2023-06-10 600 瀏覽
跑馬地這豪宅區, 也有茶餐廳, 熟食市場及燒臘飯店等較平民而功能性的食肆, 也許真的有時”鹹魚白菜也很好味”. 永祥在養和醫院附近, 有時探病或工作之後也會光顧, 它較出名的叉燒和燒腩肉, 叉燒給我太甜而偏肥膩的味道與口感, 外脆內腍, 但不是我心中最好的叉燒.今次吃燒腩位, 外皮全黃氣泡豐富, 的確是很香脆, 中間脂層份量適中, 也是皮肉間的緩衝劑, 肉層很厚, 鹹度適早, 色水白裡透紅, 肉質夠腍而不死實, 鹽度也可以, 整體的平衡度比叉燒好得多. 當然在沒有任何裝修, 服務也是一般的情況下, 要花接近$100吃燒腩肉飯, 這就是考驗你對港式燒味的忠誠, 以及你錢包的深度就是.Wing Cheong is the famous siu mei restaurant at happy valley that provide the higher price with higher quality Sau Mei. The Cha siu and roasted pork belly are two signature dishes but I think Cha siu is so

Wing Cheong is the famous siu mei restaurant at happy valley that provide the higher price with higher quality Sau Mei. The Cha siu and roasted pork belly are two signature dishes but I think Cha siu is so so because it is too soft, fat and sweet. The roasted pork belly is much better with crispy skin, spongy fat layer and soft meat. Giving that the price is quite high compared to the others, having this restaurant or not is depend on your money and passion to Siu Mei.
2023-04-10 440 瀏覽
看似一個老牌燒味店,裝修古早,招牌復古,進店后推銷招牌乳豬,不講價格,建議配多一份油鷄。直接斬件,開價130,癡線。全香港有更貴的嗎?乳豬僅僅8塊,完全唔熱,加難食油雞,垃圾店鋪,中伕!!老闆黑心加料,從不先說價格,所有燒味都已經凍嗮,邊度有乳豬8件收110?灣仔再興叉燒幾多錢?不知幾好食過呢度!從未見過如此無恥之人,買飯同時仍推薦老人家加料買D廢野,簡簡單單叉燒飯收阿婆80蚊,做生意怎能如此無恥?
乳豬僅僅8塊,完全唔熱,加難食油雞,垃圾店鋪,中伕!!

2023-04-10
2022-11-15 498 瀏覽
喺屋企放假溫書,忽然想食燒味飯買個外賣燒肉叉燒飯燒肉嘅皮都幾脆叉燒偏瘦個人覺得健康,其他人可能會想肥啲,我相信可以同老闆要求另外我叫老闆加薑蔥,因為鍾意啲蔥油味仲有菜心喺燒肉下面$50平民街坊價 簡單好味 好似好多評論話態度唔好,可能我買外賣又唔係好感覺到 個人覺得都幾正常有禮貌
喺屋企放假溫書,忽然想食燒味飯
買個外賣燒肉叉燒飯
燒肉嘅皮都幾脆

另外我叫老闆加薑蔥,因為鍾意啲蔥油味

仲有菜心喺燒肉下面

$50平民街坊價 簡單好味

燒肉叉燒飯
2022-11-15
1 分鐘 (外賣自取)
燒肉叉燒飯
2022-08-23 480 瀏覽
買一件叉燒,睇佢斬嗰陣時扣起幾舊放埋一邊,問到佢又狡辯話加多幾舊俾我,正一奸商。仲有啲老人家話買半份叉燒做餸,佢就夾硬要佢買夠一份。你叫啲老人家一個人點樣食哂成份?其實佢啲嘢已經又貴又唔好食仲要呃斤量同埋欺負老人家,真係唔明點解可以仲可以生存度。街坊生意唔係咁做。如果唔係老婆話要臨時加送我係一定唔會幫襯佢。但我一定冇下次。大家樂都整得好食過你又公道過你。老闆做埋咁多陰質嘢,出街行路小心地滑,再唔係海關食環嚟搵你日日傾偈。
2022-01-05 690 瀏覽
罕有地來到跑馬地!跑馬地比人既印象啲餐廳一定好貴!高尚食品為主!不過又唔係喎,呢間餐廳雖然舊舊地!但係都好平民化!啱晒我啦!喺跑馬地電車總站行過嚟都係幾分鐘!雖然座位比較少,繁忙時間搭枱在所難免!但係食物質素絕對係一個加分位!叫咗一個燒肉飯!飯量都絕對唔少,份量屬於正常入邊嘅比較多!燒肉都好脆口!又唔算肥、唔會太瘦!再偷望!原來入邊有個炭爐!用明火真係燒出嚟,有個例湯,但係冇影到相,個湯就都唔算好鹹!可以合格!至於服務態度方面,都算有禮貌,唔會鬧人,有個叔叔幫我搵埋位!真係唔話得!
2021-12-31
2021-06-21 634 瀏覽
放工去斬料,諗住買半斤叉燒加餸 去到佢就嚟收舖,佢就係咁說服我哋要多幾隻脾。仲話係送俾我哋食 咁諗住要多兩隻雞髀,跟住佢就夾硬塞咗幾舊燒鵝俾我哋,仲話係送嘅 點知收錢就收咗$230!我哋淨係要$80叉燒,要兩隻雞髀竟然要$150!? 仲要不停話係送嘅!收錢嘅時候就收$230!好啦你收$230仲要唔俾執汁,話賣晒,但實情係因為收鋪唔想麻煩。係我衰貪心,但係佢呢個生意手法真係不能接受!擺咗入盒又唔可以唔要。。。以後都唔會再去!
放工去斬料,諗住買半斤叉燒加餸

以後都唔會再去!
2021-06-21
$230 (其他)
2020-11-20 711 瀏覽
中午咁岩係跑馬地又想食燒味飯,入左黎呢間地上去好地道的燒味餐廳,叫左碟燒鴨叉燒飯。可能我係中西區多真係好耐未食過咁樣質量的叉燒忍唔住寫個食評燒鴨雖然凍凍地但味道尚可入口。叉燒全瘦肉我唔介意的,但係又乾又鞋,仲有好鹹(我平時唔係食得好淡口味的人),我全部都咬少少就放棄了,食完lunch好似無食咁仲好肚餓!老公叫了燒肉飯,一排燒肉只有兩三塊有皮的,其他都係白雪雪一夠肉哈哈哈笑每份都係50蚊,不平,下次都不了
哈哈哈笑
每份都係50蚊,不平,下次都不了
叉燒
叉燒
2020-11-20
2019-04-19 1731 瀏覽
4月16日,在跑馬地開工,想食個快飯。中咗入去,叫個燒肉飯。叫一次,無人應。叫第二次,加句 ”唔該”,都無人應。叫第三次,唔該、唔該,燒肉飯加可樂,至望你一眼。碟飯乾爭爭,問老細攞碟薑蓉撈撈,快快趣食咗咪走囉!百幾句唔該,都無人應;叫到第三次,老細先話,自己出去問師傅攞喇!出到去,就俾師傅問候: X,要咁 X 多野,早 X 啲出聲呀!邊 X 度有人招呼你呀!老細,係咪只做熟客生意,生客唔知訂,都唔使咁招呼。食碟飯啫,食物質素咁一般,價錢又貴,仲要受你氣,又要被師傅 XX 問候。真心誠意,祝 : 永祥,生意興隆,一本萬利。
老細,係咪只做熟客生意,生客唔知訂,都唔使咁招呼。
真心誠意,祝 : 永祥,生意興隆,一本萬利。
2019-04-16
燒臘店有很多已經唔用紙袋去裝燒味!尼間仲有!好有舊香港情懷!舖入面雖然衛生麻麻,但你一路食野時,你可以見佢地點燒臘味,好新鮮!價錢又唔係話好貴,好過好多出名既燒臘店...收得高但味道就...好一般!我鐘意既係果份人情味,無寸無駕子!食得開心!雖然經常都有好多泥工佬係果度講曬粗口,自問唔係好舒服,但都明白佢地既!所以我多數外賣!舊式既野,我地應該要補留!我支持有心做飲食既餐廳!因為佢地真係有心做!我地先有口福!
2018-05-07 1885 瀏覽
環境2分:正常燒臘舖格局,不過好似好油,扣佢一分。 衛生2分:望落OK衛生,扣左一分都係因為覺得好油。 服務2分:外賣五分鐘唔洗就搞掂,爽就夠爽手,不過唔係最友善嗰隻,頂哂籠畀兩分。 味道3分:盒叉燒飯夠多汁,啲飯都好夠熱。問題係叉燒味道好,但就唔夠鬆軟,咬得有啲辛苦,雖然傳聞話好正,但我覺得不外如是,畀盡兩分半,但四捨五入,所以變咗三分。 抵食1分:四十幾蚊盒叉燒飯除左個味道好同夠熱之外,叉燒就唔夠鬆軟,要正啲或平啲都仲有大把選擇,完全唔抵。
環境2分:

正常燒臘舖格局,不過好似好油,扣佢一分。
衛生2分:
望落OK衛生,扣左一分都係因為覺得好油。
服務2分:
味道3分:
叉燒飯
叉燒飯
抵食1分:
2018-05-05
5 分鐘 (外賣自取)
2017-12-07 1396 瀏覽
在这一区也算是老区,这店也很有历史了,之前朋友介绍说这裹食物质素不错,也怀着一些期待的心情光顾,但發覺没朋友説的好,食物质素不算差但却很一般罷了,可惜有老店的通病,别说是没招呼,根本是态度也很恶劣,有种贴钱买难受的感觉,可能因为在這區是独市生意吧,伙記态度是谁叫你来帮衬活该受我白眼,所以一次就夠了,一定不会再光顾,随着都市急速发展,很多老店都消失在时代巨轮之下,笔者认为这样的老店消失了也一点不可惜,因为没有好的回忆可供怀缅,或许是笔者运气不好,碰巧店员心情不好吧!
外賣自取
2017-07-09 1311 瀏覽
平時買外賣今次第一次坐低食, 真心嘔心!!切叉燒的師傅同幫我煮緊個齋瀨個師傅同時擔住口煙喺度斬同煮! 白髮老闆行出行入'擔住口煙'喺隔籬房燒緊啲鵝! 環境極之惡劣!!以後都唔會再幫趁😡😡
平時買外賣今次第一次坐低食, 真心嘔心!!
切叉燒的師傅同幫我煮緊個齋瀨個師傅同時擔住口煙喺度斬同煮!

2017-06-24 1074 瀏覽
全間店淨係賣燒味 雖然心入面唔係想食燒味 但見附近呢間正評最多 決心放膽一試 其實鋪面亦都唔係超級乾淨 但係呢啲就係老香港嘅嘢 入邊嘅夥記好明顯係做咗幾十年做街坊生意 不停同客人吹水 叫咗一個叉鴨湯瀨 見到好耐冇見嘅朋友 即刻一啖咬落嚿叉燒度 真係開心到震 叉燒鬆軟無比肥瘦適中 最正佢係厚切 非常有咬口 雖然佢d燒鴨唔係靚位 但係燒到 皮肉分離 中間嘅肥膏唔多 怕肥嘅我竟然食埋層皮 有啲近骨嘅位好勁鹹 但係配埋 吸湯汁嘅瀨粉 還算可以 配埋港式燒臘當獨有特製湯底 認真係大滿足 因為佢鴨肉太鹹嘅關係下次試下燒鵝先第二日又忍唔住買外賣乳鴿 啖啖肉夠新鮮阿妹話唔係雪藏貨喎唔通呢間嘢係用新鮮肉做完全冇用雪藏嘢?總之我對呢間嘢有讚無彈乳鴿味夠濃不過你見佢個爐 就知道夠曬正宗啦
第二日又忍唔住買外賣
乳鴿 啖啖肉
夠新鮮
阿妹話唔係雪藏貨喎
唔通呢間嘢係用新鮮肉做完全冇用雪藏嘢?
總之我對呢間嘢有讚無彈
乳鴿味夠濃
不過你見佢個爐 就知道夠曬正宗啦
2017-01-21 925 瀏覽
今天中午去吃 这种小店在大陆被亲切成为苍蝇馆子 因为没有店门 所以苍蝇飞虫都可以随意进入 但苍蝇馆子通常都指环境较差味道却非常好的饭馆 点了叉烧和油鸡双拼 味道非常不错 叉烧如果肥肉多点就更棒了 尽管都是瘦肉口感也绝对不柴 油鸡应该就是卤味 跟川式卤味比比较清淡 应该大陆太多使用添加剂 其实卤味清淡才好凸显鸡肉本身的味道 不过发现香港的大米比较差 每家店都是如此 大米没有精道而且缺乏香味 如果下次来香港真的可以顺手带东北大米来作伴手礼 食客也不少 打包堂食都蛮多下次再去尝尝其他品类 毕竟代表了香港美食的一部分
下次再去尝尝其他品类 毕竟代表了香港美食的一部分
2016-07-17 1324 瀏覽
聽了同事說正,小人狂流口水後,即夜在永祥買了叉燒加餸。半斤叉燒$70,索價中等。盒子一開,叉燒的香味經已撲鼻而來;一咬之下更是不得之了,汁香濃美,肉細而嫩,完全吃到肉的鮮味,定是新鮮豬做的,絕非一般冰鮮貨可綼美!店方每一都斬得有肥有瘦,油脂比例得宜,甘甜絕倫!對著如此好味至極的叉燒,是夜結果二人是只吃叉燒飯,其他的餸唯有推遲了。
聽了同事說正,小人狂流口水後,即夜在永祥買了叉燒加餸。

在永祥買的叉燒
盒子裏的叉燒