餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
【中西區】【餃掂手工餃子專門店】早幾日同真正哥試咗中環威靈頓街嘅「餃掂」手工餃子,覺得勁好食,於是即刻將呢個信息通知「餃子控」春哥。而呢件事當然係惹來一輪指責,話我做乜唔帶佢去,咁好啦,我帶埋佢去啦。不過我唔多想翻炒食返同一間,於是就同佢去咗試上環嘅另一間店。不過其實係同一間嘢嚟,連餐牌都一樣,坐低就叫嘢食喇。我高度推薦佢哋嘅松茸餃,所以就試 $86 嘅煎「至尊松茸豬肉餃」八隻,呢款煎餃都有配「狀元九鼎湯」,春哥飲咗都覺得好足料。而餃子方面,松茸味勁香,同新鮮豬肉餡嘅味道非常夾,都好好食。我哋試埋 $58 嘅「香煎軟心芝士餃」七隻,裡面有豬肉、粟米做餡,配合香滑嘅芝士,成件事好邪惡。春哥講明特別要我同讀者提及佢哋煎餃嘅火候相當好,値得推薦。我哋仲試咗兩款小食,春哥勁想試嘅係 $26 嘅「麻辣松花皮蛋」,冇令佢失望,相當濃香。而我哋亦都試咗 $32 嘅「日本龍鳳蛋」,蛋味濃之餘,搭配嘅黑白松露醬亦都好香,正。嘢飲方面,春哥試我推薦嘅「自家製山楂雪梨水」,$20 一杯,佢都覺得好飲。我就試 $20 嘅「蜂蜜檸檬薏米水」,清清哋都好潤。夾埋食咗 $242,係值得一試嘅。。。(地址:上環蘇杭街

(地址:上環蘇杭街100號地舖)

@nomnomdumpling

呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:

中西區(中環店):1am1342

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #上環 #香港 #餃掂手工餃子雲吞專門店 #nomnomdumpling #餃掂手工餃子專門店 #餃掂 #手工餃子 #餃子店 #狀元九鼎湯 #自家製山楂雪梨水 #龍鳳松茸餃 #至尊松茸豬肉餃 #香煎軟心芝士餃 #麻辣松花皮蛋 #日本龍鳳蛋 #蜂蜜檸檬薏米水 #1am1345 #1ambackup
2024-04-05