2024-10-07
今日去咗大埔食好嘢,男朋友帶我去咗一個神秘秘咁嘅餐廳。。。推開木門一睇,原來係一間日本餐廳omakase鐵板燒食我媽家姐梗係要坐席前,先點左梅酒同埋麒麟生啤, 飲住欣賞鐵板師傅嘅廚藝煙三文魚包沙律菜泡泡係沙律汁,用黑醋打成,好似分子料理咁,酸甜甜幾得意法國生蠔生蠔搭配魚子醬,口感層次更加豐富,增添生蠔嘅海鮮風味黑松露扇貝扇貝彈牙,配上黑松露和牛油香味,十分美味燒石斑迷你石斑尾,一人分量,適合雀仔胃,石班皮煎得香脆,都算唔錯招牌鵝肝多士鵝肝非常厚,外層酥脆金黃 ,內裡軟軟嫩嫩👍今次配上檸檬蛋白摩絲, 清新嘅檸檬平衡返鵝肝嘅油膩感😍和牛薄燒薄薄嘅和牛加上大量蔥花和蒜,燒香後捲成和牛卷,咬落油花滿瀉,滲出濃濃嘅香蔥味😉鮑魚麵豉湯鮑魚食落幾煙韌,仲有淡淡炭燒味炒飯黑松露香蔥雞蛋炒飯, 廚師知道我哋慶祝週年紀念, 好貼心係鐵板上面整咗心心箭💖好有儀式感啊吉士燒餅作為結尾嘅一個甜品,心心劃花碟加蠟燭,仲熄曬燈,奏起浪漫嘅First Love💖💖淨係呢個儀式感都甜入心🌸
煙三文魚包沙律菜
泡泡係沙律汁,用黑醋打成,好似分子料理咁,酸甜甜幾得意
法國生蠔
生蠔搭配魚子醬,口感層次更加豐富,增添生蠔嘅海鮮風味
黑松露扇貝
扇貝彈牙,配上黑松露和牛油香味,十分美味
燒石斑
迷你石斑尾,一人分量,適合雀仔胃,石班皮煎得香脆,都算唔錯
招牌鵝肝多士
和牛薄燒
鮑魚麵豉湯
鮑魚食落幾煙韌,仲有淡淡炭燒味
炒飯
吉士燒餅