡帶一點煙韌口感,同時被滿滿的番茄醬包裹著,番茄醬調味合適,酸酸甜甜非常開胃,中間夾雜一點水牛芝士令意粉更creamy。黑松露和帕瑪森起司炸薯條 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)薯條炸得鬆脆,份量奇多,每一條都薯肉滿滿,最重要的是,靈魂之物黑松露醬汁濃郁香口,軟綿綿的醬汁配合香脆的薯條簡直吃得停不下來。最適合做餐前小吃,吃過癮!牛油果芒果蟹肉他他 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)也是另一道擺盤精美的菜式,芒果軟綿多汁,顏色鮮豔吸引,稍微奪去蟹肉的鮮味。蟹肉份量之多也是令人驚嘆,配合時令的牛油果也是同樣出色。牛油果雖油分較少,但淡淡清香不會喧賓奪主,最重要的

香草羊架(6支骨)配脆薄荷葉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

香草羊架(6支骨)配脆薄荷葉

水牛芝士番茄羅勒闊條麵 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

水牛芝士番茄羅勒闊條麵

黑松露和帕瑪森起司炸薯條 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

黑松露和帕瑪森起司炸薯條

牛油果芒果蟹肉他他 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)

也是另一道擺盤精美的菜式,芒果軟綿多汁,顏色鮮豔吸引,稍微奪去蟹肉的鮮味。蟹肉份量之多也是令人驚嘆,配合時令的牛油果也是同樣出色。牛油果雖油分較少,但淡淡清香不會喧賓奪主,最重要的蟹肉終究是主角。
牛油果芒果蟹肉他他

西班牙油炸鬼 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

不愧為西班牙甜品之王。油炸鬼香脆可口,朱古力味非常濃郁,夾雜淡淡的肉桂味,點上自家製的堅果雪糕,真係人生享受。雪糕軟滑帶一點果仁增加口感,份量也沒有令我們失望。
西班牙油炸鬼

百利甜黑糖奶雞尾酒 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)

Baileys平時就飲得多,但第一次溝黑糖鮮奶,效果亦有驚喜。鮮奶濃香,沒有被百利甜遮蓋,而百利甜更增添一份淳滑口感,冰凍口感令人為之一振。
~~~~~~~
The Steakhaus 太子太子道西91-91A號地舖

👍特色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2024-09-11
  • 香草羊架
2024-10-02 228 瀏覽
在太子附近練歌又想去特色餐廳見呢間The Steakhaus幾vintage就去咗食晚餐🫧水牛芝士番茄羅勒闊條麵有蒜茸、水牛芝士🧀滿滿的番茄醬🍅味道清新而不膩🫧無花果披薩有番茄🍅有滿滿的芝士🧀烤到薄脆,味道加上我喜歡的無花果確實不錯👍🏻😌🫧啖啖蟹膏蟹餅最愛這個蟹餅😍😍🫧香草羊架(3支骨)配脆薄荷葉友人話這個很出色香香的羊肉🫧安格斯Prime西冷牛扒配烤大蒜這塊牛扒🥩就有些韌性有點難咬開🫧紅心芭樂白桃烏龍茶呢杯好飲哦Sweet & fresh 😗🫧鐵觀音奶茶 配咖啡凍咖啡凍加入奶茶裏感覺有淡味的奶茶和咖啡香🫧成人水果茶成人水果茶有酒精🍷加上水果都好清新😌🫧甜品西班牙油炸鬼油炸鬼沾滿糖和朱古力醬都好甜油炸鬼炸到脆脆的推薦🫧啖啖蟹膏蟹餅🫧水牛芝士番茄羅勒闊條麵🫧成人水果茶(雞尾酒)
在太子附近練歌

滿滿的番茄醬🍅
味道清新而不膩

🫧無花果披薩
有番茄🍅有滿滿的芝士🧀
烤到薄脆,味道加上我喜歡的無花果
確實不錯👍🏻😌

油炸鬼炸到脆脆的

推薦
🫧啖啖蟹膏蟹餅
🫧水牛芝士番茄羅勒闊條麵
🫧成人水果茶(雞尾酒)
  • 西班牙油炸鬼
  • 啖啖蟹膏蟹餅
  • 成人水果茶(雞尾酒)
最近我去咗一間好有氛圍嘅餐廳,門口嘅燈光吸引到我忍唔住走入去,裡面嘅復古裝修讓人感覺好懷舊,好有情調!🍴安格斯Prime西冷 8oz 配烤大蒜 + 奧斯卡(螃蟹和蘆筍)牛扒大塊,熟度啱啱好,肉汁鎖得好緊,咬落去肉質軟腍,再加上烤大蒜,簡直係香口得不得了。配菜 奧斯卡(螃蟹和蘆筍)亦都唔錯,煎香嘅蘆筍上面鋪咗蟹肉和醬汁,惹味得嚟又清新。 ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧🍴水牛芝士番茄羅勒闊條麵番茄醬酸酸甜甜,麵條軟硬適中,非常有嚼勁。🍴牛油果芒果蟹肉他他酸甜嘅芒果配上蟹肉,真係一啖就開胃,食完好想再來一碟! (๑>؂•̀๑)🍴卡真甜薯條卡真甜薯條都值得一提,外面酥脆,裡面軟軟,帶點甜味,配上蛋黃醬好食,但我自己覺得唔點醬都已經好味!🍴西班牙油炸鬼西班牙油炸鬼,條條炸得脆卜卜,上面灑滿肉桂糖,吃落去一口接一口,根本停唔到!🍴抹茶拿鐵(凍)奶味十足;🍴成人水果茶,味道清新又消暑。

🍴水牛芝士番茄羅勒闊條麵
番茄醬酸酸甜甜,麵條軟硬適中,非常有嚼勁。

🍴牛油果芒果蟹肉他他

🍴卡真甜薯條

🍴西班牙油炸鬼

🍴抹茶拿鐵(凍)奶味十足;🍴成人水果茶,味道清新又消暑。
2024-09-23
  • 卡真甜薯條
這次過去就是衝着一個很有特色的蒜油伴七味粉牛油餐廳裝修很有美式餐廳風格,很溫馨即使地段不是人多的地方都座無虛席🥩安格斯Prime有骨肉眼15oz配沙律 $39415安士的肉眼扒果然很大份加蔥油伴七味粉牛油(+$20)一起吃別有一番風味🍝水牛芝士番茄羅勒闊條麵 $108相對其他菜式來說,比較中規中矩就是一般的芝士蕃茄意粉😂🍕經典卡邦尼披薩 $118這個Pizza有驚喜!pizza中間也夾着一層火腿,然後火腿滲出香濃的油脂香火腿控不能錯過👍🏻🐚煎小扇貝 $58香煎小扇貝小小一顆,份量都偏多隱藏吃法是混合蒜蓉蝦的奶油一起吃又是另一種風味了😍🦐奶油蒜蓉蝦 $58必點!滿滿的香濃奶油混合大隻,彈牙的大蝦,一口一隻吃得停不下來😂🧋百利甜黑糖奶 $78味道像是平常喝到的手搖黑糖鮮奶一樣,沒有什麼酒味,非常適合女生喝👍🏻🍹成人水果茶 $78也是酒味不重,真的像水果茶,口味清新👍🏻
這次過去就是衝着一個很有特色的蒜油伴七味粉牛油
餐廳裝修很有美式餐廳風格,很溫馨
即使地段不是人多的地方都座無虛席

🥩安格斯Prime有骨肉眼15oz配沙律 $394
15安士的肉眼扒果然很大份
加蔥油伴七味粉牛油(+$20)一起吃別有一番風味

🍝水牛芝士番茄羅勒闊條麵 $108
相對其他菜式來說,比較中規中矩
就是一般的芝士蕃茄意粉😂

🍕經典卡邦尼披薩 $118
火腿控不能錯過👍🏻

🐚煎小扇貝 $58
香煎小扇貝小小一顆,份量都偏多
隱藏吃法是混合蒜蓉蝦的奶油一起吃
又是另一種風味了😍

🦐奶油蒜蓉蝦 $58

🧋百利甜黑糖奶 $78

🍹成人水果茶 $78
也是酒味不重,真的像水果茶,口味清新👍🏻
2024-09-09
  • 百利甜黑糖奶
  • 經典卡邦尼披薩
  • 煎扇貝
  • 奶油蒜蓉蝦
2024-09-18 412 瀏覽
最近和朋友聚餐,去依間舖面毫不顯眼的扒房。店內的簡約裝潢卻充滿懷舊感,皮沙發、格子地磚和黃燈照明,讓人感受到七八十年代的電影情懷。美食方面提供的扒類、披薩、意粉以及甜品都相當吸引。牛油果芒果蟹肉他他 $88以清甜的芒果搭配絲絲蟹肉和柔滑的牛油果,味道清新,口感層次豐富。啖啖蟹膏蟹餅 $78蟹餅足料啖啖蟹肉,碟上掃了一層蟹膏,增添鮮味之餘,多了份藝術感。經典卡邦尼披薩 $110長形披薩批底脆薄,上面佈滿芝士,還有煙肉碎和火腿,鹹香美味,抵食。安格斯Prime西冷配烤大蒜 加半隻芝士龍蝦 $196牛扒七成熟肉質軟腍,牛味十足且多汁。少許黑椒調味,有牛油蒜蓉香氣。配菜烤大蒜香口。而半隻覆蓋厚厚芝士的龍蝦,邪惡到不得了,令人芝味滿足。百利甜黑糖奶 $78賣相有趣,結合了甜酒、牛奶和黑糖,香滑的奶味中帶著淡淡的酒香,甜甜的口感非常容易入口。
最近和朋友聚餐,去依間舖面毫不顯眼的扒房。
美食方面提供的扒類、披薩、意粉以及甜品都相當吸引。

牛油果芒果蟹肉他他 $88
啖啖蟹膏蟹餅 $78
經典卡邦尼披薩 $110
安格斯Prime西冷配烤大蒜 加半隻芝士龍蝦 $196
百利甜黑糖奶 $78
2024-09-12
2024-09-14 321 瀏覽
依間餐廳風格好特別🍸🛎係門外面望已經好似走入左80 90年代美式扒房,餐廳亦加入左d新派既裝飾,光影同氣氛都拿捏得好好,眼見有唔少情侶同一班朋友仔來開餐👬食物質素和選擇都令人滿意,出乎意料既係價錢方面相當貼地。🦪 滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118呢碟菜式蜆肉蝴蝶粉🦪,真係對得住個菜式名,可以話係蜆味十足!🥢蜆肉鮮香撲鼻,食落鮮嫩,味道濃郁。蝴蝶粉吸咗湯汁,食起來唔會太油膩,反而好清爽。湯底夾雜住蜆肉嘅鮮味,令人每一口都想再嚐多一口。外觀方面,顏色繽紛,蜆肉同蝴蝶粉搭配得好靚,真係一碟好食又好睇嘅菜式🥒🥑🌶️ 青瓜牛油果沙律 $88依款沙律用既食材其實好簡單,但味道卻唔單一。🥑呢碟沙律冇用到傳統沙律菜,反而用青瓜同牛油果,口感同味道配搭相當特別。青瓜清脆,牛油果滑順,兩者之間嘅口感對比非常吸引。加上少少辣味🌶️ 令整體味道豐富。外觀上,綠色系好吸引,食落去真係有一種健康嘅感覺,適合夏天食,清爽又消暑。🥩🔥🍞 鐵板油泡黑安格斯封門柳扒 12oz 配酸種包 $218呢碟鐵板安格斯扒🥩上碟時,侍應會倒入牛油,熱油滋滋炸炸咁彈起,香味十足。牛扒肉質軟滑,咬落去覺得幾軟熟,然後牛肉味慢慢滲出嚟,真係好好味。另

🦪 滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118
🥒🥑🌶️ 青瓜牛油果沙律 $88
呢碟鐵板安格斯扒🥩上碟時,侍應會倒入牛油,熱油滋滋炸炸咁彈起,香味十足。牛扒肉質軟滑,咬落去覺得幾軟熟,然後牛肉味慢慢滲出嚟,真係好好味。另外搭配酸種包,色彩對比強烈,食落去冇咩酸酸既感覺,而麵包底部浸住香濃牛油令整體味道更豐富 😋一啖牛扒配一啖酸種包,簡直完美!
🐖🍷🍏 黑毛豬鞍架 配火腿脆片及紅酒蘋果 $128
依個豬鞍架係一個精緻且富有層次感的菜式,🔍豬扒相當厚切,經過適當嘅烹調,整體肉質保持咗柔嫩與多汁,口感令人滿意。火腿脆片提供咗一個出色的口感對比,令整體味道更加豐富。🍏紅酒蘋果的香甜味道,為豬扒增添咗一個意想不到的風味,除左香濃肉味,亦帶來清新既風味。
🍏🍹✨ 青蘋果莫吉托 $78
食左咁多油脂重既食物,依個Mojitos就岩曬!😋飲落去好清新,青蘋果味道酸酸甜甜,仲帶有薄荷嘅清香,真係一啖過癮!🍏外觀青綠色飲品加上薄荷,令我一見就想飲,而且酒精唔重,幾易入口

The Steakhaus 🐖🥩🍹
太子太子道西91-91A號地舖
人均$200 +10%

#香港美食 #旺角美食 #扒房 #steak #mongkok #mkfood #bloggertony
2024-08-28
2024-09-12 281 瀏覽
牛油果芒果蟹肉:有香濃的牛油果香,甜美的芒果,再加上鮮嫩的蟹肉,簡直是三重口感的享受!安格斯西冷牛排配烤大蒜和煎小扇貝:牛排肉質嫩,份量夠大。烤大蒜的香氣嫩滑,再加上煎得恰到好處的小扇貝,這道菜就是味覺的盛宴。芝士龍蝦:鮮嫩的龍蝦肉被香濃芝士包裹著,滿滿的口感,令人回味無窮。卡真甜薯條:名字聽起來就讓人充滿期待,薯條外酥裡綿,甜而不膩。綠色沙律:有番茄、生菜、火箭菜等材料,番茄酸甜,生菜脆爽,火箭菜獨特,整體來講口感清新。提拉米蘇:香濃的咖啡,綿密的乳酪,清香的酒味,這是我最喜歡的甜品之一。百利甜黑糖奶:甜得醇厚,而黑糖的濃郁,還有奶香的絲滑,口感很棒。

2024-09-12 253 瀏覽
綠色小沙拉🥗用簡單的醋汁來調味,$28價錢絕對超值!<小食> 士拉差雞翼雞翼係單骨,新鮮炸起熱辣辣,外脆內軟,加上士拉差醬好食!卡真甜薯條🍠🍟朋友好鍾意食,一口接一口,吃個不停~因為蕃薯條甜甜地,灑上少許卡真,十分惹味。薯條亦有蛋黃沾醬<肉類>安格斯Prime西冷 配大蒜🥩牛扒大概5成熟,有肉汁。千萬不要少看旁邊嘅大蒜🧄牛扒抹上蒜蓉一齊食,味道🆙香草羊架(六支) 🌿羊架鋪滿香草嘅羊架,焗到全熟,肉質粉嫩,就算全熟都依然腍。羊亦都唔會好重羊羶味我就覺得香草味唔太突出<主食>滿滿蜆肉蝴蝶粉蜆肉嘅份量有驚喜!目測蝴蝶粉1:1 份量🤩 香草忌廉醬帶辣,唔食得辣嘅朋友仔注意下水牛芝士蕃茄羅勒意粉🍅🍝用嘅意粉係闊條麵,特別上汁,蕃茄汁都算濃郁。我鍾意意粉配上水牛芝士🤤<飲品> Green Apple Mojito 🌱🍏🍸食西餐都會想飲番啲Refreshing嘢,推介這杯mojito ,酒味唔會好重總結來講,Steakhaus嘅價錢好相宜,想食間坐得舒服嘅西餐,又唔想食得太貴,呢間絕對推介!小食相對較出色👍🏻👍🏻
綠色小沙拉🥗
用簡單的醋汁來調味,$28價錢絕對超值!

<小食>
士拉差雞翼
雞翼係單骨,新鮮炸起熱辣辣,
外脆內軟,加上士拉差醬好食!

卡真甜薯條🍠🍟
朋友好鍾意食,一口接一口,吃個不停~
因為蕃薯條甜甜地,灑上少許卡真,十分惹味。薯條亦有蛋黃沾醬

<肉類>
安格斯Prime西冷 配大蒜🥩
牛扒大概5成熟,有肉汁。
千萬不要少看旁邊嘅大蒜🧄牛扒抹上蒜蓉一齊食,味道🆙

香草羊架(六支) 🌿
羊架鋪滿香草嘅羊架,焗到全熟,
肉質粉嫩,就算全熟都依然腍。
羊亦都唔會好重羊羶味
我就覺得香草味唔太突出

<主食>

水牛芝士蕃茄羅勒意粉🍅🍝
用嘅意粉係闊條麵,特別上汁,蕃茄汁都算濃郁。
我鍾意意粉配上水牛芝士🤤

<飲品>
Green Apple Mojito 🌱🍏🍸

小食相對較出色👍🏻👍🏻
太子the steakhaus 走美式懷舊復古風格主打各款扒類美食,另外亦有pizza, pasta, snacks同甜品!仲有多款酒類飲品,價格相宜~🔸安格斯prime 牛肩胛扒現烤大蒜 $98牛肩胛扒5成熟,肉嫩juicy!加芝士龍蝦半隻$78現焗等耐少少,要4-5個字🔸滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118真係勁多蜆肉,仲有一個double 版本如果可以走晒殻食得就方便好多!🔸是拉差雞翼 $58是拉差醬微辣,佐酒小食!🔸提拉米蘇蛋糕$58賣相都幾靚,Mascarpone cheese都夠滑酒味唔算濃!🔸成人水果茶$78想飲水果茶 但又要酒精呢杯就唔錯!🔸肉桂青蘋果綠茶$48 蘋果肉桂想不到係飲品出現,on top有肉桂條作裝飾
太子the steakhaus 走美式懷舊復古風格

仲有多款酒類飲品,價格相宜~

🔸安格斯prime 牛肩胛扒現烤大蒜 $98

牛肩胛扒5成熟,肉嫩juicy!

加芝士龍蝦半隻$78
現焗等耐少少,要4-5個字

🔸滿滿蜆肉蝴蝶粉 $118
真係勁多蜆肉,仲有一個double 版本
如果可以走晒殻食得就方便好多!

🔸是拉差雞翼 $58
是拉差醬微辣,佐酒小食!

🔸提拉米蘇蛋糕$58
賣相都幾靚,Mascarpone cheese都夠滑
酒味唔算濃!

🔸成人水果茶$78
想飲水果茶 但又要酒精呢杯就唔錯!

🔸肉桂青蘋果綠茶$48
蘋果肉桂想不到係飲品出現,on top有肉桂條作裝飾
2024-08-29
  • 安格斯prime 牛肩胛扒
2024-09-03 342 瀏覽
早兩和朋友一齊到太子Strakhaus 食晚飯,餐廳不是很大,但幾有情調,最適合三五知己相聚或情侶談心。青瓜牛油果沙律,份量都唔少,牛油果軟滑油潤,青瓜爽脆,兩者配合起來口感很好,沙律醬味道不會過濃,保持一種清新的感覺。安格斯Prime 西冷,比想像中大塊,切開呈淡粉紅,見到已想食,入口香濃軟滑,不用點汁都好味,配上烤洋蔥,更有風味。香草羊架,六塊都不用兩百元,好抵食,烤得好香,沒有羶味,肉質夠軟,加點薄荷葉一齊食更美味。奶油蒜蓉蝦,只是58元,超值之選,而且蝦都幾大隻,相當爽脆,奶油醬汁,香而不膩。滿滿蜆肉蝴蝶粉,蜆十分多,鋪滿了蜆,確是名符其實,蜆肉很新鮮,入口無沙,蝴蝶粉煙煙韌韌,配上帶微微辣的汁醬好惹味。卡真甜薯條,炸得好香脆,蕃薯條比薯條更香甜,質感更好,我們都爭著吃,很快就吃光光。百利甜黑糖奶,賣相很特別,幾有趣,入口滿滿奶香,帶著一種黑糖獨有的香味,不會太甜,口感香濃順滑。

• 滿滿蜆肉蝴蝶粉
  • 香草羊架
  • 甜薯條
  • 安格斯Prime有骨肉眼
2024-09-01 296 瀏覽
同朋友今日去開太子行街 行吓行吓去到太子道西見到有間西餐廳 個名叫做#The Steakhaus 同朋友兩個人入去試吓 入到去間餐廳都幾特別 侍應全部都係男仔 我哋二人坐低 嗌咗以下食物🌸滿滿蜆肉蝴蝶粉$118(小的)🌸黑松露和帕瑪森起司炸薯條$48🌸綠色小沙律$28🌸成人水果茶$78🌸黑毛豬安㗎(配火腿脆片給紅酒蘋果)$108🌸玉桂青蘋果綠茶$48🌸西班牙油炸鬼$58🌸朱古力布朗尼配雪糕$48滿顯肉蝴蝶粉呢個好有蜆嘅鮮味 有芝士嘅香味👍🏻😋同埋黑松露炸薯條黑松露好多 薯條即炸埋啲芝士絕配好邪惡但好好味😋今晚我哋兩個人食 又係攬住個肚走 下次一定會再嚟食過🥗🥗🥩🥩😋😋
🌸滿滿蜆肉蝴蝶粉$118(小的)
🌸黑松露和帕瑪森起司炸薯條$48
🌸綠色小沙律$28