2023-08-10
成日經過見到都以為冇做生意🥺!原來係有開的,而且內有乾坤😨食材來自世界各地,即叫即煮,保證新鮮。餐廳燈光昏暗,紫色光為主,充滿神秘感,幾有情調👯♀️👩❤️👨如果想去食記得要提前訂位😳因為嗰日比較多人所以我哋就冇得坐吧枱位,要坐梳化位,但係都一樣咁有feel😝如果想坐吧枱嘅話記得book位嗰陣講埋,咁就包保有吧枱位坐!◼️午市廚師發板套餐 $688/一人 (我哋兩個人去食~💗)▫️沙律:泡泡煙三文魚沙律第一道菜已經有視覺上嘅震撼,洗潔精嘅泡泡都可以食?原來係沙律味嘅泡泡(可食用😂)煙三文魚口感柔軟順滑,淡淡嘅鹹味,配埋沙律菜一齊食更加清新🌿▫️前菜:金箔蟹籽帕馬火腿配菠蘿無論口感定味道都爆分嘅一道菜,個人建議一啖過食,會感受到火腿嘅鹹香,同菠蘿嘅鮮甜,上面嘅蟹籽亦增加咗成道菜嘅口感😎▫️鐵板海鮮兩品(每碟有兩道海鮮)-蒜香南非鮑魚:爽口彈牙,蒜香味濃郁,而且都大隻😋-黑松露牛油帆立貝:黑松露好加分,食完個帆立貝都係咁點個黑松露汁食。帆立貝肉質結實~-蘇格蘭聖子配蘆筍野菌:炒蘆筍同聖子都好新鮮爽口-煎鰻魚:好香,外皮焦脆,內裏魚肉鮮嫩結實▫️鐵板肉類一品:五成熟澳洲牛柳+豚肉牛柳超嫩😜一啲都唔韌!
▫️沙律:泡泡煙三文魚沙律
▫️前菜:金箔蟹籽帕馬火腿配菠蘿
▫️鐵板海鮮兩品(每碟有兩道海鮮)
-蒜香南非鮑魚:爽口彈牙,蒜香味濃郁,而且都大隻😋
-蘇格蘭聖子配蘆筍野菌:炒蘆筍同聖子都好新鮮爽口
-煎鰻魚:好香,外皮焦脆,內裏魚肉鮮嫩結實
▫️鐵板肉類一品:五成熟澳洲牛柳+豚肉
牛柳超嫩😜一啲都唔韌!煎得啱啱好。個人認為唔使任何醬汁已經好好食口感超好,但旁邊都有炸蒜片同埋芥末,配搭起嚟食又係另一種風味😍
豚肉外皮煎至微焦,內裏意想不到地Juicy,口感香軟鮮嫩🥰
▫️炒飯
一上碟已經聞到蛋香味🤤飯粒經過鐵板高溫翻炒,粒粒分明,比較乾身,食完唔會好油膩同有罪惡感!
▫️ 湯:味噌湯
一睇個豆腐就知考驗刀工,豆香味濃,入口即融嘅感覺
▫️甜品:紅豆pancake
Pancake蛋香味濃郁,口感鬆軟又有少許煙韌,包裹住滿滿嘅紅豆餡同吉士醬,以呢個甜品作收尾大滿足🤤
️▫️啤酒🍻 $88
食完咁多道菜就好似飛咗去唔同國家咁,每樣食材都發揮到佢嘅鮮味同特色,而且擺盤十分精緻有美感,打卡一流😍
📍 大埔翠樂街11號美豐花園地下10號舖