餐廳: AMMO
資訊:

6天前 64 瀏覽
來到九月下旬又心思思想去嘆下午茶!我喜歡的餐廳最近推出了全新午茶套餐,還要聯乘我超喜歡的本地香薰品牌加上香港純天然護膚品,這個組合那麼吸引我又怎能錯過呢。餐廳正是位於金鐘亞洲協會香港中心內的AMMO,超喜歡這裏綠意盅然的環境非常清幽,在這兒嘆茶可以慢活地享受悠閒下午。這趟由AMMO跟BeCandle x Skin Need攜手呈獻期間限定的隨行系列下午茶,為希望展開遠行的朋友提供完美選擇帶來洗滌心靈的味覺享受。下午茶以四鹹四甜點心加上英式鬆餅組合而成,配襯翠綠的特飲感覺好Pure。享受Afternoon Tea「茶」當然是非常重要!餐廳供應我喜歡的Tea Forte靚茶,每次也會選擇清香醒神的Ginger Lemongrass味道好舒心。從來性價比高的下午茶這趟更加抵吃!因為今次會額外送贈清香不過甜的清風茉莉特飲一杯,即是品嚐一套下午茶便有兩款飲品是否太抵啊。如大家像我喜歡淺酌的可另加$68享受這杯果味香濃的奇異之吻!渡過一天帶微醺醉人感覺的下午。四款鹹點賣相也相當吸引相信味道也不會令我失望吧。意大利火腿伴蜜瓜這個是沒法輸的組合!完熟香甜蜜瓜加上鹹香火腿吃罷齒頰留香,最適合成為第一件品

四款鹹點賣相也相當吸引相信味道也不會令我失望吧。
意大利火腿伴蜜瓜這個是沒法輸的組合!完熟香甜蜜瓜加上鹹香火腿吃罷齒頰留香,最適合成為第一件品嚐的鹹點。
青檸汁醃刺身帶子伴牛油果!充滿意大利風情的生醃帶子擁有清新的酸香味道,配襯香滑牛油果口感非常有層次,當中的鮮香及調味非常吸引和開胃。
喜歡品嚐香口美食的就別錯過這件椰絲炸蝦伴芥末乳酪!沾上椰絲後脆炸的蝦肉香脆彈牙,伴上酸微微帶點刺激的芥末乳酪味道好匹配。
而我最欣賞必定是這件吞拿魚沙律多士,相信大家都已經噓聲四起,肯定在說吞拿魚多士有什麼特別!這件以牛油清來製作的多士充滿牛油香氣之餘丁點羶味也沒有,配襯吞拿魚餡那化學作用令嘴巴吃得非常過癮。
品嚐過美味的鹹點之後甜迷最期待的時刻來臨了!四款色澤各有不同的甜點先吸引眼球。
但我覺得英式鬆餅還有必須先吃!弄得外層香脆內裏濕潤恰好的Scones,塗上餐廳招牌的玫瑰士多啤梨果醬及Clotted Cream吃真的非常令人神往。

我首先被這件艷紅奪目的紅桑子撻吸引著!酸香紅桑子配上甜美的吉士醬絕對是最佳拍檔,最重要是撻底夠鬆脆便成就美事了。
這杯椰汁雞蛋吉士伴朱古力爆炸糖非常破格!朱古力爆炸糖帶來無限震撼的口感,然後陣陣濃郁椰汁香氣從嫩滑雞蛋吉士中滲出來,不吃不吃還需吃最後將整杯爬光光。
一山還有一山高抹茶慕絲伴馬卡龍簡直勒索了我的味蕾!鬆脆的馬卡龍超級甜美可人,配襯甘香滑溜的抹茶慕絲,味道互相輝映散發出四射的光芒真的好吸引。
如果喜歡重口味的這件朱古力布朗尼伴鮮忌廉您必定愛C它!香濃朱古力味口感近似曲奇的蛋糕真心邪惡到一個點,絕對能收服喜歡重口味朱古力甜品的朋友。
每位享用下午茶的客人也可獲贈禮盒一份價值$540,不過數量有限送完即止想收禮物就要趁早訂檯品嚐喇。
隨行系列下午茶收費為$498/2位,由即日起至10月31日供應。
2024-09-16
下午茶
➿ ᴊᴀsᴍɪɴᴇ ᴛᴇᴀ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴇᴀ sᴄᴀʟʟᴏᴘ / ➿ ᴊᴀᴍᴏɴ ᴅᴇ ʙᴇʟʟᴏᴛᴀ ᴄʀᴏǫᴜᴇᴛᴛᴇ上次試過滋養既下午茶.一直想試夜晚嘅菜式🍝Tasting Menu 前菜係用茉莉茶葉煙燻過既北海道刺身帶子.帶子乾身情半熟~因為用煙燻既方法煮.帶子外表就呈現焦金黃色.大愛配帶子既根菜味青豆醬同柚子胡椒蛋黃醬🥚🫛➿ ᴍᴀɪɴᴇ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɢʟɪᴏʟɪ ɴ ɪ每次食到自家製手工扁蛋麵都有一份期待感🥹因為蛋香味特別濃.而來自緬因州既慢煮龍蝦肥美.意粉醬油就用左蝦頭蝦殼其他海鮮熬煮.配埋Optional既Wine Pairing咁每道菜都可以更昇華*Additional $350 per person for wine pairing➿ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ ᴇʏᴇ美國USDA Rib Eye煮到五成熟.驚喜地配上打成泡沫嘅荷蘭醬.令到整體口感輕盈🥬而配菜既Potato Galettes 係心機菜🥹🥹 因為製作過程繁複.🥔刨成薄片再以多種調味蒜蓉壓平再焗同炸.睇相都見到有幾脆🤌🏻➿ ᴘᴀɴ- sᴇᴀʀᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ sᴇᴀʙᴀas海鱸魚雖然偏淡味
➿ ᴍᴀɪɴᴇ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɢʟɪᴏʟɪɴɪ
➿ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ ᴇʏᴇ
➿ ᴍᴀɪɴᴇ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɢʟɪᴏʟɪ ɴ ɪ
Potato Galettes
➿ ᴜsᴅᴀ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ ᴇʏᴇ
ᴘᴀɴ- sᴇᴀʀᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ sᴇᴀʙᴀas
➿ ᴘᴀɴ- sᴇᴀʀᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ sᴇᴀʙᴀas
海鱸魚雖然偏淡味~但肉質滑嫩.醬汁好特別用木魚湯做成清淡汁醬提升魚既鮮味.而當中既京蔥都係一個亮點.好香甜😮係經過時間去製作
最後當然用甜品以橘香焦糖布甸作結尾🍮☺️另外重Extra試左開心果甜品~成個晚餐都好滿足
➿ ᴛᴀsᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ ʜᴋᴅ 𝟽𝟸𝟾 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
🤔  推薦指數: 8/10
2024-04-03
➿ ᴍᴀɪɴᴇ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴛᴀɢʟɪᴏʟɪɴɪ
Potato Galettes
在收藏夾躺了許久 終於到此一遊(笑藏在金鐘半山一隅 環境幽靜身旁被綠意包圍 感覺眼睛都放鬆了 🌿高挑樓底和大落地玻璃窗 絲毫沒有侷促感推薦於白天前來 窗外是很上鏡的景色 鹹食方面較喜歡鴨肝慕絲、吞拿魚他他司康再烘暖一些會更好果醬像自家製 沒有太多化學感甜品中紅桑子玫瑰撻最令我驚喜 🌹Custard Caramel 口感膠質太重 不甚討喜店員很友善 攝影技術也過關 相信是熟能生巧 😆價格合理($538/2)和朋友可以呷著茶慢慢聊天悠閑的一個下午 🍵
在收藏夾躺了許久 終於到此一遊(笑
藏在金鐘半山一隅 環境幽靜

身旁被綠意包圍 感覺眼睛都放鬆了 🌿
高挑樓底和大落地玻璃窗 絲毫沒有侷促感
推薦於白天前來 窗外是很上鏡的景色

鹹食方面較喜歡鴨肝慕絲、吞拿魚他他

司康再烘暖一些會更好

價格合理($538/2)和朋友可以呷著茶慢慢聊天
悠閑的一個下午 🍵
2024-08-31
2024-09-04 291 瀏覽
We came here for dinner to celebrate our friends’ birthday, and we quite enjoyed the food which was quite up to standard. However, we were constantly reminded many times of their closing hour (10pm which is early for fine dining experience) from the moment we sat down at around 8pm, reminded again at 8:15pm, etc. and when we tried to add food at before 9pm (time of last order is 9pm), we were told they will have to rush our food out all at once cause they have to close at 10pm sharp! This is sup

This is supposedly a fine dining experience for a celebration, but it was far from relaxing or welcoming when constantly pressured to leave in what felt like a rushed service - clearing plates with no time to rest, and serving wine pairing that couldnt catch up with food etc.

What a shame, as I have always loved this place before….
2024-09-04
2024-08-27 553 瀏覽
5 Course Tasting Menu -Starter-🔺JASMINE TEA SMOKED SEA SCALLOP煙燻味道濃郁 帶微微茶香 帶子厚身吃到一絲絲的口感 🔺JAMON DE BELLOTA CROQUETTE炸薯球入面混合黑毛豬火腿 帶油脂香氣 小小一顆吃完不會過膩 適合配搭氣泡酒!-Pasta-🔺MAINE LOBSTER TAGLIOLINI醬汁濃稠 自家製手工麵條掛汁 以黑魚子點綴 慢煮龍蝦肉肥美厚身 很回味啊-Main- Choose 1🔺PAN - SEARED FRENCH SEABASS🔺USDA PRIME RIB EYE當日揀咗牛扒 medium rare 剛好 肉味不算太濃 肉質軟腍 旁邊的Galettes 製作過程工序繁複 入口香脆調味剛好 為呢度菜加咗唔少分-Dessert-CITRUS CUSTARD CARAMEL賣相很吸引 布甸蛋味濃郁 配搭清新橘子醬汁 清清味蕾不過甜建議飲酒嘅朋友可以揀Wine paring 絕對可以令菜式味道更加昇華💗
5 Course Tasting Menu

-Dessert-

CITRUS CUSTARD CARAMEL
賣相很吸引 布甸蛋味濃郁 配搭清新橘子醬汁 清清味蕾不過甜

2024-08-21 519 瀏覽
夜晚雖然看不到綠油油嘅景觀,但店內的氛圍昏黃的燈光,同樣令人迷醉,加上精心打造的Five courses tasting menu!坐低先來杯夢幻的Kiwi Butterfly Pea Delight,紫黃色的,酸酸甜甜,配上自家製麵包盤。 首先是茉莉茶葉煙燻帶子~巨大的北海道級刺身級帶子以金黃色澤登場,散發著迷人的煙燻香氣,搭配香脆的風乾牛油南瓜脆片及食用花,視覺和味覺都極具吸引力。然後是52個月風乾的西班牙黑毛豬配炸丸子~黑毛豬油潤甘香,炸丸子皮脆不膩,內餡絲滑。師傅亦妙用啤梨成功襯托出火腿的迷人香氣。再來美國緬因州龍蝦自家製手工扁蛋麵,龍蝦肉嫩鮮甜滋味,自製扁蛋麵入口有嚼有蛋香,加上濃郁龍蝦湯汁,整道菜既美味又滿足!主菜是香煎法國海鱸魚,皮脆肉嫩,配以極具風味的木魚湯,加入蟹肉、本菇及京蔥,口感豐富最後是橘香焦糖布甸,綿密柔軟,加上柚子Curd和糖漬橙片的清新酸甜,圓滿了這頓豐盛美味的大餐

然後是52個月風乾的西班牙黑毛豬配炸丸子~

二訪美美的 ᴀᴍᴍᴏ ᴀᴍᴍᴏ 算是去過最美的下午茶勝地三甲之一其高樓底配落地玻璃樹林景 休閑愜意感盡現三組 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 弧形窗邊卡座仍然人氣十足 無論是人像打卡還是食物打卡也一樣很美當天到訪雖然超陰天又下著密雨幽靜的氛圍且帶點雨水沖刷窗外景致 像置身於 ᴀsᴍʀ 背景一樣舒適恬靜ᴀᴍᴍᴏ 每隔一段時間會跟不同品牌驚喜聯乘務求打造精緻又美味的下午茶這次到訪則是跟著名美肌名牌 聯乘推出期間限定法式葡萄美肌下午茶. ɢʀᴀᴘᴇ ʙᴇᴀᴜᴛʏ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ  .✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ sʜʀɪᴍᴘ & ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ғɪʟᴏ ᴛᴀʀᴛ๑ ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ & ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ᴄᴏɴsᴏᴍᴍé ᴊᴇʟʟʏ    ᴡ/ ᴛᴏᴀsᴛᴇᴅ sᴇsᴀᴍᴇ, ʙᴀsɪʟ ᴄʀᴇss๑ ᴏʏsᴛᴇʀ ᴄᴜᴛʟᴇᴛs ᴡ/ ᴍᴇɴᴛᴀɪᴋᴏ ᴍᴀʏᴏ๑ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ & ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs ᴍᴏᴜssᴇ ᴛᴏᴀsᴛ鹹甜點比例平均 而且每樣小巧精緻不覺膩很愛香脆鮮美的吉列廣島蠔 (還有明太子醬吞拿魚他他伴蕃茄清啫喱口感帶微酸清新連平常不吃吞拿魚的 ᴍᴇ 也可整個
二訪美美的 ᴀᴍᴍᴏ

很愛香脆鮮美的吉列廣島蠔 (還有明太子醬
吞拿魚他他伴蕃茄清啫喱口感帶微酸清新
連平常不吃吞拿魚的 ᴍᴇ 也可整個ᴋ.ᴏ
✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺
๑ ʀᴏsᴇ ᴛᴀʀᴛᴇ ᴡɪᴛʜ ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ
๑ sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ʏᴏɢᴜʀᴛ ᴘᴀɴɴᴀ ᴄᴏᴛᴛᴀ
   ᴡ/ ɢʀᴀᴘᴇ & ʙᴇʀʀʏ ᴄᴏᴍᴘᴏᴛᴇ
๑ ᴄᴜsᴛᴀʀᴅ ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟ
๑ sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ
๑ sᴄᴏɴᴇ
   ᴡ/ ʀᴏsᴇ sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴊᴀᴍ & ᴄʟᴏᴛᴛᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ
甜點有造型突出的紅桑子蛋白霜玫瑰撻

๑ ᴄʜᴀᴍᴏᴍɪʟᴇ ᴛᴇᴀ
๑ ɪᴄᴇᴅ ʟᴀᴛᴛᴇ
下午茶包括各種茶或咖啡
也可選擇清新酸爽的葡萄百香滋味特飲
加 $𝟼𝟾 可享誘人的 ᴄʜᴀᴍᴏᴍɪʟᴇ ʜᴏɴᴇʏ sᴜɴʀɪsᴇ
以 ᴛᴇǫᴜɪʟᴀ 作基調 再加入蜜糖 洋甘菊等
微甜配微醺 度過寫意的一天
2024-07-29
🍀AMMO🍀💚Afternoon Tea set $538 for two💚鹹點 :🌱Tuna Tartare & Tomato Consomme Jelly🌱Oyster Cutlets🌱Iberico Ham & Foie Gras Mousse Toast🌱Shrimp & Avocado Filo Tart💚甜點 :🌱Rose Tarte, Raspberry Meringue🌱Strawberry Yogurt Panna Cotta, Grape & Berry Compote🌱Custard Caramel🌱Strawberry Tiramisu🌱Scone💚 飲品:🌱Coffee or Tea or Grape Passion FizzCAUDALÍE X AMMO 二人下午茶$600有找質素如何呢?鹹點同甜點都係各佔一半,總共有10款左右,性價比唔算高,所有嘅食物質素都係一般😩,甜點方面好多都係偏甜😨,雖然有啲水果可以減低膩感,不過大部份都真心普通,冇特別可言,比較難食嘅係黃色匙羹狀嘅吉士焦糖,佢係得死甜😨,冇奶香味,仲有一款士多啤梨意大利芝士蛋糕,完全冇鬆軟感
🍀AMMO🍀

🌱Custard Caramel
🌱Strawberry Tiramisu
🌱Scone

💚 飲品:

CAUDALÍE X AMMO 二人下午茶$600有找質素如何呢?鹹點同甜點都係各佔一半,總共有10款左右,性價比唔算高,所有嘅食物質素都係一般😩,甜點方面好多都係偏甜😨,雖然有啲水果可以減低膩感,不過大部份都真心普通,冇特別可言,比較難食嘅係黃色匙羹狀嘅吉士焦糖,佢係得死甜😨,冇奶香味,仲有一款士多啤梨意大利芝士蛋糕,完全冇鬆軟感,超腍身,亦都冇咖啡味,士多啤梨既味仲要有啲假😩

鹹點方面係個炸蠔餅叫炸得幾香口👍🏻,其他嘅都係好一般,有個鵝肝Mousse吐司既果塊吐司係硬既😩,吞拿魚他他就麻麻地啦,冇咩特別,整體都係普通,不過呢度嘅景係幾靚嘅,但過嚟就麻煩啲,距離地鐵站都有啲遠,加上附近冇咩嘢行,所以呢度都係嚟一次就算😩
轉換心情好方法就喺同閏蜜食下午茶🫖早前同閏蜜卜咗AMMO 🫖AMMO × CAUDALIE Hong Kong🍇 「法式葡萄美肌」下午茶套餐送CAUDALIE 嘅葡萄籽天然保濕護膚品😆😆鹹點:🍤鮮蝦牛油果酥皮撻 撻皮入口卡卡聲超級酥脆!🍧吞拿魚他他伴蕃茄清啫喱 味道清新好豐富🦪吉列廣島蠔伴明太子蛋黄醬 外脆內軟蠔好新鮮,一啲都唔腥🥓西班牙火腿鵝肝慕絲多士 入口細密軟綿!甜點:🍓士多啤梨乳酪奶凍伴葡萄雜莓醬 滑溜奶凍乳酪味好足 唔會太甜🌺紅桑子蛋白霜玫瑰撻 🍳鮮忌廉雜莓醬焦糖燉蛋 燉蛋香噴噴 🍓士多啤梨提拉米蘇 分層勁靚!🧁英式鬆餅 牛油味超級香!配上莓醬同忌廉醬☺️🍹🍇葡萄百香滋味 果汁梳打混合一齊有葡萄🍇檸樣🍋百香果 🥂甘菊蜜語 另外叫嘅Tequila 橙酒,酒味濃郁~tea time 開始微燻🤭
轉換心情好方法就喺同閏蜜食下午茶🫖

送CAUDALIE 嘅葡萄籽天然保濕護膚品😆😆

鹹點:
🍤鮮蝦牛油果酥皮撻 撻皮入口卡卡聲超級酥脆!

🍧吞拿魚他他伴蕃茄清啫喱 味道清新好豐富
🦪吉列廣島蠔伴明太子蛋黄醬 外脆內軟蠔好新鮮,一啲都唔腥
🥓西班牙火腿鵝肝慕絲多士 入口細密軟綿!

甜點:

🌺紅桑子蛋白霜玫瑰撻

🍳鮮忌廉雜莓醬焦糖燉蛋 燉蛋香噴噴
🍓士多啤梨提拉米蘇 分層勁靚!

🧁英式鬆餅 牛油味超級香!配上莓醬同忌廉醬☺️

🍹🍇葡萄百香滋味
果汁梳打混合一齊有葡萄🍇檸樣🍋百香果
🥂甘菊蜜語

下午茶
要嘆高質下午茶,唔一定要去酒店既!上次嚟過呢間位於金鐘半山嘅西餐廳high tea,佢哋每季都會同好多唔同護膚品牌合作,以唔同食材為主題推出限定下午茶,包保每次嚟都有唔同驚喜。☺️ 🫖法式葡萄美肌下午茶 ($538/2位)餐廳今期至8月底就同法國護膚品牌 @caudalie 合作,以含豐富抗氧因子嘅葡萄為主題,推出以下呢款下午茶套餐。 🍴鹹點鮮蝦牛油果酥皮撻吞拿魚他他伴蕃茄清啫喱吉列廣島蠔伴明太子蛋黃醬西班牙火腿鵝肝慕絲多士 🍰甜點士多啤梨乳酪奶凍伴葡萄雜莓蛋黃醬紅桑子蛋白霜玫瑰撻鮮忌廉雜莓醬焦糖燉蛋士多啤梨提拉米蘇 當中,阿叔首選自己最鍾意食嘅吉列廣島蠔,炸蠔唔單止酥脆,配埋明太子蛋黃醬,更惹味香口。其次係吞拿魚他他加埋蕃茄啫喱,佢味道夠清新,作為開胃菜就最好不過喇!除咗以上有鹹又有甜嘅精緻美食外,當然唔少得好評如潮嘅英式鬆餅,阿叔最鍾意搽滿呢度自家製嘅玫瑰士多啤梨果醬一齊食,簡直一食難忘!同好多crossover嘅tea set一樣,食完都會免費贈送品牌護膚品俾你試吓!今次佢哋呢個下午茶可以話CP值非常高,皆因隨餐會送出價值 $940 嘅 Caudalíe葡萄籽天然保濕禮盒一份,入面

🫖法式葡萄美肌下午茶 ($538/2位)

🍴鹹點

士多啤梨乳酪奶凍伴葡萄雜莓蛋黃醬
紅桑子蛋白霜玫瑰撻
鮮忌廉雜莓醬焦糖燉蛋
士多啤梨提拉米蘇

同好多crossover嘅tea set一樣,食完都會免費贈送品牌護膚品俾你試吓!今次佢哋呢個下午茶可以話CP值非常高,皆因隨餐會送出價值 $940 嘅 Caudalíe葡萄籽天然保濕禮盒一份,入面包有葡萄籽水保濕啫喱面霜同埋葡萄籽雪芭保濕面霜,單係禮品就已經值回票價啦!😏😏😏

2024-05-15 966 瀏覽
位於金鐘ammo 我哋今次無預先book平日晚餐walk in 有位,唔多人,靜靜地fine dining 🍽️Tasting Menu 5 course 6807 course 980Wine pairing 300我點了5 course:- Abalone - 加埋魚子令整個鮮味提昇!- Loire Valley Asparagus - 松露嘅矜貴- Sea-urchin carbonara - 海膽當然不及日式料理,我自己覺得份海膽唔夠甜,但誠意分係夠嘅- Monkfish- dessert 🍨 有無發現,其實係海鮮餐😌 我覺得性價比好高!服務態度好!環境又靚又寬敞又舒服 。呢度影相,打卡都好靚。我好推薦俾啲生日食飯諗唔到去邊,就嚟呢一間!性價比極高,環境又好,味道又唔差,位置又高級啱晒啲港女😏😂
位於金鐘ammo 我哋今次無預先book

Tasting Menu
5 course 680
7 course 980
Wine pairing 300

我點了5 course:
- Abalone - 加埋魚子令整個鮮味提昇!
- Monkfish
- dessert 🍨

2023-08-14
2024-05-01 745 瀏覽
相信大家對於今天介紹的餐廳絕不會陌生!因為這兒是我下午茶經常到的地方,日間擁有綠意盎然恍如世外桃源般的美景,來到晚上搖身一變成為浪漫約會的好地方,像我跟好友來姊妹淘也非常合適。餐廳正是位於金鐘亞洲協會香港中心內的AMMO,除了精緻好吃的午茶外這兒還主打新派歐陸及亞洲風味的Fusion菜,這夜就跟好友來撐檯腳吃晚餐。這天來嘆由行政總廚峰師傅精心打造的全新五道菜嚐味餐單!甫坐下即時可以品嚐到高質的自家製麵包碟,脆片好好味但也要忍一忍口不能吃光!因為要留肚品嚐接下來的五道菜啊。這麼有情調的一夜我們決定另加$350/位享受Wine Pairing!打頭陣有這枝Don Roman Brut Cava NV!淺黃酒色的氣泡酒充滿花果香氣,入口甜酸平衡味道好清新用來配襯頭盤一流。首道菜是茉莉茶葉煙燻帶子!端到我面前那煙燻香氣籠罩空間之中,那碩大的北海道刺身級帶子以金黃色澤示人,加上香脆的風乾牛油南瓜脆片及食用花賣相已經很吸引。帶子味道鮮甜之外還多了一份米香!原來用了泰國香米加黃糖來煙燻製作,怪不得那份香氣零舍不同,再配合大廚特製的青豆醬和胡椒柚子蛋黃醬來品嚐,那豐富的味道令菜式的層次感變得更吸引。西

西班牙52個月風乾黑毛豬炸丸子!52個月的風乾黑毛豬充滿橡果香氣,入口油潤甘香令我神魂顛倒!但大家也不要小覷那以丁香炮製過的比利時啤梨,比起蜜瓜更能令火腿的香氣誘出來。

而這一粒丸子外層炸得好香脆而且不油膩!內裏的黑毛豬火腿碎牛奶餡則口感香滑,配襯那滴西班牙煙燻紅椒粉蛋黃醬令味道特別標青。

Clay Creek, Chardonnay, California 2021!這枝白酒比較厚身帶有橡木香氣,還有幽幽的蘋果和柑橘的果香,甜酸也適中用來配搭濃郁味道的海鮮我挺喜歡。

美國緬因州龍蝦自家製手工扁蛋麵!這個麵真的令我非常開心皆因我又可以重享這兒美味的慢煮龍蝦卷,肉質鮮嫩的龍蝦綴以Caviar Giaveri魚子醬矜貴之餘更能突顯鮮味,而餐廳自家製的扁蛋麵那煙靭口感和蛋香更能溶化我的嘴巴,夾上超級濃郁的龍蝦湯汁共嚐真的好吃到一個點啊。
Stimson Estate Cellars Cabernet Sauvignon 2017!這紅酒擁有深紅寶石色澤好迷人,酒體飽滿帶有黑莓和淡淡的香草味,單寧堅實口感柔滑兼餘韻悠長配紅肉非常相襯。

不吃牛的我於二選一的主菜揀上了香煎法國海鱸魚!鱸魚皮被炙至金黃香脆夾雜滑嫩的雪白魚肉怪好吃耶。
大廚更驚喜地以充滿日式風味的木魚湯作湯汁!還加入超鮮味的梳梳蟹肉、日本本菇及京蔥作陪襯,這西、日混搭非常匹配一點違和感也沒有好成功。
好友則選上美國農業部認證優質肉眼扒!看見她輕而易舉地切開肉眼扒露出粉嫩的色澤,便明確知道這件牛扒質素有多出色,連配襯的荷蘭醬也花過心思製作成柔滑泡沫吃下肯定會超Smooth。

而我則盯上伴碟那件千層薯片!做法繁複先將薯仔刨成薄片然後加入香草及蒜蓉等調味,再加入牛油清及初榨橄欖油焗熟再去油炸,究竟要經歷多少的心機才能給我吃上一口千層薯片,好友送的這一口我真是要好好珍惜啊。
Delas Muscat de Beaumes-de-Venise, France 2019!這枝帶點桃、花及蜜糖香氣的Dessert Wine甜度不算太高,用它配襯接下來焦糖布甸會帶出美味的化學作用我很喜歡。

甜品是橘香焦糖布甸!質感介乎焦糖燉蛋跟奶凍之間,布甸內更加入了Cream Cheese及橙皮令口感更豐腴吃下超柔滑,面頭那顆以柚子、蛋和牛油弄成的Curd和紅莓乾可以減低重感,加上糖漬橙片完美演繹橘香的味道好有趣喔。
AMMO五道菜嚐味餐單收費為$728/位(+10%),不溫不火的服務吃得我舒服自在好享受,而且每道也吃得出大廚精緻細膩的佈局很值得好好細味。
2024-04-24
2024-04-24 608 瀏覽
AMMO成日都會同唔同品牌合作出下午茶,今次佢哋嘅餐廳行政總廚峰師傅用Tea Forte品牌精選嘅茶葉同香料做創作靈感,樣樣都好精緻呀!鹹點我就最鍾意慢煮龍蝦卷,食落去真係啖啖肉嫁😋甜點就最鍾意博士茶啫喱奶凍,未食都已經聞到好香嘅茶味!嘢飲方面除咗有咖啡或者茶之外,仲可以用優惠價$68加配「瑰麗物語」或者「橙香滋味」嘅cocktail添!食完下午茶仲會送Tea Forte嘅茶包可以返屋企慢慢嘆!除咗堂食之外,原來呢個下午茶仲可以外賣㗎!

• Afternoon  tea  set
再訪呢間位於金鐘半山嘅西餐廳,雖然佢位置唔太方便,但上次嚟食過佢哋嘅限定下午茶感覺好好,加上餐廳環境優雅,最啱就係相約三五好友嚟食飯吹水!🍴Tasting Menu ($728) 一個有齊2款前菜、2款主食同甜品共5道意、日fusion菜式嘅tasting menu,啱晒唔想用腦又想試晒呢度招牌菜嘅阿叔。🍴Jasmine Tea Smoked Sea Scallop北海道帶子以茉莉花茶葉煙燻至入味,建議食嘅時候可配埋側邊嘅青豆醬或者柚子蜜糖蛋黃醬,味道層次會更豐富。🐖Jamon de Bellota Croquette風乾咗52個月嘅伊比利亞火腿配上焦糖啤梨,鹹、甜滋味一次過品嚐。🦞Maine Lobster Tagliolini用上有龍蝦天堂之稱嘅美國緬因州龍蝦,肉質唔單止爽口彈牙,配埋意大利蛋麵同埋以蝦頭、蝦殼等材料煮成嘅龍蝦汁一齊食,簡直想一食再食,絕對係呢度必叫嘅菜式之一。🐟Pan-Seared French Seabass / 🐂USDA Prime Rib Eye另一款主食可揀法國鱸魚或者美國肉眼,前者口感嫩滑,配上日式蟹肉香菇高湯,味道更鮮甜;後者用上極佳級嘅肉眼扒,油脂

🍴Tasting Menu ($728)

🐖Jamon de Bellota Croquette

🦞Maine Lobster Tagliolini

另一款主食可揀法國鱸魚或者美國肉眼,前者口感嫩滑,配上日式蟹肉香菇高湯,味道更鮮甜;後者用上極佳級嘅肉眼扒,油脂唔算多,不過肉味濃郁。另外,值得一讚呢道菜嘅配菜,一片片嘅千層薯仔外脆內軟,真心好好食。

🍮Citrus Custard Caramel
晚餐以焦糖布丁配柚子奶酪作結尾,比起一般布丁口感結實,味道再甜啲啲。
2024-04-02 519 瀏覽
於車爸爸假期睡醒後直接去吃場下午茶,輕鬆渡過午後休閑時光真的舒爽無比。我們選到城市中的綠洲Ammo嘆新推出的茶香下午,週遭的綠意盎然環境甚匹配。這趟Ammo推出的下午茶名為TEA-licious森淨茶韻下午茶,用上我喜歡的Tea Forte來創作出各式鹹甜美點超期待啊。Tea Forte擁有獨特的立體金字塔造型,配用絲綢質感的茶包加上那小綠葉真的超可愛,而那真摯清新的花草茶絕無香精味是令我喜歡上點品牌的原因。另外我們想Chill一點揀上了配襯下午茶的特飲!這杯Citrus Earl Fizz橙香滋味$68以檸檬汁、伯爵茶、橙汁糖漿加入梳打水混製而成,那佛手柑的香氣加上果味混出香甜美味非常迷人。車爸爸則選了這杯色澤粉嫩的Cocktail Spy Rose瑰麗物語$68!它用上玫瑰Gin酒、檸檬汁及玫瑰糖漿調製而成,充滿了玫瑰花香加上酸甜平均味道非常醉人。鹹點共有四款選擇當中包括了香茅雞肉迷你漢堡、煙三文魚麥包多士、慢煮龍蝦卷及豬肉腸甜椒鹹酥,賣相平實但味道超級好真的很讚。Maine Lobster Roll慢煮龍蝦卷那扎實的鮮爽龍蝦肉充斥濃烈的海水鮮味,配上酸酸甜甜的香橙蜜糖汁怪好吃耶。

Smoked Salmon Brown Toast煙三文魚麥包多士,油潤的煙三文魚下是芝麻乳酪醬和青瓜,口感香滑味道濃郁好吃喔。
Pork Sausage & Capsicum Puff豬肉腸甜椒鹹酥如黃金般耀眼,吃下酥香不油內裏的餡料鹹香惹味好吸引。
這個Lemongrass Chicken Sliders香茅雞肉迷你漢堡內藏有煙肉、生菜,雞肉炸得香口也肉嫩配襯上紅甜椒蛋黃醬和布里歐包包吃得好滿足。
此刻是嘆Scones的好時候!熱暖的鬆餅乾濕度恰好口感吸引,帶幽幽的牛油香氣配上玫瑰草莓果醬和Clotted Cream一起品嚐真的百吃不厭。
四款甜點賣相也非常精美!包括有蘋果黃梅醬玫瑰撻、香橙玉桂焦糖燉蛋、博士茶啫喱奶凍及雜莓芭菲雲呢拿布丁。

Apple Rose Tarte蘋果黃梅醬玫瑰撻賣相美絕!酥香的質感配襯香甜味道拼出誘人滋味。
這杯Mixed Berries Parfait & Vanilla Pudding雜莓芭菲雲呢拿布丁非常有驚喜,酸味十足的雜莓芭菲混合香甜的雲呢拿布丁那化學作用真的不得了,連不太嗜甜的車爸爸也不動聲色幹掉全杯呢哈哈。
喜歡茶香的這杯Rooibos Tea Jelly & Milk Panna Cotta博士茶啫喱奶凍一定不會令您失望!甘香博士茶獨特的茶味啫喱夾上滑溜奶凍好有層次,而且甜度恰到好處可以輕易KO。
最後是Orange Crème Brûlée香橙肉桂焦糖燉蛋,橙香味濃玉桂溫婉這味道不俗,而且沒有傳統焦糖燉蛋那麼膩不錯吃啊。
品嚐心靜茶韻下午茶的每位客人都可以帶走迷你香草茶禮盒一份(價值$250),不過數量有限送完即止喔!想收這份禮物就要早些去吃Tea喇。

TEA-licious靜茶韻下午茶套餐收費為$498/兩位用,由即日起至5月31日每天3~6時供應。
2024-03-28