2022-04-26 21 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$150-200+📍Address: 上海老家, Tai Kok Tsui香港真係好難得可以食到正宗嘅上海菜,因為煮上海菜都需要廚師的心思、功夫同手藝!呢間有40年中菜經驗嘅主廚,令我地大飽口福。每碟菜調味適中,冇坊間一般上海菜既油膩感。老闆都十分親切,令呢份餐廳有一種人情味。我覺得我會去多第二次、三次…..第一道菜係油豆腐粉絲湯($98),真係落足料,有冬荀、蝦米、萵荀、冬菇、小唐菜同埋新鮮正宗魚腐煲出黎,湯頭相當鮮甜,完全唔會口渴。第二道菜係太白醉雞($75),酒香撲鼻、雞肉嫩滑,入口爽口而不膩。好多上海餐廳有呢道菜,但做得出色嘅真係好少。第三道菜係黑醋小排骨($138),呢道真係開胃菜,排骨有用麵粉包住炸至香脆外層,內層既肉仲係好滑,酸酸甜甜,相當唔錯,拌飯一流!
🇭🇰Hong Kong

📍Address: 上海老家, Tai Kok Tsui